Transvetten zijn vetzuren die voornamelijk worden gebruikt om de smaak, houdbaarheid, vorm en textuur van een voedingsmiddel te verbeteren. Ze komen nagenoeg niet in de natuur voor en worden voornamelijk fabrieksmatig vervaardigd middels hydrogenering oftewel chemische “harding” van plantaardige oliën. Zodoende zijn de meeste transvetten (extreem) schadelijk voor de gezondheid; vooral als ze intens of langdurig worden verhit…

CLA

Maar toen ontdekte men het natuurlijke transvetzuur CLA. CLA staat voor “Conjugated Linoleic Acid” en betekent geconjugeerd linolzuur. Zoals de term geconjugeerd al aangeeft, zijn de dubbele bindingen van CLA’s gehard. Desalniettemin zouden CLA’s supergezond zijn omdat ze niet van synthetische komaf zijn. CLA komt namelijk van nature voor in het vlees en de melk van herkauwers zoals runderen, schapen en geiten. Daarnaast zijn kangoeroevlees, eieren en bepaalde soorten paddenstoelen zeer rijk aan CLA.

Onderzoek

Tijdens een studie uit 1979 ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin per toeval dat CLA een tumor-remmende werking had bij muizen. Vervolgstudies wezen zelfs uit dat bepaalde vormen van CLA het risico op hart- & vaatziekten verkleinden en een ontstekingsremmende werking hadden. Nog later ontdekte men bovendien dat CLA in staat is om spiergroei te bevorderen, vetopslag te remmen en zodoende gewichtsafname te bewerkstelligen. CLA zou niks minder dan een wondermiddel zijn, en inmiddels wordt CLA dan ook toegevoegd aan allerlei voedingsmiddelen en supplementen…

De spreekwoordelijke adder onder het gras…

Hoewel CLA sindsdien door talloze websites wordt geroemd als afslankmiddel en gezondheidsbevorderende stof, laat recent onderzoek zien dat CLA net zo schadelijk is als synthetische transvetten. Zo veroorzaken of verergeren bepaalde CLA-isomeren:

  • Insulineresistentie (mogelijkerwijs met diabetes tot gevolg)
  • Oxidatiestress, tot niveaus hoger dan die van hevige rokers
  • Toename van het slechte LDL-cholesterolgehalte in de gal tot 32%, met galstenen tot gevolg
  • Afname van het algehele goede HDL-bloedcholesterol
  • Afname van het omega 3-gehalte van het hart tot 25%…
  • Daarmee een verhoogde kans op cardiovasculaire & inflammatoire aandoeningen
  • Verhoogde kans op aderverkalking, hartaanval en beroerte

De vermeende positieve effecten van CLA blijken bovendien nauwelijks noemenswaardig. (bron)

Tot slot

Al met al wegen de mogelijke voordelen van CLA geenszins op tegen de potentiële nadelen. Laat CLA dus liever links liggen, ook als je wilt afvallen!

Laat hieronder weten wat jij van CLA vindt en of je het weleens hebt gebruikt!

1 Comment

  1. Dat onderzoek komt van Martijn Katan. Dat is dezelfde onderzoeker die een belangrijk aandeel heeft geleverd aan het Becel product. Hetzelfde product waaraan nu wordt getwijfeld of het echt wel werkt. Ook lijkt hij de indruk te willen wekken dat groenten niet werken…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.