Harde-buikenDe baarmoeder is eigenlijk één grote spier. Harde buiken ontstaan doordat de baarmoederspier zich kortstondig samentrekt. Een harde buik is dus eigenlijk een vorm van spierverkramping die geen pijn doet, maar ook allerminst prettig is te noemen. Hieronder vind je 4 tips m.b.t. harde buiken.

Harde buik – Tip 1: Oefenweeën

Een harde buik is eigenlijk niets meer of minder dan een zeer milde oefenwee die door allerlei factoren kan worden uitgelokt. Harde buiken zijn in principe niets om je zorgen over te maken. Ze bereiden je lichaam simpelweg voor op de “echte” weeën die nodig zijn om je baby ter wereld te laten komen.

Harde buik – Tip 2: Ademhalingsoefeningen

Als je regelmatig last hebt van harde buiken, dan kan dat een teken zijn dat je rustiger aan moet doen (te veel lichamelijke en/of mentale stress). Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om tot rust te komen en harde buiken te voorkomen. Op zwangerschapscursus leer je doorgaans efficiënte en effectieve ademhalingsoefeningen. Ook liggen in een warm bad of met een warme kruik in de rug kan verlichting brengen bij harde buiken.

Harde buik – Tip 3: Snelle groei & beweging

Een harde buik is doorgaans niet alleen onschuldig, maar zelfs positief te noemen. Een harde buik wijst namelijk in veel gevallen op een gestadige en bestendige groei van je kindje. Wanneer je kindje (of de baarmoeder) een groeispurt doormaakt, dient het spierweefsel in relatief korte tijd flink op te rekken, waardoor een harde buik ontstaat. Hetzelfde geldt als je ongeboren baby een beweeglijk druktemakertje is en zijn of haar energie botviert op de baarmoederwand.

Harde buik – Tip 4: Ontsluiting

Als je ontsluiting hebt, kan een harde buik meer zijn dan een oefenwee. Denk je dat je ontsluiting hebt, neem dan direct contact op met je gynaecoloog. De kans is dan namelijk groot dat je vroegtijdig gaat bevallen. Je verloskundige of gynaecoloog kan vaststellen of je daadwerkelijk ontsluiting hebt. Ook als een harde buik gepaard gaat met pijn, bloedverlies en/of vochtverlies dien je direct contact op te nemen met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige.

Een harde buik kan eventueel ook ontstaan door seks, een orgasme, een volle blaas, plotseling opstaan, bukken of een blaasontsteking.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.