Je kunt een gastroscopie (=kijkoperatie slokdarm, maag & bovenste deel dunne darm) met of zonder roesje ondergaan. Een roesje wordt ook wel ‘sedatie’ genoemd en betekent dat je tijdens de gastroscopie via een infuus een slaapmiddel krijgt toegediend. Het effect van een roesje verschilt per persoon. Sommige mensen vallen compleet in slaap en krijgen niets van de gastroscopie mee, voor andere werkt het slechts ontspannend.

Realiseer je goed dat een roesje bij een maagscopie vrijwel altijd een optie is, ook indien dit niet nadrukkelijk door je arts wordt besproken of aangeboden. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Op sommige websites is te lezen dat het toedienen van een roesje bij volwassenen ongebruikelijk is. Tegelijkertijd lees je toch ook enorm veel verhalen van volwassenen die een maagscopie met roesje hebben ondergaan. Zeldzaam is het dus beslist niet. Je kunt dus gerust zelf vragen om een roesje tijdens de gastroscopie indien je dit prettiger lijkt.

Overigens is de afweging om wel of niet voor een roesje te kiezen voor iedereen anders. In dit artikel alles over de voor- en nadelen van een gastroscopie met of zonder sedatie.

Voordelen gastroscopie met roesje

Een maagscopie laten uitvoeren in combinatie met een roesje kan verscheidene voordelen met zich meebrengen. Hoe en of je de voordelen van een roesje ervaart, is uiteraard persoonsgebonden.

Door een roesje krijg je minder van de maagscopie mee

Ben je erg zenuwachtig voor de maagscopie en maak je je zorgen? Dan is een roesje wellicht het overwegen waard. Door een roesje krijg je simpelweg een stuk minder mee van het onderzoek en lijkt het sneller te gaan. Dat werkt in je voordeel indien je er enorm tegenop ziet.

Je raakt minder snel in paniek (= minder pijn)

Een roesje zorgt ervoor dat je minder last hebt van angst en dat je je spieren ontspant. Dit kan erg prettig zijn tijdens een gastroscopie, zeker wanneer je snel in paniek raakt. Een gastroscopie op zich hoeft niet zo pijnlijk te zijn, het is echter wel een onprettig onderzoek waarbij er een slang via je keel in je maag wordt gebracht. Dit gaat een stuk makkelijker indien je je kunt ontspannen en rustig kunt doorademen, en daar kan een roesje bij helpen. Paniek kan dit proces onnodig pijnlijk maken.

Met sedatie herinner je je minder van de gastroscopie

Als je tijdens een gastroscopie een roesje krijgt, dan zul je je na afloop minder van de kijkoperatie kunnen herinneren. Je ervaart zaken minder intens en vergeet ze sneller. Sommige mensen vallen zelfs geheel in slaap tijdens sedatie en kunnen zich na afloop niets van de maagscopie herinneren.

Nadelen roesje tijdens maagscopie

Hoewel een roesje tijdens een maagscopie voordelen met zich mee kan brengen, kleven er ook een aantal mogelijke nadelen aan. Onderstaand een overzicht van de mogelijke nadelen van sedatie tijdens een gastroscopie.

Maagscopie zonder roesje is sneller en praktischer

Indien je kiest voor een roesje, dan is een begeleider vereist. Er moet dus iemand met je meegaan naar het ziekenhuis. Je mag na een roesje namelijk niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Een begeleider is doorgaans verplicht, zelfs indien je na de gastroscopie gebruikmaakt van het openbaar vervoer. Bij een roesje dien je bovendien na het onderzoek nog een tijdje (ca. 1 uur) in het ziekenhuis te blijven om uit te slapen. Je bent dus beduidend langer in het ziekenhuis.

Sedatie geeft meer kans op verslikken & opgeblazen gevoel achteraf

Een roesje vergroot de kans op verslikken tijdens een gastroscopie. De keelverdoving die doorgaans tijdens een gastroscopie wordt toegepast, zorgt overigens ook voor een verhoogde kans op verslikken. Tijdens een gastroscopie wordt er vaak lucht in je maag geblazen zodat de dokter een beter zicht heeft op je twaalfvingerige darm, maag en slokdarm. Nadat het roesje is uitgewerkt, kun je extra last hebben van deze extra lucht omdat je het dan pas merkt.

Ademhaling, bloeddruk & hartslag

Een roesje kan ervoor zorgen dat je ademhaling minder diep wordt, waardoor het zuurstofgehalte in je bloed mogelijk daalt. Sedatie kan ook een bloeddrukdaling veroorzaken. Om die reden wordt een roesje soms afgeraden indien iemand te kampen heeft met ernstige hart- en/of longproblemen. Zowel je bloeddruk als het zuurstofgehalte in je bloed worden tijdens de gastroscopie overigens nauwkeurig gemonitord.

Je kunt allergisch zijn voor een roesje

Voor het opwekken van het roesje krijg je een medicijn toegediend, doorgaans is de werkzame stof Midazolam. Zoals bij elk medicijn, kun je hier allergisch op reageren. Mocht je in het verleden al eens overgevoelig hebben gereageerd op Midazolam of een ander slaapmiddel, dan is het zeker raadzaam om dit in gedachten te houden en vooraf met je arts te bespreken.

Matige werking

Indien je met regelmaat slaapmiddelen of grote hoeveelheden alcoholische drank gebruikt, dan kan het roesje minder sterk werken. In dat geval wordt doorgaans een extra dosis toegediend.

Afweging gastroscopie met of zonder roesje

De keuze tussen een maagscopie met of zonder roesje is aan jou. Bespreek de voor- en nadelen nog eens grondig met je arts indien je twijfelt. Hij of zij kan je helpen met de juiste keuze voor jouw persoonlijke situatie. Realiseer je goed dat er aan sedatie zowel voor- als nadelen kleven. Dit geldt overigens net zo goed voor een gastroscopie zonder sedatie. Indien je geen roesje neemt, maar moeite hebt met ontspannend en rustig doorademen tijdens de gastroscopie, dan kan het onderzoek namelijk onnodig lang duren en als pijnlijk worden ervaren.

Wat zijn jouw afwegingen betreffende een gastroscopie met of zonder roesje en voor welke optie kies jij? Laat het hieronder weten in een reactie. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je die uiteraard ook stellen via een reactie. Veel succes met de gastroscopie!

10 Reacties

  1. Heb onlangs dit onderzoek gehad zonder roesje, wilde ik zelf niet. Viel heel erg mee en leverde nauwelijks pijn op. Het was wel letterlijk even slikken maar ik voelde het amper.
    Als je al eens last van nierstenen hebt gehad weet je wat echte pijn is en zeur je niet over dit kort durende onderzoek.

  2. Mij werd een roesje geweigerd omdat ik slaapapneu heb. Vreemd, in het verleden twee maal dit onderzoek gehad en werd nooit over apneu gesproken. Iemand die hier meer over weet? Alvast bedankt

  3. Twee dagen geleden een gastroscopie gehad met roesje. Arts liet mij de keuze. Heb totaal niets gemerkt van het onderzoek. Daarna wat slaperig maar meer ook niet. Als je de keuze hebt zeker doen.

  4. Ik heb ook maagonderzoek gehad vrijdag ik heb zoveel klachten mee gekregen maagpijn buikpijn moeite met ademen kan niet makkelijk eten dat is na dat onderzoek plaatsgevonden en zeggen ze tegen mij dat het bijhoort heeft iemand meegemaakt ?

  5. Drie weken terug had ik een gastroscopie met een cameraatje en zonder sedatie. Ik moet zeggen dat het me mee is gevallen, er zijn heel veel biopten genomen maar zelf dat was nou niet echt pijnlijk of zo, eerder wat onaangenaam. A.s. maandag moet ik voor een gastroscopie met een echo-apparaatje. Dit is in een universitair ziekenhuis omdat het algemene ziekenhuis deze apparatuur kennelijk niet heeft. In het universitaire ziekenhuis doen ze het standaard met een roesje dus ik ben benieuwd. Het is me overigens niet helemaal duidelijk waarom het nu wel met een roesje is. Misschien omdat de eerste gastroscopie relatief kort duurde, iets van 20 minuten of zo en die van a.s. maandag minimaal 45 minuten duurt. Ik zal het wel gaan zien. Ik heb die zonder roesje uiteindelijk mee vinden vallen dus dan moet het met roesje een eitje zijn. :-)

  6. Mij is het voorstel van een roesje niet gedaan. En ik vind dit belachelijk. Want wat is dit een vreselijk, echt vreselijk onderzoek. Echt heel naar. Ik zou iedereen aanraden om een roesje te nemen. Of dit moet om andere gezondheidsredenen niet kunnen..

    • Wat ontzettend naar dat je de optie niet hebt gehad om voor een roesje te kiezen! Heb je ook geen folder o.i.d. gehad waarin stond dat je voor een roesje kon kiezen? Hopelijk hoef je nooit meer een gastroscopie te ondergaan, maar anders zou ik er zeker specifiek naar vragen aan de arts.

  7. ik heb in 2013 na cva zo een onderzoek gehad. Nu woensdag moet ik opnieuw gaan en ook al weet ik wat er gaat gebeuren enz zit de schrik me al goed in het lijf. Mij hadden ze keelverdoving ingespoten met een soort verstuiver, maar mijn luchtpijp werd mee verdooft en gaf heel eng gevoel. worden 2 slapeloze nachten. Maar toch zonder roesje. Met roesje is gevaarlijker voor mij door mijn medicatie gebruik.

    • Hier staat geen exact aantal uren voor, maar over het algemeen zegt ieder ziekenhuis dat je na een roesje altijd iemand anders moet vragen om je naar huis te brengen en dus nooit zelf moet rijden… Het kan sowieso heel erg lastig zijn om in te schatten wanneer een roesje precies is uitgewerkt en niet langer je denken, handelen en oordelen beïnvloedt. Vandaar dat artsen altijd aanraden om eerst een nachtje te slapen alvorens je weer achter het stuur stapt… Zelfs zelfstandig –dus zonder begeleiding– reizen met het openbaar vervoer wordt ten zeerste afgeraden… Dus autorijden is ten zeerste onveilig.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.