roken en afvallen

Roken en afvallen: hongergevoel onderdrukken zonder sigaret

Roken en afvallen gaan verrassend vaak samen bij meisjes tussen de 14 en 18 jaar, zo blijkt uit een Brits onderzoek. Meisjes in deze leeftijdscategorie die op dieet zijn, hebben ten minste een twee keer zo grote kans om te beginnen met roken…

Dieet versus roken

Op 14- tot 18-jarige leeftijd denk je doorgaans nog niet na over de gevolgen van diëten of roken voor je gezondheid op langere termijn. De problemen waar je op dit moment mee zit, zijn voor je gevoel véél belangrijker, zoals in dit geval: overgewicht. (bron)

Véél meer nadelen!

Als je wilt afvallen, kan roken erg goed helpen, aangezien de nicotine in sigaretten zorgt voor een verminderd hongergevoel. Toch wegen de voordelen van roken voor je figuur bij lange na niet op tegen de nadelen ervan voor je algehele gezondheid en levensverwachting. Als je momenteel rookt om van je hongergevoel af te komen, onthoud dan dit:

 • Je huid wordt erg lelijk + dof van roken
 • Je stinkt enorm terwijl je dat zelf niet ruikt
 • Je tanden worden geel

En dan is er nog niet eens aandacht besteed aan de vele zwaarwegende gevolgen van sigarettenrook voor je gezondheid op langere termijn! Denk maar eens aan longkanker, keelkanker, slokdarmkanker, maagzweren, COPD, coronaire hartziekten, hartinfarct en beroerte. (bron)

Gezonde rook-alternatieven

Hoe graag je ook dun wilt zijn, zoek liever een andere methode om dun te worden of blijven.  Roken en afvallen is in elk geval één van de slechtste combinaties die je kunt bedenken. Gezonde alternatieven voor roken om je hongergevoel te onderdrukken zijn als volgt:

 • Eet bij elke maaltijd eiwittenEiwit is de belangrijkste stof om hongergevoel te onderdrukken. Je vindt eiwitten in vlees (kipfilet e.a.), vis (tonijn e.a.), zuivel (kwark, yoghurt e.a.), noten, magere kaas, eieren etc. Het aantal eiwitten per 100 gram staat op nagenoeg elke voedselverpakking vermeld.
 • Eet vezelrijk – Naast eiwitten remmen ook voedingsvezels het hongergevoel. Vezels vind je in plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en granen.
 • Eet 5 of 6 keer per dagKleine maaltijden verspreid over de dag zorgen ervoor dat je minder eet en dus minder calorieën binnenkrijgt; bovendien krijg je veel minder last van een hongergevoel door een stabiel bloedsuikerniveau.
 • Eet zo min mogelijk suiker – Simpele of enkelvoudige koolhydraten zorgen voor veel calorieën, maar bevatten amper voedingsstoffen. Zodoende krijg je na het eten van suiker erg snel weer honger, terwijl je érg veel calorieën binnenkrijgt.

Je kunt het beste de bovenstaande punten combineren, dan weet je zeker dat je minder eet, zónder een hongergevoel te krijgen.

Tienermeisjes die roken hebben als volwassenen een grote kans op overgewicht

Roken wordt door veel meisjes gebruikt als middel om een hongergevoel te onderdrukken. Hoewel het als tiener misschien zorgt voor een beter figuur, is de kans erg groot dat het je duur komt te staan in de toekomst.

Uit een nieuw Fins onderzoek blijkt namelijk dat veel rokende tiener meisjes als volwassen vrouwen zwaar overgewicht hebben gekregen.

Vooral als je als meisje meer dan 10 sigaretten rookt per dag dan zit je in de gevarenzone. Opmerkelijk genoeg is het verband tussen roken en overgewicht bij mannen vrijwel niet aanwezig. Mogelijk komt dit omdat jongens om andere redenen roken dan het onder controle houden van hun eetlust.

De onderzoekers volgden enkele duizenden tweelingen die geboren zijn tussen 1975 en 1979. Ze werden op diverse leeftijden onderzocht. Zo is aan het licht gekomen dat meisjes die rookten in hun tienerjaren, als jongvolwassenen 2,31 keer meer kans hebben op overgewicht.

Ben jij veel aangekomen sinds je gestopt bent met roken? Of heb je een ander manier gevonden om je gewicht onder controle te houden?

Roken en afvallen: test jezelf!

Als je elke ochtend om 8 uur opstaat, eet dan op de ene dag 2 witte boterhammen met hagelslag of suikerrijke jam (simpele koolhydraten en weinig vezels). Houd goed bij wanneer je die ochtend opnieuw honger krijgt…

De volgende dag eet je 2 volkorenboterhammen met pindakaas (veel eiwitten en vezels). Onthoud ook deze keer goed wanneer je weer honger krijgt. Gegarandeerd dat je het veel langer volhoudt met de volkorenboterhammen met pindakaas!

Misschien levert pindakaas wel meer calorieën dan hagelslag, maar de kans is ook veel kleiner dat je ongezond en calorierijk gaat snacken tussen 10 en 12 uur. Bovendien levert pindakaas naast eiwitten veel vitamines, mineralen en gezonde vetten.

Vergeet roken als je wilt afvallen en probeer bovenstaande tips. Laat in een reactie achter hoe het onderdrukken van je hongergevoel zonder te roken bevalt! En deel vooral ook eventuele aanvullende ervaringen, bevindingen en vragen t.a.v. roken en afvallen!

21 reacties op “Roken en afvallen: hongergevoel onderdrukken zonder sigaret

 1. George Philip ·

  Ik gebruik gewoon e-liquid van 16mg nicotine sterkte met pepermunt smaak in een spray flacon om tig maal daags onder de tong te sprayen. Dus geen vipen en ook geen tabak roken maar toch lekker nicotine naar binnen halen. Werkt prima. Ben inmiddels 12 kilo vet kwijt in 8 maanden.

  Reageer
 2. Anke ·

  In november weer twee jaar van het roken af en inmiddels 7,5 kilo zwaarder. Ik baal er gigantisch van, soms denk ik: ik begin weer, voel me een vet varken en het gevoel dat iedereen denkt: OMG die is vet geworden? Geen leuke kleren maar hobbezakken. Dikke maag, te slappe buik door operatie. BAH! Ik baal!

  Reageer
 3. Marsman ·

  Door roken kun je ook veel beter naar het toilet. Sinds ik niet meer rook, pers ik mij iedere ochtend een hersenbloeding, voordat een keutel zo hard als een kanonskogel mijn veel te vette lijf (eveneens door het roken) verlaat. Mijn ooit zo prachtig roze aarsrozetje is veranderd in een donkerbruine krater waar zelfs aambeien zich niet willen nestelen.

  Reageer
  • agnes ·

   Hou op, hou op… ik lig onder de tafel van je bericht. ;-)

  • Mo ·

   Klopt hoor

 4. Paul ·

  Altijd stoppen met roken, desnoods ten koste van je streefgewicht. Mijn (fervent rokende) moeder is enkele jaren geleden overleden aan maagkanker. Zij is haar hele leven smal/dun geweest en heeft van haar 14e tot op haar sterfbed gerook. Ze woog toen nog maar een kilo of 25. Ik zou toch echt de voorkeur hebben gegeven aan een mollige en levende moeder… Blijven roken uit angst aan te komen in gewicht is in ieder geval een situatie waarin je doel het middel niet rechtvaardigt.

  Reageer
 5. M Kattenberg ·

  Gewoon geen simpele koolhydraten tot je nemen. Het werkt ook om ’s ochtends een glas warm water (thee) met een halve citroen (sap) toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat je darmen minder snel de voedingstoffen uit het eten kunnen krijgen en vertraagt de snelheid waarmee het voedsel de darmen passeert. Als je trek hebt is het beter een stuk vlees of (soja product voor vegetariers) te eten, Simpele Koolhydraten worden vrijwel meteen opgeslagen in vet omdat het de meest makkelijk is voor je lichaam om te verbranden, Vetten en Eiwitten kost je lichaam meer energie om te verbranden. 1 gram vet = 9 cKal (goede vetten uit vis en noten “pindakaas” met weinig transvetten). 1 gram eiwit = 4 cKal (mager vlees, kalkoen, kip “zonder vel”, biefstuk, mager gehakt). Tevens kost het je lichaam meer kalorien om eiwitten te verbranden, ongeveer 9 kCal energie is nodig om 1 gram eiwit (4 kCal) te verbranden. Je zou bijvoorbeeld ook dingen kunnen eten die je lichaam meer energie kosten om te verbranden dan dat ze je geven, bijvoorbeeld.: sinaasappels, aardbeien, grapefruit, penen, sla, tomaten, komkommer, watermeloen, bloemkool, asperges, spinazie, zoete aardappels… Gooi jezelf vol met deze producten (naast je normale eetpatroon), als je alleen dit eet zul je ondervoed raken. Bijvoorbeeld lekker, bloemkool of Broccoli met magere 10% of minder vet (weinig koolhydraten) erover doen voor de smaak met zoete aardappels en een stuk vlees.

  Reageer
  • Jurjan ·

   Hoe kom je erbij dat de vertering van een sinaasappel meer energie kost dan ‘ie levert?! Een doorsnee sinaasappel levert 50 tot 60 kilocalorieën, waarvan het overgrote merendeel geleverd wordt door fruitsuikers. Je lijf verbruikt nog geen fractie van dit calorie-aantal om een sinaasappel te verteren… Eiwitten worden doorgaans niet verbrand (als brandstof) maar gebruikt als bouwstof. Bovendien zijn de calorie-aantallen die je benoemt niet de hoeveelheden die nodig zijn om een gram product te verbranden, maar de hoeveelheden die een gram product qua energie LEVERT aan je lichaam. Overigens dient iemand die in ‘cilokalorieën’ rekent sowieso niet serieus te worden genomen.

 6. cceetje ·

  Hallo, Net als Josine en Dulce eet ik ook koolhydraatarm. Inmiddels doe ik dit nu 6 maanden en ben 13 kilo afgevallen. Inmiddels is het geen dieet meer maar een levensstijl. Je mag eten, je moet zelfs eten. Toen ik bij de dietist kwam kreeg ik op m’n kop omdat ik te weinig at. Doordat ik weinig at ging ik juist weer snaaien en dan chips of snoep. FOUT! Door de eiwitten verbrand je foute vetten en behoud je je spiermassa. Ideaal. Hoe het zit in combinatie met stoppen met roken. Geen idee. Daar ga ik vandaag mee beginnen. Stoppen met roken en ik wil nog 11 kilo afvallen. Ik ga ervoor! Jij ook? Groeten, CC

  Reageer
 7. josine ·

  Goede tip Dulce! Ik weet dat ik op een gegeven moment geen suiker meer mocht (voor vermoeidheid), en ook geen light producten want dit heeft hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel als gewone suiker (je blijft ook dik worden). Ik viel in een periode van een half jaar 10 kilo af. Ik at ’s ochtends twee bruine boterhammen met beleg (geen vlees of boter), ’s middags een grote banaan en tussendoor vaak een stuk fruit zoals een mandarijn of koekjes met vruchtensuiker of rietsuiker, deze suikers worden namelijk anders opgenomen in je lichaam, via je bloed en niet via je alvleesklier. ’s Avonds at ik gewoon een goed bord gezond eten gekookt en gebakken in (weinig) plantaardige vetten en maximaal 2 kleine aardappelen, klein stuk vlees, vis of vervanger maar veel groenten. En natuurlijk geen saus. Ook at ik veel eieren. En ik bewoog voldoende gewoon 1 a 2x per week sport. Het afvallen gaat dan echt heel snel, gewoon echt GEEN SUIKER of LIGHT producten en je zult ook merken dat je bijna geen trek meer hebt doordat je suikerspiegel stabiel blijft doordat je minder suiker eet. Als je wel suiker eet krijg je namelijk vaak even een piek en dan een daling in je suikerspiegel, dan wil je vaak weer iets eten en zo gaat het door. Door geen suiker te eten stop je dit proces dus. Bij reformwinkels, de tuinen en de Zonnatura afdelingen in de supermarkt kun je producten (koekjes, snoepjes pakken vruchtensuiker etc.) vinden. Ik at inderdaad ook veel eieren, bijvoorbeeld als ik trek had als tussendoortje en 2x in het weekend bij het ontbijt. Verder denk ik leef gezond, drink niet teveel cafeïne en theïne (hou je ook weer afvalstoffen vast) en beweeg. Af en toe een taartje of lekker eten mag natuurlijk (vooral als het hartig en gezond is), maar pas op dat je meteen daarna weer met suiker stopt want je bloedsuikerspiegel is zo weer verslaafd. Groetjes, Josine

  Reageer
  • Jurjan ·

   Vruchtensuiker en rietsuiker worden helemaal niet anders opgenomen door je lichaam dan bietsuiker. Rietsuiker is van exact dezelfde samenstelling als bietsuiker. Sacharose = rietsuiker/bietsuiker. Fructose is fruitsuiker; hierin is de fructose gebonden aan glucose (druivensuiker). Totaal geen verschil qua opname. Het onderscheid qua opname tussen bloed enerzijds en alvleesklier anderzijds bestaat niet eens.

 8. Dulce ·

  Ik ben 10 kilo afgevallen in 6 maanden. Ik weeg nu 58. Ik eet 1 ei per dag… en 3 boterhammen met kaas en bacon, dus best vet. En ik eet 1x per dag sla met heel veel tomaat en komkommer erdoorheen. Een vis of halve kipfilet of gewoon kaas, echt een grote bak. ’s Avonds eet ik volkoren (altijd donker volkorenbrood, volkorenpasta nooit meer eet ik wit spul, GEEN witte crackers of brood of rijst) en ik eet altijd een super bak met groente. Als ik trek heb eet ik cashewnoten, 2 handjes, pinda’s of ik pak gekookte eieren. Door eiwitten & proteïnen (vis, ei, kipfilet) verbrandt je lichaam meer en sneller… heeft te maken met verbrandingsproces v/h lichaam en hoe het omgaat met de eiwitten die METEEN worden verbrand. Zondigen: simpel. snij 2 tomaten met een rood uitje, plens olijfolie… klaar. Kook 2 eieren. of eet een plak worst. Of eet nog meer salade. Eet alleen geen witbrood, pasta etc. Geen snoep koekjes en ik drink geen cola en zo. 10 kilo werkt super. Volkorenbrood eet ik weinig, van koolhydraten word je dik, maar 1x per dag is oké. Zorgt ervoor dat je niet vreetbuien krijgt of de hele dag aan eten denkt en volkoren brood en pasta en zo doet er langer over te verbranden… dus… je doet er langer over honger te krijgen… Oh ja en je valt ervan af… volkoren word verbrandt… wit brood en pasta en zo, gaat naar je buik en zo… Dus gewoon stoppen, is mij gelukt. ;)

  Reageer
  • Jurjan ·

   Volkoren wordt juist grotendeels NIET verbrand; de vezels in volkorenproducten eindigen juist onverteerd en in z’n geheel in je darmen, waar ze als voedingsbodem voor je darmflora dienen. Witte producten worden juist wel verbrand omdat het efficiënte energie is. Ze eindigen heel snel als energie/glycogeen. Op zich geef je goede praktische adviezen, maar qua theorie klopt er niks van. Iets met de klok en de klepel…

 9. me ·

  Roken vermindert je eetlust dus als je stopt met roken heb je meer trek. En ja ik rook ook, en ik val gewoon af door zo min mogelijk te eten. En als ik honger heb dan negeer ik dat gewoon of ik ga sporten of zo… Dan val je wel erg snel af maar dat is nou ook precies wat ik wil. Mischien niet helemaal gezond maar ach wat boeit mij dat. x Me

  Reageer
 10. weet ·

  Het spelt geen rol wat je eet, als je maar stopt met roken! :idea:

  Reageer
 11. sylke ·

  ONZIN! weet je wel hoe vet pindakaas is?! Er zitten echt enorm veel calorieën in pinda’s om al niet over die vetten te spreken. Niet doen dus! Neem gewoon Slankie smeerkaas of vruchtenhagel of light jam! Veel beter voor je! :wink:

  Reageer
  • Jurjan ·

   Ik eet echt 100x liever natuurlijke vetten en eiwitten uit pindakaas dan lege calorieën, synthetische additieven, transvetten en suikers uit vruchtenhagel (light) jam of Slankie. Allemaal nutteloze, lege troep.

 12. sanne ·

  Hoe kan het dan als je stopt met roken je zo’n onwijze honger krijgt? Ben nou derde dag gestopt, gaat goed beter dan ik had verwacht… maar die honger is verschrikkelijk!

  Reageer
 13. jorin ·

  Geprobeerd om te stoppen met roken, maar bij alle 2 de dagen had ik gewoon nog steeds honger!

  Reageer
 14. Disian ·

  Dat komt voort uit een Deens onderzoek naar het Atkins dieet. Daaruit bleek dat mensen niet afvallen door weinig koolhydraten te eten, maar omdat ze veel eiwitten eten. Dit geeft snel en langdurig een vol gevoel. Ze hebben ook getest of de vetten in het Atkins dieet de oorzaak waren, maar dit bleek niet het geval. Ik zal de bron voor je opzoeken.

  Reageer
 15. Jeroen Kuijper ·

  Waarom zouden eiwitten helpen om honger te verminderen? Eiwitten worden namelijk niet als energiebron gebruikt als er ook genoeg koolhydraten aanwezig zijn (en dat lijkt me bij brood wel het geval), maar ze worden afgebroken tot aminozuren.
  Dat pindakaas een verminderd hongergevoel geeft, zit hem in de grote hoeveelheid vetten, die langzaam worden verbrand.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.