Indalen baby: Hoe werkt indeling bij zwangerschap?

Family & Friends · Door Ilse

Indaling-zwangerschapIndalen betekent dat je ongeboren kindje een stuk naar onder zakt ter voorbereiding op de bevalling. Dit proces is voor iedere moeder anders en heeft verschillende voor- en nadelen…

Indalen baby – Hoe gaat indalen in zijn werk?

Je kindje zal voordat hij/zij gaat indalen een lighouding aannemen die voor hem/haar het prettigst is (voorkeurshouding). In het gunstigste geval is dat met het hoofdje naar beneden (hoofdligging), maar het kan ook zijn dat je kindje met zijn/haar billetjes naar beneden gaat liggen (stuitligging). Hoe dan ook: bij het indalen zakt meestal het hoofdje – en soms het achterwerkje – tot diep in de bekken, waardoor de baby klem komt te liggen. In sommige gevallen kan de baby van een stuitligging naar een hoofdligging worden gedraaid; na het indalen is draaiing niet meer mogelijk.

Indalen baby – Wanneer vindt indaling plaats?

Het indalen begint meestal tussen week 30 en week 32. In week 35 is het indalen meestal voltooid. Als de op handen zijnde bevalling niet je eerste is, dan kan het zijn dat het indalen pas veel later begint. Sterker nog: in sommige gevallen vindt er helemaal geen voorbereidende indaling plaats, maar daalt de baby pas in op het moment dat je daadwerkelijk bevalt. Er is dus geen reden tot paniek wanneer je kindje in week 36 of 37 nog niet is ingedaald. Als je kindje al in week 30 begint in te dalen is er ook niks aan de hand; dit vergroot de kans op vroeggeboorte namelijk niet.

Indalen baby – De voordelen van indaling

Hoewel een indaling niet noodzakelijk is, kan het wel erg prettig zijn. Als je baby is ingedaald, ontstaat er namelijk meer ruimte onder je longen, waardoor je weer wat makkelijker kunt ademhalen. En belangrijker nog: hoe dieper je kindje al is ingedaald voorafgaand aan de bevalling, des te korter de weg die hij/zij nog dient af te leggen tijdens de bevalling.

Indalen baby – De nadelen van indaling

Indaling kan ook praktische nadelen met zich meebrengen. Zo kun je last krijgen van indalingspijn. Deze pijn kan zich uiten in de vagina, liezen en/of onderbuik. Ook kunnen indalingsweeën ontstaan die gepaard gaan met harde buiken en hevige trekkende bandenpijn. Bovendien wordt het lopen lastiger, omdat je je kindje erg ‘laag’ met je meedraagt.