jeuk in het oorJeuk in het oor… misschien ken je het gevoel. De openingen van de oren jeuken zo erg dat je het liefst een wattenstaafje grijpt en je oren ermee stuk schuurt. Veel mensen vragen zich af wat de oorzaak is van jeuk in het oor. Maar wanneer de jeuk na verloop van tijd verdwijnt, laten ze het erbij zitten.

Waardoor wordt jeuk in het oor veroorzaakt?

Jeukende oren ontstaan negen van de tien keer door een ontsteking van de huid van de gehooringangen. Deze indicatie wordt ook wel ‘zwemmersoor’ of ‘otitis externa’ genoemd. De jeuk in het oor verdwijnt meestal vanzelf, maar keert vaak ook weer terug. Mogelijke symptomen zijn: hevige jeuk, pijn, looporen, korstvorming, verminderd gehoor en rode, gezwollen, droge en/of schilferige huid bij de gehooringangen.

Hoe ontstaat ontsteking van het oorkanaal

Een oorkanaalontsteking oftewel gehoorgangontsteking en de bijkomende jeuk worden meestal veroorzaakt door bacteriën en beschadigde huid. Het oorkanaal oftewel de gehoorgang is bedekt met huid en loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. Het oorkanaal bevat tot 2000 kliertjes die oorsmeer aanmaken. Oorsmeer houdt de zuurgraad van het oor in stand en verzorgt zodoende de huid van het oorkanaal. Ook beschermt oorsmeer het oor tegen vuil, stof en bacteriën, en transporteert het huidschilfers en vuil naar buiten. Wanneer oorsmeer wordt verwijderd en/of de huid wordt beschadigd kan een oorkanaalontsteking ontstaan. Dit gebeurt bijna altijd door het peuteren in de oren met wattenstaafjes. Ook zwemmen, baden, cosmeticagebruik, oordopjes en/of gehoorapparaten kunnen boosdoener zijn. Een oorkanaalontsteking kan ook een reactie zijn op eczeem, psoriasis of een allergische huidreactie.

Hoe verhelp je jeuk in het oor?

Hoe meer je in je oren peutert, hoe meer oorsmeer je verliest en hoe meer je je oren beschadigt. Hoe heviger de jeuk en de irritatie dus worden. Jeukende oren zijn meestal te genezen met een lokale behandeling. In de meeste gevallen is een zogenaamd ‘oortoilet’ nodig om de oren te reinigen zonder de huid te beschadigen. Om eventuele korstjes te verwijderen en vernauwing te verhelpen wordt gedruppeld met zure oordruppels die al dan niet corticosteroïd en antibiotica bevatten. In ernstigere gevallen dienen tampons met crème te worden ingebracht.

Jeuk in de oren: tips!

 • Oorkanalen reinigen zich doorgaans vanzelf.
 • Vermijd peuteren in de oren (al helemaal met wattenstaafjes).
 • Haal alleen zichtbaar oorsmeer weg.
 • Laat na het zwemmen of douchen het water uit het oorkanaal lopen.
 • Vermijd cosmetica indien deze de huid irriteren.

Nog vragen of opmerkingen m.b.t. jeuk in het oor of oorkanaalontstekingen? Laat hieronder een reactie achter!

17 Reacties

 1. Hallo. Ik had al meer dan 35 jaar jeukende oren… Alles probeerde… niets werkte, maar toen vond ik oPlantaMedNaturo; fantastisch, volledig genezen in 3-4 dagen. Geen jeuk meer, geen ontstekingen meer, alles is oké nu! Ik beveel het aan, geweldig voor mij.

 2. Ik heb nog een goede tip voor als je oren wilt schoonmaken. Gebruik een grote paperclip en schraap door het oor heen. Een earscratcher is ook op de markt te koop. Maar een grote paperclip doet het stukken beter en daaraan houdt je ook geen irritatie aan over wat je wel kunt krijgen met een earscratcher wel hebt. En het resultaat is altijd dat je het een lekker gevoel vindt als je door je oren kunt schrapen.

 3. Anyssa Hegebree Reageer

  Ik heb ook heel erg last van jeukend hoofdhuid, wat heel irritant is maar mag je eigenlijk veel met oorstaafjes in je oor zitten?

 4. is nat achter 1 oor en smeer cultivate 1 keer per 3 dagen werkt goed maar mijn andere oor smeer ik 1 keer per week licht mee anders word deze ook wat rood maar hij is veel minder erg komt dat omdat de bacterie overloopt van het ene naar het andere oor

 5. Met een wattenstaafje veel kokosolie aanbrengen als preventie, en tegen de jeuk een reepje ui voorzichtig in het oor schuiven zodat het sap op de huid van het oor komt, dat heeft bij mij ontstekingen voorkomen.

 6. Ik word gek van de jeuk! Heb een middeltje van de dokter gekregen maar deze helpt niet. Ik heb nog steeds jeuk en schel en hard geluid is erg gevoelig. Lastig, als je een baan hebt waarmee je altijd een headset op hebt. De laatste tijd krijg ik ben ik ook duizelig en gevoelig voor licht. Kan dit een samenhang zijn?

 7. Had ook vaak last van jeukende oren. Zo erg dat ik er met mijn autosleutels soms in ging krabben. Bijna elk uur stak ik mijn pink in de oren en maakte snelle bewegingen op een manier waarop een hond dat ook vaak doet. Niet erg netjes als je in gezelschap bent, maar vanwege de jeuk had het krabben bij mij prioriteit. Was afgelopen zomer op vakantie in Amerika, en de jeuk was niet meer te harden. Ben toen naar een Safeway ( een soort Kruidvat) gegaan en de verkoopster raadde mij een tubetje Hydrocortisone 1% Cream aan. Voor 3 dollar was ik het mannetje en de jeuk en irritatie hielden op. Af en toe keert de jeuk terug en breng dan met een wattenstaafje de crème weer aan. Dus HYDROCORTISONE 1%, Maximum strength, enriched with vitaminen A, D and E. Antipruritic (Anti itch). Distributed by Safeway, Inc. Made in Canada. Ik ben nu helemaal van de jeukende oorgangen af. Klacht voorbij!

 8. nou ik heb ook al tig jaren last van mijn oren slaap heel slecht dus ga dan met mijn nintendo ds maar wat spellen doen om toch de nacht door te komen nou met dat stokje zit ik gewoon in mijn oren omdat ik het niet meer hou. Ben al zoveel naar de huisarts geweest met deze klacht en ook naar het ziekenhuis krijg ik er iets voor is het een week weg begint het weer. Je word er moedeloos van en weet niet meer wat te doen

 9. Ik had 4 jaar lang last van jeuk in beide oren, waarschijnlijk overgehouden van een vakantie in Turkije . Altijd last van jeuk en vooral ’s nachts vochtige oren. Gek werd ik ervan. Mijn eigen huisarts vertelde mij dat dit nooit meer over zou gaan en hiervoor kreeg ik dus ook de zure oordruppels, wat niet echt hielp. Toen ik gek werd van de jeuk en mijn oren bijna kapot gingen van het krabben, maakte ik een afspraak bij de vervangend arts. Had ik dit maar eerder geweten, want hij schreef mij Sofradex oordruppels voor. Deze moest ik gedurende 1 week 3x daags gebruiken, mocht het dan nog niet over zijn dan moest ik terug komen. Het was zo goed als over ,maar met nog wat lichte jeuk besloot ik toch nog even terug te gaan. Na even gekeken te hebben was de conclusie dat de ontsteking dieper gelegen in het oor dus helemaal weg was.Hij gaf mij nog een crème mee, die ik zonodig nog 1 a 2x in de week mag gebruiken. Deze crème genaamd CREMOR TRIAMCINOLONI 0,1% PCH heb ik nog 2 weken, dus maar 4x in totaal, gebruikt. Hierna ben ik echt helemaal van de klacht af. Ik ben deze arts Dhr Palmen ook eeuwig dankbaar hiervoor, want anders zat ik nu nog met die stomme zure oordruppels die dus echt niet hielpen. Het blijkt dat veel mensen met deze klacht zitten en in mijn kennissenkring heb ik ook mensen geholpen door dit te vertellen. Hopelijk kan dit voor anderen ook gaan gebeuren.

  • a. hellemons

   Heb ook last van jeukende oren, het begon aan 1 kant maar inmiddels is het nu aan beide kanten. Ben al bij de huisarts geweest maar die kon niets vinden. Ga gelijk een afspraak maken en dan neem ik gelijk de oplossing (dat wat hierboven staat) mee. Bedankt voor de tip!

  • Kan je dit verkrijgen bij de apotheek zonder voorschrift a.u.b.?

 10. Ik heb al meer dan 20 jaar jeukende oren. Wat ik al niet heb geprobeerd… Wat de laatste tijd goed helpt is met een in sterilon gedrenkt wattenstaafje even de oren deppen.

 11. Eerst de walkman toen de discman toen radio op mijn telefoon toen de mp3 en inmiddels de iPod. Al sinds mijn 8ste ben ik fanatiek met naar muziek luisteren en dus die vervelende oordopjes op hebben. Eerst snapte ik maar niet waarom ik steeds jeuk in mijn oren had.. blijkt nu dat dus na 11 jaar het merendeel van je leven naar keiharde muziek te luisteren zorgt ervoor dat je extra veel oorsmeer aanmaakt die ik dus fanatieker ging weghalen en geëindigd ben met ontstoken oren. :(

 12. Oren van mij jeuken al 10 jaar, krijg van huisarts nu en dan zure druppels als ik tijd heb om langs te gaan. heb de moed opgegeven. heb ook KNO afdeling gebeld wat er aan te doen, hun antwoord was slaolie in de oren druppelen (ook gedaan).

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.