Infuus veroorzaakt ontstoken & pijnlijke ader…

Health · Door Ilse

Gerda K. stelde de volgende vraag aan Gezondr:

Ik kreeg onlangs een infuus in mijn hand voor een roes bij gastroscopie. De infuus deed direct al pijn en de roes werkte helemaal niet. Momenteel heb ik erge pijn bij die plek van het infuus zat, en het lijkt alleen maar erger te worden… Wat kan ik eraan doen?

Hierbij de nodige uitleg over het verdovingsinfuus & pijn of ontsteking van de ader waarin het infuus wordt vastgeprikt…

Roes via infuus

Een roes oftewel “roesje” is een alternatieve benaming voor een hele lichte narcose voor een medische ingreep. Een roes is eigenlijk een slaperig, bedwelmend en ontspannen gevoel dat je krijgt door toedoen van verdovende middelen. Je verliest bij een roes niet je volledige bewustzijn, waardoor je instructies kunt blijven opvolgen.

Je hartslag en ademhaling worden gedurende de behandeling gecontroleerd via een knijpsensor op je vinger. Omdat de narcose zeer licht is, wordt je vrij gemakkelijk en snel weer “wakker”. Bovendien heb je niet veel tijd nodig om na de behandeling weer bij zinnen te komen. Een roes is daarom een relatief patiëntvriendelijke vorm van verdoving.

Infuus…

Bij sommige (kijk)operaties – zoals een gastroscopie – wordt een roes toegediend middels een infuus (intraveneuze sedatie). Een infuus bestaat uit een holle naald die in een ader wordt gestoken en verbonden is aan een zakje met verdovingsvloeistof. Het infuus met het verdovende middel wordt meestal in een ader van de hand, pols of arm vastgezet.

Waarom een infuus?

Het is enorm efficiënt om een verdovend middel via een infuus rechtstreeks in de bloedbaan toe te dienen. De arts behoudt zodoende namelijk optimale controle over de toegediende dosis van het verdovende middel. Het infuus kan immers op elk moment worden stopgezet.

Bovendien wordt met intraveneuze sedatie het snelste resultaat geboekt. Veel sneller dan met orale pillen, zetpillen, verdovende crèmes of het inhalatie van gassen. Het gebruik van infusen en injectiespuiten is dan ook de meest gebruikte verdovingstechniek ter wereld.

Infuus inbrengen

Het is belangrijk dat een infuus goed wordt ingebracht. Als een infuus door een deskundige wordt aangebracht in de hand of arm, dan is de kans groot dat dit goed (lees: zonder complicaties) gebeurt. Het vakkundig “aanprikken” van een infuus doet altijd pijn, maar niet uitermate hevig. De prik duurt bovendien maar heel kort en als het infuus eenmaal zit, voel je er niks meer van.

In zeldzame gevallen wordt er een zenuw geraakt bij het inbrengen van het infuus. Dit is geen beroepsfout, maar een “risico van het vak”. In dat geval wordt door de patiënt hevige tot extreme pijn ervaren. Dit moet je als patiënt zijnde direct aangeven, want bij het raken van een zenuw moet het infuus direct worden verwijderd en elders worden ingebracht.

Als de geraakte zenuw na de operatie pijn blijft doen, dan kan een ontstekingsremmende pijnstiller zoals ibuprofen uitkomst bieden. Bij complicaties dient een arts te worden geraadpleegd.

Nadelen & complicaties van een infuus

Een infuus gaat gemiddeld 3 tot 5 dagen mee voordat het aan vervanging toe is. Soms is dit echter al binnen één dag het geval, maar soms pas na 10 dagen. Directe vervanging is noodzakelijk als het infuus verstopt raakt. De noodzaak tot vervanging is echter niet het enige nadeel van infusen. Zo kan een infuus de volgende klachten en symptomen teweegbrengen:

  • Flebitis (aderontsteking)
  • Beperking van mobiliteit
  • Bijwerkingen van medicatie

Vooral een ontsteking van je ader is een veelvoorkomend gevolg van een infuus. Dit is waarschijnlijk ook hetgeen waar de vragensteller last van heeft.

Ontstoken ader door infuus

e lichaam houdt niet van lichaamsvreemde stoffen of spullen. Een infuus wordt – net als een splinter – aangevallen door antilichamen. Hetzelfde geldt door de lichaamsvreemde stoffen die worden ingespoten via het infuus. Door het infuus en de verdovende medicatie kan een flinke ontstekingsreactie in je ader optreden. Dit wordt ook wel een aderontsteking oftewel flebitis genoemd.

Flebitis wordt gekenmerkt door pijn en roodheid van de insteekplaats van het infuus. As de ontsteking zich uitbreid naar de naastgelegen aders, worden meerdere aders opgezet, warm en zeer pijnlijk. Een aderontsteking door een verdovingsinfuus kan zich uitbreiden van je hand of pols tot aan je elleboog en verder omhoog.

In het artikel van Gezondr over aderontsteking kun je alles lezen over de behandeling van flebitis…

Tot slot

Bij een aderontsteking door een infuus kan een crème met een antistollingsmiddel en/of ontstekingsremmer het herstel bespoedigen. Daarnaast kan de pijn worden onderdrukt met ibuprofen. Het genezingsproces van een ontstoken ader door een infuus kan overigens een hele poos duren, soms zelfs meerdere maanden.

Heb jij ervaring met complicaties door een infuus? Laat hieronder weten wat er misging met jouw infuus en wat jouw klachten & symptomen waren…