Elly stelde de volgende vragen aan Gezondr: “Waarom heb ik al 5 dagen groene ontlasting? En wat is de oorzaak van overmatige productie van gal door de lever?” In dit artikel worden bovenstaande vragen behandeld en worden verscheidene aandoeningen en afwijkingen van de galblaas en galwegen besproken, waaronder galweginfecties, galblaasontstekingen en galstenen

Wat is gal?

Gal oftewel galvloeistof is een goudgele, gifgroene of soms zelfs gitzwarte vloeistof met een extreem bittere smaak. Gal wordt uitgescheiden door de lever en is nodig voor de vertering van vetten uit voeding. Gal wordt via de galblaas in de darmen gebracht en werkt daar in op voedingsvet en neutraliseert voedingszuren. Doordat galvloeistof voedingsvetten opdeelt, kan vet voedsel uiteindelijk door de darmwand worden geabsorbeerd.

Nut van de galblaas…

De galblaas krijgt van de lever gal aangereikt en houdt deze een tijdje vast totdat er vetten worden gegeten en de gal nodig is in de darmen. Zodra voedingsvet in de darmen terechtkomt, knijpt de galblaas zich samen en vloeit de gal via de galgang in de twaalfvingerige darm. De galblaas dient dus als tijdelijke gal-opslag.

Te veel gal of te weinig gal

Het kan zijn dat je lever te veel of te weinig gal produceert. Een overmatige galproductie of ondermaatse productie van galvloeistof door de lever kan allerlei oorzaken hebben. Zo kan een verhoogde productie van gal worden veroorzaakt door problemen met de heropname (resorptie) van galzouten of galzuren door de darm-lever-kringloop. Dit kan weer liggen aan een vitamine- of mineralengebrek…

Maar bijvoorbeeld ook aan problemen met de nieren of een verstoorde vochthuishouding. Daarnaast kan de galproductie worden beïnvloed door suikers, cholesterol, hormonen en zenuwaandoeningen. Groene ontlasting wordt overigens zelden veroorzaakt door een verhoogde productie van gal door de lever… Maar veeleer door een probleem met de samenstelling, opslag of uitscheiding van gal.

Groene ontlasting wordt slechts zelden veroorzaakt doordat de lever te veel gal aanmaakt, waardoor de galblaas overvol raakt en “overloopt”.

Problemen met galblaas & galwegen

Gal wordt vervoerd via de galwegen. De galwegen beginnen in de lever als dunne, vertakte kanaaltjes tussen de levercellen. Naarmate ze dichter bij de gal komen, voegen ze zich samen en worden ze steeds dikker. Uiteindelijk monden de galwegen via de ‘grote galweg’ en ‘galblaasbuis’ uit in de galblaas. De galblaas is via een afvoerbuis verbonden met de twaalfvingerige darm.

Problemen in het “galstelsel” oftewel “galsysteem” kunnen ernstige gezondheidsklachten en -risico’s met zich meebrengen. Meestal is er dan sprake van een blokkade in de galwegen. De bekendste galweg-aandoeningen- & galblaasklachten zijn als volgt:

  • Galstenen of galwegstenen die vastzitten in de galwegen
  • Geelzucht (door vernauwing of verstopping van galwegen)
  • Niet-bacteriële ontsteking van galwegen (PCS)
  • Galweginfectie (bacteriële cholangitis)
  • Scleroserende cholangitis (verlittekening & afsluiting van galweg)
  • Galblaasontsteking (cholecystitis): meestal door grote galsteen
  • Gal-defect oftewel galblaasdefect (galblaas knijpt niet samen)
  • Tumor in de galwegen (cholangiocarcinoom)
  • Galblaaskanker (tumor of carcinoom in de galblaas)
  • Kolieken / koliekpijn: galkoliek c.q. galblaaskoliek c.q. galsteenkoliek
  • Galstuwing of cholestase (ophoping van galvloeistof in galstelsel)
  • Ziekte van Caroli (verwijde galwegen in de lever)
  • Cyste in de wand van de galweg
  • Galgang-atresie (leverziekte bij kinderen)

Ook leveraandoeningen kunnen logischerwijs ten grondslag liggen aan problemen met gal- & galwegen. Zo kan cirrose (leververvetting), leverinsufficiëntie of een leverdefect verregaande galklachten veroorzaken.

Let op: de galblaas deelt zijn afvoerbuis met de alvleesklier. Problemen met de galblaas geven dus ook problemen met de alvleesklier en andersom!

Behandeling van galklachten

Problemen met lever, gal, galwegen of galblaas worden in veel gevallen ontdekt tijdens een afwijkende leverfunctietest. Nader onderzoek naar aandoeningen van het galstelsel bestaat meestal uit inspuiten van contrastvloeistoffen, echografie, röntgenonderzoek, MRI-scans, een kijkoperatie en/of afname van weefselmonsters.

Vastzittende galstenen dienen operatief te worden verwijderd of vergruisd. Andersoortige obstructies van de galwegen worden meestal verholpen met behulp van een specifiek soort kijkoperatie (ERCP). In sommige gevallen moeten stents in het galstelsel worden geplaatst. Ontstekingen in het galsysteem worden doorgaans behandeld met corticosteroïden, antibiotica en andere ontstekingsremmende medicijnen.

Bij een tumor in de galwegen of galblaaskanker wordt doorgaans chemotherapie en/of bestraling toegepast. In het allerergste geval wordt de galblaas verwijderd of is een levertransplantatie noodzakelijk. Een mens kan niet zonder lever, maar goed zonder galblaas leven. De gal wordt dan niet langer opgeslagen, maar continu en rechtstreeks in de twaalfvingerige darm uitgestoten.

Alternatieve ‘gal flush’ oftewel galblaaszuivering

Binnen de alternatieve geneeswijzen wordt ook nog weleens gebruikgemaakt van een zogenaamde ‘gal flush’ oftewel lever- en galblaaszuivering. Het gaat om een soort spoeling waarmee de lever en gal zouden kunnen worden gereinigd. Hiermee zouden obstakels worden verwijderen die de lever verhinderen om diens reinigende en ontgiftende taken op efficiënte wijze uit te voeren. Gedurende de voorbereiding wordt het darmkanaal gereinigd door 5 dagen aan een stuk appelsap te drinken. Het appelzuur zou eventuele galstenen, welke voornamelijk uit cholesterol bestaan, zachter maken qua consistentie.

Op de dag van de ‘gal flush’ zélf worden na de ochtend geen vetten meer genuttigd, waardoor alle geproduceerde gal zich in de galblaas zou verzamelen. In de avonduren wordt het darmstelsel leeggemaakt en het galkanaal verwijdt zodat de stenen gemakkelijker hun uitweg vinden. Ook wordt er ’s avonds een oliemengsel gedronken waardoor de in de galblaas verzamelde gal ineens zou worden uitgestoten om de vetzuren te emulgeren. Dankzij de vrijlating van de grote hoeveelheid galvloeistof zouden stenen, steengruis én kristallen via het galkanaal in de darm terechtkomen, waarna ze via de ontlasting en/of een darmspoeling verdwijnen.

Bovenstaande alternatieve lever- en galblaaszuivering zou volgens bepaalde websites tot de waardevolste methodes behoren om iemands gezondheid te herstellen; Gezondr betwijfelt echter ten stelligste of een ‘gal flush’ daadwerkelijk heilzaam is. 

Galvloeistof & groene ontlasting

Hoe meer vet je eet, des te meer gal er in de darmen terechtkomt en des te groener je ontlasting wordt. Daarnaast kan de samenstelling van de verschillende galkleurstoffen afwijken. Gal kan (afhankelijk van je gezondheid) namelijk pigmenten in verschillende afbraakstadia bevatten:

  • Hemoglobine (rood)
  • Biliverdine (groen)
  • Bilirubine (geel)
  • Stercobiline (bruin)

Zo kan je ontlasting relatief groen zijn door een lage concentratie aan bruine kleurstoffen of een hoge concentratie aan gele & groene kleurstoffen. Tot slot kan je ontlasting er groen uitzien doordat deze simpelweg te lang in de darmen aanwezig blijft… Bijvoorbeeld door een slechte darmwerking of darmverstopping.

Tot slot

Groene ontlasting ontstaat dus meestal door een extreem hoge concentratie aan gal in de ontlasting. Een overschot aan galkleurstoffen in de ontlasting is meestal het gevolg van een oververzadigde galblaas. De galblaas kan worden overbelast door overmatige productie van gal door de lever of een verminderde uitscheiding van galzouten door de galblaas.

Grijze of ontkleurde ontlasting duidt doorgaans op een extreem lage concentratie aan gal in de ontlasting door een verminderde galproductie. Je stoelgang krijgt een vies-gele tot okerachtige kleur als galkleurstof wel wordt geproduceerd, maar niet weg kan uit de lever of galblaas. Op den duur worden ook je huid, mondslijmvlies en oogwit geelachtig (geelzucht).

Heb jij ervaring galblaasaandoeningen, leverproblemen of andersoortige  galklachten? Deel hieronder jouw vraag of verhaal in een reactie…

96 Reacties

  1. Na verwijdering galblaas in 2016 heb ik nu al 2 jaar last van galreflux. Begint met een strak gevoel rechts onder m’n ribben waarna ik het naar mijn maag voel lopen met als gevolg zere maag, misselijk en brandend borstbeen.straalt uit naar de rug en in ernstige gevallen zelfs naar m’n hoofd. Iemand enige ervaring hiermee? Ik heb bijna altijd last en slaap erg slecht. Heb al vanalles geprobeerd en nu adviseerde ieman me een homeopaat.

  2. Ik heb nu al 2 maanden groene ontlasting en pijnklachten in buik + rug. Aan de rechterkant met name. Geen diarree. Wel een opgezette buik. Ook lymfen in de lies zijn vergroot. Structuur van ontlasting is vrij normaal. Ontlastingonderzoek toont geen parasiet, bacterie of virus aan. Ook bloedonderzoek is normaal. Coloscopie toont niks aan. Dit geldt ook voor een echo van de bovenbuik… ik ben ten einde raad. Naast dagelijkse pijnklachten heb ik ook een verminderde eetlust en ben ik moe, maar dit kan ook komen door de stress die ik hiervan ervaar. Heeft iemand enig idee wat het nog kan zijn.. of welk onderzoek nog duidelijkheid kan geven. Ik maak me erg zorgen omdat het al zo lang duurt.

  3. Al zeker 5 jaar last , lijkt op galblaasontsteking -echter is op echo niks te zien. De pijn lijkt niet op kolieken, gaat wel gepaard met overgeven. Vooral gal. Dit houdt zo’n 3 dagen aan, kan dan ook niks eten/drinken. Dit komt zo’n 2xper maand voor. Bij huis en mdl arts kom ik niet verder.
    Bloedprikken levert ook niks op, ze kunnen op het moment dat ik zo’n aanval heb wel bloedprikken om te bepalen of waardes zijn verhoogd, maar op die momenten ben ik te beroerd om uit bed te komen. Ik voel me zo machteloos… weet niet wat ik nog kan proberen of aanwenden qua onderzoeken. Een osteopaat heeft me eens gezegd dat ook de nervus vagus een rol speelt in de heftige hoofdpijn op die momenten maar daar kan ik ook niks mee.

    • Beste Anna, Wat vervelend dat je zoveel pijn hebt en zo ziek van bent, maar niet verder komt. Ik herken jouw klachten. Ik werd ineens ook heel erg ziek, maar bleef net als jij ermee rondlopen totdat ik acuut geopereerd moest worden aan mijn galblaas die ontstoken bleek te zijn. Na tweetal buikechografie – waar geen galstenen op te zien was – en verhoogde ontstekingswaarden in het bloed, werd ik opgenomen en via de SEH met spoed geopereerd. Er zijn verschillende soorten galstenen. Een daarvan heet pigmentsteen en deze is niet te zien op beelden van echografie. Ook niet op een CT-scan. Ik had last van grote pigmentstenen waarvan eentje vastzat in de galwegen. In mijn geval is de galblaasontsteking mijn ” redding” geweest. Houd moed en laat je niet afwimpelen. Het is niet goed om zo rond te blijven lopen; je lichaam geeft dat aan. Heel veel sterkte.

  4. Dag Paul, Ik ben nieuw op deze site en stel eigenlijk nooit vragen. Meestal krijg ik genoeg informatie via internet. Maar nu toch maar het volgende: Ik volg nu 9 dagen het koolhydratenarm dieet van Matty Barnhorn (LCHF&KETO). Gebaseerd op 20 tot 25 gram koolhydraten en veel vet. Het gaat gemakkelijk en ben nu ruim 2 kilo afgevallen, maar nu heb ik de laatste 4 dagen groenige ontlasting. Aangezien ik nog geen 2 jaar geleden een ERCP heb gehad en diverse galstenen in mijn galblaas heb, maak ik mij wat zorgen over het vele vet wat ik nu binnen krijg. Maak ik mij terecht zorgen of kan ik gewoon doorgaan? Alvast bedankt voor je reactie. Jenny.

  5. Hoi, ik heb al een aantal weken last van pijn in mijn bovenbuik onder de ribboog. De bloeduitslagen en de echo zijn goed. Ik heb Antagel (algeldraat met magnesium) voorgeschreven gekregen. Dit helpt niet, ik heb echt zoiets van wat nu?

  6. Al meer dan een jaar heb ik last van hevige pijnen in het gebied van mijn maag. De huisarts schreef omeprazol op, en dit werkte. Nu kwam deze week uit een onderzoek in het ziekenhuis aan het licht dat ik galstenen heb. Hoe kan het, dat ik met het gebruik van omeprazol, een maagbeschermer, toch geen last had van deze pijnaanvallen veroorzaakt door galstenen? Overigens ben ik ook nog maar 17, en ik vind de diagnose ‘galstenen’ dan ook zorgelijk.

    • Echt héél veel mensen hebben galstenen. Het is echter niet zo dat een galsteen per definitie klachten teweegbrengt. Pas als galstenen vast komen te zitten in aanvoergangen of afvoergangen ontstaan doorgaans ontstekingen en/of infecties. Ik beweer geenszins dat de pijnaanvallen die je ervoer niet door galstenen werden veroorzaakt, maar als ze konden worden onderdrukt met maagbeschermers, lijkt me dit inderdaad niet logisch… :?

    • Hallo Maartje, Hoe gek het ook klinkt, mijn koliekaanvallen (ná verwijdering van de galblaas!) kon ik ook bestrijden met Omeprazol. Dit ontdekte ik toevallig toen ik zo’n capsule slikte van mijn vriendin. Dus maagklachten kunnen dan toch op een of andere manier te maken hebben met de galblaas of in mijn geval de gal die door de lever geproduceerd wordt. Ik snap er helemaal niets van maar ben een grote voorstander van kritisch bekijken wat je eet en drinkt. Ik drink nu geen alcohol meer en ben sinds anderhalf jaar van mijn klachten af. Misschien werkt dit voor jou ook. Sterkte!

  7. na een zware verkoudheid met koortsuitslag rond de mond die 2 weken duurde, heb ik nu daar aansluitend sinds 4 dagen gele waterige stoelgang. Daarbij krijg ik een half uur na elke maaltijd wat kramp boven mijn navel wat zich beperkt tot een half uurtje. Wel te verdragen. Elke ochtend is het veelbelovend bruinig en heeft het n lossige vorm, maar vlak daarna nog 2 a 3 maal puur geel water met wat onverteerde pitjes. De rest van de dag is het rustig. Zal ik dit afwachten of naar de huisarts? Ik werk gewoon, slaap redelijk goed en energie is wel oké.

    • Dit zou bijvoorbeeld een buikgriep c.q. voedselvergiftiging kunnen zijn. Mocht je je zorgen maken, benader dan altijd even de huisarts.

  8. Goedendag, Ik ben al bij huisarts geweest, maar wil even wat onderzoeken voor mezelf. Pakweg 10 jaar geleden is mijn galblaas verwijderd, nu heb ik in de afgelopen weken 2x naar mijn idee hetzelfde gevoeld als een galkoliek, alleen niet rechts, maar steken eerst in de maag, en later uitstralend naar links, ook naar de rug toe, dit houdt dan een dag of 2 aan., de huisarts denkt zelf niet aan galwegstenen. Heb binnenkort een echo van de buik. In het bloed is een minimale ontstekingsverhoging gevonden, een iets verhoogde leverfunctie, en een lage hemoglobine waarde. Alvleesklier werkt goed, en m.b.t. galblaas waren ook geen afwijkingen in het bloed. Ik wacht de echo af, maar iemand een idee waar dit op kan duiden?

    • Ook netelroos steekt tegelijkertijd de kop op, met name in de halsstreek.

    • Welke exacte ontstekingswaarde was verhoogd? En zijn bijvoorbeeld ook je schildklierwaarden gecontroleerd?

  9. Hallo Paul, Hartelijk dank voor uw reactie. Maar mijn schildklier is al toen ik puber was gecontroleerd. Via een onderzoek. En later gebeurde dit via bloedafname. Maar er is al vastgesteld een keer door een neuroloog dat mijn nervus vagus is overbelast. Ik heb namelijk last van mijn maag. Ook zitten daar in de fundus veel goedaardige poliepen. En ja mijn galblaas is ook enigszins verstoord. Ik ben geboren met lymfeoedeem en ptosis. Mijn ogen worden alleen in uiterste noodzaak geopereerd. En ik heb vanaf kindertijd al beeld van Raynaud. In mijn leven heb ik verscheidene keren oedeem gehad. Nu is mijn wens dus een onderzoek naar de nervus vagus. Ik hoop dat de arts in opleiding mij dit onderzoek laat ondergaan. En ik wil van de levenslange moeheid dus af en van het oedeem af. Kan door nervus vagus stimulatie de ernstige moeheid minder worden en verdwijnen? Ik heb dus Asperger en astma vanaf babytijd. Hoort bij exsudatieve diathese. Een fijn weekend.

    • Beste Annie, Het is heel moeilijk om de exacte oorzaak van vermoeidheidsklachten te achterhalen. Dat geldt des te meer als er sprake is van een mogelijkerwijs multicausale oorzakelijkheid. Ik blijf erbij dat veel van je klachten in theorie zouden kunnen worden verklaard door een hypothetisch schildklierprobleem of vitamine B12-tekort. Ik ben dan ook benieuwd naar welke bloedwaarden men precies heeft gecontroleerd, evenals naar je exacte bloeduitslagen. Voor meer informatie over chronische vermoeidheid en oedeem kun je hier terecht:

      Deze pagina wil ik graag zo relevant mogelijk houden ten aanzien van galblaasproblemen: galstenen, galweginfecties, galblaasontsteking, porseleingalblaas, galblaaskanker, galblaasreiniging, galvloeistof (te veel, te weinig, te dik, te dun), et cetera… Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  10. Hallo. Ik heb een dringende vraag. Mijn vader heeft sinds 3 weken erg jeuk over zijn hele lichaam. Hij slaapt niet door de jeuk. Vandaag een echo gehad. Alles zag er goed uit alleen zijn galblaas was iets verdikt. Hij heeft medicijnen tegen de jeuk maar niks helpt. Heeft iemand tips. Zijn cholesterol is wel te hoog en zijn leverwaarde was ook te hoog door alcohol. Hij drinkt sinds 3 weken helemaal niks meer help hij is ten einde raad.

    • Dit had mijn man ook 3 weken lang hij werd er gek van, dus na huisarts en kreeg zalf ervoor maar ook geen resultaat, daarna weer huisarts kreeg te horen dat het met ontsteking te maken had in het lichaam, maar 2 dagen later had hij afspraak bij zijn MDL arts, hij zag het gelijk aan zijn gezichtskleur we nemen u op dit is niet goed. En volgende dag gelijk in MRI, daar kwam uit dat hij in zijn gal stenen had, volgden dag via scopie zijn de galstenen verwijderd, en heeft antibiotica toegevoegd via infuus en hij ligt er nog, want voelt zich nog steeds niet in orde, en normaal had hij trek om te roken zelf nu niet meer trek en hij denk bij zich zelf ga ik dit nog halen kom ik nog thuis… Maar wat ik jou aan raad is neem contact op met huisarts post wacht niet te lang en is zijn gezichtskleur normaal dat is ook belangrijk, maar achteraf kan het wel veranderen. Bel ze laat ze bloed afnemen of wat. Heel veel sterkte met je vader!

  11. Hallo! Jullie schreven over de oorzaak van groene ontlasting, maar is er ook iets dat je er tegen kunt doen? En hoe weet je dat het niet een ziekte als salmonella is?

    • Groene ontlasting voorkomen of verhelpen, is een kwestie van de onderliggende oorzaak aanpakken. De ‘behandeling’ van groene ontlasting is dus volkomen oorzaakafhankelijk. Een darmziekte zoals salmonellose gaat gepaard met allerlei buikgriepsymptomen, waaronder buikkrampen, diarree, misselijkheid, braken, bloed en/of slijm bij de ontlasting, hoofdpijn, verhoging, koorts en mogelijkerwijs spierpijn. Zolang groene ontlasting op zichzelf staat en dus niet vergezeld gaat van gezondheidsklachten is er geen reden om aan te nemen dat er sprake is van een dergelijke gezondheidsaandoening. Zie ook dit artikel over de kleur van ontlasting

  12. Hoi, ik heb sinds een week lichte okerkleurige ontlasting. Mijn galblaas is 4 jaar geleden al verwijderd, na een galsteen van 2,5 cm. Deze weet de dokter aan mijn gastric bypass die ik kort daarvoor had ondergaan. Ik heb ook sinds een dag of drie een hele harde en pijnlijke bovenbuik en de pijn trekt naar mijn middenrug. Wat zou dit evt kunnen zijn?

    • Hallo Monique, het zou kunnen zijn dat je weer galstenen hebt maar dan in de galweg(en) zelf aangezien je galblaas al verwijderd is. Misschien dat je het inmiddels al weet én al behandeld bent ervoor, omdat dit bericht al in december was. Bij mij is mijn galblaas in december 2015 verwijderd en sindsdien heb ik nu alweer voor de derde keer wéér nieuwe galstenen. Elke keer worden deze weer via een ERCP weggehaald (ze blazen deze dan richting dunne darm zodat ze via de ontlasting gewoon uitgescheiden worden), maar het is altijd weer een pijnlijke zaak, de kolieken en ook weer herstellen na de ERCP. Groetjes, Eli

    • Hallo Moniek weet je al iets meer? Ik heb precies dezelfde klachten mijn galblaas is 6 jaar geleden verwijderd, was ontstoken en er zaten veel stenen in. Nu bovenbuik echo gehad en alles zag er normaal uit en ook aan bloed is niets te zien misschien dat jij ondertussen iets meer weet? Groetjes, Tina

  13. Hi, Sinds 1 maand of 2 heb ik gemerkt, dat mijn dochter van 2 jaar en half heel zachte witte stinkende ontlasting heeft. Wat kan dit zijn? en wat kan ik hieraan doen? Alvast bedankt! Een bezorgde mama

    • kimberley pex

      Sayrisha, metéén naar de huisarts ! Dit is niet goed ! Sterkte .

  14. Beste Gezondr, In de tekst staat de zin “Daarnaast kan de galproductie worden beïnvloed door suikers, cholesterol, hormonen en zenuwaandoeningen.” De hormonen die genoemd worden verwijst dat naar het hormoon cholecystokinine die het afscheiden van de gal stimuleert, of kan dit ook door andere hormonen komen? Ik vraag dit omdat ik al een tijdje hormonen slik en spuit omdat ik zwanger wil worden en sinds die tijd erg ziek ben. Ik heb van mijzelf vaak gal in mijn maag, wat maagpijn veroorzaakt. Maar sinds de hormonen is dit vertienvoudigd. Misschien is het vergezocht, maar ik wil graag weten wat er aan de hand is met me. Mijn huisarts heeft geen idee. Groetjes, Stephanie

    • Beste Stephanie, Hormoontherapie t.a.v. zwanger willen worden bestaat veelal uit clomifeen (dat de productie van LHRH en indirect LH en FSH stimuleert), gonadotrofinen (mengsels van FSH, LH en/of hMG), bromocriptine (prolactineremmer), een GnRH-agonist en/of een direct LHRH-pompje. Voor zover ik weet worden nagenoeg alle oestrogen-achige hormonen in verband gebracht met galsteenontwikkeling en galblaasontsteking. Harde bewijzen zijn er volgens mij (nog) niet, maar er wordt al heel lang gedacht dat vrouwen een veeeeeel grotere kans hebben op galblaasproblemen door toedoen van hun vrouwelijke hormoonhuishouding en gebruik van orale anticonceptiva. Of jouw klachten het gevolg zijn van hormoontherapie die je galblaas negatief beïnvloedt, durf ik ECHT niet te zeggen. Van die materie heb ik echt veel te weinig verstand… Maar het zou raadzaam kunnen zijn om dit vraagstuk eens weg te leggen bij je arts(en). Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! En ik hoop heeeeeel erg op een succesvolle en (voor)spoedige zwangerschap! Groeten, Paul

  15. Op 27 juli heb ik een colonscopie gehad en een week eerder een echo van de bovenbuik. Nu is gevonden, dat ik concrementen in de galblaas heb, divertikels in mijn diverticulose tot in het terminale ileum, ook is er een minipoliep verwijderd. Mijn nierschors is aan beide zijden enigszins verkalkt en er is gering nierschorsverlies. Nu is mijn vraag, waarom halen ze die concrementen niet weg? Immers niet altijd goede gal doorstroming. Stopverfachtige ontlasting en ik ben dan intens moe. Al vanaf babytijd obstipatie, waarbij ik blauw werd. Toen als intens moe. Later darmontstekingen met toxinen. In 1981 anafylactische shock gevolg van gifstoffen in het bloed. Mijn wens is eindelijk eens wat meer energie te krijgen. Ik heb ook spierzwakte. Toch werd ik uit het ziekenhuis ontslagen, doordat ik nu geen symptomen heb. Wel krijgt mijn huisarts een PA. En hoe krijg ik het bloed schoner? Immers niet alle filters werken in de nierschors. Ook heb ik vasovagale reacties en myofasciale triggerpoints. Alles wordt door mijn huisarts ondergebracht in het Asperger Syndroom. Misschien dat iemand me kan adviseren, om meer energie te kunnen krijgen.

    • Heb je al eens je vitamine B12 gehalte laten meten? Een tekort kan ontstaan door slecht opname. Ik heb diverticulitis en gastritus en krijg maandelijkse B12-injecties die me heel veel goed doen!

    • Annie van Es

      In antwoord op bovenstaande. Ik ben nog steeds met onderzoeken bezig. Wel is gebleken dat ik naast Asperger stoornissen in het autonome zenuwstelsel heb en mijn nervus vagus is overbelast. Ik gebruik nu wegens maagstoornissen Ranitidine. Ben begonnen met Megaprazol en daarna Laprazol. Al een keer een reflux gehad. En tijdens het laatste maagonderzoek kwam de inhoud, de oude voeding naar buiten. Met het slikken van de Ranitidine heb ik veel last van diverse bijverschijnselen. Vanaf mijn geboorte ben ik altijd heel snel intens moe geweest. Ben geboren met lymfoedeem. En verder ptosis. Mijn bloed stroomt te traag en ook mijn lymfe heeft hindernissen wegens ontbreken van 2 knopen in de lymfebaan van mijn linker bovenbeen. En te droge vochthuishouding. Valt onder constitutiestoornis. Ik wil van die ernstige vermoeidheid af en een onderzoek naar de nervus vagus werking krijgen. Maar ik weet niet of mijn huisarts daaraan zal meewerken. Ik heb het Asperger syndroom. En myofasciale triggerpoints. Dus onder behandeling van een fysiotherapeut, die me niet meer laat oefenen. En nu verklaart, dat ik niet het huishouden kan doen en ook niet in de tuin kan werken. Ik wil graag werken en vooruit komen in schilderen.

    • Annie van Es

      Bedankt voor jullie reactie. Maar ik gebruik al jaren vitamine B12 complex. Kreeg ik door mijn huisarts voorgeschreven.

    • Zijn ook je schildklierwaarden al eens onder de loep genomen? Overigens bieden orale vitamine B12-supplementen geen garantie voor een goede opname en omzetting van cobalamine. Zijn je actief B12 (holo-TC), MMA en homocysteïne ook al eens gecontroleerd. Soms zijn B12-injecties nodig…

  16. Hallo ik heb al drie jaar veel last van misselijkheid rugpijn bij de schouders en pijn bij het middenrif. Ik heb een maagonderzoek gehad twee jaar geleden niets te vinden maar bij een ego kwamen ze erachter dat ik galstenen in de galblaas heb. Nu zegt mijn huisarts dat dit komt door de galstenen maar de maag darm specialist zegt dat je alleen pijn en misselijk bent als de galstenen vastzitten in de galwegen dat noemt hij koliekpijn. Wat moet ik nu doen heeft iemand een goed advies voor mij? Ik weet het niet maar de misselijkheid en de pijn wordt steeds erger. Groetjes, A. Ickenroth

  17. Hallo, Ik ben Ilona, 36 jaar. Ik ben 3 maanden geleden geopereerd aan mijn galblaas en galwegen. Ik had een aangeboren afwijking aan mijn galwegen waarbij een cyste zich ontwikkelde. Ze hebben mijn galweg en galblaas verwijderd en van mijn dunne darm een nieuwe verbinding (roux en y bypass) gemaakt. Helaas nu 3 maanden later heel veel last van jeuk en geelzucht. De dunne darm is waarschijnlijk dicht door littekenweefsel en krijg binnenkort een galwegdrain voor 6 maanden. Jeuk is echt ondraaglijk! Pillen werken niet / nauwelijks. Hopelijk gaat het na de drain beter. Iemand ervaring daarmee? Liefs Ilona

  18. 30 jaar geleden galblaas verwijderd i.v.m. galstenen. Sinds 6 jaar klachten rechtsboven in mijn buik en problemen met mijn darmen. Deze zusje hyperactief en vaak diarree 3 tot 5x per dag. Ook ben ik zeer moe. Na vele onderzoeken is er niets te vinden en zat het tussen mijn oren. Nu ben ik voor een second opinion naar een internist in de VU doorverwezen. De arts stuurt mij niet met een kluitje het riet in, gelukkig. Er is een röntgenfoto gemaakt en daarop was een metalen clip zichtbaar, welke is gebruikt toen mijn galblaas verwijderd is. Dit schijnt gebruikelijk te zijn. De internist wil eerst een aantal zaken uitsluiten en dan in kaart gaan brengen wat de clip nu voor invloed zou hebben op mijn lichaam en of de klachten hier vandaan zouden kunnen komen. Ik heb nooit geweten dat de clip in mijn lichaam zat. Inheit toch echt meer dan gemiddeld in het ziekenhuis gelegen en ook allerlei onderzoeken gehad, waar de clip gezien moet zijn geweest. Heeft iemand informatie over de clips die gebruikt worden of werden bij een galblaasoperatie en wat voor last je ervan kan krijgen. Ik ben zeer benieuwd? Groet, Esther

    • Hoi Esther, Heeft u al van iemand een antwoord gehad? Ik heb namelijk hetzelfde probleem en begin me ook af te vragen of dat niet aan hel clipje ligt dus daarom was ik benieuwd of u ergens een antwoord op heeft kunnen vinden. Groetje, Linda

    • Hallo. Ik heb precies dezelfde klachten als jou. Vlak voor ik voor een second opinion wou kiezen is er een CT-scan gemaakt van mijn bovenbuik. Mijn internist vertelde toen dat het er schoon en mooi uitzag en dat je de clips duidelijk kon zien zitten. En dat ze verder geen verklaring kon vinden voor mijn klachten. Nou ben ik erg benieuwd of jij nog antwoord hebt gekregen van het lopend onderzoek, aangezien ik zelf ook naar VU wou.

  19. Hallo, ik heb sinds mei al diarree en een aantal maanden pijn na het eten bij me maag gal en alvleesklier. Afgelopen week na het ziekenhuis geweest en die vrouw zei dat ik galstenen heb. Nu a.s. maandag na de huisarts voor de officiële uitslag. Maar nu sinds 3 dagen elke avond verga ik van de pijn rond mijn maag en op mijn rug ook rond mijn maag. Kan dat van de gal komen? Ik slik bij de aanval diclofenac maar dit helpt helemaal niks. De aanvallen duren ongeveer 3 a 4 uur. Nog 1 dag uitzingen hoop dat ze hier snel wat aan kunnen doen want hou dit niet lang vol

    • Galstenen kunnen leiden tot galwegontsteking (cholangitis), galblaasontsteking (cholesystitis), alvleesklierontsteking (pancreatitis), ophoping van pus in de galblaas (galblaasempyeem)… En zelfs een geperforeerde galblaas c.q. galblaasperforatie tot gevolg hebben. Met allerlei mogelijke klachten tot gevolg: hevige buikpijnen, koliekaanvallen, refluxklachten, zuurbranden, infecties nabij het buikvlies, et cetera. Het gekke is dat er niet eens per se sprake hoeft te zijn van hevige pijn in de onderbuik of bovenbuik, zelfs al zijn de galklachten nog zo ernstig. Naar mijn ondeskundige mening zou je dan ook bijtijds aan de bel moeten trekken en grondig onderzoek moeten laten verrichten in geval van galblaasproblemen.

    • Petra colpa

      Hallo heb net je verhaal gelezen en tegen de (koliek)pijn bij vastzittende galstenen kun je Buscopan (butylscopolamine) nemen helpt erg goed.

  20. Na vele jaren van klachten is vier jaar geleden mijn galblaas verwijderd, deze was ontstoken. Blijf klachten houden: vettige ontlasting, pijn tussen de schouderbladen en misselijk. Er zijn onderzoeken geweest, maar er komt niets uit. Alleen Buscopan brengt enige verlichting, maar de klachten blijven, terwijl ik geen vet voedsel eet. Herkent iemand zich hierin? Groet, Linda

    • Er zouden nog altijd galstenen vast kunnen zitten nabij de alvleesklier. Meestal in de ‘ductus pancreaticus’ (de belangrijkste afvoergang van de alvleesklier) de pineut. Ook problemen met de lever of met eventuele achtergebleven gal(blaas)buis / galgangen / galwegen is een optie. Eén van de belangrijkste indicatoren voor ontstekingsreacties is de hoeveelheid van het acute-fase-eiwit ‘C-reactief proteïne’ (CRP) in je bloed. Is je bloed sinds de operatieve galblaasverwijdering nog gecontroleerd op ontstekingsparameters?

    • Hallo ik ben Glenn; ik loop al een paar maanden met zeurende pijn linkerzij onderrib en straalt door naar mijn boven rug midden ook pijn op de borst midden en steken soms misselijk en jeuk ook veel vermoeidheid en winderigheid tot stinkende winden, en lichte ontlasting. Verder heb ik veel last van hoofdpijn. Ik ben 7 jaren terug opgenomen in ziekenhuis voor een acute alvleesklierontsteking, ik loop al heel lang met spijsverteringsklachten, er wordt steeds geconstateerd dat ik een spastische darm heeft en dat ik ermee moet leren leven, wat is dat. Maar nu heb al 6 maanden aanhoudende klachten pijn, veel pijn en jeuk en koude rillen alsof ik dood gaat door deze pijn. Wat kan er verder aan de hand zijn. Vele onderzoek gedaan tot en met maag een slangetje via mijn mond. En ook door mijn anus naar dikke darm niks gevonden bloed onderzoek niks gevonden alles was goed. Mijn bloed is al 6 a 7 keren onderzocht, geen, weet iemand wat van, ik neem nu al maanden paracetamol tegen de pijn maar die pijn heeft een zeurende branderige gevoel en als die druk komt moet ik gelijk scheten laten die behoorlijk stinken ook. Wat kan ik met gods naam nu doen. Ik bedank jullie dat ik dit mag delen. Gr. Glenn

  21. Hallo, Ongeveer een jaar geleden in mijn galblaas verwijderd. De reden was een zeurderige pijn rechts onder mijn ribben als ik (redelijk) vet gegeten had. Daarnaast had ik al een hele tijd geen harde (maar vettige) ontlasting gehad. Een echo heeft aangetoond dat er galstenen waren en daarop is besloten de galblaas te verwijderen om erger (alvleesklier) te voorkomen. Dit jaar, zonder galblaas, is goed verlopen zonder gekke dingen. De afgelopen maanden was mijn ontlasting hard zoals het hoort. Nu heb ik sinds kort weer last dat mijn ontlasting weer ‘vettig’ is. Dit is nu alweer enkele weken zo waarbij er ook meer gas in mijn darmen is. Het lijkt erop dat er weer een gal-probleem is. Heeft iemand ervaring hiermee? Wat zou het kunnen zijn?

  22. Hey, Ik heb de laatste dagen weer pijn aan de lever. M’n galblaas is 6 jaar geleden weggenomen, maar daarna nog 2x galkanaal ontstoken. Vier jaar terug ook weer galklachten, maar op scans vinden ze niks en de bloedwaarden zijn normaal. Ik weet niet meer wat te doen, buiten pillen tegen de pijn, maar deze zijn weer niet goed voor de maag. Wie kan mij helpen bij het zoeken/vinden van oplossingen?

    • Zonnebloem

      Hallo, Ook bij mij is 10 jaar geleden de galblaas verwijderd, maar ik heb daarna alweer verschijnende keren galstenen geproduceerd. Ook nu. Nu zit er weer een galsteen vast in de galgang. Dit zou bij jou ook het geval kunnen zijn. Met een echo was het zo te zien bij mij. Succes ermee! Ik weet wat je voelt en het is gewoon gruwelijk…

    • Yine wat voor pijn is t bij galwegontsteking Hè al 20 jaar geen galblaas meer sinds 3 maanden last van maag / galblaas geen idee geen pijn maar vervelend gevoel .. echo wees uit dat galwegen iets uitgezet zijn maar nu verder kijken…

    • Beste Paul, Zes jaar geleden galblaas eruit was erg ontstoken en er zaten 13 stenen in met behoorlijke afmetingen. Na 2 jaar weer klachten bovenbuik echo gehad en een MRCP onderzoek Was niets (meer) te zien maar MDL-arts zei dat het een galsteentje zou kunnen zijn geweest. Momenteel heb ik weer precies de zelfde klachten misselijk naar gevoel bovenbuik met uitstraling naar de rug Kunnen er telkens weer kleine galsteentjes ontstaan?

  23. Vriendelijk bedankt voor het meedenken Paul, ik ga er zeker wat mee doen! Hartelijke groet, Nannie

    • G.van der Ploeg

      Heb veel last van gal word misselijk en ga naar de wc vingers in de keel en daar komt de gal en ben ik dan weer wat op geknapt wat ik niet meer heb 2 derde van mijn maag geen twaalfvingerige darm en galblaas er is een arts die stens plaatste en kon ik enkele maanden zonder pijn en misselijkheid leven hoe kunnen wij dit op lossen. Gerrit

  24. Ja, al verschillende maagzuurremmers geprobeerd. Trouwens ook alle onderzoeken gehad die maagzweer e.d. uitsluiten. Maar de pijn zit niet in m’n onderbuik maar boven de navel.

  25. Beste Paul, De buikpijn treedt niet zozeer aanvalsgewijs op, terwijl het over de hele dag wel op en neer gaat. Als ik wakker word voel ik helemaal geen pijn, vaak na het ontbijt of in de loop van de ochtend begint het. Er zijn ook dagen dat ik helemaal geen last heb, dat versterkt mijn indruk dat ik er zelf invloed op heb, dat ik dus iets ‘verkeerd heb gedaan’ als ik weer een aantal dagen pijn heb, alleen ik weet nog steeds niet wat. Ik heb in de loop van afgelopen jaren al heel wat voedingsmiddelen laten staan, je wordt heel makkelijk op het verkeerde been gezet… De pijn zit boven de navel, waar ik denk dat de maag zit. Het is vaak een brandende pijn, alsof de maag in brand staat. Als ik ‘iets verkeerd(s)’ doe of eet, heb ik (afhankelijk van hoe verkeerd het was) 1 dag tot 1 week ‘maagpijn’?! Maar ’s morgens als ik opsta dus helemaal niet.

    • Nogmaals, ik ben geen arts, maar het zou mij niets verbazen als de pijnklachten in je onderbuik toch door en maaggerelateerd probleem worden veroorzaakt. Misschien een maagzweer of maagslijmvliesontsteking… Of een slecht sluitende maagklep en daaraan gerelateerde gastro-oesofagale reflux en zuurbranden. Galsappen en alvleeskliersappen kunnen zeker een rol spelen (aangezien ze voornamelijk worden geproduceerd om voedsel makkelijker te verteren). Je buikklachten lijken immers gerelateerd aan voeding en/of lichaamshouding en hebben een brandend karakter. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ’s nachts geen klachten ervaart omdat je liggende houding ervoor zorgt dat de spiegel van je maaginhoud (inclusief zuren) zich ’toevalligerwijs’ gunstig stabiliseert t.o.v. maagkleppen, -zweren of -ontstekingen. Heb je weleens andere maagzuurremmers en/of maagbeschermers dan omeprazol voorgeschreven gekregen?

    • Je zou eens gistvrij kunnen gaan eten. Mijn galblaas is verwijderd en heb later ontdekt dat er een verband lijkt te zijn met gist. In brood zit veel gist (zuurdesem kan wel, mits duidelijk is dat er echt weinig gist in zit). Ook sauzen, crackers etc. eruit halen. Als ik gist heb gehad krijg ik pas later klachten dus even minimaal een week uittesten…

  26. Beste Paul, Bedankt voor je snelle reactie. Ik weet niet of jij ervaringsdeskundige bent of anderszins veel van deze materie weet, maar kun jij je voorstellen dat de galreflux plaatsvindt o.i.v. druk van buitenaf of lichaamshouding? Vreemde bijkomstigheid is dat de galblaas rechts zit en ik niet op de linker zij kan liggen…

    • Beste Nannie, Ik ben GEEN arts; ik ken enkel een aantel mensen in mijn omgeving die te kampen hebben gehad met galblaasproblemen. Dat galreflux gerelateerd KAN zijn aan druk en/of lichaamshouding lijkt me min of meer vanzelfsprekend. Desalniettemin zal er dan nog altijd een onderliggende oorzaak aan de pijnklachten ten grondslag moeten liggen. Gallige refluxklachten onstaat veelal ten gevolge van een slecht functionerend maagsluitspiertje of een abnormale peristaltiek/beweeglijkheid van de dunne darm. Gallige reflux ontstaat echter meestal na een maagoperatie; galreflux zonder dat er sprake is geweest van een operatie (dus door andersoortige maagproblemen of darmklachten) is relatief zeldzaam. Er zou natuurlijk ook iets totaal anders aan de hand kunnen zijn. Misschien een vastzittende galsteen of niersteen… Of een galblaasontsteking, nier(bekken)ontsteking, darmontsteking of alvleesklierontsteking? Treedt de pijn aanvalsgewijs op of is het veeleer een langzaam opkomende knagende of schrijnende pijn? En op welke hoogte bevindt de pijn zich ongeveer? Hevige pijnaanvallen in de onderbuik en/of zij duiden veelal op kolieken. Sterkte! Groeten, Paul

  27. Geen reactie maar een vraag: ik tob al tientallen jaren met maagpijn. Met name bij te strakke kleding, een verkeerde zithouding of in bed op m’n linker zijkant gaan liggen. De oorzaak is niet maagzuur, omeprazol helpt niet; verhoging van de dosering werkt zelfs averechts. Na veel vallen en opstaan, onderzoek en medicijnen denk ik nu dat het misschien galzuur is die in een bepaalde houding of onder druk in de maag terechtkomt. Zou dat kunnen?

    • Beste Nannie, Gal kan zeker in de maag terechtkomen; dit wordt ook wel ‘gallige reflux’ genoemd. Gallige reflux betreft het terugstromen van dunne-darminhoud naar de maag. De voedselbrij die terugstroomt is logischerwijs vermengd met galvloeistoffen en alvleeskliersappen. De inwerking van zulke spijsverteringssappen op de maagwand kan inderdaad maagklachten veroorzaken. Of dit daadwerkelijk de onderliggende oorzaak is van je maagpijn durf ik echter niet te zeggen. Sterkte & beterschap! Groeten, Paul

  28. Dag, Ik heb eind november een niersteenaanval en een galsteenaanval gehad. De galsteenaanval is niet als zodanig herkend, waardoor ik na 6 dagen een ingekapselde ontstoken galblaas bleek te hebben. Opgenomen en aan de antibiotica. Niet operabel vanwege de inkapseling. Antibiotica hielpen niet voldoende, waarop een drain is geplaatst. Deze moet ik houden tot de operatie in januari. Ik heb geen energie, dat schijnt erbij te horen. Het eten smaakt me niet. Ik heb nooit eerder mensen gehoord die zo lang een drain hebben gehad (ik produceer 200 ml p.d. aan gal). Heeft iemand hier ervaring mee? Ik maak me best zorgen over de mate van vermoeidheid.

  29. Mijn vrouw verzorgt haar moeder van 59 met galblaas- en leverkanker, fase 4, de prognose/levensverwachting is minder dan 3 maanden. Het ene moment voelt zij zich ‘goed’ en 1 minuut later heeft zij hoge koorts en is knalgeel. Wij wonen in Thailand, wat betekend dat de hele familie bij elkaar zit, woont en slaapt, waaronder ook een baby van 2 maanden, welke last heeft van koorts-aanvallen. Mijn vraag, is dit alles besmettelijk?

    • Beste Pauwel, Kanker is niet besmettelijk; kankercellen kunnen in elk geval niet ‘overspringen’ van persoon op persoon. Hiermee wordt echter niet uitgesloten dat je schoonmoeder naast kwaadaardige kankercellen óók besmettelijke ziekteverwekkers bij zich kan dragen. De gemiddelde kankerpatiënt heeft doorgaans een verminderde weerstand (niet alleen door de kanker, maar ook door kankermedicatie) en kan zodoende extra ontvankelijk zijn voor o.a. virale en bacteriële infecties. Koorts komt hoe dan ook heel veel voor onder kankerpatiënten, niet alleen tumorkoorts en klierkoorts, maar o.a. ook vanwege koorts-opwekkende infecties door o.a. virussen. Het feit dat een baby van 2 maanden te kampen heeft met koorts-aanvallen is in ieder geval een zeer slecht teken, ongeacht de oorzaak en ongeacht of hij/zij de ziekteverwekker heeft opgelopen via je schoonmoeder. Ik ben niet op de hoogte van de duur, frequentie en hoogte van de koorts, maar ik denk dat het sowieso raadzaam is om een arts te raadplegen en zodoende de aard, ernst en oorzaak van de koorts bij de baby te onderzoeken en de onderliggende oorzaak ervan te behandelen. Onwijs veel sterkte toegewenst, zowel met je schoonmoeder als met de baby! Groeten, Paul

  30. Goedemorgen, Heb al een tijdje last van diarree aanvallen na het eten. Vaak bij vettig eten als barbecue, snack of shoarma. Heb het eten nog maar net op of zelfs al tijdens het eten krampaanval en direct naar toilet. Diarree welke blijft drijven en gelig van kleur is en olieachtige randen eromheen. Iemand hier bekent mee, want de artsen kunnen niets vinden tot op heden. Gr. Marcel

    • Dit klinkt als vetdiarree. Op Gezondr is er momenteel (nog) geen artikel over geschreven, maar google er eens op. Er kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen, van vet-malabsorptie vanwege een darmprobleem tot galblaasklachten tot alvleesklierafwijkingen… Heel veel sterkte ermee!

    • Van Dongen

      Alweer poosje geleden maar heb precies hetzelfde. Ook bij niet vet eten. Is er bij jou nog iets uit gekomen? Gr. v. Dongen

    • Ik herken het, heb het ook. Terwijl mijn galblaas inmiddels meer dan 11 jaar geleden is verwijderd i.v.m. galstenen. Vlak voor de galblaasverwijdering heb ik geelzucht gehad door de opstopping van gal, dus een zeer sterk verhoogd bilirubine-gehalte in het lichaam, misschien heeft dat er iets mee te maken?

  31. Afgelopen maart is na een aantal koliek-aanvallen mijn galblaas verwijderd. Deze bevatte een hoop stenen. Gelijk na de operatie toen ik wakker werd op de uitslaapkamer had ik nog steeds veel last van mijn rug (wat ik ook had tijdens de koliek-aanvallen). Dit werd in de loop der tijd steeds pijnlijker, tot ik dus weer een aanval kreeg. Ik heb daarna 8 dagen in het ziekenhuis gelegen met een verhoogde leverwaarde en was zelfs flink geel. Uiteindelijk naar huis gestuurd met Ursocol 450 mg tabletten. Deze moet ik 2 per dag innemen omdat ze niks anders dan een verhoogde leverwaarde konden vinden. Over een halfjaar zou ik weer controle hebben en evt. afbouwen van medicatie. Nu heb ik sinds dat ik uit het ziekenhuis ben nog steeds een aanwezigheidsgevoel. Maar laatst was het weer zo erg dat ik Buscopan heb moeten innemen. Mijn huisarts gebeld en gevraagd wat ik mocht innemen en moest doen bij nog een keer zoiets… Ik loop nu dus met Buscopan, Diclofenac (beide zetpil) en OxyContin rond. Ik moet binnenkort weer terug naar de betreffende leverarts voor te kijken wat nu. Omdat ik hierom gevraagd heb. Bij het maken van de afspraak voelde ik me niet echt serieus genomen. Mijn vraag is een beetje, wat is uw advies? Een second opinion? Omdat ik de klachten blijf houden en het juist meer wordt en niet minder, en ik wil geen zeur zijn… Maar pijnvrij of weten wat het is zou wel fijn zijn. Alvast bedankt!

  32. mevr van den broek Reageer

    Hallo Paul, Ik heb twee weken geleden bloed gebraakt en sinds die dag last van mijn bovenbuik. Geen scherpe pijn, maar een dof gevoel. Een paar dagen geleden had ik ook last van een gistsmaak in mijn mond en een vol en opgeblazen gevoel. Mijn ontlasting is al langer onregelmatig en varieert van dun en pindakaas kleur tot grijzig en wat vaster van vorm. Sinds twee dagen heb ik mijn voeding aangepast en ben minder vet gaan eten. De avond voor het bloed braken had ik heftige pijn in de maagstreek. De dokter heeft bloed laten prikken en denkt aan galstenen, maar zelf geloof ik dat niet helemaal en denk eerder aan een ontsteking in de maag. Wat is jouw opinie?

    • Beste mevrouw van den Broek, Ik ben GEEN arts, dus medische anamneses of diagnoses zijn niet aan mij besteed; daarvoor kun je eventueel een second opinion aanvragen bij een andere huisarts. Naar mijn algemene, ondeskundige idee zouden het inderdaad best weleens galstenen, een galblaasontsteking en/of galweginfectie kunnen zijn. Maar een maag(slijm)vliesontsteking, maagzweer of maagbloeding kan ook hevige maagpijn en bloedbraken veroorzaken. Maar nogmaals: ik ben geen arts en heb totaal geen kijk op de situatie. Welke vervolgstappen heeft je arts besloten om te nemen?

  33. Bedankt voor jullie reacties Wilma en Paul. Er is bij mij een echo gedaan n.a.v. erge acute pijn rechts onder de ribben maar daar was niets afwijkends op te zien, ik neem maar aan dat ‘sludge’ wel gemeld zou zijn als dat was gezien. I.i.g. goed om te weten dat dat de methode is om het vast te stellen. Ik heb wel okerkleurige ontlasting, gebrek aan eetlust, mijn eten verteert niet goed, ik heb bacteriële overgroei in de darm en ik ben voortdurend erg vermoeid. Ik hoop dat ik er binnenkort achter kom wat de oorzaak is, loop er al maanden mee rond en ben er onderhand wel klaar mee.

  34. Hallo Paul, bedankt voor je goede info, erg verhelderend. Mijn vraag: hoe stelt de arts vast of je last hebt van ingedikte gal? Hopelijk niet door een punctie o.i.d.? Alvast bedankt voor je reactie.

    • Beste Linda, Ik weet niet of je de samenstelling en consistentie van je galvloeistof gericht kan laten onderzoeken. En mocht dat wél het geval zijn, dan denk ik dat de dikte van je gal wordt vastgesteld middels feces-analyse, maar daar ben ik geenszins zeker van. Het bestaan van ingedikte gal zou wellicht ook kunnen worden gesuggereerd door contrastechografie (zoals Wilma hieronder beschrijft) of bepaalde bloedwaarden na bloedonderzoek. In principe heb je geen ‘last’ van ingedikte gal; pas als er stenen ontstaan die complicaties teweegbrengen, zullen dit soort zaken aan het licht komen als bijkomend gevolg van gal-onderzoeken en/of gal-behandelingen.

    • Bij mij is een echo van de bovenbuik gemaakt. En daarop is te zien dat mijn galvloeistof stroperig is. De weerkaatsing van de echo is dan hoger en dus zichtbaar. Het wordt een sludge galblaas genoemd maar er was bij mij geen gruis te zien….

    • Wilma, dankjewel voor je reactie! Ik had nog niet eerder van een ‘sludge galblaas’ gehoord. Ik lees er in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) het volgende over in relatie tot symptomatisch galsteenlijden: “Symptomatisch galsteenlijden: een operatie-indicatie… Men onderschrijft dat bij een patiënt met echografisch aangetoonde galstenen en klinische verschijnselen van symptomatisch galsteenlijden, cholecystectomie op de kortst mogelijke termijn hoort plaats te vinden. De klinische symptomen bij galstenen zijn echter niet altijd specifiek; ook kan de anamnese onbetrouwbaar zijn. Om deze redenen voert men een beleid om bij iedere patiënt met min of meer aanvalsgewijs optredende pijnklachten spoedechografie te verrichten, tijdens of direct na een dergelijke pijnperiode. Deze spoedechografie kan zowel door de arts van de Spoedeisende Hulp als door de huisarts via een speciale ‘huisartsenspoedecholijn’ worden aangevraagd, en vindt in principe dezelfde dag plaats, meestal binnen enkele uren. De ervaring leert dat bij die groep patiënten bij wie de galklachten daadwerkelijk veroorzaakt worden door galstenen, er echografisch altijd morfologische veranderingen in de galblaas of galwegen worden aangetroffen. De echografische kenmerken van symptomatisch galsteenlijden tijdens een pijnaanval zijn: hydrops (niet-comprimeerbaarheid van de fundus van de galblaas tijdens druk van de transducer); een in de hals of de ductus cysticus geïmpacteerde steen (steen niet-mobiliseerbaar naar de fundus in staande houding en bij vooroverbuigen); en dilatatie van de galwegen en/of een zichtbare choledochussteen. De echografische tekenen direct na een pijnaanval zijn: volledige contractie van de galblaas bij een op dat moment nuchtere patiënt, de aanwezigheid van ingedikte gal (‘sludge’) en galblaaswandverdikking bij een niet-hydropische galblaas. Is op grond van bovengenoemde morfologische veranderingen de diagnose ‘symptomatisch galsteenlijden’ zeker, dan is een cholecystectomie op zo kort mogelijke termijn geïndiceerd. In veel gevallen vindt deze dezelfde dag plaats. In geval van gedilateerde galwegen of een choledochussteen, moet uiteraard voorafgaande aan cholecystectomie een endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie (ERCP) met sfincterotomie plaatsvinden.Het voordeel van dit beleid met behulp van spoedechografie is niet alleen dat de diagnose ‘symptomatisch galsteenlijden’ zeker kan worden gesteld, maar ook dat de patiënt direct geholpen kan worden, vóórdat complicaties kunnen optreden.” Aldus J.B.C.M. Puylaert, S.D.J. van der Werf & J.C.A. de Mol van Otterloo. Ingedikte galvloeistof c.q. ‘sludge’ zal dus inderdaad meestal worden aangetoond middels echografie. (bron)

  35. Volgens de echo heb ik verdikte gal. Mijn klachten zijn een persisterend erg vol gevoel, zoals veel te veel gegeten hebben. Het lijkt alsof ik moet braken, maar dit gebeurt nooit. Vieze smaak in de mond en licht misselijk gevoel is er wel. Dit alles blijft ook als ik niets eet. In mijn maagstreek lijkt het wat opgeblazen, wat ik merk aan het strakker zitten van mijn broek. Mijn ontlasting is okerkleurig. Regelmatig heb ik maagpijn in de avond of in de nacht. Ik heb nu ursodeoxycholzuur tabletten 2x daags, maar ik merk geen enkel verschil. Herkent iemand deze klachten en wat is de behandeling?

    • Een verdikte, gezwollen oftewel opgezette galblaas duidt voor zover ik weet op een galblaasontsteking. Dit kan weer liggen aan bijvoorbeeld een galweginfectie of -verstopping. De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de ontsteking/zwelling van de galblaas. Mocht er een galsteen vastzitten, dan kunnen er middelen worden voorgeschreven die de steen oplossen; soms gaat het om orale medicamenten, soms wordt er een naald via katheter ingebracht waarmee een oplossing met een “Methyl Tertiaire Butyl Ether” (MTBE) direct nabij de steen wordt ingespoten en soms worden geluidsgolven gebruikt. De preferabele methode is afhankelijk van de samenstelling en grootte van de steen. Een evident ontstoken galblaas wordt in veel gevallen verwijderd via een conventionele buikoperatie of laparoscopische galblaasverwijdering. Soms wordt er een opening in de galblaas gemaakt om galvloeistof te draineren. Maar het is natuurlijk aan een arts om te bepalen of de galblaas daadwerkelijk ontstoken of geïnfecteerd is… Heeft jouw arts niet verteld waarom de galblaas verdikt/gezwollen is? Ik ben benieuwd. Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

    • Beste Paul, Mijn galblaas is niet opgezwollen. Mijn gal is verdikt/ stroperig. Deze moet dik vloeibaar zijn maar bij mij is ie nog dikker en zelfs stroperig. Dat zou mijn klachten kunnen verklaren… maar ik heb hier nog nooit van gehoord.

    • Oh, pardon, daar ontstond even wat verwarring. :P Het menselijk lichaam heeft galsappen nodig om voedingsvetten te verteren; hier komt o.a. cholesterol aan te pas. Ingedikte galvloeistof wordt tijdelijk opgeslagen in de galblaas en kan aldaar samenklonteren, waardoor galstenen ontstaan. Dus als galsappen te dik (stroperig, plakkerig of klonterig) worden, ontstaan steentjes. In het begin zijn dit veelal kleine bolletjes, maar ze kunnen vrij groot worden en uiteindelijk klem komen te zitten. De exacte aanleiding van stroperige, indikkende galvloeistof is onduidelijk; meestal wordt het gegooid op “chronisch (obstructief) gal(weg)lijden”. In de praktijk komt het vaak doordat de galblaas zichzelf niet afdoende leegknijpt, waardoor er “oude restjes” achterblijven in de gal die steeds dikker qua samenstelling worden. De galsappen worden dus steeds minder verdund. Er zijn tevens aanwijzingen dat het indikken van galsappen en het ontstaan van galstenen te maken zou kunnen hebben met een verhoogd (stroperig) LDL-cholesterol en/of verlaagd HDL-cholesterol door verkeerde eetgewoonten… maar vooralsnog heeft men nooit kunnen aantonen dat een cholesterolverlagend dieet effect heeft op galstenen. Vroeger schreef men bij galklachten –waaronder galstenen– nog weleens een speciaal dieet voor: vetarm, “licht verteerbaar” en vrij van prikkelende voedingsmiddelen (cafeïne, alcohol, scherpe kruiden & specerijen etc.). Maar daar is men eigenlijk allang weer vanaf gestapt. Het belangrijkste gevaar van ingedikte galsappen is dus het ontstaan van galstenen. Bovendien zou het goed zijn om te weten waarom je galvloeistof ingedikt en stroperig is, dus de onderliggende oorzaak zou achterhaald moeten worden. Want aangezien je nu al volop klachten hebt, lijkt het me niet dat het beter wordt indien je galblaas/maag onbehandeld blijft. Dat er sprake is (of zal zijn) van stenen, hoeft natuurlijk niet, maar het zou me niet verbazen. En met een beetje geluk blijven het “stille galstenen”, maar door bilirubine-galstenen, cholesterol-galstenen en infectieuze kan uiteindelijk dus toch nog de in mijn vorige reactie beschreven galwegverstopping en/of galblaasontsteking optreden. Al met al is een galsteen dus een brokje hard geworden gal, wat meestal begint met indikking en samenklontering van galvloeistoffen, dus waakzaamheid lijkt me op zijn plaats. Er zijn medicamenten waarmee de galsappen kunnen worden verdund en kleine galsteentjes kunnen worden opgelost; het gaat hierbij hoofdzakelijk om gesynthetiseerde (exogene) galzouten (cholelitholytische zouten van o.a. chenodeoxycholzuur of ursodeoxycholzuur) zoals Ursofalk® en Ursochol® (de publicatie van NVGT die als bron diende is helaas offline gehaald). Ze worden doorgaans voorgeschreven i.c.m. Creon® (pancreatine), bestaande uit exogene pancreasenzymen: spijsverteringsenzymen van de alvleesklier. Of een arts hier reden toe ziet is overigens ook weer afhankelijk van de galsamenstelling en eventuele klachten/symptomen. Ik ben geen arts, maar als ik in jouw schoenen stond, zou ik blijven aandringen op vervolgonderzoek en desnoods een second opinion aanvragen bij een ‘concullega-arts’. Nogmaals sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  36. 3 jaar geleden hebben ze m’n galblaas verwijderd… een half half jaar lang nergens meer last van gehad, kon alles weer eten… Kort daarna kreeg ik weer last van koliek-aanvallen… In het begin niet zo hevig als voorafgaand aan de verwijdering, maar sinds deze maand worden de aanvallen steeds erger en een paar per dag… Ook last van gele, water-dunne ontlastingen en misselijkheid. Wat kan dit zijn?

    • Beste C van doorn, Weet u ondertussen al iets meer? Uw (galblaas)klachten lijken namelijk erg op die van mij.

  37. Sorry, maar de meeste dokters zijn echt sukkels! Groene en gele ontlasting komt van de galblaas door de lever en wordt veroorzaakt door een bacterie (meestal salmonella) of een infectie zoals giardia. Deze ellende is moeilijk te behandelen met AB vanwege de resistentie of vereist een zeer langdurige behandeling. Op je nuchtere maag rauwe zuurkool wil nog weleens helpen, maar dan iedere dag. Of probeer een Chinese arts die beter bekend is met deze ziektes.

    • Beste Carola, Ik ben het ook lang niet altijd eens met dokters, maar de veronderstelling dat de meeste dokters sukkels zijn is wel heel rigoureus. Bovendien zijn veruit de meeste dokters echt wel op de hoogte van de mogelijke en meest frequente veroorzakers van groene ontlasting. Giardia lamblia, Giardia duodenalis oftewel Giardia intestinalis is overigens een eencellige parasiet en geen bacterie, dus antibiotica is wat giardia-infectie (giardiasis) betreft irrelevant, dat is algemeen bekend, des te meer onder medici. Daarnaast zijn er +/- 1.500 verschillende serotypen van salmonella, met ieder hun eigen kenmerken en gedragingen. Sommige (relatief onschuldige) salmonellabacteriën verdwijnen binnen enkele dagen vanzelf doordat de vochtbalans, zuur-base-balans en elektrolytenbalans zich herstellen. In dat geval is behandeling überhaupt niet nodig. Er zijn echter ook salmonellabacteriën die ernstige infecties en zelfs chronische gezondheidsklachten kunnen veroorzaken; het weigeren van antibiotica is in dat geval potentieel gevaarlijk; zuurkool of een “Chinese arts” verandert daar niets aan. Ikzelf heb een uitheemse/tropische vorm van salmonella opgelopen in Sri Lanka en ben door het oog van de naald gekropen. Als mijn vliegtuig een dag later naar Nederland zou zijn vertrokken of mijn infectioloog een dag later zou zijn geweest met het identificeren van de bacterie en het selecteren van het juiste antibioticum was ik er waarschijnlijk niet meer geweest. Dus een stukje relativering is misschien wel op zijn plaats. :P Groeten, Paul

    • “Grappig” om de ziekte giardia tegen te komen. Ik ken het van de dierenarts. Mijn hond (Duitse Dog) was meerdere weken met tussenpozen een paar dagen aan de diarree met veel slijm en een beetje bloed. Eerst werd gedacht dat het werd veroorzaakt door wormen in een vergevorderd stadium, maar uiteindelijk bleek het giardia te zijn. De dierenarts heeft daar een testje voor (23 euro en 45 minuten wachten). Nooit geweten dat het ook besmettelijk kan zijn voor mensen. Mocht je dus een snelle uitslag willen hebben of je giardia hebt: ga naar de dierenarts! ;)

  38. Vijftien jaar terug is mijn galblaas verwijderd. Na die tijd heb ik bijna dagelijks last van heftige buikpijn met daarbij diarree en bijna fluoriserend gele ontlasting. Het brandt gewoon van binnen. Is daar ook iets aan te doen? Ben daarnaast heel moe, kan vaak niet mijn dagelijkse bezigheden goed uitvoeren hierdoor. En dat vind ik moeilijk, wil er graag zijn voor mijn man en kinderen. Ik hoop echt op een oplossing…

  39. Ik heb vaak buikklachten. Dikwijls verstoppingen en vaak enkel geel slijm als ontlasting… Wat kan dit zijn?

  40. Ik heb al jaren last van galbraken, dit met een zeer onregelmatig patroon. De kleur varieert van groen tot donker. Ik heb nergens pijn, heb normale stoelgang (licht-grijze tot licht-oker kleur). Na een maagoperatie -6 maand geleden- is het wel tijdelijk iets verbeterd. Ik let zeer goed op wat ik eet, ook al ben ik een zeer kleine eter. Weinig vet, geen gefrituurde zaken, weinig suikers, weinig koolhydraten, wel proteïnerijke voeding. Ik kan alles eten: fruit, yoghurt etc. En ik kan ook zonder problemen melk drinken. Wat kan ik als het ware met die gal aanvangen? Vorig jaar nog een echo laten doen en er waren geen galstenen te zien. Maar het probleem blijft maar terugkeren. Ik heb geen zin om die gal ook nog eens te laten verwijderen. Bestaat daar zoiets in de homeopathische wereld, welk de galkanalen eens grondig kan kuisen?

    • Hallo, 2 jaar geleden hebben ze mijn galblaas verwijderd, na een lange periode van Vooral misselijkheidsklachten. Nu is de galblaas eruit, maar mijn klachten zijn altijd gebleven. Veel pijn achter in mijn rug en een gevoel als of er een steen onder mijn ribben zit. Ik heb allerlei onderzoeken gehad, maar ze kunnen niets vinden. İk ben een hoop medicatie rijker, maar de symptomen zijn nog altijd net zo erg als voor die tijd. İk krijg vooral een balgevoel en pijn achterin mijn rug als ik koffie drink. Zijn er mensen die dit herkennen?

  41. Hallo,
    Ik heb zeker sinds 4,5 jaar lang heel erg pijn aan mijn bovenbuik, rechts. als de pijn scherp wordt, wat vaak is, wordt ik misselijk en ga ik vanzelf overgeven. Nadat ik alles heb overgegeven verdwijnt langzaam mijn pijn. soms geef ik ook bloed over. Ben ook jaren in behandeling bij ziekenhuizen. en ik ben zeker 10 kilo afgevallen. Wat kan het bij mij zijn? Dank u.

    • Beste Shirley, Je klachten doen direct denken aan een interne maagbloeding; vaak ontstaat een maagbloeding door toedoen van een maagzweer of maagwandontsteking. Ook een alvleesklierontsteking veroorzaakt in veel gevallen misselijkheid en bloedbraken. Ben je al onderzocht op deze twee gezondheidsaandoeningen? Heel veel sterkte!

  42. mevr. L Vanenburg Reageer

    Ik heb al een week eerst donkergroene en nu gewoon groene ontlasting. Ik heb al jaren pijn aan de linkerzijde van mijn bovenbuik, maar de doktoren kunnen niets vinden. Wat kan dit zijn?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.