Hartkloppingen: hoe ontstaan palpitaties?

Mind · Door Ilse

hartkloppingenHartkloppingen zijn nodig. Immers: als je hart niet klopt ga je dood. Met hartkloppingen wordt doorgaans echter niet het alledaagse kloppen van het hart bedoeld. Men spreekt van hartkloppingen (palpitaties) wanneer iemand zijn of haar eigen hart nadrukkelijk voelt kloppen. Normaliter voel je je eigen hartslag namelijk niet, tenzij je opmerkelijke bezigheden uitvoert zoals sport of zware lichamelijke arbeid. Hartkloppingen kunnen worden gevoeld in de borstkas, de keel of de hals. Ze ontstaan plotseling en verdwijnen doorgaans binnen enkele minuten tot enkele uren.

Hartkloppingen: oorzaken van palpitaties

De medische term voor hartkloppingen is palpitaties of hartritmestoornis. De exacte oorzaak van hartkloppingen is tot nog toe niet bekend. Soms wijzen hartkloppingen op een hartaandoening, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Andere oorzaken van hartkloppingen zijn:

  • Koorts, uitdroging & bloedarmoede
  • Hevige emoties (o.a. angst & boosheid)
  • Gebruik van bepaalde geneesmiddelen (o.a. schildkliermedicijnen & astmamedicijnen)
  • Overmatig gebruik van stimulerende middelen (o.a. cafeïne, nicotine & cocaïne)
  • Gebruik van bepaalde dieetpillen (fatburners)

Ook als je je lichamelijk inspant, dan gaat je hart sneller en heviger slaan, maar dit heeft zelden van doen met hartkloppingen.

Waar dien je op te letten bij hartkloppingen?

Hartkloppingen hoeven niet ernstig te zijn, maar dat kan wel. De kans op ernstige complicaties wordt aannemelijker als hartkloppingen gepaard gaan met:

  • Ademnood
  • Hevige pijn in/op de borst
  • Dikker worden van de voeten
  • Hevig transpireren
  • Flauwvallen

Dit kan namelijk een indicatie zijn van een hartaandoening.

Heb jij ervaring met hartkloppingen? Deel jouw ervaringen & bevindingen in een reactie hieronder!

16 comments


  • Cindy

    15 januari 2018

    Hoi hoi, ik heb ook de laatste tijd last van hevige hartkloppingen gelukkig duren ze niet zo lang (1,5 min) maar ze zijn wel heftig ik krijg het benauwd en ik heb het gevoel alsof er een olifant op mijn borst zit. Ademen is dan ook heel moeilijk want zodra ik diep wil inademen krijg ik een pijnlijke steek dus ik probeer het ademen dan te beperken door licht te zuchten en langzaam in te ademen. Maar ik voel dan ook dat mijn hart moeite heeft om die hartslag te pakken alsof het over een drempel heen moet klinkt bizar maar het is echt waar. Ik ben er nog niet voor naar de huisarts geweest. Groetjes, Cindy

  • Mila

    17 november 2017

    Ik heb een normale en gezonde hartslag. Alleen kan ik hem altijd voelen kloppen in m’n borst. Bloeddruk ook normaal. Sinds ik jaren terug angstaanvallen heb gehad en hyperventilatie en ik enorm gefocust was op mijn hartslag voel ik mijn hart dus gewoon. Als ik bezig ben of afgeleid niet. Maar als ik wil voel ik hem. In bed ook altijd. Gaat dat ooit weer weg?

  • Jannette rivka

    2 maart 2016

    Kan het zo zijn, als ik ’s avonds chips eet en daarna met een hele hoge hartslag in bed lig? Ik eet verder Himalaya zout door mijn eten dus niet de geraffineerde, maar als ik dus geraffineerde eet kan ik de hele nacht niet slapen en slaat mijn hart op hol… Meerdere mensen hier last van?

    • Paul

      3 maart 2016

      Wat voor chips eet je precies en van welk merk?

  • Marja Beuken

    1 februari 2016

    Mijn dochter was 8 jaar en had heel vaak een hele hoge hartslag. Zij viel daardoor ook heel erg vaak flauw. We hebben vele dokters gezien doordat ze heel vaak opgenomen werd en ze dan een infuus kreeg met Isoptin, zodat haar hartritme weer normaal werd. Ze werd zelfs opgenomen in een epileptisch centrum. Daar kwam ook niets uit. Doorverwezen naar een psycholoog. Deze kwam tot de conclusie dat ze dit deed om aandacht te krijgen omdat haar vader en moeder waren gescheiden. Er mocht ook geen ambulance meer gebeld worden (wat ik wel deed). Zo speelde ze handbal en viel dan flauw op het veld. Of ze was in een kermisattractie waarin ze flauwviel. Gelukkig was ze samen met haar zusje die ervoor kon zorgen dat die attractie stop gezet kon worden. Zo hebben we 10 jaar gelopen van dokter naar dokter. Eindelijk was er een arts die dit niet normaal vond en stuurde ons door naar een ziekenhuis in Nieuwegein. Hij deed een catheterisatie en kwam tot de diagnose dat ze het WPW syndroom had. Dit is een extra bundel geleidingsspieren. Zij kreeg een openhartoperatie waardoor de extra bundels zoveel mogelijk doorgesneden werden. Na langdurige revalidatie is het nooit meer gebeurd. Maar ze heeft door al die angsten wel een trauma opgelopen omdat ze er van werd beschuldigd dat ze zich aanstelde.

    • Paul

      1 februari 2016

      Wauw, echt schandalig!!! Wolff Parkinson White (WPW) is een welbekend fenomeen, waarbij een te snelle hartslag (al dan niet in combinatie met een overslaande hartslag) en kortademigheid tot de kenmerkende symptomen behoren. Deze aandoening is ook nog eens aangeboren, dus echt ongelofelijk slecht dat artsen hier totaal aan voorbij zijn gegaan bij een jong meisje. Je verhaal is voor mij trouwens extreem herkenbaar (helaas)! Wolff Parkinson White (WPW) is inderdaad een vorm van cirkeltachycardie waarbij er –naast de AV-knoop– een tweede verbinding oftewel ‘accessoire bundel’ tussen de hartboezems en hartkamers is ontstaan. Hierdoor treden aanvallen van een versnelde, niet-variërende hartslag op, in combinatie met kortademigheid. Verhalen van lotgenoten vind je onder andere onder dit artikel over tachycardie (versnelde hartslag) en dit artikel over extrasystolen (hartoverslagen). Dankjewel voor het delen van je verhaal; hopelijk gaat het inmiddels een stuk beter met je dochter!

  • Michel V.

    17 oktober 2015

    Hallo. Ik had veel last van een vreemde hartslag. Bij eigen controle kwam ik uit op een hartslag van 32. Dit duurde ongeveer 1 minuut en dan begon hij hard te bonken. Als ik dit kreeg, had ik steeds last van mijn linker arm, borst en last van mijn keel. Ik ben vanaf dit moment ook continu hees. Door mijn huisarts doorgestuurd naar cardioloog. In 2008 en 2009 al een keer gedotterd. In het ziekenhuis kreeg ik een fietstest, die werd snel afgebroken door de verpleging i.v.m. de vreemde hartslag. Ik kreeg meteen bètablokkers mee. Hierna een bloedtest, holtertest, scan en echo gehad. De uitslag van de cardioloog was, alles is goed, tot over 6 maanden. Hier ging ik niet mee akkoord, omdat in 2009 ook geen problemen uit de testen kwamen. Maar tijdens die hartcatheterisatie (CAG) bood de cardioloog zijn excuses aan en moest ik snel gedotterd worden. Ook nu weer, heb ik een catheterisatie gehad en bleek er een vernauwing te zitten in een stent die eerder geplaatst is. Via een inlog in mijn eigen dossier, kon ik de uitslagen van mijn bloedonderzoek bekijken. Hieruit blijkt dat mijn TSH waarde 5.9 zijn. Dit blijkt een waarde te zijn van mijn schildklier. Ik heb het opgezocht op deze site. Mijn hartprobleem is denkelijk de oorzaak van een trage schildklier. Een trage schildklier schijnt zelfs mijn cholesterol te kunnen verhogen en een probleem te kunnen geven aan de stem (banden). Klopt dus ook, mijn cardioloog gaf ook eerder aan, dat mijn cholesterol te hoog was. Nu mijn melding en zorg die ik wil uitspreken op de doktoren en cardiologen. Waarom wordt er niet vaker gekeken naar hartproblemen i.c.m. schildklierafwijkingen. Ik sta nu weer op de lijst om gedotterd te worden. Dit was misschien niet nodig. P.S. ik heb al een afspraak gemaakt met mijn huisarts om mijn schildklierprobleem met hem te bespreken.

    • Paul

      19 oktober 2015

      Er zijn al heel veel verbanden in kaart gebracht tussen hartritmestoornissen enerzijds en schildklierproblemen anderzijds, dus ik vind het enigszins vreemd dat je artsen hier zo vaag over doen… Overigens is een (licht) verhoogde TSH-waarde slechts een mogelijke indicator van een schildklierprobleem en geen schildklierprobleem an sich. Daarnaast is het zo dat schildklierproblemen hartritmestoornissen uitlokken, maar voor zover ik weet niet andersom. Heel veel sterkte in ieder geval!

    • Esmeralda

      24 september 2016

      Ik heb ook trage schildklier probleem (subklinische thyroiditis zoals mijn internist het noemt) met een TSH waarde van 8.8. Sinds ik de waarde van 5.5 had kreeg ik hartritmestoornissen en enkele anders lichamelijke klachten erbij. Naarmate de TSH waarde toenam, werden mijn hartritmestoornissen meer. Nu heb ik het haast dagelijks en ben zoveel artsen en onderzoekingen afgegaan en zelfs me internist weet niet wat er aan de hand is. Mijn voorgevoel was ook dat dit kwam door mijn schildklierprobleem. En nu is het bevestigd dankzij uw verhaal. Dank u voor het delen!

    • Paul

      26 september 2016

      Houd er wel rekening mee dat het hartritme niet direct wordt beïnvloed door je TSH-waarde. Je TSH beïnvloedt je schildklierhormoonproductie en vice versa. En het zijn je daadwerkelijke schildklierhormonen (T4: thyroxine en T3: thyronine) die je hartritme en hartslagfrequentie kunnen beïnvloeden. Bij een traag werkende schildklier en een overschot aan schildklierhormonen treedt veelal een trage hartslag (bradycardie) op. En bij een te snel werkende schildklier en een overschot aan schildklierhormonen wordt veelal een te snelle hartslagfrequentie en soms ook een onregelmatige of overslaande hartslag gezien. En dit overschot aan schildklierhormonen dat je hartslag ontregeld kan weer het directe gevolg zijn van een schildklierontsteking oftewel thyreoïditis. Laat in ieder geval ook eens je FT4 en (F)T3 controleren… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst in elk geval!

  • Frank

    3 april 2011

    de oorzaak weet ik niet maar zou weleens aan de dokter vragen wat je er aan kan doen. Een collega van mij had het ook en die hebben ze een behandeling gegeven waarbij ze een soort van laser behandeling in het hart doen maar misschien ben jij daar nog te jong voor. Probeer trouwens in paniek te raken want dan wordt het vermoedelijk erger!

    • Nina

      5 april 2014

      Er is geen oorzaak, waarschijnlijk heb je een aangeboren hartafwijking, deze kan zelfs pas op je 40e naar boven komen. Maar over het algemeen heeft het niks te maken met sporten of stress. Ik heb het soms als ik een boek lees.

  • lisa

    15 april 2010

    Ik ben een meisje van 14 jaar en ben al een aantal keer opgenomen in het ziekenhuis voor hartritmestoornissen. Mijn hart klopt dan gedurende 5 a 10 uur 200 tot 250 hartslagen per minuut. Als ik het heb, raak ik in paniek en weet ik niet wat ik moet doen en ook niet hoe ik het gekregen heb? Kan jij me helpen?

    • Paul

      17 april 2010

      Een (veel) te snelle hartslagfrequentie staat ook wel bekend als tachycardie. Zo’n versnelde hartslag kan allerlei mogelijke oorzaken hebben. Meer hierover kun je desgewenst lezen in dit artikel over een te snelle hartslag… Sterkte en beterschap!

    • Nina

      5 april 2014

      Ik ben een meisje van net 15 jaar, ik heb sinds mijn negende hartritmestoornissen. Ik ben 4 keer geopereerd en sinds vorige week ben ik erachter gekomen dat ook de 4e operatie niet geholpen heeft. Als ik het heb, gaat mijn hart tussen de 200 of 300 slagen per minuut. Na een halfuur neem ik een pilletje ertegen (gekregen van mijn kinderarts) en als dat niet helpt ga ik naar het ziekenhuis en daar brengen ze dan via een infuus een sterk middel in. Meestal helpt dit, maar soms ook niet. Als het niet helpt, kun je verder niks meer doen, alleen maar afwachten. Mijn advies aan jou is medicijn innemen (vragen aan je huisarts en aankaarten dat je hartritmestoornissen hebt) en als dat niet helpt naar het ziekenhuis gaan. Voor de rest moet je zelf rustig blijven en in een omgeving zijn waar mensen ook rustig blijven helpt ook.

    • Lon

      7 september 2014

      Hoi, Hoe is het inmiddels met je? Via een familielid weet ik dat een arts bij zo’n hoge hartslag kort zijn vinger tegen de halsslagader legt om het ritme weer te normaliseren (wanneer de prikkel blijft rond singelen). Soms is een pacemaker of ablatie (wat Frank noemde) zinvol. Als je nog geen stappen hebt ondernomen kun je bovenstaande 3 eens voorleggen bij je cardioloog. Succes!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.