Hoeveel eiwitten per dag je dient te eten is per persoon verschillend. Zo is de exacte hoeveelheid eiwitten die je lichaam dagelijks nodig heeft (en verbruikt) o.a. afhankelijk van je leeftijd, gezondheid, gewicht en lichamelijke activiteit. De algemene opvatting is dat iedere volwassenen dagelijks ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig heeft. In dit artikel lees je meer over eiwitten, afvallen en hoeveel eiwitten je dagelijks nodig hebt…
Bepalende factoren
Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt is dus persoonsgebonden. Over het algemeen heb je als vrouw zo’n 50 gram eiwitten per dag nodig, en als man zo’n 60 tot 70 gram eiwitten. De volgende mensen hebben doorgaans wat meer eiwitten nodig:
- Kinderen & senioren
- Atleten & krachtsporters
- Zwangere vrouwen
- Herstellen & aansterken na ziekte
Functie
Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet. Eiwitten zorgen er namelijk mede voor dat je lichaam kan functioneren, zich kan ontwikkelen en kan genezen. Dagelijks voldoende eiwitten eten is dus belangrijk, maar een enorm overschot is niet nodig en zelfs potentieel gevaarlijk. Let op: veel mensen eten zonder hier bewust mee bezig te zijn al (meer dan) genoeg eiwitten per dag.
Eiwitten & afvallen
Als je wilt afvallen, dan zijn eiwitten in het bijzonder belangrijk. Eiwitten zorgen namelijk voor een langdurig voldaan gevoel. Daarnaast zijn eiwitten vereist voor de opbouw van spieren, en spieren zorgen op hun beurt weer voor een verhoogde calorieverbranding. Het is dan ook niet voor niets dat er inmiddels tal van eiwitdiëten bestaan die een hoge hoeveelheid eiwitten per dag (of eiwitten in het algemeen) centraal stellen.
Soorten eiwitten
Je dient niet alleen stil te staan bij de vraag “hoeveel eiwitten per dag?”, maar ook bij de vraag “welke eiwitten?”. Er bestaan namelijk verschillende soorten eiwitten, waaronder dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Daarnaast onderscheiden we:
- Essentiële eiwitten – Deze eiwitten kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten dus uit voeding worden verkregen.
- Niet-essentiële eiwitten – Deze eiwitten kan het lichaam wel zelf aanmaken.
Hoewel je bij “eiwitten” wellicht direct denkt aan eieren en een stuk vlees, is het dus verstandig om je eiwitten uit zoveel mogelijk verschillende bronnen te verkrijgen (sojaproducten, vis, bonen, peulvruchten, noten, paddenstoelen, kaas, yoghurt, kwark e.a.).
Hoeveel eiwitten eet jij per dag en welke? Laat hieronder van je horen in een reactie.
Let op: eiwitten zijn net zo calorierijk als koolhydraten!
Koolhydraten hebben een extreem slechte naam gekregen, terwijl eiwitten juist de hemel in worden geprezen. De reputatie van koolhydraten is slecht omdat de meeste koolhydraten uit simpele suikers bestaan. En simpele suikers verstoren nu eenmaal de bloedsuikerspiegel en insulinebalans. Dit stimuleert hongerpieken, vetopslag en overgewicht. Eiwitten daarentegen, voorkomen hongerpieken en kunnen in theorie bijdragen aan een grotere spiermassa en snellere stofwisseling.
Toch zijn lang niet alle koolhydraten slecht. Zo behoren ook allerhande gezonde voedingsvezels tot de koolhydraten… evenals (ongemodificeerde) complexe zetmeelketens uit groenten, fruit, granen en peulvruchten. Bovendien zijn eiwitten niet altijd gezond, vooral niet als je er te veel van eet. Hieronder lees je waarom je niet bang hoeft te zijn voor koolhydraten…
1. Calorieën in eiwitten & koolhydraten
Koolhydraten staan tegenwoordig synoniem voor suiker. Om die reden worden ze veelal geassocieerd met snoep en enorme hoeveelheden calorieën. Toch hoeft een koolhydraatrijk voedingsmiddel niet méér calorieën te leveren dan een eiwitrijk voedingsmiddel. Eén gram koolhydraten levert namelijk precies dezelfde hoeveelheid calorieën als één gram eiwit, namelijk 4 kilocalorieën. (bron)
2. Je kunt koolhydraten & eiwitten niet loskoppelen
Kwark, vlees, vis, tofoe en eieren worden vaak ‘eiwitten’ genoemd. En pasta, rijst, aardappels, brood en fruit staan alom bekend als ‘koolhydraten’. Eiwitten en koolhydraten zijn echter voedingsstoffen, géén voedingsmiddelen.
Brood is dus geen koolhydraat, maar bestaat grotendeels uit koolhydraten. Brood levert echter net zo goed eiwitten (o.a. graaneiwit/gluten). En kwark is geen eiwit, maar bestaat grotendeels uit eiwitten. Kwark levert echter ook koolhydraten (o.a. melksuiker/ lactose).
3. Koolhydraatvrij eten is onmogelijk
Vrijwel ieder voedingsmiddel levert zowel eiwitten als koolhydraten als vetten. En het is dan ook onmogelijk om bijvoorbeeld een koolhydraatvrij dieet te volgen. Waar je eigenlijk op zou moeten letten is de onderlinge verhouding van de 3 macronutriënten. Over het algemeen is dit een goede verhouding:
- 50% koolhydraten (hoofdzakelijk complex/resistent zetmeel & voedingsvezels)
- 30% eiwitten (hoofdzakelijk essentiële aminozuren)
- 20% vetten (hoofdzakelijk meervoudig onverzadigde vetzuren)
Al met al is er dus niks mis met een gevarieerd dieet, bestaande uit zowel eiwitten als vetten als koolhydraten.
Ben jij pro-eiwit en anti-koolhydraat? Of let je liever op de hoeveelheden en soorten koolhydraten, eiwitten en vetten die je eet? Laat hieronder een reactie achter!
5 comments
Linda
16 juli 2017Hallo ben hier voor het eerst. Ben op dieet. ’s Morgen 2 volkoren boterhammen met halvojam. Tussedoortje een stuk fruit. Lunch Franse kwark. Tussendoor vezelrijke cracker met kaas 20 plus of kipfilet. Soms noten 2 keer per week. ’s Avonds 2 aardappeltjes veel groente en zoveel mogelijk rundvlees. 19.30 kop koffie met zoetje en om 21 of 21.30 kwark met Slimpie. Is dit goed voldoe ik aan de eiwitten en koolhydraten???
Paul
17 juli 2017Dit lijkt me niet echt een gevarieerd dieet. Kwark, kip en rundvlees zijn prima eiwitbronnen, maar er zijn ZO veel meer goede eiwitbronnen waaruit je essentiële aminozuren kunt verkrijgen. Zie ook:
Hoe dan ook is het onmogelijk om de kwaliteit van je dieet af te meten aan de uiterste beknopte informatie die je hier geeft. Er zijn heel veel verschillende soorten rundvlees. Er is kipfilet van goede en van slechte kwaliteit. Kwark bestaat in talloze vormen. En ‘groenten’ is nogal een algemeen begrip.
kimberley pex
18 januari 2014Oké, vrouwen dus 50 gram eiwit per dag. Maar er zijn grote vrouwen en kleine vrouwen. Ik ben bij de 1,.80 (ja, dat is groot) en er zijn massa’s kleine vrouwen. Daarbij heb ik tientallen operaties achter de rug. Bij de lijst senioren, kinderen, zwangere vrouwen en atleten kan ook zieken en herstellenden gezet worden. Alle orthomoleculair therapeuten die ik de afgelopen 20 jaar geraadpleegd heb, vertelden mij dat darmpatiënten héél veel eiwitten/aminozuren nodig hebben. Omdat bij veel darmziektes ’t darmslijmvlies zich sneller moet vernieuwen, i.v.m. de ontstekingsopvlammingen. Brrr… ik heb ’n dikke kop van 20 jaar eigen dokter spelen (reguliere MDL-artsen zijn ’n aanfluiting). Maar ik leef wel nog! Godzijdank heb ik ’t tot nog toe op eigen wijze gered. Ik sta er al die tijd ook versteld van hoeveel reguliere troep (medicijnen dus) er bij ieder consult wordt uitgeschreven, jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarenlang. Gelukkig heb ik bij reguliere medicijnen bijna ALLE bijwerkingen, na een dag al. Dus alles ging naar Polen… Als ik die troep allemaal had geslikt, lag ik al lang onder de grond.
Isa
22 april 2011Het grootste probleem voor mij met voornamelijk eiwitten in je dagelijkse eetpatroon zit hem in het feit dat je dan minder vezels eet in vergelijking tot wat gezond is voor je darmen. Vezels geven ook een prima verzadigingsgevoel en worden eigenlijk niet afgebroken door het lichaam; dus geen verbranding, geen calorie. Dat is fijn als je af wilt vallen. Zelf heb ik een idee ontwikkelt dat bij hetgeen je eet, de restproducten zo snel mogelijk het lichaam weer zouden moeten verlaten. Bij een overschot aan eiwitten wordt dit omgezet in vet en een afbraakproduct uitgescheiden via de nieren wat een extra belasting kan betekenen voor deze twee organen. In eiwitproducten als bijvoorbeeld vlees zit ook vaak een gedeelte vet, en dat is een voedingsstof met vaak veel ongewenste calorieën. Koolhydraten worden het gemakkelijkste afgebroken in het lichaam als je dat vergelijkt met eiwit of vet en als je dan koolhydraten eet met véél vezels, dat blijft er een restant over wat via de darmen wordt afgevoerd. Nog een ander voordeel van vezels is dat ze gemakkelijk vocht aan zich binnen waardoor de ontlasting van het lichaam sneller gaat en eventuele schadelijke restjes die zich misschien zouden kunnen ophopen in de darm nu beter worden meegenomen en afgevoerd. Eiwitten uit dierlijke producten hebben dit voordeel niet. Ik ben het helemaal eens met genoeg maar vooral niet teveel eiwitten in de voeding ivm de eventuele overbelasting en opslag in de vorm van vet na afbraak van deze voedingsstof. Een eiwitrijk product van een plantaardige oorsprong heeft tegelijkertijd waarschijnlijk ook de vezel. Dus dat zou in theorie helemaal snel verzadigen…
Sascha
21 april 2011Ik ben vegetariër en probeer zo veel mogelijk plantaardig te eten. Ik let er dus wel een beetje op dat ik voldoende eiwit binnenkrijg. Wat veel mensen zich niet beseffen is dat 10-15% van je eten ongeveer uit eiwitten moet bestaan en dan volkorenbrood al op 15% zit. Vind het altijd wel mooi om de koolhydraat-arme dieet trend een beetje te relativeren :) Mijn favoriete eiwitbronnen zijn groente, peulvruchten (waaronder kikkererwten, linzen, diverse bonen. tofu en tempeh), noten en zaden en volkoren granen en dergelijke (mijn favoriete ‘graan’ – ook al is het officieel geen graan – is quinoa). Rundergehakt bestaat uit ongeveer 35% eiwitten en 65% vetten, terwijl tofu uit 40% eiwitten bestaat en 50% vet (en dus 10% koolhydraten). En tofu bevat ook een mooie verhouding essentiële eiwitten. Het is dus helemaal niet nodig om (veel) vlees te eten. Plantaardige voeding kan prima de juiste hoeveelheid eiwitten geven. Het is alleen belangrijk om voldoende kcal te eten en niet alleen maar junkfood (maar dat geld ook als je wel vlees eet).