Als je in verwachting bent van een tweeling of meerling, dan creëert dat waarschijnlijk een zeer vreugdevolle, maar ook een zeer stressvolle toestand. Een zwangerschap is immers al niet de meest zorgeloze affaire… En nu er onverwachts 2 of meer kinderen in je buik blijken te zitten, wordt de situatie nog een stuk gecompliceerder. Daarom hierbij 10 dingen die je moet weten als je zwanger bent van een tweeling of meerling…
1. Hoe groot is de kans op een meerling?
De kans op een tweeling is ongeveer 1 op 80, dus plusminus 1,25%. De kans op een drieling is ongeveer 1 op 640 (0,15%). De kans op een vierling is ongeveer 1 op 5.000 en op een vijfling ongeveer 1 op 40.000, dus allebei nagenoeg nihil. (bron)
2. Tweeling of meerling door vruchtbaarheidsbehandeling
Wanneer je als vrouw een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat, dan is de kans op een tweeling of meerling doorgaans beduidend groter. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen worden namelijk hormonen toegediend, waardoor meerdere follikels tegelijkertijd kunnen rijpen in de eierstokken.
3. Hoe wordt een tweeling of meerling doorgaans vastgesteld?
Een tweeling-zwangerschap brengt verschillende symptomen en kenmerken met zich mee. Een tweeling-zwangerschap wordt doorgaans al vermoed als je buik groter is dan je zou mogen verwachten. Ietwat langer na de bevruchting zijn meerdere baby’s ook van de buitenkant voelbaar. Op de eerste echo wordt een tweeling of meerling vrijwel altijd ontdekt. (bron)
4. Klachten & symptomen van een tweeling-zwangerschap
Als je in verwachting bent van een tweeling of meerling, dan is er nagenoeg altijd sprake van meer en hevigere klachten & symptomen. Zo kan er in geval van een tweeling- of meerling-zwangerschap sprake zijn van:
- Braken / overgeven (al vroeg in de zwangerschap)
- (Extreem) veel last hebben van oprispingen & zuurbranden
- Zeer snel buiten adem raken
- Hevige rugpijn
- Opgezwollen enkels
- Spataders, striae & aambeien
- Hoge bloeddruk
5. Hoge bloeddruk als je in verwachting bent van een tweeling
Verhoogde bloeddruk (hypertensie) is een veel voorkomende zwangerschapskwaal. Een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap wordt ook wel zwangerschapshypertensie genoemd. Zwangerschapshypertensie komt drie keer zo vaak voor tijdens een tweeling-zwangerschap dan gedurende een eenling-zwangerschap. Een te hoge bloeddruk is potentieel gevaarlijk, en dat geldt al helemaal tijdens je zwangerschap…
6. Zwangerschapsvergiftiging vanwege tweeling-zwangerschap
Een verhoogde bloeddruk kan de nieren van de moeder beschadigen, een vroeggeboorte in de hand werken, een laag geboortegewicht veroorzaken en in het ergste geval pre-eclampsie in de hand werken. Pre-eclampsie oftewel zwangerschapsvergiftiging kan levensbedreigend zijn voor zowel moeder als de ongeboren kinderen.
7. Grote kans op gebrek aan vitamines & mineralen bij tweeling
Bij een tweeling- of meerling-zwangerschap is de kans op een gebrek aan vitamines en/of essentiële mineralen relatief groot. Immers: hoe meer kinderen er in je buik zitten, des te meer van alle essentiële voedingsstoffen je nodig hebt. Laat je dus goed informeren over de nodige vitamines, essentiële mineralen, essentiële aminozuren en essentiële vetzuren tijdens een meerling-zwangerschap!
8. Tweeling of meerling & vroeggeboorte
In veruit de meeste gevallen worden tweelingen en meerlingen te vroeg geboren. Soms worden ze een paar weken te vroeg geboren, maar een tweeling/meerling kan ook 11, 12, 13 of in extreme gevallen zelfs 16 weken te vroeg worden geboren. In zulke gevallen is de overlevingskans van je kindje relatief klein, en dient er hoe dan ook verregaande & intensieve medische zorg te worden verleend.
9. Laag geboortegewicht bij tweelingen & meerlingen
Omdat tweelingen en meerlingen doorgaans te vroeg geboren worden, hebben ze ook vaak een laag geboortegewicht. Het gemiddelde geboortegewicht van tweelingen is slechts 5 pond, terwijl dat voor eenlingen maar liefst 7 pond is. Een laag geboortegewicht kan gezondheidsklachten op latere leeftijd in de hand werken, maar dat hoeft niet.
10. Je hebt van alles 2 nodig!
Als je kinderen van verschillende leeftijden hebt, dan kun je spullen doorgeven van de oudste op de jongste. In geval van een tweeling of meerling heb je echter linea recta alles in meervoud nodig… Kleertjes, bedjes, buggy’s en ga zo maar door. Financieel gezien kan een tweeling of meerling dus behoorlijk nadelig zijn.
Tot slot
Het dragen van een tweeling of meerling is zwaar, maar ook het opvoeden en bekostigen vergt extra veel inzet. Op sociaal en financieel vlak kan een tweeling behoorlijk veel druk op je leven leggen. Maar weet je er het beste van te maken, dan is een tweeling natuurlijk helemaal geweldig!
Heb jij praktijkervaring met tweelingen of meerlingen? Laat hieronder jouw tips, adviezen, vragen, opmerkingen en verhalen achter in een reactie!