In verwachting van een tweeling of meerling – 10 tips

Family & Friends · Door Ilse

Als je in verwachting bent van een tweeling of meerling, dan creëert dat waarschijnlijk een zeer vreugdevolle, maar ook een zeer stressvolle toestand. Een zwangerschap is immers al niet de meest zorgeloze affaire… En nu er onverwachts 2 of meer kinderen in je buik blijken te zitten, wordt de situatie nog een stuk gecompliceerder. Daarom hierbij 10 dingen die je moet weten als je zwanger bent van een tweeling of meerling…

1. Hoe groot is de kans op een meerling?

De kans op een tweeling is ongeveer 1 op 80, dus plusminus 1,25%. De kans op een drieling is ongeveer 1 op 640 (0,15%). De kans op een vierling is ongeveer 1 op 5.000 en op een vijfling ongeveer 1 op 40.000, dus allebei nagenoeg nihil. (bron)

2. Tweeling of meerling door vruchtbaarheidsbehandeling

Wanneer je als vrouw een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat, dan is de kans op een tweeling of meerling doorgaans beduidend groter. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen worden namelijk hormonen toegediend, waardoor meerdere follikels tegelijkertijd kunnen rijpen in de eierstokken.

3. Hoe wordt een tweeling of meerling doorgaans vastgesteld?

Een tweeling-zwangerschap brengt verschillende symptomen en kenmerken met zich mee. Een tweeling-zwangerschap wordt doorgaans al vermoed als je buik groter is dan je zou mogen verwachten. Ietwat langer na de bevruchting zijn meerdere baby’s ook van de buitenkant voelbaar. Op de eerste echo wordt een tweeling of meerling vrijwel altijd ontdekt. (bron)

4. Klachten & symptomen van een tweeling-zwangerschap

Als je in verwachting bent van een tweeling of meerling, dan is er nagenoeg altijd sprake van meer en hevigere klachten & symptomen. Zo kan er in geval van een tweeling- of meerling-zwangerschap sprake zijn van:

  • Braken / overgeven (al vroeg in de zwangerschap)
  • (Extreem) veel last hebben van oprispingen & zuurbranden
  • Zeer snel buiten adem raken
  • Hevige rugpijn
  • Opgezwollen enkels
  • Spataders, striae & aambeien
  • Hoge bloeddruk

5. Hoge bloeddruk als je in verwachting bent van een tweeling

Verhoogde bloeddruk (hypertensie) is een veel voorkomende zwangerschapskwaal. Een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap wordt ook wel zwangerschapshypertensie genoemd. Zwangerschapshypertensie komt drie keer zo vaak voor tijdens een tweeling-zwangerschap dan gedurende een eenling-zwangerschap. Een te hoge bloeddruk is potentieel gevaarlijk, en dat geldt al helemaal tijdens je zwangerschap…

6. Zwangerschapsvergiftiging vanwege tweeling-zwangerschap

Een verhoogde bloeddruk kan de nieren van de moeder beschadigen, een vroeggeboorte in de hand werken, een laag geboortegewicht veroorzaken en in het ergste geval pre-eclampsie in de hand werken. Pre-eclampsie oftewel zwangerschapsvergiftiging kan levensbedreigend zijn voor zowel moeder als de ongeboren kinderen.

7. Grote kans op gebrek aan vitamines & mineralen bij tweeling

Bij een tweeling- of meerling-zwangerschap is de kans op een gebrek aan vitamines en/of essentiële mineralen relatief groot. Immers: hoe meer kinderen er in je buik zitten,  des te meer van alle essentiële voedingsstoffen je nodig hebt. Laat je dus goed informeren over de nodige vitamines, essentiële mineralen, essentiële aminozuren en essentiële vetzuren tijdens een meerling-zwangerschap!

8. Tweeling of meerling & vroeggeboorte

In veruit de meeste gevallen worden tweelingen en meerlingen te vroeg geboren. Soms worden ze een paar weken te vroeg geboren, maar een tweeling/meerling kan ook 11, 12, 13 of in extreme gevallen zelfs 16 weken te vroeg worden geboren. In zulke gevallen is de overlevingskans van je kindje relatief klein, en dient er hoe dan ook verregaande & intensieve medische zorg te worden verleend.

9. Laag geboortegewicht bij tweelingen & meerlingen

Omdat tweelingen en meerlingen doorgaans te vroeg geboren worden, hebben ze ook vaak een laag geboortegewicht. Het gemiddelde geboortegewicht van tweelingen is slechts 5 pond, terwijl dat voor eenlingen maar liefst 7 pond is. Een laag geboortegewicht kan gezondheidsklachten op latere leeftijd in de hand werken, maar dat hoeft niet.

10. Je hebt van alles 2 nodig!

Als je kinderen van verschillende leeftijden hebt, dan kun je spullen doorgeven van de oudste op de jongste. In geval van een tweeling of meerling heb je echter linea recta alles in meervoud nodig… Kleertjes, bedjes, buggy’s en ga zo maar door. Financieel gezien kan een tweeling of meerling dus behoorlijk nadelig zijn.

Tot slot

Het dragen van een tweeling of meerling is zwaar, maar ook het opvoeden en bekostigen vergt extra veel inzet. Op sociaal en financieel vlak kan een tweeling behoorlijk veel druk op je leven leggen. Maar weet je er het beste van te maken, dan is een tweeling natuurlijk helemaal geweldig!

Heb jij praktijkervaring met tweelingen of meerlingen? Laat hieronder jouw tips, adviezen, vragen, opmerkingen en verhalen achter in een reactie!

17 comments


  • Leko1989

    15 februari 2018

    Wij zijn ook in verwachting van een tweeling –voor de dames– enkel mijn vriendin is zwanger. :-) Het zullen onze 1ste kinderen worden. Mijn vriendin had het verwacht, maar ik was stomverbaasd. Nu bijna 10 weken ver en mijn vriendin is heel moe en heeft horizontale striemen, heeft ze al eventjes eigenlijk. Het enige dat mij zorgen baart ,behalve de fysieke en mentale moeilijke periode voor mijn vriendin, is dat wij –als vaders– niet méér verlof hebben voor een tweeling dan voor een eenling. Vooral omdat ik voor alle 3 wil zorgen. Hebben jullie soms tips voor de verdere zwangerschap en ook voor mij als toekomstige papa? Dank u wel!

  • Mama Ditje

    6 juni 2017

    Hallo, Bovenstaande informatie is gewoon realistisch. Het is nu eenmaal zo dat een tweelingzwangerschap meer risico’s meebrengt. Dit betekent echter niet dat de risico’s het niet waard zijn! Wij hadden twee kinderen toen we zwanger werden van onze tweeling. Vanaf 20 weken had ik last van bekkeninstabiliteit en natuurlijk is dat zwaar omdat de hele zwangerschap al wat zwaarder is, maar onze tweeling is met bijna 37 weken geboren, woog 5,5 en 6 pond en was na 2 dagen thuis uit het ziekenhuis. De eerste periode is qua verzorging intensief, maar inmiddels zijn onze meiden net 2 jaar geworden en blijft het krijgen van een tweeling een wonder, iets waar je in je zwangerschap soms veel voor over moet hebben, maar zeker in je hart moet koesteren! Ten slotte is het maar voor weinig mensen weggelegd!

    • Paul

      6 juni 2017

      Heeeeeel hartelijk gefeliciteerd, MD!

  • kim

    26 mei 2016

    Ik snap de tekst volledig. Ik heb m net opgezocht omdat ik immense rugpijn heb en mijn longen verpletterd worden. Was dan ook blij dat ik las dat dit normaal kan zijn. Het is zoals meneer zegt, louter informatief van wat je zou kunnen hebben. Er staan helemaal geen onwaarheden in. Als je geen klachten hebt zoveelste beter maar ik ben door deze site gerustgesteld. Dus dank je wel!

  • Babs

    3 september 2015

    Ik zie de negativiteit niet, hoor. Zelf ben ik zwanger van een tweeling en dit is mijn eerste zwangerschap. Ik weet dus niet wat me te wachten staat. Op veel websites wordt een romantisch beeld geschetst en als je op fora vraagt naar ongemakken of risico’s wordt je afgestraft: ‘Daar hoor je niet over na te denken’, ‘je moet alleen naar het positieve kijken’, of ‘Och, de kans dat het misgaat is zo klein’. Maar hoe klein dan? En wat kan er dan misgaan? Mijn zwangerschap krijgt echt geen zwart randje als ik weet wat me mogelijk te wachten staat, maar ik ben wel graag geïnformeerd over de mogelijkheden. Dat er een blog is die dit doet zonder alles door een roze bril te bekijken vind ik persoonlijk alleen maar prettig.

    • Paul

      3 september 2015

      Goed om te lezen dat iemand bovenstaande informatie over tweelingzwangerschappen en meerlingzwangerschappen kan waarderen. ;) Heel veel succes en sterkte toegewenst, maar natuurlijk ook heel veel plezier, evenals een probleemloos verloop!

  • Gaan we weer

    14 maart 2015

    Maar stel nou, dat je het net als ik zwaar hebt, en zojuist hebt gehoord dat je zwangerschapshypertensie hebt… Als je bij je eerste al pre-eclampsie hebt gehad… En nu weer aan datzelfde feest moet beginnen met een tweeling… En ook nog eens vele weken te vroeg. Mag ik me dan twee tellen “normaal” voelen door op deze website te stuiten. Happy Campers, gefeliciteerd, geniet ervan, klik weg, ga wat leuks doen! Maar gun ons die 2 realistische tellen.

  • felicia

    1 december 2014

    Ik vind het juist realistisch! Dan kun je je er ieder geval op instellen. Ouderschap is echt niet allemaal rozengeur en maneschijn, het heeft z’n leuke kanten, maar toch zeker ook hele pittige kanten. Nu weet je tenminste wat je kunt verwachten. Jammer genoeg horen mensen liever alleen maar over de roze wolk, maar zo is het helaas niet altijd. Ik vind het een goed stuk en wat ik ook vind is dat het taboe wel een keer doorbroken mag worden, bijvoorbeeld moeders die nooit eens eerlijk vertellen hoe zwaar de kraamtijd is en over de kraamtranen en over hoe pittig de eerste maanden zijn. Ik heb zelf 2 schatten van dochtertjes, ben echt super gelukkig met ze, zielsgelukkig met ons gezin, maar daarnaast durf ik ook ervoor uit te komen dat de roze wolk niet bestaat en dat er erg wordt geromantiseerd. Het is voral hard werken de eerste maanden, slaaptekort, heel emotioneel, jezelf kwijt zijn, echt even jezelf terugvinden. Groetjes, Felicia

    • melanie

      3 december 2014

      Ik heb 3 kinderen en nooit kraammanden gehad. Kijk met een goed gevoel terug op mijn kraamtijd en zweefde echt op een wolkje hoor. Het is wel heel kort door de bocht om te stellen dat die wolk niet bestaat omdat jij hem toevallig niet had. Ik heb wel zware zwangerschappen achter de rug met veel kwalen en complicaties. Maar dat betekend toch niet dat er iedereen zo’n zwangerschap heeft? Er hoeft geen roze wolk te zijn, maar om te zeggen dat het niet bestaat is net zo bekrompen als de stelling dat iedere pas bevallen vrouw zich op een roze wolk begeeft.

  • Arthur

    30 juli 2014

    Wauw, wat een negativiteit! En sluit me aan bij de meeste reacties: dit zijn geen tips maar meer beschrijvingen wat mis kan gaan… Ja je moet goed voorbereid zijn, maar volgens mij draagt deze website daar beperkt aan bij. Fijn dat er anderen (zie meeste andere reacties) hier ook zo overdenken. In de meeste gevallen verloopt een zwangerschap van meerlingen prima (vergelijkbaar met “normale” zwangerschappen.

    • Rosalie

      19 juni 2018

      Een kind is al een geschenk en meerdere al helemaal. Over een paar jaar zitten ze allemaal onder de pannen op een leuke school en weet je dat het het allemaal waard was. ;)

  • Paul

    29 juni 2014

    Bovenstaand stuk is geenszins negatief bedoeld; het zijn veeleer punten desgewenst rekening mee te houden. Als je dit leest kun je je er immers op anticiperen. Ben je je er vooraf niet van bewust, dan komen ze als een verrassing en word je er wellicht door overvallen. Ikzelf ben deel van een tweeling en mijn ouders zijn door een vreselijke tijd gegaan. Mijn broer en ik waren beiden vroeggeborenen en couveusekindjes. Ik had ernstig onderontwikkelde longen en een flinke groeiachterstand en werd direct na mijn geboorte per helikopter naar de andere kant van Nederland gevlogen, waar ik maanden in het ziekenhuis heb gelegen; mijn broer bleef achter in ’t betreffende, waardoor mijn ouders maandenlang stad en land hebben afgereisd in de ijle hoop op 2 gezonde kindjes. Mij hebben de artsen destijds in niet mis te verstane bewoording direct afgeschreven, maar dankzij aandringen van mijn moeder en een zeer kundig en gemotiveerd chirurg ben ik er uiteindelijk toch bovenop gekomen. Ik heb overigens mijn leven lang last gehad (overigens nog steeds) van gerelateerde longproblematiek, groeiachterstanden, motorische achterstanden en allerhande aanverwante gezondheidsklachten en kwalen. Ook in mijn familie komen veel tweelingen voor… ooms, aangetrouwde oom + broer, neef en nicht, achterneefje en achternichtje… Eveneens een heleboel tweelingen in mijn directe omgeving, en bij lange na niet allemaal even probleemloos. Mijn ervaring (evenals de algemene consensus) is dat een tweelingzwangerschap nu eenmaal vaker gepaard gaat met ongemakken en complicaties dan een ‘normale’ zwangerschap, dus het is toch alleen maar goed om hier op gewezen te worden en er op voorhand rekening mee te kunnen houden? Natuurlijk wordt de medische wetenschap steeds beter, maar dan nog snap ik de ophef van sommigen niet helemaal… Ben je van mening dat hier positievere tips zouden moeten staan, waarom laat je ze dan niet gewoon achter in een berichtje!? Dat zou pas getuigen van positiviteit! ;)

  • Pient

    2 november 2013

    Nou, inderdaad, wat een negativiteit! Schiet je toch niks mee op?

  • jolleke

    13 juli 2013

    Ikzelf ben deel van een tweeling en sommige symptomen heb ik, maar twijfel toch als ik ben. Veel plassen, tepels doen vreselijk pijn, rugpijn moe zijn, oprispen… Ik voel me vreselijk!

  • Sorpresa

    2 november 2012

    Het zijn ook geen tips, het is gewoon een rijtje van 10 dingen die eventueel zouden kunnen spelen. Nou hier ruim 32 weken onderweg met twee kindjes, nooit overgegeven, lage bloeddruk, geen opgezwollen enkels,spataders, striae of aambeien en beide kindjes hebben momenteel het gewicht van een eenling die zes dagen ouder is. Al die spookverhalen… natuurlijk is het zwaar, letterlijk, je zit een stuk voller waardoor je eerder dingen niet meer kan, maar het is toch een prachtig wonder!? En dat je alles dubbel moet hebben is ook niet helemaal waar, daarbij heb je vrienden, kennissen en marktplaats die het allemaal prima te doen maken.

    • els

      29 juni 2014

      helemaal mee eens! Bah, wat een negatieve waarschuwingstekst. Je kan pech hebben, maar ik heb ook geen klachten, nu 32 weken zwanger van een tweeling, voel me perfect, niet eens misselijk geweest en zo veel gekregen van mensen dat we een uitdragerij kunnen beginnen, we hebben alles dubbel en enkel een kinderwagen hoeven kopen! Dus, verheug je vooral als het er twee blijken te zijn! Je krijgt extra veel lieve aandacht in je zwangerschap van iedereen!

  • roger

    14 augustus 2012

    hoi,

    eerlijk gezegd zijn dit niet echt de tips die je zoekt als je samen in verwachting bent van een tweeling. als je dit allemaal leest zou je er bijna bang van worden, ik geloof dat dat niet echt de bedoeling is van het geven van tips . pfffff

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.