Hoofdpijn & duizelig: 5 tips bij gelijktijdige koppijn + duizeligheid

Hoofdpijn en duizeligheid manifesteren zich vaak tegelijkertijd. In veel gevallen is er ook nog sprake van één of meerdere neven-symptomen, zoals misselijkheid, stekende ogen of stijfheid van de nek. Je zult waarschijnlijk niet versteld staan van hoofdpijn & duizeligheid als je zojuist op je hoofd bent gevallen, veel bier op hebt of aan griep lijdt… Er zijn echter ook oorzaken van hoofdpijn en duizeligheid die niet zo voor de hand liggen.

Hieronder lees je meer over de 5 belangrijkste oorzaken van gelijktijdige hoofdpijn en duizelingen…

1. Hoofdpijn & duizeligheid door oververmoeidheid

Als je tegelijkertijd hoofdpijn krijgt en duizelig wordt, dan is de kans groot dat je oververmoeid of uitgeput bent. Je hebt de laatste tijd simpelweg te veel meegemaakt en te weinig uitgerust. Neem daarom regelmatiger een pauze, ga de komende tijd vroeg naar bed en probeer stress te vermijden.

2. Slechte houding kan je duizelig + hoofdpijnerig maken

Als je zittend of staand werk doet, dan kunnen hoofdpijn en duizeligheid worden veroorzaakt door een verkeerde sta- of zithouding. Houd je rug recht, nek recht, schouders naar achteren, borst naar voren, benen recht, voeten vlak op de grond etc. Ga nooit hele dagen ineengedoken op een slechte stoel en achter een slecht bureau zitten.

3. Beeldschermwerk = belangrijke oorzaak van hoofdpijn & duizelingen

Als je de hele dag beeldschermwerk doet, dan is de kans groot dat je je rug, nek en hersenen overbelast. Neem regelmatig micropauzes en doe oefeningen om je spieren te ontspannen en je hersenen af te leiden. Als je onafgebroken doorgaat met ontwerpen, programmeren en/of typen, dan krijg je vroeg of laat last van hoofdpijn en duizeligheid.

4. Duizeligheid en koppijn door lage bloedsuikerspiegel

Als je bloedsuikerspiegel te laag wordt, dan word je duizelig en krijg je hoofdpijn. Het is daarom belangrijk om iedere paar uur iets te eten. Hoe actiever je bent, des te meer koolhydraten je voeding dient te bevatten. Eet liever langzame suikers (muesli, rijstwafel e.a.) dan snelle suikers (snoep, koek e.a.).

5. Hoge bloeddruk veroorzaakt duizeligheid & pijn in je hoofd

Gelijktijdige hoofdpijn en duizeligheid kan worden veroorzaakt door een te hoge bloeddruk (hypertensie). Hier vind je enkele tips om je bloeddruk onder controle te houden…

Tot slot

Naast bovengenoemde 5 voorbeelden zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijke oorzaken van gelijktijdig optredende hoofdpijn en duizeligheid. Hierbij valt te denken aan alcoholgebruik, medicijngebruik, drugsgebruik, overmatige mentale stress, depressiviteit, burn-out en allerhande ziekten en aandoeningen zoals (chronische) hyperventilatie, ontstekingen en infecties.

Heb jij ervaring met het tegelijkertijd manifesteren van koppijn en duizelingen? Deel hieronder jouw tips, ervaringen en bevindingen!

6 reacties op “Hoofdpijn & duizelig: 5 tips bij gelijktijdige koppijn + duizeligheid

 1. Ed ·

  Spontane duizeligheid. Lijkt vaak te gebeuren met het kijken of lezen op een scherm. Ben zeker al een hele lange tijd bekend met deze klacht. Vroeger 1 keer maand of 2 maanden. Dan was de duizeligheidsaanval 2 seconde max en was het gevoel in het hoofd daarna snel weg. Echter sinds kort meerdere keren per week soms en dan geen 2 seconden maar soms wel 15 of meer… Heel duizelig gevoel heb ik dan… Heel naar. Na zo’n situatie heb ik nog uren last van een licht en naar gevoel in het hoofd… Al met al neemt de frequentie en de tijdsduur van deze klacht nogal toe… Wat is wijsheid?

  Reageer
 2. a ·

  Sam, ik heb precies wat jij hebt, ben ook ingestort en met ambulance afgevoerd. Ik heb nu zo’n hoofdpijn en duizeligheid… ook al lig ik, dan nog zak ik weg. Nu ga ik naar een psycholoog toe.

  Reageer
  • Dina ·

   Ik ben een vrouw van 41 en heb wel vaak een draaiduizeligheid aanval, denk aan 4 a 5 x per jaar, zo erg dat ik 2 dagen op bed lig en alles om me heen tolt, alsof je zowat bewusteloos valt. Zo eng ook! Ik heb een halfjaar terug een pijnblokkade gehad en daarna kreeg ik ook aura-migraine, waarbij ook mijn ogen wegvielen qua zicht. Ik ben nu al 8 weken duizelig elke dag en het went maar niet. Arts geweest net een duizeligheidstraject gehad. Benieuwd of ze iets gaan vinden dit is hopeloos zo. Mijn duizeligheid gaat voortdurend gepaard met kramp in mijn hoofd die zich verplaats in mijn hoofd.

 3. sam ·

  Help me! Wie o wie weet wat ik heb… Zes weken terug stortte ik in elkaar. Dokters en ziekenhuis weten niet wat het is. Neuroloog niet, KNO-arts niet, maar ik heb zeker veel stress gehad. Die dag deed ik nog alles, voelde me best wel oké, alleen steken in me hart paar dagen maar ik dacht hyperventilatie weer of zo. Ik was buiten en voelde me niet goed, het leek net alsof ik ging vallen en leek net of ik geen zuurstof kreeg in me hoofd en ging trillen en dacht dat ik doodging en kreeg ook benauwt dus ambulance gebeld. Nou ze kwamen en ze zeiden je heb een hyperventilatie heel extreem. Later ging het een beetje alleen slapen dacht ik van dalijk word ik niet meer wakker. Me angst was heel erg nu nog ik ging na de dokter want had ook last van me oor een druk dus ze zei je moet na de neuroloog. Hij zei we doen MRI-scan. Ik kreeg daaronder een hyperventilatie, dus hij trok me eronder verdaan. Later zei de dokter nou dan doen we toch CT-scan met contrast alleen kreeg ik erge allergie, allemaal, bulten in me gezicht, dus moest gelijk daar ff blijven en ze hadden spul ingespoten tegen de contrast. In de nacht nog dikke ogen. Ik weer naar eerste hulp gegaan, had erg pijn en kreeg prednison, maar na 2 dagen was ik gestopt, want hield erg veel vocht vast en was hele ellende. Vier dagen later krijg ik de uitslag en we zien niks, maar op CT-scan kunnen ze niet alles op zien heb ik gehoord. Ik moet als nog MRI-scan? Nu willen ze met een roesje doen, maar ben erg bang dat ik doodga of in blijf hangen of iets? Ik ben erg bang dat ik dalijk een hersenbloeding of tumor heb of zo. Ik kan me moeilijk concentreren en kan niet eens naar buiten want geluid is irritant en licht ook. Weten jullie misschien wat ik heb? We zitten nu 6 weken verder en heb zware hoofdpijn, soms duizelig en raak alles ff kwijt. Als iemand paniekerig doet, raak ik gestrest en zo zware hoofdpijn! Al zoveel medicijnen gehad help niks ook ben ik erg moe en geen zin in iets. Laat me a.u.b. weten als iemand dit herkent.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Sam, Ik ben geen arts, dus ik kan alleen maar onprofessioneel met je meedenken… De laatste symptomen (gevoelig voor licht, erge hoofdpijnen e.a.) zouden neurologisch kunnen zijn, bijvoorbeeld migraine of een niet-klassieke vorm van epilepsie. Dit maak ik regelmatig van dichtbij mee en er zijn zowel overeenkomsten als verschillen. Aangezien je ook bekend bent met hyperventilatie en angsten, kan het bijvoorbeeld ook best een psychologisch probleem zijn, zoals een angststoornis met paniekaanvallen. Persoonlijk zou ik nog eens met je huisarts om de tafel gaan zitten. Ik zou me in ieder geval niet zomaar druk maken om tumoren of hersenbloedingen, daar is geen enkele directe aanleiding toe. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • a ·

   Je bent hypochonder/hypochondrisch, bang voor ziektes en zo, dat heb ik ook. Ben ook ingestort en ik ga naar een psycholoog. Ben elke dag zo duizelig en hoofdpijn dat ik wegval.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.