Dikke wallen (ook vaak omschreven als vet of vocht onder de ogen) zijn doorgaans niet bepaald sierlijk voor je uiterlijk. Het kan je gezicht voller maken, je ouder doen lijken en bovendien voor een continu vermoeid uiterlijk zorgen. Als je door toedoen van wallen regelmatig de vraag krijgt wanneer het weer eens tijd is voor vakantie en of je wel goed slaapt, dan ervaar je dat hoogstwaarschijnlijk niet als prettig. In dit artikel lees je daarom alles over de oorzaak van dikke wallen en vocht onder je ogen, inclusief bijbehorende tips & oplossingen om dergelijke wallen, vochtophopingen en zwellingen tegen te gaan.
Wat zijn dikke wallen?
Voor de duidelijkheid: met dikke wallen bedoelen we opstaande “bobbels” onder je ogen. Met wallen worden ook nog wel eens donkere kringen onder je ogen bedoeld. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel donkere kringen onder ogen verwijderen & voorkomen. Een lichte verdikking oftewel zwelling onder de ogen is overigens normaal, zeker net na het opstaan. Er zijn echter veel mensen die gedurende de hele dag last hebben van dikke, goed zichtbare wallen… En dat is precies waar dit artikel over gaat.
Wallen, huid, vet of vocht onder ogen?
Het is ook belangrijk om te vermelden dat dikke wallen zowel veroorzaakt kunnen worden door vocht (= vochtwallen), vet en huid (lees: loshangend vel). Sterker nog, het is doorgaans zelfs een combinatie van al deze aspecten.
Ontstaan dikke wallen & vochtwallen
Zichtbaar vocht en/of vet onder de ogen ontstaat doorgaans heel langzaamaan. Het is bij de meeste mensen dus niet zo dat ze ’s avonds met volledig strakke, effen onderoogleden in bed stappen, en de volgende ochtend wakker worden met dikke, enorm opgezwollen oogleden. In plaats daarvan, vormt zich zeer langzaam een steeds duidelijker zichtbaar “kussentje” van vocht en/of vet onder je ogen. Als je helemaal niets doet tegen dergelijke gezwollen onderoogleden, dan kunnen er op den duur echte bobbels oftewel dikke wallen ontstaan.
Oorzaak opgezwollen wallen & vet/vocht onder de ogen
Maar hoe kan het nou toch eigenlijk dat er zich een vet- of vochtophoping voordoet onder je ogen? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, hieronder de belangrijkste op een rijtje:
Verouderingsproces & vet onder de ogen
Het ophopen van vet onder je oogleden is helaas onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Vrijwel iedereen heeft van nature een klein beetje vet onder zijn of haar ogen. Dit vet bevindt zich daar om je ogen te beschermen en wordt op zijn plaats gehouden door bindweefsel in je gezicht (ligamenten). Naarmate je ouder wordt, verzwakt de werking van dit bindweefsel. Het gevolg is dat vet daardoor een beetje naar beneden zakt, met dikke, gezwollen wallen die steeds duidelijker zichtbaar worden als resultaat. (bron) Dikke wallen zijn dus vaak simpelweg het gevolg van veroudering in combinatie met zwaartekracht.
Verminderde elasticiteit huid zorgt voor verdikking onder ogen
Je huid verliest door het verouderingsproces bovendien een stukje elasticiteit, wat ook weer bijdraagt aan dikke wallen. De huid die voorheen strak onder je oog zat, gaat namelijk een beetje hangen. In combinatie met wat vet en/of vocht onder de ogen zorgt dit al snel voor opstaande wallen.
Erfelijkheid & genen
Of je last krijgt van dikke wallen, op welke leeftijd dit gebeurt en de mate waarin vet en vocht onder je oogleden zichtbaar zijn, wordt grotendeels bepaald door erfelijkheid. Je genen spelen dus een grote rol bij vet en vocht onder de ogen. Hebben je ouders last van dikke wallen? Dan is de kans aanzienlijk dat jij er vroeg of laat ook mee te maken krijgt. Wil je weten wat je te wachten staat, informeer dan eventueel eens bij je ouders op welke leeftijd zij last kregen van dikke wallen.
Leefstijl
Ook je leefgewoonten zijn van invloed op het al dan niet vormen van opgezwollen wallen. Zo kunnen o.a. de volgende factoren bijdragen aan vocht onder je ogen en dikke onderoogleden:
- Weinig slaap
- Te veel slapen
- Veel zout eten
- Alcohol drinken en/of roken (zorgt voor verstoorde vochthuishouding)
- Vocht vasthouden
Allergie
Een minder bekende oorzaak van dikke wallen en vochtwallen is allergie. Een chronische neusverkoudheid en/of allergie kan ervoor zorgen dat je ogen regelmatig opzwellen. Het proces van het toenemen en afnemen van dergelijke zwellingen kan er op den duur voor zorgen dat de huid rond je ogen losser wordt… Met wallen als gevolg. Heb je dus regelmatig last van een verstopte neus, pijnlijke gezichtshuid en waterige ogen, dan is het aan te raden om een allergoloog te raadplegen. Dergelijke allergische reacties kunnen doorgaans goed onderdrukt worden door het vermijden van de uitlokkende factoren en/of het innemen van allergiemedicatie.
Ziekten & (huid)aandoeningen
Tot slot zijn er bepaalde ziekten en huidaandoeningen die dikke wallen, gezwollen oogleden en vochtophoping onder de ogen tot gevolg kunnen hebben. (bron) Denk hierbij o.a. aan:
- Ziekte van Pfeiffer
- Tekort aan schildklierhormonen
- Ontsteking van (huid rondom) de oogleden
- Nefrotisch syndroom
- Trichinose
- Eczeem
Oplossingen voor dikke wallen & vocht onder de ogen verhelpen
Op het gebied van dikke wallen en vocht onder de ogen verhelpen, kunnen we onderscheid maken tussen tijdelijke oplossingen en (min of meer) permanente oplossingen. Ook kun je proberen wallen te camoufleren met make-up. Raadpleeg daarvoor het artikel over make-up tegen wallen op PrettySylish.nl.
Gezond leven
Het is allereerst van harte aan te raden om gezond te leven. Beweeg regelmatig en eet gezond zodat je alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt voor een optimale huid. Op die manier verklein je bovendien de kans op ziekten en gezondheidsaandoeningen.
Voldoende drinken helpt tegen vocht onder de ogen
Zorg ook vooral dat je voldoende drinkt. Het klinkt wellicht tegenstrijdig dat je wallen en vocht onder je ogen kunt tegengaan door voldoende water te drinken. Voldoende vocht zorgt er echter juist voor dat je vochthuishouding zijn werk optimaal kan doen en overtollig vocht wordt afgevoerd. Een goede vochthuishouding is dus uitermate belangrijk om vochtophoping onder de ogen te voorkomen.
Dikke wallen tegengaan door zwelling te verminderen
Indien je wallen worden veroorzaakt door zwelling, dan zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om dergelijke opgezwollen wallen tegen te gaan. Een aantal tips:
- Leg plakjes komkommer op je ogen.
- Leg plakjes verse aardappel op je ogen.
- Leg koude, natte theezakjes op je ogen. Tip: gebruik bij voorkeur groene thee, de stof EGCG in deze thee zou namelijk een gunstig effect hebben.
- Leg iets kouds op je ogen, bijvoorbeeld een ijskoude lepel of een washandje met een ijsklontje erin.
Rimpelvuller
Ook een rimpelvuller kan de zichtbaarheid van wallen aanzienlijk verminderen. Radiesse en Juvederm zijn voorbeelden van bekende opvullers, maar er zijn vele mogelijkheden op dit gebied. Hoe lang een rimpelvuller werkt is afhankelijk van de rimpelvuller in kwestie. Een “filler” is in ieder geval ook een tijdelijke oplossing tegen dikke wallen, en nooit een permanente. Gemiddeld werkt een “filler” zo’n 8 tot 9 maanden tegen wallen. In hoeverre een rimpelvuller werkt tegen dikke wallen, is overigens ook afhankelijk van de exacte oorzaak van je wallen. Een rimpelvuller werkt voornamelijk indien je wallen erger worden naarmate je ouder wordt.
Onderooglid-lift en/of -correctie
Plastische chirurgie kan dikke wallen voor langere tijd (lees: min of meer permanent) sterk verminderen. Afhankelijk van de exacte ingreep, ben je door een onderooglid-lift en/of -correctie tot wel 20 jaar van je wallen verlost. Om dikke wallen te verminderen, wordt tijdens de plastisch-chirurgische ingreep doorgaans een zeer klein buisje in de wallen gebracht om het vet onder je ogen te verwijderen. Het is bovendien mogelijk om de huid onder je ogen strak te laten trekken om dikke wallen door loshangend vel onder je ogen te verminderen.
Hoog kussen tegen dikke wallen na opstaan
Heb je vooral last van dikke wallen direct na het opstaan? Probeer dan eens een hoger kussen of een extra kussen. Op die manier ligt je hoofd hoger tijdens het slapen, wat vochtophoping onder de ogen tegengaat.
Vragen, opmerkingen of tips m.b.t. dikke wallen?
Heb je naar aanleiding van bovenstaande tekst over dikke wallen vragen? Laat het dan gerust hieronder weten in een reactie. Heb je zelf last van dikke wallen? Laat dan alsjeblieft weten welke tips en oplossingen bij jou het beste werken. Op die manier kunnen anderen er weer van leren.
75 comments
Ellen kuipers
21 december 2018Als voetreflexzone therapeute heb ik mensen behandeld en dikke wallen onder ogen werder bij allen minder. Ook het gezicht geeft de gesteldheid aan van de gezondheid in het lichaam. Meestal is het na 3 behandelingen al verbeterd.
Kim
17 mei 2019Bedoel je dan vocht of vet onder de ogen?
cris
7 januari 2020Ik heb erg veel last van wallen onder de ogen met vocht (echt irritant). Zou een uitgebreid medicijnen gebruik ook mee kunnen spelen dat heb ik ook! Ik heb een longtransplantatie gehad 8 jaar geleden. ik ben daar vandaag nog erg gelukkig ondanks al het medicijn gebruik, alleen alle bijkomende problemen, ogen gaat weer redelijk, voeten veel last van vocht, spierpijnen dan hier dan daar, hele gevoelige huid . nog veel meer! zou het toch weer overdoen.
Roel
19 mei 2018Hoi Bianca, Ik zit zelf met het zelfde probleem de laatste tijd is het mij opgevallen dat ik vetzakjes onder de ogen heb. Mijn vraag aan jou, is je behandeling op advies nuttig geweest? En kan ik ook daarmee aan de slag?
charlie
5 april 2018Door het verkeerd plaatsen van een filler kreeg ik vochtwallen. Het vocht is nu weg, maar het lijkt wel of de huid nu uitgerekt is en losser zit. Zou dit nog herstellen? Was juist nog mooi strak. Iemand hier ervaring mee?
Inga
28 januari 2020Mag ik je vragen hoe je het vocht kwijt bent geraakt? Gr. Inge
Peter Nelis
17 maart 2018Ik (59) wordt er ook moedeloos en depressief van de dikke wallen onder m’n ogen. Zowel boven als onder mijn ogen ontstaan ’s nachts enorme vochtophopingen. Ik slaap voornamelijk op mijn linker zij en de vochtophopingen zijn links ook erger. Mijn linker bovenooglid is zelf zo erg gezwollen dat ik problemen met zien heb. Onder mijn ogen (onder de rand van de oogkas) heb ik dan ook enorme vochtwallen. ‘Gelukkig’ draag ik een bril zodat ik het enigszins kan camoufleren. Heb al zoveel (dure) middeltjes gebruikt zonder resultaat dat ik het ook rigoureus wil aanpakken met Sperti. Ben er wel een beetje bang voor want met name de huid onder mijn ogen ziet er die grote vochtwallen ‘flinterdun’ uit. Ik heb 30 jaar geleden al een boven ooglidcorrectie laten doen. De plastisch chirurg zei destijds dat ik het na 20 jaar waarschijnlijk moest herhalen. Ik ben bij de huisarts geweest en die verteld dat het geen oplossing is omdat het vocht betreft in plaats van vet. Kortom wordt er wel radeloos van. Gr. Peter Nelis
Gemma
8 januari 2018Na het plaatsen van een implantaat in mijn oog heb ik een wal onder mijn oog gekregen. Ik vermoed vocht. Het kan soms erger zijn als mijn oog zwaar belast wordt. Door de implantaat is mijn oog wat gezakt en lijkt het groter. Mijn zo symmetrische gezicht is compleet veranderd en de wal maakt het nog erger. Zou plastische chirurgie vergoed worden in mijn geval? En zou er iets aan te doen zijn?
Paul
9 januari 2018Beste Gemma, Of plastische chirurgie uitkomst biedt bij de gevolgen van je oog-implantaat en of er sprake is (of kan zijn) van vergoeding door je zorgverzekeraar is moeilijk te zeggen. Dit kun je het beste navragen bij je zorgverzekering. Sterkte ermee! Groeten, Paul
Marga
30 december 2017Sinds ik een apneumasker gebruik heb ik last van dikke “blaren” met vocht onder mijn ogen. Erop drukken betekent vocht boven mijn ogen. Soms zijn ze zo zwaar / dik dat ik uren niet naar buiten durf. Kan me dat gelukkig veroorloven omdat ik met pensioen ben. Is hier een oplossing voor. Mijn apneumachine gebruikt ook vocht. Ik heb wel gemerkt Als ik geen alcohol drink het minder is en zomers is het zeker minder. Er bestaat een soort. crèmepje –duur– dat de huid binnen 10 minuten strak trekt, maar dat voelt echt vreselijk aan en zodra ik er iets overheen gebruik als make-up werkt het minder of niet meer en zijn de blaren gewoon weer terug. Help!
Mieke
11 maart 2017Neem al 6 jaar 100 mg Imuran en 1/2 tablet Eusaprim omdat ik een auto-immuumziekte heb, Morbus Wegener. En heb ook al heel veel cortisone moeten nemen. En een chemokuur van 6 delen, ook voor deze ziekte. Waardoor ik ook neusproblemen heb en speciale neuszalf gebruik die bij de apotheek gemaakt word. Had stilaan al wat last van wallen soms. Maar nu ik met een kuur van ciderazijn en warm water met honing op de nuchtere maag gestart was. Had gelezen dat het goed is voor de darmen, waar ik ook wat last mee heb. Heb ik plots hele rode kringen rond mijn ogen, met hele rimpelige dikke wallen onder mijn ogen. Ook het laatste jaar heb ik enorm veel diepe rimpels gekregen in mijn gezicht. Had vroeger een hele vette huid en nu lijkt ze helemaal te zijn uitgedroogd. Het is een dikke boterham, maar had toch graag tip hoe ik mezelf weer toonbaar kan maken?
Wilma
6 maart 2017Goedemiddag, ik heb al 22 jaar een te traag werkende schildklier en slikte daar tyrax voor! Nu moest ik sinds 2016 verplicht overstappen op een ander medicijn ( eutyrox) sinds dien heb ik last van een verdikking onder mijn linkeroog!! Ik vindt het erg lelijk!! En baal d’r echt van! Ik hoop maar dat het nog weg trekt maar ik denk zo dat het van die eutyrox komt!! Ik heb het nul nooit met de tyrax gehad! Dus je snapt wel dat ik er ontzettend van baal. Maar ja , wat nu??
Paul
6 maart 2017Beste Wilma, Wat bedoel je precies met een verdikking onder het oog? Thyrax en Euthyrox bevatten exact dezelfde werkzame stof, namelijk levothyroxine(natrium); van beide medicijnen zijn geen bijwerkingen bekend die te maken hebben met oogverdikkingen. Persoonlijk zou ik ermee langs de huisarts gaan…
nita
30 mei 2018Hallo Wilma, Ik heb ook in 2016 moeten overgaan op. Daar ben ik begin dit jaar mee gestopt daar de Thyrax weer verkrijgbaar is. Groetjes, Nita
Jannet
3 januari 2017Dit is een rare tip maar voor vocht onder je ogen helpt het wel bij toeval hoorde ik dit jaren terug op tv gewoon insmeren met Sperti aambeienzalf.
Suus
6 januari 2017Wees hier heel voorzichtig mee, je huid onder je ogen is heel teer. Aambeienzalf is veel te sterk voor deze huid. Arniflor van VSM ben ik achter gekomen, helpt ook en is veel vriendelijker voor je huid.
Rita lemmens
18 augustus 2016Ik wil mijn wallen operatief weg laten halen, wat kost zo’n operatie ongeveer?
Paul
21 augustus 2016Beste Rita, De kosten van een operatieve wallencorrectie (al dan niet met met vetpocket-aanpassing) en/of onderooglidcorrectie lopen zeer sterk uiteen per kliniek en per chirurg. Volgens mij moet je ongeveer rekenen op 1300 tot 1500 euro voor beide ogen tezamen.
Winnie
30 oktober 2016Ik heb mijn wallen operatief laten verwijderen door erkend plastisch chirurg 2 jaar geleden. En het is heel lelijk geworden. Ik heb er enorme spijt van. Ik had holle ogen gekregen en deze holtes heb ik met een filler laten opvullen en het gevolg: een enorme zwelling onder het rechter oog. Ik zie er niet uit! Nu dus al bijna 6 weken.
Robin
15 juni 2016Toevoeging op mijn vorige berichtje. Mijn probleem was een beetje vet onder mijn ogen. Dat weggehaald kan worden. Maar nu ben ik achtergebleven, door de ingreep, een kapot gemaakte vochtafvoersysteem. Dit kan nooit meer verholpen worden. Ik kan de naam van de arts niet vermelden, maar wie zo’n ingreep wil laten doen… ik kan de naam dan doorgeven zodat je niet onderhanden genomen gaat worden door een arts die niet bekwaam is en na deze behandeling toegegeven heeft dat het resultaat is zoals zou moeten, maar die er ook alles aan gedaan heeft om van haar verantwoordelijkheid af te komen.
Paul
15 juni 2016Beste Robin, Als je tevreden of juist ontevreden bent over een bepaalde arts of kliniek mag je dat wat mij betreft best vermelden. Noem liever geen voornaam (om de kwestie zakelijk te houden), maar als je content of misnoegd bent over de handelswijze van ‘dokter Dinges’ of ‘kliniek X’ mag je dat naar mijn weten best vermelden. Zolang het maar je doel is om anderen te informeren of behoeden en niet iemands persoon of bedrijf te smaden of lasteren. Houd het gewoon netjes en feitelijk… Ik zou willen dat ik je kon helpen met je probleem, maar ik zou niet weten wat je moet doen als men je lymfesysteem of traansysteem heeft beschadigd. Heb je overwogen om een officiële klacht in te dienen, een second opinion aan te vragen of juridische stappen te nemen? Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Winnie
30 oktober 2016Beste Robin, ik vrees dat dat bij mij ook is gebeurd! En dat terwijl ik af en toe in speelfilms speel. Ik kan opdrachten nu wel vergeten.
Robin
15 juni 2016Ik heb in 2015 een onderooglidcorrectie laten doen bij een gerenommeerd kliniek. Dit is zeer slecht verlopen. Ik heb sindsdien dikkere wallen, iedere dag brandende ogen, regelmatig steken en aan 1 oog regelmatig een ontsteking. Bezin voor u begint zou ik maar zeggen. Ik vind dat deze ingrepen veel te makkelijk aangeraden worden. Daarom mijn reactie. Om mensen te behoeden voor waar ik heel mijn leven verder mee moet.
Robin
18 juni 2016Hi Paul, Dank voor je snelle reactie. Inderdaad is dat mijn mail. (Elaine gebruik ik nog weleens… Was vergeten dat ik Robin gebruikt had) Nee, het is niet om de kliniek te beschadigen. Deze is overigens, zag ik pas, reeds failliet gegaan. Nee, ik wil inderdaad anderen behoeden. De naam van de behandelend arts is dokter Rhemrev (een vrouwelijke arts). Ik heb het eerste jaar ontzettend veel proberen te doen. Waarvan o.a. een officiële klacht ingediend bij de klachtencommissie van de kliniek. Uiteindelijk niet verder mee gekomen. Zij wezen mijn klacht af ondanks dat ook zij aangaven dat het resultaat niet mooi is. Er is wettelijk bepaald dat een arts een uitvoeringsplicht heeft, maar geen resultaatsplicht. Tevens is zo’n commissie eigenlijk een slager die zijn eigen vlees keurt. Op een gegeven moment kwam ik niet verder en merkte ik dat ik er op z’n zachtst gezegd niet vrolijker op werd. Toen heb ik het opgegeven en mijzelf gezegd dat het mijn eigen schuld was. Ik had tevreden moeten zijn met hoe ik er voor de ingreep uitzag. Dat heeft mij iets geholpen, maar ik ben niet meer de persoon die ik voor de ingreep was. En daar bedoel ik niet alleen het uiterlijk mee. Wat mij ook bevreemd heeft, is dat ik in die beginperiode op een ervaringssite heb ingevuld hoe tevreden ik over de kliniek en arts was. Door mijn beoordeling ging het gemiddelde cijfer natuurlijk enorm naar beneden. Binnen vier dagen hadden er ineens drie personen ook een ervaring gepost. Deze waren alle drie enorm hoog. Heel vreemd… Overigens een second opinion heb ik niet gedaan omdat ik als de dood ben om ooit nog eens in mij te laten snijden! Dat nooit meer. Echt, iedereen die dit leest, bezin heel goed waar je aan begint… weet de risico’s! Paul, nogmaals dank voor je reacties!
Lilian
4 april 20163 a 4 jaar geleden kreeg ik af en toe een dikke vochtwal onder mijn rechteroog. Dan was het opeens weer weg en stak het onverwacht weer de kop op. De laatste anderhalf jaar is het extreem vaak en gaat het ook minder weg, soms heb ik een goede dag en zie je bijna niets en dan is het weer heel dik. Zelfs de bovenkant en binnenkant van mijn oog zijn dan opgezet. Alleen mijn rechteroog, links heb ik nog nooit zoiets gehad. Ik ben al die tijd bezig om te onderzoeken wat de oorzaak van deze ‘wal’ is, hoe het kan en wat ik eraan kan doen. Eigenlijk heeft tot op heden niemand me kunnen helpen. Ik ben 48 jaar, fit, leef gezond en wordt wel verdrietig bij de gedachte dat het misschien nooit meer weg zal gaan. Kan iemand me misschien goede tips geven of wat een oorzaak zou kunnen zijn van zulke eenzijdige /unilaterale vochtwallen? Misschien kom ik zo weer in de goede richting om het probleem aan te pakken.
Sandra
17 januari 2021Hoi Lilian! Ik heb sinds kort echt precies hetzelfde als jij in het bericht beschrijft. Ik vraag me af of het bij jou nog weg is gegaan en wat je er voor gedaan hebt?
Pau
30 november 2015Ik heb mijn wallen laten behandelen met Restylane / Juvéderm onder de ogen. Ik ben erg tevreden over het resultaat. Ik was heel erg zenuwachtig, maar ik moet zeggen dokter fodo stelde mij heel erg op het gemak. Het enige wat wel jammer is dat ik wel weer terug moet komen om het nog een keer te laten behandelen, dus het kostenplaatje is wel hoog.
loes verkoijen
3 november 2015Beste. Ik heb aan de rechterkant van mijn gezicht, iets onder het oor, bestraling gehad. Nu had ik een knobbeltje, ontsteking op mijn ooglid. Sindsdien heb ik een zakje onder mijn oog. Maar niet aan de andere kant. Kan ik hier nog iets aan doen, trekt dit nog weg? Het bobbeltje op mijn ooglid heb ik inmiddels laten weghalen. Loes
kim
1 november 2015zelfs mijn sociaal leven lijd onder die vervelende wallen!!! echt NIET leuk! pfff HEEEEEEEELP!
kim
1 november 2015Foutje bij mijn vorige vraag: kommkomer, moest dus komkommer zijn. ;-) Waren die wallen ook maar zo snel te corrigeren! :-D
kim
1 november 2015ik ben nu 30 geworden, en heb enorme last van dikke wallen onder mijn ogen, wat me enorm stoort! is net alsof ik 2 kloppen onder mijn ogen heb gehad, ik probeerde al van alles, aardappel, kommkomer, lepels vanuit de diepvries, oogwallencrème, niks helpt. :-( Mensen vragen me constant of ik moe ben, of ik te weinig slaap, of ik net gehuild heb, pffff. Zelfs mijn dokter schrok dat mijn ogen zo erg waren en deed dan onmiddellijk een schildkliertest… Alles was in orde, ik heb wel diabetes type 1 (ik heb dit al 18 jaar), maar nu sinds 3 jaar enorme last van die vervelende wallen! Iemand nog tips of raad a.u.b.? Alvast bedankt! x
Angela
3 september 2015Sinds een paar maanden moet ik medicijnen slikken na een tumor. Het heet Gleeve. Hiervan heb ik zwellingen boven en onder mijn ogen. Weet iemand hier een oplossing voor of moet ik elke dag theezakjes op mijn ogen doen?
Paul
4 september 2015Bedoel je misschien Imatinib (Gleevec) van Novartis? Dit is een TKI-medicament dat wordt voorgeschreven bij verscheidene vormen van kanker, maar voornamelijk bij Gastro-Intestinale Stroma-Tumoren (GIST’s)… Doch ook bij Philadelphiachromosoom en Chronische Myeloïde Leukemie (CML). Daarnaast wordt Imatinib experimenteel gebruikt bij desmoidtumoren oftewel agressieve fibromatose. Een bekende, veelvoorkomende bijwerking van Imatinib/Gleevec is inderdaad periorbitaal oogoedeem . (bron + bron + bron) Voor zover ik weet is het onderliggende ontstaansmechanisme van deze ‘vochtwallen’ door toedoen van Imatinib/Gleevec vooralsnog onbekend, dus er is niets om dit 1-2-3 te voorkomen. Het beperken van de zwelling door middel van koelen, lijkt me inderdaad geen gek idee. Sterkte!
Lilian
31 mei 2015Ik heb een vraag. Sedert afgelopen woensdag is mijn gehele gebit getrokken. Gelijk daarop zijn zowel boven als onder de gebitsprotheses geplaatst. Nu is mij bekend dat mijn kaken hierdoor gaan zwellen, wat dus ook gebeurd is, voornamelijk mijn onderkaak aan beide kanten. Rechtsboven bij mijn jukbeen is het ook gaan zwellen en nu heb ik aan die kant een ietwat dikkere wang. Vanochtend bij het opstaan, constateerde ik ineens een vochtbobbel, uitziende als een wal, onder mijn rechteroog. Niet onder mijn linkeroog. Het doet geen zeer, maar het is wel vreemd. Kan dit een reactie zijn op de behandeling van het trekken van het gebit?
Paul
2 juni 2015Ja, het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat de zwelling onder je ogen verband houdt met de plaatsing van je gebitsprothese. Vlak onder de kaakholten beginnen namelijk de tandwortels van het bovengebit. En de bovenkant van iedere kaakholte grenst aan bovenliggende oogkas. Ook de zeefbeenholten en wiggenbeensholten staan in verbinding met je kaakholten en bevinden zich nabij je ogen. Ik ben echter GEEN arts, dus mocht je je zorgen maken, ga even langs de huisarts.
irene
8 mei 2015Ik ben nu in een paar maanden tijd gaan slapen en wakker geworden met hele dikke bobbels onder mijn ogen en m’n ogen zijn dicht geknepen. Volgens de dermatoloog oedeem. Ik neem dan 5 dagen lang 5 prednison-tabletjes en allergietabletten. Steeds prednison lijkt me ook niet goed, wie heeft hier ervaring mee?
Paul
11 mei 2015Dit zou inderdaad een hevige allergische reactie kunnen zijn, bijvoorbeeld op stof, huisstofmijt, pollen, schimmels of iets dergelijks. Helpen antihistaminica wel direct om de zwelling/vochtophoping te doen slinken of verdwijnen? Zo niet, dan zou er mogelijkerwijs ook nog sprake kunnen zijn van faciaal oedeem door toedoen van schildklierproblemen.
Yvonne
23 april 2015Ik heb na een antibioticakuur (Furabid) last van jeuk. Het jeukt op veel plekken, maar vooral ook onder mijn ogen. De dag erna had ik dikke zakken onder mijn ogen. Hiervan had ik nog nooit eerder last. Gaat dit weer vanzelf weg? Heeft iemand tips?
Paul
24 april 2015Beste Yvonne, Er zijn verscheidene antibiotica die zulk soort bijwerkingen kunnen uitlokken. Een veelvoorkomende waarschuwing is de volgende: “Raadpleeg een arts indien symptomen zoals huiduitslag optreden… Raadpleeg met spoed een arts indien symptomen optreden die ernstiger zijn zoals gezichtsoedeem, lipoedeem, oogoedeem of ademhalingsproblemen.” Persoonlijk zou ik voor de zekerheid dus toch even de huisarts(assistent)(e) raadplegen. Ik verwacht eigenlijk dat het hier om vochtstapeling onder de ogen gaat die vanzelf weer zal wegtrekken, maar alleen een arts kan hieromtrent uitsluitsel geven. Sterkte & groeten, Paul
rene
7 juli 2015Hoi Yvonne, Ga eens langs de huisarts en vraag wat oogdruppels. Weet niet precies de naam van deze oogdruppels, probeer eens de meest sterke, 2x per dag. En vraag er gelijk een nacht-oogdruppel bij (deze is wat dikker/viskeuzer). Ik zal dan ook gelijk even een nieuw kussen halen, kan zijn dat er in je oude kussen huisstofmijt zit. Bij mij heeft het echt geholpen, wel pas na 3 a 4 weken.
sten
30 maart 2015Ik ben 14 jaar en heb echt dikke wallen onder mijn ogen. Sinds mijn geboorte heb ik dit al. Vaak wordt er aan mij gevraagd “ben je moe?” En dan ben ik gewoon super fit. Weet iemand een goede oplossing hiervoor? Groeten, Sten
Mirjam
13 maart 2015Ik ben 32 jaar en heb blauwe wallen. Sommigen vragen of ik gevallen ben of iets dergelijks… Zeer frustrerend! En foundation werkt ook niet altijd. Zou dit vergoed worden? Ik word hier niet echt blij van…
Paul
13 maart 2015Nee, het ontkleuren van de huid onder de ogen is een louter cosmetische ingreep, zonder medische grondslag, dus de kans dat een operatieve ingreep o.i.d. vergoed wordt door je zorgverzekeraar is mijns inziens nagenoeg nihil. Sowieso zijn er nauwelijks effectieve behandelingen om donkere kringen of blauwe wallen onder de ogen te ontkleuren. Het probleem wat hier direct of indirect aan ten grondslag ligt, is namelijk het geheel aan minuscule haarvaatjes in de dunne huid rond de ogen. Aangezien deze adertjes extreem frêle en kwetsbaar zijn, is de bloedstroom erdoorheen doorgaans niet optimaal. Door een gebrekkige doorstroming hopen rode bloedcellen (erytrocyten) zich op in de haarvaatjes, waardoor deze mini-bloedvaatjes gedwongen worden zich te vertakken. Zodoende verspreidt de verkleuring zich in de omliggende huid rondom de ogen. Wanneer je lijf de rode bloedcellen opruimt (door lokale, enzymatische, hemolytische reacties of dankzij het complementsysteem) vallen rode bloedcellen uiteen. Rode bloedlichaampjes bestaan voornamelijk uit hemoglobine (rood bloedkleurstof), wat bij intravasale bloedafbraak een donkerblauwe kleur achterlaat. Dit effect vindt eveneens plaats bij kneuzingen en blauwe plekken… er lekt als het ware bloed onder de huid, wat pas na een tijdje opgeruimd wordt. Aangezien de doorbloeding van de huid onder de ogen niet ideaal is, kan de afname van rode adertjes en blauwe vlekken lang duren. Je kunt wallen en donkere kringen tot op zekere hoogte voorkomen (en het ‘genezingsproces’ versnellen) met behulp van koude kompressen. Roken is funest; hetzelfde geldt voor overmatige blootstelling aan zonlicht/UV-licht en overmatige consumptie van alcohol en cafeïne. Een goede concealer of foundation kan de verkleuring enigszins verbloemen, maar eventuele zwelling niet. Een speciale oogcrème met hoge zonbeschermingsfactor (SPF) heeft in bepaalde gevallen een beschermende werking. De doorbloeding van de huid onder de ogen kan overigens ook negatief worden beïnvloed door vitaminetekorten, mineralentekorten en inhalatie-allergieën, dus laat dit eventueel uitsluiten middels bloedwaardebepalingen. Een laserbehandeling en het plastisch-chirurgische ingreep (wegsnijden van de huid) zijn eigenlijk de enige permanente behandelingsmethoden bij chronische donkere kringen en paarsblauwe wallen onder de ogen, maar de onkosten zijn aanzienlijk, het resultaat voldoet lang niet altijd aan de verwachtingen en bovendien gaan dit soort behandelingen gepaard met bepaalde risico’s. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul
Eileen
12 maart 2015Ik heb al jaren last van vochtzakken onder de ogen en het word erger als ik ouder word. En de ene dag zijn de vochtzakjes/vochtbuiltjes erger dan de andere. Ik ben bij 2 verschillende plastisch chirurgen geweest en ze kunnen voor mij niks beteken omdat de oorzaak vocht is… en dat zal altijd blijven?! Wat kan ik nu doen?
Sarah
12 maart 2015Als mensen zomaar naar wens aspecten aan hun uiterlijk konden veranderen, zag iedereen eruit als filmsterren en catwalkmodellen. Mensen worden nu eenmaal ouder, en door het verouderingsproces ontstaan oneffenheden. De een krijgt wallen, de ander spataders, de ander pigmentvlekken, de ander striae… Hier zul je helaas mee moeten leren leven.
mir
8 maart 2015Ik ben 57 jaar. Ik heb al jaren wallen onder mijn ogen en ook veel last van tranende ogen, dat men denkt dat ik huil. Wat kan ik hieraan doen? Helaas geen geld voor een operatie of zo. Met dank…
chanèl
6 maart 2015Ik ben 18 en heb al mijn hele leven (of voor zolang ik weet) vochtzakjes aan mijn ogen. Dus niet ONDER mijn ogen! Als ik lach zijn er steeds 2 zakjes die je duidelijk kunt zien en het stoort mij mateloos. Ik drink veel, slaap goed, eet goed, misschien niet alle vitamines, maar ik moet dit toch eens in heel mijn leven niet gehad hebben… Dokters zeggen dat ik gewoon vermoeid ben, maar dat is ’t helemaal niet! Please… help mij!
Paul
11 maart 2015Wat bedoel je precies met vochtzakjes AAN je ogen? Is er sprake van vochtophoping/oedeem achter je lens of hoornvlies? Of zijn het toch een soort vochtblaren nabij de ogen?
Renko Stoof
30 januari 20154VOO helpt bij het tegengaan van wallen onder de ogen en donkere kringen rondom de ogen. Er is een speciale anti-wallencrème van 4VOO. Het is niet goedkoop…
Paul
31 januari 2015Beste Renko, Je hebt in het verleden ook al onder andere artikels reclame gemaakt voor 4VOO huidverzorgingsproducten. Ik heb je toen ook al verzocht om dit niet meer te doen, aangezien het reactiesysteem geen advertentieplatform betreft, vandaar dat ik je bericht heb ingekort. Eventuele vervolgberichten van eenzelfde (commerciële, niet-inhoudelijke) strekking zal ik volledig afkeuren. Groeten, Paul
piet
16 september 2018als er iemand de naam arniflor van vsm mag noemen dan mag 4voo ook genoemd worden vind ik
Liek
19 januari 2015Ik heb raar genoeg alleen erg last van vochtwallen onder de ogen vanaf oktober t/m mei. Daarna verdwijnen de wallen weer spontaan! Hoe is dit mogelijk en waar kan dit dan aan liggen?
Paul
19 januari 2015Het enige wat me 1-2-3 te binnen schiet is een vitamine D-tekort. Tussen oktober en mei schijnt te zon relatief kort en mild, waardoor je weinig vitamine D opbouwt via je huid. Dit fenomeen staat (tezamen met een aantal gerelateerde winterkwalen) ook wel bekend onder de noemer ‘winterdepressie’. In theorie zou een tekort aan vitamine D indirect kunnen leiden tot huidklachten, waaronder onderhuids oedeem/vochtstapeling. Vertoon je aanverwante symptomen van een vitamine D-gebrek? Misschien je bloed eens laten analyseren op een gebrek aan vitamine D?
Liek
26 januari 2015In mijn geval komen de wallen onder m’n ogen niet door een vitamine D-tekort, hier ben ik 2 jaar geleden op getest en toen bleek ik ernstig tekort te hebben. Sindsdien slik ik hoge dosis vitamine D. Het is inderdaad gerelateerd aan de winterperiode, maar ik kom niet achter de oorzaak. Gebruik op het moment uit noodzaak weer Nexonase vanwege ontstekingen in het neusslijmvlies. Voorheen hielp dit ook nog iets tegen de vochtwallen maar het doet nu niets meer.
Paul
26 januari 2015Beste Liek, Dat je veel vitamine D slikt, betekent niet per definitie dat je vitamine D-bloedwaarde stijgt. Een vitamine-D-gebrek (zoals dat in het bloed wordt geconstateerd) kan behalve door een gebrekkige inname namelijk ook worden veroorzaakt door o.a. een opnamestoornis of omzettingsstoornis. In zo’n geval krijg je wel voldoende vitamine D binnen, maar doet of kan je lichaam er niets mee. Bovendien wordt vitamine D in (vaste) pilvorm of tabletvorm veelal als inferieur beschouwd aan vitamine D-capsules, dus in vloeibare vorm. Heb je sindsdien nog ooit een bloedanalyse ondergaan v.w.b. vitamine D-tekort? Groeten, Paul
git
30 december 2014Ik lees vaak dat wallen onder de ogen veroorzaakt kunnen worden door een verminderende werking van de schildklier. Ik heb dan ook een traag werkende schildklier, maar nergens staat vermeld hoe je ondanks de trage schildklier van de oogwallen af kan komen. Slik al 16 jaar Thyrax. Elke dag sta ik op met branderige, pijnlijke ogen en deze moeten eerst gaan tranen wil ik uit bed stappen, anders heb ik de hele dag last van hoofdpijn en nog veel ergere wallen. Kost me elke dag 3 kwartier om uit bed te komen. Ik zou er graag vanaf willen. Ik weet ook niet of het inderdaad bij mij aan mijn schildklier ligt. Wie heeft hier ook ervaring mee?
Paul
31 december 2014Beste Git, Wallen onder de ogen komen inderdaad veelvuldig voor bij schildklieraandoeningen. Vooral ook bij auto-immuunhyperthyreoïdie (ziekte van Graves-Basedow), de oogziekte van Graves en myxoedeem. In de meeste gevallen is er dan sprake van ‘pafferige’ wallen door oedeem (overmatig vocht vasthouden). Laat je je schildklierwaarden nog wel periodiek meten middels bloedwaardebepalingen/bloedanalyse? Aangezien je nog zo veel klachten ondervindt, zou het best kunnen dat je schildklier nog altijd niet optimaal is ingesteld qua hormoonwaarden. Overigens hoeven je oogklachten inderdaad niet per se gerelateerd te zijn aan je schildklieraandoening, maar die kans is wel aanwezig. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
Brummer
3 september 2014En deze methodes worden niet vergoed door het ziekenfonds?
Eva
13 augustus 2014Ik ben 14 en heb last van donkere kringen en kussentjes (waarschijnlijk de kussentjes waar in dit artikel over geschreven wordt. Mijn vader heeft het ook dus ik gok dat het erfelijk is. Ik stoor me er erg aan, aangezien het me erg onzeker maakt. Ik ben niet van plan om op mijn 14e al een paar honderd/duizend uit te geven om dit weg te halen, Maar wat zou ik graag willen dat het weg was.. Ik zie er gewoon altijd moe uit en het lukt ook niet om het te camoufleren met make-up, aangezien het een verhoging is van de huid. Mijn wallen kring ik ook maar niet weg met concealer.. Weet iemand wat ik kan doen?
Henriëtte
22 februari 2015Wat heel goed help is VSM Arniflor/Arnica eerst hulp gel, dat is eigenlijk tegen blauwe plekken en zwellingen. Je kunt het beste de gel kopen, kost niet veel en na 1 uur zijn de vochtwallen weg. Echt, het werkt bij mij heel goed!
Ria
28 juni 2014Zelf heb ik vanaf herfst 2014 last van dikke wallen. Ik denk dat het een vochtophoping is. Helpt bij een vochtophoping door een aandoening een oogcorrectie dan wel? Naar mijn idee komt het weer terug als er niets aan de aandoening wordt gedaan. Kan iemand mij hier advies over geven?
Ingrid
15 december 2014Beste Ria, Ik heb al 20 jaar last van vochtwallen. Alles geprobeerd en uiteindelijk stelde de dokter mij voor te proberen met een vochtafdrijver. Een half tabletje en het doet wonderen. Ik heb ook een ooglidcorrectie laten uitvoeren onderaan en boven over 2 jaar. Nu neem ik nog steeds een half tabletje.
Rozanne
1 maart 2014De beste oplossing is om gewoon een ooglidcorrectie te laten doen. dan wordt namelijk het vetweefsel, de spier en overtollig huid weggehaald. Resultaat is dan het mooiste. Zou niet beginnen aan fillers/botox omdat het toch maar tijdelijk is. Voor mensen die wat minder te besteden hebben zou Sperti of Eye-MX ook goed werken. Wat ook een goede tip is, is naar de schoonheidsspecialist te gaan, die kan je wel goed adviseren wat echt goed dekt en wat past bij je huidtype.
Geza
28 juli 2014Vorig jaar heb ik een ooglidcorrectie laten uitvoeren, zowel onder als boven. Voor mij was juist het onderste ooglid het belangrijkste, omdat ik enorme wallen had. De kosten hiervoor waren bijna 2000 euro en voor een paar honderd extra kon ik meteen de bovenste oogleden ook laten corrigeren. Het resultaat was prachtig: weg vermoeide blik en ik zag er 10 jaar jonger uit. Nu is het boven nog steeds prachtig, maar onder heb ik alweer wallen. Weliswaar minder erg dan het was, maar toch is het er al weer. Ik dacht zelf aan een ziekte, maar er is door arts nog andere hulpverleners helemaal niets te vinden. Ik rook niet en eet amper suiker, drink genoeg en eet veel groentes. Ik word er hopeloos van!
Margaret
5 februari 2015Ook met een onderooglidcorrectie ben je er echt niet vanaf. Ik heb nooit wallen gehad, maar omdat ik een MACS-lift liet doen, en ook een bovenooglidcorrectie wilde, vond de PC het beter om ook gelijk een onderooglidcorrectie te doen. Dit is nu 3 jaar geleden, en nu dikke wallen boven en onder mijn ogen. Dus dat verhaal van er 20 jaar vanaf zijn is niet geheel waar.
san
30 september 2013Beste Paul, Wat bedoel je met buisje onder de ogen tijdens een operatieve ingreep? Is dit een nieuwe methode van vet wegzuigen? M.v.g.
Paul
1 oktober 2013Beste San, Bovenstaand artikel is geschreven door Sabrina. Ik ga ervan uit dat ze het zuigbuisje bedoelt waarmee inderdaad vet wordt weggezogen (=liposuctie/liposculptuur). Wat ik erover kan vinden is dat uitpuilend vet onder de ogen veelal wordt weggezogen via het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid. Een nieuwere techniek is de Hamra-methode; hierbij wordt vet niet weggehaald, maar onderhuids verplaatst naar de groef tussen neus en oog. Wanneer er sprake is van een teveel aan huid op de onderste oogleden moet doorgaans aan de buitenkant gesneden worden.
Irma Karg
9 juni 2013Last van oogwallen…
Eva
19 december 2012Botox is geen “rimpelvuller” zoals bijvoorbeeld collageen, maar een “verlammer”… Het gebruik ervan in de wallen lijkt mij hoogst ongewoon, en in ieder geval geen aanrader.
monique
23 december 2012Eva, dat was ook mijn eerste gedachte…
Paul
15 juli 2013Beste Eva, Je hebt helemaal gelijk. Hoewel botox en vullers beide inspuitingen oftewel “injectables” zijn die binnen de cosmetische alternatie en chirurgie in het gelaat worden gebruikt, zijn het twee totaal verschillende technieken en toepassingsvormen. Botox verlamt en vult inderdaad niet. Waarschijnlijk werd hier dus gedoeld op zogenaamde “fillers” oftewel opvullers. Tijdelijke (niet-permanente) en permanente (onomkeerbare) fillers zoals Radiesse en Juvederm. Ik heb de info aangepast. Bedankt voor je reactie! Groeten, Paul
Bianca
26 september 2012Ik heb zelf ook al enige jaartjes last van vochtzakjes of vetzakjes ? Onder mijn ogen. Ik smeer me gek met crèmes voor ogen en gezicht… De ene dag beter als de andere. Nu ben ik kortgeleden naar de oogarts geweest en ze heeft mijn traanbuizen doorgespoeld omdat ik vaak tranende ogen heb tijdens praten, fietsen en buiten zijn. Ze heeft mij vanwege een allergie-vermoeden doorgestuurd naar de KNO-arts en deze heeft op zijn beurt met een camera in mijn neus gekeken en ontdekt dat ik ontstoken neusslijmvliezen heb die dat o.a veroorzaken. Ook heb ik vrijwel altijd een verstopte neus. Ik gebruik al lang een neusspray voor het slapengaan en als ik met andere mensen ga eten (kauwen en ademen door je mond is niet erg charmant)… En ik weet dat neusspray op lange termijn niet gezond is. Maar mijn huisarts is geen doorstuurder naar een specialist. Ik heb van de KNO-arts een overdosis histamine-kuur gekregen voor 2,5 weken en een neusspray van Nasonex. Nu adviseerde hij om een neusdouche in Duitsland te kopen van Emser met de daarbij behorende zakjes poeder (diverse soorten) aangezien die heel veel baat hebben en deze dingen in Nederlander niet te koop zijn. Hij had er zelf een om te laten zien. Dus dat moet ik nog aanschaffen en gaan gebruiken en in november weer terugkomen.Misschien komen die vocht/vetzakjes daar wel vandaan? Even afwachten dus.
Ben
30 juli 2013En hoe is het nu?
Joke
2 februari 2014Ik zou allereerst van arts wisselen en een specialist of plastisch chirurg opzoeken. Je zo aan het lijntje houden met zoveel onnodige en niet helpende medicijnen vind ik niet correct. Een OP is de enige weg om hiervan af te komen. Sterkte en succes!
Roel
19 mei 2018Hoi Bianca, heb je baat gehad tegen de vocht-vetzakjes onder de ogen na het advies van de huisarts? Groetjes, Roel