Er zijn op Gezondr reeds een behoorlijk aantal artikelen aan brood gewijd, maar desondanks bestaan er nog altijd talloze onduidelijkheden en misvattingen rondom de o zo populaire boterham. Zo wordt nog altijd gedacht dat brood dik maakt. Bovendien zijn talloze mensen in de veronderstelling dat ze gezond brood eten, terwijl zij zich in feite tegoed doen aan een droge vorm van cake. Hierbij de belangrijkste aandachtspunten betreffende brood…
Er bestaan héél weinig gezonde broodsoorten
Als je de broodafdeling van je lokale supermarkt doorkruist, dan zie je daar overwegend bruine broden liggen. Je zou zeggen dat dit positief is. Bruinbrood is immers gezonder dan witbrood?!
Helaas is dat lang niet altijd het geval. Witbrood wordt namelijk steeds vaker kunstmatig bruin gekleurd, waardoor je het verschil niet meer kunt zien. Het overgrote merendeel van de bruine broden is niet gezonder dan witbrood. Hieronder leer je hoe je het verschil kunt zien…
Tarwemeel versus tarwebloem
Veruit de meeste broden worden gemaakt van de graansoort ‘tarwe’. Van tarwe kan tarwemeel en tarwebloem worden vervaardigd. Je kunt gezond brood en ongezond brood uit elkaar houden door de volgende regel toe te passen:
- Tarwemeel = gezond
- Tarwebloem = ongezond
Tarwemeel bevat alle belangrijke bestanddelen van het graszaad tarwe. Alleen het oneetbare kaf is verwijderd; zowel de korrel als de zemel zijn echter bewaard gebleven. Dat betekent dat tarwemeel rijk is aan voedingsvezels, vitamines, mineralen en spoorelementen. Witte bloem is daarentegen sterk geraffineerd, waardoor er een ongezond, suikerachtig poeder overblijft. (bron)
Ingrediëntenlijst van brood
Op de ingrediëntenlijst van brood staan de bestanddelen waarvan veel is gebruikt doorgaans vooraan. De bestanddelen die weinig zijn gebruikt staan achteraan in de ingrediëntenlijst. Tarwemeel zou dan ook helemaal vooraan in de ingrediëntenlijst moeten staan. Tarwebloem zou in het gunstigste geval helemaal niet voor moeten komen.
Wit, bruin & volkoren
De kwaliteit van een brood wordt beïnvloedt door de tarwebestanddelen en overige ingrediënten, de bewerking, de toevoegingen en de manier en duur van het bakken. De kleur van het brood weerspiegelt de kwaliteit en de voedingswaarde van het brood echter lang niet altijd.
De graansoort tarwe is het hoofdbestanddeel van brood. De buitenkant van de tarwekorrel bevat de meeste voedingsvezels, vitamines en mineralen. Tarwe is middenbruin van kleur en broden die uitsluitend van hele tarwekorrels gemaakt worden hebben dezelfde kleur. Deze broden worden volkorenbroden genoemd.
Voor bruinbrood worden de zemelen en kiemen van tarwe deels uitgezeefd waardoor het een kleinere hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen bevat en het wat lichter van kleur is dan volkorenbrood.
Wanneer brood wit van kleur is, zijn de kiemen en zaden van de tarwekorrel geheel uit het meel gezeefd. Alleen de tot bloem vermalen binnenkant wordt in dat geval benut. Wit brood had ooit de potentie om gezond te zijn, maar bruin- en volkorenbrood bevatten dezelfde belangrijke voedingsstoffen als witbrood in veel grotere mate + MEER vezels.
Je kunt dus simpelweg stellen “wit -> bruin -> volkoren” staat gelijk aan “tja -> gezonder -> gezondst”.
Donker = NIET per se beter
Brood dat donkerder is dan volkorenbrood bevat doorgaans niet meer vezels en is niet per definitie gezonder. Aan extreem donker brood is vaak moutextract of gebrande suiker toegevoegd als kleurstof. Daarnaast kan het zijn dat het brood gebrand is om het donkerder te laten ogen. Beide bewerkingen maken het brood niet gezonder. Het kan zelfs zo zijn dat extreem donker brood in feite witbrood is met een kleurtje.
Benamingen als waldkorn, malzkorn en vikorn zeggen dus in veel gevallen niets over de bestanddelen van het brood. Het beste is om de ingrediënten te bekijken, of hierover navraag te doen bij de bakkerij. Met tarwemeel zit je in elk geval altijd goed.
Brood een dikmaker?
Dat brood dik maakt is absoluut onwaar. Hetgeen wat je op je brood smeert kan echter wel dik maken. Boter, pindakaas en zoetigheden zoals jam, chocopasta en hagelslag bevatten veel vetten, suikers en calorieën. Brood daarentegen niet, althans, zolang je geen witbrood eet, wat volledig uit bloem bestaat. Brood van hele graankorrels bevat veel vezels, welke de spijsvertering vertragen waardoor je langer verzadigd blijft en minder snel geneigd bent tussentijds te snoepen. Brood kan dus zelfs helpen om niet dikker te worden en juist af te vallen.
Brood is simpel te bereiden, gemakkelijk te variëren en kan altijd en overal worden gegeten. Het is dus een ideaal basisproduct binnen een gezonde en gevarieerde voeding.
Tot slot
Brood dat voornamelijk uit gezond tarwemeel bestaat, wordt ook wel ‘volkoren’ genoemd. Kijk bij volkorenbrood voor de zekerheid toch altijd even in de ingrediëntenlijst of er uitsluitend tarwemeel is gebruikt en dus geen tarwebloem. Bovendien mag gezond volkorenbrood geen toegevoegde suikers bevatten. Indien er suiker in brood is verwerkt, dan staat het nog weleens onder een van de volgende schuilnamen in de ingrediëntenlijst vermeld: glucose(stroop), dextrose(stroop) en maltose(stroop).
Bekijk de ingrediëntenlijst van jouw favoriete brood eens. Eet jij brood van tarwemeel of tarwebloem?