1. Pruimen leveren onwijs veel antioxidanten
Recent onderzoek wijst uit dat de welbekende pruim een heus superfruit is. Pruimen hebben een ietwat saai imago, maar zijn desalniettemin nog rijker aan gezonde en beschermende antioxidanten dan bijvoorbeeld zwarte bessen. Zodoende kunnen pruimen je efficiënt en actief beschermen tegen verscheidene ziekten en aandoeningen.
2. Gedroogd = extra gezond
Gedroogde pruimen hebben een hogere antioxidant-capaciteit dan iedere andere fruitsoort. Hierbij de antioxidant-waarde van pruimen volgens de zogenaamde ORAC-meting:
- Gedroogde pruimen: 5.770
- Blauwe bessen: 2.234
- Zwarte bessen: 2.036
- Aardbeien: 1.536
- Frambozen: 1.227
Gedroogde pruimen zijn super rijk aan anti-oxidatieve stoffen, waaronder vitamine C, vitamine E, bètacaroteen, flavonoïden en glutathion. Bovendien hebben gedroogde pruimen niet de laxerende werking van verse pruimen. Ze zijn lekker zoet en goed te combineren met bijvoorbeeld kwark of yoghurt. Zodoende kunnen pruimen uitstekend door als gezond tussendoortje of toetje!
Let wel: een gedroogde pruim is doorgaans overrijp, wat betekent dat nagenoeg alle zetmeel van de pruim door rijpingsgassen en rijpingsenzymen is omgezet in fruitsuiker. Gedroogde pruimen zijn dus relatief suikerrijk en leveren beduidend méér calorieën per 100 gram dan verse pruimen. Je kunt er dan ook niet onbeperkt van eten.
3. Pruimen beschermen tegen kanker
Onderzoek door de ‘Tufts University’ in het Amerikaanse Boston wijst uit dat pruimen veel gezonder zijn dan men voorheen dacht. Pruimen hebben een ongekend hoge voedingswaarde die ten goede komt aan talloze lichamelijke aspecten. Zo beschermen de antioxidanten in pruimen tegen ziekten zoals kanker. Bovendien blijken pruimen het verouderingsproces van je lichaam en je hersenen te vertragen en beschermen ze tegen hart- en vaatziekten. Pruimensap blijkt overigens een beduidend sterkere kankerremmende werking te hebben dan gedroogde pruimen of pruimenextract.
4. Heel veel voedingsvezels in pruim
Pruimen staan erom bekend dat ze helpen tegen obstipatie/ constipatie (verstopping van de darmen). Dat komt omdat pruimen zeer rijk zijn aan vezels c.q. voedingsvezels. Eet echter niet meer dan 3 (gedroogde) pruimen per dag; overmatige consumptie van pruimen kan namelijk maag- en darmklachten zoals winderigheid en diarree veroorzaken.
Eet jij weleens pruimen? Laat hieronder weten wat jouw ervaringen zijn met deze gezonde superfruit!
18 Reacties
Is het mogelijk dat je al buikpijn krijgt na het eten van 2 pruimen?
Ja.
Is het waar dat er tijdens het drogen van fruit alle vitamine C verdwijnt?
Nee, niet alle vitamine C zal verdwijnen. Afhankelijk van de fruitsoort verliest gedroogd fruit tijdens het droogproces 30 tot 80% van het fruit-eigen vitamine C-gehalte. Ook factoren als droogtijd, droogtemperatuur, opslagduur, sulfietgehalte en eventuele sulfiettoevoeging spelen een rol bij dit vitamine C-verlies.
Ik eet meer dan 5 pruimen per dag, in combinatie met noten, als tussendoortje. Ik was nooit verstopt, dus ging elke dag wel naar de WC, maar er bleef altijd zeer onaangenaam lucht in mijn darmen zitten. Sinds ik pruimen eet heb ik hier geen last meer van. Ik heb altijd een gevoelig maag gehad, met vaak diarree en zo, maar dit is niet terug gekomen nadat ik pruimen ben begonnen te eten. Ik weet echter wel dat ik niet te veel gedroogde pruimen moet eten, want dan zit ik straks wel aan de diarree. Zoals het nu gaat komt ‘het’ er comfortabel uit. :)
Ik heb last van diverticulitis (zo blijkt)… Ik koop vers gedroogde pruimen, week ze in water en zet ze in de koelkast. Om de dag pak ik 3 pruimpjes uit de koelkast en eet ze met kwark, noten en havermoutmelk. Variëren naar smaak, wat vruchtensap o.i.d… Havermout, muesli, cruesli… Ik doe dit nu ruim een jaar en gelukkig geen last meer van diverticulitis gehad! HAPPY!!!
Wat fijn om te lezen! Wellicht dat ook de bezoekers van dit artikel over het diverticulosedieet / diverticulitisdieet je ervaringen met pruimen graag onder ogen zouden krijgen…
Ik heb al een jaar last van een tenniselleboog. Sinds kort haal ik soms eens wat rode pruimen. wat mij voorlopig opvalt, de dag na het eten ervan blijkt de pijn in m’n elleboog een stuk minder… Zou rode pruimen ook ontstekingswerend werken???
We hebben een pruimenboom en daar er nog niet zoveel wespen zijn hebben we dit jaar honderden pruimen een deel nog in de boom en thuis al 2 grote schalen vol zoveel dat ik ze weg moet geven maar ze zijn lekker en heel sappig een rode sappige pruim en daar ik wel problemen heb met verstopping en ze net aan eten ben hoop ik dat het gauw beter gaat om naar het toilet te gaan…
Kom zojuist deze site tegen bij mijn zoektocht naar de reden van mijn (al anderhalve dag aanhoudende) buikpijn. Door een beetje last in mijn darmen ging ik dus juist gedroogde pruimen eten, die ik toevallig nog had liggen. Ik krijg er dus enorme onderbuikpijn van en heb er zeker niet veel meer dan 6 à 7 gegeten! Goed om nog even te vermelden dus: een overkill aan gedroogde pruimen is absoluut niet goed!
A. Je had al buikpijn/darmklachten, dus het is maar de vraag of de pruimen de klachten hebben verergerd… of dat de klachten juist NOG erger zouden zijn geworden zonder de pruimen. B. Je propt minstens 6 gedroogde pruimen naar binnen; dus 6 stuks fruit, wat niet niks is! Een dergelijke hoeveelheid fruitsuikers en fruitvezels is een behoorlijke kluif voor je darmen, des te meer als je darmen toch al overstuur zijn…
Het is natuurlijk echt kletskoek om te stellen dat gedroogde pruimen extra gezond zijn. Het enige verschil met gewone pruimen is dat ze ingedroogd zijn en dus relatief meer antioxidant bevatten (want minder vocht)! Wanneer je ze laat wellen, is het verschil dus weer verdwenen.
Ik snap je punt en ben het er in de grote lijnen mee eens. Toch kunnen tijdens het drogingsproces van fruit wel degelijk veranderingen optreden in de aard en potentie van bepaalde macronutriënten en micronutriënten. Vooral bepaalde fytonutriënten (en dan met name antioxidanten uit de polyfenolgroep) kunnen baat hebben bij droging. (bron) Hetzelfde geldt voor bepaalde koolhydraatketens (vooral voedingsvezels) en aminozuurketens (fruiteiwitten). Natuurlijk klopt het helemaal dat de concentratie aan heilzame nutriënten in gedroogd fruit uitsluitend groter is vanwege de afwezigheid van water.
ik wil eerst zeggen dat je site echt heel goed is en ik hou van pruimen, maar is het nog gezond om elke dag 5 pruimen te eten? En hoeveel gram vet zit erin? En zit er überhaupt wel vet in? Groetjes – van je grootste fruitfan
Ja, in pruimen zit wel vet, maar er zitten meer koolhydraten in. Het is sowieso gezond en 5 pruimen per dag is ook nog gezond, maar ga niet al te veel pruimen eten. Groetjes uit Frankrijk…
De hoogste antioxidantwaarde is nog steeds die van gojibesen met 28.000 Orac. Elke zomer maak ik heerlijke zoete of zure fruitjam van pruimen en gojibessen, die +1 jaar te bewaren is.
Ik vind pruimen vooral heel erg lekker. Maar dan wel verse, sappige pruimen en niet van die mierzoete, gedroogde dingen. Is het ook niet gewoon zo dat gedroogde pruimen meer antioxidanten per 100 gram bevatten omdat al het water eruit verdampt is en ze dus gewoon minder wegen?
Ik heb eens een pruimenpit ingeslikt. En toen moest die met een darm-endoscoop eruit gehaald worden, want die kwam er vanzelf dus niet uit.. Ik heb een irrigatiepomp voor te spoelen, want ik heb darmkanker gehad, ben bestraald en heb chemo gehad. Mijn sluitspier werkt niet meer en mijn uit- of ingang is vernauwd, dus ik vermijd alles met pitten voortaan…