Kalium is een onmisbaar ofwel essentieel mineraal. Dit betekent dat een kaliumtekort gevaarlijk kan zijn voor het menselijk lichaam en de humane gezondheid. Kalium is namelijk medeverantwoordelijk voor:

  • Overdracht van zenuwprikkels
  • Aanmaak van lichaamseiwitten
  • Instandhouding van een “normale” hartslag
  • Regulering van de bloeddruk & bloedsuikerspiegel
  • Interne vochthuishouding

Daarnaast helpt het mineraal kalium bij het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam (ontgiften), bevordert het je denkvermogen en heeft het een positieve uitwerking op allergieën. Daarom hierbij meer informatie over kalium, kalium-supplementen, een kaliumtekort (hypokaliëmie) en een kalium-overschot (hyperkaliëmie)…

Waar zit het mineraal kalium in?

Er zijn talloze voedingsmiddelen waar veel kalium in zit. Hierbij enkele voorbeelden van voedsel dat rijk is aan kalium:

  • Zaden (sesamzaad, zonnebloempitten, pijnboompitten e.a.)
  • Noten (paranoten, amandelen, hazelnoten e.a.)
  • Peulvruchten (linzen, pinda’s, sojabonen e.a.)
  • Gedroogde vruchten (rozijnen, dadels, abrikozen e.a.)
  • Vruchten (bananen, zwarte bessen, olijven e.a.)
  • Zeewier (kelp, nori, wakame e.a.)
  • Zuivel (karnemelk, yoghurt, kaas e.a.)
  • Groenten (tomaten, spinazie, aardappels e.a.)
  • Granen (rogge, tarwe, gerst e.a.)
  • Appelstroop
  • Vlees
  • Cacao

Als je gezond en gevarieerd eet, is de kans dus zeer groot dat je voldoende kalium binnenkrijgt. Let op: bij koken in ruim water, gaat kalium deels verloren.

Kaliumoverschot (hyperkaliëmie)

Een overschot aan kalium komt zelden voor. Een teveel aan kalium wordt namelijk door de nieren verzameld en via de urine uitgescheiden. Als je echter een nierziekte of bijnierziekte hebt, of bijvoorbeeld medicijnen met bijnierschorshormonen slikt, dan kan een kaliumoverschot ontstaan. (bron) Een overschot aan kalium kan leiden tot:

  • Hoge bloeddruk
  • Spierprikkels, spierslapte & spierzwakte
  • Spierkrampen & spierverlamming
  • Hartritmestoornis (kamerfibrilleren, extrasystolen & asystolen)
  • Hartstilstand

Een blijvend overschot aan kalium kan dus dodelijk zijn.

Kaliumtekort (hypokaliëmie)

Een gebrek aan kalium wordt meestal veroorzaakt door langdurig overgeven en/of diarree of veelvuldig gebruik van laxeermiddelen en/of plastabletten. Daarnaast kan een kaliumtekort worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen (prednison, insuline-medicatie e.a.). Een tekort aan kalium kan leiden tot spierklachten, maar ook tot:

  • Zenuwfunctie-stoornissen
  • Trage reflexen
  • Vocht vasthouden (oedeem)
  • Slapeloosheid & oorsuizen
  • Hartritmestoornis & hartstilstand

Ook een blijvend tekort aan kalium kan dodelijk zijn.

Slikken van kalium-supplementen

Het slikken van kalium in de vorm van kalium-supplementen wordt ook wel kaliumsuppletie of kaliumsupplementatie genoemd. Het innemen van kaliumsupplementen is uitsluitend nodig in geval van een kalium-tekort (hypokaliëmie).

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) kalium betreft 2000 milligram per dag.

Meer over kaliumtabletten & kalium in voeding

Kalium is een essentieel mineraal en zodoende een onmisbare voedingsstof voor het menselijk lichaam. Maar wat doet kalium nou precies; wat is er zo speciaal aan; en hoe weet je of je er genoeg van binnenkrijgt? Hieronder kun je lezen hoe je voldoende kalium binnenkrijgt, welke voeding rijk is aan kalium en wat de voordelen zijn van kalium tabletten…

Wat doet kalium met je gezondheid?

Kalium is met name gezond en belangrijk omdat het een hoge bloeddruk voorkomt. Daarnaast zorgt het mineraal kalium ervoor dat je zenuwstelsel en je spieren goed blijven werken. Ook is de stof belangrijk voor de balans van zuren in je lichaam. Om al deze redenen – en meer! – is het verstandig om voldoende kalium via je voeding in te nemen en zo nodig kalium tabletten bij te slikken (= kaliumsuppletie). (bron)

Hoe herken je een laag kaliumgehalte?

Je kunt veel lichamelijke en geestelijke klachten krijgen als je een laag gehalte aan kalium in je bloed hebt. Om die reden kan het noodzakelijk zijn om regelmatig kaliumtabletten in te nemen. De belangrijkste symptomen van een kalium-tekort zijn:

  • Zwakke en slappe spieren
  • Verwarring
  • Snel geïrriteerd zijn
  • Regelmatig duizelig zijn
  • Problemen met je hart

Heb jij last van bovenstaande klachten, probeer dan eens een kalium tablet!

Kalium tabletten om een kalium-tekort te behandelen

Vrijwel alle symptomen van een kalium-tekort kunnen ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen. Daarom is het vrij lastig om te bepalen of je daadwerkelijk een kaliumtekort hebt. De meest efficiënte manier om dit te testen is kaliumtabletten slikken en vervolgens beoordelen of je klachten afnemen c.q. overgaan. Ben je geen fan van kalium tabletten, probeer je dagelijkse voeding dan rijker aan kalium te maken…

In welke voeding zit veel kalium?

Velen van jullie zullen ongetwijfeld weten dat kalium voorkomt in bananen. Kalium vind je echter ook in allerlei andere voeding. Voorbeelden van voedingsmiddelen met een relatief hoge concentratie aan kalium zijn:

  • Avocado’s, sinaasappels & perziken
  • Aardappels & tomaten
  • Broccoli & spinazie
  • (Zilvervlies)rijst & soja
  • Knoflook

Kalium vind je (in minder mate) overigens ook in allerlei andere soorten plantaardige voeding (groenten, fruit, peulvruchten, noten, zeewier, granen etc.)… En in vlees.

Tips m.b.t. kaliumtabletten

Gezien het mogelijke structurele kaliumtekort van de doorsnee westerling, kan het slim zijn om kaliumtabletten te slikken. Daarnaast wordt kalium ook vaak toegevoegd aan multivitamines en andere combinatie-supplementen. Let wel: in multivitaminesupplementen (van A tot Z etc.) zit vaak veel minder kalium dan in specifieke kalium tabletten. Met een kalium tablet zul je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan kalium zeker halen!

Tot slot

Zowel een tekort als een overschot aan kalium kan dus uiteindelijk een hartstilstand veroorzaken met de dood tot gevolg. Je fysiologische kalium-opname kan negatief worden beïnvloed door o.a. cafeïne, alcohol, geraffineerde suikers en overmatige zoutinname (hypernatriëmie).

Heb jij vragen of opmerkingen over het mineraal kalium, een kaliumtekort (hypokaliëmie) of een kaliumoverschot (hyperkaliëmie)? Of heb je ervaring met een kaliumrijk dieet, kaliumtabletten of kaliumsupplementen? Laat dan a.u.b. hieronder je reactie achter…

123 Reacties

  1. Wil even zeggen dat ik in het ziekenhuis ooit kalium tabletten heb gekregen omdat mijn kalium-level te laag was. Als reactie daarop werd ik ziek met flink overgeven. Eerst werd gedacht aan griep maar het bleek uiteindelijk aan de kalium supplementen te liggen.

  2. Hoi, mijn kalium waarde was 3,7 ik vraag mij of of dat ook al klachten kan geven omdat ik symptomen heb. Ik voel mij erg vermoeid en vaak spierpijn. Groetjes

  3. ’s Nachts pinda’s eten om te kunnen slapen, snakken naar cacao (wat ik normaal niet eet) ’s nachts, dromen over abrikozen peulvruchten enz. (allemaal kaliumrijke voeding ) chips, pindakaas. Ja het was weer zover. Na een gevoel van algehele zwakte, als een dweil, als een zak cement op de bank liggen te vegeteren, onrust heftige spierkrampen, hart op tilt, kort van adem, enz. enz. enz. Bleek het een heftig kaliumtekort te zijn. Ik had veel voeding geschrapt i.v.m. mijn colectomie, en het ging van kwaad tot erger. Nu kaliumtabletten, en kaliumrijke voeding, om weer een beetje een levend wezen te worden. God, dit was heftig. P.S. Van kaliumtekort kun je doodgaan. Het hart en alle andere spieren hebben kalium nodig.

  4. hallo, mijn kalium gehalte was vanmorgen 3,1 en nu krijg ik morgen een navelbreuk operatie, mijn vraag kan deze dan toch doorgaan?

  5. Het artikel heeft het mis op het zout inname gebiedt. Ik heb het Gitelman syndroom en ik mag juist extra zout eten. Zouthonger, wat ik heb en vele gitelmannetjes met mij, is een natuurlijk mechanisme van het lichaam om het zoutgehalte omhoog te krikken. Denk dat je dit moet aanpassen in je artikel

    • Er zijn inderdaad uitzonderingen te bedenken. Dat maakt het feit dat een overmatige zoutinname je kaliumhuishouding negatief KAN beïnvloeden echter niet minder feitelijk.

  6. Beste Paul, Ik heb de afgelopen jaren kalium tekort in het bloed (vaak bloedwaarde 2,8 en met supplementen 3,4). Ze hadden nooit onderzocht hoe dit kwam. Nu hadden ze urine laten onderzoeken (2x uit een potje en 1x 24 uurs urine). De laatste urinewaarde uit 1 potje is 159. Wat houdt dit in? De nefroloog heeft bloedonderzoek en urineonderzoek laten doen voor nog meer dingen. Geeft alleen de kalium al aan dat het een nieraandoening is of kan het ook andere factoren hebben? (ik heb geen last van braken of diarree)

  7. Goedeavond, Ik heb al een paar jaar te weinig kalium in het bloed (vaak was het een waarde van 2,8 en de laatste keren met supplementen 3,4). Gelukkig bij de laatste bloedonderzoek is hij nu waarde 4 met supplementen. Bij mij is er teveel kalium in de urine gevonden al een paar keer (2x 1 potje en 1x 24 uurs urine). De laatste kaliumwaarde op 1 potje urine was 159. Wat houdt dit in? Betekend dit dat het altijd een nieraandoening is of hangt dit van meerdere factoren af?

    • Maria Zwaan

      In elk geval nu door iemand met kaliumtekort en de zelfde problemen als ik zelf.. maar kan dus ook te veel zijn.. mijn voeding is ruim toereikend: dus weer naar de huisarts om te laten prikken.. ben half dood en kan bijna niets meer! Gewoon angstig o.a. 5 keer bij de huisarts geweest. Kunnen zij niet zelf nadenken?

  8. Beste Paul, Ik heb bloed laten prikken bij de huisarts en het bleek dat ik een te hoge kaliumgehalte heb, namelijk 6,8. Mijn huisarts is hier verder niet op in gegaan, ze zei alleen dat ik meer water moest gaan drinken. Echter maak ik me wel zorgen als ik de gevolgen lees. Ik heb namelijk ook inderdaad last van de symptomen en dacht altijd dat het lag aan een ijzertekort, wat dus niet het geval is. Wel heb ik vitamine D-tekort en foliumzuurtekort. Is er een reden om me zorgen te maken voor me kaliumgehalte, of moet ik gewoon inderdaad meer water gaan drinken? Groetjes, Denise

    • Het overgrote merendeel van alle Nederlandse artsen en laboranten hanteert de kaliumreferentiewaarden: 3,5 mmol/l als ondergrens en 5,0 mmol/l als bovengrens. Met 6,8 mmol/l zit je dus behoorlijk hoog. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van je kaliumoverschot ZOU veel water drinken, kunnen helpen. Maar dan nog zou ik binnenkort opnieuw je kalium laten controleren om te zien of dit daadwerkelijk helpt. Overigens kan het hachelijk zijn om specifieke gezondheidsklachten toe te schrijven aan een kaliumoverschot als er óók sprake is van een vitamine D-tekort, ijzertekort en foliumzuurtekort. De symptomen van elk van deze indicaties overlappen elkaar namelijk deels.

  9. Hallo – Ik weet niet zeker, maar heb het idee dat de twee begrippen “hyperkaliëmie” / hypokaliëmie omgekeerd moeten, dat wil zeggen, de gevolgen er van. Bij HYPO moet volgens mij staan: spierkrampen, spierzwakte, hartritmestoornis etc. kan dat?

    • Beste Edna, De symptomen van kaliumtekort (hypokaliëmie) enerzijds en kaliumoverschot (hyperkaliëmie) anderzijds zijn niet omgedraaid. Wel is het zo dat beide indicaties kunnen leiden tot hartklachten en spierklachten. Beide symptoomlijstjes omvatten echter die symptomen die zich als eerst en/of vaakst voordoen bij elk van beide indicaties. (bron)

  10. Wat heeft kalium te maken met natrium? Is het zo dat als er teveel kalium in het bloed zit dat er dan te weinig natrium in het bloed zit? Snap niet zo goed wat deze 2 met elkaar te maken hebben.

    • Ik snap de aard van je vraagstelling niet, dus dat maakt het lastig om je vraag te beantwoorden, maar ik zal een poging doen… Kalium en natrium zijn allebei mineralen met een elektrolytische functie. Elektrolyten dus… Een elektrolyt is een substantie die zorgdraagt voor een elektriciteitsgeleiding wanneer het wordt opgelost in een polair oplosmiddel zoals water. Wanneer een elektrolyt wordt opgelost, splitst het zich in kationen en anionen, welke zich gelijkmatig over de oplossing verdelen. In elektrisch opzicht is een dergelijke elektrolytische oplossing neutraal oftewel ‘ongeladen’. Tot de elektrolyten behoren verscheidende zouten, zuren en basen. Onze lichaamsvloeistoffen (bloed, extracellulaire vloeistof en cytosol: vloeistof bínnen cellen) zijn dan ook elektrolytenoplossingen. Binnen het menselijk lichaam zijn de belangrijkste elektrolytische mineralen als volgt: calcium, magnesium, natrium, kalium, chloride, waterstofcarbonaat en fosfaat. Deze kleine –veelal anorganische– ionen zorgen onder andere voor de handhaving van een optimale osmotische waarde en zuurtegraad van het bloed. Er zijn fysiologische verbanden te bedenken tussen zo’n beetje álle elektrolyten, zo ook tussen natrium en kalium. Binnen zenuwcellen en spiercellen leidt verandering in de verhouding tussen specifiek natrium en kalium bijvoorbeeld tot activatie van de betreffende cel. Kalium kan de gevoeligheid van cellen opvoeren… Kalium verlaagt eveneens het bloeddrukverhogende effect van natrium. Kalium bouwt het belangrijkste positief geladen ion op binnen de intracellulaire celvloeistof; lichaamscellen bevatten dan ook 60 maal meer kalium dan extracellulaire vloeistoffen. Natrium is daarentegen een positief geladen ion dat over de vloeistoffen buiten de cellen heerst. Het is in feite de tegenspeler van kalium en houdt het zuur-basen-evenwicht in stand. Elektrolytenconcentraties in het bloed worden nauw gereguleerd door hormonen, zoals anti-diuretisch hormoon en aldosteron. Dergelijke hormonen zorgen ervoor dat het lichaam óf meer water óf meer elektrolyten uitscheidt via de nieren in de urine. Bij ernstige verschuivingen in de elektrolytenbalans kunnen hartklachten en neurologische symptomen optreden. Helaas krijgen doorsnee personen (naar verhouding) nog altijd te veel natrium ten opzichte van kalium binnen, met een verstoorde natrium-kalium-balans tot gevolg. (bron)

  11. Een vraag, ik ben besmet met giardia en heb daarvoor 2 weken in het ziekenhuis gelegen. Ze konden niets vinden, maar ik zat meer op de wc dan in bed. Ik kreeg wel die vieze kaliumdrankjes omdat ik begon uit te drogen. Ondanks de vele infusen. Nu tig weken later na een paar dagen naproxen genomen te hebben (en maagbeschermer) begon ik extreem veel te plassen. Echt veel. Op een ochtend dacht ik echt dat ik er onderdoor zou gaan. Ik had ook extreme dorst. Ik wist niet wat te doen en dacht ik neem ORS. En dit hielp. Ik begon mij beter te voelen. Niet super maar beter. Ik had het ook zo door en door koud. Bloeddruk linkerarm extreem laag en rechterarm bovendruk heel hoog. Weer opnieuw met de antibiotica begonnen in de hoop de parasiet eronder te krijgen. Mijn dunne darm is erg beschadigd. Hoe kan ik nu weten of ik permanent een kaliumtekort heb of dat dit maar even tijdelijk is?

    • Sowieso zijn er veel meer elektrolytische mineralen dan enkel kalium. Denk maar eens aan magnesium, calcium en natrium. Het lijkt me dan ook niet evident dat er überhaupt sprake is of was van een kaliumtekort. Dit dient te worden vastgesteld dan wel uitgesloten middels een kundige bloedwaardebepaling. Om te zien of een verlaagde kaliumwaarde –hypokaliëmie– van tijdelijke of permanente aard is, dient op meerdere momenten een kaliumwaardebepaling te worden verricht. Zodoende kan het beloop van je kaliumhuishouding in kaart worden gebracht.

  12. Hoi! Ik vraag advies voor een vriendin van mij. Zij heeft al een tijd een groot kaliumtekort. Zo zelfs dat ze daarvoor aan het infuus moest. Ze slikt hoge dosering kaliumtabletten, en eet gezond, maar deze tabletten komen er vaak vrijwel in z’n geheel weer uit in haar ontlasting. Ze heeft de ziekte van Crohn en eerder ook een nierbekkenontsteking gehad. Laatste tijd ook erg last van kortademigheid tot totaal geen adem meer hebben. Ook hiervoor is ze heel recent met ambulance naar ziekenhuis gereden en aan zuurstof gelegd en prednison. Ze slikt behoorlijk wat medicatie en vitamine/..supplementen. Ik vermoed sterk dat er enige connectie zit tussen al haar lichamelijke problemen. Maar de artsen kijken alleen maar naar 1 klacht op zich en zien niet haar lichaam als geheel wanneer ze zoeken naar oplossingen. Heb jij advies betreft deze situatie? Idee waarom haar lichaam de Kalium niet opneemt? Waardoor ze zo kortademig is? Wat kan helpen dat de Kalium wél wordt opgenomen? … Groets Marinke

    • Is zij ooit getest op het gitelman syndroom of batter syndroom. bij dot syndroom hou je geen kalium vast en kan je kaliumgehalte laag blijven

  13. De norm voor Kalium die hier gegeven wordt klopt niet. NL hanteert een minimale kalium inname per dag van 3.100 mg. Je plast en zweet kalium uit, tussen de 2 en 6 gram per dag. Heb je darm of maag problemen waarbij je laxeermiddelen gebruikt, braakt of vaak diarree hebt dan is het suppleren van kalium absoluut noodzakelijk. De VS heeft haar ADH voor kalium al omhoog gebracht naar ca. 4.700 mg per dag. De gemiddelde Westerling heeft een chronisch tekort aan kalium op celniveau. Bloed onderzoek bepaald alleen het level in het bloed en absoluut niets meer en is geen maat voor voldoende voor een juiste fysiologie. Het geeft alleen aan of je bloedgehalte binnen de bandbreedte valt die in de jaren 50 is opgesteld adhv. gezonde jonge mannen in de leeftijd van 21 tot 28 jaar.

    • Beste Amarinde, Er is geen universeel kloppende norm voor kalium die per definitie dient te worden gehanteerd, laat staan een officiële. In Nederland bestaat helemaal geen officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor kalium. De onofficiële aanbevelingen van allerlei instanties binnen Europa zijn in de orde van 3.100 tot 3.500 milligram kalium per dag voor volwassenen. EFSA publiceerde in 2016 nieuwe PODP (Panel on Dietetic Products)-richtlijnen (bron):

      • 750 milligram voor zuigelingen tussen de 7 en 11 maanden
      • 800 milligram voor kinderen tussen de 1 en 3 jaar
      • 1.100 milligram voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar
      • 1.800 milligram voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar
      • 2.700 milligram voor kinderen tussen de 11 en 14 jaar
      • 3.500 milligram voor adolescenten tussen de 15 en 17 jaar
      • 3.500 milligram voor volwassenen, inclusief zwangere vrouwen
      • 4.000 milligram voor lacterende / zogende vrouwen

      Maar als het aankomt op richtlijnen die uitwerken in suppletie van voedingssupplementen ga ik liever af op de adviezen van gerenommeerde medische instanties. Mijn informatie komt dan ook van Mayo Cinic: “Because lack of potassium is rare, there is no RDA or RNI for this mineral. However, it is thought that 1.600 to 2.000 mg (40 to 50 milliequivalents [mEq]) per day for adults is adequate. (bron) Al met al is er geen sprake van “niet kloppen”, maar van andere bronnen hanteren. Het klopt dat 2.000 milligram kalium per dag niet heel veel is, maar zolang er geen sprake is van een kaliumtekort zou ikzelf er nimmer voor kiezen om aan de ‘bovengrens’ qua kaliuminname te gaan zitten. De lichamelijke mineralenbalans, elektrolytenbalans en ionenbalans –waarvan kalium onderdeel uitmaakt– is immers gebaat bij een optimale balans en absoluut niet bij overschotten… Overschotten van het één kunnen namelijk leiden tot tekorten aan het ander… Groeten, Paul

  14. In april werd er bij via bloedonderzoek ontdekt dat mijn vitamine D gehalte gevaarlijk laag was. Eerst heb ik 6 weken lang daar ampullen met een hoge dosis vitamine D voor gekregen, nu gebruik ik dagelijks een smelttablet vitamine D. Onlangs werd ik echter weer door de specialist gebeld dat nu mijn kaliumgehalte veel te laag is. Ik kreeg Slow K tabletten MGA 600 mg voorgeschreven. In plaats van mezelf beter te gaan voelen, voel ik me vanaf de 2de dag alleen maar slechter. Ik ben bijzonder moe, loom, heb geen energie, voel me down, licht in mijn hoofd, vervelend gevoel in mijn hartstreek alsof mijn hart een beetje trilt, kortademig, kortom ik voel me slechter als daarvoor. Zou het kunnen dan die kaliumtabletten te sterk zijn of niet goed samen gaan met die vitamine D tabletten?

    • De suppletie D kan hier ook een probleem vormen. Vitamine D zonder K2 suppletie kan voor problemen in de bloedsomloop zorgen. Teveel D in het bloed plakt aan de aderwanden vast en vormt plaque en vervolgens aderverkalking. K2 voorkomt dit en zorgt voor stevige soepele en gladde aderwanden. De kalium die je slikt heeft een coating laag van magnesiumstearaat waardoor de stof langzaam vrij gegeven wordt, is de gedachte van time released. Maar magnesiumstearaat is een afval product met bijwerkingen. Niet iedereen kan daar tegen omdat het een filmlaag in je darm aanlegt waardoor de opname in de darm verminderd. Al met al zou je er goed aan doen je specialist hier snel van op de hoogte te brengen want de klachten zijn heftig genoeg. Je specialist zal je nierfunctie vast hebben gecontroleerd maar vraag er wel naar want dit soort klachten kunnen ontstaan als je nieren het niet aan kunnen.

    • Ik moest van de internist stoppen met de kaliumtabletten. Het heeft een week geduurd voordat ik weer een beetje herstelt was. Wel had ze weer bloed laten prikken en daaruit bleek dat mijn kaliumgehalte nu ineens weer goed was, maar dat mijn vitamine D gehalte nu weer te laag was terwijl dat daarvoor weer goed op peil was. Het gekke is dat ik dagelijks vitamine D slik. Langzaamaan komen ook mijn klachten van daarvoor weer terug. Ik snap er allemaal niks meer van.

  15. Ik heb kaliumtekort en slik twee keer per dag Slow K. Maar ik heb ook verschillende soorten bloeddrukverlagers gaat dat wel samen? En ik hoor vaak dat als je kaliumtekort hebt je natrium ook niet goed is hoe zit dit?

    • De inname kalium zou 4 maal hoger moeten zijn dan de inname natrium. Dat is in het Westen vaak net andersom. Teveel natrium laat het kalium gehalte dalen.

  16. Sinds enkele maanden heb ik extreem veel last van hartoverslagen en ‘pulsaties’ noem ik t maar… Het is net of er een zenuwtrekking zit dat mijn hart beïnvloedt. Heb jarenlang bètablokkers geslikt voor een te hoge bloeddruk. Vanwege de overslagen (vessen) zei m’n huisarts nog maar bètablokker extra te slikken. Uiteindelijk slikte ik bètablokkers tegen de overslagen i.p.v. hoge bloeddruk. Na verhoging blokkers werden de overslagen alleen maar heftiger. Geen normale slag, uren achter elkaar. Holter: vessen, niks om zorgen te maken. De bètablokkers voelden niet goed. Ik ben er in 2 dagen mee gestopt. Ik slik nu van alles uit t ‘alternatieve’. Onder andere veel magnesium in verschillende verbindingen. Mijn vraag is: hoeveel mag ik nu eigenlijk totaal slikken aan magnesium en hoeveel mag ik gebruiken als aanvulling op kalium. Ik eet nl vrijwel niets uit de serie gezonde kaliumproducten… (eet geen blees, geen vis, geen noten, geen bananen etc. wel spinazie en broccoli en avocado’s, tomaten sporadisch vanwege t natuurlijk glutamaat waar ik ook niet tegen kan). Ik hoop dat er mensen zijn die hierop kunnen antwoorden, alvast mijn dank!

    • Helaas is het onmogelijk om hierop te antwoorden. Allereerst is magnesium niet ‘alternatief’ als in ‘afkomstig uit een alternatieve geneeswijze’. Magnesium is een essentieel macromineraal dat bij een tekort dient te worden aangevuld. Dit zal ieder regulier genezer beamen… Wat echter van cruciaal belang is, is het aantonen of uitsluiten van een reëel tekort aan magnesium. Als je geen magnesiumtekort hebt, kan het innemen van magnesiumsupplementen namelijk meer kwaad dan goed doen. Hoeveel magnesium je mag innemen is dan ook niet afhankelijk van hoeveel kalium je via je voeding binnenkrijgt. Althans, dit is bij lange na niet de enige overwegingsfactor. Je moet altijd naar het totaalplaatje qua elektrolyten in je bloed kijken, en dat is op individueel niveau niet af te leiden aan een beknopt lijstje met voedingsmiddelen. Het controleren van de hoeveelheid magnesium en kalium (en eventueel fosfor, natrium, chloride en calcium) in je bloed lijkt me de enige manier om uitsluitsel te krijgen. Meer informatie over VES’en (ventriculaire extrasystolen) en magnesiumsuppletie vind je desgewenst in de volgende artikels:

      Groeten, Paul

    • Kun je misschien iets meer context geven voor wat betreft je situatie en motivatie? Voor zover ik weet is het in elk geval niet zo dat je bij hyperkaliëmie (te hoog kalium) per definitie geen magnesiumsupplement mag innemen. Het blijft echter een afweging… Waarom zou je het WEL doen? Is hier een gegronde reden voor? Een recent beschreven oorzaak van hypokaliëmie (te laag kalium) is bijvoorbeeld hypomagnesiëmie (te laag magnesium) ten gevolge van een verstoorde magnesiumopname via de darmwand bij gebruik van protonpompremmers (bron + bron) Deze vorm van hypokaliëmie gaat veelal gepaard met hypocalciëmie (te laag calcium), een verhoogde kaliumuitscheiding in de urine en een zeer lage calciumuitscheiding en magnesiumuitscheiding in de urine. Een vergelijkbaar ziektebeeld is overigens bij alcoholgebruikers te verwachten… Mijn punt: er zijn situaties denkbaar waarin iemand met een te LAAG kalium juist WEL baat kan hebben bij magnesiumsuppletje. Dit suggereert dat het wellicht beter is om bij een te HOOG kalium juist GEEN magnesium te gebruiken… Daartegenover staat dat een overschot aan kalium in het bloed KAN zorgen voor een verhoogde uitscheiding van zowel magnesium als calcium, dus mogelijkerwijs heb je in geval van hyperkaliëmie WEL baat bij magnesiumsupplementen… Maar dit is een volkomen hypothetische en theoretische kwestie die in de praktijk te allen tijde afhankelijk is van iemands individuele situatie en van talloze randfactoren. Dus nogmaals de vraag: wat is jouw persoonlijke motivatie om magnesiumsulfaat in te nemen? Is er sprake van een magnesiumtekort? Is dit tekort aan magnesium vastgesteld middels een bloedwaardebepaling? En wegen de potentiële voordelen ervan op tegen de potentiële nadelen? Ik denk dat het aan een arts is om hier antwoord op te geven. Overigens fungeert magnesiumsulfaat oftewel ‘bitterzout’ voornamelijk als laxeermiddel. Er zijn situaties (obstipatie / constipatie / darmverstopping e.a.) te bedenken waarin laxeren voordelen heeft, maar over het algemeen is het niet raadzaam. Ook zeker niet ten aanzien van je mineralenbalans / elektrolytenbalans / ionenbalans.

  17. Ik ben man 50 jaar en heb al 10tal jaren last van boezemfibrilleren aanvallen, ik neem hiervoor Sotalol en Rytmonorm en Asaflow en Pantomed en paracetamol voor de buikpijn, na bloed name onlangs was mijn kalium te laag, ik heb al 3 maanden enorme buikpijnen krampen, PDS denken ze, en veel spierpijnen overal in men lichaam. zou ik is beter een kaliumsupplement proberen, ben ook op 2 maanden 5 kilo vermagerd door buikpijn en opgezette buik kan ik minder eten

    • Als je verscheidene vormen van hartmedicatie gebruikt, mag je absoluut NIET zomaar op eigen initiatief kaliumsupplementen innemen. Bespreek dit altijd met je huisarts en/of cardioloog. Wat hadden je artsen überhaupt te zeggen over je kaliumtekort?

    • Hallo Paul, onlangs in spoed met een boezemfibrillatie opgenomen hebben ze me baxter met kalium gegeven toen was het ook te laag ze dachten toen dat het kwam door buikgriep, maar nu is het 3 maanden verder en heb ik nog kalium tekort, de huisarts zegt dat het kaliumtekort niet groot is, minimaal en dat wel zelf zal bijkomen met mijn voeding maar ik mag een kaliumsupplement bijnemen als ik dat wou!!! maar heb ondertussen supplement gehaald Ulta-K 4.680 mg / 15 ml ik ga hier 1/4 dosis paar weken van nemen, vandaag gestart ben benieuwd, ook moet ik colonscopie laten doen omwille van de aanhoudende buikpijn (kramp) en opgezette buik, persoonlijk denk ik dat ik van iets allergisch ben, als ik dag niet eet heb ik niks last.

  18. Beste Paul, ik heb hopelijk een interessante vraag voor je. Voor mijn MS gebruik ik nu twee weken Fampyra (4-aminopyridine), dit is een zogenaamde ‘kaliumkanaalblokker’. Nu merk ik sinds een aantal dagen dat mijn tinnitus erg toeneemt. Zou dit komen door een kaliumtekort? Of juist door een overschot, en is dat dan binnen of buiten de cel? Bedankt voor al je tips, ik heb hier al veel bijgeleerd.

    • Beste Remon, Voor zover ik weet, beïnvloedt een kaliumkanaalblokker niet per se de hoeveelheid kalium-ionen in de bloedbaan, dus van een kaliumoverschot of kaliumtekort hoeft in dat opzicht geen sprake te zijn. Wel blokkeren kaliumkanaalblokkers de kaliumkanalen in de celmembranen, waardoor de actiepotentiaal (golf van elektrische ontlading over het celmembraan van prikkelbare neuronen en spiercellen) wordt verlengd. Dit bevordert weer het transport van calcium naar het zenuwuiteinde, en door de verhoging van de intracellulaire calciumconcentratie wordt de exocytose (het proces waarbij cellen stoffen afgeven aan c.q. afscheiden naar celmembranen of het extracellulair milieu) van acetylcholinehoudende blaasjes vergemakkelijkt, en komt presynaptisch (in de spleten tussen tweetallen zenuwcellen) meer acetylcholine vrij… Ook verminderen kaliumkanaalblokkers de lekkage van kalium-ionen door kaliumkanalen in celmembranen, en verlengen ze de repolarisatie / herlading, waardoor de actiepotentiaalvorming in geDEmyeliniseerde axonen wordt verbeterd (DEmyelinisatie oftewel verlies van myeline is hetgeen optreedt bij MS: multiple sclerose, maar dat zul jij beter weten dan ik). Men acht het aannemelijk dat door het verbeteren van de actiepotentiaalvorming meer impulsen kunnen worden geleid in het centrale zenuwstelsel, maar vooralsnog is niet iedereen even overtuigd van deze werking c.q. werkzaamheid. Al met al zorgen kaliumkanaalblokkers niet per se voor een tekort of overschot aan kalium, maar beïnvloeden ze de snelheid waarmee kalium zich van binnen de cel naar buiten de cel (en vice versa) kan verplaatsen. Maar ik ben ABSOLUUT GEEN expert op dit gebied… Of (de toename van) je tinnitus iets te maken heeft met je kaliumhuishouding (of überhaupt met je medicatie)durf ik dan ook niet te zeggen. Ik denk dat een bloedwaardebepaling van je kalium de enige manier is om hier meer inzicht in te krijgen. (Verergering van) tinnitus kan immers allerlei mogelijke oorzaken hebben… Zie eventueel ook dit artikel over tinnitus / oorsuizen:

      (bron + bron + bron)

  19. Gisteren hoorde ik bij de apotheek dat de Slow-K niet meer wordt vergoed en dat ik op jaarbasis ruim €180 zelf moet betalen (3 tabletten Slow-K 600 per dag). Ik gebruik plastabletten vanwege een aangeboren hartafwijking en heb dus zonder de medicatie snel een tekort. Weten jullie of het gebruik van kaliumzout een oplossing zou kunnen zijn? Of is er een goed alternatief dat wel vergoed wordt?

    • ’t Klopt wat je zeg, Martine. Eigen bijdrages zijn van kracht voor geneesmiddelen met een inkoopprijs boven een door de overheid vastgestelde limiet. Van elke 10 geneesmiddelen waarvoor het meest wordt bijbetaald, bestaat er voor 3 een terugbetaalregeling. Tot de ‘bijbetalers’ behoren steeds vaker oudere geneesmiddelen waarvan de inkoopprijs tot boven de limiet is verhoogd (veelal na overgang van een licentie aan een nieuwe leverancier). Deze ’trend’ zet zet zich helaas voort… In de eerste maanden van 2017 is farmaceutisch Nederland opgeschrikt door een tweetal forse prijsverhogingen die leiden tot bijbetalingen; namelijk voor Camcolit (lithium) en Slow K (kalium). Voor deze medicamenten gaan gebruikers jaarlijks gemiddeld €70 respectievelijk €60 bijbetalen. :( En de kans zit er dik in dat het aantal bijbetalers de komende jaren alleen nog maar verder zal toenemen, zolang de overheid diens voornemen doorzet om verdere vergoedingslimieten door te voeren. De werkzame stof in Slow-K is kaliumchloride. Daarnaast bevat dit medicament verscheidene hulpstoffen die o.a. bijdragen aan de bescherming van het kaliumchloride tegen invloeden van buitenaf (waaronder enzymen, maagsappen, galsappen en alvleeskliersappen), namelijk: cetostearylalcohol, gelatine, magnesiumstearaat, acaciagom, ijzeroxide, talk, sacharose, titaandioxide en carnaubawas. Dus of de inname van kaliumzout een gedegen alternatief is voor SLow-K betwijfel ik. Daarnaast is kaliumchloride per definitie een vorm van kaliumzout, maar is niet iedere vorm van kaliumzout gelijk aan kaliumchloride. Zo heb je onder andere ook kaliumnitraat, kalium(per)chloraat, kalium(per)manganaat kaliumcarbonaat kaliumoxide en, kaliumsulfaat. Al met al kun je sowieso niet zomaar een willekeurige vorm van kaliumzout innemen in de hoop dit een gedegen vervanger is voor Slow-K. Tot slot weet je niet hoeveel kalium uit willekeurig kaliumzout daadwerkelijk wordt opgenomen in lichaamsvloeistoffen, lichaamscellen, lichaamsweefsels en lichaamsorganen… Dus het lijkt me heel lastig doseren. Dus als puntje bij paaltje komt, zie ik niet direct een (veilige) oplossing voor je kaliumprobleem. :(

    • Beste Martine. Mag je ook kaliumsparende plasmiddelen gebruiken? Gebruik voor je eten Jozo bewust of Lo Zout (let op : allebei met jodium vermeld op het etiket), dit is voor allebei dat twee derde van de natrium door kalium is vervangen. Geen pizza eten is veel te zout. Wel bananen, kaliumrijk of sinaasappels. Overleg met je huisarts. Groeten en sterkte, Klaas

  20. Hallo, Ik sukkel al best wel lang met een te laag kalium. Ik slik nu 3x daags 3 tabletten Slow K. Mijn kalium is nu 2.7. Wel is het mij opgevallen dat ik loop te sukkelen sinds ik een gastric bypass heb. Is er niks anders dan slow K om het stabiel te houden? Ik ben begonnen met 3 tabletten per dag en nu zit ik aan de 9 per dag. En nog niet onder controle. Is er ook voedsel dat kalium afbreekt?

    • Er zijn heel veel mensen die na een GBP-operatie te kampen krijgen met een kaliumtekort. Of dit te maken heeft met verandering van het metabolisme, is niet geheel duidelijk… Misschien verminderde enzymfunctie, maagsapfunctie, darmwandoppervlak of iets dergelijks… Of zelfs door overmatig bloedverlies tijdens de operatie… Ik kan er niets concreets over vinden, enkel dat veel mensen na een Gastric Bypass aan hypokaliëmie lijden. In principe wordt kalium over de gehele lengte van de dunne darm opgenomen, dus een GBP zou niet per se het gevolg moeten zijn van een GBP. De opname van kalium vanuit het darmlumen in de darmcel berust op eenvoudige diffusie; zodra water wordt opgenomen door de darmcellen stijgt de kaliumconcentratie in het lumen. Zodoende wordt de kaliumconcentratie in het lumen hoger dan in de darmcel en ontstaat een concentratiegradiënt die ervoor zorgt dat kalium vanuit het darmlumen de darmcellen in stroomt. Al met al zou ik niet zo goed weten wat het directe (causale of correlatieve) verband is tussen een Gastric Bypass-operatie enerzijds en een kaliumtekort anderzijds… De belangrijkste oorzaken van kaliumtekorten zijn chronische nierziekten, diabetische ketoacidose, diarree, overgeven, alcoholmisbruik, overmatig zweten, laxeermiddelengebruik (laxantia) of plasmiddelengebruik (diuretica), een tekort aan foliumzuur (vitamine B11-tekort) en gebruik van bepaalde antibiotica. Echte kaliumrovers ken ik niet, maar in theorie kan een extreme overmaat aan alcohol, suiker, koffie, thee en keukenzout op de lange termijn leiden tot kaliumdeficiëntie. Maar laxantia en diuretica zijn veruit de ergste… Als ondanks inname van kaliumsupplementen alsnog een kaliumtekort blijft bestaan, zou ik persoonlijk toch echt je nierfunctie laten controleren. Aangezien je bekend bent met je eigen kaliumwaarde neem ik aan dat je onder controle staat van een arts… Wat zegt hij/zij van je kaliumtekort?

    • Hallo Paul, Dankjewel voor de reactie! Ik rook niet ik drink niet en de stoelgang is in orde. We doe ik veel transpireren maar daar geef ik de overgang de schuld van. Mijn bloed word vaak gecontroleerd of ik nergens geen tekort aan heb. Ook mijn nieren worden daar in mee genomen en die doen het perfect. Suiker en cholesterol is prima op pijl. Ook m’n schildklier is onder controle (ik slik daar wel medicijnen voor) omdat hij in het verleden te traag werkte. En ja ik loop hier voor bij m’n huisarts en die hou het nauwlettend in de gaten. Maar die wil het toch liever overgeven aan een internist zodat er uitgezocht kan worden waar dit nou vandaan komt. Maar ik wil natuurlijk ook graag weten wat er invloed op heeft. Zo kom ik er nu ook achter dat cola light er veel invloed op kan hebben. En laat ik dat nou best wel veel drinken! En dus ga ik vanaf vandaag het eens proberen zonder cola te drinken. En natuurlijk hoop ik echt dat m’n probleem dan opgelost is. En anders moet ik toch de weg naar het ziekenhuis gaan vervolgen.

    • Over het verband tussen kaliumtekorten enerzijds en cola light anderzijds heb ik ook al vaker geruchten gehoord, maar ik betwijfel of deze geruchten op waarheid berusten. Ik vraag me af of de verwarring wellicht is ontstaan doordat cola light vroeger nog weleens de kunstmatige zoetstof Acesulfaam-K (E950) bevatte. Deze zoetstof is in Amerika bekend onder de noemers ‘acesulfame K’, ‘Ace K’ en ‘acesulfame potassium’ en heet voluit acesulfaamkalium. Veel light-frisdranken bevatten dus juist een (niet opneembare en niet functionele) vorm van kalium… Overigens kan ik me heel goed voorstellen dat frisdranken niet ten goede komen aan de kaliumhuishouding en ben ik fel tegenstander van synthetische zoetmiddelen, maar ik denk niet dat cola light schadelijker is dan bijvoorbeeld sinas light of icetea light… Of evenmin specifiek slecht is t.a.v. kalium, maar evengoed t.a.v. magnesium, calcium en andere mineralen / elektrolyten…

  21. Hoi ik heb een vraag ik heb anorexia en ik slik 2 Slow K per dag om me kalium om hoog te krijgen omdat ik veel braak. Nu is mijn kalium 3.4, dat is iets te laag. Mijn huisarts doet hier niets mee maar ik maak me toch zorgen. Kan je me vertellen of ik nog meer Slow K kan innemen zodat ik er op 3 zit per dag of moet ik het toch over laten aan de huisarts. Alvast bedankt voor je reactie groetjes Jolanda

    • Iemands kalium hoort in principe tussen de 3,5 en 5,0 mmol/l te liggen, dus ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken met een tekort van 0,1 mmol/l. Het kan zelfs zo zijn dat het nog even tijd nodig heeft voordat je kaliumspiegel zich stabiliseert. En sowieso is kalium een eigenwijs mineraal: het laat zich moeilijk exact bepalen, dus zolang er geen sprake is van een evidente afwijking zou ik afgaan op het advies van je arts. Sowieso ben ik geen arts, dus ik mag me niet mengen in (de dosering van) door een arts voorgeschreven receptplichtige medicamenten. Onwijs veel sterkte toegewenst met het overwinnen en te boven komen van je eetstoornis!

  22. Het gaat hier, volgens mij, vooral om een kalium-tekort. Ik heb echter een teveel aan kalium (5,2). Is er een manier om de te verlagen? Volgens geraadpleegde publicaties kan dit ook levensbedreigend zijn. Ik ben 81 jaar en gebruik geen medicijnen. Ik heb morgen een gesprek met mijn huisarts. Bij voorbaat dank voor uw reactie.

    • Beste Henri, De belangrijkste oorzaken van een kaliumoverschot zijn een verstoorde nierfunctie (nierziekte o.i.d.), bijnierziekte / bijnieruitputting, gebruik van bijnierschorshormonen of stukgaan van cellen (zoals bij chemotherapie) waardoor kalium vanuit de cellen in het serum terechtkomt. Enigszins afhankelijk van de onderliggende oorzaak van je kaliumoverschot kun je hier eigenhandig niet zo veel aan doen. Beperk in ieder geval je kaliumconsumptie door weinig kaliumrijke voedingsmiddelen te consumeren, zodat je kaliumgehalte niet nog verder stijgt… Maar voor het terugbrengen van een medisch geïndiceerd kaliumtekort is veelal dialyse of medicatie vereist. In ieder geval goed dat je morgen bij je huisarts terechtkunt… Sterkte!

    • ik heb wel een tip, regelmatig naar de sauna gaan ,daar zakt het kalium behoorlijk van. ik ben namelijk saunameester en heb een te laag kalium en moet bij vullen

    • Ja, als je extreem vaak en langdurig de sauna bezoekt, zul je inderdaad kalium kwijtraken. Je zult echter veel meer natrium kwijtraken, en een natriumtekort is evenmin wenselijk als een kaliumoverschot. Bovendien zul eveneens kleine beetjes ijzer, calcium, mangaan, fosfor, magnesium, zink en andere mineralen / elektrolyten / ionen verliezen (bron), wat alles behalve wenselijk is… De sauna heeft bij gematigd gebruik absoluut voordelen, maar een kaliumoverschot afbouwen door overmatig transpireren, lijkt me er daar niet per se een van. :)

  23. Ik moet vanwege mijn gezondheid med. Slow K gebruiken. Mijn kaliumgehalte kan ik met moeite op peil houden. Vanwege de bijwerkingen van Slow K zoek ik een vervanging die het kaliumgehalte verhoogt op een gezonde manier zonder de bijwerkingen. Aangezien ik moeite heb met mijn (te hoog) gewicht wil ik ook geen calorieverhogende middelen gebruiken. Weet u een gezonde oplossing?

    • Beste G. Beulen. Als ik u was zou ik de (huis)arts vragen of u Kaliumgluconaat 99mg pilletjes mag gebruiken. Wordt niet vergoed, zoals Slow Kalium (Kaliumchloride met al haar bijwerkingen). Kalium in ons bloed tussen 3,5 en 5 mmol/L. Dus ook met Kaliumgluconaat moet het gemonitord worden. Groeten en sterkte

  24. Coca cola is nog steeds een veel gebruikt middel om je kalium te beïnvloeden. Bij Hyperkalemic Periodic Paralysis kan je uit een verlamming komen of voorkomen dat je volledig verlamd raakt. Ik gebruik dit in nood, maar soms is dat bij dieet, medicatie, tips en trucs het enige wat ik kan doen dagen lang. Ik swing ook naar Hypokalemic PP, ook hier is cola light een heel goeie. Het fosfor in de cola brengt kalium in balans. In gewone cola brengt het beide omlaag in hyperkaliëmie PP. Gezond eten is niet gezond voor mij. De bekende tomaten, bananen, aardappelen en al die andere “gezonde dingen” bevatten namelijk ook stoffen die de kaliumbalans bij veel kaliumziekten niet gebruikt moeten worden. Groetjes, Irm

    • Beste Irm, Ik had nog nooit gehoord van hypokaliëmische of hyperkaliëmische periodieke paralyse; dankjewel voor de informatie en heel veel sterkte! Groeten, Paul

    • De beste informatie over HKPP is HKPP.org… Ook beschadigd het kalium niveau snel als er niet op de juiste wijze bloed word afgenomen. Geen tourniquet, niet met de handen knijpen en geen geklop op de aderen. Dit kan allemaal het niveau verhogen tot soms meet dan 20%.

    • Begrijp ik het goed dat Coca-Cola niet goed voor je is als je zwaar kalium tekort komt. Ik kom zwaar kalium tekort, maar ben ook zwaar verslaaft aan Coca-Cola ik drink helaas niks anders als cola!

    • Correct. Coca-Cola –maar ook andere softdrinks– wordt veelvuldig in verband gebracht met kaliumtekorten en is dan ook niet raadzaam in geval van reeds bestaande kaliumtekorten… En klaarblijkelijk (volgens Irm) kan het drinken van Coca-Cola juist wel raadzaam zijn bij een kaliumoverschot, maar ikzelf heb hier nog nooit eerder van gehoord. (bron + bron + bron)

    • Hoi Paul en Peet, Het drinken van gewone cola, dus cola waar de suiker in zit, verlaagd je kalium bij Hyperkalemic Periodic Paralysis hebt en zeer snel (binnen een aantal minuten) omdat bij deze spierziekte alles om het kalium draait. Normaal gesproken zou je er niets van merken omdat het bij mij anders werkt in mijn cellen. Als ik suiker neem, lees cola, dan maak ik net al iedereen insuline aan. Insuline zorgt er voor dat mijn kalium verlaagt en dat mijn spieren het weer beter gaan doen. Ik moet dit niet extreem vaak doen want dat krijg ik net als andere mensen diabetes van het snoepen. Maar ook cola light schijnt je kalium te kunnen verlagen bij extreem gebruik. Daar ben ik niet bekend mee maar google er eens op in het Engels. Maar heb je al een kaliumtekort moet je dit maar eens lezen… Peet, heeft je huisarts hier nooit naar gevraagd? Is er niet uitgezocht waarom je zo’n extreem kaliumtekort hebt?

    • Dus eigenlijk bedoel je dat suiker kalium verlaagt –dus alles waar suiker in zit– waaronder cola? Of gaat het toch (ook) om bestanddelen die specifiek in (Coca-) Cola zitten?

    • Tamara Opdekamp

      Beste Irm, Mijn schoonmoeder heeft een nierziekte waardoor ze een kaliumarm, eiwitarm en zoutarm dieet moet toepassen. Ze weet dit sinds enkele dagen, maar ze weet gewoon totaal niet wat ze juist mag eten en wat niet. Als ze recepten vindt dat is dat in contradictie met haar andere diëten. Heeft u soms voorbeelden van recepten wat ze wel en niet mag eten? Ze heeft het al aan de diëtiste van het ziekenhuis gevraagd, maar daar is ze niet veel wijzer uit geworden.

  25. Ik heb last van obstipatie en tinnitus. Heb van de huisarts zakjes Macrogol & Elektrolyten voorgeschreven gekregen i.v.m. obstipatie. Daarin zit kalium en natrium. Kan dit de tinnitus verergeren? Sinds ik dit gebruik is het namelijk veel erger geworden. Ik drink zeker 1,5 liter water en eet veel groenten. Graag je reactie!

    • Beste Meri, Er zijn al geruime tijd aanwijzingen dat de elektrolytenbalans (met name de balans tussen natrium, kalium, magnesium, calcium en fosfaat) tinnitus / oorsuizen flink kan beïnvloeden. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid (deels) te maken met indirecte correlatie / causaliteit ten aanzien van de bloeddruk en kaliumkanalen in de hersenen. (bron + bron + bron + bron) Kalium helpt namelijk de bloeddruk reguleren en door toedoen van veranderingen in de bloeddruk kunnen oorsuizingen optreden of verergeren. Oorsuizen hoeft niet het directe gevolg te zijn van een kaliumtekort of kaliumoverschot, maar het KAN wel… Daarnaast kan het dus zijn dat de hoeveelheid kalium in het bloed te hoog of te laag wordt in verhouding tot andere elektrolyten; hierbij valt te denken aan: hypomagnesiëmie (magnesiumtekort), hypermagnesiëmie (magnesiumoverschot), hypokaliëmie (kaliumtekort), hyperkaliëmie (kaliumoverschot), hypocalciëmie (calciumtekort), hypercalciëmie (calciumoverschot), hyponatriëmie (natriumtekort), hypernatriëmie (natriumoverschot), hypofosfatemie (fosfaattekort), hyperfosfatemie (fosfaatoverschot), hypochloremie (chloortekort), hyperchloremie (chlooroverschot)… Een elektrolytendisbalans kan overigens een belangrijke veroorzaker zijn van obstipatie / constipatie, vooral bij opioïdgebruik en/of de ziekte van Ménière… Je zou je elektrolytenbalans dus eens grondig kunnen laten controleren… Meer informatie over tinnitus vind je in dit artikel over oorsuizen… En meer informatie over obstipatie vind je in dit artikel over darmverstoppingen… Sterkte en groeten, Paul

  26. Beste Paul, Ik gebruik nu ongeveer al een weekje kaliumtabletten. Ik voel me nu veel beter en kan beter trainen enz. Maar nu dat ik je artikel heb gelezen ben beetje bang geworden. Want ik heb een paar keer extrasystolen gehad nadat ik met de kaliumtabletten begon. Hoe moet ik nou weten dat ik teveel inneem? Ik neem namelijk 1x 200mg tablet per dag. Is dat veel? Alvast bedankt!

    • Beste Emrah, Of de hoeveelheid kalium die je suppleert te veel, te weinig of exact voldoende is, is moeilijk te zeggen… Dat ligt maar net aan de hoeveelheid kalium die je via je normale voeding binnenkrijgt en aan de hoeveelheid kalium die wordt opgebruikt en uitgescheiden door je cellen en weefsels. De enige betrouwbare manier om te zien hoeveel kalium je (eventueel) zou moeten suppleren is een bloedwaardebepaling laten doen via een laboratorium. Je zou bijvoorbeeld aan je huisarts kunnen vragen of je bloed mag laten prikken bij een prikpost om zodoende je kaliumspiegel te laten checken via het huisartsenlaboratorium… Als je op de gok een willekeurige hoeveelheid kalium inneemt, kun je simpelweg nooit met zekerheid zeggen of de kaliumconcentratie in je bloed te hoog wordt. Groeten, Paul

  27. Beste Paul, Ik schrijf je want ik ben ten einde raad. Ik heb alle symptomen van een magnesiumtekort, maar ik weet niet wat ik eraan kan doen. De doktoren schijnen er bijna niets over te weten. Als ik supplementen slik ben ik bang voor een kaliumtekort zoals al eens is voorgekomen. Ik had Nano Magnesium gedronken die direct in je bloedbaan wordt opgenomen. Ik begon te trillen maar op de Spoedeisende Hulp wisten ze niet wat er aan de hand was. Ik had gelukkig kokoswater bij me die het kaliumtekort heeft aangevuld, waar ik later ben achtergekomen. Zoals je zegt en ik heb gemerkt heeft magnesium te maken met veel andere mineralen of elektrolyten. Weet jij waar ze me kunnen helpen met de juiste testen hiervoor en suppletie die rekening houdt met het totaalplaatje? Ik voel me beroerd en ten einde raad dus ik hoop van harte dat je me de weg kunt wijzen. Ik weet zeker dat het een magnesiumtekort is.

    • Beste Tulay, Een magensiumtekort in het bloed kan vooralsnog niet of nauwelijks nauwkeurig worden getest. Zie eventueel ook dit artikel over magnesiumsupplementen & magnesiumtekort Overigens zijn er geen symptomen die exclusief bij een magnesiumtekort passen. En een magnesiumsupplement zorgt niet per definitie voor een kaliumtekort; zeker niet als er sprake is van voldoende magnesium en onvoldoende kalium in het bloed. Kalium en calcium hebben juist ook magnesium nodig om optimaal te kunnen worden getransporteerd binnen het menselijk lichaam. Dus wellicht was er reeds sprake van een kaliumtekort? Ik ben niet bekend met opgeloste “nano” magnesiumionen in water, maar misschien heb je allergisch, intolerant of overgevoelig gereageerd op een bepaalde hulpstof in het Nano Magnesium? Kun je alle symptomen die je ervaart misschien opsommen, dat zou je verhaal een heel stuk verduidelijken. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • Mensen laat je allemaal testen op het Het syndroom van Gitelman (een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte) of het syndroom van Bartter (waarbij de nieren overmatige hoeveelheden elektrolyten zoals kalium, natrium en chloride uitscheiden). Dit is een een zeldzame nierziekte waarbij je chronische hypokaliëmie en hypomagnesiëmie krijgt. Ik heb nl het syndroom van Gitelman, het Radboud ziekenhuis in Nijmegen weet hier veel van o.a. polikliniek nierziekten…

  28. Hallo, Mijn zoon kreeg ineens na 14 jaar spierklachten. Deze klachten gingen op en af, geen arts kon de oorzaak vinden. Totdat hij op een dag tot aan zijn nek verlamd raakte. In het ziekenhuis deden ze eerst 24 uur helemaal niks. Mijn vraag was, moet er nu niet bloed geprikt worden? Hier kwam een kaliumwaarde uit van 1.1. Met spoed is hij toen overgebracht naar de IC en is daar behandeld. Hij is toen hij stabiel was vervoerd naar een Academisch Ziekenhuis en daar hebben ze de diagnose kunnen stellen. Mijn zoon heeft ‘hypokaliëmische periodieke paralyse’, een spierziekte met een afwijkend gen (SCN4a). Hij slikt nu negen tabletten per dag en volgt een aangepast fysiotherapieprogramma. Het went niet, maar we zijn wel blij dat we na maanden onzekerheid weten wat hij heeft.

  29. Hallo Mijn vraag is ik heb een kalium waarde van 5.4 wat te hoog,maar mijn nierfunctie is goed,is dat niet een beetje vreemd,de arts weet geen verklaring toch ben ik hier niet gerust op, Ik gebruik bloedverdunners acenocoumarol en sotalol voor hartkloppingen en hoge bloeddruk,daar kan het niet van zijn is een betablokker. Ik vraag me af waar dan van.

  30. @ Wesly: Je kan het beter wél eerst laten prikken (na overleg met de huisarts), want als je kaliumgehalte wél op peil is en je gaat tóch pillen slikken, heb je weer kans op een kaliumoverschot. En dat kan evengoed gevaarlijk zijn. Bovendien heeft het laboratorium niet “wel iets anders te doen”; het is juist hun taak om bloedonderzoek te verrichten!

  31. Miriam Creusen Reageer

    Een heleboel info over kalium. Weet iemand een relatie tussen chemo en kaliumtekort?

    • Beste Miriam, Ja, er zijn meerdere (indirecte) verbanden bekend tussen chemotherapie enerzijds en kaliumtekort (maar ook kaliumoverschot) anderzijds. (bron) Vooral de kankerremmende stof cisplatine staat hierom bekend; dit cytostaticum is een bekende vorm van chemotherapie… Allereerst kan deze chemokuur ervoor dat je nieren minder magnesium kunnen vasthouden, waardoor een groot deel van het magnesium wordt verspild/verkwist en ongebruikt verloren gaat via de urine-uitscheiding. Deze indicatie staat ook wel bekend als “magnesium wasting”. Mensen die cisplatine of vergelijkbare chemotherapie ondergaan, krijgen dan ook heel vaak magnesiumsupplementen toegediend in de vorm van pillen en/of infuus. Voor zover ik weet is er vooralsnog geen specifiek/direct effect vastgesteld van chemotherapie op de hoeveelheid kalium in de bloedbaan, maar in theorie is de mogelijke beïnvloeding van kalium door chemo vrij logisch. De manier waarop je nieren omgaan met kalium is zeer complex en sterk gerelateerd aan magnesiumniveaus, dus als magnesium wordt beïnvloed wordt indirect ook kalium beïnvloed. Zo bestaat er een toestand waarin de nieren geen kalium kunnen behouden zolang er onvoldoende magnesium aanwezig is. Gedurende chemotherapie gaan er ook nog eens een heleboel cellen kapot, waardoor kalium vanuit de cellen in het serum terechtkomt (dus buiten de cellen), waardoor een sterk verhoogd kalium wordt gemeten tijdens een bloedwaardebepaling. Ook nierschade kan tot hypokaliëmie (kaliumtekort) of hyperkaliëmie (kaliumoverschot) leiden. Sowieso kunnen bepaalde vormen van chemotherapie de nieren ertoe aanzetten om bepaalde elektrolytische macromineralen en spoorelementen (waaronder magnesium en kalium) weg te spoelen richting de blaas, waardoor onbalansen optreden, met o.a. vermoeidheid, zwakte, traagheid, spierkrampen en duizeligheid tot gevolg. Het fijne is er al met al nog niet van bekend, maar chemo-geïnduceerde elektrolytendisbalansen komen voor in het overgrote merendeel van de patiënten die chemo ondergaan. Er is relatief weinig onderzoek gedaan naar mineralen & chemo, maar wel talloze kleine, verkennende studies. Een nierspecialist/nefroloog kan je gegarandeerd meer vertellen over (overschotten en tekorten aan) elektrolytische mineralen. Wat tot die tijd kan helpen is kaliumrijke voeding nuttigen, zoals sinaasappels en groene bladgroenten. En vermijd cafeïne en alcohol. Hopelijk heb je iets aan deze info. Ik ken je achtergrond niet, maar mocht dit ter zake doen, dan wil ik je ontzettend veel sterkte toewensen met genezen en aansterken! Groeten, Paul

    • Miriam Creusen

      Hallo Paul, Dankjewel voor je reactie. Mijn bloedwaarden en waarden van organen blijkend uit bloedwaarden zijn oké. Geen opmerkingen over nieren. Het is nu ruim 5 jaar geleden, dat ik chemo heb gehad. Zware kuren met isolatie. Tijdens de behandelingen zelf waren die uitputtingsmomenten er ook en zakte mijn bloeddruk drastisch. Ik weet dat aan het stoppen van de toevoer van vocht en zout. Heb nauwelijks kalium toegevoegd gekregen. Nu medisch gezien oké verklaard. Maar wat ik zelf merk is dat ik me af en toe heel erg zwak kan voelen en bewegen/krachtinspanning vermoeit. Via de natuurarts heb ik ontdekt, dat mijn mineralen aan de lage kant zijn en dat kalium werkt als ik erg moe ben, onrustig en bijvoorbeeld last hebt van onrustige benen als ik ga slapen. Kalium werkt, magnesium minder. Ik heb eerst veel magnesium geslikt, maar merkte dat kalium beter werkt. Als ik dus meer doe en te weinig rekening hou met mijn grenzen, dan voel ik me erg verzwakt. Dan helpt kalium. Nu zoveel jaren verder verbaast het mij, dat er zo weinig bekend is van magnesium en kalium. Ook vind ik het ‘eng’ om te lezen, dat een overschot en een tekort aan kalium beiden niet goed zijn. Toch wil ik het zelf nemen om mijn vermoeidheid op te vangen en mijn lichaam te ondersteunen. Voor mijn gevoel zit het namelijk niet in het bloed zelf, maar intra-cellulair dat ik wellicht een tekort heb. Ervaring trouwens met schussler zouten op dit punt?

    • Beste Miriam, Er vindt continu uitwisseling van elektrolyten plaats tussen cellen en extracellulaire vloeistoffen en matrixen. Intracellulaire tekorten worden dan ook juist vastgesteld aan de hand van bloedwaarden en urinewaarden. De waarden in je bloed en urine zijn dus slechts aanwijzingen, parameters en indicatoren van je totaalwaarden. Ik heb niks tegen Dr. Schüssler Celzouten, VSM Schüssler Mineraalzouten en andersoortige Schüsslerzouten, maar de manier waarop ze worden gepromoot en verkocht vind ik belabberd. Heel veel mensen nemen ze zonder gefundeerde reden in, waardoor ze veel meer kwaad doen dan goed. Het is dus niet dat Schüsslerzouten (maar ook alle andere mineralensupplementen) niet KUNNEN werken, maar dat ze uitsluitend positief zullen uitpakken in zeer specifieke gevallen. Wat je wilt is namelijk ECHTE (bestaande/aangetoonde) tekorten aanvullen. Tekorten aan elektrolyten moeten dan ook worden vastgesteld. Wat je daarentegen NIET moet doen is zomaar in de weer gaan met willekeurige mineralen in de hoop dat ze hypothetische tekorten oplossen. Zolang je niet zeker weet of er een tekort is aan een bepaald mineraal, is de kans namelijk groot dat je juist overschotten opbouwt aan willekeurige mineralen, wat net zo onwenselijk is als tekorten. Je elektrolytenbalans is precies DAT: een BALANS. Mineralen en spoorelementen zijn gebaat bij een evenwicht. Schüsslerzouten gebruiken is dan ook een vorm van gokken. Wat je moet doen is uitgaan van bloedwaardebepalingen en urineonderzoek. Naast kalium en magnesium zijn er honderden gerelateerde elementen, waaronder calcium, fosfor, natrium, chloor, ijzer, zink, koper, mangaan, jodium, fluor, chroom, molybdeen, kobalt, seleen, fosfaten, et cetera. Tekorten of overschotten aan ‘mineraal X’ leiden tot tekorten of overschotten aan ‘mineraal Y’. En niks tegen natuurartsen -ik WEET dat er ook hele goeie zijn- maar ik hoor echt zo vaak onzinnige verhalen van mensen… Vooral de manier waarop zogenaamde nutritionele tekorten zouden worden vastgesteld druist tegen alle logica en wetenschap in. Hoe dan ook is de bewering dat “je mineralen aan de lage kant zijn” pertinent geraaskal. Het gaat er namelijk om WELKE mineralen aan de lage kant zijn. Zo lees ik dat je veel magnesium hebt geslikt, maar magnesium reguleert veel andere mineralen en vitamines, waaronder koper, zink, kalium en vitamine D. Een tekort aan magnesium leidt vaak tot een tekort aan kalium, maar een overschot aan magnesium kan evengoed een kaliumtekort in de hand werken. Nou ja, je snapt m’n punt denk ik wel… Reële tekorten moet je aanvullen; denkbeeldige tekorten niet. Groeten, Paul

  32. René van Haarlem Reageer

    Hoi Paul, Bedankt voor je reactie! Ik ben wel geschrokken en heb voor aanstaande maandag een consult bij mijn huisarts voor verdere opheldering. En om eventueel actie te gaan ondernemen… Ik zal je van het verloop van mijn kaliumoverschot verder op de hoogte houden als je dat tenminste wilt en leuk vindt. Groeten, René van Haarlem

    • Beste René, Ik wilde je absoluut geen angst aanjagen hoor! Zoals ik al zei ben ik GEEN arts en is het enkel mijn boodschap dat je bij een ernstig kaliumtekort beter het zekere voor het onzekere kan nemen. Ik ben zeker benieuwd naar de onderliggende oorzaak en naar de afloop. Wellicht zijn er meer mensen met een ‘mysterieus’ (nou ja, ogenschijnlijk onverklaarbaar) kaliumoverschot. Nogmaals sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • René van Haarlem

      Hoi Paul, Mijn kalium is na het schrijven aan jou nog hoger geworden, namelijk 7.1 mmol/l. En mijn natrium was ook niet goed, namelijk 124 mmol/l. Dit heeft wel met elkaar te maken. Inmiddels is het kaliumgehalte langzaamaan dalende. De laatste controle was het kaliumgehalte in m’n bloed 6.8. Nog niet goed, maar het zakt in ieder geval. Binnenkort krijg ik diverse nieronderzoeken omdat mijn nierfunctie niet optimaal is. Vermoedelijk veroorzaakt door best wel veel medicijnen die ik moet slikken. Wist je trouwens dat een uitslag van het kaliumgehalte in je bloed ook veroorzaakt kan worden door het te snel losmaken van de zogenaamde spanband die op de bovenarm word geplaatst voor het bloedprikken? En door het te ruw behandelen tijdens bijvoorbeeld het transport van de prikkamer naar het lab (gelezen op internet)? Ik ben tijdens mijn werkzame leven altijd kok geweest en de laatste 10 jaar chef-kok, en als dank voor je zeer nuttige reacties wil ik je verblijden met een lekker recept. Waar zou je nu een lekker recept van willen hebben, dan zou ik het met alle plezier als dank aan je willen geven. Ik hoor het wel van je! Groeten, René

    • Hallo René! Goed om te horen dat je kaliumwaarde dalende is. En des te positiever dat men je nierfunctie gaat onderzoeken. Bepaalde medicijnen kunnen je nieren inderdaad flink overbelasten, dus als je dagelijks een cocktail aan medicamenten inneemt, is dat een heuse aanslag op je nieren. Ik wist inderdaad dat een kaliumbepaling heel nauw komt. Kalium is namelijk een elektrolyt die zowel IN de cellen (intracellulair) als BUITEN de cellen (extracellulair) voorkomt. Veruit het meeste kalium bevindt zich IN je cellen, maar bij een bloedwaardebepaling van kalium wordt juist de serumwaarde van je bloed gemeten, dus het kalium BUITEN de cellen. Omdat de intracellulaire kaliumconcentratie veeeeeel hoger is dan de extracellulaire concentratie hoeft er slechts een klein aantal rode bloedcellen kapot te gaan om de serumkaliumconcentratie tijdens het prikken ‘vals’ op te hogen. Rode bloedcellen kunnen inderdaad stukgaan door een te snelle of te langzame stroming in de reageerbuis, door ruwe behandeling van de arm die geprikt wordt, doordat een reageerbuisje te warm of te koud wordt, doordat de reageerbuis te lang onderweg is naar het huisartsenlaboratorium, et cetera… Als bloedcellen kapotgaan, word er inderdaad onterecht een ‘vervalst’ hoog kaliumgehalte gemeten, wat in een overdreven hoge bloeduitslag resulteert. Om die reden wordt kalium ook bijna altijd twee keer geprikt voordat men tot behandeling overgaat. Je aanbod van een recept vind ik echt GEWELDIG, echt heel erg attent! Eerlijk gezegd schiet een specifiek gerecht me zo 1-2-3 niet te binnen, maar ik kook heeeeeel graag en heeeeeel gezond (zonder chemisch-synthetische additieven, dus puur natuur). Mocht je een gezond en origineel recept hebben op basis van bijvoorbeeld vis, kip, kalkoen, biefstuk of salade, dan is dat van harte welkom! :D Ik ben de laatste tijd nogal druk en ‘out of inspiration’, dus iets simpels, maar desalniettemin smaakvols, wat relatief snel kan worden klaargemaakt, zou FANTASTISCH zijn! Ik zal het recept dan uitwerken en op Gezondr publiceren. Dank voor je bericht weer en sterkte met de vervolgonderzoeken! Groeten, Paul

  33. Een vraag: Ik heb al een tijd last van een laag kalium. Opgenomen op de SEH en via allerlei onderzoeken erachter gekomen dat ik waarschijnlijk het Syndroom van Gitelman heb. Zijn er meer mensen die dit hebben? Ik ben ook zo vreselijk moe! De arts zegt dat dat met de medicatie bijna niet meer kan, maar blijf zo vreselijk moe! Hebben dat meer ‘lage kalium mensen’? Ook kan ik soms bijna niet meer nadenken, alleen over de gemakkelijke dingen maar het lijkt alsof ik tegen een muur denk, zo noem ik dat dan! Komt dit ook door dat kaliumgebrek? Ook is er een laag vitamine D-gehalte gediagnosticeerd, daar slik ik ook weer wat voor! Help, zijn er meer mensen die me duidelijker antwoorden kunnen geven dan mijn internist?

    • Beste Marian, Ik dat echt niet meer te kunnen nadenken, alsof je hoofd uren echt tot niks meer in staat is. Dit herken ik heel erg tijdens de periode van mijn kaliumtekort (zelfs iets luchtigs op tv kon ik niet kijken voor een aantal uur). Laat staan een lijstje maken van wat ik moest doen of zo… Ik denk inderdaad heel regelmatig blijven controleren of het mogelijks toch ligt aan dat je de kalium niet goed opneemt (eventueel door dat syndroom) en nog altijd met een kaliumtekort zit… Vermoeidheid is ook normaal bij een chronisch gebrek aan kalium en als je er lang mee zat en je kaliumwaarden nu oké zijn, is je algemene fysieke conditie waarschijnlijk niet meer zo goed op peil en zal een tijdje alles wat meer moeite kosten… Of dat is althans wat ik ervoer… Zijn er hier ook mensen die enorme obstipatie kregen door het gebrek aan kalium en daardoor geen hongergevoel meer hadden? Eens je met een ernstig kaliumtekort zit en het dit niet ontdekt wordt, krijg je zoveel verschijnselen (zoals niet goed kunnen nadenken) dat het een vicieuze spiraal kan worden van minder kalium en meer klachten, heb ik de indruk… Sterkte!

  34. Rene van Haarlem Reageer

    Mijn kalium is 6.1 en dus te hoog. Wat moet ik doen om mijn kaliumoverschot te verlagen? Mijn medische geschiedenis is behoorlijk lang, o.a. diabetes type 2, ontstaan na een pancreasstaartresectie. Na 2 kleine herseninfarcten kan ik mijn blaas niet meer goed legen, waardoor ik nu meerdere malen per dag mezelf moet katheteriseren. Kan daardoor mijn kalium te hoog zijn?

    • Beste Rene, Ik neem aan dat je geen kaliumsupplementen inneemt, geen kaliumhoudend tafelzout of keukenzout gebruikt en geen medicamenten met kaliumverbindingen zoals kaliumchloride gebruikt? Als je niet overmatig veel kalium binnenkrijgt via voeding, supplementen of medicamenten is er waarschijnlijk sprake van een verminderde uitscheiding via de nieren richting de katheter. Hier is geen gemakkelijke oplossing voor te vinden zonder tussenkomst van een arts. Ik snap sowieso niet dat er door je arts geen onderzoek is ingesteld naar de onderliggende oorzaak van je kaliumoverschot. In de medische literatuur wordt doorgaans een serumkalium [K+] van boven de 6 mmol/l namelijk als bovengrens beschouwd voor ernstige hyperkaliëmie (een zeer hoog kaliumgehalte van het bloed), waarvoor onmiddellijke behandeling nodig wordt geacht. Ikzelf ben overigens GEEN arts, maar ik kan me desalniettemin voorstellen dat deze situatie zorgwekkend is. Een kaliumwaarde van boven de 6.0 wordt immers maar al te vaak als waarschuwingsgrens aangehouden door laboratoria om direct de behandelend arts te informeren In geval van hyperkaliëmie kan zelfs nierdialyse vereist zijn. (bron) Al met al zou ik persoonlijk direct je huisarts om opheldering vragen over je kaliumwaarde. Sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  35. Mijn man kon niet meer op z’n benen staan door druk op z’n borst en is met de ambulance naar de spoedeisende hulp gebracht. Direct opgenomen, kaliumzouten bleken veel te laag. Kalium nog maar 1.9 in plaats 3.5. Zouten 0.01 in plaats van 0.39. Hij reageerde ook warrig en zelfs agressief. Vreselijk, hij aan het infuus. Nog geen dag thuis en weer terug naar het ziekenhuis. Nu ligt hij er weer in. Eerst dachten ze aan een Prednison kuur. En Omeprazol, een maagbeschermer. Ikzelf denk dat het komt door zijn bloeddrukverlagers, daar die ook een werking als plaspil hebben. We hopen vandaag wat meer te horen… Hij werd ook gelig in z’n gezicht. Wij wachten vandaag de oorzaak af.

    • Beste Carla, Ik hoop dat het ondertussen beter gaat met je man. Ik heb redelijk veel opgezocht over kalium en kaliumtekort. En plaspillen waren ook 1 van de oorzaken die vermeld werden bij een kaliumgebrek. Wat ik heel erg herken is het warrig zijn en het prikkelbaar zijn o.a. door niet meer tegen prikkels kunnen… Kalium is zo een belangrijke elektrolyt dat het ongeveer alles in je lichaam in balans houdt (zuur/base, prikkeloverdracht van je hersens naar je spieren, vochtbalans…). Je bent er dan mentaal ook niet goed aan toe omdat ook signalen in je hersens niet meer goed functioneren bij een tekort aan kalium… En de machteloosheid die je dan voelt, maakt je angstig en verward omdat je mentaal ook niet meer goed leiding kan nemen. Ook enorm prikkelbaar door de machteloosheid die (ik zal voor mezelf spreken) ik althans daardoor ervoer, zeker door zo lang niet te weten wat het was. Ik ben absoluut geen specialist, maar ik dacht gelezen te hebben dat je bij een gebrek aan kalium ook heel weinig maagzuur hebt. En dus andere maagproblemen krijgt dan waar ze nu net omeprazol voor voorschrijven (nl. te veel maagzuur). Een kaliumtekort kan inderdaad enorm ernstige vormen aannemen. Als ik er zo over nadenk, had ik ook op bepaalde momenten beter de ambulance gebeld. Ik hoop dat jullie de oorzaak ondertussen weten… En dat er zo de juiste behandeling kan gegeven worden… Bij mij ontstond de hypokaliëmie door een periode van extreem voedingstekort… ik moet dus niet verder zoeken. Maar ik wens jullie beiden enorm veel sterkte toe! Anna

  36. Beste mensen hier, Het doet me goed dit forum omtrent kaliumtekort te ontdekken. Ik ga alle ervaringen eens doornemen (nu te moe). Ik heb ook een dik jaar met een kaliumtekort gekampt en veel te laat vastgesteld. Nu zit ik er nog steeds mee, aangezien ik mijn leven niet meer op orde krijg. Ik dacht ook aan CVS of fibromyalgie. Het ergste was nog dat mijn huisdokter dus nooit aan huis heeft willen komen, terwijl ik op sommige momenten mentaal gewoon voor uren uitviel door het ernstige tekort aan kalium en zelfs niets meer kon kijken op tv bijvoorbeeld, waar je de allerminste concentratie voor nodig hebt… Mijn hoofd viel dan letterlijk voor uren gewoon uit, denken ging totaal niet meer. Nu nog steeds komt mijn huisdokter niet op huisbezoek, nadat het kaliumtekort dus in ’t ziekenhuis uiteindelijk (bij toeval ontdekt) op peil is gebracht en hij er vanaf weet en de situatie zelfs levensgevaarlijk noemt… Nu zit ik zeker niet extreem laag met het kalium… maar hoe is het mogelijk dat mijn huisdokter dan niet aan huis komt voor even bloedprikje en analyse? Heb ook heel vreemd overgegeven en dergelijke, alsof mijn maag geen voeding meer opnam, nooit zo overgegeven op die manier, bespaar jullie de details. Ik voel me totaal niet alsof ik nog zelf bij huisdokter geraak… Alles is een immense inspanning… Douchen, daar ben ik zelfs ontzettend moe van (ook door zo lang dus amper meer iets gekund te hebben en dus heel veel gewoon gelegen te hebben), dus ook spierverlies… mijn hart klopt extreem als ik nu de minste fysieke inspanning doe, terwijl m’n hart anders heel rustig is… Mijn huisdokter zegt dat ik dan naar de Spoedeisende Hulp moet, maar daar moet ik dan dus uren gaan zitten wachten. Oké, als ik niet meer rechtop kan staan of zo (wat ik ook al heb gehad) of als mijn “kunnen denken” weer voor uren zou uitvallen, dan moet ik naar de spoed. Hij heeft het lang geweten aan depressie, je zou van minder depressief worden als je een jaar lang geen verklaring hebt en chronisch vermoeid bent, niet meer kan denken enz. Ik kon het aan mensen ook niet uitleggen. Sterkte aan allen die met een ernstig kaliumtekort kampen en als iemand me raad kan geven, graag… Groeten, Anna

    • Hoi Anna, Ik heb zelf ook met ernstig kaliumtekort te maken sinds november. De laatste 7 weken 4 spoedopnames gehad, waarvan 3 keer op de hartbewaking en 1 keer op de intensive care. Mijn huisarts nam mij vaak ook niet serieus, en gaf dan als advies de huisartsenpost maar te bellen als de klachten bleven aanhouden. De eerste 2 keer met de ambulance afgevoerd en op de hartbewaking beland, de andere 2 keren via de poli van de nefroloog/nierspecialist gelijk naar de spoedeisende hulp gestuurd voor ritmebewaking (waarvan de laatste keer een opname op de intensive care werd). Het is echt wel heel belangrijk dat je regelmatig bloed laat prikken en je kalium controleert. Krijg je ook extra kalium in de vorm van drank of tabletten? Daarnaast is het belangrijk dat de oorzaak van een kaliumtekort achterhaald wordt, zeker als je kaliumgehalte steeds blijft dalen. Bij mij komt het door een beschadiging in m’n nier, ik heb er nog maar 1, door chemotherapie, maar dit is een relatief zeldzame oorzaak. Andere veel voorkomende de oorzaken zijn plaspillen, veelvuldig diarree en braken. Mijn advies zou zijn toch naar de HAP of SEH te gaan als je weer klachten krijgt die je herkent van een eerdere keer dat je kalium te laag was. Mocht je nog vragen hebben, mag je ze altijd stellen…

    • Hoi Liesbeth, Ik vind het triest te horen dat je ook meemaakte dat je huisarts je vaak niet serieus nam… Zodoende komt het ook zo ver dat je dan uiteindelijk op de Intensive Care lag… Ik heb onder begeleiding Ultra K gekregen en het kaliumtekort is zo op peil gebracht. Daarna is het nog erg zoeken geweest, want ik kreeg o.a. laxeermiddelen tegen het helemaal opzwellen van mijn buik en net laxeermiddelen zijn (evenals plaspillen natuurlijk) niet goed voor het kaliumgehalte… Bij mij is de oorzaak van het kaliumgebrek hopelijk te wijten aan een periode van 1 a 2 maanden echte ondervoeding door omstandigheden. Mijn nierfunctie en leverfuncties bleken ondanks het kaliumtekort oké… Ik denk inderdaad dat ik op veel momenten beter de ambulance had gebeld en recht naar de Spoedeisende Hulp was geweest. Inmiddels is mijn kalium binnen de waarden… Bedankt voor je reactie en veel sterkte gewenst! En ik hoop dat huisartsen een kaliumtekort voortaan sneller serieus zullen nemen, voordat het te ver komt en kalium levensgevaarlijk laag wordt of je heel lang echt niet weet wat er met je scheelt… Groetjes, Anna

  37. Mijn moeder (83 jaar) heeft een overschot aan kalium, maar daarbij ook slecht werkende nieren. Ze willen nu eerst weer bloed prikken. Is het dan nog te hoog, dan gaan ze over tot actie. Maar wat is de actie? Wat kunnen ze doen tegen een kaliumoverschot?

    • De belangrijkste oorzaak van kaliumoverschot oftewel hyperkaliëmie is inderdaad een verstoorde nierfunctie. Ook een tekort aan insuline of aldosteron kan een rol spelen. Een arts kan verschillende stappen nemen om het overschot aan kalium terug te dringen; hierbij valt te denken aan o.a. hemodialyse (in geval van nierproblematiek), maar ook geneesmiddelen, waaronder gluconaat (om het effect van kalium op de hartpompfunctie en het hartritme te verminderen) en plaspillen/diuretica (om kalium sneller uit te scheiden via de urine). In sommige gevallen wordt een ion-specifieke ionenwisselingshars voorgeschreven om kalium te binden. Zo’n kaliumbinder neem je in en verdwijnt via de ontlasting weer uit het lichaam. Zelf kun je natuurlijk ook stappen ondernemen om het kaliumoverschot terug te dringen, waarvan dieetaanpassingen het belangrijkst zijn. Pas sowieso op met kaliumverrijkt zout en wees daarnaast terughoudend met kaliumrijke voedingsmiddelen zoals bananen, noten, peulvruchten, zuivel, abrikozen en zalm. Heel veel sterkte met je moeder!

    • Jolanda Koops

      Ik ga dit zeker met haar doornemen. Voor zover bedankt!

  38. Ik heb 5,3 kalium, is dat te veel? Daar het met een kruisje aangeduid staat op het blad met mijn bloeduitslag… Normale uitslag: 3,5 – 5,1 mmol/L. Moet ik daar iets aan doen?

    • Beste Mieke, Veruit de meeste artsen en laboratoria hanteren referentiewaarden voor kalium tussen de 3,5 en 5,0 mmol/l; dus 3,5 als ondergrens en 5 als bovengrens. Tussen de drieënhalf en vijf zit je dus in principe goed als het aankomt op een kaliumbepaling van de kaliumspiegel in je bloed. Een verhoogde kaliumconcentratie (hoger dan 5,0 mmol/l) wordt aangeduid met hyperkaliëmie; een verlaagde kaliumwaarde (lager dan 3,5 mmol/l) duidt op hypokaliëmie. Met 5,3 mmol/l zit je slechts een fractie boven de opperste referentiewaarde, wat in veruit de meeste gevallen geen klachten geeft of risico’s teweegbrengt. Dus waarschijnlijk is dat de reden dat je arts je nergens toe heeft geïnstrueerd. Een sterk verhoogd kaliumniveau kan overigens een teken zijn van (pre)diabetes, een nieraandoening, een infectie of uitdroging, maar aangezien je arts je niet heeft opgeroepen voor vervolgonderzoek, neem ik aan dat daar totaal geen sprake van zal zijn. Overigens kan ook het gebruik van bepaalde medicamenten (waaronder bloeddrukverlagers) leiden tot (doorgaans milde) hyperkaliëmie. Mocht je je zorgen maken, neem dan gewoon even telefonisch contact op met je huisartsenpraktijk. (bron + bron)

  39. Mijn man heeft een aneurysma operatie ondergaan en heeft nu last van zijn linkerbeen. Hij zegt dat het de zenuwspiertjes zijn, is dat zo?

  40. Ik ben vorige week met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd omdat ik erg duizelig was en pijn op de borst kreeg, ik ben hartpatiënt. Maar na vele onderzoeken bleek dat ik te weinig kalium had en wel 1.1 en normaal is 3.5 tot 5. Ik zal voorlopig wel even zoet zijn met herstellen.

    • Zelfde meegemaakt; ook ernstig kaliumtekort en ambulance, op 29 oktober, ben nog aan het herstellen.

    • Bij kaliumtekort gaf mijn arts een kaliumbommetje: een geschilde appelsien gemixt met een tomaat, eventueel een banaan en aangelengd met coca cola, dit laatste was in oorsprong ook een medicijn en bevat gesteriliseerde Amerikaanse suikers. Ik heb het opgedronken, ’t is zo slecht nog niet, maar het hielp. Niet zeven, want alle vezels bevatten juist kalium.

    • Beste Marc, Dankjewel voor je beticht! In beginsel een goede tip tegen kaliumtekort en bovendien een leuk verhaal. Dat je ‘arts’ (ik vraag me oprecht af wat voor arts…) Coca Cola voorschrijft vind ik echter wel behoorlijk krankzinnig. :P Coca Cola was de allereerste vorm van cola en het drankje was van oorsprong inderdaad als medicijn bedoeld. Coca Cola werd in 1886 samengesteld door de Amerikaanse arts en apotheker John Stith Pemberton en was bedoeld als geneesmiddel tegen onder andere hoofdpijn en (chronische) vermoeidheid. De werkzaamheid van de vroegere Coca Cola tegen vermoeidheid was deels te danken aan de hoge dosis (licht stimulerende) cafeïne, maar toch ook vooral aan (sterk stimulerende) cocabladeren. Onder druk van moderne autoriteiten op gebied van voeding, medicamenten en supplementen is de concentratie cafeïne in Coca Cola echter sterk verlaagd… en cocabladeren worden sinds het begin van de 20e eeuw zelfs helemaal niet meer gebruikt in Coca Cola. Dat een arts Coca Cola aanbeveelt is mijns inziens dus behoorlijke dubieus en zorgwekkend, vooral met het oog op kaliumtekort c.q. kaliumgebrek. Cola staat er namelijk om bekend dat het (chronische) tekorten aan kalium in de hand kan werken vanwege de hoge doses glucose, fructose en cafeïne in cola (bron + bron + bron). Persoonlijk zou ik cola dan ook schrappen uit je recept tegen kaliumtekorten. Groeten, Paul

  41. Heb zelf enkele jaren geleden een zwaar kaliumtekort gehad met rabdomyalgie, dan breekt je lichaam je spierweefsel af om nog aan laatste kaliumvoorraden te kunnen komen. Heb toen 4 dagen op i.c. gelegen. Ook bij mij daalt het kalium regelmatig en moet dan een ‘kuurtje’ met kaliumtabletten doen. Iedereen met een te laag kaliumgehalte *mag* beslist géén producten gebruiken met zoethout of salmiak. Dit ‘vreet’ de kalium uit het lichaam op. ’t Is maar een tip!

  42. Ik ben MS-patiënte en heb een te hoog kaliumgehalte. Wat kan ik eten en wat niet? Kunt u mij daar bij helpen? B.v.d.

  43. Myriam Devriendt Reageer

    Mijn man is zwaar hartpatiënt; er is al een paar keer gepraat om een harttransplantatie te doen en enkele maanden terug heeft hij een bypass ondergaan in voordeel voor zijn hart. Hij is 40 kg vermagerd en was een herboren man. Maar daarna (sorry, hij zit wel met defibrillator + pacemaker) op 4 juli zijn de problemen begonnen. De defibrillator is afgevuurd; tot op vandaag al 12 keer. De oorzaak daarvan is een kaliumtekort. Intussen is de ambulance al 6 keer moeten komen. In die tijd heeft hij al twee keer een ablatie gehad, heel zwaar en pijnlijk. Hij ligt nu op dit moment nog op de intensive care; mogelijk morgen gewone kamer. Maar het probleem is: enkele dagen thuis zakt zijn kalium heel sterk en krijgt hij de ene shock na de andere. Cardiologen staan voor een raadsel. Hij wordt gevolgd in Gent ook. Mijn vraag is: heeft er daar ook iemand ervaring mee? Dank u vriendelijk en ik hoop op een oplossing!

    • Beste Myriam, Een kalium-tekort bij een gezond, gevarieerd en zoutarm eetpatroon (groenten, fruit, aardappels, zuivel, noten, peulvruchten, rauwe cacao) is relatief zeldzaam. Toch kan een kaliumdeficiëntie desondanks ontstaan door een bepaalde ziekte of afwijking. Een bekende veroorzaker van gevaarlijke kaliumtekorten is een te snel werkende schildklier: hyperthyreoïdie. Ook bij het syndroom van Conn (primair hyperaldosteronisme) is hypokaliëmie vaak het gevolg; de bijnieren maken dan te veel hormonen (aldosteron e.a.) aan en dit heeft grote invloed op de mineraal- en vochthuishouding. Het gevolg is een verhoogde bloeddruk en vaak ook een verlaagd kaliumgehalte in spieren en bloed. Een darmafwijking kan ook de oorzaak zijn van het kaliumtekort: zo kan een stoornis van de darmwand voor een opnamestoornis van kalium leiden. In dat geval krijg je wel genoeg kalium binnen, maar kan de darm deze kalium niet opnemen. De kalium verdwijnt dus ongebruikt via de ontlasting en/of urine. Ook bepaalde medicamenten kunnen kaliumdeficiëntie tot gevolg hebben. Hierbij valt te denken aan diuretica (plaspillen) die veel worden ingezet bij hartfalen en om een verhoogde bloeddruk omlaag te brengen. Ook van prednison, insuline-medicatie (bij suikerziekte) en andere hormonale medicamenten is bekend dat ze een kaliumtekort in de hand kunnen werken. Tot slot ontstaat een kaliumtekort heel vaak als gevolg van overmatige diarree, overmatig braken en overmatig gebruik van laxeermiddelen. In dit artikel kun je nog meer lezen over kaliumtekorten: Kalium: de gevolgen van kaliumtekort & kalium-overschot. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  44. Hallo, Wat een getob kan een kaliumtekort geven. Ik heb slechte bijnieren en ze hebben bij mij een metopirontest [red: m.b.t. cortisol] gedaan. Dan leggen ze die dingen een soort van tijdelijk stil. Ben daarna heel ziek geworden, denk zelfs tegen een Addison-crisis aangezeten te hebben. Kreeg daar cortisol voor van de huisarts en dat hielp tijdelijk. Ben toen verspreid over de dag ORS gaan drinken, 1 a 2 zakjes per dag. Daar zit ook kalium in en die verhouding is precies goed afgestemd met het natriumgehalte. Dat heeft namelijk heel veel met elkaar te maken! Als die verhouding uit balans is, zakt het een of het ander. En bij mij zijn de klachten van spierzwakte en concentratieproblemen een stuk minder geworden. Ik word verder nog onderzocht, maar de huisarts zegt dat ik dit prima kan blijven drinken zo. Wel opletten bij slechte nieren. Sterkte iedereen!

  45. Janny van Dalen Reageer

    Zelf ben ik iemand die een aangeboren hartafwijking heeft. Na 2 operaties en vele jaren later medicatie gekregen. Eind 2012 ontdekte het ziekenhuis bij opname een ernstig kaliumtekort. Ook ik gebruik plastabletten voor het hart, heb toen eerst een kaliumdrankjes gekregen, later 3×2 kaliumtabletten per dag à 500 mg. Onlangs werd er wéér een ernstig kaliumtekort geconstateerd, 2,7 op S.E.H. Via infuus is er kalium-natrium-oplossing + vaatverwijders toegediend. Nu gaat het weer, maar het gevaar van weer een tekort blijft, ondanks m’n aangepaste voeding, toch bestaan. Word nú wél in de gaten gehouden door de artsen.

  46. Als reactie op de mail van Karin kan ik alleen maar zeggen dat het na alle onderzoeken nog steeds niet duidelijk is waardoor haar kalium tekort is ontstaan.Zij is door de CT scan gegaan en daar is nog niets uitgekomen.Ook krijgt zij een uitgebreid hart onderzoek. Zij heeft van iemand het advies gekregen om het voedingssupplement te slikken ADHS. Daardoor voelde zij zich een stuk beter. Haar Kalium gehalte was de laatste keet 4.1 ,Volgens mijn dochter kwam dat waarschijnlijk door dit middel. De Internist was hierdoor zeer verrast en niet zo blij mee. Zij geloven niet zozeer in de alternatieve geneeskunst. Misschien als ze zelf iets mankeren waar ze zelf het antwoord niet op weten. Alleen zullen ze dat niet wereldkundig maken. Ook heeft zij het advies gekregen om L Tyrosine te slikken, want ook haar korte termijn geheugen heeft een klap gehad. En dat werkt goed op de hersenen. Alles natuurlijk eerst opgezocht op het internet wat voor middelen het zijn en wat het doet. ADHS is heel goed voor de bijnieren en geven je een boost, want toch wordt heel vaak gedacht dat zij de oorzaak hiervan zijn. Hoop dat ik met deze informatie iets kan bijdragen om mensen op weg te helpen.Mijn dochter krijgt nog verdere onderzoeken, dus het is afwachten wat er uitkomt.

    • younes Ammed

      Als reactie op de mail van Joke en Karin wil ik zeggen dat natuurlijke stoffen het beste zijn, want het lichaam is daar ook het meest aan gewend, los van de allergieën. Wanneer we het hebben over pure honing, dan spreken we over een heel speciaal voedingsmiddel dat het lichaam niet alleen stabiliseert, maar ook de hersenen, zenuwen en nog heel veel meer dingen herstelt, ontwikkelt en geneest. Dus kalium opnemen in het lichaam gaat veel beter met gebruik van hoog-kwalitatieve honing. En kaliumverlies komt dus ook doordat het lichaam qua bepaalde processen in het lichaam niet op en top is. Het is bewezen dat in pure honing miljoenen geneesmiddelen zitten. De Internist die Joke bedoelt was er niet zo blij mee omdat hij het verdere verloop niet kent en er dus geen kennis van heeft, dat is alsof iemand zich op glad ijs bevindt. Bij honing is dat niet zo, want het is zekerheid en ik hoop dat je dochter honing krijgt. Ook al is het niet zo goedkoop, het is wel betaalbaar. Ik hoop hiermee een goede schets te hebben gemaakt over hetgeen ik het heb gehad. Groetjes, Younes

  47. Mijn verhaal is hetzelfde als van de dochter van Schmidt. Het is even goed gegaan maar nu is mijn kaliumgehalte weer flink aan het dalen. Helaas reageer ik niet goed op medicijnen, flinke bijwerkingen en zelfs een ernstige allergische reactie. Ik wil zo graag de oorzaak weten en niet klakkeloos accepteren dat ik kaliumtekort heb en mijn hele verdere leven die … medicijnen moet slikken. Wie kent er een arts die gespecialiseerd is op dit gebied?

  48. mijn dochter heeft een ernstig kalium tekort gehad met hartritme stoornissen. Heeft op de hartbewaking gelegen. Zij is gescand en daar is niets uitgekomen. lever, nieren en bijnieren zagen er goed uit. Haar klachten begonnen met licht in het hoofd en prikkelingen aan een kant van haar gezicht. Via de eerste hulp direct door naar de hartbewaking waar werd geconstateerd dat zij hevige hartritmestoornissen had. Dus het is bij toeval ontdekt. Men weet niet hoe zij haar kalium verliest. Zij eet normaal, is niet op dieet. Het blijft een raadsel hoe zij aan dit tekort komt. Als iemand weet welke specialist of de zelfde ervaringen heeft gehad dan verneem ik dat heel graag. Alvast bedankt!

  49. Ik slik sinds ruim 3 maanden hydrochloorthiazide 12,5 PCH tabletten en na een controle van het bloed bleek dat ik een kaliumtekort heb. Er werd niet gezegd hoeveel het tekort is. Elf jaar geleden had ik een hartinfarct, dus slik ik Metropolol 50 mg, Acetyl Card 80 mg en Pravastatine 20 mg en verder inhalatie medicatie voor COPD, en calciumtabletten. Verder eet ik zo’n beetje alles wat aanbevolen is en soms een glaasje rode wijn. Mijn bloeddruk is door de chloorthiazide wel mooi omlaag gegaan, die was het laatste jaar te hoog. Ik was blij dat deze medicatie hielp, want ik heb erg veel geprobeerd en had steeds allergische reacties. Hopelijk weet u raad. Hartelijke groet, Ria Post

    • Hallo Ria Post, Hoewel het al meer dan een jaar geleden is dat je verhaal op de site stond, wil ik er toch op reageren. Mijn man is zwaar hartpatiënt en heeft nog maar 11% hartpompfunctie. Hij kreeg ook Hydrochloorthiazide omdat de Bumetanide niet meer voldoende werkte (dit middel werkte fantastisch). Hij is in 2 weken 10 kilo afgevallen waarvan het grootste deel vocht. MAAR, doordat hij zo veel vocht was verloren had hij een ernstig kaliumtekort, wat wij niet wisten. Daardoor heeft hij een hartstilstand gekregen. Dus mevrouw Ria Post, houd zelf de vinger aan de pols en laat regelmatig het kaliumgehalte opmeten. Met vriendelijke groet, Vronie

  50. noor van der woerdt Reageer

    Hoe kan ik onderzoeken wat de reden is van een te hoog kaliumgehalte in mijn bloed? De laatste keer had ik een waarde van 5,6, de dokter staat voor een raadsel. De apotheker heeft mijn medicijnenen gescreend en niks ontdekt. De diabetesverpleegkundige en ik hebben alleen kunnen ontdekken dat dagelijks 3 glazen sinaasappelsap en 2 glazen prosecco (groeit op vulkaangrond wat kaliumrijk is) mogelijk een oorzaak zou kunnen zijn? Ik slik dagelijks een magnesiumtablet omdat ik regelmatig spierkrampen heb in voeten, enkels en kuiten. Nu heb ik dat sinds half december 2011 ook in mijn rug,wat erg pijnlijk is.De reden dat ik me zorgen maak is omdat ik hartpatiënt ben en lijd aan atriumfibrilleren en daar ook dagelijks medicijnen voor neem. Op advies van de dokter laat ik nu sinds 2 weken lipitor staan,tot nu toe geen verbetering. Kunt u mij helpen? Groet, Noor van der Woerdt.

    • Hoi Noor, Magnesium zorgt voor opname van kalium in het bloed. Mogelijk is dat een oorzaak. Als je last van atriumfibrilleren hebt zorg dan voor voldoende vit B1 (slik dan wel het hele B complex, want als je één B-vitamine gaat slikken, kan je een tekort aan de andere B vitamines krijgen, vit B (1, 2, 3, 5, 6, 11 en 12 is goed voor een hele reeks dingen en hebben we vaak tekort door bijvoorbeeld alcohol/suiker/slecht eten/weinig in de voeding. ook goed voor de energie). De magnesium is een van de dingen die goed zijn voor dat atriumfibrilleren. Alleen magnesium zorgt echter voor een tekort aan calcium. Ik zou kiezen voor een calcium, magnesium, zink tablet (+ liefst vitamine D erin voor de opname, weet niet of je al veel D binnenkrijgt). De calcium is ook tegen spierkrampen in de voeten/kuiten. Mogelijk heb je door het slikken van de magnesium al een (relatief) calciumtekort. Heel veel succes en luister naar je lichaam. Groet, Els

    • magnesium zorgt voor opname kalium. Als je alleen magnesium slikt daalt ook je calciumgehalte, waardoor spierkrampen zoals je beschrijft kunnen ontstaan. Ik zou je adviseren calcium-magnesiumtabletten te nemen om het evenwicht te herstellen (of alleen die magnesiumtabletten, maar dan meer kaas en melkproducten te eten)

  51. Overal kun je lezen over kaliumtekort en in welke voeding het zit en welke medicijnen ertegen zijn. Maar ik wil graag weten hoe lang het kan duren voordat het kaliumtekort weer hersteld is naar normaal. Dus, stel, ik ontdek 8 december dat ik een kalium van 3.4 heb. Ik begin die dag meteen met extra bananen te eten, tomaten te eten (die ik normaal nooit eet) en meer voeding te eten waar kalium in zit. En dan is het nu 19 december, kan mijn kaliumtekort dan weer hersteld zijn (naar 3.5 of hoger)? Met vr. gr. Ineke Huizing

  52. Ik wil graag weten hoe ik kan weten of ik een tekort of een teveel aan klium heb. Is dit alleen mogelijk via bloedcontrole of zijn er ook zelftests? Ik ben namelijk bezig met een onderzoeksverslag voor de opleiding Verzorgende IG en dit lijkt me een heel goed onderwerp om te doen. Wie o wie kan mij helpen? Groetjes, Monicque

    • Het is onverantwoord om zomaar een supplement of tablet te gaan slikken,zonder bloedonderzoek,een te hoog kalium is al net zo gevaarlijk. Ik heb regelmatig een kaliumtekort,ben er zelfs door op de hartbewaking beland. Door allergie voor tomaat, soja e.d. kan ik maar moeilijk aanvullen via de voeding. Ook het gebruik van de zogenaamde plaspillen maakt dat het kalium uit mijn lichaam wordt ontrokken. Nu ik prednison moet gebruiken voor de benauwdheid van de hooikoorts is het dweilen met de kraan open. Nu lees ik hierboven dat banaan en avocado rijk zijn aan kalium, zo ook broccoli. Ondanks het gebruik van kaliumhydrochloride 600 tweemaal daags al 10 dagen is mijn kalium nog maar met 0,2 gestegen… Daarom laat mijn huisarts regelmatig de waarde meten. Niet zomaar zelf aanrommelen, maar gedegen onderzoek naar laten doen, want het kan zelfs een hartstilstand tot gevolg hebben. Succes met je onderzoek Monicque! Groetjes, Leny

  53. Ga nou niet zomaar kaliumtabletten slikken ‘om te checken’. Laat liever simpelweg je bloed controleren en overleg met je arts.

    • Het is heel moeilijk een overdosis kalium te krijgen. Zolang je het potje niet in 1 keer slikt kan je best kaliumsupplementen nemen zonder gevaar. Ik zou dus niet weten waarom je naar een arts moet, helemaal omdat er maar 1 test voor is: de arts geeft je kaliumtabletten en kijkt of de klachten verminderen of verdwijnen. En bloed laten controleren op kalium? Het laboratorium heeft wel wat anders te doen hoor.

    • Beste Wesly, Ik denk dat bloed laten prikken nooit kwaad kan en bijna een vereiste is als je vermoedt dat je de symptomen van kaliumtekort hebt. Ik vind het niet overbodig dat het laboratorium die bloedstalen ook analyseert… zeker niet na alles wat ik hier lees op de pagina en mijn eigen ervaring met ernstig gebrek aan kalium. Een kaliumtekort wordt geloof ik vaak te laat opgemerkt en beter eventjes werk in het laboratorium dan mensen die na lang wachten hoogdringend naar de Spoedeisende Hulp moeten om gemonitord te worden door een teveel of tekort aan kalium. Groetjes, Anna

  54. Meyskens, Freddy Reageer

    Een bron van kalium en nog veel meer zijn kiwi’s. In Denemarken wordt het zelfs aangeraden om 3 kiwi’s per dag te eten om de bloeddruk te verlagen. En als natuurlijke bloedverdunner.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.