striae1Striae, huidstriae, striemen, zwangerschapsstrepen of stretch marks zijn lijnvormige huidafwijkingen die ontstaan door het oprekken en inscheuren van de collageenbanden in onderhuids bindweefsel. Striemen komen veelvuldig voor bij zowel mannen als vrouwen en kunnen op zich geen kwaad. Wel leveren huidstriae vaak cosmetische bezwaren op…

De symptomen van striae

Striae manifesteren zich doorgaans als een aantal parallelle rode lijnen in de huid. Vaak hebben huidstriemen iets weg van verzonken littekens. Huidstriae komen over het hele lichaam voor, maar voornamelijk op:

 • Buik & borsten
 • Billen & bovenbenen
 • Bovenarmen

Huidstriemen variëren in lengte van twee tot wel twintig centimeter. De rode kleur van de striae trekt meestal –na verloop van maanden of zelfs jaren– weg en vaak blijven er beigekleurige of ivoorkleurige striemen achter.

Hoe ontstaan striemen?

Striae ontstaan op huidweefsel dat relatief snel oprekt. Hoe jonger de huid, hoe groter het risico op huidstriemen. Het ontstaan van huidstriae is voor een groot deel erfelijk bepaald. Wanneer je ouders last hebben van huidstriae is de kans groot dat jij dat ook zult hebben. Andere voorbeelden van risicoverhogende factoren zijn als volgt:

 • Zwangerschap: op buik en borsten
 • Puberteit: op dijen, billen en borsten
 • (Ernstig) overgewicht: op buik, dijen, binnenzijde bovenbenen en bovenarmen
 • Corticosteroïden (gebruik van o.a. prednison en cortison): over het hele lichaam
 • Bodybuilding & krachtsporten: op armen, bovenbenen en borsten
 • Borstvergroting: op borsten

Ook bepaalde ziekten kunnen striae in de hand werken. Denk hierbij aan:

 • Hypofyse- & bijnierschorsafwijkingen
 • Cushing syndroom
 • Ehlers Danlos syndroom
 • Adrenocorticaal syndroom
 • Prader-Willi syndroom
 • Cherubisme

Hoe verwijder je huidstriemen?

Er is nog altijd geen effectieve behandeling om striae te verwijderen. Striemen verdwijnen bovendien zelden helemaal. In de loop der jaren worden huidstriae minder zichtbaar omdat hun rode, paarsrode of roodbruine kleur langzaamaan verdwijnt.

Omdat huidstriemen soms een onesthetisch aanzicht vormen worden er allerlei peperdure zalfjes, smeerseltjes, drankjes, pilletjes en siroopjes verkocht die ze zouden kunnen doen verdwijnen. Dit zijn echter zinloze behandelingsmethoden. Deze intensieve behandelingen zouden huid striae kunnen doen afnemen in lengte, diepte, breedte en felheid:

 • IPL (Intense Pulsed Light) behandeling
 • Lightwave LED
 • Microdermabrasie

Hoe voorkom je huidstriae?

Om striae te voorkomen dien je je huid zo soepel mogelijk te houden. Zodoende scheurt het bindweefsel minder snel in wanneer de huid oprekt. Er zijn talloze preventieve middeltjes. Denk hierbij aan intensief smeren met:

 • (Etherische) oliën
 • Uierzalf / spenenzalf
 • “Vochtinbrengende” crèmes
 • Bodylotion & vaseline

En verder:

Striae: conclusie…

Striae effectief en efficiënt genezen is onbegonnen werk. Striemen helemaal voorkomen, is moeilijk omdat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van huidstriae. Wat je kán doen is huidstriemen proberen te beperken door bovenstaande preventieve middelen en methodes. Zelfs oude, vertrouwde littekens verdwijnen soms na verloop van jaren. De juiste verzorging kan dit langdurige helingsproces stimuleren en enigszins versnellen.

Heb jij ervaring met de behandeling van striae oftewel striemen? Laat hieronder een reactie achter met daarin jouw bevindingen en tips!

157 Reacties

 1. Hey ik ben Sarah. ik ben 14 jaar oud ik was bij in kledingwinkel samen met me moeder voor een nieuwe bikini te gaan kopen voor mij dus ik heb uiteindelijk eentje gevonden.. en ik was zo aan het omkleden en opeens zag ik.. paarse en een beetje rood op me billen maar echt veel… en een paar op me benen… en nu ben ik daar zo onzeker over

 2. Voor de jongens hier: Heb zelf lichtelijke striemvorming rondom m’n aanhechtingspunten van pectoralen, dit als gevolg van intensief gewichtheffen. Nu nog niet zo’n probleem, maar wil het graag beperken. Het dilemma: stoppen met zwaar trainen of de gevolgen accepteren. Dit is echt zwaar k#t…

 3. Ik heb baat bij een derma roller, elke avond voordat ik na bed ga rollen met de derma roller over de plek met striemen, kost nog geen minuut tijd. Na een maand al zichtbaar resultaat!

 4. Help! ik heb van die rode striemen op m’n borst, eigenlijk rond m’n tepels. Wat kan ik hieraan doen want ik ben bang dat mensen het gaan zien als ik ga zwemmen!

 5. Hallo, mijn dochter heeft striae op de binnenkant van haar bovenbenen. Ze heeft geen overgewicht. Wel zit ze in de puberteit. Hoe kan dit?

  • Om welke specifieke reden een individu striae krijgt, is moeilijk te zeggen. Vaak gaat het om een samenloop van omstandigheden… Hormonale veranderingen (waarbij ook de puberteit een belangrijke rol kan spelen), bepaalde vormen van lichaamsbeweging, een stukje erfelijke aanleg, gezondheidsperikelen, medicijngebruik, et cetera. Niemand kan aan de hand van een klein beetje informatie precies zeggen waarom een bepaalde persoon moedervlekken, rimpels, cellulite, huidverkleuringen of striae krijgt. Ieders lichaam is anders. De één heeft dit, de ander heeft dat… Hierbij kunnen honderden factoren een rol spelen.

 6. Ik heb een beetje striae op mijn borsten door het geven van borstvoeding. Smeer 2x per dag met littekencrème van Biodermal en ze zijn in ieder heel licht geworden. Mijn ervaring is dat smeren, met welke crème dan ook, altijd helpt om je huid soepel te houden. En voor de jonge meiden: ik snap dat je er onzeker van wordt, maar ik ken echt niemand die ervan afknapt. En als dat wel zo is, dan zijn ze niet goed bij hun hoofd, want (bijna) iedereen heeft striae. Ik ken ook genoeg mannen met striae.

 7. Hallo ik ben 1.83 en ben 14 jaar en ben 110-120 kilo ja i know is f veel maar het gaat er niet snel eraf en heb striae ook bij me bovenarm deels bij me oksel en bij de andere arm op ongeveer de zelfde plek en heb ze op mijn buik zitten en een paar op me knieën dus mijn vraag is heeft iemand tips om het deels weg te krijgen en wat af te vallen dan hoor ik het graag! En trouwens voor de meiden heb je liever een dikke boy of een dunne boy daar ben ik nieuwsgierig naar laterz

 8. Hooii, ik ben een meisje van 14 jaar, 1.73 en 55 kg en heb ongeveer sinds m’n 11e striemen aan de binnenkant van mijn bovenbenen en ben daar in die tijd heel onzeker door geworden. Ik ben daar nu overheen maar ben er pas geleden achtergekomen dat ik ook striemen op m’n dijen en billen heb en ben daar nu weer onzeker over… Heeft iemand tips om van dat soort striemen af te komen en me minder onzeker te voelen? Groetjess x

 9. Anoniempjee???? Reageer

  Hoi. Ik ben een meisje van 14. 1,63 meter lang en 62 kilo. Ik vind van mezelf dat ik niet bepaald slank ben en dat maakt mij ook onzeker. Ik ben er laatst dus achter gekomen dat ik heel veel striemen in de binnenkant van mijn bovenbenen heb. Ook begint het in mijn billen en onderrug te komen. Ik drink elke dag superveel water want ik vind water lekker. Helpt dit of is er meer dat ik kan doen want wil er heel graag vanaf. Met turnen is dit niet fijn en wanneer ik korte broeken draag of in een bikini loop vind ik dit niet fijn. Ik ben wel actief. Ik doe aan sport. Laat plsss ff een reactie achter hoe ik dit kan oplossen. Bedankt!!

  • Ja heb ik ook striae – alleen ben ik 12 en een stukkie langer. Echt heeeeeel erg vervelend. Ook met bikin’s en zo inderdaad. Ik zou het ook niet weten, sorry. :(

 10. Hey, had een vraagje. Ben een meisje van 20 jaar, ik weeg 65 kilo en ongeveer tussen 1.60 / 1.65 cm lengte. Ik heb striemen al een tijdje gekregen tussen me benen ziet er niet zo mooi uit. En een heel klein beetje op m’n heupen / billen. Hoe kom ik hier af??? Vooral dat tussen mijn benen zien er niet mooi uit, te opvallend vind ik.

 11. Hallo! Ik ben 13 jaar en ik ben ongeveer 1.70 m en ik weeg ongeveer 50 kilo. En toen ik uit de douche kwam gisteren was ik mijn been aan het insmeren en ik zag dat ik striemen had op mijn billen, echt 17 per bil of zo! Gelukkig vallen ze niet SUPER hard op maar ik ben nu bang dat ik er meer ga krijgen en dat mijn striemen groter of duidelijker gaan worden!!! HELP MIJ A.U.B.! ❤️ Xxx Sien

  • Bij mij is er precies getzelfde gebeurt maar dan wat minder ik schrok daar ook van maar het kan in je familie zitten dus vraag het aan je ouders en misschien voor oplossingen tegen striae

 12. Hallo ik ben een meisje van 18 jaar en heb last van striemen op mijn onderbuik (hier 2 hele duidelijke) en een paar lichte op mijn bovenbenen / onderrug… het is niet dat ik overgewicht heb, ik zit goed op mijn gewicht! Iemand tips hoe ik dit het beste kan behandelen dat ze weg zijn of minder zichtbaar zijn? Ik hoor graag van jullie, dankjewel alvast!

  • Zie in het artikel hierboven: IPL-behandeling (Intense Pulsed Light); Lightwave LED Therapy oftewel Topical Light Infusion en microdermabrasie… Zie daarnaast dit en dit eerdere antwoord… Volgens sommigen werkt ook carboxytherapie (het injecteren van de huid met kooldioxide), evenals Dry Needling (het inbrengen van ‘droge’ acupunctuurnaalden). Sluitend bewijs voor al deze methoden tegen striae ontbreekt voor zover ik weet nog altijd… :(

 13. hallo ik ben Jan 17 jaar en heb striemen op me billen die waar ik me erg onzeker door voel. want zelf tijdens zwemmen maak ik me er zorgen over. heeft er iemand tips?

 14. Hoi ik heb een dringende vraag na een jaar ontzettend ziek te zijn geweest en nu nog altijd veel buikpijn en vaak diarree te hebben n.a.v. dat ik dus een chronische darmziekte blijk te hebben ben ik erg afgevallen bijna 10 kg en val ik nog af en kom ik nauwelijks aan nu en weeg ik nu iets van 51 kg ben 1 meter 68 en 37 jaar maar heb van die striemen op m’n kont maar m’n broeken zijn te groot en ik was incontinent en nu niet meer en wat ik dus raar vind ik ben in een jaar erg afgevallen kan niet goed eten meer hoop dingen slaan op m’n darmen en ik was incontinent wat is nu de rede van de strepen op m’n kont vind het vreselijk en ik ben niet aangekomen daarom vind ik vreemd kan het ook te maken hebben met het snelle afvallen en m’n incontinentie waardoor ik luiers droeg ik hoop dat u mij hier wat duidelijkheid kan geven en wat ik eraan kan doen m.v.g. Elisabeth

  • Hoi, Je krijgt striae / striemen niet alleen door snel aankomen maar ook door (te) snel afvallen…

 15. Ik ben 14 jaar, ongeveer 1.70 cm en ongeveer 50-55 kg. Ik heb striemen op mijn billen die richting mijn benen gaan, ik vind ze super lelijk. Maar ik wil model worden en ik ben bang dat ze noooooit meer weggaan… Ik wil niet mijn droom opgeven voor die striemen dus kan ik er iets tegen doen om ze weg te halen, te “verbergen”???

 16. Zoals alle andere reacties hierboven ben ik ook een “tiener” / “puber” ik ben 15 jaar en ben denk ik iets dikker dan normaal maar ik zit letterlijk helemaal onder de striae… Het maakt me zo ontzettend onzeker… M’n hele bovenbeen en binnenkant en op de plek van “muffin tops” / “love handles” die zijn het ergst, zo rood en zo diep… Het is echt verschrikkelijk ik haat het zo erg ik eet gezond ik beweeg en m’n conditie verbetert, maar niet ik val ook maar niet af. Ik word hier zo ongelukkig van… Ze worden alleen maar erger… Ik wil er zo graag vanaf… Ik had Bio Oil geprobeerd, b#llsh!t. Ik smeer me al een lange tijd elke dag met baby olie in op die plekken maar nik helpt… Ik word er gek van…

  • Oh my god ik heb precies hetzelfde! Ik heb tussen mijn benen striae, op mijn heupen en op mijn benen, ik vind het zo lelijk dat ik er onzeker van word. En denk dat het komt omdat ik gewoon echt aangekomen ben waardoor ik nu zelfs een beetje te dik ben wat ik zelf niet eens wil geloven omdat dat me ontzettend veel doet, ik ben pas 15 trouwens. Heb alleen geen idee wat er tegen te doen valt, hoorde iets van laserbehandelingen of zo? Maar ik weet er niks van…

  • Dermaroller

   1. Dermaroller 1,5 mm naalden 1x in de 3 weken. 2. Direct na Dermaroller Revitol Stretch Mark Prevention Cream erop smeren heb je geen Revitol dan Hyaluronzuur Serum & Vitamine C zuur serum & Vitamine E zuur serum. 3. Scrubben / peeling dit pas na 1 tot 2 weken na de Dermaroller doen (zeker niet direct na de Dermaroller behandeling!!!). 4. Veel water drinken (ongeveer 2 liter per dag). 5. Liever niet teveel vette of ongezonde dingen eten / drinken. 6. Met douchen geen zeep op de striae (striemen). 7. Striemen in een circulerende beweging masseren minimaal 1 keer per week 5 minuten. Verwacht niet dat de striemen binnen een paar weken weg zijn!!! Voordat ze 100% weg zijn ben je misschien wel 6 tot 12 maanden bezig (licht eraan hoe erg en groot de striemen zijn). Tip. Maak elke 3 weken voordat je met de Dermaroller aan de slag gaat een foto dan kan je de verschillen goed zien. Veel succes groetjes!

 17. Hallo ik ben Fee en heb van die strepen op m’n borsten en heupen en ik schaam me er dood voor ik ben 12 jaar 1.65 en weeg 45 kilo ik ben niet erg dik of zo. Maar mijn vraag was kom ik hier nog van af?

 18. ik ben een meisje van 13 jaar ik ben 1,70 en ik weeg 46.7 kilo. ik heb sinds een tijdje striemen op mijn billen. ik vind mijzelf absoluut niet dik, maar later wil ik graag model worden. ik sport dus veel, echter wil ik wel graag de striemen verminderen en voorkomen dat t er meer worden. als de striae namelijk in het zicht komen te zitten kan ik waarschijnlijk geen model meer worden. heeft iemand tips?

  • Precies het zelfde ook 13 en 1,70 (iets kleiner ) en 45 kg weet ik en heb dat ook op mijn billen echt niet veel maar wel 4 kleine streepjes ben daar ook niet blij mee terwijl ik echt niet dik ben / als ik nog 1 kg minder was had ik zelfs ondergewicht maar hoe kan het dan dat ik dat heb?

 19. Hoi, ik ben een meisje van 13 en ik heb striemen op mijn rug een een beetje op mijn billen en de binnenkant van mijn bovenbenen. Ik schaam me er echt heel erg voor. Vooral als ik ga zwemmen. Heeft iemand tips hoe je ze kunt weghalen en als dat niet kan hoe je ze minder zichtbaar moet maken???

 20. Een week geleden (10 juni om precies te zijn) ben ik 13 jaar geworden. Ik weeg ongeveer 50 kilo, ik ben ongeveer 1 meter 54 en ik heb striae op mijn dijen en een kleine striem in mijn binnenbeen. Ik schaam me der heel erg voor en ik vind het heel lelijk. Ik heb vaseline en bodylotion erop gesmeerd en ik probeer het elke dag te doen maar ik ben bang dat de striae nooit weggaat! De striae begint op mijn dijen en eindigt op de zijkant van mijn billen. Ik vond mijzelf mollig en ik wou work-outs doen en ik wou een grotere kont door squats te doen ik heb er spijt van want daardoor heb ik misschien striemen gekregen. Maar ik denk ook dat het door de puberteit komt, ik ben nog nooit ongesteld geweest en ik heb nog geen groeispurt gehad, ik weet niet wat ik moet doen. Help me van deze afschuwelijke striemen. Groetjes meisje die zich zorgen maakt. PS: Paul please antwoord of iemand anders.

  • Hoi Enoniem, Door spiertraining kan de huid soms te snel oprekken. De squats die je doet kunnen daarom ook zeker bijdragen aan het ontstaan van striae, dus die kun je beter vermijden. Body lotion, olie of zalf houden de huid soepel en dat helpt voorkomen van striae, maar je lost het er niet mee op helaas. Zo te horen ben je nu met je breedte-groei bezig (waardoor je striae is ontstaan) en begin je spoedig aan de lengte-groei. Hierbij zal de striae helaas nog wat erger kunnen worden en ook de lengte-richting aannemen. Na enkele jaren zal de striae echter vanzelf grotendeels oplossen. Probeer in de tussentijd jouw huid wel soepel te houden om het genezingsproces een handje te helpen door het in te smeren. Hartelijke groet, Je Moedr

 21. Ik vroeg mij af ik heb striemen niet zo veel maar een paar op mijn billen. Ik ben 14 jaar maar ik vroeg mij af of dit 100% zeker is dat ik striemen krijg op mijn buik als ik zwanger ben? Pls antwoord

  • Nee, de kans op het ontstaan van striae tijdens een zwangerschap (zwangerschapsstriemen) is nooit 100%. Dit is afhankelijk van talloze factoren, waaronder leefstijl, lichaamsgewicht, eetpatroon, huidelasticiteit, mate van groei/oprekken, et cetera…

 22. Hallo, Ik ben een atletisch gebouwde jongen met van nature erg veel spieren en geen vet. 1 jaar geleden ben ik begonnen met fitness en ik heb geen striae gehad. Na omstandigheden moest ik uit elkaar gaan met mijn vriendin en heb dus een halfjaar ongeveer mezelf niet meer geschoren bij mijn liezen toen ik dat de 1e keer deed sinds een half jaar zag ik 3 striemen terwijl ik daar nooit last van heb gehad en ik heb niet eens ‘overgespierde’ benen en zoveel ben ik niet eens gegroeid bij mijn benen. Kan ik nu mijn benen niet meer trainen? Dan nog iets, een vriend van mij is op het moment aan het afvallen omdat hij een een buikje heeft nu is hij gaan rennen om af te vallen en na het rennen heeft hij een striem gekregen. hij denkt dat het komt doordat zijn buik op en neer is gegaan tijdens het rennen en zo zijn huid heeft uitgerekt, maar hij is niet overdreven dik. Hij heeft net een dag voordat hij ging rennen foto’s gemaakt van hoe hij er nu uitziet en toen had hij die striem nog niet. Nu word hij dus bestraft met een litteken terwijl hij nu net zo goed bezig is. Nu durft hij ook niet meer te rennen. Kan dit echt door het rennen komen en hoe moet hij nu verder? Ik hoop dat iemand ons hiermee kan helpen.

  • P.S. Veel meisjes hebben striae en striemen op hun borsten en billen, ik heb daar als jongen geen probleem mee en ik ken geen jongens die daarop letten of die zich daaraan stoort dus meiden wees er trots op want de meeste meiden die striemen hebben, hebben ook de mooiste vormen. :) En maak je er geen zorgen over.

 23. Hoi, ik ben 15 jaar, ik ben 1,70 en weeg denk ik ongeveer 60 kilo, ik ben gewoon even slank als mijn vriendinnen. Ik zag gister opeens dat ik striemen op mijn billen heb, op de achterkant een beetje bovenaan, op allebei de billen. Een meisje die ik ken werd dit jaar best dik en heeft striemen op haar binnenbenen, en iedereen denkt nu ook dat striemen een teken zijn van dikte… Is dat bij mij zo? Ik schaam me er heel erg voor (mijn billen zijn niet gegroeid of dikker dan eerst).

  • Beste Jasmijn, Alles wat de huid oprekt of verzwakt kan striae veroorzaken. Dat geldt inderdaad voor overgewicht of fikse gewichtstoename, maar evengoed voor lichamelijke groei en ontwikkeling (met name een groeispurt), zwangerschap, bepaalde sporten en hormonale schommelingen of disbalansen. Zolang je niet te kampen hebt met overgewicht of plotselinge gewichtstoename zie ik niet in waarom jij je daar in jouw geval zorgen om zou moeten maken… Want er zijn dus heel veel mogelijke oorzaken van striemen / stretch marks! Groeten, Paul

 24. Ik ben een lichtbruin meisje van 15 jaar, 1,52 meter lang en heb al heel wat figuur. Maar sinds kort heb ik van die stretch marks op de zijkant van me billen en aan de achterkant van me bovenbenen verschijnen ze nu ook. En ik heb gehoord dat bio-olie werkt klopt dat?

  • Bio-Oil is een geregistreerde merknaam. Echte Bio-Oil (van Purcellin) bevat een synthetisch nagemaakte olie (retinolderivaat verwant aan vitamine A1) die oorspronkelijk afkomstig is van vetklieren van eenden… Ondanks de noemer ‘Bio’ is er dus niets ‘biologisch’ of ‘natuurlijks’ aan… De producent zelf beweert dat Bio-Oil “littekens verzacht” (wat dat ook moge betekenen), maar veruit de meeste sceptici beweren ronduit dat Bio-Oil weinig tot niets doet (of kan doen) om littekens of striae minder opvallend te maken en dat het ook nog eens een vrij agressief spulletje is (bron + bron + bron), al zijn er ook kleinschalige en overwegend commerciële onderzoekjes die het tegendeel insinueren (bron)… Probeer het eens uit, ik ben erg benieuwd naar ieders persoonlijke ervaringen en bevindingen t.a.v. Bio-Oil en striemen…

  • Bio Oil is echt een flinke afrader! Geloof mij… Ik had alleen striemen aan de zijkant van mijn heupen en dacht… Och, als ik mijn hele buik insmeer dan blijf ik beschermd dat het niet verder gaat. Nou met 2 weken smeren kwamen juist striemen! Door die Bio Oil is het bij mij juist erger geworden. Troep is het. Dit is 6 jaar geleden. En dat was ook mijn laatste jaar dat ik me in bikini kon vertonen. Dus nooit gebruiken die prut!

 25. Ik heb striemen op mijn bovenbillen, de binnenkant. Ik ben zelf 13, weeg 65 kg… Ik heb soms al wel eens gefitnest maar ik doe dat ook niet super vaak, ik ga naar de basic fit. Ik vind mezelf nu ook super dik omdat ik die striemen heb, maar ook omdat ik een vetlaagje heb die bijna juist over mijn broek hangt. Mijn billen (om te overdrijven) zijn precies 2m dik… Maar mijn armen zijn dan weer super dun, ik weet niet wat ik moet doen… Paul? Geef jij me advies? X

 26. Heeey ik ben een meisje van 12 en ongeveer 1.55 ik heb niet overwicht of zo of ik ben super slank ik weeg 55 of zo maar ik heb ook striemen rond m’n borsten zeg maar ze zijn dik en best rood hoe kan ik er het beste vanaf komen?

 27. Hoi… ik ben 11 jaar… ik ben heel dik… ik ben zeg maar 70 kilo en 1.65 ik heb van die korte rode striemen op m’n dijen en binnenbeen. Ik wil afvallen maar hoe? Ik weet niet wat ik moet doen ik eet al veel fruit, groente etc. Ik heb geen conditie… Heeft u a.u.b. advies want op deze leeftijd mag ik niet naar een sportschool zoals BasicFit?

  • Beste AnoniemEN, Beweging is waar het uiteindelijk om draait. Een sportschool is niet nodig. Ga gewoon dagelijks iets aan lichaamsbeweging doen. Ga iedere dag een halfuurtje wandelen of ga op een teamsport. Overigens is 70 kilo wel heel erg veel voor een meisje van 11 met een lengte van 1m65. Dit komt overeen met een BMI van bijna 26, wat niet bepaald een gezonde indicator betreft… :( Ik wil geen dingen voor je invullen, maar een dergelijke BMI ontstaat doorgaans niet van de ene op de andere dag en is bijna altijd het gevolg van een slecht eetpatroon in combinatie met gebrekkige lichamelijke activiteit. Mocht inderdaad sprake zijn van veel ongezond eten, stop hier dan mee. Stap over op heel veel groenten, volkorenproducten en thee. En zo min mogelijk junkfood en fabrieksrotzooi. Het klinkt simpel en dat is het ook: goor je leefstijl om! Als je op je elfde al een BMI van pak ‘m beet 26 hebt, lijkt het me extreem belangrijk om actief stappen te nemen; letterlijk en figuurlijk. Wat doen je ouders zoal qua voeding en beweging? En heb je al eens een arts, diëtist of andersoortig voedingsdeskundige geraadpleegd? Heel veel sterkte en succes in ieder geval! Groeten, Paul P.S. Update: Ik zie nu dat je ook een berichtje onder een artikel over afvallen hebt achtergelaten waarin je vertelt dat je in 2 dagen tijd “patat, Turkse pizza, kip, gehaktballen en kibbeling naar binnen hebt gegooid”… Je kunt nog zo veel sporten, maar als dit je ‘normale’ voedingspatroon is, kun je als 11-jarige nooit genoeg bewegen om je eetpatroon te compenseren. Ik zal je vragen over afvallen onder het betreffende artikel beantwoorden…

 28. Ik ben een meisje van 17 jaar. Ik ben op een uitwisseling in America sinds August. Ik heb sinds de zomer striae op mijn heupen. Maar dat vond ik toen niet erg. Nu heb ik er sinds een tijdje ook op mijn binnenkant van mijn benen. Dit vind ik wel erg vervelend. Ik ben niet dik maar ook niet dun. Ik heb altijd al gezond gegeten en ik drink veel water. Thuis fietste ik veel en liep een keer per week hard. Ik vind sporten erg leuk. Hier in America deed ik cross country en nu track. We hebben elke dag training. Ik las dat je striae van hardlopen kan krijgen. Maar is dat zo? Wat is voor mij een goede optie om te doen?

  • Deze kwestie is al heel vaak aan bod gekomen. Of hardlopen striemen kan veroorzaken, is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk is hardlopen niet de directe, opzichzelfstaande oorzaak van (het ontstaan van) huidstriemen, maar kan hardlopen onder bepaalde omstandigheden wel bijdragen aan de zichtbaarheid / opvallendheid van reeds bestaande striae. Net als vele andere sporten overigens, zie ook mijn eerdere reacties… Al met al spelen bij de ontwikkeling van striae talloze individuele factoren een rol, dus wat jij in jouw specifieke geval voor sport kan beoefenen zonder striemen op te lopen of opvallender te maken, durf ik echt niet te zeggen. Sterkte!

 29. Hallo ik ben een meisje van 15 ,Ik ben 1,65 ongeveer en ik weeg 65 kilo ik ben niet zo erg dik, maar ik heb alleen te veel vet bij me buik waardoor ik wil afvallen, maar ik heb striemen op me benen en ze zeggen dat als ik afval dat me striemen erger worden is dat waar? Wat kan ik er aan doen want ik wil echt afvallen.

  • Door intensief sporten kunnen in theorie meer striae ontstaan of kunnen reeds bestaande striemen erger worden. Afvallen op zich zal er echter juist veeleer voor zorgen dat je minder snel groeistrepen krijgt. De onderhuidse druk neemt namelijk af naargelang de onderhuidse vetmassa afneemt. Als je heel veel afvalt, kan het natuurlijk wel zo zijn dat striae die reeds aanwezig waren meer opvallen, omdat je vel na te zijn afgevallen minder strak om je onderhuidse weefsels gespannen zit of omdat de striemen wat meer in het oog komen te zitten. Al met al ontstaan striae in de regel juist door snel aankomen en niet door afvallen…

  • Hey ik ben een 17 jarige jongen ik heb heel veel last van striemen op m’n bovenbenen ik werd opgegeven moment gek van, ik heb uiteindelijk besloten om in de striemen te snijden, heb het daarna weer aan elkaar geplakt met verband, is t mogelijk om uit die littekens weer striemen te kunnen zien

 30. Ik ben 1,90 en 95 kg ben niet super dik maar heb een redelijk brede bouw ik heb veel last van striae op borst, armen, bovenbenen, liezen en billen. Heb een grote groeispurt gehad en daarnaast ook veel aangekomen in 1 korte periode. Ook gefitnest dus, en heb na de jaren veel striae opgelopen. Ik heb er alleen 1 op me lies die een stuk groter en breder is dan de andere. Hij voelt ook alsof hij veel dieper is. Moet ik me daar zorgen over maken? Want heb wel het gevoel dat die zo erg is uitgescheurd dat hij op nog een heel klein velletje ervoor zit. Ik hoop dat iemand dit kan beantwoorden want ik ben niet zo iemand die graag om de kleinste dingetjes naar de dokter gaat. Gr. Bigboy (graag anoniem blijven)

  • Beste Bigboy, Naast striae, striemen oftewel ‘stretch marks’ kunnen in de liesstreek ook ‘klassieke’ spataders en zelfs aderontstekingen (flebitis) voorkomen. Ik vind het aan de hand van je verhaal moeilijk in te schatten of er sprake is van een striem of misschien toch van een ander ‘mankement’. Een onder de huid zichtbaar gekruld uiteinde van een stria oftewel striem is in principe een gescheurde streng elastine, een soort ‘elastiek-eiwit’ onder het huidoppervlak, dat van nature kan oprekken en inkrimpen. Als de boel te ver oprukt en afscheurt, gaat (net als bij een elastiek) de spanning en rek verloren, waardoor een slappe kronkel overblijft… Door de diepe ligging –tot ver onder het huidoppervlak– van striae en de extreme aantasting die ten grondslag ligt aan striemen, kun je ervan uitgaan dat de ondersteunende structuur van de huid volledig is afgebroken. Hoe dit precies zichtbaar wordt aan het huidoppervlak verschilt van striem tot striem en is afhankelijk van individu, locatie, ernst, aard en oorzaak… Al met al zou er dus ‘gewoon’ sprake kunnen zijn van een onschuldige en ongevaarlijke stria / striem / ‘stretch mark’… Doet de betreffende plek op de huis ook pijn / zeer? Als je je zorgen maakt om de aard en ernst van de afwijkende ader in je lies zou ik er uit voorzorg toch even mee langs de huisarts gaan.

 31. Hallo ik ben Teun 18 jaar ik had striemen aan de binnenkant van m’n bovenarmen wat heb ik er aan gedaan? Kheb er een tatoeage over laten zetten en voilà opgelost! ;)

 32. Hee! Ik ben een meisje van 15 heb sinds ik 12 ben al striemen op de zijkant van me billen. Sinds zomer 2015 heb ik het ook bij me borsten. Ik vindt het zo lelijk. Ik schaam me er gewoon voor vooral bij me borsten het staat zo lelijk. Ik sport heel veel ik doe handbal. Maar het wil gewoon niet witter worden en smeer het wel in me bio-oil wat kan ik nog meer doen?

  • Draag je tijdens het sporten wel een goede ondersteunende sportbeha? Alles wat ik verder weet over striae heb ik reeds beschreven in het artikel hierboven en de reacties hieronder, dus helaas kan ik je niet van aanvullende tipt voorzien. Wellicht zijn er nog bezoekers met ‘hun twee centen’…

 33. Hallo ik ben 15 jaar en heb op vakantie (zomer 2015) striemen op mijn rug gekregen en het ziet er niet echt mooi uit kan dit aan groeien liggen? Ik ben 1.81 en weeg 69kg (ik ben niet dik).

  • Ja, striae kunnen absoluut ontstaan door lichamelijke groei. Striemen ontstaan zelfs maar al te vaak tijdens een groeispurt, waardoor ze ook nog weleens groeistrepen of groeistriemen worden genoemd.

  • Hoi, maak je geen zorgen, ik heb er ook last van gehad, ook gesmeerd met bio-oil. Blijf dat goed in masseren en je zult zien dat het vanzelf over gaat.

 34. Ik ben 15 jaar & heb sinds kort striemen op de zijkant van mijn bil. Ze vallen goed op en ik schaam mij er soms wel voor want ik vind het echt lelijk. Mijn mama gebruikte toen ze zwanger was een soort olie voor striemen & nu gebruik ik die ook. Zou eens willen weten welke dingen je nog kunt gebruiken en ik vraag mij af hoe ik aan die striemen geraak want ik doe niet echt iets specifiek van sport…

  • Als huidstriemen geen evidente aanwijsbare oorzaak hebben, zouden ze kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan bepaalde vitamines (bijvoorbeeld vitamine E of vitamine A). In dat geval zou het raadzaam kunnen zijn om je bloedwaarden te laten controleren, je dieet aan te passen en eventueel een vitaminesupplement in te nemen.

 35. Hallo, Ik ben 15 jaar en ik heb sinds mijn 11 jaar striemen. Ik schaam me er echt heel hard voor! Ik heb striae in mijn lies, tussen mijn navel en schaamhaar, op m’n heupen, onder mijn armen, op de schouders… Bijna overal, ik durf niet eens in bikini! Iedereen zegt dat ik het moet accepteren, maar ik heb het gevoel dat de striemen niet bij mij horen… Ze zijn ook nog altijd niet witter of zo… Ik vraag me ook af wat jongens ervan denken. Groetjes, E

 36. Ik heb sinds dit jaar striemen op me borsten, billen en bovenbenen en leer ermee leven. Het is echt niet fijn, maar niets aan te veranderen.

 37. Hoi, ik ben 13 en heb last van striae op mijn billen, ik ben 1,52 lang en groei nauwelijks en ben in de dertig kilo zwaar. Zou dit misschien kunnen komen door intensief voetballen/skaten? En wat kan ik er (simpel) aan doen of het voorkomen?

  • Ja, je striae zouden inderdaad gerelateerd kunnen zijn aan skaten en/of voetballen. In het artikel hierboven en de reacties hieronder vind je volop aanknopingspunten…

  • Hoi, ik ben Belle en ik ben 14 jaar oud. Ik heb sinds niet zo heel lang echt heel donkerrode striemen op mij borsten ik schaam me d’r echt heel erg voor en ik vind t ook heel lelijk… Ik ben in 2 jaar van cup A naar cup D gegroeid. Komt die striemen hierdoor? Ik ben zelf heel erg onzeker over de grootte van mijn borsten, ik vind ze veel te groot… :( Ik slaap nu ’s avonds met mijn bh aan omdat ik had gelezen dat als je met je bh aan slaapt je borsten minder ruimte krijgen om te groeien en ze minder heen en weer gaan wat dan weer de striemen een beetje voorkomt. Klopt dat een beetje? X Belle

  • Beste Belle, Als borsten snel groeien, is de kans inderdaad extra groot dat er striemen in de borsthuid ontstaan. Het komt trouwens heel veel voor dat borsten gedurende de puberteit in zeer korte tijd zeer sterk groeien. Er zijn dan ook heel veel meisjes en vrouwen die striemen in de huid van hun borsten hebben. Het ‘fijne’ van striae is dat ze door de jaren heen hun kleur verliezen en steeds bleker worden. In water zie je ze op een gegeven moment als bleekblauwe strepen, maar ze vallen in ieder geval steeds minder op omdat ze hun intense roodheid of paarsheid verliezen. Dus hoe langer je wacht, des te minder er van de rode/paarse kleur overblijft. Ik hoop dat er eens een stel jongens/mannen op deze pagina komen en hun eerlijke mening zullen geven… Want als man kan ik zeggen dat meisjes/vrouwen zich volkomen onterecht zorgen maken over striemen. Striae horen bij het leven en zijn niet lelijk. Jongens/mannen zullen zich echt niet druk maken over striemen en meisjes/vrouwen zouden zich er ook niet druk om moeten maken. Helaas is er weinig tegen striae te doen, maar als striemen het ergste zijn wat je lichaam te verduren krijgt, mag je in je handjes klappen! ;) Oh ja,’s nachts met een beha slapen zal er niet voor zorgen dat je borsten minder snel groeien. Wel kan een nachtelijke beha je borsten de nodige steun bieden waardoor de borsthuid minder sterk oprekt gedurende de nacht als je tijdens je slaap draait en woelt. In principe kunnen cups in je nachtkleding dus striae helpen voorkomen. Zorg er echter wel voor dat de cups niet te hard zijn en dat er geen stalen beugels in zitten die kunnen verbuigen door je bed. En al helemaal geen push-upbeha. Dus liever speciale ondersteunende slaapkledij… Groeten, Paul

 38. Hallo, Ik kwam er achter dat ik ook wat striemen op m’n bovenbenen heb. Dit is geen geweldige tip en ik raad ook zeker niet aan om uitbundig onder de zonnebank te gaan liggen, maar ik ga wekelijks onder de zonnebank waardoor ik een redelijk donkere huidskleur heb ontwikkeld, hierdoor valt het nauwelijks op. Nogmaals, zonnebank is ontzettend slecht voor je huid en ik raad dit ook zeker niet aan, maar als je je echt voor de striae/striemen schaamt is het misschien toch fijn om te weten? Groetjes!

 39. ik ben 14 jaar en heb heel veel last van de huidstriemen op mijn rug, onderbuik, zijkant van mijn buik en schouders. ik ben 1.88 heb wel overgewicht en ben best breed. Als ik ga zwemmen schaam ik me best wel voor de striemen. Wat kan ik eraan doen of doen verminderen (prijs is geen probleem).

  • Er zijn niet of nauwelijks effectieve behandelingen tegen groeistrepen/huidstriemen. Als het aankomt op striae is voorkomen belangrijker dan genezen… Tegen een gewenste zwangerschap, sporten of een groeispurt wil/kun je natuurlijk niets ondernemen. Maar overgewicht kun je wel degelijk tot een minimum beperken. Overgewicht behoort namelijk tot de belangrijkste oorzaken van striae. Als je veelvuldig sport, smeer je huid dan dagelijks in met amandelolie of een vette crème; een soepele huid is namelijk minder ontvankelijk voor striemen. Overmatig (en overdreven heet) douchen en/of baden, droogt de huid uit, dus dit dien je te voorkomen. Hetzelfde geldt voor overmatige blootstellen aan droge lucht… Er zijn een aantal cosmetische behandelingen die striae minder opvallend kunnen maken. Aangezien je aangeeft dat je er veel geld voor overhebt, zou je een fractionele laserbehandeling kunnen overwegen, maar ook carboxytherapie (het injecteren van de huid met kooldioxide) of microneedling (ter bevordering van collageen- en elastinevorming), al dan niet in combinatie met tretinoïnecrème. Let wel: ik beveel dit NIET aan, maar geef enkel aan dat sommige mensen aangeven baat te hebben bij deze behandelingsmethoden t.a.v. striae/striemen. Je zou dit eens met een dermatoloog of huidtherapeut kunnen bespreken… Naast overgewicht is dus ook vooral lichamelijke (spier)inspanning een belangrijke oorzaak van groeistrepen… Ter illustratie: Bij bodybuilders worden de armen, bovenbenen en borsten veelvuldig aangedaan door huidstriemen; bij atleten ; bij fietsers, roeiers, ruiters, hardlopers, skeeleraars e.a. ontstaan striemen veelal in de liezen en de binnenkant en buitenkant van de bovenbenen; bij atleten komen striae veelal voor op de armen, benen en dijen (afhankelijk van de beoefende atletiekvorm)… Logischerwijs ontstaan groeistrepen bij zwangere vrouwen op de (snel groeiende) buik en borsten… Bij jongvolwassnenen die een groeispurt doormaken voornamelijk op dijen, billen en borsten… Personen met overgewicht lopen kans op striae over het ganse lichaam, afhankelijk van de exacte locaties van overmatige vetopslag optreedt (meestal buik, heupen, dijen, binnenzijde bovenbenen en bovenarmen)… En als je bijnierschorshormonen/corticosteroïden gebruikt, kunnen ook over het hele lichaam striae ontstaan. Heel veel sterkte in ieder geval!

 40. Hallo, mijn puberzoon van 16 heeft op zijn rug zeker 6 tot 8 brede rode horizontale strepen. Er lijken er steeds meer bij te komen. Het gaat om een magere jongeman van 1.80 meter. Nu wil hij graag gaan fitnessen om wat meer body te krijgen. Nu ben ik toch een beetje bang dat het dan sneller verergert. Kan hij beter wachten met fitness tot hij is uitgegroeid of maakt dat niet uit?

 41. Graag zou ik ook een vraag stellen. Sinds mijn pubertijd heb ik striae. De meeste lijnen zijn nu vervaagd en leveren geen complicaties op. Echter heb ik ook wat striae aan de binnenkant van mijn bovenbenen. Bij warm weer en het dragen van korte broeken waardoor mijn benen tegen elkaar komen bij het lopen worden deze strepen zeer pijnlijk. Deze pijn is dusdanig dat ik er dan toch voor moet kiezen om langere broeken te dragen. Tevens worden de strepen vuurrood en zwellen ze een beetje op. Het lijkt erop dat ze een soort van ontstoken raken dan. Is dit een normaal verschijnsel van striae en is hier iets aan te doen (bijvoorbeeld via de huisarts)?

  • Beste Leah, Striae of striemen zijn onderhuidse scheurtjes in het bindweefsel. Deze scheurtjes raken op zichzelf normaliter niet ontstoken, al kunnen ze soms wel een beetje jeuken of pijn doen. Vaak zijn het aders die ontstoken zijn spataders oftewel varices hebben enige gelijkenis met striemen en beide klachten doen zich relatief vaak tezamen voor. Mocht er sprake zijn van ontstoken (spat)aders oftewel ‘flebitis’, dan kan een huisarts inderdaad een ontstekingsremmer voorschrijven. Sterkte ermee! Groeten, Paul

 42. Hoi, Ik ben een meisje van 12 en heb last van striae, ik ben rond de 1,65 en weeg 49 kilo niet veel dus en heb gewoon een normale maat dus aan overgewicht kan het niet liggen. Aan een groeispurt ook niet want ik ben altijd vrij groot geweest en snel gegroeid. Kan het zijn dat het door paardrijden is gekomen? Ik spring namelijk en dan leg je veel druk op je benen. Zelf schaam ik me best wel voor m’n striemen. Ik heb het alleen op me bovenbenen. Heeft iemand nog tips hoe ik het minder zichtbaar kan maken zeg maar?

  • Ja, Striae door paardrijden is een zeer bekend fenomeen. Er zijn heel veel meisjes en vrouwen die striemen hebben ontwikkeld door intensief paardrijden. Eigenlijk binnen alle takken van paardensport/ruitersport komen striae veelvuldig voor. Trouwens niet alleen bij dames, maar ook bij mannelijke ruiters. Ikzelf heb overigens ook striae… Ik ben geen ruiter, maar heb van kinds af aan extreem veel geskatet en geskeelerd, waardoor na verloop van tijd striemen zijn ontstaan.

  • Bij striae is het handig om elke dag je huid te smeren met cacaoboter of een pure cacaocrème met Vitamine E eventueel. Verzorgt en herstelt zichtbaar de opperhuid. Verbeterd de huid, en zorgt voor een efficiënte bescherming tegen schade zonnestralen. En kokosolie of vet helpt ook. Dan wel dagelijks gebruik, en je merkt echt dat het werkt tegen de huidstriemen.

 43. Ik test gewoon alles wat je tegen striae kunt doen; omdat het fijn zou zijn om geen striemen meer te hebben. Maar eigenlijk maakt het niks uit. Het gaat niet om hoe je eruit ziet. Het gaat om wie je bent (je hart). Als jij onzeker bent of je wel een vriend(in) kan krijgen met die strepen… Persoonlijk zou ik als ik een leuke jongen tref, niet afknappen op striae. En als iemand mij leuk zou vinden… en afknapt op mijn striae, dan ben ik blij, dat die persoon daarop is afgeknapt. Dan weet ik ten minste zijn ware aard. Ook als ik geen striae zou hebben, zou ik niet afknappen op iemand met striae. Maak je geen zorgen, anders krijg je ook nog een ouwe kop. En je bent gewoon mooi/waardevol zoals je bent, dus waar maak je je druk over?!

 44. Onzekere meisje van 17 Reageer

  Hallo, ik ben 17 jaar en ik heb last van striemen op mijn bovenarmen, zijkanten van mijn buik, boven benen en achter mijn knie. Ik gebruikte Bio-Oil maar ik zag zelf geen verandering, maar mijn vriend zegt dat hij wel vermindering zag, maar ik ben ermee gestopt omdat ik het enorm duur product vindt, want ik moet het namelijk zelf kopen. Ik heb ook gevraagd bij de huisarts als hij mij een middel voor de striae kon geven en hij zei “Hier kun je niks aan doen”. Ik schaam mij zo dood en vooral omdat het mooie weer komt. Maar ik durf nu geen korte broekjes of T-shirts aan, want de striemen zijn heel erg zichtbaar. Ik heb sinds de winter striemen op mijn bovenarmen gekregen en het wordt alleen maar erger… Heeft iemand misschien tips voor mij? #HELP

  • Ik ben zelf veel in aanraking gekomen met striemen en er valt inderdaad weinig aan te doen. Zelf gebruik ik Zwitsal-olie of amandelolie om m’n huid soepel te houden, en als ik ergens naartoe moet doe ik soms een heel klein beetje foundation op de striae om de rode kleur te verminderen. Je kunt ook zelf een soort van BB crème maken die je op de striemen kan smeren om de kleur te verminderen. Het haalt het probleem niet weg, maar de beste mogelijkheid die je hebt is toch je te focussen op het voorkomen van verdere ontwikkeling en verspreiding van striemen.

 45. Hallo dames, Ik ben 18 jaar oud en heb zelf ook erge last gehad door striae. Ik ben op mijn 14e in een jaar tijd van cup A naar C gegaan (ik heb nu D); dit is dus waarschijnlijk de oorzaak van de striemen. Ik heb het nog steeds, maar het is pas sinds een jaartje niet meer rood (en ietsjes minder goed zichtbaar), maar volgens mij blijven mijn huidige striemen nu de rest van mijn hele leven aanwezig. Ik raad jullie in ieder geval vitamine E-crème en Zwitsal olie aan. Voor de rest werkt er bij mij niks. Ik snap de schaamte ook goed, want ik kan zelf bijvoorbeeld niet zomaar elke bikini aan, anders kun je de striae goed zien. Ook schaamde ik me op het begin bij m’n vriendje, maar goed, je vent weet wie je bent. En je kunt er niet veel aan veranderen. Iedereen heeft zijn/haar minpuntjes… Accepteer de striemen en hou van jezelf – xxx

  • Bij mij (bijna) hetzelfde… Ik ben nu 14 jaar en heb nu cup D, maar ben al richting cup DD/E aan het gaan… Op mijn 12e had ik cup A… En sinds mijn 13e (denk ik) heb ik ook striemen. :( En inderdaad bij (sommige) bikini’s zie je ze heel goed. Hoop dat het ooit nog over gaat, maar dan zou er een wonder moeten gebeuren…

 46. Ja ik heb er ook al een tijdje last van die striae, maar ik doe soms squats en beenspieroefeningen, dus zoals ik las zal het daar aan liggen. Het is inderdaad zeer vervelend en het ziet er niet uit. Geen krachttraining meer doen dus…

 47. Striemenmeisje Reageer

  Hey, Ik ben een meisje van 13 jaar en heb striemen op m’n bovenbenen (vanbinnen/binnenkant) en nu ook wat aan m’n heupen. Ik gebruik al een lange tijd Bio-oil, maar dat helpt niet. :( Ik ben niet heel mager, maar ook niet heel dik. Ik schaam me echt en zie nu al op tegen de zomervakantie. Groetjes Striemenmeisje

 48. Hey, Ik ben een meisje van 13 jaar. Ik heb last van VEEL striemen op mijn borsten. Ik lees vaak, dat het kan komen door een groeispurt of te snelle groei. Ik denk dat het daarvan komt. Ik ben van cup A naar cup B/C gegaan in 1 jaar tijd. Ik heb er erg last van. Ik dacht dat het wel weg zou gaan, maar er zijn er nu heel veel. Ook heb ik striae op mijn dijen (binnenkant). Ik denk dat daar de oorzaak van is dat ik elke keer gewicht aankom. Wat mij veruit het meest ergert, zijn de striae op mijn borsten. Wat kan ik daaraan doen, en gaat het ooit weg?

  • Het ik ben een meisje van 15 en ik heb striae binnen me dijen. Ik ben naar de huisarts geweest en ik kreeg er een zalf voor. De zalf heet ACID A VIT (het zit in een tube). Vraag aan je huisarts of dat je het ook mag.

 49. Hoi, Ik ben Mary, ik ben 29, en ik heb een vraag over striae. Ik heb een huid die gevoelig is voor striae. En ik heb de pech gehad dat ik wegens ziekte in een jaar tijd een kilo of 10 ben aangekomen. Ik heb nu sinds een maand of 4 nieuwe striemen op mijn zij. Het leek bij die paar nieuwe striemen te blijven, maar vanmorgen ontdekte ik weer 2 nieuwe striemen, of die andere zijn verder doorgetrokken (weet het niet precies, ze zitten allemaal zo dicht op elkaar). Ik heb de afgelopen paar dagen in een beetje een rare houding gelegen, waardoor er wel wat druk op die huid stond, maar geen extreme druk of zo (ik slaap wel vaker zo, maar probeer dit te vermijden). Mijn vraag is dus: kunnen nieuwe striemen doortrekken of erger worden doordat je in een bepaalde houding geslapen hebt, waardoor er druk op die huid daar stond? En kunnen hierdoor mogelijk ook geheel nieuwe striemen ontstaan daar in de buurt (rondom de andere)? Ik hoop dat het een beetje duidelijk overkom. Want ik vind het zelf moeilijk uit te leggen! Haha.

 50. Ik ben meisje 14 jaar en ik heb last van striemen over heel m’n kont. Het lijkt of ik een onderbroek aan heb van een tijgerprint of zo en ik weet niet hoe dat komt. :( M’n mama denk dat het van te kleine onderbroeken te dragen is, maar m’n onderbroeken zijn niet te klein vind ik… Ik heb het ook eens gevraagd aan m’n dokter, maar die zegt daar niet veel op. :/ Ik schaam mij als ik ga zwemmen, ik draag nu altijd een zwemshortje boven m’n zwembroekje. Ik wrijf er af en toe bodymilk op, maar dat helpt niet… Weet iemand anders iets wat zou kunnen helpen?

 51. Ik ben een meisje van 14. Ben niet dik of snel bijgekomen, maar heb striae op mijn benen, billen en armen. :( iI zit der ook heel erg mee… Kan striae OVERAL voorkomen op je lichaam en kan het ook op je gezicht komen?

  • Striae zijn scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel. Omdat de bindweefselsamenstelling (qua collagene, reticulaire en elastische matrixvezels) en -functionaliteit (voeden versus ondersteunen) van het gezicht afwijkt van het lichaamsbindweefsel (romp + ledematen), kunnen striae gelukkig NIET ontstaan in het gezicht. Striemen ontstaan als het onderhuidse bindweefsel wordt opgerekt en uit elkaar wordt getrokken door te snelle groei. Hoe jonger de huid, des te groter de kans op striae-ontwikkeling. De belangrijkste oorzaken van striemen zijn: – Groeispurt tijdens de puberteit (vooral bij dijen, heupen, billen, borsten, schouders, oksels en onderrug); – Zwangerschap (met name buik en borsten); – Overgewicht (hoofdzakelijk binnenzijde bovenbenen & bovenarmen); – Gebruik van corticosteroïden (t.g.v. verzwakking van de huid). Hopelijk heb je iets aan deze info. Succes & sterkte. Groeten, Paul

 52. Ik ben een meisje van 14, ik ben 1,60 m en weeg 45 kilo. Ik ben dus helemaal niet dik, maar krijg striemen op mijn billen. Ik schaam me er heel erg voor met zwemmen en zo. Wat kan ik doen?

 53. Hallo ik ben een meisje van 11 en ik heb striemen; ik vind het maar eng. Mijn moeder en vader hebben het nooit gehad/gekregen, ik ben de enige. En het gaat maar niet weg! :(

 54. Ik ben nog maar 11 en ik heb nu al heel veel last van striemen op mijn dijen
  en mijn billen. Ik schaam me er echt voor! Wat moet ik doen?

 55. Ik ben een meisje van 13 jaar en ik heb die striemen al vanaf mijn 9 jaar, maar ik vind ze verschrikkelijk! Ik ben niet veel afgevallen en ben ook niet dik geweest. Mijn ouders zeggen dat het van een groeispurt is. :(

 56. Hoi, Ik ben Rutger (jongen) en ik ben 15 jaar… Ik ben niet aangekomen of afgevallen of gespierder geworden of wat dan ook! Toch de laatste tijd krijg ik er echt steeds en steeds meer… Ik smeer me suf, maar niks helpt. Laatst (sorry) was ik aan het masturberen en ik denk dat er een openscheurde of dat er een nieuwe “bij” scheurde… Het was echt een snee… Komt dit ook door het masturberen… Is er verder dan smeren niks wat ik er aan kan doen? Oh ja, mijn vader en moeder hebben ze allebei nooit gehad… Ook ben ik de enige jongen die hier schrijft. Ik ben ernstig ongerust! Is het ernstig?

  • Hoi Rutger, Ik ben Melvin (jongen) 18 jaar. Over Striae hoef je je geen zorgen te maken. Het niet ernstig of apart. Ik heb zelfs sinds ik 12 ben en mijn groeispurt begon een hoop lange striae gekregen op mijn rug. Op mijn 14-15 waren al die striae lichtelijk beige en nu zijn de striae bijna niet meer te zien. De ene huid is helaas wat gevoeliger voor striae als de ander. Meiden krijgen het omdat zij tijdens de pubertijd rondingen krijgen. Jongens krijgen het ook maar wij maken er ons vaak minder druk over. Dat is waarschijnlijk de reden dat je vooral meiden berichten ziet plaatsen. In je pubertijd of wanneer je gaat bodybuilden (dit heb ik uit eigen ervaring), en dus wat gespierder word, bestaat er natuurlijk de kans dat je er weer wat striae bij krijgt. Probeer je huid een beetje vet te houden om deze kans zo klein mogelijk te maken. Zelf weet ik dat mijn moeder wat gevoelig is voor striae, wat waarschijnlijk de reden is dat mijn huid er ook gevoelig voor is. Maar zelfs al zijn je ouder er niet gevoelig voor kan jouw huid er altijd nog gevoelig voor zijn. Het masturberen lijkt mij geen effect te hebben op het krijgen van striae, maar dit weet ik ook niet 100% zeker. Maar je hoeft je dus echt geen zorgen te maken over striae. Meer mensen dan je zou verwachten hebben striae. Groetjes, Melvin

 57. Hallo, Ik ben een meisje 15 en heb zelf ook striemen… gelukkig zijn ze bij mij niet erg zichtbaar. Maar het komt dus omdat ik een groeispurt heb gehad en daardoor striemen heb gekregen op m’n bovenbenen. Ik heb heel lang babyolie gebruikt en smeerde het 2x per dag in en binnen 4 maanden zag je er bijna niks meer van. Ik raad het jullie echt aan meiden! En ook al heb je striemen, wees nooit onzeker van je zelf! Xx

  • Ik heb ook last van striemen en bij zie je ze heel erg goed. Wat voor baby-olie gebruik(te) jij?

 58. Op de sportschool hadden ze een test met elektrostimulatie o.i.d. en oefeningen. Na deze oefeningen had ik ruim 2 weken spierpijn in mijn billen. Daarna heb ik opeens striae op mijn billen en onderrug. Overbelasting… bah bah, klote!

 59. Hallo, Ik heb sinds een paar maanden steeds erger last van striae op mijn billen. Nooit last van gehad, sport niet veel, geen overgewicht, en geen rare dingen gedaan afgelopen periode. Wat zou het kunnen veroorzaken? Ben 22. Hoe kan dit zo spontaan ontstaan?

  • Ik ben 20 en heb net hetzelfde probleem met striae. De laatste tijd worden de striemen precies erger en ik weet niet wat te doen…

 60. Beste dames, Graag wil ik jullie erop attent maken dat striae wel degelijk goed te behandelen zijn. Voorheen, toen carboxytherapie en microneelding nog niet goed onderzocht waren, was er ook geen goede behandeling. Met de combinatiebehandeling van carboxytherapie, microneelding en striae-creme kunt u echt rekenen op een goed resultaat! Mocht je meer informatie wensen, dan kan je altijd even op de volgende websites kijiken: Dokterfrodo.nl, Rioblush.com en Dermaroller.com. Groeten, Frodo

  • Beste Frodo, Eerlijk gezegd ben ik nogal sceptisch wat betreft je berichtje. Ik neem aan dat je met microneelding Micro Needling bedoelt? Hier is niet of nauwelijks onderzoek naar gedaan en er zijn minstens zoveel negatieve als positieve verhalen over te vinden. Naar mijn mening niet bepaald geruststellend! In veel landen worden mensen juist gewaarschuwd voor behandeling van cellulite en striae met carboxytherapie omdat het nogal risicovol zou zijn (bron niet langer beschikbaar). Naar bepaalde anti-striaecrèmes is wel degelijk onderzoek gedaan, maar er zijn zowel (enigszins) werkzame varianten op de markt als hele slechte of zelfs averechts uitwerkende. Ik vraag me dan ook oprecht af welke smeerbaar product tegen striae jij aanraadt… Al met al is er volgens mij geen wetenschappelijk onderbouwde reden om aan te nemen dat Micro Needling en carboxytherapie werkzaam zijn bij striae, en sterker nog: ze zouden weleens hele nare gevolgen kunnen hebben. Mocht ik ongelijk hebben, dan hoor ik het héél graag, want het zou natuurlijk fantastisch zijn als mensen van hun striae af kunnen geraken zonder daar andere huidproblemen voor terug te krijgen. Kun jij bronnen aandragen die de effectiviteit van Micro Needling carboxytherapie bevestigen/onderbouwen of in ieder geval suggereren dat deze behandelingswijzen werkzaam zouden kunnen zijn bij striae? Ik vind de website waarnaar je linkt overigens erg commercieel ogen; jammer dat cosmetische chirurgie alsmaar commerciegerichter lijkt te worden (terwijl er aan het lichaam van mensen wordt gesleuteld). Vooral de dermaroller die je aanprijst en verkoopt is naar mijn mening enorm omstreden. Er zijn talloze berichten van gebruikers te vinden die te kampen hebben gekregen met infecties en pigmentatieproblemen (bron). Of dit aan de gebruiker of aan het product ligt, weet ik niet (en laat ik dan ook liever in het midden), maar ook dit vind ik geen positief uitgangspunt. Al met al beweer ik niet dat je ongelijk hebt, maar wil ik onze bezoekers er wel op wijzen dat ze zich niet zomaar een cosmetische behandeling moeten laten aanpraten. Ik snap overigens nog altijd niet dat artsen (medisch dan wel cosmetisch) her en der omstreden producten en technieken mogen promoten en verkopen. Ik ben erg benieuwd naar je persoonlijke opvattingen en ervaringen… Groeten, Paul

  • Hoi Paul, Wat goed dat je een sceptisch kijk hebt op cosmetische behandelingen. Bloggers zoals u, kunnen een mooi tegenwicht bieden tegen de commercie. De reden dat wij juist wel voorstander zijn voor het promoten van behandelingen is dat het zo verschrikkelijk zonde is dat mensen niet op de hoogte zijn van de verschillende mogelijkheden en behandelingen. Veel websites (en de meeste blogs) worden gefinancierd door advertentie-inkomsten en halen informatie van onjuiste bronnen (zie je eigen bronnen in bovenstaande tekst). Hierdoor krijgt de lezer niet altijd de complete informatie. Er is veel literatuur over de positieve effecten van microneedling en carboxytherapie. Natuurlijk kan je ook websites vinden die negatief schrijven over een bepaald product of behandeling. Zelfs over het drinken van water kan je websites vinden dat het slecht voor je is… Reële ervaringen over de behandelingen zijn te vinden op Kliniekervaringen.nl, Ietsmooier.nl of andere klantervaringen-sites. Groeten, Frodo

  • Beste Frodo, Sorry dat ik je bronnen heb verwijderd, maar het was een behoorlijke lap Engelstalige tekst die ik om technische redenen niet kan publiceren op deze website. Overigens bewonderenswaardig dat je de moeite neemt om een inhoudelijke, onderbouwde reactie te typen. De bronnen die ik aandroeg betreffen slechts enkele voorbeelden van ervaringsdeskundigen. Hoewel literatuur wetenschappelijk gezien een beter imago heeft, vind ik extreem kleinschalige wetenschappelijke onderzoekjes waarbij belanghebbende partijen betrokken zijn minstens zo “onjuist” als persoonlijke ervaringen van gedupeerden. Omdat ik genoodzaakt was je bronnen te verwijderen vind ik het niet fair hier inhoudelijk kritiek op te uiten, maar wat mij betreft redeneer je hoe dan ook erg zwart-wit. Iedereen kan ergens negatief over schrijven, maar dat geldt natuurlijk hetzelfde voor ‘positief’ (maar wat je al aangeeft, evenwicht en daarmee tegenwicht is te allen tijde wenselijk); de meeste blogs zouden informatie van onjuiste bronnen halen? (ik heb geen info uit deze bronnen gehaald, maar draag ze expliciet aan als voorbeelden van tegenstanders); en als je het dan toch hebt over advertentie-inkomsten en subjectiviteit, dan staan vele klantervaringen-sites –waar je goede ervaringen kunt kopen en slechte ervaringen kunt wegkopen– absoluut bovenaan in het rijtje. Al met al waardeer ik je reactie, maar ben ik niet overtuigd. Maar wellicht anderen wel… Groeten, Paul

 61. Hallo, Ik ben Kim en ben 15 jaar. Ik heb ook last van striae en word er heel onzeker van… Ik heb het op m’n billen, borsten en aan de zijkant van m’n bovenbenen. Ik wil echt dat het weggaat, maar heb geen idee hoe? Kan het erger worden? Want daar ben ik ook bang voor!

 62. Hi, Ik ben een meisje van 15 jaar, 1.60 m en ongeveer 60kg. Ik heb ook striemen op de binnenkant van m’n bovenbenen en aan de zijkanten van mijn heupen. Ik vind ze persoonlijk vrij dik. Ik ben bang dat het erger wordt. Wat kan ik er het beste tegen doen om te zorgen dat het weggaat en niet verergert? Zou afvallen helpen? En ik durf er niet met mijn moeder over te praten, want zij vind dat ik was aangekomen en het doet pijn om van je moeder te horen dat je dik bent terwijl ik eindelijk wat meer zelfvertrouwen had, mede door mijn vriendje. Die zegt trouwens dat ik totaal niet dik ben. Alvast bedankt voor eventueel antwoord en succes allemaal! Xxxx Cecilia

  • Ik heb precies het zelfde als jij. Het enige is dat ik 1,70 meter lang ben en ongeveer 70 kilo weeg. Daarnaast heb ik als tip gekregen bio-oil 3 maal daags op te smeren. Ben er nog maar net mee bezig, dus kan je nog niet vertellen of het daadwerkelijk werkt.

 63. Hallo, Ik ben een meisje van 16 en ik heb op mijn bovenbenen veel rood-paarse striemen. Ik speel al 2 jaar volleybal, kan het hierdoor zijn? Ik schaam me heel erg, want tijdens het volleyballen moet ik altijd een short aan en dit is dus heel opvallend.

  • Beste “Bobmarley”, De striemen zouden zeker kunnen komen door het volleyballen. Aan de ene kan voldoende lichaamsbeweging striae helpen voorkomen, maar aan de andere kant kan een bepaalde rekkende beweging die extreem vaak wordt herhaald (bijvoorbeeld het uitgestrekt springen bij volleybal) ook striemen in de hand werken. Dit zie je ook vaak bij mensen die hardlopen, boksen, skeeleren en meer van dit soort sporten die gepaard gaan van repeterende bewegingen. Groeten & sterkte, Paul

 64. Hallo, Ik ben een meisje van 14 jaar. Heb al sinds m’n 11e of zo striemen op m’n buik en heupen. Ik weet dat ik niet het dunste meisje ben, maar ik word er echt gek van! Hoe krijg ik ze weg? Ik heb door die striemen nu al bijna 2 jaar niet meer gezwommen omdat ik me er zo voor schaam…

 65. Hee, Ik ben een meisje van 15 en ik heb striemen op mijn beide billen en aan de binnenkant van mijn rechterbovenbeen. Weet iemand wat je eraan kan doen? soms is het licht en dan weer donker. Het is een beetje een lichtroze kleur en als ik in de zon of in de zee ben geweest, is het lichter, maar als ik gewoon loop, bijvoorbeeld in de schaduw, dan zie je het weer. Ik schaam me ervoor, vooral als ik een kort broekje aan heb en als ik een bikini aan heb. Weet iemand een oplossing ? Groetjes!

 66. Inmiddels ben ik 28. In de pubertijd (14+) kreeg ik dankzij de “vormaanzet” striemen. Daar kun je gewoon niks tegen doen. Rond mijn 18e ben ik een tijd 6 kilo te zwaar geweest. Ik ben lekker gaan sporten, je vel wordt ineens strakker en je striemen lijken onzichtbaar! Dankzij de tijd zijn ze wit geworden, maar ik heb me er nooit druk over gemaakt. Daardoor kan ik je niet zeggen of ze überhaupt ooit paars zijn geweest, hoe lang of hoe dik…

 67. Ik heb dus gekeken op de site van DokterFrodo, en het leek me super. Want volgens mij gaan dan mijn rode striemen aan de binnenkant van mijn benen echt weg. Maar pas op! Laatst zag ik dat ze geen jongeren onder de 18 behandelen. Ik ben 16 dus doen ze dat ergens anders wel onder de 18?

 68. Heey, Ik ben een meisje van twaalf en heb ook last van striae. Ik kreeg het eerst om mijn heupen, en nu krijg ik het ook op mijn billen. Ik schaam me er erg voor, sommige zijn paars en sommige rood. Ik ben best dik, ik ben ongeveer 55 kilo. Help me! :(

 69. Ik ben een meid van 14, heb helaas ook striemen en heb van de dokter een goede siliconen gel gekregen genaamd Scarban. Ik kreeg het gratis mee bij de apotheek. Eerst zul je ze wat beter zien omdat het in de huid trekt, maar vervolgens worden ze witter en gaan bijna weg. Hoop dat jullie hier wat aan hebben.

 70. Hallo iedereen, Ik ben 14 jaar, en de afgelopen tijd zijn m’n heupen behoorlijk breder geworden. Ik heb ’t nu ook. Ik was bang dat ’t door mijn gewicht kwam, maar ik ben 1.82 lang en 60 kilo. Dus ik weet niet echt of ik nu moet afvallen om nog meer te voorkomen? Weet iemand trouwens zeker of die Bio Oil werkt? XXX

  • Hee! Je hoeft echt niet af te vallen hoor, ik ben 10 cm kleiner en weeg hetzelfde, toch heb ik een goed BMI en ben ik niet dik. :) Zoals velen hier zeggen, zou ik je huid vet houden. Ik heb ook striemen en ik ga denk ik uierzalf of babyolie kopen om dat vaak erop te smeren.

 71. Hoi allemaal, Ik ben 13 en heb ook een paar lichte striemen op mijn bovenbenen zitten. Eerst durfde ik het tegen niemand te zeggen en als ik ging zwemmen deed ik er gewoon foundation over, maar uiteindelijk heb ik het toch tegen mijn moeder gezegd. Ze zei dat ik mijn benen moest masseren en insmeren met die bio-oil. Het werkte heel goed omdat die van mij niet zo heel donker waren. Hopelijk hebben jullie hier iets aan. XXX Anouk

 72. Hallo Meiden, Ik ben Mea-Amber en ik ben nu 18 jaar oud. Ik heb altijd heel veel gesport en had toen nergens last van. Helaas ben ik toen ik 14 was het huis uitgezet en ben ik in instellingen komen wonen. Ik ben hierdoor heel veel aangekomen en ik zorgde niet goed voor mezelf. Ik heb nu dus striemen zitten om mijn heupen, billen, borsten en benen. Mijn advies voor jullie allemaal is om lekker te gaan sporten en goed voor je zelf te zorgen. Op deze manier ga je echt van je zelf houden en straal je zelfvertrouwen uit. En voor de meiden die geen seks durven hebben met hun vriendje, je moet het gewoon doen als je er klaar voor bent. Als het goed is houd je vriend van je en zal hij het niet erg vinden. En als hij het wel erg vind is hij gewoon een klootzak en verdient hij jou niet. Het belangrijkste is sowieso dat je van jezelf houd. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben. xxxx Mea-amber

 73. Hoi, Ik ben 13 jaar, ik weeg heel zwaar, misschien wel 77 kilo. Ik heb allemaal rode strepen op mijn buik, borsten, heupen en bovenbenen, en ook aan de zijkant van mijn knieën. Weet iemand hoe ik dit moet oplossen? ik wil zo graag van ze af! Het heeft denk ik niet met overgewicht te maken, een meisje in mijn klas is heel erg slank en zij heeft het ook bij haar onderbuik! Iemand help me! xx

  • Hallo het is al een tijd geleden dat je dit hebt gepost. Striemen hoeven inderdaad niet door overgewicht te komen. Ze komen meestal als je snel groeit. Zelf raad ik aan om 2x per dag de plekken in te smeren (met babyolie of vaseline) waar de striemen zijn ontstaan. Ook zoals eerder is gezegd is het goed om te bewegen. Zelf raad ik aan om de striemen in te smeren. Hierdoor zullen ze over het algemeen sneller weg moeten gaan. Heel veel succes!

 74. Hoi ik ben een meisje van 14 en ik heb striai aan de binnenkant van mijn boven. Ik ben ik een half jaar ongeveer 10 kilo aan gekomen. Ik weeg nu 63 kilo. Voor mijn bouw is dat heel zwaar. De striemen beginnen nu ook op mijn billen en borsten. Met die op mijn borsten kan ik nog wel leven, maar die op mijn benen zijn echt te lelijk. Ik weet dat ze naa een tijdje vervagen, maar kleuren ze ook mee in de zon? Want dan vindt ik het niet zo’n groot probleem. Ik zit er heel erg mee en zou graag advies willen. xxx

 75. Hallo Allemaal! Tegenwoordig kun je deze problemen oplossen! Je kan bij een drogisterij een middeltje kopen (Bio-Oil). Twee keer per dag een beetje insmeren… binnen 3 maandjes zul je een betere resultaat zien… Ik heb gelijk meerdere flesjes Bio-Oil gekocht… Binnen een jaartje zag je helemaal niks meer van de striemen! Hopelijk heb ik jullie kunnen helpen! Veel succes! ;)

  • Welk merk is die olie? Bio-derm? Of bedoel je emu-oil/bio-oil of littekencrème van Biodermal?

  • Ikzelf heb goede verhalen gehoord en gelezen over o.a. vitamine E-crème, Biodermal littekencrème. Biodermal PCLE-crème, tarwekiemolie, en Bio-Oil (het product waar Hafieze het over heeft). GEEN persoonlijke ervaring mee, maar wellicht de moeite waard om te proberen. Succes allemaal!

 76. Hey, Ik ben een meisje van 14 en ik heb al 2 jaar last van striemen op mijn borsten, billen en onder mijn billen en heupen. Ik vind de striae zo lelijk! Ik ben niet dik, maar ik heb wel dikke benen. Ik zou hier dolgraag van af willen, maar ik begin te vrezen dat ik de huidstriemen nooit ga kwijtraken. :( Help me!

 77. Hoi, In januari heb ik ook al een berichtje achtergelaten. Toen was ik nog bezig met de behandeling. Het is nu 5 maanden geleden dat ik ben behandeld door dokter Frodo, en ik ben echt super blij! Mijn striae zitten er nog wel, maar ze zijn veel minder zichtbaar! Groetjes, Marianne (Dokterfrodo.nl)

 78. Ik durf geen seks te hebben door deze striemen op mijn bovenbenen. Het is echt geen zicht, zwemmen doe ik ook al even niet meer, door deze rode strepen op mijn bovenbenen..
  Ik ben al 18jaar, en er komen er steeds bij, ik had er eerst alleen last van aan de binnenkant van mijn bovenbenen, maar nu begint het zelfs helemaal vanboven aan mijn benen…
  Ik schaam me er ernstig door, en voel me ook minder zelfverzekerd :)

 79. Hoi! Ik ben nu 12 en heb rode striemen aan de binnenkant van me bovenbenen. Wat moet ik doen? Ik durf bijna niet meer te zwemmen zo lelijk is dat! Ik heb de striemen nu bijna 1 jaar maar hoe kom ik er vanaf?

 80. Hallo mede-striae-slachtoffers, Ik ben nu 15 jaar jong, en schaam me telkens weer voor mijn striemen op mijn billen. Het wordt nu erger, ik merkte laatst dat mijn bovenbenen ook niet meer veilig zijn. Ik baal er ontzettend van, maar ik kan jullie misschien helpen! Mensen uit mijn omgeving hebben ook striemen, zij gebruiken het zogenaamde: ‘bio oil’. Ik weet niet of het werkt, je moet het tweemaal daags insmeren, maar zo lui dat ik ben heb ik daar geen zin in. Al ga ik het nu een weekje volhouden omdat ik in Egypte lekker wil zwemmen! Succes!

  • Hi Melanie, Ik heb hetzelfde probleem hier. Ik ben Surinaams, dus bruin en bij mij kan je die striemen zo goed zien. Zelf ben ik ook slank. Het kan komen doordat je te veel stresst of je eet niet goed genoeg of je scrubt je bil niet goed. Mijn oplossing is: veel water drinken, veel sporten, relaxen en heel goed scrubben en onder de douche je insmeren met olijfolie of een ander goedwerkende olie voor je huid, Tania

 81. Hoi, ik ben een meisje van 18 jaar en bij mij zitten ook strepen op mijn billen, heupen en onder de heupen. Ik vind dit ook zo erg vervelend, ik schaam me zo als ik wil gaan zwemmen dan zie je het gewoon. Ik ben wel dun enzo, maar die straie zie je gewoon. Hoe krijg ik het weg? en mijn huidskleur is bruin, want ik ben half Ned-Indonesisch. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen, alvast bedankt, groetjes Wendelina

 82. 14 jarig meisje Reageer

  Ik ben 14 en het dat op mijn boven benen ik ben slank en wil er graag vanaf en weet niet hoe ik het heb gekregen… Kan iemand me helpen?

  • Haay, Ik ben een meisje van 15. Heb striemen op de binnenkant van m’n bovenbenen. Dat komt omdat ik een groeispurt heb gehad. Daar kan het dus ook van komen. Heb het al sinds m’n 12e geloof ik, het is al een stuk minder te zien. Dus heeft denk ik gewoon tijd nodig.

 83. Hoi, Ik heb na mijn zwangerschap brede striemen gekregen op mijn buik. Ik ben 21 en het blijkt bij jongeren meer voor te komen… balen! Ik heb echt alle behandelingen uitgeprobeerd: scrubben, crèmes, laser, vitamine A, maar al deze behandelingen werkten bij mij niet. Sinds een paar maanden laat ik mij nu behandelen met carboxytherapie bij kliniek Frodo in Amsterdam en de striae zijn al een stuk beter. Het lijkt erop dat ik een oplossing heb gevonden voor mijn striae. Hopelijk kunnen jullie er wat mee! Ik hoef mij gelukkig niet meer te schamen voor mijn vriend! Groetjes, Marianne

  • Haai Marianne, wat fijn dat de behandeling helpt! Ik ben ook van plan om na mijn tweede zwangerschap (ben nu 39 weken) te informeren naar de behandelingen bij dokter frodo. Zou je mij wat meer informatie willen mailen? Hoe lang had je de striemen voordat je de behandeling onderging? Waren de striemen nog paars d al verkleurd? Hoeveel behandelingen heb je ondergaan? Ik hoop dat ik wat van je hoor. Gr. Arja

 84. Hallo ik moeder van een dochter van 4 was 19 toen ik haar kreeg en heb de striemen overal op me borsten buik billen en benen ! Het ergste vind ik me billen en me benen wat zal ik daar tegen kunnen doen groetjes ashley

 85. Isabel, als je in een korte tijd heel veel aankomt, krijg je striae, dat heb ik dus ook. En ik ben nog maar 13. :( Maar de vraag is hoe krijg je het weg, ik denk gewoon met scrubben. :)

  • Hey, Ik ben ook 13 heb ook striemen op men billen. Mijn mama zei me dat ik ze moest insmeren met olie, dit heb ik een maand of 2 volgehouden maar het helpt niet. Ik weet zelf ook geen enkel middeltje tegen striae. Groetjes, ALine

  • Nee, hardhandig scrubben in de hoop dat huidstriemen verdwijnen, is geen goed idee. De striae liggen namelijk niet bovenop je huid, maar bevinden zich tot diep in de huid. Kijk eens naar pseudostriae, microstriae, macrostriae, relatief oppervlakkige epitheelstriae, diepe stromale striae, et cetera… Je zult zulke striemen NOOIT kunnen weg scrubben. Sterker nog: hard scrubben kan de huid verder oprekken, waardoor de striae juist erger worden. Ga dus liever niet lopen schuren en scrubben in de hoop dat je je striemen ‘weg scrubt’… Heel voorzichtig scrubben kan de striae in bepaalde gevallen minder doen opvallen, maar niet verwijderen.

 86. Heej, Ik ben een meisje van 14 en heb striae op m’n bovenbenen, borsten en het begint nu ook al op me heupen! Ik ben niet heel dik dus hoe kan dit? Kan ik er iets aan doen misschien? Please help me, ik kan dus niet meer in bikini en het is al zomer!!! xxx Isabel

 87. Hoi, Ik ben 14 en heb striemen op men bovenbenen en op mijn borsten dat is echt geen zicht wanneer je gaat zwemmen. Wat kan ik eraan doen? x Liara

 88. Hoi allemaal, Ik ben een meisje van 17 jaar en heb al van men 12 jaar last van striemen op mijn bovenbenen. Maar sinds vorig jaar ben ik wat bijgekomen en nu zijn men striemen groter geworden en heb ik er veel meer, ook op mijn heupen… Mijn diëtist zegt dat door meer vitamine A op te nemen dit zal vervagen. Heeft iemand van jullie hier al ervaring mee? Ik schaam me zo… :(

 89. Hoi ik ben een meisje van 14 en ik heb striemen onder aan me buik. Ik weet dat ik niet het dunste ben en nu ik dit dus hoor krijg ik spijt dat ik nooit echt ben gaan afvallen. Kan iemand me helpen misschien met afvallen of zo? Xxx Romy

 90. Ik ben nu 15 en heb het syndroom van Ehlers-Danlos (EDS), ik baal echt ontzettend van mijn striae! Ik heb het op mijn borsten, heupen en bovenbenen, hoe krijg ik het weg? Ik schaam me ervoor als ik ga zwemmen bijvoorbeeld. :(

  • Meid ik heb hier ook zon last van en mijn vriend wil seks met mij maar dat. Wil k niet ook al ben k er klaar voor schaam ik mij heel erg voor mijn borsten en bovenbenen :(

 91. Heb veel last van striemen en trouw binnen enkel maandjes en zou er alles voor doen om de striae tegen te gaan dan wel weg te werken… Vind het geen gezicht. :-(

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.