Je hart bestaat uit twee helften; een linker en een rechter helft; iedere helft bestaat uit een kamer (ventrikel) en een boezem (atrium). Vanuit het rechter atrium wordt zuurstofarm bloed naar de rechter kamer gepompt en vervolgens in de longen van zuurstof voorzien. De longen brengen het zuurstofrijke bloed via het linker atrium naar de linker kamer. Vanuit de linker kamer wordt het zuurstofrijke bloed naar de rest van het lichaam gepompt…
Als je hart-longfunctie optimaal verloopt, heb je een sterke hartslag en een gelijkmatig hartritme. Als je echter lijdt aan een hartritmestoornis –zoals hartfibrilleren– dan gaat er iets mis met de samentrekking en ontspanning van je hartkamer(s) (kamerfibrilleren) of hartboezem(s) (boezemfibrilleren). Boezemfibrilleren is een veelvoorkomend hartritmestoornis dat verschillende oorzaken kan hebben. Hieronder bespreken we de 7 belangrijkste oorzaken/aanleidingen, symptomen / verschijnselen en oplossingen/behandelingen bij boezemfibrilleren oftewel atriumfibrilleren…
Wat is boezemfibrilleren?
Bij boezemfibrilleren trekken de hartboezems uitermate snel achter elkaar samen in een chaotisch patroon. Hierdoor trekken ook de hartkamers sneller en minder efficiënt samen dan normaal. Gevolg is dat het bloed niet efficiënt naar de kamers wordt gepompt en dat er te weinig bloed het lichaam wordt ingepompt. Symptomen / verschijnselen van atriumfibrilleren zijn dan ook:
- Hartkloppingen (snelle en/of onregelmatige hartslag)
- Drukkende pijn op de borst
- Duizeligheid
- Kortademigheid
- Daling bloeddruk (later stadium)
- Hartfalen (later stadium)
- Shock (later stadium)
Boezemfladderen ofwel atriumflutter is vergelijkbaar met boezemfibrilleren. Bij fibrilleren is er sprake van een versneld én onregelmatig hartritme; men spreekt van fladderen of flutter bij een versneld, maar regelmatig, ritmisch en georganiseerd hartritme. Een atriale flutter kan zich ontwikkelen tot een atriale fibrillatie.
Boezemfibrillaties worden altijd vastgesteld met behulp van een ECG: elektrocardiogram ofwel hartfilmpje…
1. Coronaire hartziekte veroorzaakt atriumfibrillatie
Boezemfibrilleren wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door coronaire hartziekten ofwel hart- & vaatziekten. Coronaire hartziekten zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagaders, die zijn veroorzaakt door aderverkalking (atherosclerose). Uiteindelijk kan een coronaire hartziekte leiden tot een hartinfarct of herseninfarct.
Als je lijdt aan coronaire hartziekten, dan ben je eigenlijk al te laat. Dichtgeslibde (verkalkte) aders kunnen namelijk niet worden genezen. Behandeling is dan ook gericht op het verbeteren van je eetgedrag en lichaamsbeweging om verdere complicaties te voorkomen. Het verloop van aderverkalking kan overigens wel worden vertraagd met behulp van cholesterolmedicijnen, bloedverdunners, antistollingsmiddelen en bloeddrukmedicijnen.
2. Boezemfibrillatie vanwege een verhoogde bloeddruk
Ook een verhoogde bloeddruk (hypertensie) is een veelvoorkomende oorzaak van atrium-fibrilleren. Als bij jou boezemfibrilleren wordt vastgesteld, zal een arts altijd je bloeddruk meten.
Als de boezem-fibrillatie door je hoge bloeddruk wordt veroorzaakt, zal je arts naar alle waarschijnlijkheid een combinatie van Atacand (tegen hoge bloeddruk) en Tambocor (tegen hartritmestoornissen voorschrijven.
3. Boezemfibrilleren door acute reuma
Boezemfibrilleren kan incidenteel optreden of lange tijd aanhouden. Als je plotseling last hebt van continue atriale fibrillatie, kan het zijn dat je lijdt aan zeldzame acute gewrichtsreuma door toedoen van een bacteriële infectie (streptokokken-bacterie). Naast hartklachten is er bij acute reuma vrijwel altijd sprake van koorts en verspringende gewrichtsklachten. Als atriumfibrilleren gepaard gaat met koorts en gewrichtspijn, dien je extra op te passen voor ontsteking van de klep-endocard (hartklepbekleding).
Behandeling van boezemfibrilleren door acuter reuma bestaat meestal uit ontstekingsremmers, antibiotica en/of hartglycosiden.
4. Atrium fibrilleert ten gevolge van alcohol
Overmatig alcoholgebruik of alcoholmisbruik kan chronisch (blijvend) boezemfibrilleren tot gevolg hebben (bron). Hetzelfde geldt voor drugsgebruik (LSD, heroïne, cocaïne e.a.).
Als je toch al last hebt van hartritmestoornissen, dan is het extra raadzaam om gebruik van alcohol en drugs te vermijden of in ieder geval sterk te beperken.
5. Boezemfibrilleren wegens schildklier-problemen
Een te hoge spiegel van schildklierhormonen in het bloed kan boezemfibrilleren veroorzaken. Een overactieve schildklier (hyperthyroïdie), medicijnen tegen een trage schildklier (hypothyroïdie) of een andersoortige schildklierafwijking kan atriumfibrilleren dus in de hand werken.
Het mineraal kalium speelt een belangrijke rol bij je schildklierwerking. Als je te weinig kalium in je bloed hebt, kunnen ook boezemfibrillaties ontstaan.
6. Atriumfibrilleren door ouderdom
De meeste mensen krijgen pas na hun 65e last van atriumfibrilleren. Als je ouder wordt, wordt de pompfunctie van je hart namelijk zwakker. Je bloeddruk wordt bovendien hoger, je hartkleppen functioneren minder goed of kunnen zelfs gaan lekken (mitralisklep-lekkage) en je bloedvaten worden door de jaren heen steeds smaller door aderverkalking.
Daarom geldt: hoe ouder je wordt, des te groter de kans op boezemfibrilleren.
7. Aspecifiek boezemfibrilleren
In veel gevallen vindt men geen specifieke oorzaak van boezemfibrilleren; men spreekt dan van aspecifieke atriale fibrillatie ofwel “Lone Atrial Fibrillation” (LAF). De belangrijkste behandeling van aspecifieke boezem-fibrillatie (zonder duidelijke achterliggende oorzaak) is cardioversie. Cardioversie houdt in dat men je onregelmatig kloppende hart in een regelmatig sinusritme probeert te brengen door toediening van chemicaliën (chemische cardioversie) of elektrische schokken (elektrische cardioversie).
In de meeste gevallen wordt vooraf en/of nadien een injectie met een antiarrhythmicum (Propafenon of Flecaïnide) toegediend om het hartritme te stabiliseren.
Tot slot
Kortdurend en sporadisch boezemfibrilleren is in principe niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend en angstwekkend zijn. Bij langdurig atriumfibrilleren kan echter een bloedstolsel (trombus) in de hartboezem ontstaan die tot een herseninfarct kan leiden. Daarom worden vrijwel altijd uit voorzorg antistollingsmiddelen en/of bloedverdunners toegediend bij patiënten met atriumfibrilleren. Als het fibrilleren niet kan worden gestopt dan is het nodig de hartslag te vertragen met bètablokkers. (bron)
Boezemfibrilleren wordt op verschillende manieren geschreven en gespeld. Fibrillatie van de hartboezems staat ook wel bekend als:
- Boezemfibrilleren / boezemfibrillatie
- Atriumfibrilleren / atriumfibrillatie (A-Fib / Afib)
- Atriale fibrillatie (AF)
- Voorkamerfibrilleren (VKF)
Dit zijn dus allemaal benamingen voor dezelfde ritmestoornis. Daarnaast onderscheidt men :
- Paroxismaal boezemfibrilleren (aanvalsgewijs)
- Recidiverend (terugkerend) atriumfibrilleren
- Persisterende boezemfibrillaties (langer dan 7 dagen)
- Chronisch atriumfibrillaties (blijvend)
- Permanent boezemfibrilleren: als behandeling geen effect heeft
Heb jij ervaring met de hartritmestoornis boezemfibrilleren? Of heb je vragen of opmerkingen gerelateerd aan atriumfibrillatie (AF)? Laat dan a.u.b. hieronder je reactie achter…