Gerda K. stelde de volgende vraag aan Gezondr:

Ik kreeg onlangs een infuus in mijn hand voor een roes bij gastroscopie. De infuus deed direct al pijn en de roes werkte helemaal niet. Momenteel heb ik erge pijn bij die plek van het infuus zat, en het lijkt alleen maar erger te worden… Wat kan ik eraan doen?

Hierbij de nodige uitleg over het verdovingsinfuus & pijn of ontsteking van de ader waarin het infuus wordt vastgeprikt…

Roes via infuus

Een roes oftewel “roesje” is een alternatieve benaming voor een hele lichte narcose voor een medische ingreep. Een roes is eigenlijk een slaperig, bedwelmend en ontspannen gevoel dat je krijgt door toedoen van verdovende middelen. Je verliest bij een roes niet je volledige bewustzijn, waardoor je instructies kunt blijven opvolgen.

Je hartslag en ademhaling worden gedurende de behandeling gecontroleerd via een knijpsensor op je vinger. Omdat de narcose zeer licht is, wordt je vrij gemakkelijk en snel weer “wakker”. Bovendien heb je niet veel tijd nodig om na de behandeling weer bij zinnen te komen. Een roes is daarom een relatief patiëntvriendelijke vorm van verdoving.

Infuus…

Bij sommige (kijk)operaties – zoals een gastroscopie – wordt een roes toegediend middels een infuus (intraveneuze sedatie). Een infuus bestaat uit een holle naald die in een ader wordt gestoken en verbonden is aan een zakje met verdovingsvloeistof. Het infuus met het verdovende middel wordt meestal in een ader van de hand, pols of arm vastgezet.

Waarom een infuus?

Het is enorm efficiënt om een verdovend middel via een infuus rechtstreeks in de bloedbaan toe te dienen. De arts behoudt zodoende namelijk optimale controle over de toegediende dosis van het verdovende middel. Het infuus kan immers op elk moment worden stopgezet.

Bovendien wordt met intraveneuze sedatie het snelste resultaat geboekt. Veel sneller dan met orale pillen, zetpillen, verdovende crèmes of het inhalatie van gassen. Het gebruik van infusen en injectiespuiten is dan ook de meest gebruikte verdovingstechniek ter wereld.

Infuus inbrengen

Het is belangrijk dat een infuus goed wordt ingebracht. Als een infuus door een deskundige wordt aangebracht in de hand of arm, dan is de kans groot dat dit goed (lees: zonder complicaties) gebeurt. Het vakkundig “aanprikken” van een infuus doet altijd pijn, maar niet uitermate hevig. De prik duurt bovendien maar heel kort en als het infuus eenmaal zit, voel je er niks meer van.

In zeldzame gevallen wordt er een zenuw geraakt bij het inbrengen van het infuus. Dit is geen beroepsfout, maar een “risico van het vak”. In dat geval wordt door de patiënt hevige tot extreme pijn ervaren. Dit moet je als patiënt zijnde direct aangeven, want bij het raken van een zenuw moet het infuus direct worden verwijderd en elders worden ingebracht.

Als de geraakte zenuw na de operatie pijn blijft doen, dan kan een ontstekingsremmende pijnstiller zoals ibuprofen uitkomst bieden. Bij complicaties dient een arts te worden geraadpleegd.

Nadelen & complicaties van een infuus

Een infuus gaat gemiddeld 3 tot 5 dagen mee voordat het aan vervanging toe is. Soms is dit echter al binnen één dag het geval, maar soms pas na 10 dagen. Directe vervanging is noodzakelijk als het infuus verstopt raakt. De noodzaak tot vervanging is echter niet het enige nadeel van infusen. Zo kan een infuus de volgende klachten en symptomen teweegbrengen:

 • Flebitis (aderontsteking)
 • Beperking van mobiliteit
 • Bijwerkingen van medicatie

Vooral een ontsteking van je ader is een veelvoorkomend gevolg van een infuus. Dit is waarschijnlijk ook hetgeen waar de vragensteller last van heeft.

Ontstoken ader door infuus

e lichaam houdt niet van lichaamsvreemde stoffen of spullen. Een infuus wordt – net als een splinter – aangevallen door antilichamen. Hetzelfde geldt door de lichaamsvreemde stoffen die worden ingespoten via het infuus. Door het infuus en de verdovende medicatie kan een flinke ontstekingsreactie in je ader optreden. Dit wordt ook wel een aderontsteking oftewel flebitis genoemd.

Flebitis wordt gekenmerkt door pijn en roodheid van de insteekplaats van het infuus. As de ontsteking zich uitbreid naar de naastgelegen aders, worden meerdere aders opgezet, warm en zeer pijnlijk. Een aderontsteking door een verdovingsinfuus kan zich uitbreiden van je hand of pols tot aan je elleboog en verder omhoog.

In het artikel van Gezondr over aderontsteking kun je alles lezen over de behandeling van flebitis…

Tot slot

Bij een aderontsteking door een infuus kan een crème met een antistollingsmiddel en/of ontstekingsremmer het herstel bespoedigen. Daarnaast kan de pijn worden onderdrukt met ibuprofen. Het genezingsproces van een ontstoken ader door een infuus kan overigens een hele poos duren, soms zelfs meerdere maanden.

Heb jij ervaring met complicaties door een infuus? Laat hieronder weten wat er misging met jouw infuus en wat jouw klachten & symptomen waren…

43 Reacties

 1. Ik ben sinds gisteren terug thuis van ht ziekenhuis en had een infuus toen ze het infuus gestoken hadden 5min erna had ik al direct pijn tot hij eruit mogt nu is de ader dik en mn huid rood op mn hand wat kan ik daaraan doen iemand tips?

 2. Hallo, Gisteren een colonoscopie moeten ondergaan waarvoor ik via infuus onder narcose ben gebracht. Ze hadden in men rechter onderarm geprikt en infuus zat voor mij goed (niet echt pijnlijk). Op de tafel probeert de anesthesist, wat ik veronderstel, anesthesie in te spuiten via het infuus, maar i.p.v. door de ader te gaan, kwam dit onder de huid terecht en vormde dit een bol onder de huid. Daarna probeerde ie dit er terug uit te duwen en zuigen met een spuit. Ondertussen een ander infuus geprikt en 2 tellen later was ik vertrokken. Nu ben ik terug thuis, en had deze nacht al extreem veel pijn in mijn onderarm. Precies waar het verkeerde infuus zat en de bobbel van het toegediende vocht was. Straalt ook nog uit naar boven. Voelt heel hard en, en elke strekking of plooiing van de arm is heel pijnlijk. Staat ook rood. Nu maak ik mij zorgen over wat dit kan zijn en of dit zonder behandeling terug weggaat.

 3. Heb een knobbel op mijn arm, sinds 9 jaar al. Maar nu begin ik pijn te voelen, met de minste aanraking. 3 jaar geleden bij de dokter geweest. Die gaf mij het advies, zolang je geen pijn voelt niets laten doen. Maar nu wordt het toch erger… Wat moet ik doen? Foutje van het ziekenhuis? Wie draait er op voor de kosten?

 4. Vreselijke pijn van infuus hele week in ziekenhuis, en nu ook thuis! Voelde alsof er CONTINU een naald door m’n huid werd geprikt! 2e dag: hand beetje gezwollen maar hele onder arm vreselijke pijn bij de lichtste aanraking! Midden in de nacht bereikte ik mijn maximale pijngrens (erger dan hernia) en werd infuus naar ander arm verhuisd. Helaas na 24h gebeurde precies hetzelfde!… Oxicodon 20mg, paracetamol etc. hielp niets… De behandeling stoppen was voor mij geen optie. De laatste nacht kon ik alleen opgerold liggen van de stekende snijdende pijn totdat ze ’s ochtends eindelijk de infuus verwijderde. Thuis 4 dagen verder: zwelling is weg, alleen nog brandend gevoel langs beide armen,verharde spier plekken en ader hard als touw boven infuus insteek plek .Kracht zetten lukt nog niet. Mijn vraag is wat is er aan de hand?? Insteek plek is nooit rood of dik geweest. Zal nu elk infuus zo’n hel zijn? Ik kreeg de indruk dat ik een zeldzaam geval was (vond mezelf vreselijk zwak!), nu lees dat meerdere patiënten hier last van hebben en even min weten wat ze met de pijn moeten de volgende keer…

  • Beste Lezer, ik zou naar de huisarts gaan i.v.m. mogelijke trombose in je armen. Zelf ben ij op 29 oktober 2018 geopereerd en kreeg een infuus linkerhand die gelijk pijn deed. Hij werkte niet en toen heeft de anesthesioloog een extra infuus in mijn rechterhand geplaatst die ook niet werkte maar geen pijn deed. De derde infuus heeft de anesthesioloog in zijkant geplaatst. Nou had ik vreselijk veel pijn aan mijn linkerhand/arm. Meerdere malen doorgegeven in het ziekenhuis en ik moest het in de gaten houden. Uiteindelijk waren mijn aders pijnlijk, hard en warm. Bij mijn huisarts gekomen stuurde hij met gelijk voor een echo in het ziekenhuis. Daar constateerde ze dat ik gelijk naar de SEH moest. Allemaal onderzoeken zoals bloedonderzoek, röntgenfoto’s longen, hartfilmpje bloeddruk, saturatie koorts en vele vragen van de dienstdoende arts. Uitslag: Diep veneuze trombose arm en moest gelijk aan de bloedverdunners waar ik na twee afspraken en bloedprikken bij de internist nog tot eind augustus 2019 aan vast zit, dit omdat mijn aderen tot mijn elleboog nog dicht zitten en pijnlijk zijn. Heb veel klachten van de trombose. Bij een trombose-arm hoef je niets te zien zoals een trombosebeen, maar kan wel gevaar op leveren voor een eventuele longembolie wat dodelijk kan zijn. Dus ga alstublieft naar je huisarts. Met vriendelijke groet, Kaat

 5. Ik heb vandaag 2 weken geleden een infuus op mijn handpalm gehad. Die deed al verschrikkelijk veel pijn bij aanprikken, maar ziekenhuis zei dat die goed zat. Alleen nu heb ik ook bijna 2 weken extreem pijn op de knokkels van de pols. Soms rood en warm. Trekt wat door naar de zijkant. Paar keer gebeld. Koelen is advies en pijnstilling die ik toch gebruik voor de schouder na de operatie moet voldoende zijn. Maar ik blijf er echt enorm last van houden. Bij elke beweging of aanraking. Wat kan dit zijn?

  • Dit zou een flebitis / aderontsteking kunnen zijn, maar wellicht heeft men per ongeluk een zenuw aangeprikt?

  • Ik ben gisteravond bij de dokter geweest. Heb ibuprofen 600 gekregen. Zit tegen een ontsteking aan.

  • Is er sprake van een aderontsteking (flebitis) of zenuwontsteking (neuritis)? Overigens vind ik “tegen een ontsteking aan zitten” eigenlijk wel een aparte diagnose van je arts. Iets is immers ontstoken of niet… Iets kan licht ontstoken of zwaar ontstoken zijn, maar hoe bepaal je in hemelsnaam of iets ‘bijna ontstoken’ of ‘zo goed als ontstoken’ is? Ik kom zo 1-2-3 niet op de symptomen van een bijna-ontsteking. :/ Zie desgewenst ook:

 6. Afgelopen vrijdag infuus gekregen voor een operatie. Na 11! Keer geprikt te zijn, hebben ze uiteindelijk een infuus met behulp van een echo apparaat in mijn voet kunnen plaatsen. Het schijnt dat ik rol-aders? heb. Nu een hele pijnlijke voet met een rode streep. Kan mijn voet niet goed buigen en ook niet goed lopen nu. Is dit normaal of heeft iemand advies voor mij wat nu te doen?

  • Zie de link naar het artikel over aderontstekingen in de tekst hierboven…

 7. Christiane: vier weken geleden een infuus gehad, echter het doet nog steeds zeer, de halve rechter onderarm doet zeer, het wordt erger als ik ah typen ben of met de muis beweeg, dat ik elke nog steeds ibuprofen dien te slikken, de pijn straalt ook door naar de duim, ik ben niet naar de huisarts gegaan want twee jaar geleden had ik hetzelfde in de andere arm met een ontstoken ader in mijn wijsvinger, echter de huisarts had geen medicatie voorgeschreven en het doet nog steeds geregeld pijn, vooral met deze pijn, begint dat andere ook zeer te doen.

 8. Jolanda Offerman Reageer

  In 2014 voor een operatie van een gescheurde galblaas is een infuus aangelegd. Ging moeizaam. Na de operatie is mijn lichaam volgelopen en opgeblazen door het vocht en medicijnen die ik toegediend kreeg. Nierfunctie 0 en vocht achter longen. Gevolgen van breuk in het infuus. Sindsdien kamp ik met duizeligheid, benauwdheid, overbelast spierletsel en zenuwstelsel. Kan dit een gevolg hiervan zijn?

  • Op 31 oktober ben ik met hartritmestoornissen bij de huisarts opgehaald door een ambulance. Er werd een infuusnaald in mijn linkerhand geplaatst. Na een paar dagen klaagde ik in mijn ziekenhuisbed over een pijnlijke hand en pols. De infuusnaald werd verwijderd en met koelpacks werd mij pijnlijke plek gekoeld. In mijn rechter pols werd vervolgens een infuusnaald geplaatst. Hier werd antibiotica gegeven. De zoutoplossing die erna werd gegeven, deed me niet goed. Mijn hand zette op en ook hier werd de infuusnaald verwijderd. Ik ben inmiddels ontslagen, maar heb een pijnlijke linker hand en pols. Aan de meest linkse kant zit een rode plek en harde schijf in mijn pols zit een een pijnlijke plek zo groot als een knikker.

  • Oh Jolanda, ik herken dit helemaal! Kon ik maar contact met je opnemen, ik ben al 1,5 jaar aan het zoeken naar “Wát héb ik toch!?”

 9. vorig jaar juni een infuus op mijn hand gehad. Deze lukte pas na veel moeite. De dagen erna kreeg ik pijn in de ader, die doorliep over mijn pols. Hard, opgezet. Na behandeling met een pasta van gekookte kurkuma / geelwortel was het over. Maar tijdje later kreeg ik pijn in mijn pols bij het fietsen en tijdens sporten. Als ik mijn pols buig, druk er op zet is het erg pijnlijk. Nu na een jaar is dit nog steeds zo. Kan het zijn dat er bij de ontsteking ook bijvoorbeeld een zenuw ontstoken is geraakt of schade heeft opgelopen? En hoe kom ik hier van af?

 10. Nita schuurmans Reageer

  Elke keer als ze bij mij een infuus inbrengen. Krijg ik een branderig gevoel. Dit word steeds erger totdat ze het verwijderen, en nu voor de eerste keer komt er een bultje op, de grote van een duivenei. Nu dacht de verpleegster dat ik allergisch ben voor het materiaal van het infuus. Mijn vraag kan dit en hoe kom is daar achter. Gr. Nit

  • Er zijn heel veel verschillende injectienaalden en infuusnaalden (canules). De exacte materiaalsamenstelling zou je moeten opvragen bij het betreffende ziekenhuis. Veelgebruikte materialen zijn polyurethaan, silicone en roestvaststaal (RVS). Bij een allergoloog of dermatoloog kun je allergische (huid)reacties laten vaststellen / bevestigen of uitsluiten.

 11. Zondag werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Heb infuus in mijn arm gekregen. Alles was goed. Woensdag was infuus los gekoppeld. Nu ben ik al 3 dagen thuis, de 10 cm boven mijn infuusgaatje, heb ik erg pijnlijk plek, maar je ziet niets raars aan. Het pijn loopt zeker door mijn ader in me bovenarm. Moet ik ermee na de dokter of trekt het weg?

 12. 9 nov. ben ik geopereerd en heb ik een infuus in pols gehad. Nu bleek dat het infuus niet goed liep, roesje werkte wel. Daarna heel veel pijn in arm gehad. Naar de huisartspost gegaan en zei vertelde dat het infuus verkeerd geprikt was en daardoor een lek was ontstaan. Echter was wel opvallend dat er geen infectie bij de wond zelf zat. maar een zwelling aan de zijkant van mijn pols. Nu heb ik nog steeds last van een verdikking in mijn ader en die lijkt maar niet weg te gaan.. je ziet ook dat er geen bloed doorheen gaat. Daarnaast nog steeds een ‘ribbelige’ ader. Moet ik nog maar even afwachten tot dit over gaat of toch naar de huisarts? Ben zo bang dat het misschien een bloedprop is die binnenkort los schiet en naar een verkeerde ader gaat (lees longen of hart).

  • Wat er precies met je ader aan de hand is, is op afstand niet vast te stellen. Persoonlijk zou ik dan ook absoluut even contact opnemen met de huisarts(assistent)(e). Sterkte ermee!

 13. Goedemorgen allemaal. Afgelopen week ben ik met ernstig hartfalen opgenomen in het Zaans Medisch Centrum. Diagnose was ernstig kamerfibrilleren en alles moest snel. Ik heb via m’n infuus Amiodaron in bolus hoeveelheid gekregen en daarna onderhoudsdosering via infuus in mijn hand. Mijn hand werd erg pijnlijk en ’s nachts was het niet meer te houden en is er een nieuw infuus geplaatst in mijn rechterarm en hogerop, na m’n pols. Nu 4 dagen later is m’n linkerhand, pols en onderarm indrukwekkend gezwollen, verga van de pijn en heb gisteren van huisarts Tramadol gekregen. Door mijn beperkte pompfunctie / doorstroming vrees ik hier nog een poos last van te houden, arm is onbruikbaar. Heeft iemand nog tips?

 14. tineke koogje-terruwe Reageer

  22 februari 2016 kreeg ik een ijzerinfuus onder mijn linker pols. 23 februari 2016 volgde een maag-darmonderzoek. Ik kreeg een ander infuus in mijn rechter hand. Het linkerinfuus was verstopt zei men. Had ook gelekt hoorde ik later. Er was door de ader geprikt. De pols was dik en verkleurd. Niets aan gedaan. Nu, drie maanden later heb ik een behoorlijk gevlekte pols. Heel lelijk. De huisarts vertelde mij, dat dit waarschijnlijk nooit meer weg gaat. Wie heeft deze ervaring ook meegemaakt? Pechvogel.

  • Verkleuring van de huid door een ijzerinfuus komt veelvuldig voor. IJzerinfusen kunnen een bruine verkleuring van de huid geven als het ijzerserum buiten het bloedvat terechtkomt. Ik citeer de patiënteninformatie van FlevoZiekenhuis: “Ferinject ijzerinfuus kan een bruine verkleuring van de huid geven als het medicijn buiten het bloedvat komt. Waarschuw daarom als u ziet dat er een zwelling ontstaat rond de insteekplaats van de infuusnaald. Waarschuw ook als u andere bijwerkingen bemerkt”… De bijsluiter van Ferrologic ijzerinfuus: “Als het in weefsel rondom de ader terechtkomt, kan het een ernstige reactie met pijn, verkleuring en zwelling rondom de injectieplaats veroorzaken. Als u dergelijke symptomen krijgt, dient u direct uw arts/ verpleger te informeren”… Bijsluiter van IJzer(III)carboxymaltose: “Het onjuist toedienen van IJzer(III)carboxymaltose kan lekkage van het product op de injectieplaats veroorzaken. Dit kan leiden tot irritatie van de huid en mogelijk een langdurige bruine verkleuring op de plaats van de injectie. Wanneer dit optreedt, moet de toediening onmiddellijk gestopt worden”… Farmacotherapeutisch Kompas t.a.v. ijzerdextrancomplex injectievloeistof: “Bij intramusculair spuiten tot diep in de spiermassa van het bovenste buitenkwadrant van de bilspier injecteren vanwege minder kans op subcutane verkleuring. De injectie met de ‘Z-track-techniek’ toedienen, ter preventie van lekkage of injectie in onderhuids weefsel”…

 15. Hoi ik ben voor een paar dagen geleden geopereerd aan me mond ik had dus ook een infuus tot mijn grote verbazing had ik geen last van de prik ma sinds een paar uur word mijn hand rood paars en doet enorm pijn ibuprofen help niet… wat kan ik hier tegen doen iemand???

 16. Na het inbrengen van het infuus op de handpalm was het al pijnlijk. Maar omdat het om een roesje ging dacht ik: laat maar, laten we maar opschieten want hou niet van operaties. De volgende dag, na het ontwaken had ik een hele dikke gepofte hand. Leek op een opgeblazen huishoudhandschoen. Meteen ermee naar de vaatchirurg geweest en ook in de mitella. Heeft mij niks geholpen, meerdere keren mee naar de huisarts, vaatchirurg, oedeemspecialist, dystrofiespecialist geweest. Nu na 8 jaar nog steeds last van lelijke verkleuringen, rood/blauw en duidelijk zichtbare “spataders”? Wat het is, weet ik nog steeds niet…

 17. Ik ben 4 januari geopereerd aan rechter borst en nu heb ik in linker hand/arm een ontsteking en vocht in zitten. Die moet genezen van een mitella die ik moet dragen. Heb elke dag pijn een pijnlijke bultjes bij pols en achterkant pols heb ik een allergische reactie zitten en twee vingers zo erg ontstoken lijkt net of er wild vlees bij zit en dan nog even ik ben ook een diabetes. De pijn gaat van topje van mijn vingers tot schouder (in mitella minder pijn en zo weinig mogelijk bewegen).

  • Hebben er op de ontstoken of geïnfecteerde plekken infusen in de huid gezeten?

  • De plekken waren gezond. 4 januari om 7 uur in ochtend melden en tegen 8 uur geopereerd aan rechter bost en 10 uur terug op kamer en 12 uur mocht ik na huis. De avond merkte ik lichtelijk pijn op en werd erger en zondags zat ik op de dokter post omdat ik twee zware ontsteking bij vingers had, de pijnlijke bult bij pols en jeuken plekjes binnenkant pols en hand, pols en arm opgezet en van vingertoppen tot schouderpijn.

  • Beste Lia, Ik snapte je verhaal even niet omdat bovenstaand artikel over aderontstekingen (flebitis) door toedoen van ingeprikte infusen gaat. Dus als ik het goed begrijp heeft jouw verhaal niets met aderontstekingen of infusen van doen? In dat geval zou er echt van alles aan de hand kunnen zijn. Er zijn immers talloze dermatologische huidreacties die tot zulke ontstekingen of infecties van de huid kunnen leiden. Van een allergische reactie jegens het één of ander tot schimmelinfecties tot steriele huidontstekingen tot eczemateuze huiduitslag tot spataders tot inwerking van bijtende stoffen… Er zijn letterlijk honderd mogelijke oorzaken te bedenken van zulke huidklachten. Persoonlijk zou ik er dan ook absoluut even mee langs de huisarts gaan. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 18. Een week geleden infuus in mijn pols, omdat ik in mijn hand eerder als heel vervelend had ervaren. Bij inbrengen werd vast en zeker een zenuw geraakt; ik ging door de grond en mijn hele lichaam werd tintelend warm. Het infuus werd toch op die plek gezet. Nu last van prikken en doof gevoel in mijn hand, 4 centimeter bij die prik vandaan. Ader nog iets hard en voelt raar als ik er met een vinger overheen ga.

 19. Hallo kan iemand mij helpen? Na een infuus van 5 dagen had ik nog steeds wat pijn, maar nu na 10 dagen is dit veel erger geworden. Op de plaats waar het infuus zat is er nu een harde voelbare en zichtbare bol aanwezig. Is dit gevaarlijk? Wat kan ik doen? Zit momenteel in het buitenland…

 20. Marijke Gorter Reageer

  Heb geen reactie op bovenstaand, maar zelf probleem door inbrengen infuus 8 dagen geleden. Inbrengen heel pijnlijk, daarna bleef het erg pijnlijk en nu groter wordende blauwe plek bovenop hand; heel pijnlijk en warm. Wat moet ik doen en hoelang gaat dit duren?

  • Dit klinkt inderdaad als een steriele of bacteriële aderontsteking. In geval van een steriele ontsteking is er sprake van irritatie of letsel, zonder dat er sprake is van een infectieuze ziekteverwekker. In geval van een bacteriële aderontsteking, is er bij het prikken van het infuus een bacterie in de ader terechtgekomen. Men spreekt dan ook wel van bacteriële flebitis of een bacteriële aderinfectie. In dit artikel over aderontstekingen kun je alles lezen over de behandeling van ontstoken aders. In geval van een bacterie is veelal een antibioticum vereist. Mocht je je zorgen maken, laat de ontstoken ader dan even aan je huisarts zien… Sterkte & groeten, Paul

 21. Ook aderontsteking na een week, in de hand en de pols door infuus (pijnstiller en tweemaal verdoving). Ader lijkt dik en hard te worden, heb last met schrijven. Hoop dat het over gaat, want ik wil wel muziek kunnen blijven spelen. Heb nu Voltaren (diclofenac) meegekregen. Overigens was dit niet in Nederland dat infuus, dus het kan overal gebeuren en ik denk dat het vrij veel voorkomt zo te lezen. Om een aderontsteking te voorkomen, is wegblijven uit het ziekenhuis het allerbest.

 22. Ik heb afgelopen maandagavond een hele lichte TIA gehad. Het ambulancepersoneel heeft een infuus aangebracht in mijn linkerarm. Los van het feit dat mijn onder- en bovenarm aan de binnenkant grotendeels bont en lauw zijn, heb ik veel pijn in mijn bovenarm. Ik vraag mij af wat dit zou kunnen zijn. Na vijf dagen houdt de pijn wel erg lang aan.

 23. Ik heb woensdag een avondje op de spoed door gebracht, ook een infuus gekregen. Sinds vrijdagavond, heb ik enorme pijn in deze arm welke zich nu uitbreidt tot mijn pols en hand! Helpt hier iets voor?

  • Nee, er helpt zelfs geen zalfje tegen! Ik heb een halfjaar last van mijn hand en onderarm gehad, na het volgens mij, verkeerd plaatsen van de infuusnaald (meteen nadat ik uit de narcose kwam, was mijn hand zeer pijnlijk; pas na een halve dag werd de naald verwijderd). Weken een opgezette hand gehad. Uiteindelijk zijn er tot de elleboog aders verhard tot ijzerdraden. Na een halfjaar is de pijn dus weer terug.

 24. Ik heb 2 dagen terug een ijzerinfuus gehad. Mijn aders zie je nu overal lopen; sommige liggen zelfs op de huid. Toch hebben ze het 4x geprobeerd en toen moest ik naar de operatiekamer, zodat een narcotiseur het infuus erin kon doen. Helaas reageerde mijn lichaam helemaal verkeerd op het ijzerinfuus zodat ik ’s nachts opgenomen werd in het ziekenhuis. Helaas waren er geen prikplaatsen meer voor het infuus wat ik toen weer kreeg. Ze hebben het toen aan de binnenkant van mijn onderarm geprikt; dit was niet prettig en gistermiddag hebben ze hem er weer uit gehaald, maar nu is die ader ontstoken…

 25. Twee weken geleden ben ik met spoed opgenomen in het ziekenhuis met een bacterie in mijn darmen. Ik ben altijd al moeilijk te prikken geweest en dit keer dus ook. Er was nogal wat haast bij om een infuus aan te brengen aangezien ik uitgedroogd binnenkwam met een onder-bloeddruk van rond de 20. Op meerdere plekken is geprobeerd te prikken en uiteindelijk boven op mijn linkerhand is het gelukt en ik heb in een lies slagader ook een infuus gehad. Beide liezen waren moeilijk te prikken en ik was dan ook bont en blauw over mijn bovenbenen en armen/handen. Via het infuus in mijn hand kreeg ik vier dagen en nachten lang veel vocht en 4 x per dag 2 soorten antibiotica. Een daarvan brandde echt vreselijk, wel een uur lang… Mijn hand en pols deden gelijk al pijn… De ader op mijn hand voelde dik aan. Gisteren zat er ineens een dikke blauwe bult bovenop mijn hand en alles was nog pijnlijker dan anders. Mijn huisarts constateerde een aderontsteking. Dit is lastig en kan best even duren zei hij, maar gaat vanzelf weer over. De ader in mijn pols zal wel dik blijven, maar de pijn zal langzaam wegtrekken… Ik gebruik mijn hand nu minder om hem rust te geven. Ook de ader in mijn lies doet nog enorm veel pijn, dit omdat deze ook in alle haast en met veel “misprikken” is geplaatst. Ook dit moet ik wel 6 weken de tijd geven.

  • @ K. Greven: Wat jij zegt over die ader op je hand heb ik ook (infuus is 2 weken geleden): blauwe bult en pijnlijk. Dit is niet de prikplek, maar een paar centimeter verder richting pols. Is het bij jou uit zichzelf weggegaan? En hoelang heeft dat geduurd?

  • Zelfde, blauwe dikke ader op locatie, meer richting pols: dat is natuurlijk ook de richting waarin ze de vloeistoffen spuiten.

 26. J J Visser _Dijkstra. Reageer

  Na het moeilijk inbrengen van het infuus op verschillende plaatsen (waarvan de laatste hevige pijn deed bij het inbrengen), heb ik nu een ontstoken zenuw. Wat moet ik hieraan doen?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.