Ken jij ze ook: van die korte, witte, kronkelige kneusjes van hoofdharen? Het gaat om vreemde, grijswitte tot spierwitte haartjes die volledig misvormd zijn en niks te maken hebben met natuurlijke vergrijzing. Het zijn misbakseltjes die zélfs ontstaan bij mensen die nog nooit een “normale” grijze haar op hun hoofd hebben gehad. Maar hoe ontstaan deze kneusjes van haren? En heeft het iets te betekenen? Hieronder lees je alles over de “kneusjes” onder de hoofdharen…

Kenmerken van “misvormde” hoofdharen

Als je goed op je hoofdhuid zoekt (of laat zoeken), dan zul je er vast wel een paar vinden… Van die kneuzige, misvormde, witte hoofdhaartjes die in elkaar geschrompeld lijken te zijn. De eigenschappen van deze kneusjes zijn:

 • Wit tot grijs van kleur
 • Beduidend korter dan normale haren
 • Grillig van vorm
 • Meestal dikker dan de overige haren
 • Dun & kronkelig uiteinde
 • Heel stug qua oppervlak & structuur
 • Grotere haarwortel

Vreemde, misvormde hoofdharen oftewel kneusjes lijken doorgaans een beetje op schaamharen… Ze zijn kort, kronkelig en dik. De meeste kneusjes beschikken daarnaast niet over een zogenaamde cuticula (buitenste “was-laagje”). Daardoor zijn ze droger, brozer en zwakker dan je normale hoofdharen en breken ze relatief gemakkelijk af.

Let op: bij blonde & rossige mensen zijn misvormde haren soms zwart (grijszwart tot gitzwart) van kleur…

Hoe ontstaan misvormde haren?

Misvormde haartjes ontstaan meestal door een afwijking van het haarzakje oftewel de haarfollikel waar de haar uit groeit. Meestal gaat het om een ontsteking van de desbetreffende follikel (folliculitis) of een ontsteking nabij de haarwortel. Deze ontsteking verloopt doorgaans pijnloos en je merkt er dan ook niks van. Bij een pijnlijke ontsteking kan een puistje op je hoofdhuid ontstaan dat gepaard gaat met pijn of gevoeligheid.

Oorzaken van misvormde haartjes op je hoofd…

De meeste mensen hebben enkele tot enkele tientallen misvormde haartjes op hun hoofdhuid. Bij hen is er meestal geen expliciete reden aan te merken voor de follikel-afwijking. Er zijn echter ook mensen die heel veel “kneusjes” tussen hun haren hebben. Er zijn zelfs mensen bij wie op den duur een kaal plekje ontstaat (“alopecia areata”). Factoren die een rol kunnen spelen bij misvormde, vreemde haren zijn onder andere:

 • Medicijn-gebruik
 • Auto-immuunziekten
 • Vaak verven, kleuren, krullen, stijlen, föhnen etc.
 • Gebrek aan vitamines of mineralen
 • Afwijking van pigmentcellen of pigmentatie
 • Hormoonschommelingen (menstruatie, zwangerschap, puberteit etc.)
 • Eetstoornis
 • Roken

Wat moet je doen met “hoofdhaar-kneusjes”?

Misvormde haren zijn doorgaans “afgestorven”… Ze hebben de volledige haargroeicyclus doorlopen, maar zijn niet uitgevallen. Ze zijn zodoende pigmentloos, droog en voorzien van een ruig, geschubd oppervlak. Je kunt een misvormde haar dan ook meestal gemakkelijk uittrekken met een pincet.

Soms is de haarwortel echter vergroeid, waardoor de wortel als een verdikt bolletje in je hoofdhuid verankerd zit. Het kan dan juist zo zijn dat je flink hard moet trekken om het misvormde “hoofdhaar-kneusje” eruit te trekken. Als de (extreem) dikke haarwortel succesvol is meegekomen (en dus niet is achtergebleven in de follikel), zal er op den duur weer een nieuwe haar uit het jaarzakje groeien.

Kom jij ook weleens misvormde “kneusjes” tussen je hoofdharen tegen? Zijn ze bij jou zwart, grijs of wit? En hoe zien ze er bij jou qua vorm uit? Laat het hieronder weten in een reactie!

21 Reacties

 1. twee jaar geleden vond ik tussen mijn blonde haren een zwarte kroes haar. De laatste tijd vind ik er steeds meer… kan iemand mij hier meer info over geven??

 2. Hallo, ik krijg steeds meer van dit soort kneusjes haar. Ik vind ze overal en de laatste maanden heel veel lang de voorhoofd rand. De meesten zijn wit grijs maar soms zit er een zwarte of rossige tussen. Omdat het toeneemt maak ik me wel zorgen, zeker omdat een neef al zijn haar, lichaam en hoofd kwijt is. Ik ben ernstig ziek met veel medicatie. Dat werkt ook tegen. Ms toch eens met de huisarts bespreken.

  • Wendy Campschreur

   Erge last van die rare kronkelharen, jammer dat ik geen foto kan plaatsen als voorbeeld…
   Ik heb geprobeerd n email te sturen naar info@gezondr.nl maar dit mailadres zou niet goed zijn…

 3. Ik heb heel raar haar, de dermatoloog noemt het ‘woolly hair syndrome’ of ‘monilethrix’ (een zeldzame erfelijke haarziekte). Ik ben nu aan genetisch onderzoek begonnen om een diagnose te vinden. De omschrijving van jouw stukje is dus zo ongeveer alle haren op mijn hoofd… Ik heb dit altijd al gehad, maar als klein kind viel het niet zo op (althans, het werd best wel genegeerd door mijn familie / ouders), en het was wel ‘schattig’ om pluizige krullen te hebben die ik dan half kon opsteken. Inmiddels ben ik een jongvolwassen vrouw en vind ik het vreselijk, natuurlijk… Ik kan er niks mee. Ik draag dagelijks een haarwerk naar mijn werk en schaam me ook om zonder haarwerk naar bekenden te moeten.

  • Ik had nog nooit eerder gehoord van monilethrix c.q. beaded hair (‘wollig haar syndroom’ of ‘kralenhaar’). (bron) Wat ik erover terugvindt is dat het een zeer zeldzame aangeboren haarschachtafwijking betreft, waarbij de haardos uit zones van normale haardikte en vernauwingen (alwaar de haren gemakkelijk afbreken) bestaan. Men wordt geboren met normale haren, maar ontwikkelt tijdens de eerste
   levensmaanden fragiel, breekbaar haar. :( Meestal zijn uitsluitend de hoofdharen aangetast, maar soms ook de wenkbrauwen en wimpers. Folliculaire keratose en keratosis pilaris kúnnen geassocieerd zijn. Soms ook nagelafwijkingen. Er kán een spontane verbetering optreden met het ouder worden –vooral tijdens de puberteit– maar de aandoening verdwijnt helaas nooit volledig. :(

 4. Ik wordt 18 en heb pikzwart haar en ik heb ook last van die haren maar wat bij mij anders is… die pigmentloze haren zijn dunner dan mijn haar en soms breken ze af als ik ze wil uittrekken. Het is begonnen toen mijn baard begon te groeien, hierbij had ik af en toe een langere pigmentloze haar. Later kreeg ik er ook op mijn heup, mijn rug, achterkant nek en hoofd. Het doet niet echt pijn als ik ze uittrek maar ik voel het wel.

  • Ben je dan toevallig geen das of stekelvarken? Zonder gekheid… Ze kunnen ook heel dun zijn! Ik heb die ook wel in m’n baard gehad. No stress!

  • Ik heb dit exact hetzelfde. Ben jij er toevallig al achter wat het was / is?

 5. Izzy Lafayette Reageer

  Ik heb ook last van deze rare haren. Ik ben blond en sommigen zijn rood of zwart. Helaas lijken het er steeds meer te worden. Ik heb ook een paar keer een onverklaarbare kleine kale plek op mijn hoofd gehad ong ter grootte van een 10 cent munt. Deze kale plekken waren soms pijnlijk. Ik heb ook op andere delen van het lichaam veel haaruitval gehad. Klein voordeel dat ik mijn oksels niet meer hoef te scheren, maar mijn hoofdhaar wil ik toch niet kwijt. Ik gebruik door ziekte veel medicijnen. Soms trek ik die rare haren eruit maar niet in zorgwekkende hoeveelheden maar het is verleidelijk… Ik vroeg me af of er iets aan te doen is? Speciale shampoo of andere haarbehandelingen? Of juist een huis tuin en keuken ideetje. Van knoflook weet ik dat het de hoofdhuid rustig krijgt en de haargroei bevorderd maar het is wel een stinkend middeltje. Je zou vooral kale plekken moeten inwrijven met een teentje knoflook en s nachts zo laten maar of een eventuele partner er blij mee is?

 6. Ik heb zelf een beetje peper en zout blond haar. Ik ontdek steeds vaker van die witte korte stugge haren. Soms heeft zo’n witte haar nog een beetje blond. Ik ben 27 en bang om grijs te worden. Kan iemand mij misschien geruststellen? ;)

 7. Ik ben van mezelf donkerblond en heb net een gitzwarte misvormde haar uit mn hoofd getrokken! Grappig was wel dat deze helemaal mee was gegroeid en heel stevig was. Je ziet dat hij ooit nog een blond kleurtje heeft gekregen door de zon, maar verder gitzwart.

 8. Ik heb zwart haar en heb heel veel van dit soort kronkelige haartjes. Het lijkt wel alsof voor elk normaal haartje dat uitvalt, er een schaamhaar voor terug groeit!!! Ik ben ook steeds maar aan het plukken…

  • Heb je hier nog steeds last van? Ik heb nu precies hetzelfde wat jij zegt. Ik ben bang dat ik mezelf kaal gaat plukken.

  • Kronkelige haar

   Same here! Ik kreeg misvormde c.q. vervormde hoofdharen vanaf mijn 16e/17e levensjaar. Hoe meer je ze eruit trekt hoe erger het wordt. Ik heb problemen met hormonale balans.

 9. Ik heb lichtblond haar en trek er dagelijks een dikke zwarte haar uit. Soms zijn ze blond aan de onderkant en zwart aan de bovenkant. Heb mijn haar nog nooit geverfd.

 10. Ik heb die haartje zoals u ze precies beschrijft. Ze zijn kort en hard en ze groeien in mijn baard. Ik heb donkerbruin haar en heb regelmatig last van die kneusjes zoals u ze noemt. Mijn baardhaartjes zijn al dik van zichzelf en die kneusjes voelen als een bultje dat irriteert, die later vaak ontsteken. Deze haartjes hebben dan zo’n grijs zwart bolletje eraan vastzitten en die krijg je echt met heel veel moeite eruit getrokken. Deze zitten muurvast. Die bolletjes zijn net van steen zo hard.

  • Dat zijn ingegroeide baardhaartjes; kan je voorkomen door goed te scheren, elke dag met een scherp mes. Als je niet zonder baardje kan lijkt mij dat je je baard met een haarborstel tot op de huid uit moet borstelen 1x per dag zodat het flinterdunne laagje huid dat het haartje belet gewoon door de huid te groeien stukgaat. Die harde bult is versteende talg. Ik als vrouw heb ook weleens een ‘puistje’ vooral onder mijn kin en op de kaakrand die maar niet over gaat. Bijna altijd komt er een lange opgerolde haar uit het ‘puistje’ met wit bolletje talg. Echt enkele cm lang en ik scrub mijn huid om de dag. Ik prik het open met een (brandschone) naald of speld, desnoods pincet. Denk aan de rare kronkel te zien dat de haar eerst ietsje scheef in de huid groeit en niet meer door de huid eruit kan. Gelukkig niets ernstigs dus!

 11. Ik heb zelf donkerblond haar en heb zojuist een dikke donkere haar uit mijn hoofd getrokken. Ik dacht eerst dat het een synthetisch draadje was, maar het zat toch echt vast in mijn hoofd. De haar is lang met een aparte krul, erg stug en een beetje plat. Ik hoop dat dit niet vaker gaat gebeuren.

 12. Ik heb er ook last van. Vind het een raadsel waar het bij mij door komt… Hierdoor heb ik helaas wel trichotillomanie (impulsief haar uittrekken) gekregen. Dit is volgens mij een veelvoorkomende combinatie.

 13. Ja dit soort haren heb ik ook! Ik heb zelf koperbruinig haar en de misvormde haar die ik eruit trok was pikzwart, lang en lijkt een beetje op een kroeshaar die plat gestreken is. Ik heb er een keer eentje gehad die heel veel pijn deed toen ik hem eruit trok en ook daarna. Deze doet nu ook nog pijn op de plek waar ik hem eruit trok.

  • Ik heb ook heel veel pikzwarte haren met verdikkingen, ik heb zelf donkerbruin haar. Ook ik trek ze eruit, het is een soort (dwang)neurose geworden. Ik heb ook heel dun haar gekregen, weet niet of dit een verband heeft. Zou erg graag willen weten wat ik hieraan kan doen!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.