Indalen baby: Hoe werkt indeling bij zwangerschap?

Family & Friends · Door Ilse

Indaling-zwangerschapIndalen betekent dat je ongeboren kindje een stuk naar onder zakt ter voorbereiding op de bevalling. Dit proces is voor iedere moeder anders en heeft verschillende voor- en nadelen…

Indalen baby – Hoe gaat indalen in zijn werk?

Je kindje zal voordat hij/zij gaat indalen een lighouding aannemen die voor hem/haar het prettigst is (voorkeurshouding). In het gunstigste geval is dat met het hoofdje naar beneden (hoofdligging), maar het kan ook zijn dat je kindje met zijn/haar billetjes naar beneden gaat liggen (stuitligging). Hoe dan ook: bij het indalen zakt meestal het hoofdje – en soms het achterwerkje – tot diep in de bekken, waardoor de baby klem komt te liggen. In sommige gevallen kan de baby van een stuitligging naar een hoofdligging worden gedraaid; na het indalen is draaiing niet meer mogelijk.

Indalen baby – Wanneer vindt indaling plaats?

Het indalen begint meestal tussen week 30 en week 32. In week 35 is het indalen meestal voltooid. Als de op handen zijnde bevalling niet je eerste is, dan kan het zijn dat het indalen pas veel later begint. Sterker nog: in sommige gevallen vindt er helemaal geen voorbereidende indaling plaats, maar daalt de baby pas in op het moment dat je daadwerkelijk bevalt. Er is dus geen reden tot paniek wanneer je kindje in week 36 of 37 nog niet is ingedaald. Als je kindje al in week 30 begint in te dalen is er ook niks aan de hand; dit vergroot de kans op vroeggeboorte namelijk niet.

Indalen baby – De voordelen van indaling

Hoewel een indaling niet noodzakelijk is, kan het wel erg prettig zijn. Als je baby is ingedaald, ontstaat er namelijk meer ruimte onder je longen, waardoor je weer wat makkelijker kunt ademhalen. En belangrijker nog: hoe dieper je kindje al is ingedaald voorafgaand aan de bevalling, des te korter de weg die hij/zij nog dient af te leggen tijdens de bevalling.

Indalen baby – De nadelen van indaling

Indaling kan ook praktische nadelen met zich meebrengen. Zo kun je last krijgen van indalingspijn. Deze pijn kan zich uiten in de vagina, liezen en/of onderbuik. Ook kunnen indalingsweeën ontstaan die gepaard gaan met harde buiken en hevige trekkende bandenpijn. Bovendien wordt het lopen lastiger, omdat je je kindje erg ‘laag’ met je meedraagt.

19 comments


  • Mama

    18 augustus 2016

    Ik ben 37 weken en kleine is al lang ingedaald. Nu was ik nieuwsgierig of ik al ontsluiting had. Maar daar word ik niet helemaal wijs uit. Nu lijk ik wel heel duidelijk de schedel te voelen. HEEL HARD EN ROND. Wel met nog weefsel er tussen hoor. Maar vroeg ik me af is dit normaal of kan dit betekenen dat de bevalling snel op gang zal komen. De eerste kwam met 37.3 weken in 4 uur.

  • de boeck xena

    19 januari 2016

    Hey ik ben xena ik ben nu al 37 weken en mijn kindje is nog niet ingedaald ZE zit zo boven mijn bekken kan iemand mij tips geven hoe ik mij kindje kan laten dalen danku

    • Karolina

      24 januari 2016

      Beste Xena. Indaling daar kan je niks aan doen. Als je lichaam er klaar voor is, daalt je kindje vanzelf in. Als dit je eerste zwangerschap is kan het zelf gebeuren op het moment dat je aan het bevallen ben. Dat had ik ook met mijn eerste. Nu ben ik 33 weken zwanger van mijn 3e kind, maar die ligt al volledig ingedaald. Dus maak je geen zorgen, voor je het weet is het al zo ver. Geniet nog van je zwangerschap, je ben al bijna. Succes! ;) Groetjes, Karolina

    • Fanny

      18 februari 2016

      Ja trappen op en neer lopen helpt ook om u kindje te laten zakje

    • Fanny

      18 februari 2016

      Trappen op en neer lopen helpt u kind zakken . Grtj

  • AppelSientje

    3 september 2014

    De steken bij je onderrug, vagina en anus kunnen ook door je darmen worden veroorzaakt doordat je je ontlasting kwijt moet. Hoe verder je in de zwangerschap bent, des te verder de harde buiken in aantal toenemen. Bij een simpel plasje kan je al een harde buik krijgen. Zelfs ook als je kindje zich maar even verplaatst. Bij de tweede voelt het meestal allemaal heftiger. Dat komt ook doordat je buikspieren wat losser en slapper zijn geworden. Je kind maakt ook vanaf 24 weken een groeispurt en dat voel je. Het blijft altijd een verassing, maar zeker niet om te stressen.

    • sylvia

      8 oktober 2014

      Hoi, ze zeggen dat ik 33 weken zwanger ben, maar naar mijn gevoel ben ik verder. Gisteren ben ik echter een propje kwijt geraakt en kreeg een helse druk op mijn buik. En vandaag als de baby erg veel beweegt, voel ik heel veel steken. Ik heb de hele dag door steken en dat is erg pijnlijk. Wat moet ik dan doen, weet jij het?

  • wendy

    30 mei 2014

    ik ben nu 32 tot 33 weken zwanger. ik denk dat mijn kindje nu ook flink aan het indalen is. ik heb de laatste 2 a 3 weken veel last van mijn onderbuik het is net of ik voortdurend naar het toilet moet gaan. Het is ook precies of ik iets voel bewegen onderin mijn vagina. Bij het lang rechtstaan en wandelen voelt het aan alsof er iets onderuit mij gaat vallen. Pffff, dit is zeker geen pretje. binnen 6 dagen mag ik terug naar de gynaecoloog; dan weet ik weer wat meer. Groetjes, Wendy

    • salina

      28 augustus 2014

      Hoi Wendy. Ik ben 31 weken zwanger en heb precies dezelfde klachten als jij. Weet jij al wat het is?

  • Anne

    14 mei 2014

    Hallo, Bij mijn eerste was er een gedeeltelijke indaling met 29 weken, maar nu ligt het weer op de bekkenbodem? Reacties hierop zijn welkom!

    • Anne

      2 juni 2014

      Met 29 weken beweeglijk in bekken. :) Met 35 OP het bekken. :( Met 37 weer beweeglijk IN bekken. :) Met 38 weer op bekken… Wat nu? Denk dat het indaling is…?

  • Anne

    19 oktober 2013

    Hoi dames! Ik ben op dit moment 36 en een halve week zwanger, en ken al deze pijntjes goed! Vaak tussen 30 en 40 weken kan je last krijgen van je darmen omdat je kindje steeds meer ruimte nodig heeft. De krampen in je darmen houdt daardoor langer aan, dus kan inderdaad zijn dat je dat behoorlijk voelt! Ik kan er soms helemaal beroerd van worden! En harde buiken zijn vaak ook erg vervelend… Ik kreeg m’n harde buiken en tegelijkertijd m’n indalingsweeën, werd er echt niet vrolijk van! Heb je heel erg last van harde buiken en indalingsweeën, pak een kruik die je al hebt voor je baby, ga lekker relaxed onder een deken liggen en leg de kruik tegen je buik aan. Je hebt er echt minder last van! Daarom dat ze ook als tip geven als je bevalling begonnen is, om je weeën op te vangen in een warme ruimte of onder een warme douche. Heb je echt te veel last van harde buiken, neem dan meer rust. Zodra je meer rust neemt, merk je dat de harde buiken in kracht, pijn en tijd afnemen. Het is een geheugensteuntje van je lichaam om je energie te gaan sparen! Je hebt die energie straks hard nodig! Hebben jullie ook last van heftig brandend maagzuur? Mochten de grootmoeder’s tips niet helpen… bij de huisarts heb je een drankje, die niet schadelijk is voor je kindje, die echt helpt! Smaakt een beetje naar vloeibare Rennie… heb je er ’s nachts last van waardoor je niks kan halen bij je huisarts? Zorg voor vanille vla in huis! Paar goede happen nemen en daarna pas weer zodra je merkt dat het weer omhoog komt… het werkt! Geen vanille vla in huis maar wel melk? Melk tot lauw/warm verwarmen in de magnetron. Kan ook even voor verlichting zorgen! Succes allemaal tijdens de zwangerschap en laatste loodjes! Xx

  • Bella

    8 juli 2013

    Hallo Dames, Ik had een vraagje… ik ben eigenlijk op zoek naar de oorzaak van mijn pijntjes, haha. Als ik soms loop, zit, sta, lig, maakt niet uit, dan krijg ik een enorme steek van beneden! Ik heb ook het gevoel dat z’n hoofdje en armen heel erg naar beneden zitten. Ik voel soms echt bewegingen in m’n schede zeg maar… En ik heb ook steeds vreselijke ongesteldheidspijnen die zeker een halfuur aanhouden… Heeft iemand dit ook weleens gehad of weet iemand wat dit is? Ben nu 40 weken (uitgerekend 08/07/13). Groetjes, Bella

    • Reinalda

      15 juli 2013

      Hoi Bella, Al bevallen? Ik ben 30 weken en ik heb ook geregeld ongesteldheidspijn. Dat houdt ook zo lang aan, soms langer… De verloskundige zegt dat ieder lichaam andere pijntjes heeft; zoals nu wordt ik wakker met pijn alsof ik kramp heb en moet poepen. Ik weet ook niet wat dat is. We merken het gauw genoeg. Geniet van je kleine! Groetjes, Reinalda

  • Anke

    2 mei 2013

    Ik ben nu 25 weken zwanger en ik denk dat ik ’s nachts soms indalingspijn voel. Ik heb dan een hevige pijn in mijn onderbuik en terwijl ook in mijn vagina en anusregio…
    Zou het kunnen dat dat ook al indalingspijn is? Het voelt anders als bandenpijn..
    Ik heb ’s avonds ook regelmatig harde buiken en ’s nachts ook als ik ga plassen.

    • Charly

      30 januari 2017

      Hoi! Dat heb ik ook al een aantal weken en ben pas 28 wkn zwanger… hoe verliep het bij jou?

  • francisca

    15 september 2012

    ik ben 31 weken en 3 dagen en de mijne is al aan het indalen of dat al voledig is weet ik niet heb donderdag weer groei echo dus dan weet ik ook weer meer ben benieuwd..
    en
    ik denk dat je 2ekindje later indaald omdat je lichaam ook weet wat het is .,,
    je lichaam maakt t ook voor de 2e x mee.

  • Liesbeth

    20 maart 2012

    Waarom daalt het kindje bij een eerste zwangerschap vaak eerder in dan bij volgende zwangerschappen???

  • Femke

    26 mei 2011

    Ik ben nu 32 weken & 4 dagen zwanger, en m’n kindje is al flink aan ’t indalen. Dat voel ik echt de hele dag, nu lees ik dat er geen grotere kans op vroeggeboorte daardoor is. Wat wel steeds in m’n hoofd rond spookt… Met de 1ste heb ik dit zo niet gevoeld, ja pas op t einde.
    Nog ’n paar weekjes wachten en dan hebben we onze kleine spruit in de armen. Nu al indalen of niet?

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.