Oranje ontlasting… Er zijn verrassend veel mensen die hier regelmatig of zelfs chronisch mee te kampen hebben. Men vraagt zich af hoe oranje ontlasting ontstaat en bovendien of oranje stoelhang c.q. feces een teken is van een gezondheidsaandoening of ziekte. Hieronder de nodige uitleg over oranje ontlasting…

Wassen & was-esters

Oranje ontlasting is nagenoeg altijd vettig of olieachtig. Dat komt omdat de gelige tor oranje kleur van de stoelgang 9 van de 10 keer wordt veroorzaakt door bepaalde onverteerbare vetten in voedsel. Deze voedingsvetten staan ook wel bekend als “was”, “wax” of was-esters…

De niet of nauwelijks verteerbare vettige stoffen –die dus ook wel bekendstaan als was-esters– zijn kneedbaar, hydrofoob (niet mengbaar met water), hebben een hoog smeltpunt en zijn bovendien extreem bestand tegen verteringsenzymen en maagsappen. Voorbeelden van wassen zijn bijenwas, schellak, carnaubawas, wolvet en vaseline. (bron)

Logischerwijs eten mensen geen vaseline of wolvet; we krijgen onverteerbare was-esters dan ook meestal binnen via de consumptie van bepaalde vissoorten.

Klachten & symptomen door was-esters

Doordat was-esters onverteerd in je stoelgang terechtkomen, kleuren ze je ontlasting oranje. Bovendien vermengen ze zich slecht, waardoor je darmen er niets mee kunnen (= malabsorptie). Zodoende ontstaan er veelvuldig darmproblemen als gevolg van was-esters:

Was-esters in oranje ontlasting zijn herkenbaar doordat er een vettige of olieachtige substantie op het toiletwater drijft. Vaak wordt de ontlasting ook beduidend dunner door toedoen van was-esters. Dit fenomeen staat ook wel bekend als vetdiarree.

Botervis, olievis & botermakreel

Was-esters zijn dus niet-verteerbare vetten die bestaan uit een vetzuur en een vetalcohol. Mensen krijgen ze voornamelijk binnen via bepaalde vissoorten. De bekendste vissoorten die rijk zijn aan was-esters zijn als volgt:

 • Botervis (Pholis gunnellus): een straalvinnige zeevis uit de familie slangmakrelen; orde van de baarsachtigen
 • Escolar c.q. botermakreel c.q. olievis (Lepidocybium flavobrunneum): een straalvinnige vissoort uit de familie van slangmakrelen
 • Loodsmannetje c.q. rudderfish c.q. black oilfish (Centrolophus niger): een straalvinnige vis uit de familie van horsmakrelen; orde baarsachtigen
 • Tubbia tasmanica (Tasmanian Ruffe): een straalvinnige vissensoort uit de familie van zwartvissen

Alternatieve benamingen voor vissoorten die mogelijkerwijs was-esters in zich dragen zijn o.a. ‘Smalleye Croaker’, ‘American Butterfish’, ‘Dollarfish’, ‘Stomatée à Fossettes’, ‘Pomfret’ en ‘Braam’.

Welke delen van de vis?

Het is nog niet met zekerheid vastgesteld dat was-esters uitsluitend direct onder de huid van een vis gelegen zijn. Loodsmannetje en tubbia bevatten bovendien niet de onverteerbare was-esters van botervis en oliemakreel, maar wel soortgelijke, moeilijk verteerbare esters. Overigens worden de verschillende “baarsachtigen” door vissers en verkopers vaak genoeg door elkaar gehaald. (bron) :(

Was-esters zijn slecht-verteerbare of niet-verteerbare vetten die zich bij bovenstaande vissen direct onder de huid (en misschien wel door het hele lijf) bevinden.

Wat als je voedselvergiftiging oploopt door botervis?

Het verschilt sterk per persoon hoe er wordt gereageerd op de consumptie van botervis en olievis c.q. botermakreel. Dit is namelijk afhankelijk van de hoedanigheid van iemands spijsvertering (maag, darmen, lever, gal, verteringsenzymen etc.). Toch veroorzaakt deze visconsumptie bij extreem veel mensen darmproblemen en oranje ontlasting. Dat komt omdat de was-esters in botervis een gempylotoxische werking hebben. Een gempylotoxine verstoort tot op zekere hoogte de ingewanden.

In principe worden de schadelijke stoffen uit botervis door je lichaam opgeruimd. Maar hoe zwakker je spijsvertering en hoe meer vis je eet, des te meer klachten je zult krijgen. Meestal manifesteren de eerste verschijnselen zich binnen 2,5 uur, maar soms pas na enkele dagen.

Was-esters bestaan uit zeer lange ketens; het zijn C32, C34, C36 en C38 vetzuren. Sommige botervissen bestaan voor maar liefst 20% uit was-esters, en als je lijf heel veel moeite moet doen bij de verwerking en opruiming ervan, dan ontstaat doorgaans extreme diarree, evenals het fenomeen “natte winden” en soms zelfs ontlastingsincontinentie (niet kunnen ophouden). Mocht je heel hevig reageren op was-esters, dan wordt de vis doorgaans uitgebraakt.

In dit soort gevallen kan een huisartsbezoek en een eventuele diarreeremmer (loperamide) wellicht uitkomst bieden. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken en voedingsvezels te eten.

Oranje ontlasting door andere vetten…

Al met al wordt oranje ontlasting het veelvuldigst veroorzaakt door vis; meestal gerookt of gebakken. Veel mensen zijn dan ook gerustgesteld te vernemen dat een oranje stoelgang “slechts” door onverteerbare visvetten wordt veroorzaakt. Vetdiarree kan overigens ook in de hand worden gewerkt door andere vormen van malabsorptie waarbij de opname van vetten door de darmwand verstoord is. Zo zijn er mensen die slecht reageren op frituurolie, melkvet in zuivel (kaas, yoghurt e.a.), visvetten in gerookte makreel, paling of pangasius, onverzadigde vetten in noten of stoffen in medicamenten tegen darmverstopping c.q. obstipatie.

Oranje ontlasting door medische aandoening

Meestal is dit niet het geval, maar er zijn enkele kwalen en ziekten die gepaard gaan met malabsorptie en dientengevolge oranje ontlasting + vetten en oliën in de stoelgang. De belangrijkste gezondheidsaandoeningen die een oranje stoelgang kunnen veroorzaken zijn als volgt:

 • Aambeien (hemorroïden)
 • Ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis)
 • Verstopping van de galwegen (o.a. galstenen & galweginfectie)
 • Bacteriële infecties van het maag-darmkanaal
 • Leveraandoeningen (leverfalen, ontsteking, vervetting, hepatitis e.a.)
 • Aandoeningen van de dunne darm (verkleving, vaginatie, ontsteking, Crohn e.a.)
 • Gluten-intolerantie (coeliakie, spruw e.a.)
 • Syndroom van Zollinger-Ellison (verhoogde maaghormoonproductie)
 • Ziekte van Whipple (maag-darminfectie door Tropheryma whippleii-bacterie)
 • Allergie voor viseiwitten (meestal het spiereiwit parvabulmine)
 • Allergisch voor schaal en/of schelpdieren
 • Specifieke kabeljauw-allergie (in dat geval meestal ook allergisch voor o.a. heek, karper, koolvis, snoek, wijting en schelvis)

Tot slot

Een gele tot oranje ontlasting door toedoen van was-esters is een groeiend probleem vanwege de aldoor toenemende globalisering. Consumptie van was-esters kan spijsverteringsproblemen door een sterk-laxerend visolie-bestanddeel, genaamd gempylotoxine. Vooral botervis en botermakreel bevatten hiervan hoge concentraties. Een voedselvergiftiging (zich uitende in maag- en darmklachten: maagpijn en lage buikpijn) door was-ester houdende vis komt dan ook regelmatig voor en wordt veelal herkend aan een geel tot oranje ontlasting.

In Japan wordt botervis al sinds 1977 als giftig beschouwd; daar mag ie zelfs niet meer worden verkocht. In o.a. China, Australië, Italië en Denemarken wordt de consumptie ervan door de overheid sterk afgeraden.

Heb jij weleens last van oranje ontlasting? En kwam het bij jou achteraf gezien door botervis of toch door een andere oorzaak? Lat hieronder een reactie achter!

47 Reacties

 1. Gisteren voor de 1e ker botervis gegeten. Nu 24 uur later olieachtige oranje ontlasting.
  Na even googlen kwam ik erachter dat botervis de oorzaak is.

 2. had al eerder de symptomen maar nooit aan gedacht dat het met de vis te maken had. Vanmorgen was t weer raak en inderdaad gisteren botervis gehad. Ga het zeker delen met meer mensen want je weet niet wat je overkomt!!

 3. Geen vis op, wel cashewnoten eergisteren, sinds gister oranje olieachtige vloeistof. Verder kan ik niks bedenken wat het veroorzaakt kan hebben… kunnen de cashewnootjes dit veroorzaken? Heb het ee maand of 2 geleden ook gehad, toen ruim een week waarna ik ben begonnen met detoxthee, en toen was het weg. Dag of 5 gestopt met die detoxthee en nu is het weer terug… toeval?

  • Hoi, waren het rauwe cashews? Ik hoorde bij de biologische notenkraam dat die giftig zijn (en dus vervelende effecten kunnen geven)…

 4. Fijn om dit item te vinden! Ook ik was gaan googelen na een maaltje met botervis. Hele avond al misselijk, veel boeren en protesterende darmen… Blij dat jullie info er is en vreemd dat botervis hier gewoon verkocht wordt, terwijl dat in Japan (land met veel kennis over vis) allang niet meer mag. Maar ja, Nederland wijkt in wel meer opzichten af; bijvoorbeeld in de adviezen over grenswaarden vitamine D. Intussen lig ik me hier ziek te voelen… Als bij een voedselvergiftiging. Gelukkig heeft m’n zoon nergens last van! Is dit trouwens iets dat opbouwt; dat het na elke volgende keer botervis heftiger wordt?

  • Het is de onbekendheid van consumenten met (benamingen van) vissoorten die vishandelaren de gelegenheid biedt te goochelen met vis (productnamen / vistermen). In Nederland wordt botervis al tijden onder de noemer “de nieuwe kabeljauw” verkocht. Negen op de tien visboeren en restauranteurs kunnen echter niet vertellen wat botervis nu eigenlijk voor vissoort is. De Nederlandse botervis betreft een klein visje dat in de Noordzee voorkomt; dit is dan ook NIET de botervis die je bij de visboer koopt… Botervis is –aldus het Nederlands Visbureau– een generieke term voor maar liefst 3 verschillende consumptievissoorten… De meest voorkomende is de ‘Lepidocybium Flavobrunneum’, ook wel bekend als butterfisch, oilfish, botermakreel en escolar. Deze vissoort komt voor in de zuidelijke oceanen en wordt op grote diepten gevangen, hoofdzakelijk als bijvangst van de tonijnvisserij; met name in Namibië. De tweede soort is de Surinaamse botervis: een klein beestje dat vooral in Surinaamse marktstallen kan worden aangetroffen. De laatste is de Amerikaanse butterfish, eveneens een klein visje. De botervis op je bord is al met al 99 van de 100 keer escolar oftewel botermakreel. Overigens wijkt Nederland qua escolarconsumptie niet echt af… Vooralsnog zijn juist Japan en Italië de uitzonderingen op de globale regel. In Japan mag escolar sinds 1977 inderdaad niet meer voor consumptie worden verkocht. Overigens is het vrij algemeen bekend dat botervis (maar ook sommige andere vette vissoorten die rijk zijn aan wasesters) vetdiarree (steatorroe) in de hand kunnen werken.

  • Ik snap ook niet dat botervis zomaar verkocht mag worden. Ik ben er twee keer kotsmisselijk van geworden, de hele nacht niet kunnen slapen en steeds tegen het overgeven aanzitten. De eerste keer wist ik niet dat het daardoor kwam anders had ik het natuurlijk niet voor de tweede keer gegeten. Het was een heel interessant artikel!

  • Ik heb eergisteren botervis gegeten. 2 grote vissen, omdat ik trek had en de vis niet kende. Toen ik het at smaakte het al heel erg vet en raar. Uiteindelijk heb ik vandaag pas klachten gekregen van buikpijn en misselijkheid. Toen ik op de wc zat floepte het eruit. Het was oranje zachte diarree. Dit heb ik net nog een keer gehad. Geen botervis meer voor mij nu ik dit weet…

 5. M’n zoon van 10 deed vandaag in zijn broek, daarna oranje ontlasting en dan weer slijm in de broek. Kan de oorzaak ook bij kabeljauw liggen?

  • Ja, de kabeljauw kan zeker de oorzaak zijn van de oranje en slijmerige ontlasting. Oranje feces is 9 van de 10 keer een teken van voedingsvetten die niet goed kunnen worden opgenomen door de darmwand van de dunne darm. De slijmerigheid onderschrijft een gebrekkig verteringsproces. 100% uitsluitsel hieromtrent kan ik echter niet geven; een andere oorzaak is en blijft dus mogelijk.

 6. José Liefting Reageer

  Ik heb last van oranje ontlasting sinds 3 weken. Soms volledig broekhoest bah bah wat vies. Ben 3 weken geleden geopereerd aan linkerheup. En krijg sinds die tijd injecties tegen trombose. Ik geef dat de schuld. Denk dat ik de huisarts met een bezoekje ga vereren.

 7. Ik heb denk ik sinds 4 dagen last van oranje kleur achtig zachte ontlasting. Ik heb geen vis gegeten want ik ben veganistisch en eet voornamelijk groenten, fruit, volkoren producten en noten. Is het mogelijk dat dit van noten af komt? Ik heb wel veel problemen met mijn darmen en heb een ernstige vorm van PDS. Darmonderzoek gehad die wel minimale littekens kon zien bij de uitmonding van de dunne darm maar ze konden beginnend ziekte van Crohn niet uitsluiten. Verder moet ik vaak antibiotica slikken voor blaasontsteking, laatste keer was 2 dagen geleden ingenomen, dus ik heb veel problemen met mijn darmen hierdoor. Zou de kleur ook hierdoor kunnen komen?

 8. Gisteren botervis tijdens een winter BBQ gegeten (2 stukken) en al de hele dag oranje olie in de wc en 2x in het broekje na een niet zo onschuldig windje… :/ Verder normale ontlasting en nergens last van, maar toch maar even gegoogeld waar die oranje olie op kon duiden. Nu gerust en de volgende keer bedank ik voor de botervis. ;)

 9. Slachtoffer nr 9001 Reageer

  Ik heb ongeveer ook zoiets als dit rubriek aan de hand maar ben niet zeker of het hetzelfde is als hier beschreven. Zit hier inmiddels al bijna een jaar met te lopen. Bij mij is het niet een paar dagen aan een stuk maar eens om de 2 a 3 weken. Ook geen idee waardoor. Geen vis of noten de dag ervoor gegeten. Doktoren vinden helemaal niks. Zal ermee moeten leren leven denk. ????

 10. Ik heb sinds vandaag last van oranje i.c.m. groene ontlasting. Dit vond ik nogal zorgelijk dus ik heb het een en ander opgezocht. Mijn vraag is nu of het mogelijk is dat het door pangang filet ook mogelijk is? En of dit ook gevolgen kan hebben. Bij voorbaat dank. -Tim.

 11. 2 dagen na het eten van botervis heb ik ook last gekregen. Na een onschuldig windje zat mijn hele broek vol met oranje olie, afvegen ging gesmeerd (boter bij de vis). ;-) Verder geen last van mijn maag gekregen. Gelukkig via deze site erachter gekomen dat er meer mensen last van hebben, dat stelde me gerust. Wel vreemd dat deze vis alsnog verkocht wordt ondanks er vele klachten van komen!

 12. Mijn oranje ontlasting komt volgens mij van walnoten die ik zelf nog moet kraken. Kan dat?

  • Ja, dat zou kunnen. Walnoten bevatten namelijk veel (omega)vetten, evenals geelbruine en oranjebruine plantenkleurstoffen.

 13. ik ben zwanger, 19 weken, ik heb het ook, oranje ontlasting, het is een oranje olie. verder niks. ik heb niks geks gegeten geen vis. wat kan het zijn, en kan het kwaad?

 14. Ik heb ook twee dagen geleden botervis gegeten en nu komt er steeds oranje olie in de toiletpot terecht als ik ga plassen!!! Heb nog geen ontlasting gehad en voel mij tot nu toe prima.

 15. Nou ik ben blij dat ik deze website heb gevonden!!! Ik dacht wat is dit nu… Nou voorlopig geen botervis voor mij. Wat een ongemak!

 16. Kan oranje ontlasting ook komen door het veelvuldig inbrengen van zetpillen? Mijn dochter van 3 heeft nu na haar operatie redelijk wat zetpillen met soms wat vaseline erop gekregen en nu dunne oranje olie-achtige ontlasting…

  • Ja, het antwoord wat ik hieronder typte voor Roon, gaat in jouw situatie ook op. Als (lichte) vaseline zich vermengd met (relatief donkere) ontlasting, dan zal dat de stoelgang in theorie oranje-achtig kunnen doen kleuren. Naast de oranje-verkleuring kan ik me voorstellen dat de stoelgang ook ietwat vettig en/of wasachtig wordt qua textuur…

 17. Bizar, ik eet nooit vis, dus zat al te denken aan galblaasprobleem, schiet me ineens binnen dat ik vier dagen geleden ben begonnen met visoliecapsules van Pharma Nord, kan het hier van komen, ik eet ze nu niet meer, hoe lang herstel heeft het? Dat de kleur weer goed zal zijn?

  • Ja, visoliecapsules kunnen inderdaad zorgen voor een oranje-achtige tot roestbruine stoelgang. Meestal is er dan ook sprake van een oranjekleurige olie-achtige substantie bij de ontlasting die blijft drijven. Hoelang het duurt voordat de normale kleur wederkeert, is moeilijk te zeggen. Dat ligt er maar net aan hoe je spijsvertering verloopt. Waarschijnlijk enkele dagen…

 18. Ik heb ook al een tijdje last van oranje-achtige ontlasting. Nu heb ik sinds 2 jaar last van anale kloofjes c.q. fissuren en ik smeer me ook daarvoor met een vaseline c.q. wax van onderen in om de huid soepel te houden. Kan bijvoorbeeld die vaseline en/of wax die ik al 2 jaar gebruik door de darmen omhoog kruipen en in de darmen geraken en dan oranje ontlasting veroorzaken?

  • Afhankelijk van de hoeveelheid vaseline die je gebruikt en de frequentie waarmee je de vaseline gebruikt, kan ik me dat absoluut voorstellen. Misschien heb je nog iets aan dit artikel over anusklachten

  • Ik heb sinds eergisteren last van oranje ontlasting heb geen vis gegeten en geen krampen of buikpijn dus ontlasting is van goed vorm geen diarree. Dus wacht een paar dagen af.

  • Misschien oranje pompoen (Japanse Hokkaido of ‘gewone’ winterpompoen) of oranje wortel (winterpeen, waspeen, bospeen o.i.d.) gegeten? Of absurd veel pepernoten… :/

 19. Nou, Ik ben er ook achter gekomen hoor!!! Jemig de pemig zeg…… Inderdaad na 3 moten super lekkere botervis in het hotel was het de ochtend erna raak. Ik had nog nooit eerder zoiets gehad (mijn lichaam reageert normaal goed op alles). Nadat ik dacht dat ik een “droge” scheet liet, rook ik iets later toch een wel heel vreemde vieze geur om mij heen. Na een controle van mijn schoenen toch mijn broek maar eens nagekeken. Jeetje; de onderbroek en de spijkerbroek drijfnat! Dus maar snel een nieuwe gekocht. Ik ga niet zeggen dat ik nooit weer botervis eet, maar in het vervolg houd ik er de dag erna zeker rekening mee. ;-)

 20. Ik ben geen viseter, dus mijn oranje ontlasting komt niet van botervis. Ik heb geen gal meer en had in het verleden veel galstenen, kan het hierdoor komen? Hoewel deze al enkele jaren verwijderd is… Kan dit het zijn?

  • Ja, gele tot geeloranje ontlasting kan duiden op galblaasproblemen, ten aanzien van een verslechterd vetmetabolisme; hetzelfde geldt voor geelgroene feces, ten aanzien van overvloedige galvloeistoffen in de ontlasting. Gal wordt niet aangemaakt in de galblaas, maar in de lever… De galblaas dient uitsluitend als tijdelijke opslagplaats, dus ook zonder galblaas wordt er nog steeds galvloeistof uitgescheiden richting de darmen. Als je geen galblaas meer hebt is de kans op overtollige gal in je ontlasting extra groot omdat de galblaas niet meer als tijdelijke opslag kan dienen en de gal rechtstreeks vanuit de lever in de darm terechtkomt. Meer hierover kun je desgewenst lezen in dit artikel over de kleur van ontlasting en dit artikel over galblaasproblemen.

 21. Ik heb afgelopen weekend botervis gegeten met een paprikasausje. Het was heel lekker, maar zondag had ik dus ook oranje ondergoed en de dagen erna dus oranje ontlasting in vorm van vette rondjes etc. Heb de botervis zaterdag gegeten en het is nu woensdag en ben nu nog met vlagen kotsmisselijk, bijna tot kotsen aan toe. De oranje ontlasting blijkt te zijn gestopt, maar tot hoelang kan de misselijkheid duren? Kan je er ook iets tegen doen? Diarreeremmers lijkt me niet de oplossing…

 22. Mijn dochter heeft van het weekend voor het eerst botervis geprobeerd. Omdat mijn zoon dit zo lekker vindt en het haar aanraadde. Tijdens het eten ervan ontstond al buikpijn en heeft ze de helft niet meer opgegeten. ’s Avonds misselijk. Gisteren had ze inderdaad oranje ontlasting en vandaag ook nog. Door te googlen kwam ik op deze site terecht. Nou voor mij wel duidelijk! Geen botervis meer! Het verbaasde mij dat botervis inmiddels in verschillende landen is verboden of in ieder geval sterk wordt afgeraden.

  • Voor zover ik weet kan kokosvet (kokosolie/kokosboter) niet rechtstreeks voor oranje ontlasting zorgen, dus je stoelgang oranje kleuren. Wel is het zo dat als je vetstofwisseling/lipidenmetabolisme ontregeld is, bijvoorbeeld door galblaasklachten (i.v.m. galvloeistoffen/galsappen), alvleesklierproblemen (i.v.m. alvleesklierenzymen) of een opnamestoornis van de darmen (vetmalabsorptie) dan kan iedere vorm van vet of olie indirect tot oranje ontlasting leiden, zo ook kokosolie. Maar dus niet in geval van een gezonde spijsvertering, wat wel bij bovengenoemde vissoorten zoals escolar en botervis het geval is…

 23. Ik heb nu de laatste weken (sinds week 37) van de zwangerschap oranje ontlasting. Geen diarree en geen andere klachten (iets verhoogde bloeddruk). Verder eet ik weinig vet en heb ik alleen witvis gegeten. Kan het door de zwangerschap komen, kan het kwaad? Ik ben het vergeten door te geven aan de gynaecologe de vorige keer.

  • Wanneer heb je de witvis gegeten en weet je welke vissoort het hier betrof? En was je ontlasting ECHT oranje van kleur of veeleer lichtbruin? Ik sluit niet uit dat oranje ontlasting met je zwangerschap te maken heeft. Wellicht drukt de groeiende baarmoeder (direct of indirect) tegen de galblaas of alvleesklier, waardoor de concentratie galvloeistoffen en alvleesklierenzymen in je ontlasting afwijkt… Het is maar een theorie/hypothese… Als je oranje voedingsmiddelen zoals wortels, pompoen of kurkuma hebt gegeten, kan je ontlasting logischerwijs ook oranje kleuren, evenals bepaalde groene producten die bètacaroteen bevatten, waaronder spinazie, kool en waterkers. Hetzelfde geldt voor bepaalde medicamenten en (zwangerschaps)supplementen zoals ijzertabletten… Oranje ontlasting is op zichzelf natuurlijk niet gevaarlijk, maar de onderliggende oorzaak van oranje stoelgang kan wel risico’s met zich meebrengen… Bijvoorbeeld als de galblaas of alvleesklier wordt verdrukt. Of als de oranje kleur wordt veroorzaakt door bloed bij de ontlasting. Mocht je je zorgen maken, bel dan uit voorzorg even je huisarts op. Sterkte ermee!

 24. Heel leuk als je in de Intratuin loopt en je opeens een vaseline-achtig gevoel in je broek hebt. Zit je op de wc, blijkt je onderbroek oranje… Gisteravond botervis gegeten, dat doe ik dus ook nooit meer!

  • Yup, dat is absoluut het gevolg van de was-esters die hierboven worden beschreven. :(

 25. Ik heb ook weleens last van oranje ontlasting, maar ik denk dat het bij mij komt door het eten van pinda’s en andere noten.

 26. Ik heb oranje ontlasting sinds het slikken van het voedingssupplement ‘astaxanthine capsules’. Dit is een micro-algje wat onder andere de rode kleur geeft aan garnalen, kreeft, zalm, flamingo’s enz. Heeft daarnaast voor de mens bijzonder goede werking i.v.m. gezondheid.

 27. Vandaag voor de eerste maal oranje olie-achtige ontlasting. Veel gerommel in de darmen. Gisteravond gebakken heilbot gegeten.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.