tips verkoudheid genezen

Er zijn perioden waarin veel mensen tegelijkertijd verkouden worden. Dat komt omdat verkoudheid wordt veroorzaakt door besmettelijke verkoudheidsvirussen. Voordat je het weet is iedereen in huis verkouden. Verkoudheid oftewel of ‘acute virale nasofaryngitis wordt gekenmerkt door o.a. hoesten, niezen, keelpijn en een verstopte neus. Uiteindelijk kan een verkoudheidsvirus griep of een holte-ontsteking in de hand werken. Daarom hierbij enkele praktische tips die verkoudheid voorkomen en de verspreiding van verkoudheid tegengaan…

1. Verkoudheid voorkomen door schoonmaken

Als een van je gezinsleden, huisgenoten, collega’s of klasgenoten verkouden of grieperig is, dan is de kans relatief groot dat ook jij besmet raakt. Verkoudheidsvirussen en griepvirussen verspreiden zich namelijk o.a. via de lucht en via aanraking. Een verkoudheidsvirus kan tot 2 dagen op de meest willekeurige plekken overleven. Door besmette voorwerpen of oppervlakken aan te raken kan ook jij verkouden worden. De belangrijkste tip tegen verkoudheid is dan ook schoonmaken; vooral als jij of iemand in je omgeving reeds verkouden is! Maak vooral de volgende plekken virus-vrij:

  • Deurknoppen & deurklinken reinigen
  • Lichtschakelaars afnemen
  • Greepjes van koelkast, keukenkastjes
  • Telefoons & kleine mobiele apparaten poetsen
  • Afstandsbedieningen schoonmaken
  • Zout- & pepervaatjes schoon wrijven
  • Etc. etc. etc.

Het is erg verstandig om verkoudheid te voorkomen. Medicijnen tegen verkoudheid kunnen een “kou” oftewel “kouvatting” namelijk niet genezen; ze verlichten enkel de symptomen. Als je eenmaal besmet bent, is uitzieken je enige optie…

2. Handen wassen = verkoudheid voorkomen

Een verkoudheidsvirus loop je –direct of indirect– meestal op via je handen. Je raakt een besmette deurklink aan, geeft een besmette persoon een hand of verzet een besmet glas. Het is daarom belangrijk om tijdens een verkoudheidsepidemie extra vaak je handen te wassen. Gebruik bij voorkeur een desinfecterende zeep (werkzaam tegen bacteriën en virussen) of handalcohol. Handen wassen is een ultieme tip om verkoudheid te voorkomen… Als je elk uur je handen wast, is de kans zelfs erg klein dat je verkouden wordt!

3. Speeksel mijden om “kouvatting” te weren

Om jezelf te beschermen en te voorkomen dat anderen verkouden worden, dien je allereerst goed je huis schoon en hygiënisch te houden en bovendien je handen te wassen. Daarnaast is het belangrijk dat je niet in aanraking komt met speeksel van een besmette persoon. Let vooral op de volgende punten:

  • Drink niet uit andermans glas
  • Gebruik nooit andermans tandenborstel
  • Hand voor je mond houden bij het gapen, hoesten & niezen
  • Ga niet op de voorste rij zitten als een verkouden persoon een presentatie geeft
  • Spuug niet
  • Ga tijdens een gesprek niet neus aan neus staan
  • Zoenen met een verkouden persoon is funest als het aankomt op verkoudheid
  • Regelmatig stomen om de neusgangen open te houden
  • Etc. etc. etc.

4. Vermijd extreme kou ter preventie van verkoudheid

Verkoudheid oftewel kouvatting is afgeleid van de term kou oftewel koude. Dat komt omdat men vroeger dacht dat verkoudheid werd veroorzaakt door afkoeling. Inmiddels weten we echter dat verkoudheid wordt veroorzaakt door bepaalde virussen (picorna-virussen; rhinovirus, coronavirus, Respiratoir Syncytiaal Verkoudheidsvirus (RSV) e.a.). Wel kunnen lage temperaturen tot onderkoeling leiden, en onderkoeling ondermijnt je weerstand, waardoor je lichaam ontvankelijker wordt voor verkoudheidsvirussen. Kou kan dus indirect een rol spelen bij verkoudheid. Zonder jas naar buiten gaan hoeft dus geen punt te zijn, maar dat kan wel.

5. Mondkapje tegen verkoudheidsvirus

Als je er absoluut zeker van wilt zijn dat je niet verkouden wordt, dan is een mondkapje raadzaam. Een mondkapje staat misschien niet erg charmant, maar is waarschijnlijk de meest effectieve en efficiënte tip om verkoudheid te voorkomen. Vooral als je weerstand toch al niet optimaal is, kan een mondkapje verstandig zijn. Bijvoorbeeld als je binnenkort moet worden geopereerd, onlangs geopereerd bent of om een andere reden je weerstand op peil moet zien te houden en dus écht geen verkoudheidsvirus kunt gebruiken.

Let op de meeste effectieve hygiënische maskers zijn de mondkapjes oftewel fijnstofmaskers met ventiel (3M™ Aura™ 1883+ e.a.).

6. Ben je überhaupt wel verkouden?

Symptomen die sterk doen denken aan een neusverkoudheid worden tezamen ook nog weleens ‘coryza’ of ‘rhinitis’ genoemd. Verkoudheidsverschijnselen zijn namelijk niet altijd het gevolg van een verkoudheidsvirus. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een allergische reactie (o.a. hooikoorts), griep, een bijholte-ontsteking, een parasitaire neusinfectie, mazelen of een (stand)afwijking van de neus. Er wordt onderscheid gemaakt tussen allergische rhinitis (dus verkoudheidsverschijnselen als gevolg van een allergische reactie) en niet-allergische rhinitis.

In tegenstelling tot verkoudheid, zijn er voor allergieën, parasieten en sommige andere neusaandoeningen en -afwijkingen wél medicamenten en/of behandelingen beschikbaar. Als je er niet zeker van bent dat jouw verkoudheidsverschijnselen überhaupt het gevolg zijn van een verkoudheidsvirus, dan kan het raadzaam zijn om je huisarts te raadplegen…

Vitamine C tegen verkouden zijn, helpt het echt?

Als het koud is, loop je verhoogd risico om verkouden te worden. Door grote temperatuurverschillen ben je namelijk vatbaarder voor allerlei virussen die je in het dagelijkse leven tegenkomt. Er zijn veel mensen die van die gele vitamine C-tabletjes nemen als ze zich niet 100% lekker voelen, maar helpt dit eigenlijk wel?

Vitamine C-tabletjes bij verkoudheid

Het korte antwoord is nee, het helpt niet om de verkoudheid te stoppen/doorbreken door extra vitamine C te nemen als je al verkouden bent… dus als je het verkoudheidsvirus reeds bij je draagt. Het langere antwoord is ja, het helpt wel om een verkoudheid iets sneller voorbij te laten gaan; gemiddeld zo’n 8% kortere tijdsduur voor volwassenen en 14% voor kinderen. De intensiteit van een verkoudheid neemt echter niet af. En ook het aantal keren dat je verkouden wordt, neemt niet af door regelmatig vitamine C te slikken. (bron)

Vitamine C voor immuunsysteem

De enigen die écht baat hebben bij vitamine C zijn mensen die extreem veel sporten en hun lichaam tot het absolute uiterste drijven. Zo hebben marathonlopers 50% minder kans om verkouden te worden dankzij de extra vitamine C-supplementen die zij innemen. Dat komt omdat zij door de extreme belasting van  hun lichaam hun weerstand ondermijnen. En een immuunsysteem dat stelselmatig wordt overbelast, kan dus wél baat hebben bij vitamine C-suppletie.

Beter alternatief: groente & fruit

Wat je beter kunt doen is stelselmatig veel groente en vooral ook fruit eten. De combinatie van alle vitamines, co-vitamines, macromineralen, spoorelementen, aminozuren, enzymen, co-enzymen, fytonutriënten en antioxidanten die daarin zitten, maken je immuunsysteem wel degelijk veel sterker; in ieder geval op de langere termijn, en dán heb je wel degelijk minder kans om verkouden te worden.

Vergeet dus het overmatig slikken van vitamine C-tabletten. Als jij je toch al slechter voelt heeft het totaal geen zin meer om bergen vitamine C-pilletjes te poppen in de hoop dat je een beginnende griep of verkoudheid de kop in drukt. Überhaupt is het nooit bewezen dat vitaminepillen naar behoren werken. Althans, niet zo goed als het échte werk uit groenten en vruchten.

Dat komt dus omdat de vitamines in natuurvoedingsmiddelen samengaan met allerlei andere stofjes. Men weet echter niet of vitamines die geïsoleerd in bepaalde goedkope pilletjes, tabletjes en supplementjes worden gestopt (dus zonder alle andere stofjes) überhaupt biologisch actief zijn in het menselijk lichaam. Misschien doen ze wel niks.

De enorme geldbedragen die omgaan in receptvrije vitaminesupplementen zijn echter enorm! Dus ze zullen vast en zeker verkocht blijven worden zolang mensen ervoor willen betalen.

Pas om voor overschotten aan vitaminesupplementen

Let wel: in theorie kun je zelfs gevaarlijke (toxische) overschotten opbouwen aan bepaalde vitamines, een indicatie die ook wel bekendstaat als hypervitaminose of vitaminevergiftiging. Een overschot van stof X kan bovendien de opname en beschikbaarheid van andere nutriënten belemmeren en zodoende een nutritief tekort in de hand werken aan een ándere voedingsstof.

Al met al is het eerder negatief dan positief om zonder gegronde reden geconcentreerde vitaminesupplementen te slikken waarin grote hoeveelheden van een micronutriënt aanwezig zijn. Óók als het aankomt op het voorkomen of onderbreken van een beginnende verkoudheid.

Vaak verkouden? Stop met streng diëten & afvallen in de winter!

Ben jij vaak erg verkouden en grieperig in de herfst- en wintermaanden? En ben je in deze periode ook vaak op dieet (wie niet in januari)? Dan heb je nu een extra reden om niet te snel overtollige kilo’s kwijt te raken, naast dat snel afvallen sowieso niet goed is voor je lichaam. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen die op dieet zijn veel sneller en vaker verkouden zijn en griep krijgen dan mensen die niet op dieet zijn gedurende de herfst- en wintermaanden. Door te weinig te eten kan je lichaam zich namelijk minder goed wapenen tegen virussen en infecties.

De onderzoekers aan de Universiteit van Michigan zeggen dat dit voornamelijk komt door de inname van te weinig calorieën, en dus niet door te weinig voedingsstoffen. Ze hebben aangetoond dat zelfs met genoeg vitaminen en mineralen het risico op verkoudheid en griep groter is, en dat beide langer duren dan normaal. In de winter hebben we meer reserves nodig om ons lichaam warm te houden. Ga daarom vooral niet in de winter op een streng dieet en ga meer sporten in plaats van veel te weinig te eten. Zo voorkom je dat je vaak verkouden bent en je grieperig voelt.

Slik jij weleens vitamine C in de hoop een beginnende verkoudheid of griep te genezen? Heb jij ervaring met verkoudheid voorkomen & genezen door te letten op schoonmaken en algemene hygiëne? Deel hieronder jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen!

1 Comment

  1. Ik zou nog een kleine tekstuele aanpassing doen “Hand voor de mond als je hoest of niest”… Hoesten of niezen doe je het beste in je armholte om bacteriën via je handen niet verder te verspreiden.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.