Dikke wallen: oorzaak & oplossing bij vet/vocht onder ogen

Body · Door Ilse

Dikke wallen (ook vaak omschreven als vet of vocht onder de ogen) zijn doorgaans niet bepaald sierlijk voor je uiterlijk. Het kan je gezicht voller maken, je ouder doen lijken en bovendien voor een continu vermoeid uiterlijk zorgen. Als je door toedoen van wallen regelmatig de vraag krijgt wanneer het weer eens tijd is voor vakantie en of je wel goed slaapt, dan ervaar je dat hoogstwaarschijnlijk niet als prettig. In dit artikel lees je daarom alles over de oorzaak van dikke wallen en vocht onder je ogen, inclusief bijbehorende tips & oplossingen om dergelijke wallen, vochtophopingen en zwellingen tegen te gaan.

Wat zijn dikke wallen?

Voor de duidelijkheid: met dikke wallen bedoelen we opstaande “bobbels” onder je ogen. Met wallen worden ook nog wel eens donkere kringen onder je ogen bedoeld. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel donkere kringen onder ogen verwijderen & voorkomen. Een lichte verdikking oftewel zwelling onder de ogen is overigens normaal, zeker net na het opstaan. Er zijn echter veel mensen die gedurende de hele dag last hebben van dikke, goed zichtbare wallen… En dat is precies waar dit artikel over gaat.

Wallen, huid, vet of vocht onder ogen?

Het is ook belangrijk om te vermelden dat dikke wallen zowel veroorzaakt kunnen worden door vocht (= vochtwallen), vet en huid (lees: loshangend vel). Sterker nog, het is doorgaans zelfs een combinatie van al deze aspecten.

Ontstaan dikke wallen & vochtwallen

Zichtbaar vocht en/of vet onder de ogen ontstaat doorgaans heel langzaamaan. Het is bij de meeste mensen dus niet zo dat ze ’s avonds met volledig strakke, effen onderoogleden in bed stappen, en de volgende ochtend wakker worden met dikke, enorm opgezwollen oogleden. In plaats daarvan, vormt zich zeer langzaam een steeds duidelijker zichtbaar “kussentje” van vocht en/of vet onder je ogen. Als je helemaal niets doet tegen dergelijke gezwollen onderoogleden, dan kunnen er op den duur echte bobbels oftewel dikke wallen ontstaan.

Oorzaak opgezwollen wallen & vet/vocht onder de ogen

Maar hoe kan het nou toch eigenlijk dat er zich een vet- of vochtophoping voordoet onder je ogen? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, hieronder de belangrijkste op een rijtje:

Verouderingsproces & vet onder de ogen

Het ophopen van vet onder je oogleden is helaas onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Vrijwel iedereen heeft van nature een klein beetje vet onder zijn of haar ogen. Dit vet bevindt zich daar om je ogen te beschermen en wordt op zijn plaats gehouden door bindweefsel in je gezicht (ligamenten). Naarmate je ouder wordt, verzwakt de werking van dit bindweefsel. Het gevolg is dat vet daardoor een beetje naar beneden zakt, met dikke, gezwollen wallen die steeds duidelijker zichtbaar worden als resultaat. (bron) Dikke wallen zijn dus vaak simpelweg het gevolg van veroudering in combinatie met zwaartekracht.

Verminderde elasticiteit huid zorgt voor verdikking onder ogen

Je huid verliest door het verouderingsproces bovendien een stukje elasticiteit, wat ook weer bijdraagt aan dikke wallen. De huid die voorheen strak onder je oog zat, gaat namelijk een beetje hangen. In combinatie met wat vet en/of vocht onder de ogen zorgt dit al snel voor opstaande wallen.

Erfelijkheid & genen

Of je last krijgt van dikke wallen, op welke leeftijd dit gebeurt en de mate waarin vet en vocht onder je oogleden zichtbaar zijn, wordt grotendeels bepaald door erfelijkheid. Je genen spelen dus een grote rol bij vet en vocht onder de ogen. Hebben je ouders last van dikke wallen? Dan is de kans aanzienlijk dat jij er vroeg of laat ook mee te maken krijgt. Wil je weten wat je te wachten staat, informeer dan eventueel eens bij je ouders op welke leeftijd zij last kregen van dikke wallen.

Leefstijl

Ook je leefgewoonten zijn van invloed op het al dan niet vormen van opgezwollen wallen. Zo kunnen o.a. de volgende factoren bijdragen aan vocht onder je ogen en dikke onderoogleden:

  • Weinig slaap
  • Te veel slapen
  • Veel zout eten
  • Alcohol drinken en/of roken (zorgt voor verstoorde vochthuishouding)
  • Vocht vasthouden

Allergie

Een minder bekende oorzaak van dikke wallen en vochtwallen is allergie. Een chronische neusverkoudheid en/of allergie kan ervoor zorgen dat je ogen regelmatig opzwellen. Het proces van het toenemen en afnemen van dergelijke zwellingen kan er op den duur voor zorgen dat de huid rond je ogen losser wordt… Met wallen als gevolg. Heb je dus regelmatig last van een verstopte neus, pijnlijke gezichtshuid en waterige ogen, dan is het aan te raden om een allergoloog te raadplegen. Dergelijke allergische reacties kunnen doorgaans goed onderdrukt worden door het vermijden van de uitlokkende factoren en/of het innemen van allergiemedicatie.

Ziekten & (huid)aandoeningen

Tot slot zijn er bepaalde ziekten en huidaandoeningen die dikke wallen, gezwollen oogleden en vochtophoping onder de ogen tot gevolg kunnen hebben. (bron) Denk hierbij o.a. aan:

  • Ziekte van Pfeiffer
  • Tekort aan schildklierhormonen
  • Ontsteking van (huid rondom) de oogleden
  • Nefrotisch syndroom
  • Trichinose
  • Eczeem

Oplossingen voor dikke wallen & vocht onder de ogen verhelpen

Op het gebied van dikke wallen en vocht onder de ogen verhelpen, kunnen we onderscheid maken tussen tijdelijke oplossingen en (min of meer) permanente oplossingen. Ook kun je proberen wallen te camoufleren met make-up. Raadpleeg daarvoor het artikel over make-up tegen wallen op PrettySylish.nl.

Gezond leven

Het is allereerst van harte aan te raden om gezond te leven. Beweeg regelmatig en eet gezond zodat je alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt voor een optimale huid. Op die manier verklein je bovendien de kans op ziekten en gezondheidsaandoeningen.

Voldoende drinken helpt tegen vocht onder de ogen

Zorg ook vooral dat je voldoende drinkt. Het klinkt wellicht tegenstrijdig dat je wallen en vocht onder je ogen kunt tegengaan door voldoende water te drinken. Voldoende vocht zorgt er echter juist voor dat je vochthuishouding zijn werk optimaal kan doen en overtollig vocht wordt afgevoerd. Een goede vochthuishouding is dus uitermate belangrijk om vochtophoping onder de ogen te voorkomen.

Dikke wallen tegengaan door zwelling te verminderen

Indien je wallen worden veroorzaakt door zwelling, dan zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om dergelijke opgezwollen wallen tegen te gaan. Een aantal tips:

  • Leg plakjes komkommer op je ogen.
  • Leg plakjes verse aardappel op je ogen.
  • Leg koude, natte theezakjes op je ogen. Tip: gebruik bij voorkeur groene thee, de stof EGCG in deze thee zou namelijk een gunstig effect hebben.
  • Leg iets kouds op je ogen, bijvoorbeeld een ijskoude lepel of een washandje met een ijsklontje erin.

Rimpelvuller

Ook een rimpelvuller kan de zichtbaarheid van wallen aanzienlijk verminderen. Radiesse en Juvederm zijn voorbeelden van bekende opvullers, maar er zijn vele mogelijkheden op dit gebied. Hoe lang een rimpelvuller werkt is afhankelijk van de rimpelvuller in kwestie. Een “filler” is in ieder geval ook een tijdelijke oplossing tegen dikke wallen, en nooit een permanente. Gemiddeld werkt een “filler” zo’n 8 tot 9 maanden tegen wallen. In hoeverre een rimpelvuller werkt tegen dikke wallen, is overigens ook afhankelijk van de exacte oorzaak van je wallen. Een rimpelvuller werkt voornamelijk indien je wallen erger worden naarmate je ouder wordt.

Onderooglid-lift en/of -correctie

Plastische chirurgie kan dikke wallen voor langere tijd (lees: min of meer permanent) sterk verminderen. Afhankelijk van de exacte ingreep, ben je door een onderooglid-lift en/of -correctie tot wel 20 jaar van je wallen verlost. Om dikke wallen te verminderen, wordt tijdens de plastisch-chirurgische ingreep doorgaans een zeer klein buisje in de wallen gebracht om het vet onder je ogen te verwijderen. Het is bovendien mogelijk om de huid onder je ogen strak te laten trekken om dikke wallen door loshangend vel onder je ogen te verminderen.

Hoog kussen tegen dikke wallen na opstaan

Heb je vooral last van dikke wallen direct na het opstaan? Probeer dan eens een hoger kussen of een extra kussen. Op die manier ligt je hoofd hoger tijdens het slapen, wat vochtophoping onder de ogen tegengaat.

Vragen, opmerkingen of tips m.b.t. dikke wallen?

Heb je naar aanleiding van bovenstaande tekst over dikke wallen vragen? Laat het dan gerust hieronder weten in een reactie. Heb je zelf last van dikke wallen? Laat dan alsjeblieft weten welke tips en oplossingen bij jou het beste werken. Op die manier kunnen anderen er weer van leren.