verkoudheid genezen

Verkoudheid genezen! Wat als je verkouden wordt?

Verkoudheid genezen… Iedereen is weleens verkouden en iedereen kent wel een middeltje dat zou moeten helpen om verkoudheid te kunnen genezen of tegengaan. Veel van de middeltjes waarvan men onderstelt dat ze verkoudheid bestrijden of verhelpen, zijn in werkelijkheid echter fantasierijke verzinsels… Helaas. Verkoudheid wordt namelijk veroorzaakt door een virus, en virussen zijn niet zomaar te verdrijven met een sinaasappelsapje of stoombadje. In dit artikel bespreken we de 6 beste middelen, methodes en tips waarmee je verkoudheid écht kunt tegengaan…

1. Verkoudheid begrijpen…

Allereerst is het goed om te weten wat een “verkoudheidje” precies is en inhoudt. Verkoudheid is een virale infectie van de luchtwegen die meestal het gevolg is van een verlaagde weerstand. Je immuunsysteem zwakt voornamelijk af door overmatige stress, gebrekkige voeding, tekort aan lichaamsbeweging en/of blootstelling aan vocht of intense kou. En wanneer je weerstand afneemt, en je lichamelijke conditie erop achteruit gaat, grijpt een virus zijn kans om zich aan je cellen te hechten. Je wordt dus niet zomaar verkouden door zonder jas buiten te lopen en een “kou te vatten”.

Er zijn vele honderden verschillende verkoudheidsvirussen (waaronder het RSV-virus, adenovirussen, rhinovirussen en coronavirussen). Verkoudheidsvirussen tasten voornamelijk de slijmvliezen van de luchtwegen aan, wat zich kan uiten in bijholteontsteking (sinusitis), neusslijmvliesontsteking (rhinitis), keelontsteking (faryngitis) en/of ontsteking van het strottenhoofdslijmvlies (laryngitis). Er zijn echter ook zeer milde verkoudheidsvirussen, en in zulke gevallen blijft het bij heesheid, kuchen en een verstopte neus.

Tip 1: Als je verkoudheid wilt voorkomen, let dan allereerst op je weerstand en dus op je voeding, lichaamsbeweging en stresslevels.

2. Besmetting met verkoudheidsvirus vermijden

Je loopt een verkoudheidsvirus vrijwel altijd op door overdracht van mens op mens. De meesten raken besmet door minuscule druppeltjes speeksel van een besmette persoon die via de lucht worden verplaatst (ademhaling, niezen, gapen, hoesten e.a.) en zodoende op hun mond- of neusslijmvliezen terechtkomen. Daarnaast worden verkoudheidsvirussen overgedragen via aanraking en kruisbesmetting. Zo kun je besmet raken door het aanraken van personen en voorwerpen waarop het virus zich heeft genesteld. Handen schudden, telefoneren of het toilet doorspoelen kan zodoende funest zijn.

Verkoudheid tip 2: als een van je huisgenoten verkouden is, maak dan extra goed schoon met desinfecterende schoonmaakmiddelen om besmetting met verkoudheid te voorkomen. En was regelmatig je handen!

3. Symptomen van verkoudheid herkennen

Verkoudheid brengt allerlei lichamelijke klachten, ongemakken en (vage) verschijnselen met zich mee. De meest voorkomende symptomen van besmetting met een verkoudheidsvirus zijn als volgt:

 • Verstopte neus + loopneus
 • Niezen, hoesten & kuchen
 • Verhoging & koorts (vooral bij jonge kinderen)
 • Heesheid (schorre stem door geïrriteerde stembanden)
 • Pijnlijke + opgezette lymfeklieren
 • Keelpijn & hoofdpijn
 • Verminderde smaak & reukzin
 • Holte- & bijholteontstekingen
 • Infectie van keel- en neusslijmvlies
 • Tijdelijke doofheid door “verkoudheidsoor” oftewel tubotympanitis

Gelukkig is verkoudheid een vrij onschuldige aandoening, die –meestal binnen 1 week– vanzelf weer overgaat. Je immuunsysteem elimineert op den duur het virus waardoor de symptomen beetje bij beetje afzwakken en uiteindelijk verdwijnen.

3e tip om verkoudheid te bestrijden: Neem bij de allereerste verkoudheidsverschijnselen extra porties fruit, groenten, vitamines, mineralen en spoorelementen in om het verkoudheidsvirus te onderdrukken.

4. Verkoudheid voorkomen dankzij hygiëne

Grondige hygiëne en een gezonde levensstijl kunnen verkoudheid helpen voorkomen. Een gezond lichaam is immers veel beter in staat om virussen te bestrijden dan een lichaam waarvan het immuunsysteem sowieso al niet veel soeps is. Enkele voorbeelden van preventieve maatregelen om verkoudheid te voorkomen zijn:

 • Papieren zakdoekjes gebruiken (dus geen herbruikbare katoenen zakdoek)
 • Regelmatig je handen wassen met (desinfecterende) zeep
 • Gezond, gevarieerd & voedzaam eten (veel verse, onbewerkte voeding)
 • Hand voor de mond houden bij het niezen, hoesten & gapen
 • Voldoende lichaamsbeweging (cardio + krachttraining)
 • Voldoende slaap en bovendien regelmatige nachtrust
 • Verkouden personen zoveel mogelijk uit de weg gaan

Let wel: als je regelmatig in contact komt met virusdeeltjes van verkoudheidsvirussen, zal je lichaam antistoffen opbouwen, waardoor je immuunafweer toeneemt. Als je daarentegen nóóit in aanraking komt met virusdeeltjes, blijf je veel gevoeliger c.q. vatbaarder voor virussen en dus voor verkoudheid. Dus als je zonder antistoffen een keer onder de mensen komt, ben je beduidend sneller de pineut. Jezelf hermetisch afsluiten voor de buitenwereld kan dus ook averechts werken.

Verkoudheid tegengaan – Tip 4: Probeer zo gezond, schoon en hygiënisch mogelijk te leven om besmetting met een verkoudheidsvirus te voorkomen, maar overdrijf niet.

5. Verkoudheid kun je het beste uitzieken

Voor verkoudheid worden doorgaans geen antivirale middelen voorgeschreven. Antivirale medicijnen worden namelijk uitsluitend toegediend bij gemuteerde of levensbedreigende vormen van griep- en verkoudheidsvirussen zoals de Mexicaanse griep, de Spaanse griep en de Aziatische griep. Je immuunsysteem dient dus zelf antistoffen aan te maken en het virus op eigen houtje te bestrijden en verdrijven. Al met al is uitzieken dus het beste middel tegen verkoudheid.

Tip 5 ter bestrijding van verkoudheid: Het kan enkele weken duren voordat je immuunsysteem een verkoudheidsvirus volledig heeft geëlimineerd; doe gedurende die tijd rustig aan! Verkoudheid genezen kan in bepaalde gevallen echter ook…

6. Medicijnen: verkoudheid genezen

Veel mensen vinden het aangenaam c.q. kalmerend om te stomen met menthol, kamfer of kamille, maar stomen geneest verkoudheid niet. Het kan hooguit helpen om de luchtwegen te ontlasten of kalmeren. Bij pijn en koorts is een koorts-remmende pijnstiller aan te raden; bij voorkeur paracetamol. Bij een verstopte neus kun je het beste een “homeopathische” neusspray gebruiken. Homeopathische middeltjes werken bij verkoudheid vaak net zo goed als xylometazoline-houdende sprays of druppels. Het voordeel van homeopathische sprays is echter dat je ze nagenoeg onbeperkt mag gebruiken omdat ze geen synthetische ingrediënten bevatten. (bron)

Tip 6 om verkoudheid te genezen: In principe geneest een verkoudheid vanzelf, dus zonder medicatie. Het kan echter prettig zijn om symptomen te verlichten met behulp van stoom, een pijnstiller of neusspray.

Tot slot

Een verkoudheidsvirus is vervelend, maar meestal onschuldig. Wel is het zo dat een verkoudheidsvirus je toch al zwakke immuunsysteem nog verder belast. Zodoende maakt een “verkoudheidje” je lichaam extra ontvankelijk voor andere ontstekingen en infecties. Hierbij valt te denken aan een griepinfectie, bacteriële keelinfectie of voorhoofdsholteontsteking. Dus mochten verkoudheidsverschijnselen lang aanhouden, steeds heftiger worden en/of worden opgevolgd door hevige infecties, dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

Heb jij aanvullende tips en adviezen ter voorkoming of genezing van verkoudheid? Laat hieronder jouw reactie achter!

19 reacties op “Verkoudheid genezen! Wat als je verkouden wordt?

 1. Naomi ·

  Hoi ik ga dinsdag naar Ameland 4 dagen! Met mijn klas… Maar… Ik ben sinds vandaag heel erg verkouden! Kan ik het niet laten genezen binnen 2 dagen? Want het zou vet gênant zijn dat ik bij de bonte avond 40.000 keer moet snuiten en niezen en kuchen! Dus ik hoop dat jullie voor 17 mei een oplossing hebben! Want ik heb altijd wel iets op leuke dagen… :(

  Reageer
  • Paul ·

   Helaas, een verkoudheidsvirus dient te worden bevochten door je immuunsysteem. Dit gevecht kun je vergemakkelijken door gezond te eten, voldoende te rusten, je luchtwegen te ontlasten met fysiologische zoutoplossingen en stoombadjes… Maar je kunt het genezingsproces niet forceren… Je lichaam moet simpelweg de tijd krijgen om het verkoudheidsvirus de baas te worden en afdoende te besrijden.

 2. Mega vaak verkouden ·

  Ik ben zelf heel vaak verkouden! 1x per maand ongeveer! Ik neem zelf altijd Anti Gripine in! Het kost wel €5,00,- en je moet er 8 per dag innemen je kan met 1 pakje Anti Gripine 2 dagen mee, maar je bent dan ook 80% van je verkoudheid af???

  Reageer
  • Paul ·

   De werkzame stoffen in Antigrippine zijn paracetamol en cafeïne. Het enige wat dit middel doet is pijn stillen en koorts remmen. Het doet echter niks met het griepvirus of verkoudheidsvirus. Acht paracetamol per dag innemen is echt onwijs slecht voor je, des te meer als er geen sprake is van pijn of koorts. Als je eens per maand verkouden bent, zou er overigens ook sprake kunnen zijn van een chronische bijholteontsteking of een inhalatieallergie (jegens schimmels, pollen / stuifmeel, huisdieren, huisstofmijt, et cetera)… Welke verkoudheidssymptomen ervaar je precies? Geïrriteerde keel, verstopte neus, branderige ogen… Ademhalingsproblemen, hoesten, kriebelhoest, niezen, kuchen… Overmatige slijmvorming, snotneus, loopneus… Verhoging of koorts… Keelpijn, hoofdpijn, oorpijn, gezichtspijn… Al met al zou ik m’n heil in geval van verkoudheid absoluut niet zoeken in 8x Antigrippine per dag. :(

 3. Roossyy ·

  Een tip voor als je al verkouden bent: Veel films en series kijken om de tijd te doden. Zo vliegt de tijd voorbij en voordat je het weet ben je weer beter! :)

  Reageer
 4. peter beter ·

  Laat een kippenkarkas (soepkip) 72 uur intrekken op heel laag vuur. Gooi er zout bij (uiteraard zeezout met JODIUM, het allerbeste voor je, ook als je niet ziek bent). Giet in ijsblokzakjes en stop in de vriezer. Doordat de kip zolang is ingetrokken is er een soort van antibiotica vrijgekomen, echt hartstikke goed tegen verkoudheid. Als je de kippenbouillon wil drinken: neem 2-3 ijsblokjes in een glas en doe 1 minuut in de magnetron; niet meer blokjes want het is best wel sterk. Drink 2-3 keer per dag. Als je het precieze recept voor dat intrekken wilt hebben, moet je even op internet zoeken.

  Reageer
 5. Callebel ·

  Er zijn verschillende tips , misschien niet allemaal even goed/waar maar toch kan elke tip helpen om van je verkoudheid af te komen: 1. Een gesneden ui naast je bed; 2. Voor het slapengaan warme melk met honing drinken; 3. Neusspray; 4. Lauw water snuiven; 5. Producten eten waar veel vitamines inzitten; 6. Warm blijven; 7. Schoon blijven; 8. Rustig aan doen; 9. Sporten; 10. Neus snuiten… Veel succes en beterschap! x Callebel

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Callabel, Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, en dit virus zal moeten worden onderdrukt door je immuunsysteem. Je kunt je immuunsysteem inderdaad ontzien en ondersteunen door schoon te leven; in dat geval hoeft je lichaam immers minder antistoffen aan te maken voor andersoortige ziekteverwekkers. Ook voldoende lichaamsbeweging, voldoende rust, een regelmatige leefstijl, stress beperken en gezond + gevarieerd eten kan ten goede komen aan een sterk en actief immuunsysteem. Medicijnen en huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zijn veelal gericht op symptoombestrijding (je neusslijmvlies doen slinken, keelpijn verzachten etc.); het verkoudheidsvirus zul je er echter niet mee bestrijden. De werkzaamheid van lauw water, warme melk en uien met betrekking tot verkoudheid is sowieso aan de twijfelachtige kant. Al met al heel erg bedankt voor je bijdrage! Groeten, Paul

 6. gaaatjeNIXAAN!! ·

  Ik zat in de bus en toen opeens kwam er een vrouw naast mij zitten. Ze ging de hele tijd zitten hoesten en haar neus schoonmaken WTF!!! En nu ben ik verkouden geworden… Daarom geef ik als tip mee: als je in de bus of tram of waar dan ook zit, ga dan een 1-persoons stoel zoeken, het liefst waar je helemaal alleen zit. :)

  Reageer
 7. Dieuwertje ·

  Wat ik soms doe als ik verkouden ben (zoals nu)…. Als ik ga slapen, leg ik een half doorgesneden ui naast mijn bed. dat maakt de neus vrij. Voor de rest helpt vette zalf, voor als je neus gaat branden van al dat snuiten. :)

  Reageer
 8. fenna ·

  hoe kom van oorpijn en tillingen af heeft er iemand een sugziestie

  fenna

  Reageer
 9. Ief ·

  Sinds een tijdje word ik opeens heel gauw verkouden. Lage weerstand vrees ik.
  Mijn tip; hou je zelf idd warm. Als ik verkouden ben draag ik altijd een dikke wolle sjaal. Heerlijk!!

  Reageer
 10. belzebub ·

  Zorg er voor dat je warm blijft ,in huis ,maar ook als ff naar buiten loopt, sjaal om .

  Reageer
 11. Jonge Dame ·

  Een ui langs je bed leggen als je gaat slapen maakt je luchtwegen ook open. En als je slim bent en je hebt een vriend/vriendin niet mee zoenen als je verkouden bent, want dan krijg je het ook snel als je een verlaagde weerstand hebt. Helaas ben ik er dus nu de dupe van geworden.

  Reageer
 12. Diane Reijs ·

  Bedankt voor de tips! Verkoudheid voorkomen door schoonmaken, handen wassen, hygiënisch leven etc. vind ik erg handig. Ik ga direct een flesje zeep met alcohol kopen om je handen te desinfecteren, mijn broertje is namelijk verkouden! :D

  Reageer
 13. Snotneus ·

  Ik ben echt al 3 weken verkouden. Zou het inmiddels niet allang over moeten zijn. Normaal duurt een verkoudheid bij mij maar een paar dagen. Please help!

  Reageer
  • yessientje ·

   Weet je zeker dat het een verkoudheid is en geen allergie. Ik zelf blijk allergisch te zijn en heel lang niet te hebben geweten, omdat ik in de veronderstelling was dat ik chronsche verkoudheid had. Komt ook omdat ik behalve loopneus nergens last van heb tijdens mijn verkoudheid en dan is het makkelijk te verwarren met allergie.

 14. Meisje ·

  Ik ben echt heel vaak verkouden. Soms wel 3 keer per maand. Dan ben ik net beter en voor ik het weet is mijn verkoudheid weer terug. Bestaat er zoiets als chronische verkoudheid? Of is mijn weerstand gewoon heel slecht? En wat kan ik ertegen doen? Ik eet gezond en sport meerdere keren per week…

  Reageer
  • Topsporterrrr! ·

   Dat is naar meisje. Zelf ben ik bijna nooit verkouden, iets van 1 keer per twee jaar. Ik sport ook veel, eet gezond en kom veel buiten. Volgens mij ligt het gewoon aan je genen, want mijn opa en vader zijn ook nooit ziek. Net ff pech hebben!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.