Roken is en blijft een guilty pleasure waar een hoop mensen zich toch aan schuldig maken. Wetend dat het erg schadelijk is, blijft het toch een van de meest voorkomende zonden onder de gemiddelde mens. De overheid blijft de sigaretten maar duurder maken en waarschuwen voor de gevaren, maar nog steeds rookt een groot deel van de Nederlanders. Ook onder studenten wordt nog steeds veel te veel gerookt.

Nederland telt zo’n 3,5 miljoen rokers en het Trimbos instituut geeft aan dat elk jaar rond de jaarwisseling ongeveer een half miljoen Nederlanders zich voorneemt te stoppen met het roken van sigaretten. Van deze goedbedoelde voornemens komt echter vaak vrij weinig terecht, aangezien het stoppen met roken slechts bij zo’n 8% daadwerkelijk lukt.

De financiële crisis lijkt alweer redelijk voorbij, maar toch is ook de financiële kant van het roken van sigaretten nog steeds een drijfveer om te stoppen. Een pakje sigaretten kost vandaag de dag rond de 6 euro en wanneer je uitrekent dat veel rokers ongeveer een pakje per dag roken, is dit op maandbasis bijna 200 euro. In het leven van een student is dit een flinke smak geld die óók voor andere dingen gebruikt zou kunnen worden.

De opkomst van de elektronische sigaret lijkt hier echter verandering in te kunnen brengen. Niet alleen is het roken van de e-sigaret een stuk minder schadelijk voor de gezondheid, maar ook veel goedkoper. In Nederland roken nog niet heel veel mensen een elektronische sigaret. Op één of andere manier verloopt de opkomst in Nederland een stuk langzamer dan in veel andere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en België.

Frankrijk is samen met de Verenigde Staten de grootste afnemers van de meestal in China geproduceerde producten. In Nederland duiken nu langzaam ook de speciale e-sigaret winkels op, terwijl deze in andere landen in bijna elke stad of zelfs dorp al te vinden zijn. Op het moment kan men het beste via het internet een e-sigaret kopen, aangezien daar het grootste en voordeligste aanbod te vinden is.

De overheid van ons land weet echter niet zo goed hoe om te gaan met de nieuwe rookvariant. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat kinderen toegang hebben tot deze e-sigaretten, ook al bevatten niet alle varianten nicotine. Maar verbieden is geen optie, want de e-sigaret bevat geen tabak en valt zodoende niet onder de tabakswet. Hoe en waarom zou er dan extra belasting op geheven moeten worden? Het is een positief feit dat de e-sigaret in ieder geval minder schadelijk is dan de ‘gewone sigaret’ en dus zou je denken dat dit op veel vlakken alleen maar positief uit zou kunnen pakken voor ons land. Minder schade voor de gezondheid, dus minder zorgkosten. Maar ook minder rotzooi op straat, minder mensen die ongewenst meeroken oftewel rook inademen van anderen. Dus waarom die ophef?

Van ongeveer 70 van de ruim 600 chemicaliën die in een standaard sigaret zitten, is bekend dat ze kankerverwekkend zijn. Van de e-sigaret is nog niet 100% bekend wat de gevolgen van roken op de langere termijn zijn, maar tot nog toe is de enige bekende schadelijke stof in een e-sigaret nicotine. Op het moment wordt er veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van het roken van e-sigaretten.

In ons land wordt ook gewaarschuwd voor de e-sigaret. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn van de PvdA heeft het RIVM opdracht gegeven te onderzoeken hoe schadelijk de dampen van een elektronische sigaret zijn. Het RIVM heeft alvast aangegeven te adviseren in ieder geval niet in het bijzijn van kinderen te roken.

Veel e-sigaretten verkopers binnen en buiten Nederland proberen ons ervan te overtuigen dat dit nieuwe roken de way-to-go is. Ook op verschillen nationale en Internationale forums wordt er positief over geschreven. Zo blijkt de elektronische sigaret voor veel mensen een succesvol hulpmiddel bij het stoppen met roken. Na meerdere keren nicotinepleisters en andere nicotine vervangers te hebben geprobeerd, schijnt het afbouwen van sigaretten met behulp van de e-sigaret een erg effectieve manier te zijn.

Een ding is duidelijk: als je bedenkt hoe het in het verleden gegaan is met de opkomst van de gewone sigaret, gecombineerd met het feit dat de grootste tabaksmagnaten aangekondigd hebben ook e-sigaretten te gaan produceren, is de e-sigaret waarschijnlijk een blijvertje.

Door: gastcorrespondent Krist Gruijthuijsen

8 Reacties

  1. Voortschrijdend inzicht laat zien dat de e-sigaret nog steeds het meest effectieve middel is om te stoppen met roken en zeker om geen tabak meer te roken dat schadelijker is dan de e-sigaret.
    In Engeland nu zelfs goedgekeurd als medicijn

  2. Hallo. Sinds begin dit jaar van 2,5 pakjes zware shag over gestapt op de BOX Mod Sensation vergelijkbaar met Justfog Q16 e-sigaret en vloeistof Electra Zware Shag. Geweldig. Smaak is zelfs beter als mijn oude shag en ben inmiddels al van 16mg nicotine naar 9 mg meteen LS Nicotine Booster PG. Ga nooit meer shag roken.

  3. boussemaere kevin Reageer

    Van dag op dag geen tabak meer nodig door de E sigaret. Ik rookte 1,5 pakje op 24 uur. Kben zelfs al 3 kg afgevallen. Top als je krachtsport doet! :-)

  4. Mijn ervaring met elektronisch roken kan je niet echt positief noemen. Twee weken na stoppen met roken en het beginnen met elektrisch roken ben ik opgenomen in het ziekenhuis na een afwijkende harttest na een spoedconsultatie bij de cardioloog. De reden voor deze consultatie was een extreme vermoeidheid waardoor ik niet meer kon functioneren. Nu, om een lang verhaal met vele onderzoeken en specialisten kort te maken, … Niemand vond de oorzaak. Cardiologen niet, neurologen ,internisten, orthomoleculaire arts, psychiater ,etc… Niemand had een antwoord voor die extreme vermoeidheid die voornamelijk fysiek was. Niet slaapmoe, niet geestelijk moe, maar fysiek een wrak. De spierspanning en pijn die ik voordien had, verdween,…maar spierzwakte kwam in de plaats. Ik, die voordien 10 km liep zonder problemen, werd genoodzaakt mijn droomjob on hold te zetten. Niemand die kwaad zag in de elektronische sigaret die ik trouwens altijd vermelde bij elke onderzoek. 10 maanden later stopte ik uit eigen initiatief met het elektronisch roken. Ondertussen had ik gevoelloze plekken in mijn benen, armen en gezicht en was ik nog steeds niet terug aan het werk. Psychosomatisch werd het genoemd, door de stress… Uhu? Na het stoppen met elektrisch roken ben ik me week na week beter beginnen voelen. De spierzwakte ging weg,…de vermoeidheid werd beter en de gevoelloze plekken in mijn lichaam zijn ook verdwenen. Toeval ? Voor mij niet… Kijk maar eens naar de bijwerkingen van de nicotinepleisters sprays of andere nicotinehoudende middelen. Nu zal iedereen wel een andere reactie hebben op nicotine maar toch Toegegeven,…ik rookte meer “elektronisch” , veel meer dan wanneer ik de gewone sigaret rookte, gewoon omdat het kon. Het ruikt niet onaangenaam en tot voor kort werd het overal toegestaan. Ook het nicotinegehalte doet er wel degelijk toe. Toen mij als leek in elektrisch roken een vulling met 18 Mg nicotine werd aanbevolen, zag ik hier geen kwaad in. Kortom,…wees voorzichtig, en overdrijf niet… Het positieve van dit verhaal is dat ik volledig ben gestopt met roken… Dus het kan… Jij ook… Succes.???? Grts Caroline

  5. Ik ben nu anderhalf jaar gestopt met roken, rookte 4 pakjes per week. Ik ben ineen keer gestopt nadat ik een E-sigaret had gekocht, maar ik vond dat zo smerig dat ik dat ding toen niet heb gebruikt bij het stoppen, maar kon gelukkig toch stoppen zonder enig echt probleem.Heb toen verschillende E-sigaretten geprobeerd. Ik was het roken gewoon echt helemaal zat daardoor denk ik dat het makkelijk was voor mij om te stoppen. Nu heb ik nog steeds een Nova E-sigaret die ik 2 tot 3 keer per maand gebruik als ik op de gekste momenten even zin heb in een sigaret ( bijvoorbeeld bij het uit eten gaan, op de tram wachten o.i.d.). Ik neem dan 1 of 2 trekjes zonder het over mijn longen in te ademen (dat vind ik nog steeds smerig). Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat er heel veel rotzooi (vooral online) verkocht wordt als zijnde een E-sigaret. De E-sigaret heeft mij doen beseffen dat ik niet echt verslaafd was aan het roken, maar aan de gewoonte om te roken… Ik wens iedereen die stopt of wil stoppen met roken heel veel succes toe! Als je écht wilt stoppen, zal het je zeker gaan lukken… :)

  6. Sinds ik de eGo-CE4 gebruik merk ik een vreemde druk op de borstkas, ondanks het feit dat ik geen vloeistof gebruik met een hoog nicotinegehalte en dat ik niet te vaak achter elkaar trek. Het voelt als pijn in de hartstreek en zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Tijdens een keuring is trouwens gebleken dat ik geen hartafwijkingen heb. Hartkloppingen voelen anders aan; dit lijkt meer op onregelmatige hartslagen waarbij het hart af en toe zelfs een slag overslaat en dan ineens versnelt. Zeer bizar! Ik heb verder geen misselijkheid, hoofdpijn, noch duizeligheid (symptomen die meestal optreden bij vergiftiging door nicotine). Deze sensaties zijn dusdanig vreemd dat het verlangen naar zowel gewoon roken als dampen nu wel volledig is verdwenen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.