Peuters… Als je moeite hebt om gezond te eten en genoeg te sporten, kijk dan eens naar een peuter – daar kun je nog een hoop van leren!

1. Peuters zijn de hele dag in beweging

Vanaf het moment dat ze ‘s ochtends wakker worden tot het moment waarop ze ‘s avonds weer gaan slapen zijn peuters actief. Doordat ze de hele dag rennen, springen en huppelen, verbranden ze enorm veel calorieën. Ze kruipen over de vloer en voeren zonder reden de gekste capriolen uit. Draai de rollen eens om en leer van een peuter – hoe meer je beweegt, hoe meer energie je hebt en hoe fitter je je zult voelen. Je hoeft heus geen koprollen te maken over de werkvloer, maar loop eens naar iemand toe in plaats van de telefoon te pakken, of haal eens koffie voor de hele afdeling.

2. Ze stoppen met eten als ze vol zitten

Kinderen hebben geen moeite om dat laatste hapje te laten staan. Ze zijn doorgaans zelfs heel goed in het niet leeg eten van hun bord. Ze kunnen zelfs een enkel hapje van een koekje nemen en het verder met rust laten. Wanneer heb jij dat laatste restje chocolademousse voor het laatst laten staan, ook al zat je propvol? Probeer het eens en je zult merken dat je minder voedsel nodig hebt dan je je realiseert om verzadigd te raken.

3. Peuters accepteren hun lichaam

Peuters zijn trots op hun lichaam en hebben geen moeite met imperfecties, schrammen of blauwe plekken. Als jij je lichaam de hele dag bekritiseert, en daardoor slechte eetgewoontes ontstaan, neem dan eens de tijd om stil te staan bij wat je lichaam allemaal voor je doet. Zonder je lichaam ben je namelijk letterlijk en figuurlijk nergens.

4. Ze zijn erg flexibel

Kinderen kunnen buigen, draaien en strekken in elke mogelijke richting. Waarom? Omdat ze het iedere dag oefenen. Als volwassenen verliezen we onze flexibiliteit omdat we onze spieren niet genoeg strekken. Neem iedere dag eens een paar minuten om wat rek- en strekoefeningen of yoga te doen.

5. Peuters slapen voldoende

Kinderen zijn altijd op hun best omdat ze tijdens de dag kort slapen en ‘s avonds op tijd naar bed gaan. Hun batterij wordt op die manier regelmatig ververst en is in de ochtend helemaal opgeladen. Wanneer kon jij dat voor het laatst over jezelf zeggen? Zet de TV, computer en mobiele telefoon uit en zorg dat je genoeg nachtrust krijgt.

Wat heb jij geleerd van peuters? Deel jouw bevindingen in een berichtje hieronder!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.