Dr. Frank Dieet – De Grootste Afvalrace of toch niet?

Dr. Frank lijkt de leemte te vullen die Sonja Bakker heeft achtergelaten. Dr. Frank van Berkum is een internist uit Hengelo die op het “geniale” idee kwam om het zoveelste eiwit dieet of proteïne dieet te herontdekken. Zijn advies is om middels een eiwitrijk dieet 1 kilogram per week af te vallen. Het ‘Dr. Frank Dieet’ wordt daarom ook wel: ‘Eén Kilo Per Week’ genoemd. Het Dr. Frank Dieet wordt tevens gebezigd onder de noemer ‘De Grote Afvalrace’. Het Dr. Frank Dieet is dermate populair, dat de officiële website de enorme bezoekersaantallen niet altijd trekt.

Dr. Frank Dieet: werkzaam of niet?

Het Dr. Frank Dieet werkt… Niet omdat de inhoud te danken is aan vernieuwende of opzienbarende (wetenschappelijke) ontdekkingen, maar puur omdat de basis reëel is en de lat voor deelnemers niet te hoog wordt gelegd. Kortom: het is een simpel eiwit dieet, wat we op Gezondr al vaak hebben aangeprezen. Inmiddels doen er – volgens Dr. Frank’s eigen homepage – al bijna 113.000 mensen mee aan het Dr. Frank Dieet, De Grootste Afvalrace ofwel Eén Kilo Per Week. Een groepje van 10 geselecteerde telegraaflezers is in 10 weken tijd al 10 kilo afgevallen, mede dankzij persoonlijke begeleiding van Dr. Frank.

Dokter Frank Dieet, waarom zo populair?

Dr. Frank heeft zijn enorme populariteit met name te danken aan de constante positieve berichtgeving in De Telegraaf. Inmiddels telt zijn website duizenden terugkerende bezoekers en begint er een heuse interactieve community te ontstaan. Zo is er een Dr. Frank Hyves profiel, een Dr. Frank Twitter account, een Dr. Frank nieuwsbrief, Dr. Frank prijsvragen etc. Dr. Frank moet het dus voornamelijk hebben van personal branding. Amerikaans neigende markeringuitingen (zie website) zoals die van Dr. Oz zijn hem dan ook niet vreemd. Daarnaast laat Dr. Frank mensen behandelen in de professionele Previtas klinieken voor gewichtsmanagement van Prof. Dr. Wolffenbuttel, die verbonden is aan de Universiteit van Groningen. Niks wordt dus aan het toeval overgelaten.

Het verschil tussen Dr. Frank en andere eiwitdiëten…

Het Dr. Frank Dieet verschilt in beginsel niks van de eiwit diëten uit het verleden. Zo zijn er door de jaren heen talloze eiwit diëten en koolhydraatarme diëten verschenen en weer verdwenen. Er zijn twee belangrijke principes binnen een eiwit dieet of proteïne dieet. Ten eerste: eiwitten verzadigen voor relatief lange tijd, dus het hongergevoel wordt geremd. Ten tweede: eiwitten zijn nodig voor de opbouw van spieren, dus je verliest naar verhouding meer vet en minder spierweefsel. Het enige speciale aan het Dr. Frank Dieet is dat het dieet continu wordt aangepast op het reeds behaalde gewichtsverlies. Ook de “3 L’s” spelen een belangrijke rol, aldus Dr. Frank. Het Dr. Frank Dieet zou namelijk leuk, langdurig en lekker zijn. Hmmm…

Enkele regels en tips van Dokter Frank

De doelstelling van het Dr. Frank Dieet is Eén Kilo Per Week. Toch is het volgens Dr. Frank geen uitzondering als je meer gewicht verliest (drie kilo of meer in één week). Enkele eigenschappen en aanraders van het Dr. Frank dieet zijn:

 • Veel mager wit vlees of mager rundvlees.
 • Liever nog vis dan vlees (altijd zonder paneermeel).
 • Een (boeren) omelet met kaas en plakjes vezelrijke groenten bij de maaltijd.
 • Meervoudig onverzadigde vetzuren gebruiken, o.a. uit olijfolie.
 • Veel salades eten (met o.a. sla, radijsjes, komkommer, selderij en paprika).
 • Salade evt. aanvullen met kalkoen, kip, kaas, tonijn, garnalen en/of krab.
 • Veel groenten eten, maar geen peulvruchten, doperwten en maïs (koolhydraatrijk).
 • Probeer eens tofoe of champignons als eiwitaanvulling.
 • Eet tijdelijk zo min mogelijk fruit (fruitsuikers = koolhydraten)
 • Neem evt. vitaminesupplementen ter compensatie van fruit.
 • Eet extra groenten ter compensatie van fruit.
 • Als je weinig kaas eet, neem dan regelmatig een calciumtablet.
 • Neem als tussendoortje: stukjes vlees en vis, kaas, groenten, rauwkost, olijven of eieren.
 • Heb je zin in iets lekkers, neem dan bijv. asperges met ham, augurk met boterhamworst of plakjes komkommer met roomkaas.
 • Stel voor ’s avonds bij de tv een kaasplankje samen bestaande uit o.a. brie, Goudse kaas en camembert.
 • Voor omegavetzuren kun je vette vissoorten uit koude wateren (zalm, makreel, haring etc.) nemen.
 • Mocht je vis niet lusten, neem dan een omega-3 visoliecapsule (met EPA en DHA).

Conclusie

Ik twijfel niet aan het Dr. Frank Dieet. Een kilo per week is namelijk zeer goed te doen. Drie kilo per week is daarentegen twijfelachtig, vooral op de langere termijn. Wat ik alleen nog mis in het Dr. Frank dieet is ‘veel bewegen’ en ‘lege koolhydraten uit suikers mijden’. Of je je nu opgeeft bij Dr. Frank of het gewoon zelf probeert, een eiwitdieet is wat mij betreft een aanrader om langzaam, maar gestaag af te vallen.

Heb jij ervaring met het Dr. Frank Dieet? Laat dan hieronder je reactie achter!

9 reacties op “Dr. Frank Dieet – De Grootste Afvalrace of toch niet?

 1. henry ·

  Het is goed te doen was 89.5 ben 3 weken geleden gestop zit nu op 71.9 kilo eet alles weer hou het wel in de gaten super dieet heb in de 16 weken dat ik het deed niet een keer het gevoel gehad dat ik honger had voel me er veel fitter door en met fietsen gaat het veel beter .Heb allen maar tabletten 1 potje multi viaminen gekocht is nu bijna op maar eet nu weer fruit.

  Reageer
 2. linda ·

  Geen fruit!!! Dan maar een vitaminenpil. Bedenkelijk. Wat ik me ook afvraag is hoe het nu zit met je koolhydraten. Uiteindelijk heeft je lichaam dat toch nodig om gezond te blijven. olgens mij legt dit dieet je hele insuline huishouding plat.

  Reageer
 3. henry ·

  vind het een goed dieet goed te eten ben in 6 weken 9.3 kilo kwijt.

  en geen honer gevoel sporten gaat ook goed deed ik ook voor die tijd al.
  maar je valt wel af ja je zal je levenstil moeten aanpassen maar dat is met elk dieet het geval.

  Reageer
 4. David ·

  Op 1-1-2011 woog ik 105 kilo (ik ben 1.90m lang en ben 40 jaar oud), en besloot dat ik het dokter Frank dieet zou gaan volgen.
  Vandaag weeg ik 90 kilo, en ben nog van plan 5 kilo af te vallen als het lukt.
  Ik ben er zeer op gebrand, dat ik niet ga jojo’en, en zal ervoor gaan zorgen dat mijn eet-leef gewoonte niet als voorheen zal zijn.

  Zoals het er nu naar uitziet werkt het dieet wel, al moet ik erbij zeggen dat je veel minder afvalt als je er niet bij sport.

  Reageer
 5. Pieter ·

  Ben net begonnen, 3 dagen, en tot nu bevalt het goed. Nog geen resultaten gemeten, heeft geen zin na 3 dagen, maar inderdaad geen hongergevoel.

  Als je bronvermeldingen zoekt, lees dan de hele site ff door. Lekker makkelijk om hier te gaan lopen afgeven op iets wat je óf niet lukt óf omdat je niet wilt.

  Laat mensen met overgewicht genieten van elke manier om af te vallen.

  Vwb het inlogprobleem: dat probleem heb ik niet.

  Reageer
 6. Paul ·

  @ Maxim
  Heerlijke reactie.
  Ik had eerlijk gezegd niet anders verwacht.

  Reageer
 7. maxim ·

  Dr.Frank bouwt voort op Dr.Atkins zonder correcte bronvermelding: dat is niet een sterk begin. Daarnaast laat hij op zijn website forumbezoeker elkaars vragen beantwoorden zonder hulp van hemzelf. Ze geven elkaar de meest onnozele antwoorden en niemand grijpt in ?
  En dat allemaal omdat hij en de telegraaf wat kookboeken en via een achterdeur wat eiwitshakes willen verkopen: een staaltje volksverlakkerij in een witte jas: Jammer voor al die mensen die op echte persoonlijke ondersteuning hadden gehoopt. Ik ben ermee gestopt.

  Reageer
 8. Lucia D ·

  Na bovenstaande tips van dr Frank een week gedaan totaal geen koolhydraden te hebben gebruikt ben ik tot mijn verbazing 2 kilo bijgekomen in plaats van afgevallen.
  Het volgende probleem je moet eens proberen je code te activeren op de site Een kilo per week van dr Frank dat lukt mij en verschillende andere personen met geen mogelijkheid,ik heb 3 keer een mailtje gestuurd en krijg geen antwoord hoe je het dan wel zou kunnen doen,ik vind het het een beetje een vreemde zaak, ze maken zoveel reclame maar dat regeltje van hun “We helpen je graag” daar komt totaal geen reactie op heb het idee dat ik hier voor de gek gehouden wordt.

  Reageer
 9. kooskling ·

  het is is altijd moeilijk om Afvallen kijk eerst naar je wat je eet begin bij je dieet om af te vallen je kan zo 2a3 kilo afvallen als je op je
  dieet let

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.