Eiwitten: over dierlijke & plantaardige eiwitten + wat ze doen…

Food · Door Ilse

‘Nieuwsgierig Aagje’ schreef als volgt: “Wat doen eiwitten met je lichaam? Wat zijn plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten? Leg dit uit.”

Bij dezen:

Eiwitten zijn niet allemaal hetzelfde. Allereerst is er een wezenlijk verschil tussen plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn van dierlijke afkomst (zuivel, eieren, boter, vlees, vis etc.) en plantaardige eiwitten van plantaardige afkomst (brood, noten, peulvruchten, granen, soja etc.). Het verschil voor je lichaam zit hem vooral in de manier waarop eiwitten gebruikt kunnen worden.

Essentiële en niet-essentiële eiwitten

De spijsvertering breekt lange eiwitmoleculen af tot kortere eiwitketens. Deze worden in de lever verder afgebroken tot aminozuren. Aminozuren worden door het lichaam gebruikt om cruciale lichaamseiwitten samen te stellen. Lichaamseiwitten zijn onmisbaar voor gezonde groei en herstel en opbouw van lichaamscellen waaronder spierweefsel. Ze zijn niet alleen onderdeel van spieren en organen, maar ook van enzymen en afweerstoffen.

Eiwitten zorgen dus op verschillende manieren voor opbouw, instandhouding en onderhoud van het lichaam. Bepaalde aminozuren kunnen door het lichaam worden samengesteld uit andere aminozuren, maar niet allemaal. Acht verschillende aminozuren verkrijgt ons lichaam uitsluitend uit voeding en/of voedingssupplementen en deze worden “essentiële aminozuren” genoemd.

Verschil tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten

Het essentiële verschil tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten zit hem in de aminozuren. Alle eiwitten bestaan uit twintig verschillende aminozuren. Hoeveel van deze twintig “essentieel” zijn bepaalt de kwaliteit of biologische waarde. Dierlijke eiwitten zijn doorgaans van grotere biologische waarde dan plantaardige eiwitten. De uitzonderingen op de regel zijn:

  • Soja-eiwit (hoogwaardig plantaardig eiwit)
  • Gelatine (minderwaardig dierlijk eiwit)

Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je alle essentiële aminozuren in voldoende mate binnenkrijgt is het belangrijk dat je gevarieerd eet; dus zo veel mogelijk verschillende eiwitbronnen gebruikt. Een combinatie van plantaardige en dierlijke eiwitten wordt daarom aangeraden. Hierbij een uitgebreide lijst met eiwitrijke voedingsmiddelen.

Eiwitten tijdens het diëten

Je lichaam haalt zijn energie niet alleen uit eiwitten, maar ook uit koolhydraten en vetten. Wanneer je wilt afvallen zijn eiwitten veruit het belangrijkst. Bij het sporten blijf je namelijk goed in vorm als je een tijdje geen koolhydraten of vetten binnenkrijgt, maar enkele dagen sporten met een eiwitgebrek zorgt voor spierafbraak. Van eiwitten wordt namelijk geen voorraadje aangelegd door het lichaam omdat ze continu worden verbruikt. De vuistregel voor (kracht)sporters is: 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Eiwitten met een hoge biologische waarde

Voorbeelden van eiwitten met een hoge biologische waarde (veel essentiële aminozuren) zijn:

  • Ei-eiwit (uit eieren)
  • Whey– oftewel wei-eiwit (uit melk)
  • Soja-eiwit (uit sojabonen)

Wat zijn de belangrijkste eiwitbronnen in jouw dieet? Deel hieronder de belangrijkste eiwitleveranciers die deel uitmaken van jouw voedingspatroon…

10 comments


  • K.Homan

    12 december 2015

    Volgens de CHINA study prof C Campbell Dairy protein cause cancer Caseïne in melkeiwit veroorzaakt kanker Proteine controleerd kanker Advies met mate eten want we eten er in NL veel te veel van (industriebeleid = overheidbeleid = schijf van 5

    • Paul

      13 december 2015

      Beste K, Caseïne in moderne geraffineerde (fabrieksmatig bewerkte) zuivelproducten representeert niet alle dierlijke eiwitten. Begrijp me niet verkeerd, ook ik ben absoluut geen fan van verwerkt vlees, fabrieksmelk en verwante zuivelproducten uit de bio-industrie zoals deze worden gepropageerd door onder andere het Voedingscentrum, maar de studie waarnaar je verwijst, beschrijft enkele zeer specifieke soorten eiwitten en is daarmee nauwelijks ter zake doend. Naar mijn mening zijn het niet dierlijke eiwitten an sich die mensen ongezond maken, maar de bronnen waaruit wij westerlingen deze dierlijke eiwitten verkrijgen. Onbewerkte koemelk is nauwelijks nog verkrijgbaar; het zijn enkel nog fabrieksmatig geïsoleerde melkbestanddelen die opnieuw worden aangelengd met water… Men eet nauwelijks nog fatsoenlijk vlees; verwerkt plakvlees voert de boventoon, van hamburgers tot worsten tot broodvleeswaren, allemaal verwerkte rommel, boordevol chemisch-synthetische voedingsadditieven… Nagenoeg hetzelfde geldt voor kweekvis en vis uit vervuilde natuurwateren… Eieren komen nog altijd grotendeels van preventief ingeënte ‘net-niet-legbatterijkippen’ boordevol stresshormoon… Het overgrote merendeel van de wereldbevolking gaat meer en meer voor spotgoedkope eiwitbronnen die met reden zo belachelijk goedkoop zijn. Men geeft liever geld uit aan luxeproducten dan aan fatsoenlijke voeding. Dit staat ook als zodanig beschreven in het boek ‘The China Study’ van T. Colin Campbell; de nadruk wordt door lezers veel te veel gelegd op dierlijke eiwitten, terwijl –als het boek goed leest– al snel duidelijk wordt dat vooral bewerkt fabrieksvoedsel en geraffineerde koolhydraten de belangrijkste boosdoeners zijn. En dit geldt des te meer voor de Verenigde Staten (de doelgroep waarop dit boek gebaseerd is), een plek waar nog veel meer schadelijke toevoegingen en verwerkingstechnieken zijn toegestaan. Verdiep je eens in TTIP, een handelsovereenkomst die er naar alle waarschijnlijkheid helaas voor zal gaan zorgen dat deze achterlijke Amerikaanse wet- en regelgeving ook in Europa van kracht gaat zijn. Kortom: niks mis met dierlijke eiwitten; alles mis met de globale verschuiving richting belabberde eiwitbronnen… :( Groeten, Paul

  • Yasemin

    24 juli 2014

    Dierlijke eiwitten bevatten aminozuren die de groei van kankercellen stimuleert. En bij het afbreken van dierlijke producten komen chemische stoffen vrij in je lichaam wat mutaties veroorzaakt zoals kankercellen. Plantaardig voedsel is dus beter en dierlijke producten zijn niet nodig om in leven te blijven.

    • robert

      2 maart 2015

      Kort gezegd: kanker is het gevolg van zuurstoftekort van cellen. Oké, maar hoe komen we op celniveau aan zuurstoftekort? Heel eenvoudig: door bewerkte oliën en vetten te eten van de voedingsindustrie en uit de vakken met bak- en braadolie in de supermarkt. Margarine zit bol van transvetten (bewerkte vetten) – vetten die gebruikt worden om producten langer houdbaar te maken – en is een van de grootste kankerveroorzakers. Kortom, we bezorgen onszelf kanker door het eten van gewoon, alledaags, bewerkt eten! Maar wat zouden we dan wel moeten eten? Het belangrijkste voedsel om kanker te voorkomen zijn dierlijke eiwitten! Oftewel eieren, kip, vlees, kaas yoghurt en vis. Waarom? Lees verder: Bobmartens88.wordpress.com

  • Davy

    1 maart 2011

    hallo ik ben davy en ik ben 25 jaar oud ik heb een conische holteontsteking en heb gelezen dat eiwitten voor de bacteriën in mijn neus (de boosdoener) dat de bacterie daarvan leeft. ik weet dat vlees vis en kaas zeker niet bevorderlijk zijn voor mijn ontsteking maar kan ik dan wel plantaardige eiwitten eten in grote concentratie. weet toevallig iemand hier iets over dan zou ik dat graag willen horen. gr Davy

  • Jeltje

    18 januari 2011

    Ik heb psoriasis. Dus eiwitten zijn voor mij niet gezond. Wat is het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten? Kan dit verschil uitmaken in eventueel een dieet voor mij? Of kan ik dan beter helemaal niet beginnen aan dit soort dieet.

  • richard

    6 december 2009

    De verschillen van biologische waarden tussen plantaardige en dierlijk eiwitten zijn verwaarloosbaar klein en aan dierlijke eiwitten kleven veel meer nadelen dan aan plantaardige. Zo zou kinderkanker vrijwel niet meer voorkomen als er geen dierlijke eiwitten meer genuttigd zouden worden en er zijn nog veel meer van dit soort voorbeelden. Dus meer plantaardig voor een gezondere levensstijl. ;)

  • Paul

    4 juni 2009

    Je spieren worden opgebouwd uit eiwitten/aminozuren. Dus niet alleen voor herstel, maar ook voor spiergroei en -opbouw zijn eiwitten heel hard nodig. En hoezo meer eten dan je "behoefte". Ik verbruik veel eiwitten wanneer ik mijn spieren train, dus ik eet er zoveel als ik "behoef", maar zeker niet (veel) meer dan nodig is.

  • Linda

    25 mei 2009

    Spieren opbouwen doe je alleen als je meer eet dan je behoefte. Eiwitten zorgen niet voor groei, alleen voor herstel.

  • Martiano

    17 mei 2009

    Hallo! Ik doe vaak aan krachttraining in de sportschool, maar spiermassa opbouwen gaat erg traag. Kan dit komen door een tekort aan eiwitten? Martiano

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.