Gezond dinerDe avondmaaltijd geldt in Nederland als de uitgebreidste maaltijd van de dag. Dit betekent dat het diner doorgaans de meeste calorieën en voedingsstoffen levert. Het is daarom erg belangrijk dat je je avondmaaltijd weloverwogen samenstelt. Voedzaamheid, variatie en evenwicht qua voedingsstoffen zijn belangrijke aandachtspunten voor een goed diner. Hieronder vind je een aantal praktische tips voor een goede en gezonde avondmaaltijd…

1. Eiwitten bij het diner

Een goed diner is niet compleet zonder eiwitten. Sterker nog: een goed diner bevat bij voorkeur essentiële eiwitten! Essentiële eiwitten zijn eiwitten die niet door het menselijk lichaam kunnen worden aangemaakt uit reeds verkregen aminozuren en dus per se uit voeding dienen te worden gehaald. Goede bronnen van (essentiële) eiwitten zijn:

  • Vis of mager vlees
  • Eieren + paddenstoelen
  • Sojaproducten (o.a. tofoe, tempeh, sojakiemen & edamame)
  • Noten, zaden & pitten
  • Bonen & peulvruchten
  • Magere kaas, kwark & yoghurt

2. Let op je drankjes

Tijdens het diner wordt steeds vaker frisdrank, wijn en bier gedronken. Zulke drankjes bevatten echter een heleboel calorieën. Af en toe een wijntje, biertje of colaatje kan geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van. Drink tijdens de avondmaaltijd liever water of (groene & witte) thee.

3. Klein servies + klein bestek

Tijdens het diner wordt vaak royaal opgeschept en snel gegeten. Hierdoor eet je meer calorieën dan je denkt. Gebruik daarom klein servies; op die manier past er minder op je bord en word je ontmoedigd om snel te eten. Gebruik bovendien klein bestek; zodoende neem je automatisch kleinere hapjes. Over het algemeen geldt: hoe langzamer je eet, des te eerder je lichaam door heeft dat je vol zit, en des te minder calorieën je gebruikt!

4. Verstandig toetje & dessert

Het toetje of dessert geldt als de afsluiter van een goed diner. Helaas betreft het toetje vaak een ongezond product dat binnen een mum van tijd wordt weg gelepeld. De meeste toetjes bevatten – proportioneel gezien – dan ook een flink deel van je totale dagelijkse calorie-inname. Het is daarom raadzaam om je toetje verstandig te kiezen. Roomijs, gebak, tiramisu, vet- en suikerrijke vruchtenyoghurt, vla en pudding zijn niet gezond. Voorbeelden van goede toetjes zijn:

  • Fruit of fruitsmoothie
  • Magere naturelyoghurt & naturelkwark
  • Koffie & thee
  • Zelfgemaakte vruchtensorbet

Heb jij aanvullende tips en adviezen voor een gezonde avondmaaltijd? Deel ze in een berichtje hieronder!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.