Emotionele verwaarlozing in de kindertijd kan een diepgaande invloed hebben op iemand en zijn emotionele, psychologische en sociale welzijn op verschillende manieren beïnvloeden. Emotionele verwaarlozing treedt op wanneer verzorgers er niet in slagen om kinderen de emotionele steun, bevestiging en aandacht te geven die ze nodig hebben tijdens hun vormende jaren.
Dit artikel onderzoekt hoe emotionele verwaarlozing iemands hele leven kan beïnvloeden, inclusief advies over genezing.
Wat is emotionele verwaarlozing bij kinderen?
Emotionele verwaarlozing van kinderen is een vorm van mishandeling waarbij verzorgers er niet in slagen om kinderen de emotionele en psychologische steun, bevestiging en aandacht te geven die ze nodig hebben tijdens hun vormingsjaren. Het gaat om de afwezigheid van emotionele respons, koestering en betrokkenheid van de verzorgers.
Emotionele verwaarlozing kan net zo schadelijk zijn als meer openlijke vormen van misbruik en het kan langdurige gevolgen hebben voor de emotionele en psychologische ontwikkeling van een kind.
Voorbeelden van emotionele verwaarlozing
Emotionele verwaarlozing van kinderen door verzorgers kan zich op de volgende manieren uiten:
- Gebrek aan emotionele beschikbaarheid: Verzorgers kunnen emotioneel afstandelijk zijn, niet reageren, of emotioneel niet beschikbaar of afwijzend zijn, waardoor het moeilijk is voor kinderen om zich op emotioneel niveau met hen te verbinden.
- Gevoelens negeren of wegwuiven: Als kinderen hun emoties uiten, kunnen verzorgers die hen emotioneel verwaarlozen hun gevoelens negeren, minimaliseren of wegwuiven door hen te vertellen dat ze moeten “stoppen met huilen” of “harder worden”.
- Afwezigheid van genegenheid: Emotionele verwaarlozing kan gepaard gaan met een gebrek aan fysieke genegenheid, zoals knuffels, kussen of troostende aanrakingen.
- Onvoldoende aandacht: Verwaarlozende verzorgers geven misschien niet de nodige aandacht aan de emotionele behoeften van een kind, zoals luisteren naar wat hen bezighoudt, troost bieden in moeilijke tijden of hun prestaties vieren.
- Niet valideren: Emotionele verwaarlozing kan zich ook manifesteren als het niet valideren van de ervaringen en emoties van een kind. Een kind dat bijvoorbeeld gepest wordt op school kan geen waardering of steun krijgen van de verzorger.
- Gebrek aan aanmoediging: Verwaarlozende verzorgers moedigen de interesses, talenten of passies van een kind misschien niet aan, wat het gevoel van eigenwaarde en het gevoel van eigenwaarde van het kind kan belemmeren.
Tekenen van emotionele verwaarlozing bij kinderen
De volgende tekenen kunnen wijzen op emotionele verwaarlozing bij kinderen:
- extremen in gedrag, waaronder meegaandheid, agressie, of overdreven passief of veeleisend worden
- ongepast volwassen gedrag, bijvoorbeeld door voor andere kinderen te zorgen
- ongepast kinderlijk gedrag
- vertraagde emotionele of fysieke ontwikkeling
- symptomen van depressie
- zelfmoordgedachten
- onvermogen om emotionele banden te vormen
Tekenen van emotionele verwaarlozing in de kindertijd bij volwassenen
Een onderzoek uit 2023 onderzocht negatieve jeugdervaringen, hechtingsstijlen en depressie bij Chinese universiteitsstudenten. De auteurs wijzen op onderzoek dat suggereert dat volwassenen die emotionele verwaarlozing in hun kindertijd hebben ervaren:
- bang zijn, of overgevoelig voor, waargenomen tekenen van afwijzing
- overreageren op stressvolle gebeurtenissen
- negatieve emoties onderdrukken of vermijden
- moeite hebben met het vormen en onderhouden van nieuwe relaties
- symptomen van depressie kunnen ervaren
- vertrouwensproblemen hebben
- vinden het een uitdaging om hun gevoelens effectief te communiceren
- onveilige hechtingsstijlen ontwikkelen
Gevolgen van emotionele verwaarlozing in de kindertijd
Emotionele verwaarlozing in de kindertijd kan verschillende aspecten van iemands leven beïnvloeden, waaronder de volgende manieren.
Emotionele regulatieproblemen
Kinderen die emotionele verwaarlozing ervaren kunnen problemen hebben met het reguleren van hun emoties. Ze kunnen moeite hebben met het identificeren en uiten van hun gevoelens, wat leidt tot emotionele afstomping, emotionele uitbarstingen of problemen met het vormen van gezonde emotionele banden met anderen.
Laag gevoel van eigenwaarde
Een gebrek aan emotionele bevestiging en steun kan bijdragen aan een laag gevoel van eigenwaarde. Kinderen kunnen opgroeien met het gevoel dat ze onwaardig en onbelangrijk zijn of dat hun gevoelens en behoeften er niet toe doen.
Relatieproblemen
Emotionele verwaarlozing kan van invloed zijn op het vermogen om gezonde relaties te vormen en te onderhouden. Mensen die verwaarlozing ervaren kunnen problemen hebben met vertrouwen, intimiteit en emotionele kwetsbaarheid, wat leidt tot problemen in zowel vriendschappen als romantische partnerschappen.
Onzekere hechtingsstijlen
Verwaarloosde kinderen kunnen onveilige hechtingsstijlen ontwikkelen, zoals angstige of vermijdende gehechtheid, wat hun relaties gedurende hun hele leven kan beïnvloeden.
Depressieve symptomen
Emotionele verwaarlozing in de kindertijd kan het risico op depressie op volwassen leeftijd verhogen. Het gebrek aan emotionele steun en bevestiging kan bijdragen aan gevoelens van verdriet, hopeloosheid en waardeloosheid.
Angst en stress
Verwaarloosde individuen kunnen vatbaarder zijn voor angst en stress door hun onvervulde emotionele behoeften en moeite om met de uitdagingen van het leven om te gaan.
Moeite met het uiten van emoties
Mensen die emotionele verwaarlozing in hun kindertijd hebben ervaren, kunnen het moeilijk vinden om emoties te herkennen of uit te drukken. Dit kan hun vermogen om effectief te communiceren en contact te maken met anderen belemmeren.
Perfectionisme
Sommige mensen reageren op emotionele verwaarlozing in hun kindertijd door perfectionistische neigingen te ontwikkelen, omdat ze hun waarde kunnen relateren aan het bereiken van hoge normen en het voldoen aan de verwachtingen van anderen.
Zelfisolatie
Emotionele verwaarlozing kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid en isolement. Mensen kunnen zich terugtrekken uit sociale interacties om zichzelf te beschermen tegen mogelijke emotionele pijn of afwijzing.
Hoe te genezen van emotionele verwaarlozing in de kindertijd
Genezen van emotionele verwaarlozing in de kindertijd en andere vormen van trauma is een proces dat tijd, zelfbewustzijn, zelfcompassie en vaak professionele ondersteuning vereist.
Nadat iemand erkent dat hij of zij emotionele verwaarlozing in de kindertijd heeft ervaren, is het belangrijk om te leren en te begrijpen dat genezing tijd kost en dat het hebben van complexe emoties te verwachten is.
Ervaringen uit de kindertijd zijn niet hun schuld en het is OK om je zo te voelen.
Mensen die een ernstige emotionele nood, depressie of angst ervaren die hun dagelijks leven aanzienlijk beïnvloedt, kunnen baat hebben bij het raadplegen van een psychiater of arts.
Ze kunnen overwegen om met een therapeut of counselor te gaan werken, vooral iemand die ervaring heeft met jeugdtrauma en verwaarlozing.
Deze professionals kunnen de toestand van een persoon beoordelen en de juiste behandelingsopties bieden, waaronder therapie, medicatie of beide. Therapie kan een veilige ruimte bieden om emoties, ervaringen uit het verleden en copingstrategieën te onderzoeken.
Samenvatting
Emotionele verwaarlozing kan in verschillende gradaties van ernst voorkomen en kan voor sommigen onbedoeld zijn. Maar zelfs onbedoelde emotionele verwaarlozing kan het emotionele en psychologische welzijn van een kind aanzienlijk beïnvloeden.
Mensen die emotionele verwaarlozing in hun kindertijd hebben meegemaakt, kunnen last hebben van emotionele ontregeling, gevoelens van angst of depressie en moeite hebben om relaties te onderhouden.
Het herkennen van de tekenen van emotionele verwaarlozing en het zoeken naar de juiste hulp en interventie is cruciaal.