Verkoudheid genezen! Wat als je verkouden wordt?

Health · Door Ilse

verkoudheid genezen

Verkoudheid genezen… Iedereen is weleens verkouden en iedereen kent wel een middeltje dat zou moeten helpen om verkoudheid te kunnen genezen of tegengaan. Veel van de middeltjes waarvan men onderstelt dat ze verkoudheid bestrijden of verhelpen, zijn in werkelijkheid echter fantasierijke verzinsels… Helaas. Verkoudheid wordt namelijk veroorzaakt door een virus, en virussen zijn niet zomaar te verdrijven met een sinaasappelsapje of stoombadje. In dit artikel bespreken we de 6 beste middelen, methodes en tips waarmee je verkoudheid écht kunt tegengaan…

1. Verkoudheid begrijpen…

Allereerst is het goed om te weten wat een “verkoudheidje” precies is en inhoudt. Verkoudheid is een virale infectie van de luchtwegen die meestal het gevolg is van een verlaagde weerstand. Je immuunsysteem zwakt voornamelijk af door overmatige stress, gebrekkige voeding, tekort aan lichaamsbeweging en/of blootstelling aan vocht of intense kou. En wanneer je weerstand afneemt, en je lichamelijke conditie erop achteruit gaat, grijpt een virus zijn kans om zich aan je cellen te hechten. Je wordt dus niet zomaar verkouden door zonder jas buiten te lopen en een “kou te vatten”.

Er zijn vele honderden verschillende verkoudheidsvirussen (waaronder het RSV-virus, adenovirussen, rhinovirussen en coronavirussen). Verkoudheidsvirussen tasten voornamelijk de slijmvliezen van de luchtwegen aan, wat zich kan uiten in bijholteontsteking (sinusitis), neusslijmvliesontsteking (rhinitis), keelontsteking (faryngitis) en/of ontsteking van het strottenhoofdslijmvlies (laryngitis). Er zijn echter ook zeer milde verkoudheidsvirussen, en in zulke gevallen blijft het bij heesheid, kuchen en een verstopte neus.

Tip 1: Als je verkoudheid wilt voorkomen, let dan allereerst op je weerstand en dus op je voeding, lichaamsbeweging en stresslevels.

2. Besmetting met verkoudheidsvirus vermijden

Je loopt een verkoudheidsvirus vrijwel altijd op door overdracht van mens op mens. De meesten raken besmet door minuscule druppeltjes speeksel van een besmette persoon die via de lucht worden verplaatst (ademhaling, niezen, gapen, hoesten e.a.) en zodoende op hun mond- of neusslijmvliezen terechtkomen. Daarnaast worden verkoudheidsvirussen overgedragen via aanraking en kruisbesmetting. Zo kun je besmet raken door het aanraken van personen en voorwerpen waarop het virus zich heeft genesteld. Handen schudden, telefoneren of het toilet doorspoelen kan zodoende funest zijn.

Verkoudheid tip 2: als een van je huisgenoten verkouden is, maak dan extra goed schoon met desinfecterende schoonmaakmiddelen om besmetting met verkoudheid te voorkomen. En was regelmatig je handen!

3. Symptomen van verkoudheid herkennen

Verkoudheid brengt allerlei lichamelijke klachten, ongemakken en (vage) verschijnselen met zich mee. De meest voorkomende symptomen van besmetting met een verkoudheidsvirus zijn als volgt:

  • Verstopte neus + loopneus
  • Niezen, hoesten & kuchen
  • Verhoging & koorts (vooral bij jonge kinderen)
  • Heesheid (schorre stem door geïrriteerde stembanden)
  • Pijnlijke + opgezette lymfeklieren
  • Keelpijn & hoofdpijn
  • Verminderde smaak & reukzin
  • Holte- & bijholteontstekingen
  • Infectie van keel- en neusslijmvlies
  • Tijdelijke doofheid door “verkoudheidsoor” oftewel tubotympanitis

Gelukkig is verkoudheid een vrij onschuldige aandoening, die –meestal binnen 1 week– vanzelf weer overgaat. Je immuunsysteem elimineert op den duur het virus waardoor de symptomen beetje bij beetje afzwakken en uiteindelijk verdwijnen.

3e tip om verkoudheid te bestrijden: Neem bij de allereerste verkoudheidsverschijnselen extra porties fruit, groenten, vitamines, mineralen en spoorelementen in om het verkoudheidsvirus te onderdrukken.

4. Verkoudheid voorkomen dankzij hygiëne

Grondige hygiëne en een gezonde levensstijl kunnen verkoudheid helpen voorkomen. Een gezond lichaam is immers veel beter in staat om virussen te bestrijden dan een lichaam waarvan het immuunsysteem sowieso al niet veel soeps is. Enkele voorbeelden van preventieve maatregelen om verkoudheid te voorkomen zijn:

  • Papieren zakdoekjes gebruiken (dus geen herbruikbare katoenen zakdoek)
  • Regelmatig je handen wassen met (desinfecterende) zeep
  • Gezond, gevarieerd & voedzaam eten (veel verse, onbewerkte voeding)
  • Hand voor de mond houden bij het niezen, hoesten & gapen
  • Voldoende lichaamsbeweging (cardio + krachttraining)
  • Voldoende slaap en bovendien regelmatige nachtrust
  • Verkouden personen zoveel mogelijk uit de weg gaan

Let wel: als je regelmatig in contact komt met virusdeeltjes van verkoudheidsvirussen, zal je lichaam antistoffen opbouwen, waardoor je immuunafweer toeneemt. Als je daarentegen nóóit in aanraking komt met virusdeeltjes, blijf je veel gevoeliger c.q. vatbaarder voor virussen en dus voor verkoudheid. Dus als je zonder antistoffen een keer onder de mensen komt, ben je beduidend sneller de pineut. Jezelf hermetisch afsluiten voor de buitenwereld kan dus ook averechts werken.

Verkoudheid tegengaan – Tip 4: Probeer zo gezond, schoon en hygiënisch mogelijk te leven om besmetting met een verkoudheidsvirus te voorkomen, maar overdrijf niet.

5. Verkoudheid kun je het beste uitzieken

Voor verkoudheid worden doorgaans geen antivirale middelen voorgeschreven. Antivirale medicijnen worden namelijk uitsluitend toegediend bij gemuteerde of levensbedreigende vormen van griep- en verkoudheidsvirussen zoals de Mexicaanse griep, de Spaanse griep en de Aziatische griep. Je immuunsysteem dient dus zelf antistoffen aan te maken en het virus op eigen houtje te bestrijden en verdrijven. Al met al is uitzieken dus het beste middel tegen verkoudheid.

Tip 5 ter bestrijding van verkoudheid: Het kan enkele weken duren voordat je immuunsysteem een verkoudheidsvirus volledig heeft geëlimineerd; doe gedurende die tijd rustig aan! Verkoudheid genezen kan in bepaalde gevallen echter ook…

6. Medicijnen: verkoudheid genezen

Veel mensen vinden het aangenaam c.q. kalmerend om te stomen met menthol, kamfer of kamille, maar stomen geneest verkoudheid niet. Het kan hooguit helpen om de luchtwegen te ontlasten of kalmeren. Bij pijn en koorts is een koorts-remmende pijnstiller aan te raden; bij voorkeur paracetamol. Bij een verstopte neus kun je het beste een “homeopathische” neusspray gebruiken. Homeopathische middeltjes werken bij verkoudheid vaak net zo goed als xylometazoline-houdende sprays of druppels. Het voordeel van homeopathische sprays is echter dat je ze nagenoeg onbeperkt mag gebruiken omdat ze geen synthetische ingrediënten bevatten. (bron)

Tip 6 om verkoudheid te genezen: In principe geneest een verkoudheid vanzelf, dus zonder medicatie. Het kan echter prettig zijn om symptomen te verlichten met behulp van stoom, een pijnstiller of neusspray.

Tot slot

Een verkoudheidsvirus is vervelend, maar meestal onschuldig. Wel is het zo dat een verkoudheidsvirus je toch al zwakke immuunsysteem nog verder belast. Zodoende maakt een “verkoudheidje” je lichaam extra ontvankelijk voor andere ontstekingen en infecties. Hierbij valt te denken aan een griepinfectie, bacteriële keelinfectie of voorhoofdsholteontsteking. Dus mochten verkoudheidsverschijnselen lang aanhouden, steeds heftiger worden en/of worden opgevolgd door hevige infecties, dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

Heb jij aanvullende tips en adviezen ter voorkoming of genezing van verkoudheid? Laat hieronder jouw reactie achter!