Donkere kringen onder de ogen geven je een vermoeid uiterlijk. Blauwe of zelfs zwarte kringen kunnen er bovendien voor zorgen dat je veel ouder wordt geschat dan dat je daadwerkelijk bent. Sterker nog, donkere kringen zijn doorgaans van grotere invloed op een oud uiterlijk dan grijs haar en rimpels.

Sommige mensen hebben overigens slechts last van blauwe kringen als ze een nachtje te hard hebben gefeest, andere staan ochtend na ochtend op met zwarte kringen rond de ogen. In dit artikel lees je hoe een dergelijke donkere kleur onder je ogen ontstaat en wat je er tegen kunt doen. Ben je opzoek naar informatie over opstaande wallen? Raadpleeg dan het artikel over dikke wallen op Gezondr.

Oorzaak donkere kringen

Donkere kringen onder de ogen kunnen op verscheidene manieren worden veroorzaakt. Onderstaand de meest voorkomende oorzaken van dergelijke wallen. Het al dan niet ontwikkelen van donkere kringen onder de ogen is vaak ook een kwestie van erfelijkheid. Hebben je ouders last van zwarte kringen, dan is de kans relatief groot dat jij er vroeg of laat ook mee te maken krijgt.

Allergie

Veel mensen weten dat allergie kan zorgen voor rode, opgezwollen ogen, maar een minder bekend gevolg van allergie zijn donkere kringen onder de ogen. Door de zwellingen in je gezicht (hoe subtiel ze ook zijn) ontstaan namelijk “schaduwzones” met als gevolg zwarte kringen onder de ogen. Daarnaast zijn er bepaalde allergieën die opzichzelfstaand zorgen voor blauwe of zwarte kringen. (bron)

Gezichtsvorm

Het kan goed zijn dat simpelweg je gezichtsvorm de oorzaak is van donkere kringen onder je ogen. Als je ogen wat verder terug liggen en je wenkbrauwen juist meer opstaan, dan zorgt dit voor een natuurlijke schaduw onder de ogen. Je kunt hier helaas niet zoveel aan doen, behalve slim gebruikmaken van make-up.

Vermoeidheid & stress

Overmatige stress en te weinig slaap zorgen ervoor dat je huid verslechtert. Dit geldt overigens niet alleen voor de huid onder je ogen, maar voor elk stukje huid op je lichaam… Onder je ogen zie je het resultaat echter extra goed.

Verouderingsproces & schaduw = zwarte kringen

Het ontstaan van donkere kringen onder de ogen is doorgaans onderdeel van het verouderingsproces van de huid. Naarmate je leeftijd vordert, verliest je huid een stukje van zijn elasticiteit en stevigheid. Je huid zakt daardoor als het ware een beetje in, waardoor je huid enerzijds een beetje naar binnen valt, en anderzijds gaat hangen en dus ook weer voor een “verdikking” zorgt. Als  gevolg hiervan krijg je een schaduw op het stukje van je huid dat het verste terugvalt. Daardoor lijkt het alsof je blauwe tot zwarte kringen onder je ogen hebt. Om te testen of dit inderdaad de oorzaak is van jouw wallen, kun je de huid onder je ogen met je vingers strak trekken. Verdwijnen de blauw/zwarte kringen onder je ogen op die manier? Dan heb je dus niet daadwerkelijk donkere kringen onder je ogen, maar betreft het een illusie die wordt veroorzaakt door de vorm van je huid.

Dunne huid kan voor donkere kringen zorgen

Hoe dunner je huid, hoe beter de aderen die direct onder het huidoppervlak liggen zichtbaar worden. Dit kun je bijvoorbeeld heel goed zien bij je polsen. Hetzelfde effect kan ontstaan op je onderoogleden. Als je huid daar dunner wordt, kunnen de aderen onder de huid zichtbaar worden… Met blauwe, donkere kringen als gevolg. Het dunner worden van de huid is helaas ook onderdeel van het verouderingsproces.

Ongezonde leefgewoonten

Overmatig drinken, te veel cafeïne, roken en slechte voeding kunnen ook van enorme invloed zijn op je huid en zodoende donkere wallen veroorzaken.

Donkere kringen voorkomen

Als je donkere kringen wilt voorkomen, dan is het allereerst belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Ga op tijd naar bed, behandel een eventuele allergie, zorg voor regelmatige ontspanning en verzorg je huid zo goed mogelijk. Uiteraard zijn roken, alcoholgebruik en druggebruik ook van harte af te raden indien je donkere kringen wilt voorkomen.

Donkere wallen verwijderen

Of en hoe je donkere kringen kunt verwijderen, is uiteraard afhankelijk van de oorzaak van de wallen en kringen rond je ogen. Onderstaand een aantal veel gebruikte methodes om de kringen te verwijderen ofwel camoufleren. Lees ook het artikel over dikke wallen voor tips om donkere kringen als gevolg van schaduwvorming te verwijderen.

IPL behandeling

Een IPL (= Intense Pulse Light) behandeling kan de huid onder je ogen steviger maken en de doorbloeding verbeteren. Dit komt de fitheid van je huid tegen goede, wat donkere kringen vermindert en de huid onder je ogen er fitter uit doet zien.

Make-up

Je kunt donkere kringen uiteraard een stuk minder zichtbaar maken met behulp van de juiste make-up. Gebruik bij voorkeur een zalm- of perzikgekleurde concealer om donkere kringen die worden veroorzaakt door zichtbare aderen onder de huid te camoufleren.

Vitamine K?

Er wordt nog wel eens beweerd dat vitamine K wallen en blauwe kringen onder de ogen zou doen afnemen. Er zijn zelfs veel producten tegen wallen met vitamine K op de markt. Helaas is er geen grootschalig wetenschappelijk bewijs dat de werking van vitamine K bevestigt. Er is overigens ook geen bewijs dat de werking van vitamine K ter behandeling van wallen tegenspreekt.

Jouw ervaring met blauwe & zwarte kringen onder de ogen

Heb jij veel last van donkere kringen en weet je hoe dergelijke wallen bij jou worden veroorzaakt? Mocht je ervaring hebben met een van bovenstaande methodes om donkere kringen te verwijderen, deel dit dan a.u.b. hieronder in een reactie. Aanvullende tips en weetjes m.b.t. wallen zijn uiteraard ook van harte welkom!

33 Reacties

 1. Heeft iemand ervaring met Ultherapy tegen holle ogen met donkere kringen? De ultrasoundenergie dringt door tot in de diepste huidlagen en zo zou je nieuw collageen aanmaken.

  • Ik had nog niet eerder gehoord van Ulthera / Ultherapy (UT). Het schijnt de non-invasieve opvolger te zijn van Thermage (TM). maar een korte zoektocht brengt me bij ervaringen en foto’s van mensen die zwaar verminkt zijn door Ultherapy. (bron + bron) In Nederland wordt Ultherapy nog niet zo lang aangeboden, maar als je op Amerikaanse websites rondneust (in Amerika wordt Ultherapy volgens mij al sinds 2011 – 2012 aangeboden), kom je schrikbarende verhalen tegen… Eerlijk is eerlijk –ook goede– maar verrassend veel slechte. :( Littekenvorming, hypertrofie, et cetera. Het belangrijkste nadeel van diepe verhitting van de gezichtshuid is blijkbaar de absorptie en atrofie van vetweefsel, waardoor je op den duur een uitgedroogd en verouderd gelaat bekomt. Tijdens mijn uiterst beperkte speurwerk kwam ik overigens ook Radio Frequency Skin Tightening (RF) tegen. Volgens vele therapeuten / behandelaars –die worden bestookt door producenten van dit soort apparaten die hun waar willen verkopen– is RF beter dan UT of TM. Althans, voor zover ik op forums heb kunnen lezen… Ook infrarode energie uit Sciton SkinTyte schijnt een beter alternatief te zijn. Eerlijke mensen binnen de industrie geven openlijk toe dat de apparaten aan allerlei onkundige, ondeskundige en onervaren behandelaars worden verstrekt. Industriemarketing is het belangrijkste doel; dus geld verdienen! Er komen heel veel van deze technieken en apparaten op de markt, maar geen ervan werkt echt goed. Eerlijke behandelaars geven toe dat het onmogelijk is om maximale strakheid te bewerkstelligen zonder diep en invasief door te dringen in de huid. Wil je een non-invasieve behandeling dan moet er worden gewerkt met verschillende radiofrequenties (unipolair, bipolair, multipolair) in meerdere modaliteiten. Het resultaat is en blijft tegenvallend, maar meer moet je eigenlijk niet willen. Want doe je meer, dan doe je meer kwaad dan goed… De mensen die zulke technieken het minst nodig hebben, hebben er het meeste baat bij. Het gaat om simplistische technieken die door simplistische ’therapeuten’ (met minimale training) kunnen worden ingezet. Maar zij zijn zelden op de hoogte van de lange-termijn-effecten die ze bij een ander bewerkstelligen. :(

 2. Beste Paul, Ik heb gisteren een consult gehad bij Faceland i.v.m. mijn wallen / donkere kringen onder mijn ogen. Ik wilde graag een tijdelijke filler voor onder me ogen. Zij gaf aan dat dat mijn probleem niet zou verhelpen, omdat ik vocht vasthoud (erg last van dikke wallen onder ogen in de ochtend). De filler zou het kunnen verergeren. Op de website adverteren zij voor een traangootbehandeling om wallen te verminderen met behulp van Juvéderm of zo. Terwijl tijdens het consult vertelde ze me dat ze een tijdelijke Hyalonzuurfiller of zo wilde gebruiken voor onder me oog. Als ze maar 0,5 ml inspuit kan ik eerst kijken of het effect heeft. weet jij of deze type filler daarvoor bedoeld is. Dit is dezelfde filler die ze gebruiken om vollere lippen te creëren. Ik heb er vanaf gezien, omdat ik twijfelde aan haar expertise. Verder gaf ze aan dat Radiesse (filler van erg witte en dikke substantie) niet geschikt is om de wallen weg te werken, omdat het lijkt op “vet”. En dat zou mijn probleem verergeren. Ze gaf aan dat er verder niets is wat ik kan doen om mijn wallen / donkere huidkringen te verhelpen via deze weg. Ik geloof daar helemaal niets van. Weet jij hier meer van? Kan jij bevestigen wat zij zegt? Ik hoor het graag… Gr. Amal

 3. Interessant wat ik hier lees. Tot over een maand of drie, had ik geen last van donkere kringen of wallen onder mijn ogen. Ben chronische pijnpatiënt al heel mijn leven. Door afkick van zware medicatie die mij toch niet meer hielp, ben ik gewoon steendood moe, het was heel zwaar. En ik sta nog voor een nieuwe afkick. Daardoor heb ik nu donkere wallen onder mijn ogen. Ben 55 jaar, rimpels heb ik niet. Die donkere wallen laten echt zien hoe ik mij echt voel. Vind ik niet leuk. Hopelijk als deze ellende voorbij is, geraak ik ze misschien terug kwijt?

 4. Beste Paul, Van de week had ik een stukje geplaatst over de ooglid correctie ivm met wallen die ik in 2012 ondergaan ben. Ik heb je reactie gelezen. (Dank voor je reactie) Ik was van plan om dit weekend te reageren maar kan mijn stukje incl. jouw reactie nergens meer terug vinden. Hoe kan dat? Ik wil er namelijk nog wel op reageren. Met vriendelijke groet, Lavendel.

  • Kan het zijn dat dit met een andere gebruikersnaam en onder een ander artikel was? :P In dat geval denk ik dat je dit bericht bedoelt…

 5. Beste allemaal. Ook ik heb erg veel last van donkere kringen onder mijn ogen. Al een aantal keer mee naar huisdokter en huidarts geweest, maar helaas niks aan te doen. Het maakt mij zo onzeker, vooral als je op je werk 3x per dag de vraag krijgt of je moe bent. Ik durf mensen niet lang aan te kijken. Durf ook niet meer op de foto en haat het als ik mezelf in de spiegel zie. Ik ben gewoon totaal mezelf niet meer en kruip in m’n eigen velletje. Nu lees ik dat fillers goed moeten helpen, maar hoelang werkt een filler nou echt tegen donkere kringen? En wat hebben jullie ervoor betaald en waar hebben jullie die behandeling laten doen? Ik hoop hier antwoord op te krijgen want ik ben echt ten einde raad. Bedankt alvast!

  • Hallo Manon, vitamine B12 tekort (< 350) geeft ook vaak donkere kringen, evenals alvleesklierproblemen (dus verteringsproblematiek door verminderde enzymproductie / verstoorde suikerhuishouding). Klachten: moe, prikkelbaar, opgeblazen buik, verstoord ontlastingspatroon of te volle darmen.

 6. Ik heb sinds mijn 23e wallen onder de ogen. Uiteindelijk ook ermee naar de huisarts gegaan. Die zei dat het echt met aanleg te maken had en het niet kon liggen aan slaap te kort. Fillers overwogen, maar toch wel een dure grap. Uiteindelijk EYE-MX gebruikt na een tip van familie. De zalf is geen wondermiddel, maar tot nu toe helpt het vrij goed. Ook heb je een dvd met een trainingsprogramma de spieren rond je ogen te trainen. Je voelt het zeker trekken onder je ogen, maar ik heb het te kort gedaan om echt resultaat te krijgen denk ik. Kortom, slaap genoeg, gebruik de Eye-MX zalf ’s avonds en koel de ogen in de ochtend met iets kouds. Verschil is zeker te zien.

  • Vanwege je merkwaardige bericht heb ik geprobeerd informatie te vergaren over EYE-MX tegen blauwe wallen onder de ogen… Dit product ziet er inderdaad nogal vaag en obscuur uit. Er is letterlijk 0,0 informatie te vinden over de werkzaamheid van (en werkzame stoffen in) dit product. Het is te koop op extreem commerciële websites/webshops die vooral met loze claims en termen strooien… Ook bijsluiters van EYE-MX zijn helaas nergens te vinden. Of EYE-MX van ‘Natural Clinic’ wel of niet vergelijkbaar is met Sperti Aambeienzalf durf ik al met al niet te zeggen. Ik ben benieuwd naar de bron waaruit deze informatie afkomstig is. Groeten, Paul

 7. Ik had ook erg last van donkere kringen onder mijn ogen. Het zit in mijn familie. Doordat de huid erg dun is onder onze ogen krijg je snel donkere kringen. Ik heb mij laten behandelen met fillers en ik ben erg blij dat ik dat heb gedaan. Het resultaat is helaas niet voor altijd, maar ik vind het zeker de moeite waard om regelmatig een herhalingsbehandeling te laten uitvoeren.

  • Oh ik wist niet dat fillers helpen om donkere kringen te verwijderen. Ik heb net zoals jou donkere kringen onder de ogen. Ik ga me daar maar eens in verdiepen! :)

  • Beste Isra, Fillers (rimpelvullers) zijn producten die met een injectienaald in de huid worden gespoten om kleine en middelgrote rimpels te verminderen of te laten verdwijnen. Zulke fillers zijn vooral geschikt voor rimpels en ‘holten’ die zijn ontstaan door een verlies aan vetweefsel en/of bindweefsel. In bepaalde gevallen kan een filler inderdaad ook onder de ogen worden toegepast om een eventuele leemte op te vullen. Er zijn tijdelijke fillers/opvullers: Sculptra, Radiesse en hyaluronzuren om rimpels en leemtes op te vullen, maar ook permanente/onomkeerbare fillers, waaronder Radiesse en Juvederm. Wellicht kun je er iets mee… Groeten, Paul

  • Hoi Paul, dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Daar kan ik zeker iets mee. Ik heb zelf ook even goed ingelezen, met name over de tijdelijke fillers met hyaluronzuur heb ik goede verhalen over gelezen. Ik heb zelfs al een afspraak ingepland bij Dr. Broekhuijse. Ik ben al blij dat ik die stap heb durven zetten. Maar spannend is het wel!

  • Graag gedaan; fijn dat je er iets aan hebt gehad. Hopelijk laat je je goed voorlichten en kom je uiteindelijk tot het gewenste resultaat! Succes & groeten, Paul

  • Wat kost dat dan die fillers voor donkere oog-kringen te verwijderen?

 8. De beste anti wallen en donkere kringen crème is van 4VOO. Leef alle tips na en gebruik een goede crème!

  • 4VOO heb ik geprobeerd. Geldklopperij! Ga ergens anders reclame maken Renko.

 9. Zelf heb ik het omdat ik te weinig slaap heb. Ik ben 12 en zit in de 1e. Ik heb erg last van mijn nek en kan daardoor erg slecht slapen. Daardoor komen mijn kringen rond mijn ogen. Ik hoop echt iedere dag dat niemand het opmerkt uit mijn klas en dat ze me er niet mee gaan pesten.

  • Rosita jagbandhan

   Wat is er met je nek aan de hand Tara?Heb je misschien pijnen?

 10. Blauwe kringen onder je je ogen zijn gewoon irritant. Ik dacht eerst dat het misschien een allergie was of een vitaminetekort. Bloed laten prikken bij de huisarts, maar daar kwam niks uit. De tip die ik kreeg was om EYE-MX eens te proberen. Je smeert het een week onder de ogen en het herstelt de huid. Ik denk dat ze het wel hebben bij de apotheek, maar je kunt het ook online bestellen. Nadeel is wel dat je het moet onderhouden, maar ja, je bent er niet veel voor kwijt. Succes, groetjes, Marieke

  • oplichters

   eyemx is gewoon sperti, alleen betaal je er meer voor.

  • Rita Persyn

   Donkere kringen, van donkerblauw tot zwart wijzen erop dat u een levertype bent. Vele Afrikanen en Indiërs zijn hiermee behept.

 11. Bij mij is het waarschijnlijk erfelijk, aangezien mijn moeder ook altijd zulke donkere kringen heeft. De huid onder de ogen is namelijk heel dun… Heel vervelend, want er wordt vaak tegen me gezegd dat ik er moe uitzie & ik heb geen zin om ’t elke dag te camoufleren…

 12. Ik heb al sinds ik klein ben last van donkere kringen onder mijn ogen (nu ben ik 17). Mijn moeder heeft er bij de GGD weleens naar gevraagd, maar er is niks aan te doen. Ik slaap goed en eet vind ik zelf ook gezond. Het enige wat ik er soms aan doe is concealer eroverheen. Een koud washandje of schijfje fruit onder mijn ogen vind ik zelf fijn als ik wel slecht geslapen heb of uit ben geweest. Ik heb nog nooit iemand gehoord die vind dat ik er oud uitzie.

  • Rita Persyn

   Wijst erop dat u een levertype bent. In Azië en Afrika komen donkere kringen door lever veel voor.

 13. Wij hebben de beste crèmes tegen donkere kringen en rimpels onder de ogen. Het merk 4VOO heeft nieuwe Uber Tech formules ontwikkelend die rimpels en donkere kringen tot 70% verminderen. Onze producten worden aanbevolen door huidspecialisten wereldwijd!

  • Beste Renko, Het reactiesysteem is geen platform voor reclame, dus ik heb je links verwijderd. Mocht je interesse hebben om te adverteren, dan kun je altijd contact opnemen. Groeten, Paul

 14. Ik heb vreselijke wallen al mijn hele leven. Vond ik vroeger erg. Nu boeit het me niet meer. Ben al een tijdje ziek, dus nu zijn ze extra goed te zien, da’s wel vervelend aangezien ik al 4 maanden ziek ben. :-( Groetjes, Em

 15. Ik heb mijn hele leven al last van blauwe kringen onder m’n ogen. Enerzijds komt dat door dunne onder-oogleden (op mijn polsen kun je mijn aders ook goed zien), anderzijds door jarenlang slecht geslapen te hebben (pas op mijn 27e aan de antidepressiva gemogen van de huisarts). Ook loop ik te hard voor anderen (momenteel zijn dat cliënten op ’t werk die ik sociaal-maatschappelijk bijsta), maak ik me te druk over hoe anderen over me denken en pieker ik te veel. Hierdoor ontspan ik slecht (ik rook daarbij ook en ik drink regelmatig alcohol). Mijn schouders zijn altijd keihard van de aanspanning door werkdruk of relationele of anderszins psychosociale stress. Ik ben blij dat de antidepressiva ervoor zorgen dat ik goed slaap, maar ik betreur het dat ik steeds weer door mijn overmoedige bereidheid voor anderen klaar te staan, mijn grenzen verleg en mezelf nauwelijks een pauze op het werk gun en maar doorstoom… Assertiviteitscursussen heb ik al gedaan, al is dat een paar jaar geleden. Ik voel me te futloos om te sporten, wat overigens wel goed helpt. Wat ook een perfecte remedie is tegen een vermoeid uiterlijk is: een paar uurtjes sauna! Werkt perfect; beste is wel om als je er niet goed tegen kan om alleen te zijn, met iemand te gaan bij wie je jezelf op je gemak voelt. Good luck!

  • Beste Merel, Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat een orthomoleculair arts goed kan helpen. De meeste zorgverzekeringen vergoeden orthomoleculair behandeling, maar de vitaminen/mineralen/aminozuren moet je zelf betalen. Als je eenmaal goed gezond, fit en blij bent, is het dit dubbel en dwars WAARD. Succes!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.