De mondhoeken zijn de kwetsbaarste plekjes van de externe mond. In tegenstelling tot de rest van de lippen, zijn de mondhoeken namelijk altijd bevochtigd met speeksel. Dit betekent dat er continu op de mondhoeken wordt ingewerkt door speeksel-enzymen. De verteringsenzymen in speeksel tasten de mondhoeken aan, waardoor ze dun en week worden. Zodra de mondhoeken zijn aangetast door enzymen, krijgen bacteriën de kans om het werk af te maken. Om die reden hebben veel mensen last van:

  • Droge/schrale mondhoeken
  • Wondjes in de mondhoek
  • Gescheurde/ingescheurde mondhoeken
  • Ontstoken mondhoek (bacteriën)
  • Schimmel in je mondhoeken
  • Eczeem/uitslag in mondhoek

Pijn mondhoek? Hieronder vind je 5 tips om beschadigde, pijnlijke en/of ontstoken mondhoeken te voorkomen en te verhelpen…

1. Droge, pijnlijke & schrale mondhoeken behandelen

Als je mondhoeken droog, schraal, ruw en/of pijnlijk aanvoelen, zonder dat ze echt kapot zijn, dan is het belangrijk om ze voorlopig extra goed te behandelen. Als je dat niet doet, kunnen je zere mondhoeken uiteindelijk inscheuren en ontstoken raken. Je geeft enzymen, bacteriën en schimmels geen kans als je je mondhoeken goed verzorgt. Maak je mondhoeken regelmatig schoon met lauw water en smeer ze in met vaseline of uierzalf. Zodra je lippen droog en ruw aanvoelen, doe je er goed aan om te beginnen met de behandeling.

Naast het insmeren van je mondhoeken, doe je er goed aan om gezond te eten (vitamines & mineralen uit groenten en fruit) en vooral voldoende te drinken (water & groene thee).

2. Wondjes/scheurtjes in de mondhoeken genezen

Wondjes of scheurtjes in je mondhoeken helen zeer slecht omdat je je mond aan een stuk door beweegt. Bij het praten, eten, drinken, gapen en kuchen, kunnen de wondjes in je mondhoeken weer opengaan. Naarmate de mondhoek-wondjes vaker genezen en weer opengaan, kunnen diepere scheurtjes in de mondhoeken ontstaan.

Pijn mondhoek… Zowel oppervlakkig wondjes in je mondhoeken als (in)gescheurde mondhoeken kun je het beste zo snel mogelijk behandelen. Hoe dieper de wondjes worden, des te groter de kans dat ze ontstoken raken. Bovendien zullen diepere wondjes in je mondhoeken minder mooi genezen. De kans is dan groter dat er een klein littekentje achterblijft in iedere mondhoek en dat deze op den duur opnieuw inscheurt (chronische mondhoek-kloofjes). Je kunt wondjes en scheurtjes in de mondhoeken het beste behandelen met vaseline, uierzalf of zinkzalf.

Als een zalfje niet helpt bij het behandelen van wondjes scheurtjes en kloofjes in je mondhoeken, dan kun je het beste bepanthol/bepanthen gebruiken. Een huisarts kan je eventueel een milde corticosteroïde-crème voorschrijven om je gescheurde mondhoeken mee in te smeren.

3. Pijn mondhoek: ontstoken mondhoeken behandelen

Een ontsteking in de mondhoeken wordt meestal veroorzaakt door enzymen en bacteriën. Bij een bacteriële ontsteking is sprake van pijn, roodheid en soms ook van (open) wondjes met gele korstjes. Je mondhoeken worden rood en pijnlijk, en ze springen kapot zodra je je mond opendoet. Als je mondhoeken geïnfecteerd zijn met een bacterie, dan dien je je ontstoken en gesprongen mondhoeken te behandelen m.b.v. een antibacteriële zalf of antibacteriële crème (antibioticum). Gewone lippenbalsem (Labello®, Weleda®, Purol®, Carmex® e.a.) is dan zinloos.

Pijn mondhoek? Je huisarts kan een bacteriekweekje doen en je –indien nodig– een inwendig (oraal) of uitwendig (lokaal) antibioticum voorschrijven.

4. Schimmelinfectie in je mondhoek bestrijden

Omdat je mondhoeken altijd vochtig zijn, zijn het voor schimmels perfecte plekjes om te kunnen gedijen. Voorbeelden van mondschimmels die je mondhoeken kunnen infecteren zijn spruw en candidose. De meeste schimmelinfecties van de mondhoeken worden veroorzaakt door ‘Candida Albicans’ schimmels. Een schimmelinfectie van de mondhoek wordt ook wel genoemd. Als je mondhoeken zijn besmet met een schimmelinfectie, dan is een gespecialiseerde anti-schimmel behandeling nodig.

Je huisarts kan schimmelkweekje doen en je –indien nodig– een lokaal anti-schimmel middel voorschrijven zoals Miconazol®, Terbinafine® of Nystatine®.

5. Eczeem in je mondhoeken tegengaan

Uitslag in je (weke) mondhoeken met schilfertjes en korstjes duidt op mondhoek-eczeem. Mondhoek-eczeem wordt ook wel ‘Perlèche’, ‘scheurmond’ of ‘cheilitis angularis’ genoemd. Eczeem of uitslag in de mondhoeken kan allerlei oorzaken hebben. Schimmels, enzymen en bacteriën kunnen een rol spelen, maar ook gebrek aan vitamines, diabetes of een slecht passend kunstgebit.

Eczeem en uitslag in de mondhoeken ontstaat ook vaak door een allergische reactie op een bepaald stofje. Dit kan komen door bepaald voedsel (o.a. melk), maar ook door make-up, cosmetica, verzorgingsproducten,  gezichtsreiniger, tandpasta, zeep, wasmiddel, wasverzachter en zelfs door vaatwastabletten. Pas dus op bij het contact van stoffen op je huid. Een dermatoloog kan je desgewenst adviseren over huidallergieën, eczeem, uitslag en schilfers.

Als je last hebt van mondhoek-eczeem, kun je maar beter direct overstappen op hypo-allergene verzorgings- en reinigingsproducten voor je huid. Deze kunnen geen allergische huidreactie teweegbrengen.

6. Pijn mondhoek door Perlèche c.q. Cheilitis behandelen

Kloofjes, scheurtjes of zweertjes in de mondhoeken staan ook wel bekend als:

  • Perlèche c.q. scheurmond
  • Angulaire cheilitis / stomatitis
  • Cheilitis angularis
  • mondhoekragaden / mondhoekscheurtjes / mondhoekkloofjes
  • Anguli infectiosi
  • En ten onrechte: ‘infectiosus e candida albicante‘ (eigenlijk candida albicans)

Het is een vervelende gewaarwording die doorgaans aanvoelt als een ‘paper cut’ (papiersnee), maar in feite is het een ontstekingsaandoening. Er is niet 1 veralgemeende oorzaak van gescheurde mondhoeken; ze kunnen door verscheidene redenen optreden: gistinfecties, stafylokokkeninfecties, streptokokkeninfecties, droge lippen (met name ’s winters), gebrek aan vitamine B2, B6 of B12, ijzergebreksanemie (bloedarmoede), contactallergieën, voedingsallergieën, et cetera.

De tannines, fytaten, oxalaten en catechines in koffie(bonen), cacao(bonen), thee(blaadjes) en wijn(druiven) kunnen ook nog eens inwerken op de mondhoeken, zeker als je toch al overgevoelig of allergisch bent jegens deze voedingsmiddelen.

Pijn mondhoek: tot slot…

Houd je mondhoeken allereerst schoon en droog. Als je last hebt van te droge mondhoeken, gebruik dan vet (uierzalf, vaseline of een hypo-allergene lippenbalsem). Dit helpt niet alleen om de huid van je lippen en mondhoeken soepel te houden, maar ook ter bescherming tegen verteringsenzymen, bacteriën en schimmels. Als je –ondanks een goede verzorging– last krijgt van pijnlijke, gesprongen of ontstoken mondhoeken, laat dan bloedprikken om een vitaminetekort (o.a. vit. B2) uit te sluiten.

Heb jij regelmatig last van pijn in je mondhoeken door eczeem, schraalheid, infecties of wondjes? Laat hieronder jouw verhaal achter in de vorm van een reactie!

112 Reacties

  1. Hoi heb maar m’n lippen dichtgeplakt. “Manuka Honing” gekocht”, schijnt helend te zijn. Maar ja hoekje van onze mond blijft in beweging. Van de tandarts hoef ik m’n tanden 7 dagen niet te poetsen… gorgelen en zo met mondwater… heel voorzichtig… WAT EEN UITDAGING ALLEMAAL! Ga naar YouTube… zoek naar artsen die vertellen over Manuka Honing uit Nieuw-Zeeland (ALLEEN deze honing is sterk genoeg)… Play je lippen dicht of zo midden… en in de hoeken wat smeren… andere kant van je mond met rietje drinken…. Sappen… Spinazie en sinaasappelsap… melk.

    • Spinazie Shake machine gebruiken… dit is een erge kwaal… heb zelfs kalmeringsmiddelen gehaald bij de arts… omdat het maar niet weggaat na 2,3 weken. Dermatoloog Dokter Wentel Schiedam heeft het goedgekeurd vandaag… mag de honing gebruiken.

  2. Ik heb 2 ingescheurde mondhoeken omdat ik 1 dag, 1 minuut fanatiek mijn gezicht zat te scrubben. de volgende dag 2 kapotte droge mondhoekjes. Na 2 maanden niet weg, dan naar huisarts, heb daktarin creme gekocht op advies huisarts maar na 1 week lijkt niet te helpen en bij 1 mondhoek word erger en pijnlijk. Wat te doen? De huisarts wilt me pas na 2 weken zien i.v.m. het insmeren Daktarin, maar voelt pijnlijk en krijg kleine blaasjes zelfs op de lippen, terwijl ik dun en netjes smeer alleen op de kapotte mondhoeken.

  3. Hallo Paul, Ik heb nogal een tijdje last van gescheurde mondhoeken die niet weggaan. Ik heb boven vorige maand implantaten en bottransplantatie gehad door ik een kunstgebit heb, en in mijn onderkaak aan beide zijden 2 implantaten 4 stuks in totaal. Ik heb nu in mijn onderkaak achterin dus een kleine prothese waardoor geloof ik diepe mondhoekplooien heb en soms nogal kwijl als ik slaap en dat mijn bovenlip nogal hangt doordat het geen steun krijgt van mijn prothese boven. Om dit alles tegen te gaan, heb ik dus implantaten laten zetten en wacht ik tot ze goed vast gegroeid zijn. Maar die gescheurde mondhoeken gaan maar niet weg. Kan het komen dat mijn mondhoeken enorm zijn ingevallen doordat ik geen kiezen etc. heb? Want ik ben meerdere malen naar de arts geweest en heb het laten testen op bacteriën etc. Maar alles is in orde. Ik heb meerdere zalven en crèmes´s gebruikt, maar geen enkele helpt. En ik moet zeggen dat het aan de ene kant meer is als de andere kant. Kan dit alles te maken hebben met de beethoogte etc. van kunstgebit / gebitsprothese of… Ik zit echt met mijn handen in het haar of zal het vanzelf beter worden nadat ik mijn vaste brug en bruggen krijg in mijn onderkaak en bovenkaak… Ik hoop dat u mij er informatie over kunt geven. Alvast bedankt. Dal

  4. Het advies om vaseline te gebruiken op de lippen begrijp ik echt niet. Het sluit de huid af en er kan nauwelijks vocht en vuil meer uit. Een natuurlijke variant ipv paraffine lijkt me een veel beter optie. Echter doen jullie hierna er nog een klein schepje boven op om ANTIBIOTICA te adviseren bij een ontstoken mondhoek. daarnaast zeggen jullie dat een normale lip balsem dan geen zin heeft. wat daar eigenlijk moet staan is dat je de conventionele lip balsem juist niet moet gebruiken om verergering te voorkomen. En dat antibiotica echt een laatste optie moet zijn. Het lijkt wel of jullie er baat bij hebben als mensen maar antibiotica gebruiken. Misschien is kijken naar Zinkzalf ? of een lip verzorging zonder irriterende conserveringsmiddelen of paraffine olie. Zou leuk zijn als jullie hier wat mee doen. Zo maken we samen de mensen een beetje beter.

    • Beste Marijn, Op mij komt je reactie een tikkeltje pretentieus en tendentieus over. Ik belicht graag de voordelen en nadelen van álle potentiële oplossingen voor ontstoken mondhoeken. Tuurlijk heeft vaseline zijn voor- en nadelen. Zie eventueel ook deze reactie mijnerzijds onder een artikel over droge en gesprongen lippen. Het is dan ook niet de bedoeling om je volledige lippen te bedekken met een dikke laag vaseline. Een beetje vaseline kan echter wel je pijnlijke, ontstoken en/of (in)gescheurde mondhoeken beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast adviseer ik antibiotica geenszins. Zie desgewenst ook deze beide artikels:

      Ik geef in het artikel hierboven (en uitsluitend in de alinea over bacterieel geïnfecteerde mondhoeken) enkel aan dat een ARTS indien NODIG een antibioticum kan voorschrijven als de mondhoeken geinfecteerd zijn geraakt door een pathogene bacteriestam. Al met al is nuanceren óók een vak… :) Groeten, Paul

  5. Hoi, Ik heb regelmatig gescheurden mondhoeken. Dit begint met schraalheid en vordert zich tot wondjes die enorm veel pijn doen. Ben ermee bij de huisarts geweest alleen ben ik er niet echt iets mee op geschoten. Omdat het regelmatig terugkomt ben ik gaan zoeken naar een antwoord, wat ik er aan kan doen en hoe ik het kan voorkomen.

  6. Ik heb enorm veel last en pijn van gescheurde mondhoek en spruw (wit aan de scheurtjes) dat heb ik sinds mijn ziekte van Crohn, weinig weerstand en tekort aan vitamine B12. Kan ik hier ook iets voor halen zonder voorschrift?

    • Ik krijg gescheurde mondhoeken na eten van hazelnoten. Heb ik vaker gehoord. Zou je nog uit kunnen zoeken misschien?

    • Dit kan een allergische reactie van de mondslijmvliezen jegens hazelnoten zijn. Dus een hazelnootallergie c.q. hazelnotenallergie. In dat opzicht zijn er heel veel potentiële voedselallergieën en aanverwante voedselovergevoeligheden die klachten van de mondslijmvliezen (inclusief de mondhoeken) kunnen veroorzaken.

    • Hoi A.H. Ik heb ook de ziekte van Crohn en inderdaad vaak gescheurde mondhoeken. Ik gebruik sinds een tijdje Dr. Fix Kapotte Mondhoekencrème van Dr. Fix. Het geneest binnen een paar dagen, wel een paar keer per dag aanbrengen… En als Dr. Fix eens niet verkrijgbaar is (gebeurt weleens) koop ik Lucovitaal Kapotte Mondhoeken Crème, kost ook circa 5 euro. Ik smeer als het eenmaal genezen is evengoed elke ochtend en avond om de huid van de mondhoeken soepel te houden. Let goed op de prijzen. Bol.com vraagt ijskoud 15 euro voor deze crème. Sterkte met je Crohn en je mondhoeken! xx

    • A.H. in principe zou deze klacht moeten oplossen bij juiste behandeling van B12 (bij neurologische klachten iedere 72 uur een injectie en verder sowieso injecteren op geleide van klachten, niet n.a.v. bloedwaarden.

  7. Ik vraag me af of het advies preventief vaseline in de mondhoeken te smeren wel zo goed is. Ik ben dat gaan doen nadat ik een tijdje geleden een scheurtje had in een mondhoek. Dat ging toen weg met smeren van zinkzalf. Maar onlangs kreeg ik rode mondhoeken die branderige pijn veroorzaakten (geen korstjes). Ik vermoed door slapen met de mond open waardoor speeksel in de mondhoekplooi komt. Smeren van zinkzalf hielp niet. Toen las is dat vaseline weliswaar vocht vasthoudt maar bij langer gebruik juist averechts werkt omdat het de huidfunctie / talgproductie stil legt. En zinkzalf bestaat voor 90% uit vaseline. Ik ben toen gestopt met zowel preventieve vaseline als de zinkzalf, en kon zien dat de beschadiging minder werd. Het blijft natuurlijk altijd gissen of dit komt door het stoppen met de vaseline of door natuurlijk verloop, maar ik zal preventief geen vaseline meer smeren, heb cetomacrogolcreme bij de apotheek gehaald om de mondhoeken gehydrateerd te houden.

  8. tip van de week Reageer

    Ik heb ook jaren last gehad van scheurtjes, kloofjes en geïrriteerde huid in de mondhoeken. Van alles geprobeerd. Mijn suikergebruik drastisch geminderd, en voilà weg zijn de pijnlijke mondhoeken. Drink veel water. Geen cola, sinas, zitten ook veel zuren in. Succes!

    • Suikerrestjes die in de mondhoeken achterblijven kunnen ook nog eens gistinfecties beïnvloeden!

  9. Wanneer ik peper en andere pittige kruiden eet krijgen mijn mondhoeken een kleine scheur. Dat is op zich niet lastig want ik gebruik melasse en t is zo genezen. Waarmee ik zit is dat mijn mondhoeken al jaren een lichtere kleur hebben doordat ik jaren geleden een scheur had opgelopen. Is er een middel om weer dezelfde huidskleur (bruin) te krijgen. Bij voorbaat dank voor uw advies!

    • Voor zover ik weet, bestaan er geen huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om verlittekende huid zijn authentieke kleur terug te geven. Littekens worden bleek… De enige manier om hier pigment aan toe te voegen is ‘inkleuren’ met een soort van tatoeage: permanente make-up. Maar ik weet eigenlijk niet of deze vorm van littekencamouflage kan worden toegepast in de mondhoeken…

  10. Ik heb een paar keer na mekaar een koortsblaasje gehad aan mijn mondhoek. Het koortsblaasje geneest wel na een paar dagen maar er blijft een rode plek aan mijn mondhoek (juist buiten mijn liprand). Ik heb er van alle zalfjes op gesmeerd maar niets helpt. Zou ik het nog met iets kunnen wegkrijgen? Help a.u.b. :(

    • Laten behandelen met laser bij een goede dermatoloog heeft bij mij geholpen. Succes!

  11. Heb zelf inmiddels al 2 jaar regelmatig last van kloofjes in mijn mondhoeken. Mij is opgevallen dat zodra ik koffie drink of chocola eet dit probleem opspeelt. Ik ben inmiddels 52 jaar en heb tot een paar jaar geleden nooit koffie gedronken omdat ik mij daar vroeger heel erg opgejaagd door voelde. Inmiddels is dit gevoel mede door de leeftijd denk ik minder geworden, dus de verleiding om een bakje koffie te nemen na een ochtendje trainen is groot. Mede omdat ik mij door een bakje koffie fitter voel. Mij is opgevallen dat zodra ik stop met koffie maar volgens mij ook met chocola het probleem verdwijnt. Gister heb ik een stuk pure chocola gegeten en vanmorgen was het weer mis in mijn linker mondhoek. Ik zou zeggen, probeer het en je weet het. Ben benieuwd of dit ook bij anderen werkt!

    • Zoals in het artikel hierboven beschreven: “de tannines, fytaten, oxalaten en catechines in koffie, cacao / chocolade, thee en wijn kunnen inwerken op de mondhoeken”.

  12. Peter R. de Vries Reageer

    Pijn in de mondhoeken wordt naar mijn mening veroorzaakt door bepaalde medicijnen en bepaald drugsgebruik. Dan gaat het om medicijnen als ritalin, dexamfetamine en andere amfetaminen en andere middelen die dan wel een uitdrogende werking in de mondhoeken hebben, of vitaminen “verbruiken”. Bij drugsgebruik kan gedacht worden aan cocaïne, speed en andere middelen met droge(re) slijmvliezen in de mond of wellicht meer vitaminen “verbruiken” dan wenselijk of wellicht een combinatie hiervan… Ik sluit mijn aan bij de adviezen die hierboven gegeven worden… 1 nadeel… het is symptoombehandeling… de oorzaak ligt n.m.m. op de gebieden zoals hierboven beschreven… Ik begrijp dat het vermelden van medicijnen en andere middelen als oorzaak controversieel is, maar gebruik je sinds kort, of sinds een paar maanden middelen (op voorschrift of niet), dan ben ik er van overtuigd dat daar de oorzaak ligt. Schimmels en bacteriën liggen dan op de loer en waar van toepassing dient dit zeker met bovenstaande tips bestreden worden… Ik heb zelf wat last momenteel, maar heb er al eens een forse krentebaard (ik weiger de nieuwe spelling te volgen) hierdoor opgelopen… Met een antibiotisch zalfje was het binnen een paar dagen weg… Ik adviseer pijnlijke mondhoeken dus EERST uitwendig te behandelen, omdat inwendige behandeling zeer nadelig is voor je gezondheid… Maar volg altijd het oordeel van je arts, ook al kun je dit aangeven ter overweging. Sterkte en succes, ik ga vaseline halen en een stoot aan vitamines (groentes en fruit)!!!

  13. Ik heb sinds een maand aan een mondhoek een rode plek eerst dacht ik dat die te nat is geweest… bv in mijn slaap… maar dat is het. heb zalf van de dokter maar ook dat helpt niet, inmiddels komen er meer van die plekje op mijn gezicht ik ga nu echt een beetje radeloos worden. Ik heb altijd een hele gave huid gehad ben nu 66 en ga dit nu krijgen de zalf die ik heb heet Triamcinolonacetonide… en helpt niet echt!

    • Triamcinolonacetonide is een (tweedeklas) corticosteroïde. Mochten de plekjes in je mondhoek en op je gezicht bijvoorbeeld door een schimmel of een bacterie worden veroorzaakt, dan werkt zo’n bijnierschorshormoon doorgaans niet. In dat geval zou een anti-schimmelmiddel of antibioticum uitkomst kunnen bieden. Bespreek dit eens met je huisarts… Beterschap!

  14. Ik heb al jaren bijna elke dag kapotte mondhoeken. Twee keer na de huisarts geweest en zalf hydrocortison meegekregen. Kweek uitslag geen schimmel. Ik smeer met hydrocortisonzalf langer door als de mondhoek beter is. Meedere malen gedaan maar als ik stop komt het gelijk terug. Verschillende tandpasta’s geprobeerd maar niks mag baten. Iemand nog opties?

  15. Ik denk dat ik een ontstoken mondhoek heb.. Al zou het ook zo een schimmelinfectie kunnen zijn als ik de symptomen lees.. Mijn mondhoek is uitgescheurd, mijn huid eromheen is heel schraal en branderig en er ontstaan steeds gele korstjes die ik er gemakkelijk af kan vegen. Mijn vraag is nu, is het besmettelijk? Morgen Valentijnsdag en wil mijn vriend hier natuurlijk niet ook mee opzadelen!!! Haha…

    • Klinkt als krentenbaard, door je omschrijving van gele, makkelijk afveegbare korstjes! Zeer besmettelijk, en dus gelijk naar de dokter!

  16. Hoi. Anderhalve week geleden heeft mijn huisarts gordelroos bij mij vastgesteld, deze vorm van gordelroos zit op een kant van mijn gezicht, blaasjes zijn nu inmiddels opgedroogd. Alleen nu is dit op mijn linkeroog geslagen waardoor ik een fikse oogontsteking heb (ben hier wel voor onder controle bij de huisarts). Maar nu heb ik ook aan dezelfde kant een open mondhoek, diepe sneetjes met een gelige korst erop wat telkens groter wordt. Lipbalsem helpt niet. Zou het mogelijk zijn dat de open mondhoek te wijten is aan de gordelroos? Gr. Patrick

    • Ja, gordelroos wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Zulke virussen (herpes zona, herpes zoster, herpes simplex, herpes labialis e.a.) zijn onder meer ook verantwoordelijk voor koortslippen, waterpokken, ooginfecties, Pfeiffer, fijt, oorinfecties, tandvleesontstekingen, bepaalde SOA’s, enzovoorts. De hele mondregio kan worden besmet met gordelroos; van lippen tot tong tot verhemelte tot tandvlees (= vorm van stomatitis oftewel mondslijmvliesontsteking)… Dus ook de mondhoeken kunnen worden aangedaan door dit herpesvirus.

    • Hallo Paul, bedankt voor uw reactie. Ik ben inmiddels weer naar het ziekenhuis geweest en daar constateerde men dat ik inderdaad het herpes zoster virus heb. Dit betekend volgens de artsen dat het waterpokkenvirus die ik vroeger heb gehad, door stress of een slechte weerstand zich weer heeft geopenbaard. De mondhoeken zijn weer bijna genezen door er vaseline op te smeren. Het aangedane oog was hierdoor gelukkig niet beschadigd, maar is wel nog rood en klein.

    • Jolan Bouman

      de gel uit de aloë vera plant erop doen… ieder uur… na 2 dagen alles weg

    • Ik denk niet dat dit te maken heeft met tandpasta… Als de vlekken kunnen worden weggepoetst, zou het van thee of koffie kunnen komen… Maar permanente donkere vlekken in (of nabij) de mondhoeken zijn veelal het gevolg van een verslechterde doorbloeding op die plek… En heel soms van hyperpigmentatie of problemen met de bijnieren (al dan niet in combinatie met een tekort aan bepaalde B-vitamines, waaronder vitamine B5 oftewel ‘pantotheenzuur’). Als je bijnieren niet optimaal functioneren, kan dat namelijk leiden tot gele of bruine vlekjes/vlekken rondom de mond. Een exfoliërende scrub of peeling kan in bepaalde gevallen van donkere vlekken in/bij de mondhoeken uitkomst bieden, maar hiervoor kun je het beste een deskundig huidcentrum, dermatoloog of schoonheidsspecialist raadplegen. Succes!

  17. Ik heb sinds kort last van mijn rechter mondhoek. Er zit een korstje op. Het korstje scheurt niet open bij het eten, maar als ik bijvoorbeeld een hap van een nectarine neem, dan doet het wel pijn. Ik praat en lach veel, maar kan het daar aan liggen? Ik ben nog niet naar de huisarts geweest, want ik wil het eerst zelf proberen weg te krijgen… Heeft misschien iemand een tip om dit op te lossen? Ik hoor het graag!

  18. Hallo Paul, Hartelijk dank voor je reactie, had zelf ook al het idee om naar de huisarts te gaan, misschien is het helemaal geen schimmel! Groeten, Mirjam Krieg

  19. Hallo, Ik heb ook al enige tijd last van ontstoken mondhoeken, heb een zalf gekregen van de huisarts: daktacort, moest het 2 keer per dag aan brengen, maar het helpt niet echt. Zal maar eens wat zalfjes kopen die hier genoemd zijn.

    • Beste Mirjam, Daktacort-crème wordt doorgaans voorgeschreven bij een schimmelinfectie van de huid die erg jeukt, rood is of pijn doet. Daktacort-crème bevat twee werkzame stoffen: A. miconazolnitraat (20 milligram per gram product) en B. hydrocortison (10 milligram per gram product). Miconazolnitraat doodt vrijwel alle schimmels die de huid kunnen besmetten, evenals bepaalde bacteriën. Hydrocortison behoort tot de groep zwakwerkende corticosteroïden/bijnierschorshormonen; het werkt ontstekingsremmend en vaatvernauwend. Hoelang gebruik je de zalf al? Mocht je Daktacort volgens de bijsluiter en volgens de instructies van je arts hebben gebruikt en desalniettemin geen baat hebben, dan zou je ook kunnen overwegen om nog even terug te gaan naar je huisarts. Dat Daktacort totaal niet aanslaat, kan namelijk betekenen dat er geen sprake is van een schimmelinfectie, en zodoende een belangrijke aanwijzing zijn voor wat er dan WEL aan de hand is met je ontstoken mondhoeken. Beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

    • Ik heb al 3 weken last van gescheurde mondhoekjes wat pijnlijk en branderig is met gele korstjes. Ik heb op internet gezocht wat ik ertegen kan doen aangezien het niet geneest. Ik las wat over miconazolnitraat 20 och dat heb ik toevallig in huis. Kan ik dit erop smeren? Om te kijken of het verminderd en het branderig gevoel wegneemt. Ik hoor graag! Met vriendelijke groet, Lynn

    • Nee, dat zou ik niet doen. Ga liever naar de huisarts om de oorzaak van de gescheurde mondhoeken te laten achterhalen. Afhankelijk van de exacte veroorzaker kan dit product namelijk ook averechts werken; het wordt vooral toegepast bij schimmelinfecties. Sterkte!

  20. Beste Paul, Ik heb a.s. maandag een afspraak bij mijn huisarts en bij de dermatoloog en zal zeker duidelijk in mijn gesprek zijn over een biopt. Ik heb de secretaresse van de dermatoloog laten weten dat de stukken naar mijn huisarts gaan en dat ik van mening ben dat als iemand iets wil verzwijgen (door auteursrecht op medische informatie) dat dat vreemd is, want tenslotte moet mijn huisarts ook op de hoogte zijn van mijn medische gegevens. Ik laat het maandag wel weten wat de dermatoloog hierover gezegd heeft. Gr. Rina

  21. Beste Paul, Ik heb je bericht gelezen betreft dat de dermatoloog auteursrecht op de uitslag van de door hem uitgevoerde onderzoeken en dit heeft hij ook uitgeprint en meegegeven. Maar gezien ik vorige week met heel veel pijn en open wondjes (hier kwam ook bloed uit) voor de zoveelste keer bij de dienstdoende arts zat en mij daar verteld werd dat het verstandig was om de arts te vragen om een stukje huid op kweek te zetten… Ik heb contact opgenomen met de dermatoloog, maar deze is pas maandag weer aanwezig. Ik heb mijn huisarts duidelijk hierover gesproken en heb ook alles meegenomen. Want tenslotte had mijn huisarts mij doorgestuurd. Uit machteloosheid ben ik toen naar een homeopathische arts gegaan, maar ik moet wel zeggen dat hij heel veel dingen heeft gezegd zonder dat hij mijn medische achtergrond wist. Hij zegt dat het om candida schimmel gaat en dat het ook in mijn darmen aanwezig is. Deze heeft medicatie (ben er nu de 3e dag mee bezig) en een dieet voorgeschreven (geen suiker enz.) voorgeschreven. Dermatoloog zit in Den Haag, Mauritskliniek en ik ben bij deze gegaan omdat ik wel goede dingen over deze kliniek had gehoord. Zelf kom ik uit Vlaardingen. Mijn huisarts zou contact opnemen met deze arts. Ik hoop dat jullie mij ook wat tips kunnen geven over deze klachten. Wat de dermatoloog heeft gezegd is dat er normaliter over mijn hele lichaam een reactie zou moeten optreden, maar het is bij mij alleen rond mijn mond en lip. Ik moest van de dermatoloog ook mijn waspoeder en afwasmiddel vervangen. En ook mijn huis (dit is 10 jaar geleden gebouwd), hier weggaan omdat er pvc verwerkt zou zijn in de kozijnen en zo nog veel meer… Kortom: ik zou mezelf moeten isoleren. Ik ben 19 jaar en ben student en mijn laatste optie is nu om alles op social media te plaatsen en dan maar hopen dat een arts naar voren komt die wel degelijke onderzoeken wil doen en dat ik van deze probleem afkom. Alvast bedankt!

    • Beste Rina, Dat er auteursrecht rust op een bepaald document, wil niet per definitie zeggen dat er niets uit openbaar mag worden gemaakt. Zo zie ik niet in waarom jij niet in eigen bewoording de conclusies van het onderzoeksrapport zou mogen beschrijven (tenminste, als je dat überhaupt zelf zou willen). Het gaat hier immers om een medische analyse van jouw fysieke gesteldheid. Welke medicijnen heeft je homeopaat voorgeschreven? Veruit de meeste homeopathische middelen bevatten namelijk geen werkzame stoffen en kunnen dan ook niet als medicament worden aangemerkt. Dat er sprake is van een candida (albicans)-infectie zou best kunnen, maar een homeopaat kan geen candidiasis van de darmen vaststellen zonder onderzoek van darm en/of ontlasting. Dat een dermatoloog waarschuwt voor pvc in kozijnen vind ik eveneens extreem eigenaardig. Persoonlijk zou ik een second opinion aanvragen bij een andere dermatoloog en aldaar vragen of er een biopt van je ontstoken mond/lip op kweek kan worden gezet. Ik ben onvoldoende bekend met je situatie om er een waardeoordeel over te vellen, maar de conclusies, adviezen en verboden van je huidige homeopaat en dermatoloog lijken vooralsnog niet bepaald bij te dragen aan een eenduidige oplossing van je gezondheidsprobleem. Persoonlijk zou ik mijn heil dan ook zoeken bij een andere (vakbekwame) dermatoloog. Al met al moet je erachter zien te komen wat er precies mankeert aan je mond en lippen… een schimmelinfectie, bacteriële infectie, steriele ontstekingsreactie, parasiet, dauwworm, atopische dermatitis, netelroos, psoriasis, rosacea of een vorm van contactallergie, voedselallergie, acne of eczeem. Ik ben GEEN arts, dus concrete hulp kan ik je helaas niet bieden. Heel veel sterkte & beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

  22. Ben radeloos, heb al 6 maanden last van wondjes rond mijn mond en lippen. Huisartsen en dienstdoende artsen blijven maar Miconazol en Hydrocortison voorschrijven. Ben doorverwezen naar dermatoloog, deze bevestigt na testen dat ik bijna voor alles allergisch ben kortom mijn huis moet ook verbouwd worden. Ik vertrouw dit niet en ben naar een homeopathische arts gegaan en hij zegt dat het om een zware vorm van candida schimmel gaat. Van de dermatoloog heb ik een stapel blaadjes gekregen, maar mag niet uitreiken aan derden (auteursrecht). Ook mijn huisarts heeft deze uitslag niet gehad. Ik ben begonnen met de medicatie en dieetadvies van de homeopathische arts, maar ik ga wel naar de huisarts, gezien ik geen vertrouwen heb met de uitslag van de dermatoloog. Gaarne jullie advies.

    • WAT!? Je hebt een stapel ‘blaadjes’ gekregen van de dermatoloog en mag daar niet over uitweiden naar derden vanwege auteursrecht!? Wat voor dermatoloog is dit!? Zulke informatie hoort te worden opgenomen in je medisch dossier en voor al je artsen inzichtelijk te zijn… Persoonlijk zou ik in zo’n dermatoloog ook geen vertrouwen hebben… Naar je huisarts gaan, lijkt me een uitstekend idee en laat je in je communicatie vooral niet tegenhouden door ‘auteursrecht’.

  23. Jarenlang heb ik last gehad van pijn in de mondhoeken. Denk dat ik wel elk zalfje, met en zonder recept heb geprobeerd. Niks hielp of het was maar voor tijdelijk. Tot dat ik elke dag een glas water met een dopje Molkosan van A.Vogel ging drinken. Voor ik naar bed ging, tipte ik de mondhoeken nog aan met onverdunde Molkosan. Na 2 weken was ik van de ontstoken mondhoeken af. Het glas water met dopje Molkosan drink ik nog elke dag.

  24. Heb 1 jaar alles geprobeerd, had een rode rand om de mond, kapotte mondhoeken en lippen kapot. Vitamines, niets smeren, juist wel smeren, vaseline. Via mijn huisarts zalf gehad. Antischimmel enz. enz. Via via een tip gehad, ga met Zendium Classic poetsen. Na 3 dagen ging het beter. Na 1 week geen last meer. Als ik 2 dagen met een andere tandpasta poets is het meteen weer foute boel. Hopelijk helpt dit iemand. Succes!

  25. marianne schouten Reageer

    Beste mensen, na een kuur Amoxicilline heb ik een zeer droge mond, vellen rond mijn mond en diepe kloven in de mondhoeken. Een onsmakelijk gezicht en flinke pijn. Wat moet ik eraan doen? Voorheen heb ik nooit last van mijn mond of mondhoeken gehad. Denk echt dat ’t van de kuur is, die voor een longontsteking werd voorgeschreven. Zou er zo graag vanaf willen! Hartelijk bedankt en groetjes, Marianne

    • Hilda Coene

      Beste Marianne Schouten , Een antibioticumkuur is altijd iets dat een beetje snijdt aan twee kanten , goed voor de longontsteking in uw geval , maar anderzijds met nevenwerkingen . Ik heb sinds mijn knieoperatie (prothese) ook last van pijnlijke scheurtjes aan beide mondhoeken . Ik heb er reeds heel wat over gelezen , maar wist op de duur niet meer wat te doen….. Iemand schreef iets over aanstrijken met olijfolie van goede kwaliteit – ik heb dat ’s avonds aangebracht in beide mondhoeken na het tandenpoetsen vóór het slapengaan , na eerst de mondhoeken goed te hebben droog gedept – het resultaat ’s anderendaags is verbluffend goed na één keer gebruik van olijfolie – proberen dus / succes !

    • Hilda Coene

      Hallo Marianne , je tekst nog eens herlezen …. Toch best ook eens aan de huisarts vragen , of de witte aanslag rond de mond iets zou kunnen te maken hebben met een schimmel – antibiotica kunnen oorzaak zijn van een schimmelaandoening .

  26. Wilma Webb van Riel Reageer

    Heb nu al weer enige weken ingescheurde en ontstoken mondhoeken, erg pijnlijk en onsmakelijk om te zien, je durft haast niet te lachen, laat staan te eten i.v.m. iets scherps dat de wondjes zullen raken. Ook ik heb van alles geprobeerd, maar niets hielp, vet houden, droog houden, afplakken kan niet, blijft niet veel over… Ik eet genoeg vitaminen, dus daar ligt het niet aan, ben ten einde raad. Ga nu dus maar een keer naar de huisarts, misschien weet hij de oplossing.

  27. Hallo, Ik heb nu al sinds een paar weken last van mijn mondhoeken. Het lijken korstjes en mijn mondhoeken zijn rood en pijnlijk (bij het opendoen van mijn mond). Dit vind ik heel vervelend en doet ook pijn. Ik heb een homeopathisch zalfje gebruikt tegen wondjes en infecties, maar het wil maar niet weggaan. Heeft een van jullie misschien nog tips? Ik hoor het graag.

    • Dit zou een schimmel kunnen zijn; in dat geval kun je veel beter even langs de huisarts gaan voor een anti-schimmelzalf waar daadwerkelijk werkzame stoffen in zitten. Beterschap!

  28. Heb al jaren last van scheurmond aan beide kanten en heb echt alles geprobeerd maar niets hielp echt tot… de apotheker mij Terramicina Oxitetraciclina Polimixina B (oogzalf) gaf… Ik kon het toch moeilijk geloven = een oogzalf om in mijn gesprongen en pijnlijke mondhoeken te strijken, maar het helpt echt! Ik ben zo blij, want ik werd er echt wanhopig van. Maar nooit, nooit gedacht aan oogzalf.

    • Een apotheekhoudend huisarts dan? Een apotheker mag dit zonder recept niet meegeven namelijk, dan gaat hij voorschrijven en dit mag hij niet. Dat het een oogzalf is is verder niet gek om elders te smeren, andersom (vaseline in je oog willen smeren bijvoorbeeld) is wel onhandig omdat je oog niet veel verdraagt.

  29. Al heel erg lang had ik last van kapotte mondhoeken… Volgens mij komt het door de vaatwastabletten of door kopjes die niet heet zijn afgewassen. Ik was nu al een maand of twee met de hand af en heb er geen last meer van.

  30. Ik heb 3 weken geleden een hele zoete ananas gegeten en vanaf dat moment kreeg ik kloofjes in beide mondhoeken.

    • Heb je er een branderig gevoel bij van tong en/of verhemelte? In dat geval zou er weleens sprake kunnen zijn van een fruitallergie c.q. ananasallergie.

    • Dat heb ik ook! Gisteren ananas gegeten en nu beide mondhoeken rood en branderig en kapot. Gr. Lila

  31. Ik heb sinds vorige week ook ontzettend last van opengescheurde mondhoekjes. Erg vervelend en pijnlijk. Ik ga nu Bepanthen proberen.

  32. Hoi, Ik heb last van gescheurde mondhoek links springt open doet pijn. Na gebeld te hebben naar de huisarts zegt ze ze dat ’t om ’n schimmel gaat. Ik gebruik nu 3 weken Miconazol en in ’t begin was ’t even weg, maar nu is ’t weer terug… Ik denk dat ’t geen schimmel is. Ik heb een donkere huidskleur en mijn mondhoek is nu ook donker. Ik word er niet goed van. Ik ben bang dat als ik er vaseline op smeer het nog donkerder wordt. Verder eet ik gezond, maar heb ik altijd last van droge huid, vooral in de winter. Wat moet ik nu doen?

    • Probeer veel vitamine B12 binnen te krijgen en zoek eens op Internet naar groenten en fruit waarin gezonde vetten zitten voor je huid (zoals avocado) en weer even terug gaan naar de huisarts en vertellen dat het middel niet goed werkt.

  33. Ik heb nu sinds 4 weken ontstoken mondhoeken, aan de linkerkant zelfs een wondje. Elke keer als ik mijn mond open (klein stukje), gaan de korstjes open. Ik heb zalf gekocht op advies van een Etos-medewerker, maar deze werkt niet. Iemand een idee wat ik eraan kan doen?

    • Bij mij helpt de Etos koortslipzalf tegen een koortslip, een week smeren en het was weg (was al een maand flink open). Ook verkeerde tandpasta verergert de klachten. En gebruik ook vooral geen whitening producten etc. etc.

  34. Na jaren kapotte mondhoeken, ben ik nu meer dan een jaar er vanaf. Hoe? Scrubben met een schoon watje, goed uitspoelen en dan pas vaseline erop. Een apart gezichtshanddoek om af te drogen is ook om aan te raden. Eigenlijk, heb ik alle oude spullen zoals vaseline, lipbalsem, lippenstiften weggegooid. Gebruik nu enkel nieuw gekochte producten met de begindatum met een permanente marker erop. De scrubcrème moet niet met plastic korrels zijn, maar van gemalen pitten. Succes! Keept it simple, clean and fairly new… En houd gescheiden spullen voor het gezicht en de rest van het lichaam.

  35. Ik heb nu sinds 4 weken last van droge, schrale huid onder de mondhoeken. Het jeukt en is rood. En nu ben ik toevallig ook met Herbalife skakes begonnen rond die tijd. Zou ik daar allergisch voor kunnen zijn?

  36. Ik gebruik Lamisil of Daktarin voor kapotte mondhoeken en dit werkt beter dan andere soorten crème.

    • Beste Paul, Bedankt voor je berichtjes! Om dubbele reacties te voorkomen heb ik slechts een deel van je berichtjes over Lamisil en Daktarin goedgekeurd. Deze middelen behoren overigens tot de antischimmelmiddelen en zijn dus uitsluitend werkzaam indien pijn in de mondhoek wordt veroorzaakt door een schimmel. Een crème, zalf, gel, lotion of huidspray met een antischimmelmiddel (uit de groep van imidazolen) is in dat geval inderdaad eerste keus, maar is er geen sprake van een schimmel, ga er dan niet zomaar mee aan de haal. Het gaat hoofdzakelijk om miconazol (Miconazol met zinkoxide, Daktarin, Dermacure e.a.), bifonazol (Mycospor e.a.), clotrimazol (Canesten, Clotrimazol, Parvemaxol e.a.), econazol (Pevaryl), ketoconazol (Ketoconazol, Nizoral e.a.) en sulconazol (Myk e.a.). De werkzaamheid van al deze middeltjes bij schimmel in mondhoek-kloofjes is in principe exact hetzelfde; om de schijn van merkvoorkeur te voorkomen vermeld ik dit er even bij. Groeten, Paul

  37. L.S. Even een vraagje: Ik heb zeer regelmatig kleine scheurtjes in mijn mondhoeken en de mondhoeken zijn ook rood en doen pijn; ook de binnenkant van mijn onderlip en punt van mijn tong zijn pijnlijk. Kan dat nog een overblijfsel van chemotherapie (5 jaar geleden)? In afwachting op uw antwoord. Gr. Corrie

  38. Al lang heb ik last van gescheurde liphoeken en bultjes totdat ik op internet las dat BETADINE zalf helpt. Het is een jodiumzalf die desinfecteert. Het heeft bij mij echt geholpen en ik ben er bijzonder blij mee, omdat het naast het aanzien ook nog pijnlijk was. Ik hoop hier echt andere mensen mee te kunnen helpen. Succes!

  39. Ik had ook last van pijnlijke mondhoekjes. Bij de apotheek info gevraagd en die houden het op een vitamine C-tekort. Bij de Ethos vitamine C-bruistabletten gehaald; 1 per dag. Binnen 1 week was het weg… Zodra ik die bruistabletten niet meer nam, kwam het weer terug.

  40. Ik heb echt al een paar jaar last van kapotte mondhoeken. Vooral rond de wintertijd, maar de laatste paar keren ook rond de zomertijd. Ik smeer elke avond mijn mond en mondhoeken heel goed in met vaseline, maar dat heeft niet echt veel zin. ’s Ochtends zit er een soort van vliesje overheen, maar zodra ik ga ontbijten knapt het weer open en ben ik weer terug bij af. De laatste paar dagen heb ik naast die kapotte mondhoek ook last van bultjes die er omheen zitten en die jeuken. Kan dit verband met elkaar hebben? Is het eczeem? En wat is ertegen te doen? Ik heb het al zo lang en vind het echt heel erg lelijk en wil er zo graag vanaf! Hoop dat iemand mij raad kan geven. :)

  41. Hoi, Ik heb regelmatig last van gescheurde mondhoeken en dit is erg pijnlijk. Nu heb ik geconstateerd dat als ik een paar dagen alle suikers mijd het over is. Dit wil dus zeggen dat het een schimmelinfectie is, veroorzaakt door anti-biotica. Anti-biotica maakt dus ook de goede bacteriën stuk. Nu is mijn vraag of het mogelijk is om dit weer in evenwicht te krijgen. Weet iemand hier een antwoord op? Bij voorbaat dank.

    • Beste Johan, Ik snap je beredenering niet: hoe kom je erbij dat er sprake is van een schimmelinfectie?

    • Beste Paul, Dank voor je reactie. Ik heb een keer zware antibiotica gekregen i.v.m. implantaten en daarna is het gekomen dat mijn mondhoeken zijn gaan scheuren. Dus naar de huisarts geweest en zalf gekregen, zwaar spul: hydrocortison. Maar dat mocht niet baten. Toen ben ik bij een reformwinkel geweest en adviseerde ze mij om eens alle suikers te laten staan. Dus zodra ik alle suikers achterwege laat genezen mijn mondhoeken geheel. Wel ben ik nu benieuwd of ik ooit weer het evenwicht op orde kan krijgen. Dus dat is eigenlijk mijn vraag, maar als jij denkt dat het een andere oorzaak heeft, wil ik dat graag horen van jou. Groetjes en alvast bedankt.

    • Beste Johan, Ik was gewoon benieuwd wie of wat jou tot de aanname heeft gebracht dat je gescheurde mondhoeken worden veroorzaakt door suiker. Suiker op zichzelf kan namelijk niet zomaar je mondhoeken doen inscheuren. Wel is het zo dat simpele koolhydraten (geraffineerde suikers / witte bloem / bepaald zetmeel) een ideale voedingsbodem vormen voor schimmels. Zodoende kan suiker zeer negatief uitwerken op een schimmelinfectie in de mondhoeken. Heeft je huisarts je destijds verteld waarom hij hydrocortison voorschreef? En zat er een schimmelwerend middel zoals miconazol(nitraat) bij? Een schimmel- of gistinfectie is namelijk op een efficiëntere manier te behandelen dan door schimmels hun suikermaaltijd te ontnemen. Maar stoppen met geraffineerde suiker is sowieso hartstikke goed, dus als dit volstaat, dan is dat alleen maar mooi! Groeten, Paul

    • Johan, Na een antibioticakuur wordt het evenwicht in je maag-darmkanaal verstoord. Dit antibioticum doodt namelijk niet alleen de bacteriën in de ontsteking waar je die voor voorgeschreven kreeg, maar ook op plaatsen waar die bacterie geen kwaad kon. Hierdoor krijgen schimmels en andere bacteriën daar meer kans om zich te vermeerderen. Gevolg: zwakte en meer kans op een nieuwe infectie. Je kunt je evenwicht van je goede bacteriën in je mond, maag en darmen (maag-darmflora in vakterm) na een antibioticakuur heel goed herstellen door een serie van 7 flesjes Yacult (kleine roze flesjes in het zuivelvak) bij een supermarkt te halen. Een week lang neem je elke ochtend 1 flesje voor het ochtendeten. Hierdoor krijg je je normale evenwicht in je maag/darmflora weer terug. Een serie van 7 flesjes kost maar enkele euro’s! Voor diabeten is er een suikervrije versie. Het is zo’n simpele tip dat je misschien denkt dat het onzin is, maar het werkt echt.

    • Hallo, Ik zou bij een schimmelinfectie Daktarin of Lamisil gebruiken!

    • Hallo Johan, na elke kuur antibiotica (die naast de ‘slechte’ bacteriën ook de goede doodt) is een kuur probiotica (apotheek) om de goede darmbacteriën weer aan te vullen goed. Immuunsysteem kan zich dan in principe ook weer herstellen, dat is afhankelijk van wat je klachten verder zijn. Succes!!!

  42. Gebarsten/gescheurde mondhoeken, zo irritant! Ook ik heb hier last van, maar nooit voor lang. Ik heb namelijk ontdekt dat je op het moment dat dat gebeurt extra vitamine C moet innemen in combinatie met de mondhoeken voorzichtig te scrubben met het puntje van een washandje of met een zelfgemaakte scrub van een beetje olijfolie en suiker… En er daarna Blistex Medplus erop smeren; deze laatste stap herhaal je zo vaak als nodig is. Werkt prima voor mij en ben binnen 2 tot 3 dagen van alles af.

  43. Ook ik heb al jaren regelmatig last van zere mondhoeken. Na het eten van melkproducten begint de pijn en het verdwijnt pas als ik erop let dat ik geen melkeiwit en lactose binnenkrijg. Dus veel lekkere dingen moet ik laten staan. Ik gebruik zoveel mogelijk ALPRO melk, hetgeen wel lekker smaakt. Dus geen koekje of cakekje of andere lekkere dingen, want dan voel je de pijn zo weer opkomen.

  44. Ik heb ook regelmatig last van rode branderige ‘gescheurde mondhoeken’. Ik dacht dat het misschien een koortslip was, maar koortslip crème helpt niet… Door het smeren van vaseline lijkt het bij mij alleen maar erger te worden. In ieder geval geen verbetering. Heeft iemand ervaring met calendula zalf van VSM? Ik vind het wel erg moeilijk om te weten of het nu om een schimmelinfectie gaat of dat het om ‘chronische gescheurde mondhoeken’ gaat. Ga in ieder geval extra vitamine C met zink slikken, misschien dat dit ook een goede tip is voor anderen. Succes iedereen! (dacht dat ik de enige was…)

  45. Sinds januari heb ik last van scheurtjes/uitslag bij mijn mondhoeken. Van alles geprobeerd, anti-schimmelzalfje, lippenbalsem van Eucerin (advies apotheek), zinkzalf, etc. Soms leek het minder te worden, maar telkens kwam het weer terug, ik leek wel een clown… Uiteindelijk Echinaforce crème van A. Vogel geprobeerd. Binnen 2 dagen werd het minder en een week later is het compleet verdwenen. Daarnaast slik ik sindsdien ook ‘Immuun’ van ‘New Care’, een voedingssupplement dat je immuunsysteem zou verbeteren. Misschien dat dat ook nog zijn bijdrage heeft geleverd. :)

  46. Ik heb ook last van scheurtjes in de mondhoeken die opengaan bij gapen, praten, etc. Naast extra vitamine C, smeer ik de scheurtjes constant in met Aloë Vera. Ik gebruik de echte plant. Ik breek een stengel van de plant af en smeer de binnenste gelei direct op de scheurtjes en herhaal dit ieder uur. Dit is het enige wat werkt voor mij. Voor “gewone” wondjes werkt Aloë Vera ook erg goed. De gelei kan direct op de open wond worden aangebracht. Je moet alleen wel een Aloë Vera plant hebben groeien in de buurt. :) Succes ermee.

  47. Verschrikkelijk! Ik ken het gevoel jammer genoeg heel goed. Rode plekjes om mijn mond, schrale lippen en niet te vergeten de gescheurde mondhoeken en kloofjes in de lippen. Vooral in de winter is het heeeeel erg! Ook gebruik ik elke dag lipgloss en drink ik koffie of eet chocola. Dat helpt niet echt! Misschien word het toch tijd om dat iets te minderen en in het weekend mijn huid eens lekker te verzorgen…

  48. Hey, Ik heb ondertussen al een maand last van gesprongen mondhoeken. Ik word er zot van! Telkens geneest het eindelijk zachtjes en de volgende dag, boem, staat er weer een hele korst op die dan op den duur weer gaat springen. Kheb ook al zalf gehad en een bloedonderzoek, maar mijn vitamines waren in orde. Nu zijn we wel te weten gekomen dat ik nu dus 5 weken zwanger ben. Dus rond die periode is het begonnen. Vraag me af of de zwangerschap dit zou kunnen veroorzaken? Want nu mag ik natuurlijk die zalfjes met antibiotica niet meer gebruiken. X Sanne

    • Beste Sanne, Je zwangerschap zou zeker een rol kunnen spelen. Een deel van de voedingsstoffen die je via je voeding binnenkrijgt (waaronder vitamines, mineralen, spoorelementen, aminozuren, vetzuren etc.) gaat immers naar je ongeboren kindje, waardoor er minder overblijft voor jezelf… Bovendien verandert er een heleboel in je hormoonhuishouding, wat ook weer allerhande klachten en kwalen in de hand kan werken. In theorie zou een multivitamine-supplement voor zwangere vrouwen uitkomst kunnen bieden, maar ikzelf ben voorstander van voedingsstoffen die direct uit verse voeding afkomstig zijn (groenten, fruit, granen, vis, vlees, eieren, zeewier, paddenstoelen etc.). Nou ja, in ieder geval beterschap en als je er niet uitkomt, maak dan een afspraak met je huisarts. Het zou immers ook een schimmelinfectie of bacteriële infectie kunnen zijn. Groeten, Paul

  49. Varkenslever heeft een hoge voedingswaarde. Van alle soorten vlees bevat de lever de meeste hoeveelheid voedingstoffen. Lever is rijk aan ijzer en vitaminen. Er zit echter veel cholesterol in lever, wat een verhoogde kans op hart- en vaatziekten kan hebben. Daarom moet dit orgaanvlees met mate worden gegeten. Eet het niet vaker dan eens in de twee weken. Omdat lever veel vitamine A bevat, wordt het eten van lever tijdens de zwangerschap afgeraden.

  50. Zelf heb ik er ook regelmatig last van door uiteenlopende redenen, maar wat bij mij super goed helpt is gewoon extra vitamine B2 slikken en tee tree lippenbalsem zonder troep erin gebruiken. Mondhoeken zo weinig mogelijk nat maken/aflikken, want daar wordt het alleen maar erger van. Vitamine B2 wordt ook wel de stressvitamine genoemd btw, dus dat sluit mooi aan op sommige verhalen. En lichamelijke belasting door ziek zijn of roofbouw etc. is natuurlijk ook stress voor je lijf. Succes allemaal en take care!

  51. Ik had vroeger ook regelmatig last van open mondhoeken. Eigenlijk nooit meer last van gehad, tot vorig jaar. Ik ben nu 33 jaar, maar had toen stress en had het toen niet in de gaten… Maar nu is een hoek weer open terwijl ik nu dus weer stress ondervind. Nu weet ik dat het door de stress wordt uitgelokt. Ik doe er eigenlijk niet veel aan en meestal gaat het vanzelf weer over als de stress weg is.

    • Ik heb nu toetsweek, en ik heb hetzelfde, zo’n ingescheurde mondhoek met een korstje erop. Misschien dat het daardoor komt i.v.m. stress?

  52. Vanaf mei dit jaar last van mondhoek-eczeem. Miconazol + hydrocortisan hielp niet. Toen alleen miconazol, hielp ook niet. Totdat ik -eind augustus- op doktersrecept Fucidin 20mg/g crème ging gebruiken… En dat helpt.

    • Bijna een jaar lang had ik kapotte mondhoeken, met een soort schilferigheid in de plooitjes naar de kin. Ook onder mijn kin zat een roodachtig, soms schilferig plekje waar soms ook een korstje op kwam. Ik had al allerlei zalfjes geprobeerd. Uiteindelijk kreeg ik antibacteriële Rozex Metronidazol + schimmelwerende Miconazolnitraat. Ook dit hielp allemaal niet! Toen vond ik Fucidin 20mg/gr Ointment, en na enkele behandelingen was alles genezen. Het was een tubetje van mijn zoon geweest, ik had het al wat langer in huis.

  53. Ik heb al jaren last van kapotte, gescheurde mondhoeken. Dan is het weer maanden weg en dan heb ik het ineens weer… Zoals nu, ik smeer er Nestosyl-zalf op, dat helpt meestal wel goed. Ik ben er ooit mee naar de huisarts gegaan en hij zei dat het een schimmel was. Maar ik heb het idee dat het weer terugkomt in periodes van stress o.i.d.

    • Hallo, Nestosyl zalf mag toch niet in de mond komen? Ik heb ten minste begrepen dat dat niet hoort? Kan het kwaad als dat wel gebeurd?

  54. Mijn vrouw heeft een jaar lang last gehad van ernstig ontstoken mondhoeken. Eten bijvoorbeeld was een ramp. Alles geprobeerd, huisarts, tandarts, voorgeschreven en niet voorgeschreven zalfjes, niets hielp. Ook mijn vrouw heeft de laatste tijd de nodige stress gehad (kanker). Tot zij een oude tube met een zalfje vond, dat mij ivm een andere schimmelinfectie was voorgeschreven. In haar wanhoop heeft zij dat zalfje op haar mondhoeken gesmeerd. En oh wonder binnen een week was zij van haar pijnlijke kwaal verlost. Dat is inmiddels een maand geleden en haar mondhoeken blijven gezond. Het zalfje is genaamd: Miconazolnitraat/Hydrocortison 20/10 PCH.

    • Hallo Ginzburg, Ik wil je even waarschuwen voor dit geneesmiddel. In dit geneesmiddel zitten hormonen en die moet je niet op je lippen smeren. Het werkt zeker tegen eczeem, maar het komt gewoon weer terug. De hormonen in die zalf zorgen ervoor dat de witte bloedcellen afgebroken worden, hierdoor gaat de eczeem weg (daarom mag je dit spul ook niet te veel gebruiken, want je krijgt er een dunnen huid en dergelijke van). Dit is op je huid niet zo erg, maar rond je mond wel. Je mond is een bron van bacteriën. Witte bloedcellen maken die bacteriën kapot, waardoor je niet ziek wordt ervan. Wanneer je dus die hormonencrème op je mond gaat gebruiken, kunnen die bacteriën er wel doorheen, waardoor een koortslip bijvoorbeeld sneller ontstaat, je weerstand een stuk lager wordt enz.

  55. Jammer, ik denk dat niemand echt blij wordt van mijn verhaal, maar de oplossing op lange termijn is geen zalfje. Heb er zelf 20 jaar lang regelmatig last van gehad. Dokter, tandarts, huid- en schoonheidsspecialist geraadpleegd. Vele zalfjes geprobeerd. Na vele jaren ben ik 2 jaar geleden uit mijn psychisch zware huwelijk gestapt. Ben sindsdien vrij van deze nare kwaal, zelfs geen litteken meer! Ik wist het natuurlijk niet zeker, maar sinds 5 weken is deze kwaal weer heftig aanwezig. Na een periode van zorgen, verdriet en overlijden van dierbaren. Voor mij is de conclusie duidelijk! Sorry en Succes!

    • Het is ook zeker zo dat stress en problemen vele klachten kunnen geven, waaronder inderdaad kapotte mondhoeken. Ben blij voor jou dat je er eindelijk van bent verlost, en zodra je het weer krijgt, weet je eigenlijk gelijk al genoeg. :) Helaas begon het bij mij ook vanwege de stress en problemen, maar die zijn nu weg, of in ieder geval grotendeels weg. Maar de problemen met de mondhoeken blijven helaas…

  56. Ik heb dus last van chronische gescheurde mondhoeken. Als ik het verhaal hierboven lees, kan het veel oorzaken hebben (schimmel/eczeem etc). Ik moet vrijdag toch naar de dokter voor iets anders en zal het dan wel weer vragen. Ik heb het eerder gevraagd, maar toen zei de dokter dat ze nog steeds niet weten hoe het ontstaat en dat het misschien een schimmel kan zijn. Schoot ik ook niet zoveel mee op. Ik smeer mijn lippen en mondhoeken de hele dag in met vaseline, dus daar kan het niet aan liggen! Ik heb overal een pot vaseline staan. Het is echt vervelend als het net een beetje minder wordt begint mijn andere mondhoek. En als die weer een beetje over gaat begint weer die andere. Ik ben er gewoon nooit van af! Vind het ook nogal lelijk buiten dat het pijnlijk is. Als ik lipgloss opheb, lijkt het net of ik uitgeschoten ben omdat ik een rode mondhoek heb. Er zit dus al een scheurtje in. Ik eet gezond dus vitamine-tekort lijkt mij niet de oorzaak te zijn…

    • Ik heb hetzelfde probleem. Mooi is het inderdaad zeker niet. Mocht je daarom meer weten over de oorzaak en oplossing na je bezoek aan de dokter, gelieve me dit dan te laten weten. Alvast bedankt hoor!

    • Ik vind het ook zeer vervelend! Het begon bij mij allemaal na een verstandskiesoperatie. De dokters trokken beide mondhoeken compleet open en één ervan scheurt nu (een JAAR later) nog altijd de hele tijd, of het is een droge rode plek. Het is heel lelijk en af en toe krijg ik er stomme opmerkingen over. Ik krijg het tijdelijk weg dankzij Daktarin orale Gel, die ik er ’s nachts op smeer. Het werkt echter niet altijd en ik heb er gemiddeld toch nog een vijftal dagen per maand last van… Ik wil een definitieve oplossing, straks heb ik daar voor de rest van m’n leven een litteken. :(

  57. Paul (Redactie) Reageer

    Je kan een verdovende zalf met lidocaïne of prilocaïne gebruiken. Deze verlichten de pijn en branderigheid enorm. Deze zalven mogen bovendien vrijelijk worden gebruikt rondom de slijmvliezen van de mond. Voor een goed geneesmiddel om de wondjes/blaren in je mondhoeken te behandelen, dien je echter naar je dokter te gaan. Je mondhoeken scheuren namelijk opnieuw open bij het praten en eten. Zelfzorgmedicatie is daarom meestal niet voldoende.

  58. Ik heb al ruim 5 weken nu last van zere mondhoeken die nu ook blaren gaat vertonen (aften). Ben naar een dokter geweest want die van mij had vakantie en die zei dus dat het ontstoken was en gaf Fucidin-zalf mee met de afspraak het 2 maal per dag in te smeren. Ben nu 3 dagen verder en de zalf brandt als een hel op de mondhoeken, maar de ontsteking wordt niet minder. Ik ben ondertussen wanhopig aan het worden want zelfs koortslippen-gel (Akolip), vitamine E crème, vaseline met aloë vera, Blistex met menthol en kamfer… niets, maar dan ook echt niets helpt. Voel de blaren in mijn mond ook alweer opkomen. Wat kan ik doen behalve maandag mijn eigen huisarts opzoeken? Alvast bedankt!

    • Heb vroeger ook als kind 1x blaren in mond gehad. Was heel pijnlijk. Heb toen spul gehad klein flesje met aan dopje een kwastje. Dat moest ik tong en binnenkant van mond mee insmeren. Heb ik nooit meer terug gehad. 50 jaar geleden. Weet wel dat de apothekers toen veel zelf maakten. En volgens mij vaak beter was als nu al dat fabrieksspul. Misschien dat een oudere huisarts of apotheker iets weet.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.