Je hart bestaat uit twee helften; een linker en een rechter helft; iedere helft bestaat uit een kamer (ventrikel) en een boezem (atrium). Vanuit het rechter atrium wordt zuurstofarm bloed naar de rechter kamer gepompt en vervolgens in de longen van zuurstof voorzien. De longen brengen het zuurstofrijke bloed via het linker atrium naar de linker kamer. Vanuit de linker kamer wordt het zuurstofrijke bloed naar de rest van het lichaam gepompt…

Als je hart-longfunctie optimaal verloopt, heb je een sterke hartslag en een gelijkmatig hartritme. Als je echter lijdt aan een hartritmestoornis –zoals hartfibrilleren– dan gaat er iets mis met de samentrekking en ontspanning van je hartkamer(s) (kamerfibrilleren) of hartboezem(s) (boezemfibrilleren). Boezemfibrilleren is een veelvoorkomend hartritmestoornis dat verschillende oorzaken kan hebben. Hieronder bespreken we de 7 belangrijkste oorzaken/aanleidingen, symptomen / verschijnselen en oplossingen/behandelingen bij boezemfibrilleren oftewel atriumfibrilleren…

Wat is boezemfibrilleren?

Bij boezemfibrilleren trekken de hartboezems uitermate snel achter elkaar samen in een chaotisch patroon. Hierdoor trekken ook de hartkamers sneller en minder efficiënt samen dan normaal. Gevolg is dat het bloed niet efficiënt naar de kamers wordt gepompt en dat er te weinig bloed het lichaam wordt ingepompt. Symptomen / verschijnselen van atriumfibrilleren zijn dan ook:

  • Hartkloppingen (snelle en/of onregelmatige hartslag)
  • Drukkende pijn op de borst
  • Duizeligheid
  • Kortademigheid
  • Daling bloeddruk (later stadium)
  • Hartfalen (later stadium)
  • Shock (later stadium)

Boezemfladderen ofwel atriumflutter is vergelijkbaar met boezemfibrilleren. Bij fibrilleren is er sprake van een versneld én onregelmatig hartritme; men spreekt van fladderen of flutter bij een versneld, maar regelmatig, ritmisch en georganiseerd hartritme. Een atriale flutter kan zich ontwikkelen tot een atriale fibrillatie.

Boezemfibrillaties worden altijd vastgesteld met behulp van een ECG: elektrocardiogram ofwel hartfilmpje…

1. Coronaire hartziekte veroorzaakt atriumfibrillatie

Boezemfibrilleren wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door coronaire hartziekten ofwel hart- & vaatziekten. Coronaire hartziekten zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagaders, die zijn veroorzaakt door aderverkalking (atherosclerose). Uiteindelijk kan een coronaire hartziekte leiden tot een hartinfarct of herseninfarct.

Als je lijdt aan coronaire hartziekten, dan ben je eigenlijk al te laat. Dichtgeslibde (verkalkte) aders kunnen namelijk niet worden genezen. Behandeling is dan ook gericht op  het verbeteren van je eetgedrag en lichaamsbeweging om verdere complicaties te voorkomen. Het verloop van aderverkalking kan overigens wel worden vertraagd met behulp van cholesterolmedicijnen, bloedverdunners, antistollingsmiddelen en bloeddrukmedicijnen.

2. Boezemfibrillatie vanwege een verhoogde bloeddruk

Ook een verhoogde bloeddruk (hypertensie) is een veelvoorkomende oorzaak van atrium-fibrilleren. Als bij jou boezemfibrilleren wordt vastgesteld, zal een arts altijd je bloeddruk meten.

Als de boezem-fibrillatie door je hoge bloeddruk wordt veroorzaakt, zal je arts naar alle waarschijnlijkheid een combinatie van Atacand (tegen hoge bloeddruk) en Tambocor (tegen hartritmestoornissen voorschrijven.

3. Boezemfibrilleren door acute reuma

Boezemfibrilleren kan incidenteel optreden of lange tijd aanhouden. Als je plotseling last hebt van continue atriale fibrillatie, kan het zijn dat je lijdt aan zeldzame acute gewrichtsreuma door toedoen van een bacteriële infectie (streptokokken-bacterie). Naast hartklachten is er bij acute reuma vrijwel altijd sprake van koorts en verspringende gewrichtsklachten. Als atriumfibrilleren gepaard gaat met koorts en gewrichtspijn, dien je extra op te passen voor ontsteking van de klep-endocard (hartklepbekleding).

Behandeling van boezemfibrilleren door acuter reuma bestaat meestal uit ontstekingsremmers, antibiotica en/of hartglycosiden.

4. Atrium fibrilleert ten gevolge van alcohol

Overmatig alcoholgebruik of alcoholmisbruik kan chronisch (blijvend) boezemfibrilleren tot gevolg hebben (bron). Hetzelfde geldt voor drugsgebruik (LSD, heroïne, cocaïne e.a.).

Als je toch al last hebt van hartritmestoornissen, dan is het extra raadzaam om gebruik van alcohol en drugs te vermijden of in ieder geval sterk te beperken.

5. Boezemfibrilleren wegens schildklier-problemen

Een te hoge spiegel van schildklierhormonen in het bloed kan boezemfibrilleren veroorzaken. Een overactieve schildklier (hyperthyroïdie), medicijnen tegen een trage schildklier (hypothyroïdie) of een andersoortige schildklierafwijking kan atriumfibrilleren dus in de hand werken.

Het mineraal kalium speelt een belangrijke rol bij je schildklierwerking. Als je te weinig kalium in je bloed hebt, kunnen ook boezemfibrillaties ontstaan.

6. Atriumfibrilleren door ouderdom

De meeste mensen krijgen pas na hun 65e last van atriumfibrilleren. Als je ouder wordt, wordt de pompfunctie van je hart namelijk zwakker. Je bloeddruk wordt bovendien hoger, je hartkleppen functioneren minder goed of kunnen zelfs gaan lekken (mitralisklep-lekkage) en je bloedvaten worden door de jaren heen steeds smaller door aderverkalking.

Daarom geldt: hoe ouder je wordt, des te groter de kans op boezemfibrilleren.

7. Aspecifiek boezemfibrilleren

In veel gevallen vindt men geen specifieke oorzaak van boezemfibrilleren; men spreekt dan van aspecifieke atriale fibrillatie ofwel “Lone Atrial Fibrillation” (LAF). De belangrijkste behandeling van aspecifieke boezem-fibrillatie (zonder duidelijke achterliggende oorzaak) is cardioversie. Cardioversie houdt in dat men je onregelmatig kloppende hart in een regelmatig sinusritme probeert te brengen door toediening van chemicaliën (chemische cardioversie) of elektrische schokken (elektrische cardioversie).

In de meeste gevallen wordt vooraf en/of nadien een injectie met een antiarrhythmicum (Propafenon of Flecaïnide) toegediend om het hartritme te stabiliseren.

Tot slot

Kortdurend en sporadisch boezemfibrilleren is in principe niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend en angstwekkend zijn. Bij langdurig atriumfibrilleren kan echter een bloedstolsel (trombus) in de hartboezem ontstaan die tot een herseninfarct kan leiden. Daarom worden vrijwel altijd uit voorzorg antistollingsmiddelen en/of bloedverdunners toegediend bij patiënten met atriumfibrilleren. Als het fibrilleren niet kan worden gestopt dan is het nodig de hartslag te vertragen met bètablokkers. (bron)

Boezemfibrilleren wordt op verschillende manieren geschreven en gespeld. Fibrillatie van de hartboezems staat ook wel bekend als:

  • Boezemfibrilleren / boezemfibrillatie
  • Atriumfibrilleren / atriumfibrillatie (A-Fib / Afib)
  • Atriale fibrillatie (AF)
  • Voorkamerfibrilleren (VKF)

Dit zijn dus allemaal benamingen voor dezelfde ritmestoornis. Daarnaast onderscheidt men :

  • Paroxismaal boezemfibrilleren (aanvalsgewijs)
  • Recidiverend (terugkerend) atriumfibrilleren
  • Persisterende boezemfibrillaties (langer dan 7 dagen)
  • Chronisch atriumfibrillaties (blijvend)
  • Permanent boezemfibrilleren: als behandeling geen effect heeft

Heb jij ervaring met de hartritmestoornis boezemfibrilleren? Of heb je vragen of opmerkingen gerelateerd aan atriumfibrillatie (AF)? Laat dan a.u.b. hieronder je reactie achter…

123 Reacties

  1. Ik heb het sinds 2018, eerste aanval duurde een ruime 4 uur. Ik was toen 36. Slik dagelijks rivaroxaban. In 2021 in 1 maand tijd 2 kortdurende aanvallen (30 min). Weken erna veel overslagen maar sinds ik afstand heb gedaan van koffie, thee, cola, alcohol en alles waar mononatriumglutamaaat inzit (trigger) gaat het veel beter. Hopelijk heeft iemand hier iets aan!

    • Ik (vrouw, 63) heb al sinds ik in de twintig was last van hartoverslagen en hartkloppingen – vooral bij stress. Dat hoorde er gewoon bij. De laatste jaren werd het erger. Vaker overslagen, en toen kwam er ook een aanval boezemfibrilleren bij. Uit onderzoek bleek dat ik een overactieve schildklier had. Dat is behandeld, en sindsdien is het beter. Voor mijn bloeddruk krijg ik een betablokker – dat helpt natuurlijk ook. Maar nog steeds heb ik episodes dat mijn hart nerveus en onrustig is. Ik heb misschien 2 keer per jaar een aanval van boezemfibrilleren. Zelf heb ik het idee dat het ook te maken heeft met mijn maag: last van de maag is direct ook hartoverslagen. Het lijkt op het Syndroom van Roemheld – kent iemand dat?
      Er zijn hartfilmpjes gemaakt en hartecho’s – allemaal goed. Ik weet dat het niet gevaarlijk is, maar als ik zo’n episode heb word ik erg angstig. Ik let voortdurend op mijn hartslag en ben hyperalert: voel ik misschien iets? Dat maakt het moeilijk om mee te leven.

  2. Ben een vrouw van 71 en heb sinds 2017 last van boezemfibrilleren. De eerste keer had een duidelijke oorzaak: stress. In het UMCG aan het infuus. Naar huis gestuurd met flecainideacetaat en een betablokker. Boezemfibrilleren is wel eens een tijd weggeweest, maar momenteel is het vreselijk en heb ik bijna dagelijks last. Heb eigenlijk geen plezier meer in het leven. Ben altijd moe en bezig met wat ik voel. Wat is hieraan te doen?? Sta overal voor open, als ik dit maar beheersbaar kan krijgen. Een enkele keer laat ik de betablokker staan en voel dan hoe ik weer mezelf word, maar dan het vervolg!
    Ik hoop dat iemand mij advies kan geven.

  3. Marc . Kunt ge ook boezem fibrileren hebben met een rustige hartslag ?
    Ik word regelmatig wakker …pakweg een paar keren in de week met een fladderend gevoel in de hartstreek . Dit gaat over na een half minuutje . Tijdens dit fladderend gevoel is mijn polsslag nochtans heel rustig .
    Elk jaar doe ik een checq up bij de cardioloog . Alles was ok …al had ik bij de fietstest redelijk vlug last van op mijne adem getrapt …zoals ze zeggen. De cardiologe stelde voor om een scan van het hart te laten doen met een controle op verstopping van de aders ( ingespoten met zo een vloeistof)
    Het resultaat gaf een lichte verkalking van twee aders .
    Ook de dag erna een holter geplaatst gekregen voor eventueel hartritmestoornissen op te sporen . Resultaat was goed …niks verkeerd gevonden . Nu …die 48 uur met holter had ik ook niks gevoeld van dat fladderen , wel twee dagen later was het weer van dat .
    Moet ik daar nu terug naar de cardioloog mee gaan ? Wel weer een lage polsslag tijdens dit fladderend gevoel . Daarom mijn vraag …kan boezemfibrileren ook voorkomen met een lage hartslag ?
    ( ik ben 63 jaar )

  4. Heb nu precies 3 jaar last van atrium-fibrileren. De kwaal werd per toeval bij mij ontdekt tijdens een controle op m’n bloeddruk. Tijdens de bloeddrukopname kwam een zeer onregelmatige polsslag naar voren en een sterk verhoogde bloeddruk. Kon meteen rechtstreeks door naar het ziekenhuis voor een defibrillatie behandeling. Die hielp op zich erg goed. Echter het fibrilleren begon na een paar dagen gewoon weer op nieuw. Een tijd lang heb ik bètablokker gebruikt en bloedverdunner. Met deze medicamenten ben ik geleidelijk aan gestopt. Bètablokkers kunnen n.l. averechts werken en hartstilstand en hersenbloeding veroorzaken. Bloedverdunner heb ik gestopt. Ik gebruikte al veel langer Gingko Biloba extract tabletje (180 mg extract per tablet). Dat heeft zowel een bloedverdunnende werking en bevordert bovendien de doorbloeding van je haarvaten in de hersenen en b.v. de toppen van je vingers. Bovendien werken je hersens en het geheugen veel beter en sneller, multitasken gaat nu veel beter en de vergeetachtigheid verdwijnt. Een jaar geleden ben ik met magnesium tabletten begonnen (400mg/dag) en sinds een half jaar ook kaliumtabletten (2×468 mg Kaliumcitraat = c.a. 50% maximale dagbehoefte). Ik heb nu weliswaar nog licht onregelmatige hartslag doch de bloeddruk is vrijwel normaal tot licht verhoogd. De pols is verlaagd naar 70 – 100 bpm afhankelijk van waar ik mee bezig ben. Ik kan deze medicatie van harte aanbevelen.

  5. Ik heb al 10 jaar hartritmestoornissen waarvan de laatste jaren het boezemfibrilleren is geworden. Ondertussen al 4 verschillende medicijnen gebruikt en steeds gestopt wegens bijwerkingen. Van bijna alle medicijnen kreeg ik na verloop van tijd benauwdheid. Benauwd de hele dag door en ik steeds meer ventolin gebruiken. Nu sinds 3 maanden ben ik helemaal gestopt met alle hartmedicatie omdat het geen doen was met de benauwdheid. Nu gebruik ik 1x daags 400 mg magnesium en heb geen aanvallen meer gehad. Ik denk dat dit mij helpt om de ritmestoornissen te voorkomen. Of het zo blijft zal de tijd leren, voor nu gaat het goed en zonder bijwerkingen.

    • Beste mevrouw Visser, Hoe lang duurde het voordat u resultaat zag met magnesium? Ik slik het nu een week (wel nog bij mijn bestaande medicijnen)

  6. ik heb sins anderhalve maand last van hoog hartritme, dat geen pijn veroorzaakt, maar wel moe gevoel. ik ga dan zitten en rustig achter computer of in stoel buiten in de tuin. zaterdagavond heeft mijn schoonzus (vroeger verpleegster) mijn pols gevoeld en die was 135. verhoogd zij ze boezemfibrileren zei ze. nu slik ik al 4 maanden 1 tabletje minder vanwege zeer goede bloedsuiker gehalte, nu na 1ste keuring na stopzetten 1 tabletje was hij al weer hoger. toch nog 3 maand experimenteren. ik ga nu naar huisarts om het te laten controleren en of ik tabletje toch maar moet nemen. als ze mijn bloeddruk en pols opnemen is die altijd goed, ook als ik de druk thuis opneem.

    • Niemand kan louter door ‘iemands pols te controleren’ een aritmie van het hart vaststellen of uitsluiten, laat stáán het verschil bepalen tussen fibrillaties, flutters, extrasystolen of andersoortige aritmieën van kamer(s) dan wel boezem(s). Een te snelle hartslag staat ook wel bekend als tachycardie; dit hoeft NIETS te maken te hebben met boezemfibrilleren.

  7. Ongeveer een keer per tien dagen heb ik last van atriumfibrillatie, vaak na gebruik van 30/33 cilliliter bier met een wat hoger alcoholpercentage (Belgisch) ik neem dan een Sotalol tablet en doe dat ook de dag erop tot de storing verdwenen is. Uithoudingsvermogen is dan stukken minder.

    • Volgens mij kun je dan beter maar van het bier afblijven.

  8. Beste allemaal, Ik heb wel eens een raar gevoel in de borst, hart doet dan klopjes snel achter elkaar wat een beetje wazig voelt, heb dat al jaren trouwens, en altijd in rust als ik bezig ben met iets zoals lezen op pc. Ik sta dan op of kuch, en weg is het. Het lijken wel een paar klopjes van overslagen, het pruttelt dan een beetje in mijn borst, vreemd gevoel wel maar niet bang voor, ik heb wel ooit flinke overslagen gehad, met gemeenschap was dat het vervelends, altijd bij bijna hoogtepunt ging ie overslaan, het is trouwens gewoon weg gegaan en nu maar heel zelden en niet seks afhankelijk meer, waarom dat was nooit laten nakijken… Kent iemand dit? ik zie het niet als gevaarlijk en denk dat ik maar eens stop met elke dag 2 biertjes te drinken.

  9. Ik heb sinds oktober 2014 last van aanvalsgewijze boezemfibrilleren. Aanvankelijk 1 x in de paar maanden. Dat werd weken, dagen en nu meerdere aanvallen per dag. Heb nooit cardioversie hoeven hebben al heb ik wel 2 x op de SEH gelegen omdat het lang aanhield maar ook daar ging het vanzelf over. De langste aanval was 27 uur. Momenteel slik ik de combinatie flecaïnide en metropol. Heb niet het idee dat het helpt al heb ik geen pijn meer tijdens de aanvallen. Wel heb ik het erg benauwd, ben ik kortademig, hartslag van rond de 47 en ,s nachts nachtmerries en aanvallen van transpiratie. En dat is erger geworden door het gebruik van deze medicatie. Me inspannen lukt niet meer want mijn hartslag wil niet omhoog dus ben ik gelijk uitgeput. 100 meter lopen en ik heb het gevoel de marathon te moeten lopen. Kortom, met mijn hart is niks mis maar ik heb het gevoel alsof ik gesloopt wordt…

    • alie de sterke

      Beste Yvonne, Die kortademigheid komt door de flecainide-acetaat ik had het als ik een holletje opliep met piepende ademhaling ik heb het ruim 2 jaar geslikt en toen kwam ik bij een andere cardioloog die zei u moet stoppen want deze is gevaarlijk ik zou als ik jou was even navraag doen.

  10. Ik ben 58. Na een heel heel heftig jaar met veel stress en inspanning, met heel veel koffie en ook regelmatig een borrel ontstond last van Boezemfibrilleren. 4 x in een maand. Ging vanzelf over al werd het wel vastgesteld door arts. Na controles bij cardioloog bleek hart ook na fietstest het goed te doen. Alle waarden goed. Toch metrapenool 25 Mg wat maakt dat hart rond de 50 tikt ipv 55. Gestopt met stressbaan, koffie en alcohol. Hele forse fysieke inspanning, wat ik ook deed, vermijd ik nu. Omdat ik wel hoorde en kon lezen dat dit invloed heeft.Tot nu toe geen last meer gehad en we zijn al enige maanden verder. Ik overweeg om medicijnen te halveren om te zien of het helemaal afgebouwd kan worden. Maar ja. Is dat verstandig… ik overweeg dit omdat mij niet duidelijk is of lang gebruik van medicatie niet slecht is. Ik hoor graag adviezen en tips.

    • Het lijkt mij onverstandig om op eigen houtje met medicijnen te ” expirimenteren”. Mijn advies is om samen met u cardioloog een en ander te bespreken.

  11. Afgelopen week 2x op de SEH beland met boezemfibrilleren, dinsdag en vrijdag. Dinsdag hield het uren aan. Men wilde het met stroom in het ritme brengen, maar aangezien er geen 2 artsen gemist konden worden vanwege de drukte is het met medicatie gedaan en uiteindelijk gelukt. Vrijdag duurde het ca. 2 uur… Tegen de tijd dat ze het met stroom wilden doen, was het al aan het herstellen. Er was volgens hun geen oorzaak voor mijn boezemfibrillaties. Thuis toch eens aan het puzzelen, het zinde me niet. Ik had al 2 weken een gejaagd gevoel, en mijn hartslag was die 2 weken ook hoger dan normaal. Wat was er anders? Ineens schoot het door me heen… Ik had azitromycine 250 milligram voorgeschreven gekregen voor langere tijd i.v.m. een steeds terugkerende longontsteking. Bijsluiter helemaal doorgespit en wat stond erin? Contra-indicatie: hartritmestoornissen. Ernstige bijwerking, gelijk stoppen en arts waarschuwen: onregelmatige hartslag, versnelde hartslag, boezemfibrilleren! Ik heb er nog melding van gemaakt, maar gelijk niet meer geslikt. Morgen even contact zoeken met longarts. Maar ik neem het echt niet meer, want mijn hartslag is nu weer normaal laag en het gejaagde gevoel is weg!

    • Ja, er zijn inderdaad heeeeeel veel medicijnen die het hartritme kunnen verstoren. Vandaar ook dat je eigenlijk altijd de bijsluiter van medicamenten dient te lezen alvorens ze te gebruiken. Dan herken je eventuele bijwerkingen gemakkelijker, mochten ze zich na verloop van tijd voordoen…

  12. Kamp al een tijdje met boezemfibrilleren. Heb om de zoveel dagen last van een zeer snel en onregelmatig hartritme waarbij. De aanvallen zijn van korte aard zo’n 30 seconden tot een minuut. Ik begin tijden zo’n aanval hevig te transpireren en het wordt na 30 seconden de aanval te hebben gehad, grijs voor mijn ogen, waarna de aanval weer verdwijnt. Ik heb bij de cardioloog een ECG gehad als ook een fietstest, thoraxfoto, echo en bloedonderzoek. Alles zag er netjes uit, maar blijf toch hevige klachten ondervinden. Vandaag op vakantie in Sicilië weer een aanval gehad en vlieg morgen terug. Voel me radeloos en weet niet of ik in het vliegtuig weer een aanval zal krijgen.

  13. Na langdurig gebruik van 400 mg amiodaron per dag van TEVA. Mijn TSH en T3 met T4 waren ook sterk buiten de normale waarden gekomen. Op site van CBG gevonden dat Sandoz ook amiodaron levert. Hier zitten veel minder zogenaamde ‘hulpstoffen’ in. Vanaf 4 april heb ik amiodaron van Sandoz gebruikt. En wat ik al vermoede: op 9 juni, mijn T3 en T4 zijn nu binnen de normen, alleen mijn TSH is nu te hoog. Wat zijn de invloeden van die zogenaamde hulpstoffen naast de werkzame stof? Heeft het soms te maken met goedkopere fabrikanten…

    • Ik sluit niet uit dat de schommelingen in je schildklier-stimulerende hormoon (TSH), inactieve schildklierprohormoon (T4) en actieve schildklierhormoon (T3) het gevolg zijn van bepaalde hulpstoffen in amiodaron. Houd er echter rekening mee dat zowel een te traag werkende schildklier als een te snel werkende schildklier een bekende bijwerking is van amiodaron zelf. (bron + bron + bron + bron) Waarom talloze hulpstoffen WEL voorkomen in product X van merk A en niet voorkomen in exact hetzelfde product X van merk B, blijf ik ook een raadsel vinden. Dat geldt voor medicijnen, maar evengoed voor voedingssupplementen en voedingsmiddelen. Al met al denk ik dat het onderaan de streep met omzet en winst te maken zal hebben. Natuurlijk zijn sommige hulpstoffen functioneel van aard, maar het feit dat niet iedere producent ze gebruikt, bewijst dat ze in ieder geval niet onmisbaar zijn. Zie eventueel ook:
      schildklierwaarden

  14. Ik ben een man, 64 jaar. Twee jaar geleden kreeg ik, zonder aanwijsbare reden, boezemfibrillatie. Gedurende twee maand was mijn hartslag boven de 160, ik kon geen enkele inspanning meer leveren. Na een ziekenhuisverblijf van 8 dagen slaagde men erin mijn hartslag te verlagen tot rond 120. Dit gebeurde door medicatie (cordarone, metoprolol, candesartan en de bloedverdunner warfarine). Toen bracht een elektrische cardioversie mijn hartslag weer naar 60. Maar mijn hart vertoonde de gevolgen van de langdurige fibrillaties. Ik had zware hartinsufficiëntie. Maar tot mijn verwondering en die van de cardioloog herstelde mijn hart zich bijna volledig. Na 15 maand cordarone innemen mocht ik daarmee stoppen. Dat is nu 7 maand geleden en mijn hartritme is nog steeds regelmatig. De andere medicijnen neem ik nog steeds. Maar, ondanks het feit dat ik niet meer eet dan vroeger, ben ik meer dan 15 kg aangekomen op een jaar tijd. Ik wijt het aan de medicijnen en ik zou willen stoppen daarmee. Mijn dokter beweert echter dat dit niet de oorzaak kan zijn en zegt dat ik de rest van mijn leven medicijnen moet blijven slikken omdat anders de boezemfibrillaties zouden terug komen. En hier vind ik nergens informatie over: kunnen die medicijnen invloed hebben op mijn gewicht? Is de kans echt zo groot dat de boezemfibrillaties terugkomen bij stoppen van de medicatie en weegt die op tegen de nadelen van het jarenlang slikken van medicijnen?

    • Peter Paul

      Goede vraag Hendrik. Ik lees nergens wat te doen als het beter gaat. Ik heb het zelfde denken. Maar ik durf nog niet goed te minderen met medicijnen omdat het vooruitzicht dat het BF terug kan komen mij weerhoudt. Ik heb een arts gesproken die het zelf ook heeft. Die is wel aan het experimenteren.. Voor mij is centrale vraag: wat doet jarenlang medicijn gebruik.

    • Probeer toch af te vallen. Bij mij hielp koolhydraatarm gaan eten erg goed. Dus geen brood aardappel, pasta en suiker en honing. Wel groenten, noten, kaas en heel veel andere lekkere dingen. Zelf kies ik ook voor vleesloos en geen alcohol. Mijn gezondheid is er sterk door toegenomen. Mijn atriumfibrillatie (de cardioloog) komt zonder medicijnen nog weinig voor, mijn astma is verdwenen (door de pufjes werd atriumfibrillatie opgewekt) en mijn psoriasis is rustiger dan ooit.

  15. Informatief artikel! Het vervelende is dat er tot vandaag de dag nog steeds geen concrete behandelmethoden zijn die boezemfibrilleren genezen. Momenteel heeft Prof. Bianca Brundel (VUmc) samen met Dr. Natasja de Groot (EMC) een platform opgericht om onderzoek en patiënten samen te brengen. Het doel van Stichting AFIP is om co-creatie te creëren en samen tot een oplossing komen tegen boezemfibrilleren. Zo is het mogelijk om te doneren en mee te doen aan dit onderzoek. Doe mee via AfipOnline.org en BEAT atriumfibrilleren! Samen kunnen wij boezemfibrilleren tegengaan…

    • Interessante materie… Ik had nog niet eerder gehoord van de behandeling van atriumfibrilleren met behulp van Heat Shock Proteïnen (HSP’s)… Ik ben benieuwd naar de voortgang en resultaten van jullie onderzoek!

  16. Beste allemaal, In 2006 is bij mij ook de diagnose AF (atrium fibrilleren) gesteld. Let wel: tijdens een hardloopwedstrijd in Amsterdam. Ik verkeerde in topconditie…! Na Tambocor (flecaïnide) en instellen op de juiste medicatie kon ook ik 100 worden. Gevaar? Welnee! Nu 11 jaar later op 20 april een CVA gehad op de snelweg! Ja, ik heb het overleefd met een hoop materiële schade en ook een deuk in mijn zelfvertrouwen. Er kon immers niets misgaan… Eerste hulp, top geregeld. Nu in de chaos beland van herstel CVA, en 2 disciplines cardiologie en neurologie. Medicatie aangepast: op het één, dan weer op ’t ander. Inmiddels alweer twee keer op de SEH gelegen met atriumfibrilleren… Pijn in mijn hart… Letterlijk en figuurlijk… Tegenstrijdige adviezen… Om gek van te worden… En het begrijpen van complexe materie gaat mij nu gewoon niet goed af. Begrip? Matig! Oplossing? Je kan altijd langskomen. ???? Heeft iemand een tip?

    • Beste Rob, Wat een verschrikkelijk verhaal! Atriumfibrilleren oftewel atriale fibrillaties (AF / A-fib) kent inderdaad verregaande verbanden met CVA’s (Cerebro-Vasculaire Accidenten)… Sterker nog: een beroerte is zo’n beetje het belangrijkste gevaar van atriumfibrillaties. Stroke.org heeft zelfs het project AFIB-STROKE CONNECTION op touw gezet om dit gegeven nog eens extra onder de aandacht te brengen. AF verhoogt / vergroot het risico op een beroerte met maar liefst 500%, en het zure is dat zo’n beetje 75% van de Afib-gerelateerde beroertes kan worden voorkomen met behulp van bloedverdunners… Met zulke anticoagulantia kan het risico op een beroerte met 60 tot 80 procent worden gereduceerd, maar tot twee derde van alle AF patienten krijgt geen bloedverdunners voorgeschreven. (bron + bron + bron + bron + bron + bron + bron + bron + bron + bron) Begrijp me niet verkeerd, ik ben GEEN arts en pretendeer dan ook geenszins expert te zijn op dit gebied, maar aangezien beroerten in mijn familie –en op jonge leeftijd– volop voorkomen (moeder, oma, ooms…) heb ik me er wel op ondeskundige wijze in verdiept. Zie –ook voor eventuele tips– desgewenst ook (de reacties onder) de volgende artikels:

      Overigens is het natuurlijk niet zo dat een arts ook maar OOIT een nauwkeurige voorspelling kan doen gebaseerd op vaststaande feiten, want het gaat hier te allen tijde om gemiddelden, medianen en grote gemene delers. Natuurlijk kunnen sommige mensen met sommige vormen van AF 100 jaar oud worden, maar dat neemt niet weg dat: A. Dit niet voor iedereen met AF geldt; B. Iemand met AF zelfs een CVA kan ervaren die niet gerelateerd is aan zijn/haar AF; C. Ook iemand zonder AF een beroerte kan krijgen… Als puntje bij paaltje komt heeft je arts hier helaas weinig over te zeggen. Het enige wat je in de praktijk kunt doen, is preventieve maatregelen nemen om de kans op een beroerte zo klein mogelijk te houden. Dus gezond leven en eventueel –op doktersrecept– bloedverdunners gebruiken. Al met al dient AF te allen tijde bloedserieus te worden genomen. De aard en ernst van iemands atriumfibrillaties dienen deskundig te worden onderzocht. En er dient nimmer lichtzinnig te worden omgesprongen met de diagnose AF. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • rob snijders

      Beste Paul, Dank voor je reactie! De afspraak met de huisarts is gemaakt om te bezien of hij coördinator zou kunnen zijn van de verschillende zorgdisciplines, dan komt er i.i.g. lijn in. Ook dank voor de links! Groeten, Rob

    • Beste Rob, Je gebruikt nu wel bloedverdunners neem ik aan? Meestal voor AF de nieuwere NOAC’s. En ik denk dat je gezien je leeftijd eventueel in aanmerking kan komen voor een ablatie…

    • Ina 't Jong

      Ik heb dit middel zojuist ook voorgeschreven gekregen vanwege AF. De cardioloog gaf aan dat ik er wel 120 mee zou kunnen worden… nu ik dit lees heb ik daar toch mijn twijfels bij.

  17. Ik ben een jonge dame van pas 50. Ik heb het afgelopen jaar voor het eerst tot twee keer toe een aanval van boezemfibrilleren gehad. De eerste keer met 150 hartslagen en de tweede keer met 180 hartslagen per minuut. De tweede keer een klein infarct doorgemaakt. Tijdens deze opname zijn er ook echo’s gemaakt van mijn hart en heb ik een hart hartkatheterisatie gehad. Hier kwam gelukkig niks uit. Sinds die tijd aan de Pradaxa en de Sotalol. Hiermee wordt het boezemfibrilleren onderdrukt en dat geeft een gerust gevoel. Nadat ik echter een midweek ben weggeweest en daar volgens mij te veel inspanning heb geleverd gaat het weer minder. Ik heb weer sneller last van druk op de borst, pijn in mijn linkerarm, licht in het hoofd, duizeligheid enz. Ik heb nu voor een week een holter. Ik ben benieuwd naar de uitslag. Niet het boezemfibrilleren, maar juist het licht in het hoofd zijn en moeite hebben met concentreren, maakt mij onzeker.

  18. Hallo, Ik heb hier al eerder gepost, in mei 2016. Ik lees hier alleen over de lichamelijke ongemakken van boezemfibrillaties, maar eigenlijk vind ik de geestelijke belasting van BF erger. Ik ben 24 uur per dag bezig mer hoe ik me voel. Elke overslag, elke bons van mijn hart ben ik me van bewust. Vaak heb ik het idee dat mijn hart een aanloopje neemt om weer op hol te slaan. Mijn hart is verder gezond dus zit het volgens de artsen tussen de oren. Ik maak me zorgen dat als het weer mis gaat en het duurt te lang dat ik dan afspraken moet afzeggen of me ziek moet melden op het werk. Kortom het beheerst mijn hele leven. Ook ben ik kortademig en ben moe. Dit komt volgens de artsen door mijn slechte conditie en niet door mijn hart. Maar ik durf me niet goed in te spannen uit angst BF uit te lokken. Ze zeggen dat je er 100 mee kunt worden. Zo wil ik nog geen zestig worden!!!

    • Als reactie op Paul: Extrasystolen heb ik al veel langer. Ik weet heel goed dat verschil. Lees mijn post van mei 2016 waarin ik mijn hele verhaal vertel. Meerdere keren cardioversie gehad bij hartslag van bijna 200. Heb soms maanden geen last van boezemfibrilleren en dan 3x in een week. En daar word ik dus doodmoe van… nooit weten wanneer het weer toeslaat. Durf zelfs niet meer op vakantie… Mijn hart gaat dan echt als een gek tekeer. Onschuldig??? Doodeng!!!

    • Aukje alma

      Ik heb ook last van boezemfibrilleren, vindt het zeer angstig! De cardioloog zeg dat het niet gevaarlijk is als ik mijn medicijnen slik, maar het voelt wel zeer angstig durf nu geen dingen meer te doen zoals alleen weg en mij inspannen, vind het lastig om met deze kwaal om te gaan.

    • Hallo Debby, ik versta volledig wat je bedoeld, ik heb juist hetzelfde als jou, soms weken niets dan constant dat je voelt dat het minste beweging of maaltijd een boezemfibrilleren kan uitlokken, ook overslagen die te lang duren lokken een boezemfibrillatie uit! in de zomer heb ik het minste last, ook met de minste infectie buikgriep of koorts is het ziekenhuis in boezemfibrilleren aan +/- 180 hartslag geen pretje, dat heeft toen 18 uren geduurd ben erna nooit meer goed geweest! Ik zit constant met een te hoge ontstekingswaarde in het bloed CRP wat ook aanvallen uitlokken. Mijn werk doet vervelend omdat ik veel afwezig ben, nog eens stress er bovenop, voor ablatie kom ik niet in aanmerking zeggen ze omdat in mijn geval mijn linkerhartkamer vergroot is en de oorzaak is van de aanvallen van boezemfibrilleren (vkf) ik ben nog maar 50 jaar en het gaat er niet op beteren de komende maanden en jaren!!!

    • Heb het nu ongeveer 5 maanden en word er gek van. Het is begonnen met verkeerde medicatie die ik genomen heb voor een voedselvergiftiging op vakantie en nu 5 maanden later is het alleen maar erger geworden. Ik ben ook altijd bang als het opkomt en ook mijn dokter zegde dat het voornamelijk in mijn hoofd zat. Maar zij voelen niet wat wij voelen. Ik voel mij echt zeer slecht en ben zeer bang als mijn hart weeral eens op de loop gaat. Loop constant met mijn bloeddrukmeter rond. Ben blij dat ik niet de enige ben met deze problemen want op de duur dacht ik echt dat het tussen mijn twee oren zat. Wens je heel veel beterschap!

    • Ook ik ben al 2 jaar bezig met allerlei onderzoeken maar op papier ben ik kerngezond. Toch bleek mijn B12 gezakt te zijn van 600 naar 200 binnen 3 jaar. Ik gebruik Omeprazol. Maagbeschermers staan erom bekend dat get de aanmaak van B12 in de weg zit. Mijn klachten komen volgens mij voort uit het minder worden van B12, maar de artsen vinden dat ik nog binnen de norm val. Ik denk dat niet elk tekort te meten is.

  19. Volgens bericht AD: Hartritmestoornis nu effectiever te behandelen. Het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein kan patiënten met complexe hartritmestoornissen beter behandelen dankzij driedimensionale beelden van binnenuit. Deze opnames maken het mogelijk nauwkeuriger en daarmee effectiever overtollige prikkels van de hartspier weg te nemen. Recent is volgens het ziekenhuis de eerste patiënt met succes geholpen met de nieuwe behandeltechniek voor complexe hartritmestoornissen. Volgens cardioloog Lucas Boersma hebben meer dan 300.000 mensen in Nederland last van hartritmestoornissen of boezemfibrilleren. Het is de meest voorkomende hartstoornis, waarbij elektrische stroompjes als een wervelwind door de boezem van het hart rond dwarrelen en de normale rustige werking van het hart verstoren. Patiënten krijgen last van een snelle, onregelmatige en bonkende hartslag, met klachten als vermoeidheid, kortademigheid en gebrek aan energie om inspanningen te leveren. Littekens — Cardiologen kunnen de overtollige prikkels uitschakelen door op de hartspier kleine littekens te maken. Bij ingewikkelde stoornissen is het lastig de precieze locatie voor deze zogeheten ablatie te bepalen waardoor patiënten nogal eens terug moeten komen voor een nieuwe behandeling. De nieuwe beeldtechniek helpt effectiever in te grijpen. Via een buisje in de bloedbaan wordt een sensor in het hart gebracht die 150.000 metingen per seconde verricht. Op basis daarvan wordt een afbeelding gevormd waarop de arts de exacte bron van de stoornis kan zien of een onbegrepen defect kan achterhalen. Doordat de ingrepen effectiever zijn, zal het aantal mensen dat een tweede keer geholpen moet worden dalen, verwacht het ziekenhuis. Cardiologen Lucas Boersma en Maurits Wijffels hebben in het St. Antonius de eerste behandeling uitgevoerd en zijn enthousiast over deze nieuwe methode. De nieuwe techniek is nog in een ontwikkelfase en de behandelingen zijn momenteel nog gekoppeld aan een internationale studie waaraan ook het UMC in Maastricht meedoet.

    • Mw.Vriezelaar

      Goedemorgen. Ik woon in Maastricht. Mijn cardioloog hier heeft mij nog niet van deze behandeling op de hoogte gesteld. Graag zou ik willen weten of deze behandeling nog een specifieke naam heeft. Met vr. gr. Lisa

    • Volgens mij heeft Piet het hier over de ‘real time hoge resolutie mapping-katheter techniek’… “Voor de procedure wordt gebruikgemaakt van een mapping-katheter die in staat is om in het hart bijna 150.000 metingen per seconde uit te voeren. Op basis van deze meetpunten gemaakt door ultrasoon geluid, wordt de wand van de hartboezem van binnenuit gevisualiseerd en omgezet in een 3D-afdruk. Tegelijkertijd worden de elektrische pulsen die het hart afgeeft minutieus in kaart gebracht en op deze 3D-afdruk afgebeeld. Hierdoor kan de cardioloog in real time zien waar de stoornis precies wordt veroorzaakt. Ook stoornissen die voorheen niet te begrijpen waren, kunnen nu opgespoord worden. Het effect van een toegepaste ablatie is nu ook meteen zichtbaar, waardoor de kans dus veel kleiner is dat de patiënt later opnieuw last krijgt omdat de ablatie niet precies op de goede plek was. Doordat de nieuwe katheter tijdens de ingreep een 3D-kaart van het hart kan maken, zijn aanvullende beeldvormingsmethoden vooraf zoals een MRI- of CT-scan in de toekomst niet meer nodig, wat voor de patiënt minder belastend is.” (bron + bron)

  20. Hendrikus Hopman Reageer

    Heb een herseninfarct gehad in Juli 2016, oorzaak atriumfibrilleren. slik nu Pradaxa (sabigatran) 2x daags en AF is weg. Wel last van koude handen en voeten. Een bevriende geneesheer-directeur heeft mij aangeraden om 2 eetlepels tarwezemelen per dag met wat yoghurt te nuttigen. Mijns inziens helpt dat, is hier ervaring mee bij anderen?

    • Helaas niet, maar ben wel net met Pradaxa begonnen. Hopelijk komen er meerde reacties op, ik gebruik het net een paar dagen…

    • Cayennepeper verwijdt de bloedvaten in handen en voeten en verhoogt de stofwisseling. Te gebruiken door het eten, op de boterham of door de thee. Ook zag ik dat een glas water met een halve theelepel cayennepeper gebruikt wordt om boezemfibrilleren te stoppen, maar dat heb ik geen onderzoek over gevonden en dat was geen wetenschappelijke toepassing.

  21. Ik, man van 54. 1n 2014 tweemaal gedotterd en stents geplaatst. In 2015 een herseninfarct wegens foute combi medicijnen. :) Daarna sotalol, pradaxa, atorvastatine en twee weken terug een opname wegens hoge bloeddruk 220/150 nu weer een bloeddrukverlager erbij. Al vanaf het begin heel veel last van bijwerkingen, zoals kort slapen 2 a 3 uur en daarna niet meer in slaap komen, depressief, neerslachtig, somber, vermoeid en impotent! Zo ongeveer het hele scala aan bijwerkingen wat er is. Rook niet, sportte tot voor 2 weken geleden 4 x in de week maar kan nu niet eens meer 5 min op de fiets. In het verleden 2x medicijnen vergeten en toen voelde ik me toch top!!! Cardioloog raad mij vanwege de bijwerkingen een ablatie aan. Maar ja je leest ook wel van mensen die er eigenlijk slechter van geworden zijn en ik heb sinds 2014 geen boezemfibrilleren gehad. Wil eigenlijk alleen van die medicijnen af en dan vooral van de bijwerkingen. ik vind het een moeilijke keuze. Zijn er meer mensen die zoveel last hebben van bijwerkingen. Veel sterkte iedereen!

    • Dag Roland Van bepaalde bètablokkers kreeg ik ontzettende rugpijn / spierpijn en impotentie kan inderdaad ook door bètablokkers worden veroorzaakt volgens mijn de huisarts. Zoals in de commentaren te lezen is de medicatie divers en met name om de eventuele gevolgen van AtriumFibrilleren (AF) die kunnen voorkomen ontstaan door niet regelmatige samentrekking van het hart zoals stolsels die dodelijk kunnen zijn. Waarschijnlijk heb je met je arts al een risicoanalyse gemaakt om te bepalen wat de medicatie moet zijn om de risico’s te beperken en waarschijnlijk ook al andere merken van de medicatie om de bijwerkingen te verminderen. Zeker omdat ik lees dat je arts een ablatie heeft voorgesteld. De meeste artsen kiezen daar niet zomaar voor. Zoals met alles zijn in de commentaren goede en slechte resultaten met ablatie bekend.

    • Ik heb alleen maar bijwerkingen van al die medicijnen. Metropool koud slaapvoeten duizelingen prikken armen borst schouders maagklachten. Kan niet zegt dokter. Ja dus. sotalol idem dito. Tambocor kon bijna niet meer lopen. Leek wel of mijn enkels braken. Amiodaron ging in begin goed. Later ging het tegen werken. Gestopt aceconoemerol als bloedverdunner door geslikt nog zo’n 6 maanden, ging goed. Moest ermee stoppen en ja hoor binnen 2 weken ging het alweer beginnen. Nu krijg ik weer amiodaron maar krijg geen bloedverdunners meer. Waarom? Cardioloog zegt dat ik er te jong voor bent. Niet te volgen. Ik voelde me daar lekker bij. Kan dus ook niet zegt men. Dus ondertussen maagzuurremmers enzv. Groene staar en astma die ik dus kreeg na de metropolol. Kan dus ook niet. Ging goed met de jongetjes tot ik weer metropolol moest slikken. Ja ik moet wat met een hartritmestoornis variërend van 30/ 290. En dat slapen, wat is dat? Wordt er goed gestoord van. En hoe ik er aan kom dat weten ze niet, maar wordt wel gelijk opgehaald met ambulance om vervolgens na zo ’n 4 a 5 uur weer ontslagen te worden. Ik eet gezond, rook niet en drink niet. Er wordt wel constant gezegd door zowel cardioloog en longarts dat ik de stad uit moet. Heb last van uitlaatgassen. En dat is bij mij in de buurt ook wel heel erg. Denk dat ik maar aan de drugs ga, voel ik me misschien eens een dag lekker. Dus ik wil maar zeggen, ik hoor niets anders met al die bijwerkingen. Zou graag willen stoppen doe ik dan ook. Maar dat is altijd maar even want dan begint het weer. Ik hoop dat je snel iets goed vindt en het dan ook met ons deelt. Zal ik ook doen als het zover is. Maar voor nu veel sterkte! Marian.

    • Ik heb de zelfde klachten dan u moe moe s morgens gaat het nog wel maar na het eten hele maal uitgeblust en dan iedere keer het hart op hol ik vind dit niet leuk nooit gehad maar na die twee stents is het echt slechter geworden Addy

  22. Hallo ik ben 30 jaar en heb heel soms niet altijd als in even op de in slaap val en wakker word m’n hart een paar seconden op hol slaat. Ik denk dat ik dat wakker van word. Het hart gaat dan echt heel snel wel ritmische. Heel raar tikkel gevoel duurt nooit lang. Afgelopen jaar nu 3x mee gemaakt. Wat kan dat zijn?

  23. Udomen van Halsema-Tuntler Reageer

    Ik ben zo’n 35 jaar geleden drie maanden lang bestraald wegens borstkanker. Niet lang daarna ontstond boezemfibrilleren. Vervolgens sick sinus syndroom en twee lekke hartkleppen. Daaraan ben ik geopereerd. Het boezemfibrilleren is er nog steeds, vooral als ik in bed lig. Al met al ben ik er toch 81 mee geworden.

    • Willy Kemper-Ceelen

      Hallo mevr. van Halsema, Nu lees ik dat U na die bestralingen last kreeg van boezemfibrilleren. Daar lijkt het bij mij ook wel op. In 2012 bestraald, 2013 chemo na borstkanker en eind 2013 kreeg ik last van boezemfibrilleren. Nu moet ik woensdag 4 januari een cardioversie doen na 1x afgezegd te hebben. Ben benieuwd of dat helpt. In ieder geval bedankt voor Uw reactie, misschien heb ik er wat aan. Met vriendelijke groet, Willy Kemper-Ceelen.

  24. Rob Swagemakers Reageer

    Beste mensen, ben nu 70 en man. Atriumfibrilleren begon tijdens een longontsteking en ik zou er gevoelig voor blijven. Nu heb ik reeds 1,5 jaar last van steeds terugkerende blaasontsteking.Ieder maand weer. Als ik atriumfibrilleren heb, weet ik dat ik 2 dagen later de kenmerken van de blaasontsteking kan zien(troebel etc.) Het ergste is dat ik er voornamelijk in bed last van heb. Ik krijg mijn adem niet onder controle en krijg het echt benauwd. Ga dan snel mijn bed uit uit ga maar wat zitten doen PC of zo. soms duurt het 1 a 2 dagen en slaap dan niet. Ben dan ook gebroken en totaal uitgeput. Heeft iemand misschien nog een advies? Cardioversie heeft geen zin, want volgens mijn cardioloog heb ik hem dan weer snel terug door de ontsteking.

    • Dag Rob, Misschien heb je het volgende al geprobeerd, zo niet bij mij helpt het. In bed heb je inderdaad het meest last, ik ook. Ik heb daarom een bed met verstelbare bodem gekocht. Heb je last dan stel je, je bed zo in dat je net zoveel zit dat het zoveel mogelijk “druk” weghaalt. Ik wordt er rustiger van voor wat betreft de ademhaling. Je ligt dan wel op je rug maar zo slapen went wel. Ik kom dan wel wat lastiger in slaap maar slaap toch wel een behoorlijk aantal uren per nacht. Het is het proberen waard want die uitputting na twee nachten niet slapen komt denk ik ook niet ten goede aan het hartritme. Succes

    • Als ik last heb van boezemfibrilleren dan los ik onmiddellijk een theelepel cayennepeper op in een glas water (is wel erg heet) en drink dat op. Dan ga ik rustig liggen en binnen een uur is mijn hartslag dan weer beneden de 100. Ik heb altijd een flesjes water en een potje cayennepeper bij me. En ik doe tegenwoordig over cayennepeper bij, zelfs op een boterham met kaas. Voel me er goed bij. Ik slik alleen Verapamil 240 mg en bloedverdunner xarelto. Ben wel erg moe steeds en slaap slecht maar dat zijn volgens de oncoloog de lange termijn bijwerking van de chemo’s. Dat boezemfibrilleren is bij ook ontstaan na de bestralingen bij borstkanker.

  25. Al jaren last van atriumfibrilleren. Het is in lichte mate nu ik 2x per dag sotalol slik. Het komt echter bijna steevast om de 11 dagen. Dat vind ik zo raar. Het gaat ook altijd gepaard met ongesteldheid (1 van de 2 keer in ieder geval). De tweede keer zou te maken kunnen hebben met de eisprong. Naast deze medicatie gebruik ik ook maagzuurremmers en draag ik een mirenaspiraal. Misschien nog verband. Ik hoop eigenlijk dat het na de overgang overgaat, aangezien het hier overduidelijk mee te maken heeft. Misschien kan het ook door de mirenaspiraal komen?

    • Ik heb precies hetzelfde en word er helemaal gek van. Ik heb het als ik lesgeef, hardloop, maar ook als ik autorijd of rustig op de bank zit. Ook bij mij is het meer rond de eisprong en menstruatie. Ik ben 37. Ik heb pas twee weken een kastje gedragen waarbij alles is geregistreerd. Volgens de huisarts hield de stoornis geen verband met een hartziekte, maar hij kan me niet geruststellen. Mijn vader is plots overleden aan het hart. Dus ik ben daar behoorlijk angstig voor. Medicatie krijg ik niet… moet maar ademhalingsoefeningen doen van de huisarts. ????

  26. Hallo allemaal, Ben man, boezemfibrilleren is bij mij ontdekt toen ik 61 jaar was, ik reed met de auto mijn bestemming totaal voorbij, even later kom je weer tot je zelf dan sta je te sidderen, wat doe ik hier toch in vredesnaam. dat is tweemaal gebeurd, daarna naar de huisarts. Dan gaat de bal rollen, eerst naar een neuroloog deze stuurt je door naar de cardioloog, later bleek dat ik TIA’s heb gehad, dan aan de bloedverdunners. Mijn boezemfibrilleren nam ernstige vormen aan, de eerste jaren ging het weer goed na een cardioversie, maar na een jaar of 7 gaf dit geen resultaat meer (ik heb inmiddels alle medicatie die beschikbaar was gehad ook Amiodaron, zelfs in het ziekenhuis gelegen om medicijnen uit te proberen.) inmiddels 15 maal afgevoerd per ambulance en evenzoveel cardioversies. Twee maal een hartstilstand gehad gelukkig in het ziekenhuis de eerste was een paar minuten de laatste duurde 8 minuten, er was grote paniek. Een ablatie onderin mijn hartkamer gehad met succes maar dit duurde een half jaar daarna zat ik weer met de ellende, (bij mij was het verschrikkelijk moe zijn en ademnood het was alsof mijn keel werd dicht geknepen). Op het laatste kon ik helemaal niet meer lopen na 10 meter was ik totaal mijn adem kwijt. Op 69 jarige leeftijd heb ik een pacemaker met ICD gekregen, daarna is de bundel van HIS doorgebrand zodat mijn hartkamer geen besturing meer van de sinusknoop krijgt, je bent dan 100% pacemaker afhankelijk. Direct na de HIS-ablatie kon ik weer normaal lopen, het is nu 2 jaar later en het gaat goed met mij we gaan er weer tegen aan, met de caravan erop uit en ik fiets heel veel, het leven lacht je weer toe. Gezien mijn leeftijd kan ik weer goed functioneren. Ik wens jullie allemaal veel sterkte.

  27. Ook ik heb al vele jaren last van AF. Heb tweemaal een cardioversie gehad, eenmaal een schok (2013) en eenmaal een chemische (2014). De schok heeft ongeveer een week resultaat gehad en de chemische een veel langere tijd al moet ik erbij vermelden dat ik in 2014 en 2015 plots veel minder last had. Ik kan niet precies zeggen hoe lang ik al last van AF heb maar ik vermoed al van af een jaar of 30 te pas en te onpas ( ben nu 68). Heb er altijd mee gesport en redelijke inspanning kunnen verrichten. Ben sinds mijn 65e overgeplaatst door de huisarts en nu onder controle bij een cardioloog. Gebruik sindsdien bètablokker, Anti stolling en bloeddrukverlager. Net als zoveel van jullie heb ik al op mijn eetgedrag, drinkgedrag, soort voedingsmiddelen enz gelet maar het is mij niet gelukt een mogelijke oorzaak te ontdekken. Ooit heb ik broccoli als een schuldige aangewezen maar toen ik dat de cardioloog vertelde gaf hij weinig respons. Tot mijn eigen verbazing heb ik afgelopen jaren plots (met enkel strubbelingen, tot vorige maand)een prachtige regelmatig hartslag gehad. Wat een genot, zat per dag weer een uur op de racefiets om de conditie te verbeteren enz en nu sinds begin juli heb ik weer dat onrustige gevoel en dan weet ik al hoe laat het is. Overdag heb ik er niet erg veel last maar vooral ’s nachts kan het vervelend zijn, vooral als ik op mijn linker zij lig. Ik meet regelmatig zelf de bloeddruk en die is in mijn goede periodes 140/70 met een hartslag van rond de 50. Als hij onregelmatig is kan ik uit deze meting weinig betrouwbaars halen. Ik blijf attent om een mogelijke oorzaak te vinden maar ik ben bang dat dat het niet gaat lukken.

  28. Bij toeval is atriumfibrilleren ontdekt. Ik ging voor een verwijsbrief voor de vaatchirurg en ik kom thuis met pillen voor m’n hart. De huisarts voelde bij mijn onderbeen waar donkere vlekken op zitten en voelde bij mijn enkel dat mijn hartslag onregelmatig en te snel gaat. Dus moest ik aan de bètablokkers en bloedverdunners. Ik krijg over drie weken een cardioversie ofwel stroomstoot.

  29. Vanaf mijn 15e last van een hart dat op hol slaat. Soms jaren niet, dan ineens twee x in de week. Werd indertijd afgedaan als hyperventilatie. Me er nooit druk over gemaakt en het stopte altijd vanzelf, met een “bons”. Tot drie jaar terug een aanval niet meer ophield en ik een ECV kreeg. Daarna is door een MRI en CT-scan ontdekt dat ik een aangeboren afwijking had aan de longvenen die in de verkeerde hartkamer uitkwam. Ik zou er allerlei hartklachten aan over kunnen houden zoals hartfalen. Na de openhartoperatie waarin dit is rechtgezet, heb ik veel vaker last van boezemfibrilleren. Ze zeggen dat dit vaker voorkomt na een hartoperatie, maar ik baal er ongelooflijk van. Had voor die tijd nauwelijks klachten en nu heb ik om de haverklap een aanval. Soms stopt het vanzelf, soms is een ziekenhuisopname nodig met ECV. Na verschillende medicijnen gebruik ik nu flecainide en atenolol. Daar voel ik mij lichamelijk het beste bij. Ik ben trouwens 50 jaar.

    • Willem van Son

      Sinds ik tweemaal per dag magnesium slik geen last meer al half jaar niet… eerder 8 keer cardioversie gehad ik ben man van 66

  30. Goedemiddag ik ben Ed en heb net als jullie allemaal ook last van dat vervelende boezemfibrilleren. Wat mij opvalt bij al deze verhalen is de ontzettende variatie aan medicijnen die voorbijkomt. We hebben allemaal dezelfde aandoening, maar ook allemaal andere medicijnen. Ikzelf was gisteren in het Flevo Ziekenhuis voor een cardiostroomstoot (Geplande Elektrische Cardioversie: GEP), maar voelde mij weer prima de hele dag, dus dat hoefde niet. Ikzelf heb ervaar het boezemfibrilleren nu een jaar of 3 en ja het is vervelend, gelukkig kan ik er prima mee omgaan. Ook de wetenschap dat de boezemfibrillaties niet levensbedreigend zijn, stelt mij enigszins gerust. Ik ben trouwens ook pas 56, maar dat het niet leeftijdsgebonden is, lees ik wel in de verhalen hierboven… Sterkte allemaal en laat het fibrilleren niet je leven beïnvloeden, daar is het veel te mooi voor! Gr. Eddy Hoen – Almere

  31. 3 feb 2016. Ook onregelmatig last van boezemfibrilleren. Sinds 2006. Leeftijd 63 jaar. Soms weken niet en dan weer 2 dagen achter elkaar. Slik acetylsalicylzuur (80mg) en zo nodig 20 of 40 mg Metoprolol. Heb een maagbreuk. Na boeren of winden kan het zomaar beginnen of stoppen. Middenrif zit dicht tegen hart aan. Ik denk zelf dat bij veel mensen met boezemfibrillaties er te weinig ruimte rond het hart is en door inwendig lichaamsvet of anderszins, zenuwen aan de buitenkant van het hart hierdoor geactiveerd worden. Drink en rook niet. Wel of geen koffie maakt geen verschil. Inmiddels van warme ruimte naar (het koude) buiten kan AF veroorzaken. Door rek-oefening kan het AF stoppen maar ook weer niet altijd. De hele medische riedel afgelopen voor het boezemfibrilleren, maar geen resultaat. Wens vooralsnog geen (50/50 kans) ablatie. Wel meerdere keren echo scan gehad maar nog geen CT/MRI. Kan ermee leven…

    • L. Hessels

      Bij mij heeft magnesium veel geholpen. Mijn specialist zei: O ja dat is een goed idee! Dat kan helpen (zij komen er niet op want staat niet in het protocol en ze kunnen er niets aan verdienen)! Iedereen die last heeft van AF zou dagelijks extra magnesium moeten slikken!

  32. Ben in oktober 2015 in het ziekenhuis geraakt i.v.m. boezemfibrilleren. Voordat er een cardioversie gedaan zou worden, herstelde het sinusritme zich spontaan, gelukkig. Er werd nog wel een echo gemaakt waarbij werd opgemerkt werd dat mijn hartspier wel verdikt was en iets dikker is geworden na een laatste echo een aantal jaren geleden. Schuld wordt gegeven aan hoge bloeddruk, alhoewel ik die zelf al jaren in de gaten houd. Dat dat wel eens aan de orde geweest zal zijn kan wel waar zijn i.v.m. veel en langdurige stressperiodes door ernstige ziekte en overlijden van mijn dochter. Daarna heeft het opvoeden van mijn kleinzoon mij bij tijd en wijle ook veel spanning opgeleverd. Maar goed, resultaat is nu dan toch af en toe boezemfibrilleren. Ik leef al jaren verder “gezond” m.b.t. voeding en beweging en heb het erg moeilijk om nu die chemische medicijnen te gaan slikken. Ben naarstig op zoek naar alternatieven. Neem volgens mij al flink wat “verdunnende” voeding, alhoewel ik ook vitamine K2 slik alsmede diverse andere supplementen, waaronder ubiquinol (CoQ10), vitamine D3, L-acetylcarnitine, R-alfaliponzuur, Omega 3-visvetzuren, en verschillende kruiden zoals gember, kurkuma, kaneel, cayennepeper, enzovoort. Ook Meidoorn (crataegus complex)… Uiteraard wil je je risico niet vergroten van een CVA. Ik zit echt in een spagaat. Ben inmiddels 77 jaar (vrouw) en krijg daarvoor dus 3 punten en de daarbij behorende medicatie, t.w. pradaxa, metoprolol en fosinopril. Voor mijn bloeddruk zijn die laatsten niet nodig. Ik lees en vrees behoorlijke bijwerkingen bij lange tijd medicatie. En dat terwijl er tot op heden niets mis was met mijn fitheid. Maar ja, de artsen hebben een protocol te volgen en maken je dus ook nogal bang. Ik zou graag willen weten hoe hoog het risico is bij dit euvel om een stolsel te krijgen in je hartboezem. Ik heb ook nog een product gevonden dat heet NATTOKINASE, uiteraard van Japanse oorsprong, dat bloedvaten goed schoonhoudt. In hoeverre dat dan ook werkt tot in je hart om geen stolsel te vormen weet ik niet. Ook heb ik gelezen dat het fibrilleren minder zou kunnen zijn door aanvulling van NIACINE oftewel vitamine B3 (Jbeunk.nl). IK kan mij helemaal vinden in medepatiënten die zo graag op een natuurlijke manier zich willen laten behandelen zonder uiteraard grote risico’s te lopen. Heel graag reactie(s). Tilly Sarr

    • Dag mevrouw Sarr, Ik lees net uw verhaal en uw vraag over bloedstolsels bij boezemfibrilleren. Uit ervaring kan ik u zeggen dat u het risico op bloedstolsels niet moet onderschatten. Bij mij heeft het geresulteerd in een herseninfarct. Volgens mijn cardioloog is de herseninfarct veroorzaakt door een bloedstolsel dat gevormd werd door het boezemfibrilleren. Ik ben 47 en heb net als u last van boezemfibrilleren. Inmiddels heb ik al een keer of 15 een cardioversie ondergaan. Op uw andere vragen kan ik u helaas geen antwoord geven. Met vriendelijke groet, Marc

    • Heb vernomen dat K2 en padaxa tegengestelde effecten sorteren. Werking wordt als het ware opgeheven.

  33. Interessant om te lezen over voorkamerfibrillatie en wat er medisch aan wordt gedaan. Ik heb al 17 jaar soms zeer ernstige fibrillatie! Een tiental jaar met Cordarone en Cardioaspirine, het probleem goed beheerst, maar op den duur zoveel bijwerkingen gekregen (ogen: zag voortaan halo’s; bevingen, schildklierproblemen, duizelingen). Uiteindelijk overgeschakeld op bètablokker (propranolol) nog met cardioaspirine. Werkte enkele jaren goed, weinig problemen. Begin dit jaar vond cardioloog dat ik i.p.v. cardioaspirine Xarento (20mg) moest gebruiken. Geleidelijk aan kwamen toen de bijwerkingen: bloedarmoede, ijzergebrek, dodelijke vermoeidheid en energieverlies, totale uitputting, koude handen/voeten, oedeem etc. en nam de fibrillatie steeds meer toe, tot haast dagelijks! Xarelto is naar mijn ervaring een echt paardenmiddel, veroorzaakt veel problemen en risico’s en is bovendien gevaarlijk omdat het bloedingen kan veroorzaken die niet kunnen worden gestopt omdat er geen antidotum bestaat. Omdat cardioloog vond dat ik toch hiermee door moest gaan, zelf op zoek naar alternatieven. Over alternatieven wordt op deze site niet gesproken! Ik gebruik inmiddels een drank met cayenne, daarnaast Q10, Magnesiumorotaat, heb Xarelto naar 15mg gebracht en plan de reductie van propranolol, in overleg met huisarts. Xarelto wil ik op den duur vervangen door de aspirine. Al geruime tijd geen spoor van fibrillatie! Er zijn toch wel heel wat natuurlijke middelen die effectief kunnen zijn. Maar de macht van de geneesmiddelenindustrie en hun invloed op artsen is groot en zij kunnen niets verdienen aan voedingssupplementen etc. Ben benieuwd of er nog anderen zijn die overschakelen op natuurlijke producten, waarbij ook Meidoornextract belangrijk zou kunnen zijn?

    • Harry Briels

      Inmiddels geleerd dat Meidoorn (haagdoorn) beter niet wordt gecombineerd met bloedverdunners. Jammer fat er geen discussie op gang komt n.a.v. mijn vorige bijdrage! Kan nog komen.

    • Joke Vermaak

      Harry Briels, Ik ben erg voor natuurlijke middelen en zou graag meer willen weten over die drank met cayenne en hoeveel Q10 silk je en magnesium orotaat. Ik slik Xarelto 20 mg en heb absoluut geen last van bijwerkingen, Maar wil liever zo min mogelijk medicijnen sticker. Ben naarstig op zoek naar natuurlijke middelen om de boezemfibrillaties te voorkomen. Alvast dank voor je antwoord.

    • Joke Vermaak

      Ik ben op zoek naar natuurlijke middelen om boezemfibrillatie te voorkomen. Ik slik magnesiumbisglycinaat, verapamil en Xarelto. Ik kwam de cayenne drank al eerder tegen; glas water met een halve theelepel cayennepeper. Ga ik onmiddellijk mee beginnen. Maar Ik kreeg ook de tip voor de volgende ayurvedische middelen: shilajit + chyawanprash + arjuna terminalis. Ik wil alles proberen om die boezemfibrillatie te voorkomen en dus ben ik al op zoek naar een ayurvedisch arts. Waarom slik jij co-enzym Q10, wat is daar het voor deel van? Ik kreeg ook nog de tip van kalium aangereikt middels vruchten- en tomatensappen, maar dat heeft mijns inziens alleen nut als je schildklier niet in orde.

    • Tilly Sarr

      Zie mijn bovenstaande uitleg van vandaag 22/01/2016 over mijn boezemfibrilleren.

    • De vele bijverschijnselen die u beschrijft kreeg ik juist van de bètablokkers en niet van de Xarelto 20mg.

  34. Kleine 2 jaar geleden kreeg ik (zelfstandig ondernemer, toen 57 jaar) last van boezemfibrilleren (BF). Het was na een periode van drukte, familiaire problemen en daardoor veel stress. Ik heb in die periode ook meer alcohol genuttigd dan goed voor me was. Het was echt schrikken; “wat overkomt me nu?” Ik dacht dat ik een hartaanval kreeg. Eenmaal bij de huisarts werd er boezemfibrilleren vastgesteld. Hij zei me op dat moment “Eén grote chaos”. Dat was voor mij niet echt opbeurend. Er werd medicatie voorgeschreven, een bloedverdunner (acenocoumarol) en een bètablokker (metoprolol). Ik kwam uiteraard in de molen bij de cardioloog. Deze stelde vast dat mijn hart op zich in goede conditie was en dat ik bij herhaling van het boezemfibrilleren in aanmerking zou komen voor ablatie, ook vanwege mijn leeftijd. De medicatie is inmiddels gewijzigd in 2x 40Mg. Sotalol i.c.m. 5Mg. Eliquis Apixaban, een bloedverdunner waarmee ik niet meer naar de trombosedienst hoef. Het boezemfibrilleren heb ik tot toe nu gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar en duurt van 2 minuten tot ca. 18 uur. Het gaat dan gelukkig vanzelf weer over. Omdat ik wat geruster ben geworden (ook tijdens een aanval van boezemfibrilleren) kan ik er iets beter mee omgaan. Ik heb tot aan 2011 altijd redelijk veel aan sport gedaan (hardlopen, tennis en golf). Vanwege een in 2012 geconstateerde chronische astma werd ik wat benauwder en kon moeilijk het hardlopen op de lange afstanden nog volhouden. De sportprestaties namen toen een paar jaar af, maar ben er gelukkig wel weer mee begonnen toen ik hoorde dat dit ook goed zou zijn tegen boezemfibrillaties. Ik fiets, speel golf en heb geprobeerd de stress te verminderen. Ik drink (bijna) geen koffie meer, en heb de inname van alcohol behoorlijk beperkt tot een paar glaasjes per week, meestal in het weekend. Ik probeer nu ook m’n overtollige kilo’s kwijt te raken om zo ook mijn iets verhoogde bloeddruk te compenseren (ik ben 1,82 m. en 91 kg.). Voor een ablatie ben ik angstig. Ik weet niet hoe dat komt, maar ik heb dat gewoon. Omdat dit bij volledig bewustzijn gebeurd zie ik dit niet echt zitten. Ik hoop dat door de combinatie van medicijnen, andere leefgewoonte en vermindering van stress het boezemfibrilleren uitblijft. Wie kan me eventueel een zetje geven (goede uitleg) om toch over te gaan op ablatie als dit mijn “redding” zou zijn? Ik wens u allen het beste toe!

    • Hallo Jan. Ik heb in september 2014 een ablatie ondergaan. Heeft bij mij heel lang geduurd voor ik dit durfde te ondergaan omdat ik het ontzettend angstig vond. Ze zijn toch bij je hart bezig en ik had de angst dat als ze maar iets verkeerds zouden branden het dan over en uit is. Het is toch de motor van je lichaam. Maar wat ben ik blij dat ik het heb gedaan!! Ik ben in het Anthonius ziekenhuis in Nieuwegein geweest en kreeg tijdens de behandeling een roesje. Ik heb er echt niet veel van meegekregen. Is mij echt super meegevallen. Als ik het geweten had had ik het al veel eerder laten doen. Ik kan nu weer heerlijk een eind lopen en dingen doen waar ik eerst last van had omdat ik dan gewoon snel moe en kortademig werd omdat mijn hart dan weer een soort van flipperkast was. En geloof me… als er iemand angstig was was ik dat!! Maar ik zou het zo weer doen… Ik ben nu 41 en kan weer heerlijk relaxen en leuke dingen doen. Ik wens u het allerbeste toe, en zou er zeker nog eens goed over nadenken. Het is echt de moeite waard! Gr. Hannie

    • Jan, ik heb 11 jaar geleden een ablatie ondergaan. Ik was verschrikkelijk bang, en heb zelfs in het ziekenhuis (Erasmus, Rotterdam) de avond voor de ingreep nog op het punt gestaan met mijn man na het bezoek mee te lopen naar huis! Maar wat is het meegevallen! Ik zou nu geen enkele angst meer hebben. Ze hebben de ingreep met grote magneten gedaan, dat was toen in een experimentele fase zeiden ze. Je voelt er weinig van, alleen op het moment dat ze echt gaan branden: dat voel je wel. Maar de opluchting dat je nooit meer die afgrijselijke aanvallen van boezemfibrillaties krijgt, is zo groot. En medicijnvrij natuurlijk. Na 11 jaar nooit meer een aanval gehad, heerlijk!

    • Zelf krijg ik alle 2 maand aanval boezemfibrilleren midden van mijn slaap word ik wakker, de aanval duren dan van 3 u tot 12 uren, zeer vermoeiend duurde een week eer ik tegoed hersteld ben. na bloedtest stelden ze vast dat ik ernstig tekort vitamine D had ben nu 4 maand aan t kuren en heb nog slecht 1 aanval gehad van 5 uren en de aanval was zo hevig niet meer als voorheen. medicatie sotalol helpt niets, je kan uw hart er wel rustiger mee maken maar de boezemfibrillatie stopt er niet door, enkel met rytmonorm 150 mg stop de aanval van boezemfibrilleren na paar uur bij mij, in neem ook dagelijks cardioaspirine, zelf laat ik me niet ablateren, omdat een kennis in de familie er niet beter is op geworden, sinds de ablatie heeft hij constant overslagen van het hartritme en is nu beperkt in inspanningen en kan zelfs niet meer gaan werken. dat kan ik me niet permitteren.

    • Beste Jan, gewoon doen die ablatie! De ingreep valt heel erg mee en de kans op genezing is groot. Ik (nu 51 jaar) had een jaar (2014) lang continue last van boezemfibrillatie dus dat was zeer vermoeiend.Het hield nooit op. Na een cardioversie (7 x gekregen in een jaar) bleef het een week tot maximaal 2 weken weg en daarna begon het weer. De eerste ablatie (november 2014) was niet geslaagd, maar het lukt ook maar in 65% van de gevallen dus ik ging er al vanuit dat ik bij de 35% zou zijn waarbij het niet zou lukken. De tweede (februari 2015) was wèl gelukt en ik ben nu helemaal genezen. Heerlijk! Van het branden voel je wel iets maar als je het te veel voelt dan geef je dat aan en dan dienen ze wat meer pijnstiller toe. Ik heb de ingrepen zo’n beetje half duttend ondergaan. Het meest vervelende is het aantal uren stil liggen op je rug vanwege de wond in je lies. Voorafgaand aan de ablatie vond ik de slokdarmecho (2x ondergaan) de meest nare ervaring van de hele procedure. Maar gewoon doen! Hopen dat het lukt en je bent overal vanaf! Succes, Maarten

    • L. Hessels

      Ablatie heeft heel goede resultaten maar je moet volgens mij eerst alles gedaan hebben om de fibrillatie te beperken. Afvallen, gematigd sporten, vitaminen en mineralen laten nakijken, niet zwaar eten! En magnesium nemen. Daarna pas kijken of je ablatie nodig hebt…

  35. Mijn leeftijd is 79 jaar, heb snel last van atriumfibrillaties (AF), gebruik het medicijn Sotalol, atorvastatin, xarelto. Bij de minste inspanning zoals intensief hobbyen, versneld lopen (trein halen) enz, krijg ik na enkele uren rustig zitten een atriumfibrillatie-aanval buitengewoon vervelend, deze aanvallen duren circa 10 tot 24 uur, ik krijg het gevoel dat sotalol het hartritme zodanig remt dat het juist atriumfibrilleren opwekt?

  36. Hallo, ik heb 2x last gehad van boezemfibrilleren. De eerste keer ging ik onder narcose en kreeg ik een schok om het hart weer op ritme te krijgen. Na een jaar gebeurde het weer. De tweede keer hebben ze een chemische behandeling gedaan van 15 injecties. Het heeft een half jaar geduurd voor ik mij weer goed voelde na de tweede behandeling. Het is nu al weer 3 1/2 jaar geleden dus ik hoop dat het wegblijft. Wellicht heb ik een vorm die niet vanzelf overgaat want de cardioloog zei dat ik mij in het ziekenhuis moet melden voor behandeling. Soms voel ik de fibrillaties aankomen en dan ga ik heel hard hoesten om het ritme weer terug te krijgen en dat helpt in de eerste minuut. Toen ik dit tegen mijn cardioloog zei verwachte ik een frons maar nee hoor hij kende het. Hoop dat jullie iets aan mijn verhaal hebben zoals ik van jullie verhalen.

  37. Ik heb een 6 tal jaren van tijd tot tijd last van boezem vibreren, soms wat langer, soms wat korter, denk aan een uur tot 2 – 3 uur max. Hartslag varieert zeer sterk, zeer snel tot overslaan en “knoperig”. Gaat meestal samen met kort na elkaar moeten urineren en wat meer transpireren. Het is bij mij begonnen tijdens het begeleiden van een faillissement, veel stress. Bij mij is koffie drinken of alcohol drinken soms een factor maar ben er achter gekomen dat kort na het vibreren meestal griep, een kou of verkoudheid volgt. Grote inspanningen kan ik gewoon doen maar explosieve inspanningen soms niet. Het fenomeen kan zich onaangekondigd op ieder moment voordoen, in de slaap maar ook midden op de dag. Door bewust te ontspannen en alles langzaam uit te voeren kom ik er meestal ongemerkt voor anderen doorheen. Als het ritme zich heeft hervonden kan ik ook direct weer inspanningen doen. Bewust kaakontspanning en schouderontspanning, geen of heel weinig koffie en geen of heel weinig alcohol helpt, tevens beweeg ik veel, uitdagend fietsen en stevig wandelen. Toch verontrust het mij soms omdat geraadpleegde artsen, cardiologen en diverse testen niets uitwijzen. Ik moet het doen met ongevaarlijk en iedereen heeft wel wat en we kunnen niets ontdekken.

  38. Fr@ van Ettikhoven Reageer

    In september 2014 en herseninfarct gehad. In november 2014 erachter gekomen dat dit is ontstaan door boezemfibrilleren. Sinds januari 2015 drager van een Reveal LINQ-hartmonitor. Eens in de 6 weken heb ik wel één aanval van boezemfibrillatie. Afgelopen week één van 16 uur lang. Erg vermoeiend. Wordt telkens geroepen dat het een goedaardig probleem is. Maar het is wel je hart… Nu zoeken waar door dit komt. Ga maar minder koffie drinken en geen biertjes meer.

  39. Ik lees : Daarom worden vrijwel altijd uit voorzorg antistollingsmiddelen en/of bloedverdunners toegediend bij patiënten met atriumfibrilleren. Mijn cardioloog vindt het niet nodig om anti stolling voor te schrijven dan pas nadat de patiënt 65 jaar of ouder is. Zijn er geen richtlijnen voor?

    • Jawel, er zijn zeker richtlijnen en standaarden voor (de behandeling van) atriumfibrilleren, zoals die beschreven staan op onder meer de websites van de NVVC (Nederlandse Vereniging voor Cardiologie) en het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap). (bron + bron + bron) Zoals je zelf al aangeeft, verschillen de te hanteren richtlijnen per patiënt, want ze zijn afhankelijk van individuele factoren, waaronder geslacht, leeftijd, medische achtergrond en randfactoren. Bovendien worden deze richtlijnen en standaarden nog weleens aangepast… Het is dan ook aan de cardioloog of huisarts om -per individu- de voordelen en risico’s van medicamenten tegen elkaar af te wegen. Aangezien ik GEEN arts ben kan ik me hier dus niet in mengen. Mocht je twijfelen aan de besluitvoering van je arts, dan kun je altijd een second opinion aanvragen bij een van zijn/haar ‘concullega’s’. Heel veel sterkte toegewenst!

    • J. Benard. Sr

      Beste Yvon. Ik zou in jou geval met hartritmestoornissen en boezemfibrilleren er op staan om antistolling te vragen. Al is het maar elke ochtend en avond te beginnen met een Sinaspril. Er is met deze kwalen altijd kans op stolsels. Sinds 1989 ben ik hartpatiënt, 2x een infarct, 4 x catheterisatie, dotteren en stents geplaatst, in 2011 geholpen aan een aneurysma, stent van 26 cm gekregen, en nog is het een zooitje. 2012 een hartablatie ondergaan, i.v.m. een extra hartslag uit de linker hartkamer, welke met een hoge dosis medicatie niet wilde verdwijnen. Foute boel en gevaarlijk. Eis in jou geval antistolling. Momenteel heb ik door al deze kwalen ook nog een trombosevinger gekregen, ondanks de fenprocoumon van de trombosedienst. Momenteel kamerflutteren, 300 per minuut en ritmestoornissen en een pols van maar 30 slagen per minuut. Wees alert, scherp voor jezelf opkomen. Veel lezen en onderzoeken, de artsen en ziekenhuizen zijn er niet voor niets, die zijn er voor jou! Sterkte met alles. Jaap.

    • J. Benard. Sr, Houd er rekening mee dat Sinaspril al sinds de jaren 80 geen bloedverdunnende werking meer heeft. Men heeft destijds namelijk besloten dat kinderen onder de 16 jaar alleen na consultatie van een arts aspirine mogen slikken. En aspirine was de werkzame, bloedverdunnende stof waaraan Sinaspril zijn bijnaam ‘kinderaspirientje’ te danken heeft. Al met al bevat Sinaspril al enkele decennia geen aspirine/acetylsalicylzuur meer. De werkzame stof in Sinaspril is sindsdien paracetamol, een stof, die snel en effectief helpt bij pijn en koorts, maar het bloed niet verdunt. Groeten, Paul

    • Beste Yvon. Van wanneer dateert jou arts? Ik was 37 jaar toen de voorste tak van mijn linker kransslagader voor 90% dicht zat! Niet goed gereageerd door de artsen op ritmestoornissen! Sterkte in de strijd.

    • Mijn cardioloog heeft uitgelegd dat er een standaard puntensysteem voor bestaat. Wat ik me er nog van herinner is… 65 jaar of ouder: 1 punt… 75 of ouder: 2 punten… Vrouw: 1 punt… Diabetes: 1 punt… Ik ben 57 en man en heb geen diabetes. Dus ik heb 0 punten en krijg geen bloedverdunners voorgeschreven. Als een fibrillatie langer dan 48 uur heeft geduurd dan treden er andere regels in werking en moeten wel bloedverdunners worden toegepast.

    • Heb ook boezemfibrilleren sinds 2007 en ablatie gehad in 2009. Nu nog medicatie 2x sotalol wat redelijk goed helpt. Pas ook op met chinees eten vanwege de Ve-tsin. Dit is echt een trigger! Ook bekend als E621 (mononatriumglutamaat). Het komt in veel produkten voor…

  40. Ik ben zelf 20 jaar en heb het idee dat ik deze aandoening ook heb. Normaal gesproken komt het 1x per jaar voor als ik rustig op de bank zit. Het is een aanval waarbij me hart heel snel begint te kloppen en bijna te trillen. Het is veel heftiger dan bij een normaal kloppend hart door inspanning. Sinds een maand heb ik er ook last van bij inspanning (ik speel voetbal). Ondanks dat ik dan nog niet echt heb gesprint in de wedstrijd, komt het spontaan opzetten. Ik word er angstig van, voel me duizelig worden en ik voel druk bij me nek. Ik moet hiervoor nog naar de dokter, maar maak me wel zorgen over de uitslag. Wat voor andere oorzaak zou dit nog meer kunnen hebben?

    • Houd er rekening mee dat er heel veel verschillende hartstoornissen zijn en dat je boezemfibrilleren doorgaans niet eigenhandig kunt herkennen aan hoe je hartslag aanvoelt. Zo kan het best zijn dat er sprake is van een onschuldige vorm van tachycardie of extrasystolen. Ga hier vooral even mee langs je huisarts, want als je jezelf ongerust maakt over je hart, wordt je hartslag er doorgaans niet rustiger op, waardoor je je juist NOG meer zorgen gaat maken (de welbekende vicieuze cirkel). Heel veel sterkte in elk geval!

  41. Hélène van Heulen Reageer

    Ik ben 75 jaar, heb al 25 jaar last van boezemfibrilleren, kan plotseling opkomen en kan uren duren voor de hartslag weer normaal wordt. Ik heb opgemerkt dat ik last krijg als ik stress heb of bij emotionele situaties, of gewoon bij visite. Ik gebruik Rytmonorm en acetylsalicylzuur als bloedverdunner. Als ik een aanval van boezemfibrilleren krijg moet ik om de 10 minuten plassen met gevolg dat ik veel vocht verlies met de nodige mineralen. Na deze fase gaat mijn bloeddruk naar beneden, soms wel tot 97/41 en heb het gevoel flauw te vallen. Dan ga ik liggen met de benen hoog gelegd. Ik heb begrepen dat ik direct veel water moet drinken om weer mineralen binnen te krijgen. De dagen daarna voel ik me slap en futloos. Is er iemand die ook deze klachten heeft? Alvast bedankt!

    • Beste Helene, Water levert inderdaad bepaalde elektrolytische mineralen (oftewel elektrolyten). Maar als het op het totaal aantal elektrolyten in je lichaam aankomt, zorgt drinkwater er toch vooral voor dat de concentratie aan bepaalde mineralen en sporenelementen afneemt, doordat water een verdunnende en uitscheidende werking heeft. Water zorgt dus veeleer voor het verdwijnen van elektrolyten via de urine dan voor het aanvullen van elektrolyten dankzij de in water aanwezige mineralen en spoorelementen. Bovendien is de totale hoeveelheid elektrolyten in je bloed, cellen, weefsels, organen en lichaamssappen niet per definitie de belangrijkste factor… Het gaat er toch vooral om aan WELKE specifieke elektrolyten eventuele tekorten of overschotten zijn opgebouwd. Je elektrolytenbalans is namelijk gebaat bij een onderling evenwicht tussen de verschillende elementen… Een tekort of overschot aan de ene elektrolyt kan weer overschotten of tekorten aan andere elektrolyten in de hand werken. Laat dus liever een bloedwaardebepaling doen waarbij wordt gekeken of er daadwerkelijk sprake is van een tekort of overschot aan kalium, magnesium, calcium, fosfaat, bicarbonaat, natrium en/of chloride. In overleg met je arts zou je dan indien nodig een bepaald elektrolytensupplement kunnen innemen om opnieuw een optimale elektrolytenbalans te bewerkstelligen. Groeten, Paul

    • Ik krijg het boezemfibrilleren ook bij stress en dat kan positieve, negatieve, fysieke of mentale stress zijn. Ook ik krijg nadien een lage hartslag maar denk zelf dat dat van de medicatie komt die ik slik bij een aanval een te grote doses bètablokkers kan de hartslag ook omlaag brengen. Ik herken het vaak plassen. Bij mij duurt de aanval tussen de 3 en 9 uur. Hoe rustiger ik mijzelf houdt hoe minder pijn ik heb.

    • De lange slag

      @ Hélène van Heulen: Ik ben nu 68 en heb minstens 15 jaar last van Boezemfibrilleren. Vijf jaar terug ben ik naar de Cardioloog gegaan. Alles onderzocht maar er is geen afwijking voor handen. Ik gebruik acetylsalicylzuur als bloedverdunner en voor de boezemfibrillaties is Flecaïnide voorgeschreven. In de 5 jaar heb ik 2x een cardioversie ondergaan. De bloedverdunners slik ik trouw maar met de Flecaïnide ben ik voor een week of 8 terug mee op gehouden. Dosis 2x 100 mg per dag. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat de tabletten niet meer werkten. Ik hou altijd exact bij hoeveel dagen er tussen zitten en hoe lang (uren) het duurt. Variatie is 11 tot 30 uur. Er was geen verschil van de dagen die er tussen zitten heb ik ontdekt. Als ik de tabletten wel of niet slik. Dus dan kan je ook wel zonder dat spul. Chocolade smaakt beter. De laatste tijd is het om de 8 dagen raak en dan gaat er 3/4 dag mee heen. Dan heb ik een slechte dag maar ik functioneer verder gewoon. Het is ook niet dat ik er mee zit maar leuk is anders. Het is altijd spannend wanneer is het weer weg. Als het uit de hand loopt is het weer een cardioversie a 1000 euro. Dat veel plassen herken ik ook. Ik heb het gevoel dat na 8 dagen het emmertje overloopt en dan gaat het weer gebeuren. Het ritueel is deze: meest ontstaat de storing bij het naar bed gaan of rond een uur of 4 in de nacht. Als ik dan na 11 uren 2x 100mg tabletjes Flecaïnide slik is het fibrilleren na 1 a 2 uur weg is. Maar soms slik ik niks en gaat het ook weg!!! Soms voel ik dat het boezemfibrilleren overgaat maar ook vaak niet. Ik vraag me wel eens af wat en wie kan me helpen? Een ablatie zou ik te oud voor zijn!!! Waarom? Ik ben verder kerngezond. Geen verstopte aders. Niet te zwaar. Alcohol kan ik best zonder. Koffie met mate. Bloeddruk is 115/65 bij een hartslag van 50 ongeveer. In de slaap zakt dat tot 40 slagen per minuut. Als ik het druk heb en met vakantie dan is het altijd raak. Misschien wat stress denk je dan. Verder gaat het leven hier op rolletjes en niet veel gedoe. Dus stress wat is dat dan?! Alleen ik werk nog wel wat op mijn manier voor het aan de kinderen overgedragen bedrijf. Maar ja dat doe ik graag. Je moet ook niet in een hoekje gaan zitten. Het was mijn liefhebberij dat is uitgegroeid in een mooi bedrijf. Wie geeft mij een goede raad. Ik ben benieuwd! Gerrit, De Lange Slag

  42. Aantal jaren geleden voor het eerst een hele heftige aanval van boezemfibrilleren gehad, had toen een blaas/prostaatontsteking en als antibiotica Ciprofloxacine, weet niet waarvan ik de aanval kreeg. Verleden jaar een lichte aanval na een insectenbeet. Dit jaar van de zomer een pittige aanval, begon ’s nachts rond 3 uur en stopte spontaan om 12 uur ’s middags. Ik kon geen aanleiding vinden. Na een week of 5 weer een aanval van boezemfibrillatie die ook weer na ongeveer 8 uur uit zichzelf stopte en kon geen aanleiding vinden. Nu 5 weken geleden na ’s middags een griepinjectie te hebben gekregen, kreeg ik ’s nachts weer een boezemfibrillatie-aanval gedurende 8 uur en ’t stopte weer vanzelf. Soms denk ik dat ik ergens allergisch voor ben, wat de aanval oproept. Heeft iemand hier ook ervaring mee?

  43. Ik heb nu zo’n 4 jaar last van boezemfibrilleren. Het ontstond toen ik een verwaarloosde griep had en wat op mijn hart geslagen was. Enorm veel geluk gehad dat ik nog leef. Op de Intensive Care gelegen, maar na 9 dagen mocht ik weer naar huis. Ik heb er zeker een jaar geen last van gehad, maar het komt nu vaker terug. Soms twee keer in de week 20 uur lang. Ben onlangs weer naar het ziekenhuis geweest en Sotalol gehad. Hielp in eerste instantie tegen de boezemfibrillatie, maar het wordt alweer heftiger. Volgens de cardioloog kan het niet zo veel kwaad, als ik maar wel mijn bloedverdunners blijf slikken. Maar ik word er zo langzamerhand moedeloos van. En heb echt het gevoel dat ik niet oud wordt op deze manier. Maar probeer toch positief te blijven. Zijn er meer mensen met de zelfde ervaring?

    • Ben 48 jaar en heb het sinds een 10-tal jaren aanvalsgewijs plots onverwachts last van boezemfibrilleren. Heb zeer lage pols 44. Sotalol kan ik dan ook niet veel nemen, 2x 40 mg per dag en 1 Rytmonorm 150mg en Asaflow 80 bloedverdunner. Heb al verschillende aanvallen gehad in combinatie met maaglast, oprispingen en dan meestal paar dagen erna aanval. Voor mijn maag neem ik nu Pantomed, maar nog heb ik soms de aanvallen van boezemfibrilleren. Ze duren van 6 uur tot 8 uur, neem dan een extra Sotalol en Rytmonorm, wacht maximaal 6 uur af. Daarna naar spoed, maar ook daar stopt het vanzelf. Ik ben daarna helemaal op. Soms heb ik een hartslag van 160 bij aanval en hoesten van kortademigheid. Nu deze maand al 2 zware aanvallen van boezemfibrilleren bij het bukken om iets op te rapen. Had ook al paar dagen verdikking en last aan maagstreek. Maar als ik dat zeg tegen cardioloog interesseert hem die maaglast niet. Verleden jaar 7 maanden geen aanval gehad. En omdat er nu 3 aanvallen op 4 maanden zijn van 7-tal uren, spreken ze al van een ablatie. Mij niet gezien hoor. Ik ken iemand die na ablatie nog slechter eruit gekomen is en nog meer medicatie moet nemen. En er is geen weg terug. De Sotalol helpt als er een aanval komt waarbij het hart minder snel zal zijn. Zoals vanmorgen om 5 uur wakker geworden met aanval direct nuchter Sotalol 80 en pols ging niet boven 120, maar bleef wel 7 uur onregelmatig. Heb wel laatste weken stress op het werk gehad, veel ziek geweest. En ze willen van mij af nu.

  44. Summier overzicht van een leven aan fibrilleren. Begon toen ik 45 was na stress (veel en lang internationaal reizen) en vooral na avondeten met wijn en koffie. Heftige aanval kwam dan twee uur daarna en duurde dan 4 uur. Een keer in Italië dacht ik dat het einde aangebroken was. Enkele malen medisch onderzoek (fietstest, echografie) wees niks uit. Wel bètablokker van de huisarts gekregen. Koffie laten staan, maar aanvallen bleven komen, en ik heb er mee leren leven, totdat ik jaren later in Italië een heftige aanval kreeg. Toen heb ik een eigen onderzoek in Duitsland laten doen waaruit kransslagader vernauwing werd aangetoond met spintografie test. Terug in Nederland naar cardioloog die eerst 6 weken medicatie voorschreef, vooral bètablokkers en ascal. Hielp niet en toen gedotterd waarbij 3 stents zijn geplaatst op ernstig vernauwde kransslagaders. Nadien regelmatig ritmestoringen, die precies 8 uur duren, maar heb het nu al een aantal jaren aardig onder controle door A. Geen alcohol, B. Slappe koffie, C. Vermijden van heftige stress situaties, D. Veel bewegen; lopen, fietsen, bergwandelen, maar niet explosief, E. Geen te strakke kleding, F. Matig eten. G. Soms opletten met conserveringsmiddelen. Met een beetje aanpassen gaat het best, maar niet leuk dat je je favoriete wijn moet vergeten.

  45. In geen van de reacties lees ik over een te laag hartritme bij het boezemfibrilleren. De cardioloog heeft bij mij aangegeven dat door mijn sporthart door veel zwemtraining de wand van mijn hart te dik is waar door ik verkeerd reageer op actie prikkelingen. Er moeten nog enkele onderzoeken plaatsvinden om dan de behandeling te bepalen. Intussen ben ik wel onder controle van de trombosedienst.

  46. marina cornelissen Reageer

    Bij mij begon het boezemfibrilleren op 73-jarige leeftijd, na inspanning voornamelijk. De eerste cardioloog wist er geen raad mee en zei me dat hij niets kon vinden. Enkele jaren later was het dus een fibrillerend hart, altijd lage bloeddruk gehad, dan plotseling té hoge, krijg daar dus nu medicatie voor (voor het eerst in mijn leven medicatie) en bloedverdunners. Heb hoofdzakelijk last fibrillaties na inspanning, vooral ’s avonds, nooit in de morgen… Dommige dagen niets, anders dagen (avonden) beduidend erger… Ik zou graag een manier vinden om op natuurlijke manier hier iets mee te kunnen, ben intussen 77 jaar geworden.

  47. Oh ja, nog even een aanvulling op mijn vorige reactie. Een slecht gebit kan ook hartklachten veroorzaken. Ik was 30 jaar niet naar de tandarts geweest dus het zag er allemaal niet geweldig meer uit. Steeds vaker las ik dat tandbederf hartaandoeningen kan veroorzaken. Of het ook boezemfladderen kan veroorzaken weet ik niet. In elk geval ga ik nu weer naar de tandarts en de cariës is grotendeels verwijderd. En er volgen nog meer behandelingen. Nu is het een kwestie van het gebit goed onderhouden.

  48. Ben 62 jaar, vrouw, geen hoge bloeddruk, cholesterol normaal en sinds ongeveer een jaar last van -af en toe- boezemfladderen en overslaan. Kreeg van de huisarts een ‘kasje’ mee (een holter) voor 24 uur. Misschien had het een week moeten zijn want het ‘kastje’ gaf geen afwijkingen aan. Heb eigenlijk verder niet geïnformeerd bij huisarts. Misschien toch maar even verder laten onderzoeken nu ik lees dat bij wielrenner Robert Geesink het euvel verholpen middels een behandeling. Men had de oorzaak gevonden. Ben nieuwsgierig naar de oorzaak. Maar topsporters krijgen natuurlijk wel een uitgebreidere test dan wij gewone mensen. Ik zou de huisarts kunnen vragen om de laagste dosering bloedverdunner. overigens is vitamine C een natuurlijke bloedverdunner, in sinaasappeltjes dan, in natuurlijke vorm dus. Mijn huisarts vroeg wel of het ‘fladderen’ langer dan 10 minuten duurde en dat is bij mij niet zo. Het is gewoon -af-en-toe, niet echt dagelijks. Het ‘overslaan’ gebeurt wel bijna dagelijks een keer. Ik rook niet. Drink af en toe een glaasje wijn, ben niet te zwaar en ik eet elke dag verse groenten en fruit. Beweeg ook voldoende; gewoon, matig intensief.

  49. Rina, ik heb sinds twee jaar last van boezemfibrillatie. Na een uitgebreide conditietest bij de cardioloog is vastgesteld dat ik een bovengemiddelde conditie heb. Ik hoef dus geen bètablokkers te slikken maar wel bloedverdunners. Daar is heel goed mee te leven. Daar het met de leeftijd misschien erger wordt vraag ik mij af of er ook een stressfactor als oorzaak gezien kan worden. Ik ben nu 65 en ben aan het afkicken van mijn werk. De aanvallen nemen toe hoewel niet meer zo langdurend als voorheen. Ik drink geen alcohol, maar wel 3 kopjes koffie per dag. Meestal gebeurt het in de loop van de ochtend na 2 kopjes koffie. Kan dat een oorzaak en gevolg zijn?

    • Hallo Rina, Dat behoort zeker tot de mogelijkheden. De belangrijkste oorzaak van boezemfibrilleren oftewel voorkamerfibrilleren (VKF) is een “ongezond” hart, dus een hart dat slecht functioneert, bijvoorbeeld door hartzwakte, een slechte hartklep, een verminderde pompfunctie, een hartoperatie etc. Op websites en in brochures van verscheidene ziekenhuizen is te lezen dat cafeïne zelfs boezemfibrillaties kan uitlokken in gezonde en optimaal functionerende harten. Er zijn volop gevallen bekend waarbij boezemfibrilleren wordt getriggerd/uitgelokt door cafeïne-houdende middelen zoals dieetpillen, koffie, energiedrankjes, cola etc. Cafeïne kan naast atriale fibrillaties (AF) c.q. atriumfibrilleren overigens ook andersoortige hartritmestoornissen opwekken. Wellicht dat het zich dus loont om te stoppen met het drinken van koffie. Sterkte & groeten, Paul

    • Beste Rina, Dat kan heel goed want ook ik ben allergisch voor cafeïne. Ik kan ook geen thee, alcohol, chocolade en vet-sin gebruiken. Misschien heb je hier iets aan.

  50. Ik heb mijn leven lang al wel een onrustig hart. Van tijd tot tijd. Ook hele tijden niet. Heb ook een paar keer per jaar een aanval van boezemfibrilleren. Dat duurt ca. 1 – 2 uur en is plotseling ook weer over. De laatste paar weken heb ik de hele nacht door overslaan en behoorlijk frequent. 3 slagen goed, 1 overslaan, soms zelfs wel 1 slag goed, 1 overslaan. Ik slaap dan de hele nacht niet. Ik heb dat nu al in 2 weken tijd 7 keer gehad en raak behoorlijk over mijn toeren. De dokters zeggen dat het geen kwaad kan, maar het doe MIJ in elk geval wel kwaad.

    • Ik zou toch eens gaan praten met de hartchirurg want volgens mij is er met behulp van medicatie wel iets aan boezemfibrillaties te doen, waardoor je weer rustig kunt slapen en genieten van het leven!

  51. Ik lijd aan recidiverend boezemfibrilleren en door mijn laatste crisis belande ik in het ziekenhuis hier in Zuid Amerika, nadat mij 2 maanden lang Atenolol was voorgeschreven. Dit bleek het verkeerde middel te zijn, daar ik met amper 49 beats per minuut opgenomen ben. Een bed in een gespecialiseerd publiek hospitaal of hartkliniek is hier niet voorradig, dus belande ik in een hulppost die wel in contact stond met een cardioloog. Ze slaagden er wel in mij te stabiliseren en nu neem ik 200mg Amiodarone dagelijks. Dit heeft het fibrilleren bijna volledig weggenomen, maar de bij-effecten bevallen mij überhaupt niet. Druk achter mijn ogen en schedel, misselijkheid, lusteloosheid, alsook voor het eerst in mijn leven slaaprovende nachtmerries en allerlei paniekdromen. Dit zijn slechts enkele van de bijwerkingen die ik momenteel ondervind. Normaal urineren is eveneens een probleem geworden en 48 uur terug urineerde ik bruin? Na uitgebreid te zoeken op het internet lees ik dat Amiodarone het middel is van “Last Resort” en dat indien de duivel een drug zou maken, het dan wel Amiodarone zou zijn. Ik lees over enorme lijsten van bijwerkingen, tot fatale long- en leverziektes toe en vraag me af of ik er wel goed aan doe dit verder in te nemen. Wat kan ik als alternatief proberen? Ik kan niet naar Europa ter verzorging en moet me met beperkte middelen behelpen in een chaotisch Zuid-Amerikaans verzorgingssysteem. Help! En bij voorbaat bedankt, Marc

  52. In 2006 heb ik last gekregen van hart-fibrilleren en ben ik naar het ziekenhuis gegaan. Een verpleegster heeft mij enorm gerustgesteld. Gelukkig kwam na enkele uren mijn normale hartslag terug en hoefde ik geen stroomstoot (of hoe dat ook mag heten). De verpleegster gaf aan dat als ik er nogmaals last van kreeg, ik dan een aspirine kon innemen om het bloed ietsje dunner te maken. Mochten de klachten langer duren dan 24 uur, dan moest ik direct contact opnemen met het ziekenhuis. Ik heb sindsdien geen last meer gehad, maar sinds 1,5 jaar komt het regelmatig terug. Wat opvalt is dat juist wanneer ik mijn avondeten op heb, ik er last van krijg; het maakt daarbij niet uit of het een stevige of lichte maaltijd is. Enkele uren na de maaltijd komt het normale ritme weer terug. Wat ook opvalt is dat tijdens zo’n aanval ik meer druk heb op mijn aders en meer druk in mijn hoofd. Verder geen pijn of dergelijke. Wie kan mij vertellen hoe het komt die aanval zich juist na het eten voordoet? Ik heb er nu gemiddeld 2x per week last van. Enige info: man 55 jaar, geen roker, geen drinker, wel ernstige rugproblemen en daardoor niet kunnen sporten en dus hoge BMI (36).

    • Beste Bert, Na het eten doen zich allerlei veranderingen in je lichaam voor. Je bloedsuikerspiegel verandert en allerlei hormoonspiegels en niveaus aan macromineralen en spoorelementen in je bloed. Dit werkt weer uit op zo’n beetje alle organen en processen binnen je lijf, zo ook op je hart en hartritme. Het is dan ook niet gek dat er bij veruit de meeste medische aandoeningen sprake is van een (mogelijke) interactie met voeding. Het precieze verband is doorgaans echter lastig vast te stellen. Het zou zelfs iets te maken kunnen hebben met een voedselallergie, voedingsintolerantie of malabsorptie. Als je opheldering wilt, kun je het beste een afspraak maken met je huisarts om eventuele vervolgstappen te bespreken. In ieder geval heel veel sterkte en beterschap toegewenst. Groeten, Paul

    • Beste Paul, Dank je voor de reactie en uitleg. Ik begrijp jouw verhaal, maar zoals aangegeven speelt dit alleen af na avondeten en niet bij andere tijden van eten zoals ’s morgens en/of ’s middags. Maar oké, ik zal mijn huisarts eens raadplegen.

  53. De klachten bij teveel kalium zijn vooral spierklachten (verslapping), tintelingen en ook hartritmestoornissen. Hoge doseringen kalium innemen lijkt mij geen goed idee. Wil je het zeker weten dan moet je bij de huisarts langs om bloed te laten prikken en een ECG te laten maken. Maar als je al een tijdje geleden gestopt bent met de extra kaliumtabletten zal het nu wel weer normaal zijn in je bloed.

  54. Al zo’n 6 jaar heb ik boezemfibrilleren en 2 jaar geleden belandde ik in het ziekenhuis met een dreigend hartinfarct. Toen 6 jaar geleden de ellende begon, had ik net een eiwitrijk dieet gevolgd en was goed afgevallen. Korte tijd daarna kreeg ik dus boezemfibrilleren. Ik had geen hoog cholesterol en ook geen hoge bloeddruk voorafgaand aan deze kwalen. Nu krijg ik hier toch medicijnen voor, namelijk Lipitor (eerst 80 mg per dag en nu op eigen advies 40 mg) en acetylsalicylzuur. Ik ben vaak bezig met een dieet en gebruik nu Prodimed. Onlangs kreeg ik weer erg veel last van boezemfibrilleren, en ik voel mij dan weken beroerd. Druk, of eigenlijk voel ik bewust mijn hart, het voelt “zwaar”. De kaliumtabletten die bij dit dieet horen slikte ik na vorige problemen al niet meer, omdat ik dacht dat het hier aan lag. Nu zit ik weer in zo’n beroerde fase en ik vermoed dat de hoge dosis kalium in de pakjes hier mee te maken heeft. Is dit mogelijk en hoe is dit op te lossen? Ik zou hier graag een antwoord op ontvangen, en bij voorbaat hartelijk dank. Met vriendelijke groet.

    • Ik heb nu 2 jaar last van boezem fibrilleren en ik voel elke klop en overslag. Ik word er soms helemaal gek van. Mijn vraag is wat ik nog kan doen met dit verschijnsel… Kan ik nog op vakantie met het vliegtuig, fitnessen, al die dingen. Heb medicatie voor elke dag en pillen als het hart gaat fladderen. Het is gewoon vervelend en beangstigend!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.