Hoofdpijn en duizeligheid manifesteren zich vaak tegelijkertijd. In veel gevallen is er ook nog sprake van één of meerdere neven-symptomen, zoals misselijkheid, stekende ogen of stijfheid van de nek. Je zult waarschijnlijk niet versteld staan van hoofdpijn & duizeligheid als je zojuist op je hoofd bent gevallen, veel bier op hebt of aan griep lijdt… Er zijn echter ook oorzaken van hoofdpijn en duizeligheid die niet zo voor de hand liggen.

Hieronder lees je meer over de 5 belangrijkste oorzaken van gelijktijdige hoofdpijn en duizelingen…

1. Hoofdpijn & duizeligheid door oververmoeidheid

Als je tegelijkertijd hoofdpijn krijgt en duizelig wordt, dan is de kans groot dat je oververmoeid of uitgeput bent. Je hebt de laatste tijd simpelweg te veel meegemaakt en te weinig uitgerust. Neem daarom regelmatiger een pauze, ga de komende tijd vroeg naar bed en probeer stress te vermijden.

2. Slechte houding kan je duizelig + hoofdpijnerig maken

Als je zittend of staand werk doet, dan kunnen hoofdpijn en duizeligheid worden veroorzaakt door een verkeerde sta- of zithouding. Houd je rug recht, nek recht, schouders naar achteren, borst naar voren, benen recht, voeten vlak op de grond etc. Ga nooit hele dagen ineengedoken op een slechte stoel en achter een slecht bureau zitten.

3. Beeldschermwerk = belangrijke oorzaak van hoofdpijn & duizelingen

Als je de hele dag beeldschermwerk doet, dan is de kans groot dat je je rug, nek en hersenen overbelast. Neem regelmatig micropauzes en doe oefeningen om je spieren te ontspannen en je hersenen af te leiden. Als je onafgebroken doorgaat met ontwerpen, programmeren en/of typen, dan krijg je vroeg of laat last van hoofdpijn en duizeligheid.

4. Duizeligheid en koppijn door lage bloedsuikerspiegel

Als je bloedsuikerspiegel te laag wordt, dan word je duizelig en krijg je hoofdpijn. Het is daarom belangrijk om iedere paar uur iets te eten. Hoe actiever je bent, des te meer koolhydraten je voeding dient te bevatten. Eet liever langzame suikers (muesli, rijstwafel e.a.) dan snelle suikers (snoep, koek e.a.).

5. Hoge bloeddruk veroorzaakt duizeligheid & pijn in je hoofd

Gelijktijdige hoofdpijn en duizeligheid kan worden veroorzaakt door een te hoge bloeddruk (hypertensie). Hier vind je enkele tips om je bloeddruk onder controle te houden…

Tot slot

Naast bovengenoemde 5 voorbeelden zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijke oorzaken van gelijktijdig optredende hoofdpijn en duizeligheid. Hierbij valt te denken aan alcoholgebruik, medicijngebruik, drugsgebruik, overmatige mentale stress, depressiviteit, burn-out en allerhande ziekten en aandoeningen zoals (chronische) hyperventilatie, ontstekingen en infecties.

Heb jij ervaring met het tegelijkertijd manifesteren van koppijn en duizelingen? Deel hieronder jouw tips, ervaringen en bevindingen!

20 Reacties

 1. Ik was regelmatig duizelig; een x zo erg dat ik met mijn hoofd op het toetsenbord viel. Een uur later kreeg ik een herseninfarct en ben nu linkszijdig verlamd en heb spijt mijn duizelingen niet serieus genomen te hebben door het te melden aan mijn huisarts. Helaas is spijt te laat en mijn handicap niet te genezen

 2. Hoi met Annie wevers ik wauw even doorgeven dat ik ook duizeligheid heb ik heb actrose in mijn rug ik wauw weten helpt vitamine B12 tegen duizeligheid of moet je juist meer water drinken ik drink niet echt voldoende maar ik ga het echt proberen alleen op water te doen tijdens de avond eten misschien moet ik toch is meer mijn hobby’s bezig zijn plaats constant tv kijken ik heb namelijk draai duizeligheid en natuurlijk hoofdpijn ik ga toch is gezond eten dat is natuurlijk aller belangrijkste in mijn leven mijn moeder zeg het ook eet gezond en pak een appel met vriendelijke groeten Annie wevers

 3. Ik heb draaiduizeligheid na de 2e oog staar operatie… en als ik veel schilder krijg ik het direct… dus heeft maken met mijn ogen… heb afspraak met KNO en oogarts…

 4. Hoi allemaal, ik ben ook al maanden aan t klungelen met evenwichtsproblemen. De neuroloog kan niet een specifieke oorzaak vinden. Tja alcohol, maar dat gebruik ik al heel lang niet meer. Na bezoek aan n Heilpraktiker kwam eruit dat m’n rechter evenwichtsorgaan aangetast is. Is heb vroeger wel veel en vaak last gehad van oorontstekingen. Die periode duurde ongeveer 10 – 12 jaar. Ben benieuwd of er iets voor me gedaan kan worden. Het schiet niet op zo.

  • Wat zou je evenwichtsorgaan hebben aangetast en op welke manier heeft men dit vastgesteld?

  • Wellicht is de aantasting geleidelijk ontstaan doordat ik zeer vaak oorontsteking heb gehad. Daarnaast is er vroeger n soort punctie uitgevoerd door n arts waarbij er met n apparaatje achter m’n oor gaatjes zijn gemaakt om de ontsteking ‘af te voeren’. Doordat ik wiebelig ben (heb het gevoel op n schip te staan) span ik m’n beenspieren aan om m’n evenwicht te bewaren, waardoor ik ‘s avonds vermoeide prikkeling in m’n onderbenen heb. ????

  • Ter aanvulling: vaststelling d.m.v. een soort echo apparaatje. Ziet er uit als n handscanner uit de supermarkt.

  • Het zijn vaak de gehoorsteentjes (en soms de gehoorbeentjes) die tot draaiduizeligheid t.a.v. evenwichtsorganen leiden. Zou er sprake kunnen zijn van BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid): een vorm van kortdurende bewegingsafhankelijke duizeligheid? Ik vind het vooralsnog moeilijk om je situatie in te schatten aan de hand van je verhaal.

  • Hoi Paul, ik heb denk ik geen draaiduizeligheid. De ruimte om me heen draait bijv niet. Een kiepproef heb ik ook al gehad. Hier kwam niks uit. Volgens mij is het alleen n evenwichtsprobleem.

  • Hoi Paul, het is geen BPPD. Ik heb nl een kiepproef gehad en hier kwam geen draaiduizeligheid uit. Ik ben bijv ook niet duizelig als ik zit. Het is puur het houden van evenwicht met lopen / stilstaan.

  • Ah, oké. Aangezien bovenstaand artikel over hoofdpijn en duizeligheid gaat, ging ik er (ten onrechte) van uit dat hier óók in jouw situatie sprake van is. Evenwichtsproblemen hebben inderdaad maar al te vaak te maken met het binnenoor (waar o.a. het evenwichtsorgaan zich bevindt), maar soms ook met zichtproblemen, spierstelselproblemen en/of een vertekend bewustzijn van de eigen lichaamshouding (proprioceptie / kinesthesie / positiezin). Verscheidene medische aandoeningen kunnen hieraan ten grondslag liggen; van een geëscaleerde binnenoorinfectie tot artrose tot diabetes mellitus tot een beroerte tot de ziekte van Parkinson tot MS (multiple sclerose) tot hersenletsel tot ruggenmergletsel tot cognitieve aandoeningen tot een vitamine B12-tekort tot een vitamine B6-overschot… De onderliggende oorzaak van een evenwichtsprobleem is dan ook héél vaak moeilijk vast te stellen, zonder eerst een heleboel potentiële oorzaken uit te sluiten. Ik zal binnenkort een artikel wijden aan evenwichtsproblematiek.

 5. Veerle De Schepper Reageer

  hoi het is begonnen met chronische hyperventilatie aanvallen, maar nu blijft enkel nog de constante duizeligheid en hoofdpijn aanwezig. en ik waggel veel. en dat is eigenlijk sinds iets voor mijn vakantie begonnen. en voel me daardoor heel nerveus en weet niet wat te doen. zelf op bed liggen lig ik te draaien. heb nu ook stekende pijnlijke ogen bij. ik krijg nu van de arts vitamine bij. voel me daardoor psychisch niet goed en weet niet meer wat te doen. kan iemand bij helpen? ik weet geen raad meer. weet er ook iemand raad bij chronische hyperventilatie aanvallen. ik krijg ze enkel onder controle met alprazolam.

  • Welke vitamine krijg je op doktersrecept van je arts? Gaat het om vitamine B12? Of misschien vitamine D3? En zo ja, waarom krijg je deze vitamine voorgeschreven? De klachten die je beschrijft zijn niet per se kenmerkend voor (al dan niet chronische) hyperventilatie

 6. Spontane duizeligheid. Lijkt vaak te gebeuren met het kijken of lezen op een scherm. Ben zeker al een hele lange tijd bekend met deze klacht. Vroeger 1 keer maand of 2 maanden. Dan was de duizeligheidsaanval 2 seconde max en was het gevoel in het hoofd daarna snel weg. Echter sinds kort meerdere keren per week soms en dan geen 2 seconden maar soms wel 15 of meer… Heel duizelig gevoel heb ik dan… Heel naar. Na zo’n situatie heb ik nog uren last van een licht en naar gevoel in het hoofd… Al met al neemt de frequentie en de tijdsduur van deze klacht nogal toe… Wat is wijsheid?

 7. Sam, ik heb precies wat jij hebt, ben ook ingestort en met ambulance afgevoerd. Ik heb nu zo’n hoofdpijn en duizeligheid… ook al lig ik, dan nog zak ik weg. Nu ga ik naar een psycholoog toe.

  • Ik ben een vrouw van 41 en heb wel vaak een draaiduizeligheid aanval, denk aan 4 a 5 x per jaar, zo erg dat ik 2 dagen op bed lig en alles om me heen tolt, alsof je zowat bewusteloos valt. Zo eng ook! Ik heb een halfjaar terug een pijnblokkade gehad en daarna kreeg ik ook aura-migraine, waarbij ook mijn ogen wegvielen qua zicht. Ik ben nu al 8 weken duizelig elke dag en het went maar niet. Arts geweest net een duizeligheidstraject gehad. Benieuwd of ze iets gaan vinden dit is hopeloos zo. Mijn duizeligheid gaat voortdurend gepaard met kramp in mijn hoofd die zich verplaats in mijn hoofd.

 8. Help me! Wie o wie weet wat ik heb… Zes weken terug stortte ik in elkaar. Dokters en ziekenhuis weten niet wat het is. Neuroloog niet, KNO-arts niet, maar ik heb zeker veel stress gehad. Die dag deed ik nog alles, voelde me best wel oké, alleen steken in me hart paar dagen maar ik dacht hyperventilatie weer of zo. Ik was buiten en voelde me niet goed, het leek net alsof ik ging vallen en leek net of ik geen zuurstof kreeg in me hoofd en ging trillen en dacht dat ik doodging en kreeg ook benauwt dus ambulance gebeld. Nou ze kwamen en ze zeiden je heb een hyperventilatie heel extreem. Later ging het een beetje alleen slapen dacht ik van dalijk word ik niet meer wakker. Me angst was heel erg nu nog ik ging na de dokter want had ook last van me oor een druk dus ze zei je moet na de neuroloog. Hij zei we doen MRI-scan. Ik kreeg daaronder een hyperventilatie, dus hij trok me eronder verdaan. Later zei de dokter nou dan doen we toch CT-scan met contrast alleen kreeg ik erge allergie, allemaal, bulten in me gezicht, dus moest gelijk daar ff blijven en ze hadden spul ingespoten tegen de contrast. In de nacht nog dikke ogen. Ik weer naar eerste hulp gegaan, had erg pijn en kreeg prednison, maar na 2 dagen was ik gestopt, want hield erg veel vocht vast en was hele ellende. Vier dagen later krijg ik de uitslag en we zien niks, maar op CT-scan kunnen ze niet alles op zien heb ik gehoord. Ik moet als nog MRI-scan? Nu willen ze met een roesje doen, maar ben erg bang dat ik doodga of in blijf hangen of iets? Ik ben erg bang dat ik dalijk een hersenbloeding of tumor heb of zo. Ik kan me moeilijk concentreren en kan niet eens naar buiten want geluid is irritant en licht ook. Weten jullie misschien wat ik heb? We zitten nu 6 weken verder en heb zware hoofdpijn, soms duizelig en raak alles ff kwijt. Als iemand paniekerig doet, raak ik gestrest en zo zware hoofdpijn! Al zoveel medicijnen gehad help niks ook ben ik erg moe en geen zin in iets. Laat me a.u.b. weten als iemand dit herkent.

  • Beste Sam, Ik ben geen arts, dus ik kan alleen maar onprofessioneel met je meedenken… De laatste symptomen (gevoelig voor licht, erge hoofdpijnen e.a.) zouden neurologisch kunnen zijn, bijvoorbeeld migraine of een niet-klassieke vorm van epilepsie. Dit maak ik regelmatig van dichtbij mee en er zijn zowel overeenkomsten als verschillen. Aangezien je ook bekend bent met hyperventilatie en angsten, kan het bijvoorbeeld ook best een psychologisch probleem zijn, zoals een angststoornis met paniekaanvallen. Persoonlijk zou ik nog eens met je huisarts om de tafel gaan zitten. Ik zou me in ieder geval niet zomaar druk maken om tumoren of hersenbloedingen, daar is geen enkele directe aanleiding toe. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Je bent hypochonder/hypochondrisch, bang voor ziektes en zo, dat heb ik ook. Ben ook ingestort en ik ga naar een psycholoog. Ben elke dag zo duizelig en hoofdpijn dat ik wegval.

  • Ik denk dat je hypochonder bent en dat ze daarom niks kunnen vinden omdat het dan in je hoofd zit en het er niet echt is. Als ik jou was zou ik bij een psycholoog langs gaan.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.