Er zijn verschillende soorten stenen die in het menselijk lichaam kunnen ontstaan en voorkomen. Een aantal hiervan kunnen gevaarlijk zijn. Men onderscheidt de volgende fysiologische stenen die worden teruggevonden:

  • Niersteen: steen in of vanuit de nieren (nefrolithiasis)
  • Uretersteen: steentje in de urineleider (urolithiasis)
  • Blaassteen: stenen in of afkomstig van de urineblaas (urolithiasis)
  • Maagsteen: steen (ontstaan) in de maag (bezoar)
  • Darmsteen: stenen in het darmkanaal (bezoar)
  • Galsteen: stenen in de galblaas (cholelithiasis)
  • Leversteen: steentjes in de lever (cholelithiasis)
  • Speekselsteen: steentjes in de speekselgangen / speekselklieren (sialolithiasis)

Hierbij de nodige informatie over o.a. nierstenen, galstenen, maagstenen, blaasstenen en ureterstenen…

Nierstenen, ureterstenen & blaasstenen

Alle stenen die in de urinewegen (nieren, nierbekkens, urineleiders, blaas en plasbuis) worden gevonden zijn ontstaan in de nieren. Van kleine nierstenen, ureterstenen en blaasstenen heb je doorgaans geen last en deze worden meestal uitgeplast. De symptomen en klachten van grote nierstenen zijn:

  • Verstopping van nierbekken of urineleider
  • Plotseling optredende, zeer hevige pijn in de flank, die kan uitstralen naar de buik (koliekpijn of kramppijn)
  • Misselijkheid & overgeven
  • Hevig transpireren + nachtzweten
  • Verhoging & koorts
  • Flauwvallen
  • Extreem sterke aandrang om te plassen
  • Bloed in de urine
  • Helse pijn in de urinebuis
  • Urineweginfectie & blaasontsteking
  • Nierbeschadiging

Klachten + symptomen bij grote nierstenen kunnen worden verholpen door:

  • Voldoende rust
  • Spierverslappende pijnstillers voor de urinewegen
  • Antibiotica bij infectie
  • Bij verstopping huisarts raadplegen
  • Behandeling met een niersteenvergruizer
  • Verwijderen via endoscopie
  • Verpulveren met boortje of laser
  • Operatief verwijderen via nierbekken (operatie)

Maagstenen & darmstenen

Stenen in het maag-darmkanaal (bezoars) ontstaan door het inslikken van niet-eetbare of slecht verteerbare stoffen. Maag- en darmstenen zijn dan ook geen stenen uit mineralen zoals die in de nieren ontstaan, maar meestal harde of broze versteende massa’s, bestaande uit onverteerbare stoffen. Hierbij valt te denken aan:

  • Haren (trichobezoar)
  • Vezelrijke plantenresten (phytobezoar)
  • Onverteerbare tablethulzen (pharmacobezoar)
  • Poedermelk & babyvoeding
  • Ingeslikte steentjes

Maagstenen zijn meestal klein; in dat geval heb je er niet of nauwelijks last van. Een grote maagsteen kan de maaginhoud echter sterk beperken en zelfs levensbedreigend zijn. Een maagsteen zal dan operatief moeten worden verwijderd.

Galstenen & leverstenen

Een galsteen, galblaassteen of leversteen is altijd afkomstig uit de gal. Galstenen of leverstenen bestaan meestal uit gal en cholesterol, vandaar de naam cholelithiasis. Soms is er sprake van pigmentstenen die bestaan uit kalkzouten en bilirubine.

Galstenen zijn doorgaans ongevaarlijk en meestal kunnen ze met rust worden gelaten. Ze kunnen echter problemen geven, bijvoorbeeld wanneer ze in de lever terechtkomen of vast komen te zitten in een galweg. Mogelijke symptomen en klachten bij galstenen en leverstenen zijn:

Mogelijke oplossingen en vervolgstappen zijn in dat geval als volgt:

  • Bloedwaardebepaling v.w.b. ontstekingswaarden c.q. ontstekingsparameters c.q. ontstekingsindicatoren
  • Echo-onderzoek
  • ERCP-behandeling
  • Galblaasverwijdering (cholecystectomie)

Heb jij ervaring met galstenen, nierstenen of andersoortige fysiologische stenen die problemen hebben veroorzaakt? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen…

31 Reacties

  1. Hello
    Ik heb sinds twee maanden nierstenen , erg pijnlijk , telkens naar spoed voor infuus tegen de pijn , verzacht maar ga niet over , ook heel mijn heup doet pijn en is alsof ik pijnlijke maandstonden hebt , al ben ik 62 door de pijn ben ik misselijk en geen eetlust , zijn kleine stenen , dus die moet ik uit plassen en telkens bloed in de urine verdorie pijnlijk , hoe geraak ik van die ,of voorkom ik nierstenen ,, ps ,, ben ook leukemie patiënte wat mij nog meer uitput , is wel nu stabiel maar geregeld op controle

  2. Na een hele tijd met vage klachten te hebben gelopen. Van koortsaanvallen, verhoogd CRP, tot koliekaanvallen. Dan ineens enorme pijn in m’n rechter flank en naar m’n schouder. Constipatie. Dan zakte mijn CRP weer. De huisarts wist me niet te helpen. Heb een achtergrond met buikproblemen. Ik kon niet eten van de misselijkheid en werd op den duur met ondervoeding opgenomen. In het MCL kreeg ik een buikecho en ze vonden direct een grote galsteen. Maar ze wisten niet zeker of dat de oorzaak was. M’n bloedwaardes waren niet extreem afwijkend. Ze grepen dus ook niet in. Ik ging na 1,5 week in dezelfde staat weer naar huis. Terwijl in de rapportage stond dat ik pijnvrij naar huis ging… Een paar dagen later zat ik ’s nachts weer met enorme koliekpijn, en de huisarts heeft me doorgestuurd naar mijn buikchirurg. Hij zag me de week erop. Hij keek niet, luisterde alleen, en gaf me de keus te wachten of de galblaas te verwijderen. Ik koos voor de 2e optie. Zes weken later (!) werd ik geopereerd. Nog veel verder verzwakt. En de galsteen was uiteindelijk inderdaad de oorzaak. Nu is daar alle pijn van weg. Echter de misselijkheid niet… Artsen moeten beter luisteren naar patiënten. Het is hún lichaam, zij voelen het 24/7, de arts behoeft alleen mee te denken met de wetenschap van de patiënt. Ik blijk namelijk ook gastroparese (vertraagde maaglediging) te hebben.

  3. Matthijs Bakker Reageer

    Hoi allemaal, Ik wou graag waarschuwen voor dit artikel. Er wordt gesproken over chirurgie, daarentegen zijn nierstenen op te lossen met speelduur. Appelzuur zit in b.v. appels, appelsap en appelazijn. Lees goed op het internet en vraag om een second opinion bij een specialist bijvoorbeeld voordat je onder het mes gaat en het toch anders blijkt te kunnen!! Met vriendelijke groet, Matthijs

    • Matthijs Bakker

      Speelduur = Appelzuur (Een natuurlijk voorkomend zuur dat in appels zit)

    • In bovenstaand artikel wordt –in relatie tot de behandeling van ‘pathogene’ nierstenen– gerept over spierverslappers, niersteenvergruizers, endoscopische kijkoperaties, verpulvering middels boortje of laser en inderdaad ook chirurgische verwijdering via nierbekken. De aangewezen oplossing bij nierstenen is sterk afhankelijk van de aard en ernst van iemands niersteenlijden. De consumptie van appelzuur oftewel E296 is in ieder geval géén passende oplossing als het gaat om de behandeling van nierstenen die reeds klachten veroorzaken. Appelzuur oftewel ‘malisch zuur’ oftewel ‘malaat’ is een zwak organisch zuur dat onder meer in (met name groene) appels voorkomt. Er bestaat een enkel verkennend onderzoek dat suggereert dat de consumptie van polycarboxylzuren kunnen bijdragen aan de voorkoming van de vorming van specifiek calciumhoudende nierstenen (dus CRSD: ‘calcium renal stone disease’ oftewel ‘calciumnefrolithiase’). Maar dat wil geenszins zeggen dat de consumptie van appels pijnlijke nierstenen oplost. De conclusie van het onderzoek luidt –ietwat vrijelijk vertaald– als volgt: “Wij speculeren dat de consumptie van appelzuur kan bijdragen aan systemische alkaliteit, hetgeen kan leiden tot verminderde reabsorptie en metabolisatie (en verhoogde uitscheiding) van citraat door de nierbuisjes.” Dit is een puike speculatieve hypothese, maar het is absoluut niet zo dat dit betekent dat appelzuur zomaar 1-2-3 nierstenen kan oplossen. Ik wil dan ook waarschuwen voor deze reactie. :?

  4. Ik ben Benny ik hebt ook jaren geleden een acute alvleesklierontsteking gekregen , ik zou toen geopereerd worden , maar volgens de artsen was het niet nodig , nu hebt ik steeds last van mijn spijsvertering , last van heftige buikpijn aan de linker onderkant , het lijkt alsof ik een tennisbal in mijn linker onderbuik zit , en na een paar uren is de pijn weg , maar nu hebt ik blijvende pijn onder mijn hele onderbuik , mijn ontlasting is helemaal niet goed meer , verdere onderzoek gedaan zoals bloed onderzoek maar geen teken van kanker of alvleesklier afwijkingen gevonden zeg de uitslag , maar ik ben ook misselijk en heeft nu blijvende pijn in mijn onder buik . Ik blijf maar pijnstiller gebruiken en ik moet maar zakjes gebruiken na het eten voor een betere stoelgang , en dit speelde zich al meer dan 10 jaren na die acute alvleesklierontsteking , ook hebt ik een kijkoperatie ondergaan via de anus , een darmonderzoek , een maagonderzoek , ze waren allemaal goed . wat moet ik doen om van die af te komen ? Gr . Benny

    • Bennie, ik zou eens naar een osteopaat gaan. Zelf heb ik jaren geleden ook maanden last gehad van mijn buik en ook alle onderzoeken waren goed!? Bij bezoek aan osteopaat werd duidelijk dat mijn buikspier op m’n lever drukte omdat die keihard was. Na 2 behandelingen was ik er vanaf. Zou het echt gaan proberen. Kan in ieder geval nooit kwaad. Succes!

  5. Omdat mijn moeder december stierf aan de ziekte van Kahler en ik op dezelfde plaats waar haar wervel instortte vreselijke pijn had, kreeg ik morfine en een doorverwijzing naar de internist. Gelukkig geen ziekte van Kahler. Maar porceleine galblaas. Inmiddels veel gelezen over die operaties wil het liever niet doen. Deze maand voor advies naar de chirurg. Inmiddels toch al 1 leverreiniging gedaan. Voelde in mijn lever alles verschuiven. Deze sloeg rood uit met vlekken op mijn huid. Heb ook een koffie clisma gedaan. Zag al zeker 30 rode steentjes. Ik ga door elke 4 weken. Alles kan herstellen. Een natuurarts speciaal voor ontgiften heb ik inmiddels om raad gevraagd. En degene die de hoge darmspoeling doet is al 4x door de leverreiniging gegaan. Zonder galblaas staat in het boek van Andreas Moritz wat je moet doen dat kan ook. Maar praat ook met de natuurartsen die ontgiften voor raad en tips.

    • Beste Tineke, Wat een vreselijke ervaring; onwijs veel sterkte toegewenst! Ook mijn moeder overleed aan kanker; volgens mij iets wat je de rest van je leven bijblijft… :( Even over je ervaring met galblaasverkalking… Een ‘porseleingalblaas’ oftewel porseleinen galblaas is naar alle waarschijnlijkheid het gev olg van extreme vorming van galstenen. Het betreft een zeer zeldzame (en morfologische) manifestatie van chronische cholecystitis (galblaasontsteking / galblaaswandontsteking) waarbij verkalking van de galblaaswand optreedt en de wand van de galblaas deels kan worden afgebroken en opgenomen. Voor zover ik weet is verkalking van de galblaaswand een onomkeerbaar proces. Een operatieve galblaasverwijdering is voor zover ik weet de aangewezen behandeling, vooral ook vanwege het verhoogde risico op galblaaskanker. Overigens snap ik dat je het op de natuurlijke manier wilt doen (dat deed mijn moeder ook!!!, echter helaas zonder succes), maar besef dat er ook aan klysma’s (galblaasreiniging / leverreiniging) kleven nadelen. Misschien heb je nog iets aan de volgende artikels:

      Onwijs veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  6. Mijn schoonmoeder heeft een leversteen. Ik heb over een aantal leverstenenkuren gelezen. Mij schoonmoeder is erg bang voor een operatie. Het zou mooi zijn als er een goede leverstenenkuur bestaat. Kan iemand mij vertellen of zo een leverstenenkuur bestaat. Of het helpt… Met vriendelijke groet, Shak

    • Beste Shak, Er is de afgelopen jaren heeeeeel veel te doen over leverreiniging (de zogenaamde ‘liver flush’) en galblaasreiniging (de zogenaamde ‘gallbladder flush’). Maar hoewel er –vooral in het alternatieve circuit— veel voorstanders lijken te zijn, is bij lange na niet iedereen in de medische wereld er blij mee. Vaak gaat het namelijk om twijfelachtige ‘ontgiftingskuren’ c.q. ‘ontslakkingskuren’, bestaande uit een ‘oil pulling’ en de inname van appelsap en citroensap (voor de nodige zuren) en magnesiumsulfaat (bitterzout c.q. Engels zout c.q. Epsomzout). Wat je in feite doet is laxeren door natuurlijke laxeermiddelen te gebruiken. Hierdoor kunnen galstenen en leverstenen inderdaad loskomen en via de ontlasting verdwijnen… Maar de kans bestaat evengoed dat stenen plaatsmaken voor onderliggende stenen, waardoor bestaande klachten verergeren qua ernst en frequentie… Vaak wordt erna ook nog eens een hoog klysma (darmreiniging) gedaan. De potentiële effectiviteit van een ontgifting tegen leverstenen / galstenen is sterk afhankelijk van de plaats waar de stenen zich bevinden. En de potentiële veiligheid en eventuele risico’s zijn vooraf moeilijk in te schatten. Mocht er reeds sprake zijn van een galblaasontsteking, galwegontsteking, leverontsteking, alvleesklierontsteking of darmontsteking, dan zou ik er persoonlijk NOOIT aan beginnen. Sowieso zou ik vooraf altijd informatie inwinnen bij haar artsen, omdat diegenen op de hoogte zijn van de medische achtergrond / geschiedenis van je schoonmoeder. Mijn optiek ten aanzien van leverreinigingskuren en galblaasreinigingskuren heb ik overigens ook al eens uiteengezet in een reactie onder een artikel over ontlastingsproblematiek. Wellicht kun je er nog iets mee. Heel veel sterkte toegewenst met je schoonmoeder! Groeten, Paul

  7. hallo ik heb een vraagje en weet niet meer waar ik moet zijn .. mijn vriend heeft problemen met pancreas maar nu heeft hij al maanden stenen daar zitten en al 6 keer geopereerd eraan maar ze krijgen de stenen niet weg (Erasmusziekenhuis Anderlecht) hij is geen dag goed .. wat of waar kan ik terecht dank u Nancy

  8. Mag je een leverreiniging doen als je galblaas verwijdert is? Want ze zeggen dat je dan ook moet opletten met kurkuma…

  9. Hallo, Vorig jaar bleek de uiteinde (kringspier) van mijn galwegen te nauw te zijn. Omdat ik al 14 jaar geen galblaas meer heb kreeg ik een ERCP onderzoek, en hebben ze de kringspier wijder gemaakt zodat me galstenen makkelijker door me darmen eruit konden. Doordat onderzoek kreeg ik een alvleesklierontsteking van 11 cm (complicatie) maar als ik klaar met het eten en ook wel drinken (water) is me buik zo vol en opgezet (lijk ik wel 9 maanden zwanger) en een grote eter ben ik nou ook weer niet. Wat kan ik nu het beste doen.

  10. Hallo ieder die dit leest! Ik wordt al ruim 10 jaar behandeld voor alles wat met galwegen en spijsvertering te maken heb reeds 12 coloscopieën gehad en mag nu elke 3 jaar voor controle, tevens is de dunne darm regelmatig ontstoken, galblaas is vorig jaar verwijderd, ernstig zuurbranden, slokdarmklepje is kapot gebrand zodat alle maagsappen omhoog komen en diverse ERCP’s (Endoscopisch Retrograde Cholangio- en Pancreaticografieën) gehad dus alles met slangen van boven en van onder, en nu weer de hoofdprijs, een steen in de alvleesklier. Ben daarvoor alweer 3 jaar onder behandeling in het AMC en de steen 7mm wordt in het ERASMUS binnenkort vergruist en dan hoop ik klaar te zijn. PFFFFF, ik hoop er maar het beste van. Groeten, Hans

  11. hallo hebben een wee geleden mijn gal verwijderd en grote galstenen via laparoscopie de chirurg zei dat het nooit ging terugkomen ook begrijp ik het niet hoe ik het kon krijgen was al op dieet voor prikkelbare darm let op mijn voeding was al afgevallen kunnen de stenen terugkomen? dank u ben ongerust

    • Beste Christine, Veel artsen denken onterecht dat galstenen per definitie verdwijnen en nimmer terugkeren wanneer iemands galblaas wordt verwijderd, maar helaas is dat NIET het geval. Gal oftewel galvloeistof wordt namelijk niet geproduceerd in de galblaas, maar in de lever. Galstenen kunnen dus nog altijd ontstaan en vast komen te zitten in de achterblijvende galwegen, galbuizen en galgangen nabij lever en alvleesklier. Sowieso bestaat de mogelijkheid dat er een aantal reeds aanwezige galstenen achterblijven na de operatieve verwijdering van de galblaas (cholecystectomie). Immers hoeven niet alle galstenen per se te worden opgemerkt en meegenomen door de chirurg. Wel is de kans op de vorming van nieuwe galstenen na een galblaasoperatie beduidend kleiner dan voor de chirurgische galblaasverwijdering. Voor verhalen van ervaringsdeskundigen kun je desgewenst de reacties onder dit artikel over galklachten raadplegen. Beterschap & groeten, Paul

  12. Ik ben al vanaf september 2014 bezig. Uit de echo kwam galsteen. De chirurg heeft mij doorgestuurd naar de internist. 2x maagonderzoek en een dikkedarmonderzoek. Nucleair maagonderzoek kwam eerst uit een helicobacter-bacterie, nu verder niks kunnen vinden. Binnenkort moet ik terug naar de chirurg, dus ben benieuwd…

  13. Ik lees ’t vaker, ziek van leverstenen. Ja, ziek, opgeblazen gevoel, drukpijn na eten, ’s nachts misselijk. Ik kan deze leverreiniging echt aanraden. Nu 3 x de leverflush gedaan met 3 tot 5 deciliter olijfolie. In ’t boek van Dr. Vogel stond 3 tot 5 deciliter, maar in andere boeken –Andreas Moritz– en op site stond 1.5 dl (dat gebruik je normaal al in een salade. Oké, De dag zelf is ’n maffe waarneming, je mag niks eten, want anders gutst ’t er zo weer van boven uit! Echt ziek word je dan van eten. Beetje weeïg, bedwelmd gevoel, maar als je je richt op jouw lever, en de reiniging ervan kan ’t prettig zijn. Ik voelde de lever zuiver stromen. ’s Nachts komen de gifgroene knikkers pas echt los, je weet niet wat je ziet. Erna is ’t ’n zalig gevoel, je voelt gewoon dat je zuiver bent van binnen, dit is geen onzin of inbeelding. Zelfs de leverwaardes –ik word vaak geprikt i.v.m. m’n Crohn– waren gezakt!!! De internist staat volledig achter me, wat ik doe en uitprobeer, omdat ’t echt aantoonbaar positief is. ’t Is ook ’n mooie start van ’n dieet, de smaak is zuiver, de behoefte aan “onzin-eten” is weg. Je weet weer wat goed voor je is. Ik raad ’t mensen aan, alleen al voor ’t frisse, zuivere gevoel.

    • Mag je ook een leverreiniging doen als je gal verwijderd is ? Want ze zeggen dat je dan ook moet opletten met curcumma…

  14. Hoi, Sinds 2011 lig ik ziekenhuis, in en uit, soms wel 3x in een maand tijd. Nierstenen! Meer dan 17x vergruisd, dubbele katheter gehad en allerlei onderzoeken. Zelf second opinion gedaan in leiden… daar geprobeerd met laser de stenen te verwijderen en weer teleurgesteld. De nierstenen vergruizen met laser kon namelijk niet, want de stenen zaten vast aan het bindweefsel. Ben toch weer naar m’n eigen ziekenhuis gegaan en ja, het schiet maar niet op. Alle twee de nieren zitten vol met stenen. Kan iemand mij zeggen of er wel een behandeling is om al die stenen te verwijderen, want ik word zo moedeloos en steeds die koliek-aanvallen, dat is geen pretje! Altijd maar pijn en opname. Kan iemand mij helpen, dank je wel!?

    • Hallo In mijn land hebben wij in het stad ( arak ) een bronwater die heet ( chapgholi ) mensen die hebben erg probleem met de niersteen o galsteen die doctors kunnen niks meer voor hun doen gaan van die water drinken eerst kregen veel pijn maar dit is normaal maar daarna ze worden genezen na 3 maanden stenen worden opgelost. Zijn veel mensen die dat zeggen en zijn. Mijn bedoeling was dat misschien u kunt zo iets probeerden .

  15. Hallo, Ik heb ongeveer 3 jaar geleden mijn galblaas laten verwijderen i.v.m. galstenen, maar nu heb ik weer dezelfde klachten als toen. Dat kunnen toch geen galstenen zijn… ofwel?

    • Beste Mc Dullens, Gal wordt geproduceerd door de lever; de galblaas dient slechts als tijdelijke opslagplaats voor galvloeistof. Het kan dus best zo zijn dat er nog altijd nieuwe galstenen (cholelithiasis) ontstaan; dit is simpelweg het gevolg van het indikken van het in galvloeistof aanwezige cholesterol. Als je galblaas verwijderd is, loopt gal niet meer via de galblaas naar je darmen, maar rechtstreeks vanuit je lever naar je dunne darm. De galblaas is slechts weggenomen uit het totale galsysteem, waardoor er geen tussentijdse opslag meer plaatsvindt. Dat neemt echter niet weg dat er sowieso nog oude galstenen aanwezig kunnen zijn in galbuis, galgang, galblaasbuis (als hier nog een stukje van resteert), galwegen of leverbuis. Ook kunnen er nieuwe galstenen ontstaan als galsappen ergens in het resterende deel van het galsysteem stil blijven staan of als er ‘complicaties’ optreden binnen de lever- en galstofwisseling (bijvoorbeeld door problemen met bepaalde leverenzymen). Logischerwijs ontstaan veruit de meeste galstenen in de galblaas; dit is immers de plek waar galvloeistof normaliter het langste stil blijft staan; galsappen die langere tijd ‘stil’ in de galblaas verblijven, lopen immers verhoogde kans op indikking en verstening. Dat geldt des te meer indien je galblaas zich niet volledig leegknijpt onder invloed van hormonen… het hormoon cholecystokinine zorgt ervoor dat de galblaas samentrekt, waardoor gal en eventuele galstenen makkelijker in de galwegen terechtkomen. Een goede samenknijping van de galblaas zorgt dus ook voor een sterkte galstroom, waardoor galwegstenen worden afgevoerd nog voordat ze groot genoeg zijn om obstructies/blokkades te veroorzaken. Al met al verkleint een operatieve galblaasverwijdering (cholecystectomie) de kans op galsteenlijden enorm. Desalniettemin kunnen er dus nog altijd galstenen vastzitten in het galsysteem. Vastzittende galstenen kunnen opeenhoping van gal (galstuwing) in de hand werken, wat weer kan lijden tot een galblaasontsteking (cholecystitis) of galweginfectie (cholangitis); dit manifesteert zich veelal als hevige pijn in de rechter bovenbuik. Is je galblaas verwijderd, dan is een galblaasontsteking logischerwijs niet mogelijk en is er wellicht sprake van een steriele ontsteking of bacteriële infectie van de galwegen. Hoe dan ook: het kan zijn dat je galblaas is verwijderd, maar er toch galstenen aanwezig zijn. Groeten, Paul

  16. Hoe kan je maagsteen behandelen? Mijn tante heeft maagstenen en het gaat niet goed, maar wat moet je hiertegen doen? Ze gaat naar de dokter, maar wat als dat niet lukt? Wat moet ze dan doen?

    • Beste Aron, Maagstenen geven in veruit de meeste gevallen geen klachten. In zeldzame gevallen kunnen bezoars klachten veroorzaken; dat is afhankelijk van de grootte van de maagstenen en de locatie waar ze zich bevinden. Hierbij valt te denken een vol en/of branderig gevoel in de bovenbuik, slikklachten, misselijkheid en braken. Afhankelijk van de plaats en de dichtheid van een maagsteen kunnen in zeldzame gevallen complicaties optreden, waaronder de vorming van maagzweren, maagperforaties, maagbloedingen en afsluiting van het maag-darmkanaal. In zulke gevallen is het aan een arts om over te gaan tot de juiste behandeling en/of het voorschrijven van medicatie. Wanneer dit geen effect heeft, zal vervolgbehandeling nodig zijn of doorverwijzing plaatsvinden naar een tweedelijns of derdelijns specialist. Aan eventuele complicaties van maagstenen kun je eigenhandig dus niet veel doen. Weet je overigens zeker dat er sprake is van maagstenen? Want nogmaals: die geven zelden klachten… Ik ben overigens GEEN arts, dus zorg er vooral voor dat je tante de raad en adviezen van haar artsen opvolgt. Sterkte en groeten, Paul

  17. yvonne kroesen Reageer

    Bij galstenen is het belangrijk om pijn te vermijden, om koolsoorten te mijden en cola… Dat helpt al enorm! En witbrood ook vermijden.

  18. Hallo. Ik weet het niet. Op dit moment heeft de huisdokter mij een echo voorgeschreven omwille van mijn hoge bloeddruk en cholesterol. Zelf ondervind ik niets. Omdat ze sprak van gal en/of leverstenen en eventueel een operatie waar ik tegenop ziet omdat ik juist aan mijn buik geopereerd ben en op verlof wil gaan heel de winter zou ik eventueel kiezen voor een behandeling van stenen met de laser, omdat je niet in het ziekenhuis moet blijven, en vooral geen narcose moet ondergaan. Kan iemand mij meer uitleg geven over de laserbehandeling bij cholesterolstenen en of ik dat kan krijgen en bij wie en/of waar in België. Bij voorbaat dank voor een ongeruste sportieve vrouw.

    • Hallo, Heb je al een laserbehandeling gevonden? Ik zoek er ook een, maar in Nederland opereren ze alleen nog maar. Gr. Marijke

  19. O.Y.de wilde van halem. Reageer

    Zijn half jaar op vakantie in Thailand. Mijn echtgenote heeft sinds 5 weken pijn onder haar rechterborst. Zijn naar hospitaal geweest, X-ray genomen en echo. Daaruit bleek galstenen, maar geen grote. #3 soorten medicijnen meegekregen, o.a.tegen pijn en ontstekingen. Komen 1 April weer naar Nederland. Moet zij nog een speciaal dieet aanhouden? Bij voorbaat dank voor de informatie.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.