Het grootste nadeel van dieetpillen & afslankmiddeltjes

Food · Door Ilse

Als je al een tijdje meegaat in de dieet- afslank- en fitnesswereld, dan weet je inmiddels dat dieetpillen, afslankmiddeltjes en voedingssupplementen voor gewichtsverlies nooit doen wat ze beloven. Dat komt niet per definitie omdat ze niet werken, maar veeleer omdat de lat veel te hoog wordt gelegd door marketeers…

Veel te veel marketing…

Als pilletje X claimt dat je er 5 kilo per week mee afvalt, dan kan supplement Y daar natuurlijk niet voor onderdoen… Want waarom zou iemand jouw ‘Pil X’ kopen als de concurrent belooft dat de kilo’s er dankzij ‘Pil Y’ afvliegen!? Zodoende is de belofte van 10 kilo per week al snel gemaakt.

De marketing van dieetpillen is uitsluitend berust op het wekken van torenhoge verwachtingen, het beloven van uitzonderlijke resultaten, het overdrijven van effecten en kwaliteiten… Kortom: het opschroeven van de kilo’s! Hoe meer je belooft, des te meer je verkoopt. Om die reden worden er door supplementenfabrikanten en webwinkels steeds absurdere beloftes afgelegd die nooit of te nimmer kunnen worden waargemaakt.

Werkzame stof in receptvrije dieetpillen

Als puntje bij paaltje komt, werken de meeste dieetpillen een héél klein beetje voor afvallen. En bovendien slechts tijdelijk. Er zijn 3 belangrijke stoffen waaraan vrijwel alle receptvrije dieetpillen hun werkzaamheid ontlenen, namelijk:

1. Cafeïne-achtige stoffen

Cafeïne en cafeïne-achtige stoffen versnellen je hartslag en stofwisseling een tikkeltje, waardoor je OP KORTE TERMIJN wat meer calorieën verbrandt. Bovendien heeft cafeïne een stimulerend en oppeppend effect, waardoor het je ietwat actiever kan maken. Dieetpillen op basis van cafeïne werken echter tijdelijk, want er is steeds meer cafeïne nodig om hetzelfde effect te bewerkstelligen. Bovendien geldt: hoe meer je neemt, des te heftiger de bijwerkingen worden. Op den duur zul je moeten afkicken, met alle vervelende ontwenningsverschijnselen van dien.

Cafeïne verbrandt overigens geen lichaamsvet, dus het principe van “fatburners” op basis van cafeïne is hoe dan ook pertinente onzin.

2. Water-opneembare voedingsvezels

Veel dieetpillen worden volgestopt met water-opneembare vezels. Dit zijn stofjes die binnenin je maag vocht opslorpen en vasthouden en zodoende in omvang toenemen. De volgezogen vezels blijven een tijdje in je maag aanwezig voordat ze richting je darmen worden geperst. Deze vezels vullen zodoende je maag, zonder dat ze calorieën leveren. Hierdoor wordt je hongergevoel verminderd en neemt je eetlust af.

Het nadeel van vezelsupplementen is dat er doorgaans één of enkele soorten vezels in zitten, en dan vaak ook nog synthetisch vervaardigd. Het is echter veel beter om veel verschillende voedingsvezels te eten en bovendien natuurlijke vezels. Je kunt dan ook hetzelfde effect bewerkstelligen door onoplosbare vezels te eten uit natuurlijk voedsel (pap, zilvervliesrijst, fruitschillen, noten, zaden, bonen, peulvruchten, volkorenbrood, ongeraffineerde ontbijtgranen, volkorenpasta e.a.).

Voedingsvezels die “vet blokken” of “koolhydraten blokken” raken kant noch wal, dus trap niet zomaar in receptvrije vetblokkers, zetmeelblokkers of koolhydraatblokkers.

3. Vocht-afdrijvende stoffen

Heel veel dieetpillen bevatten zogenaamde “vocht-afdrijvers”. Het gaat veelal om kruiden, specerijen en plantenextracten (paardenbloem, berkenblad, jeneverbes, bleekselderij, peterselie, brandnetel, appelciderazijn etc.) die ervoor zorgen dat de cellen van je lichaam minder vocht vasthouden. Hierdoor ga je meer plassen, daalt het waterpercentage van je lichaam en bovendien je gewicht. Je weegschaal zegt dat je afvalt, maar eigenlijk wordt je lijf alleen maar “droger”. En dit is in veel gevallen helemaal niet zo positief als het wellicht lijkt!

Diuretica kunnen je mineralenbalans verstoren, maar ook hoge bloeddruk, spierslapte en gevaarlijke hartritmestoornissen in de hand werken!

Cafeïne + vezel + diureticum = dieetpil

Trek de ingrediënten van jouw dieetpil maar eens na via Google en je zult zien dat er nagenoeg altijd een cafeïne-achtige stof, een natuurlijke vochtafdrijver en/of een onoplosbare voedingsvezel in zit!

Nadelen van dieetpillen

Het eerste nadeel van dieetpillen is dat ze nooit zo effectief zijn als ze beloven. Goedkoop spul van Etos, Kruidvat, DA of Trekpleister werkt doorgaans net zo “goed” als peperdure wonderpreparaten op basis van exotische ingrediënten. Het tweede gevaar is dat ze nooit op lange termijn werken omdat er na een tijdje gewenning optreedt of zelfs (gevaarlijke) bijverschijnselen ontstaan.

Het belangrijkste probleem met afslankpillen is dat ze je mentaliteit niet veranderen. Ze zorgen er niet voor dat je anders gaat denken over je gezondheid, eetgedrag en lichamelijke activiteit. Ze veranderen je leefstijl niet, maken je niet actiever, zorgen er niet voor dat je gezonder, gevarieerder of minder gaat eten. Een dieetpil neemt geen beslissingen voor je!

Soms dient de inname van een afslanksupplement zelfs als excuus voor een ongezonde leefstijl… Dit onder het motto: “Ik kan doen en laten wat ik wil, want ik gebruik Dieetpil X.” In zulke gevallen is het toch al geringe effect van een dieetpil al helemáál niet meer noemenswaardig; je zult dan ook aankomen in plaats van afvallen!

Conclusie

Een gemengde groentesalade met een kopje zwarte koffie bevat ongeveer dezelfde ingrediënten als de gemiddelde dieetpil. Dieetpillen bevatten hogere concentraties, maar dan nóg moet je er niet te veel van verwachten. Sterker nog: vanwege de hoge concentraties aan werkzame stoffen moet je oppassen voor bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen. Ga daarom liever gezonder, gevarieerder en/of minder eten dan pilletjes poppen!

Heb jij ervaring met dieetpillen? En heb je al kunnen ontdekken of er cafeïne-achtige stoffen, onoplosbare voedingsvezels en/of vocht-afdrijvende middelen in zitten? Laat hieronder een reactie achter!

Waarom er nog altijd geen superieure afslankpil bestaat…

Medicijnfabrikanten zijn inmiddels reeds 100 jaar bezig om een afslankpil te ontwikkelen waarmee je snel en moeiteloos afvalt. Tot op heden liep elke poging uit op een fiasco. De talloze tegenvallers weerhouden de farmaceutische industrie er echter niet van om telkens weer nieuwe pogingen te wagen. Zo zijn we inmiddels bekend met namen als Xenical®, Alli®, Reductil®, Contrave®, Acomplia® en ga zo maar door.

Maar hoe komt het nou dat die ene wonderbaarlijke afslankpil er nog altijd niet is? Hierbij het antwoord…

Bijwerkingen

Als je calorievermindering en vetverbranding wilt bewerkstelligen, zonder eetgewoonten en lichaamsbeweging aan te passen, dan zal er moeten worden gesleuteld aan de interne energie- en hormoonhuishouding. Dit tegennatuurlijke gemor en gesleutel heeft negatieve uitwerkingen op cellen, weefsels en organen. De merkbare gevolgen hiervan worden bijwerkingen genoemd.

Bijwerkingen van afslankpillen variëren van gênante winderigheid tot hoge koorts, ophoping van gevaarlijke gifstoffen en levensbedreigende hartritmestoornissen. Als blijkt dat een afslankpil uiteindelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, dan is het gedaan met de “pret”. (bron)

Symptoombestrijding…

Dr. Mitchell Roslin, hoofd bariatrische chirurgie binnen het Northern Westchester Hospital, is sceptisch over afslankpillen en stelt dat een medicijn tegen overgewicht irreëel is. Er kunnen namelijk een miljoen redenen zijn waarom iemand zwaarlijvig is. Overgewicht kan een symptoom zijn van talloze lichamelijke mechanismen, processen en afwijkingen.

Zijn punt is dan ook dat je niet blijvend kunt afvallen met afslankpillen. Ze bestrijden namelijk uitsluitend een symptoom (overgewicht) van een onderliggend probleem (eetverslaving, hormoonafwijking etc.). Je moet overgewicht zien als koorts: het symptoom verdwijnt pas als de achterliggende aandoening is genezen. Sterker nog: omdat dieetpillen je interne hormoon- en energiehuishouding verstoren, zou het zomaar kunnen dat je er op langere termijn alleen maar zwaarder van wordt.

Tot slot

Het fundamentele, fysiologische proces ‘vetopslag’ kun je simpelweg niet stopzetten zonder andere essentiële processen in de war te schoppen. Bovendien heeft een decennialange evolutie het menselijk lichaam geprogrammeerd om te vechten tegen uithongering; niet tegen overgewicht.

Momenteel is de dieetpil Qnexa® van producent Vivus™ in een vergevorderd ontwikkelingsstadium. Hoop jij nog altijd op een werkzame afslankpil? Laat hieronder je reactie achter!

6 misverstanden m.b.t. dieetpillen & bariatrische ingrepen

Ook zijn er allerlei rigoureuze methodes om af te vallen. Denk maar eens aan dieetpillen, operaties en braken. Dit soort afslankmethodes is niet alleen enorm ingrijpend… Ze brengen ook nog eens serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee!

Veel mensen hebben er alles voor over om dun te zijn. Ze focussen zich volledig op het eindresultaat en verliezen hun lichamelijke gezondheid en mentale gesteldheid uit het oog. Daarom hierbij 5 vergissingen, misvattingen en risico’s m.b.t. rigoureuze afslankmethodes…

1. Professioneel dieetadvies is nutteloos

Steeds meer mensen proberen af te vallen met behulp van een huisarts of diëtist. Grootscheepse onderzoeken hebben echter uitgewezen dat er meer mensen zijn die succesvol afvallen dankzij commerciële diëten waarbij je er alleen voor staat. Dit zou natuurlijk kunnen komen door een slecht marketingbeleid of een gebrekkige behandeling en advisering door medici…

Verantwoordelijkheidsgevoel

Waarschijnlijker is echter dat mensen die eigenhandig beginnen met diëten gemotiveerder zijn. Ze gaan eigenhandig op zoek naar een dieetmethode, een dieetmethode die hen aanstaat. Ze doen moeite en nemen zelf beslissingen en verantwoordelijkheid. Als je beslissingen laat afhangen van dokters en diëtisten, dan heb je waarschijnlijk (nog) niet de optimale mentaliteit om succesvol af te vallen.

2. Doorzie commerciële diëten

Hoewel er weldegelijk mensen mee afvallen, voegen commerciële diëten zoals Weight Watchers weinig toe. De enige twee mogelijke voordelen zijn als volgt…

  • Je bent meer geneigd om door te zetten omdat je inmiddels geld in je dieet hebt geïnvesteerd.
  • Je raakt wellicht meer betrokken bij je afslankpoging omdat je ervaringen kunt uitwisselen met mensen die precies hetzelfde dieet volgen als jij.

Er zijn echter beduidend efficiëntere en goedkopere manieren om jezelf te motiveren, disciplineren en inspireren.

Dure dieetproducten

Het enige waar het commerciële diëten uiteindelijk om gaat is producten verkopen en winst maken. Dit soort diëten beschikt dan ook altijd over een enorme waslijst aan dieetproducten die je verplicht moet aanschaffen en eten. Deze producten zijn meestal uitsluitend te koop via de webshop van de dieetaanbieder, veelal peperduur en bovenal op geen enkele manier speciaal.

Eiwitdiëten

Het gaat veelal om caloriearme en eiwitrijke producten, maar die kun je ook zelf bereiden. Heb je daar geen zin in, dan zijn er in de lokale supermarkt vergelijkbare producten te koop voor een fractie van de prijs. Denk maar eens aan eieren, kwark, karnemelk, kefir, noten, zaden, pitten, zeewier, kiemgroenten, peulvruchten, paddenstoelen, verse vis, mager vlees en eiwitpoeder.

3. Nooit braken of laxeren

Zowel braken als laxeren na de maaltijd zorgt ervoor dat je je voedsel loost voordat je lichaam de kans krijgt om er de nodige energie aan te onttrekken. Een groot deel van de calorieën verlaat dus onbenut je lichaam.

Het geforceerd legen van je maag of darmen is uitsluitend raadzaam bij medische noodzaak zoals een ernstige voedselvergiftiging of een darmverstopping. Onnodig braken en laxeren verstoort namelijk je spijsvertering en stofwisseling en is bovendien onwijs slecht voor je algehele lichamelijke gesteldheid. Deze afslankmethode werkt bovendien nooit voor de langere termijn.

4. Geen middelen die niet bedoeld zijn voor afvallen

Er zijn medicijnen en chemische middelen die gewichtsverlies als bijwerking hebben. Niet alleen laxeermiddelen, en vocht afdrijvende middelen, maar ook zware medicatie die je hormoonhuishouding en stofwisseling beïnvloedt. Hierbij moet je denken aan nicotine, amfetaminen en schildkliermedicijnen.

Dit soort middelen werkt niet op langere termijn en kent extreem veel bijwerkingen. Vroeg of laat betaalt je lichaam er de spreekwoordelijke prijs voor, dus gebruik dit soort stoffen nooit om af te vallen.

5. Dieetmedicatie is geen blijvende oplossing

Er zijn op doktersrecept enkele dieetpillen verkrijgbaar die écht actief zouden kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Het bekendste op recept verkrijgbare afslankmedicijn is Xenical®. De werkzame stof in Xenical® is Orlistat. Orlistat zit ook in de vrij verkrijgbare afslankpil Alli®. Alli® bevat echter veel minder Orlistat en is dan ook veel minder werkzaam.

Afslankmedicatie

Afslankmedicijnen zoals Xenical® zorgen ervoor dat je lichaam minder vet opneemt uit voeding, dat je stofwisseling wordt versneld en dat je hongergevoel wordt onderdrukt. Er zijn echter weinig tot geen mensen die er blijvend mee afvallen. Bovendien hebben dit soort medicijnen talloze (ernstige) bijwerkingen. Je krijgt ze dan ook uitsluitend voorgeschreven als je gezondheid schade oploopt door toedoen van je overgewicht. De (potentiële) voordelen moeten namelijk opwegen tegen de (potentiële) nadelen. Afslankmedicijnen zijn zodoende geen oplossing voor overgewicht, laat staan een raadzame of begerenswaardige oplossing.

Medische dieetpillen

Dat “echte” dieetpillen de vetopname en het hongergevoel remmen, neemt bovendien niet weg dat het vet wat reeds in je vetcellen is opgeslagen niet verdwijnt dankzij dit soort afslankmedicatie. Je zult dus hoe dan ook gezonder moeten eten en meer moeten bewegen als je wilt afvallen. Sterker nog: dit soort medicijnen wordt niet eens voorgeschreven als je niet voornemens bent je leefstijl te verbeteren. Ze werken zelfs niet of nauwelijks als je te weinig beweegt en/of ongezond eet. Ze dienen hooguit als “steuntje in de rug”.

5. Medisch ingrijpen

Als je overgewicht ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaakt, dan kun je in aanmerking komen voor een operatieve ingreep (bariatrische chirurgie). Zo kan er een maagbandje om je maag worden gelegd of een stuk van je maag worden verwijderd. Hierdoor past er minder voedsel in je maag waardoor je sneller vol zit. Er kan tevens een omleiding (bypass) in je spijsverteringskanaal worden aangebracht, waardoor er minder energie uit je voedsel kan worden opgenomen.

Operatie

Dit soort operaties komt wellicht over als een gemakkelijke uitweg, maar niets is minder waar. Een operatie wordt namelijk uitsluitend uitgevoerd ter aanvulling op lichaamsbeweging en een gezond dieet en nooit als alternatief. Bovendien zijn de mogelijke risico’s en bijwerkingen van bariatrische ingrepen extreem ingrijpend. Kortom: operaties zijn géén gemakkelijke uitweg voor overgewicht!

Tot slot

Veel mensen met overgewicht vinden zichzelf te zwaar voor lichaamsbeweging. In dat geval verkeer je in een vicieuze cirkel. Zolang je niet slanker wordt, zul je niet bewegen en zolang je niet beweegt, zul je niet slanker worden.

Stap daarom uit je zelfgemaakte isoleercel en begin desnoods met 5 minuutjes wandelen. Als je waarachtig te zwaar bent om te bewegen (bed-gebonden patiënten e.a.), dan is het niet onwaarschijnlijk dat je overgewicht ernstig of zelfs levensbedreigend is. In dat geval is een medische ingrijpen vereist.

Heb jij al eens rigoureuze stappen ondernomen om van je overtollige kilo’s af te komen? Laat hieronder jouw verhaal achter!