ontstoken oorschelp oorschelpontsteking

Pijn oorschelpen: ontstoken oorschelp behandelen…

Een oorschelp-infectie betreft een bacteriële ontsteking van de oorschelp. Meestal ontstaat een oorschelpontsteking door een wondje in de huid of het kraakbeen van het uitwendige oor. In de meeste gevallen zijn de zachte weefsels van het oor –de oorlel en de oorrand– van de oorschelp ontstoken en pijnlijk. Een ontsteking van je oorschelp staat ook wel bekend als:

 • Ontstoken oorschelp
 • Oorschelp-infectie
 • Oorschelp-ontsteking

In dit artikel bespreken we de oorzaak & behandeling van een ontstoken oorschelp, oorlel & oorrand…

Symptomen oorschelp-infectie

Bij een oorschelp-ontsteking of oorschelp-infectie hebben zich bacteriën in het weefsel van het oor opgehoopt. In dat geval is er doorgaans sprake van de volgende symptomen:

 • Kloppende pijn van de oorschelp
 • Wondjes op de oorschelp
 • Zwerende infectie (etter & pus)
 • De oorschelp is rood & gezwollen

In geval van een ontstoken oorschelp zijn de zachte oorlel & oorrand soms paarsrood, pijnlijk en (extreem) dik; ook de helix en antitragus kunnen flink opzwellen…

Oorzaken geïnfecteerde oorschelp

Een ontsteking of infectie van de oorschelp ontstaat meestal door een wondje in het weefsel van het oor. Via het wondje kunnen bacteriën in je oorschelp terechtkomen. De bacteriën vermenigvuldigen zich, het lichaam valt de bacteriën aan met antistoffen, en een bacteriële oorschelp-infectie is het gevolg.

Een oorschelp-ontsteking kan o.a. optreden door een ongeval of ruzie. Ook gaatjes van oorbellen en oorpiercings kunnen geïnfecteerd raken door bacteriën en zodoende een oorschelp-infectie veroorzaken. Vooral als een oorbel ergens achter blijft haken en een scheurtje in de oorlel veroorzaakt, is een ontstoken en pijnlijke oorschelp een waarschijnlijk gevolg.

Er zijn een aantal speciale en ernstigere vormen van oorschelp-ontsteking en bacteriële oorschelp-infectie. De bekendste hiervan zijn als volgt:

 • Chondrodermatitis Nodularis Helicis CNH (zweer in het oor-kraakbeen)
 • Pseudomonas aeruginosa (beruchte resistente ziekenhuisbacterie)
 • Wondroos / erysipelas (ernstige infectieziekte door streptokokken)

Let op: ook een insectenbeet in het oor een ontstekingsreactie veroorzaken. In dat geval is er tevens sprake van jeuk.

Behandeling van ontstoken oorschelp

Een “gewone” ontstoken oorlel of oorschelp gaat meestal vanzelf over en hoeft dus niet altijd te worden behandeld. Een bacteriële infectie van de oorschelp kan worden behandeld met antibioticazalf. Hiervoor heb je een recept van je huisarts nodig. Als de bacteriën verdwijnen, vermindert ook de pijn van de oorschelp.

De kloppende pijn door een ontstoken oorlel & oorschelp kan worden onderdrukt met paracetamol. Als de oorschelp of oorlel veel pijn doet, dan is ibuprofen een aangewezen pijnstiller. Ibuprofen werkt namelijk ook ontstekingsremmend bij een oorschelp-infectie.

Als de ontsteking van je oorschelp niet verdwijnt, dien je een afspraak te maken met je huisarts. Dit geldt ook bij eventuele uitbreiding of andere complicaties.

Tot slot

Een oorschelp-infectie of ontstoken oorlel is meestal niets ernstigs. Als er echter een extreem agressieve of resistente bacterie in het weefsel van je oorschelp belandt, dan is behandeling met antibiotica meestal niet afdoende. Ga daarom bij hevige zwelling en pijn altijd naar de huisarts.

Heb jij ervaring met een ontstoken oorlel of oorschelp? Laat hieronder weten hoe de behandeling van jouw oorschelp-infectie verliep…

53 reacties op “Pijn oorschelpen: ontstoken oorschelp behandelen…

 1. Sarah ·

  Eergisteren begon mijn man te klagen over opgezette klier achter zijn oor. Gisteren was zijn oor enorm gezwollen en vuurrood en pijnlijk maar ja zondag dus maar uithouden tot vandaag. Ik schrok mij net rot. Heel zijn oor zit nu vol met blaren die geel zien. 🤮 Huisarts is over een uur open. Volgens google infectie aan oor.

  Reageer
 2. v ·

  Ik heb hetzelfde heb jij er al iets op gevonden?

  Reageer
 3. Mirjam ·

  Ik heb nu al voor de derde keer in drie jaar een ontsteking aan mijn oorschelp. Drie jaar geleden heb ik er zelfs 3 verschillende antibioticakuren voor gehad. De specialist zei dat het waarschijnlijk kwam door een flapoor correctie van 35 jaar geleden. Nu ik al voor de derde keer een ontsteking heb vraag ik me af waarom ik daar nu pas last van krijg en nog belangrijker… Wat nu? Krijg ik voortaan elk jaar een ontsteking? Is er niet iets aan te doen?

  Reageer
  • Geesje ·

   Beste Mirjam en anderen. Mijn opleiding heb ik gehad bij de nonnen. Ze gebruikten overal azijn voor. Puur, in oplossingen. Drie jaar terug kreeg ik een zeer pijnlijke ontsteking aan de oorschelp. Ik sliep niet meer. Ineens dacht ik aan de nonnen en heb er ’s avonds met een watje pure (witte biologische) azijn op aangebracht. De volgende ochtend was het weg en het is nooit meer teruggekomen.

 4. jubbetje ·

  Kun je bij een oorschelpontsteking ook niet beter koelen?

  Reageer
 5. Sem van Sambeek ·

  Mijn oren worden vaak als ze aangeraakt worden door bijvoorbeeld een koptelefoon rood en heel warm, weet iemand wat je hiertegen kan doen?

  Reageer
 6. trijntje ·

  boven aan mijn oor aan de oorschelp doet zo’n pijn soms een blaasje dan een korstje en kan er niet op slapen en nu begint mijn andere oor ook soms maar links is erger wat moet ik er aan doen en waarom komt dit zit aan de rand?

  Reageer
  • louise1956 ·

   Hoi… ik heb precies t zelfde… weet jij al wat t was?

  • Paul ·

   Mijn vrouw heeft / had vergelijkbare oorschelpproblemen en heeft hier vorig jaar een artikel aan gewijd:

   Wellicht heeft het te maken met beknelling / afknelling van de rand van de oorschelp. Dit heeft maar al te vaak te maken met de vorm van iemands oor in combinatie met het slapen op een hard kussen en een ‘schurende’ kussensloop.

  • Martine ·

   Ik heb hetzelfde. google op ontsteking kraakbeen oor – huisarts stipt dit aan met stikstof

  • Geesje ·

   Trijntje, zie mijn reactie bij Mirjam dd 26 april 2018

 7. Sara ·

  Hoi. Ik heb sinds een paar dagen last van de binnenkant van mijn oorschelp (waar de achterkant van je oordopje tegenaan komt). Het is opgezwollen, rood en af en toe bloedt het. Is dit ernstig of zal ik het gewoon af moeten wachten?

  Reageer
  • Paul ·

   Enig idee hoe / waardoor de pijn en bloeding van je oorschelp zijn ontstaan?

  • Sara ·

   Nee geen idee waarom of hoe. Ik draag sinds een maand weer normale oorbellen maar ik snap niet hoe dat er dan voor zou kunnen zorgen. Dan zou het beiden oren moeten infecteren right? Het wondje is in ieder geval dicht nu. Dat probeer ik ook zo te houden dus ik doe even geen oorbellen / oordopjes in.

 8. Dotse ·

  Hallo, sinds gister heeft mijn man een opgezette oorschelp. Hij heeft geen piercings en ook geen wondje aan zijn oor. Zijn oor voelt warm aan. Zijn oor is verder schoon. Hij is sinds een week vanuit burkina in Europa.

  Reageer
 9. Julian ·

  Ik heb nu al een paar dagen last van mij oren ze zijn opeens heel vaak erg rood en ze zijn ook wat dikker geworden voor bij het randje van mijn oorschelp. Weet iemand wat dit kan zijn? Of wat ik eraan kan doen?

  Reageer
 10. angela ·

  Hallo, Vanaf mijn zevende heb ik al oorbellen de afgelopen maanden heb ik telkens een ontsteking in beide oorlellen. Telkens komt het weer terug iemand hier ervaring mee? Heb een hele tijd geen oorbellen meer gedragen en nog ging het ontsteken. :( Help! Groetjes, Angela

  Reageer
  • Merve ·

   Goeie dag ik heb al heel lang last van mijn oorschelp soms heb ik er een maand last van en soms blijft het een tijd weg maar het blijft terug komen ik ben er nooit mee naar de dokter geweest omdat de pijn na een tijdje weg trekt maar soms blijft het een hele dag hangen. Alleen de symptomen die er staan heb ik niet dus zouden jullie mij kunnen helpen misschien weten één van jullie wat het kan zijn het is eigenlijk een heftige pijn bij mijn hele oor als ik mijn hoofd even wil omdraaien dan krijg ik een pijnlijke steek en buiten dat doet het ook gewoon super veel pijn. Ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen, groetjes Merve

  • Paul ·

   Beste Merve, Mijn vrouw heeft ook met tijden erg veel last van haar oorschelpen; zij schreef er onlangs dit artikel over. Hopelijk heb je er iets aan… Groeten en beterschap, Paul

  • Ervaren piercer ·

   Het kan zijn door een oorschelpontsteking. Als je veel aan je oorbellen zit kan dit bacteriën meenemen. Je moet zorgen dat je er niet te veel aan gaat zitten. Is je oorbel geschoten in de oorlel kan je dit het beste oplossen met Dettol ontsmettingsmiddel. Is het een piercing die is gepiercet dan moet je NIET met Dettol onsmetten. Dit houdt het wondje open. Voor piercings heb je speciale zalf die je vaak bij een shop kan halen.

 11. Jenny ·

  Ik heb sinds een paar dagen een knalrood kloppend oor met koorts. Bij mij is het ontstaan door eczeem in mijn oor wat vreselijk jeukte en waardoor ik heb zitten pulken in mijn oor. Heb hiervoor inmiddels een antibioticakuur, maar mensen leer ervan en pulk maar beter niet want au au!!!

  Reageer
 12. Stacy ·

  Ik heb nu sinds zaterdag een helix piercing. Eergisteren is hij helemaal dik geworden en rood en hij bonkte. Nu bonkt hij niet meer. Maar hij is nog niet minder dik geworden. Ik maak hem 3 keer per dag schoon met zoutoplossing. Maar dat helpt niet. WAT MOET IK NU DOEN! help!

  Reageer
  • JG81 ·

   Hoi Stacy, hoe gaat het nu met je? Ben je van het opgezette oor af? Zo ja, wat heb je hiervoor gedaan? succes ermee!

 13. Dannas ·

  Goedenavond Paul, ik heb een bloedonderzoek gehad omdat ik zo moe ben en licht in mijn hoofd! Heb van die rare aanvallen soms dat ik geen lucht krijg zuurstof! Ik schrik dan wakker en hap naar lucht! En ook een druk gevoel op mijn borst en hyperventileren! Zelf heb ik een middenrifbreuk en slik ik omeprazol! Dus mijn symptomen zijn druk op borst, benauwdheid, moe, licht in mijn hoofd, geen kracht in vingers, tintelingen, vaak kippenvel, vaak koud hebben, koude voeten en handen, oorsuizen… Bloedtest eergisteren binnen! Heb ijzer tekort bloedarmoede was 5 en mijn vitamine D was tekort 30! Heb ijzerpillen gekregen en wat voor vitamine D symptomen die ik heb klopt het met wat ik te kort heb! Of moet ik verder zoeken??? Cardioloog ben ik geweest was prima!

  Reageer
 14. Edwin ·

  Hoi, Ik heb sinds een paar dagen last van mij tragus (dat botje in je oorschelp) Ik heb er zo weinig weet van maar als ik er op druk of er onder dan geeft dat een behoorlijke pijn als ik dit bij mijn andere oor doe is er niks aan de hand ik maak me hier wel wat zorgen over wat kan dit zijn? En nee ik heb geen piercings of zo.

  Reageer
  • Paul ·

   Slaap je toevallig op de zijde waarvan je last hebt?

  • Edwin ·

   Nee maar ik heb altijd een ventilator aan staan die op die oor komt.

 15. Stefanie ·

  Hallo allen. Vier weken terug heb ik mijn tweede oorgaatjes bij laten schieten. Is geheel steriel gedaan. Alleen nu is in mijn rechteroor het gaatje zodanig gaan ontsteken dat er nu al 4 dagen pus en bloed uit komt, ik reinig 6 keer per dag mijn oor met de druppen die je er voor krijgt, daarnaast knijp ik hem 3 keer per dag zo ver uit tot er alleen nog bloed uit komt en heb ik mijn zweer knopjes eruit gehaald omdat deze de uitgang blokkeerde zeg maar. Ik heb er nu echt gouden ringetjes hele dunne in zodat het kan ademen. Daarnaast smeer ik met Fucidine crème (ontsteking remmend en antibiotica zalf)… Hoe lang moet ik hier nog mee rond lopen voordat ik een afspraak bij de huisarts moet maken? Het wordt al wel steeds minder pus bloed en wondvocht, maar vind 4 dagen al best lang… Wanneer dus naar de huisarts en elke keer als ik aan mijn oor zit, desinfecteer ik eerst mijn handen i.v.m. de eventuele bacterie die ik mee draag op mijn handen / vingers.

  Reageer
 16. Kelly ·

  Ik heb 2 weken terug een piercing laten zetten in mijn oor bovenin (in het kraakbeen) eerste paar dagen geen last van gehad alleen sinds 3 dagen begon het te branden prikken alles me oor is dikker geworden en zowat niks helpt! Ik heb mijn piercing alsnog goed schoongehouden… Wat moet ik doen?! Met vriendelijke groeten, Kelly

  Reageer
 17. jessica ·

  Hallo, Dinsdag heb ik een oorbel in mijn oor laten zetten, van boven zo. En de dag nadien heb ik er nog ene ingestoken, helemaal bovenaan. Ik had er geen last van, maar nu, na drie dagen, voelt het branderig en wordt het rood en echt dik! Niet te vergelijken met mijn andere oor, zelfs het slotje geraakt niet meer op de oorbel, zo dik is het oor geworden. Wa moet ik doen? En na hoelang wordt het minder dik en rood?

  Reageer
 18. Isa ·

  Hallo, Ik heb 3 dagen geleden een helix piercing laten zetten, toen had ik er nog helemaal geen last van, alleen als ik ging slapen. Maar 2 dagen erna voelde ik het helemaal bonzen in mijn oor en ook tintelen. Het oor is ook helemaal rood en extreem opgezwollen. Nu ben ik bang dat de vorm van het oor (de kreukel) niet meer gaat vormen omdat het zo opgezwollen is. Moet ik naar de dokter of moet ik het rustig afwachten tot het over is? Please reageer, help me! Groetjes, Isa

  Reageer
  • Paul ·

   Persoonlijk zou ik hier ABSOLUUT mee langs de huisarts gaan. De kans zit er namelijk dik in dat je oorschelp geinfecteerd is geraakt met een bacterie, waardoor een bacteriële oorschelpinfectie is ontstaan. Zo’n infectie kan vanzelf overgaan, maar vaak zijn er antibiotica voor nodig om de bacteriën afdoende te bevechten. Je huisarts kan een goede inschatting maken van de aard en ernst van de geïnfecteerde oorschelp. Kortom: beter het zekere voor het onzekere nemen; liever te vroeg dan te laat…

  • Isa ·

   Trouwens, ik heb de piercing eruit gehaald. Is het dan erg dat het dichtgroeit? Want dan kan de pus er toch niet meer uit?

  • Paul ·

   Of de pus ‘weg kan’ is afhankelijk van de omvang van de infectie en van de doorbloeding van je oorschelp. Als de infectie meevalt, zullen antistoffen in je bloed de bacteriën doden en de dode bacteriën opruimen. Is de infectie echter te ‘ernstig’, waardoor er niet genoeg antistoffen via je bloedsomloop richting je oorschelpinfectie kunnen worden meegevoerd, dan kan er een abces ontstaan: een soort grote puist. In zo’n geval zal een arts de boel doorgaans open prikken met een ontsmette naald zodat de etter eruit kan. Dus nogmaals: ga even langs de huisarts om naar de ontstoken oorschelp te laten kijken. Het valt me overigens op dat er veel mensen zijn die ontstekingen/infecties oplopen na het zetten van helix piercings. Toevallig niet allemaal bij dezelfde piercer? :(

  • Steve ·

   Persoonlijk zou ik ik hier ABSOLUUT het oor eraf snijden, zoals jij beschrijft hebben we vaker zien gebeuren. Met name de heer V. van Gogh heeft dezelfde klachten gehad en ook hij heeft dit adequaat opgepakt. Voordeel van deze kwaal is dat je expressie beter wordt en de kans dat je gaat schilderen is vrij groot.

 19. antje ·

  Hallo, Ik heb veel oorsmeer wat uit mijn oor loopt. Dit vaak schoongemaakt en nu heb ik het oor van binnen helemaal dik en voor ’t oor helemaal opgezwollen. De gehoorgang zit bijna dicht, zo dik! Heb antibiotica nu 1 dag… wordt nog niet minder… Neem paracetamol voor de pijn.

  Reageer
  • Paul ·

   Heb je antibioticadruppels of een orale antibioticakuur? Ik kan me namelijk voorstellen dat druppels niet diep genoeg in het oor doordringen vanwege de gehoorgangontsteking. Overigens kan het best een tijdje duren voordat antibiotica de bacteriën gaan overheersen. Mocht er de komende dagen geen verbetering optreden in je situatie, dan kan je huisarts wellicht sterkere of aanvullende medicatie voorschrijven. Beterschap!

 20. Halime ·

  Hoi, Ik heb afgelopen week (in de carnavalsvakantie, 20 februari) een helix piercing laten zetten, maar hij is er wel ingeschoten met zo’n handdruk ding. Ik heb daarna geen pijn gevoeld. Maar gister toen ik mijn haren vast wou maken bleef waarschijnlijk een stuk haar vast hangen aan m’n oorbel en ik trok dat omhoog. En dat deed verschrikkelijk pijn! Maar nu mijn vraag, wat kan ik nu het beste doen? Want mijn oor is nu zeg maar een beetje gezwollen en rood. Kun je me helpen? Groetjes!

  Reageer
 21. Selma ·

  Hoi, Ik heb al ongeveer 5 maanden een helix en ik heb het altijd goed schoon gehouden en netjes verzorgd. Sinds gisteravond deed mijn oor ineens pijn bij het slapengaan, wat ik normaal gesproken nooit heb. Dus ik voelde aan mijn oor, bleek dat mijn hele oorschelp opgezwollen en rood was. Ik heb mijn helix toen grondig met Unicura schoongemaakt. Ik maak me nu een beetje zorgen, want hij wordt steeds dikker en het jeukt ook. Ik kan nu bijna mijn helix niet meer draaien. Ik weet niet of het iets ernstigs is of gewoon een bacteriële infectie (soms met vieze handen aan piercing gedraaid), maar voordat het te laat is zou ik graag willen weten wat ik moet doen!?

  Reageer
  • Paul ·

   Ga naar je huisarts; afhankelijk van de ernst van de infectie zal hij/zij waarschijnlijk antibioticacrème voorschrijven of je aanraden de helixpiercing te verwijderen.

 22. Johanna ·

  Heei, Ik heb eergisteren m’n helix laten piercen, gister had ik er helemaal geen last van, maar vandaag was die opeens heel dik en rood. Ik maak hem 2x per dag schoon met zeep die ik erbij heb gekregen. Is het normaal dat je oor dik kan worden als je hem net hebt laten piercen? Groetjes!

  Reageer
 23. Yara ·

  Ik heb vorige week donderdag een helix laten zetten, nergens last van tot gisteren… Het oor werd dik en rood en ging verschrikkelijk pijn doen… Vanmorgen de piercer gebeld, die zij huisarts bellen en vragen om een zalfje. Uiteindelijk ben ik naar de huisarts gegaan, die heeft de helix er gelijk uitgehaald. Deze zat vastgegroeid en was mega ontstoken… Nu loop ik nog steeds met een dik, pijnlijk oor. Maar ik heb in ieder geval antibiotica gehad.

  Reageer
 24. Anne deboek ·

  Hallo, Ik heb vorige week donderdag een helix piercing laten zetten bij een piercer die hygiënisch werkt en waar ik veel goeds van had gehoord. Ik moest normaal 3 à 4 weken wachten voor ik hem eruit mocht halen, maar het deed na 4 dagen geen pijn meer dat ik het er even wou uithalen. Toen ik dat deed voelde ik direct dat het begon warm te worden, dus toen ik het er terug in wou steken heb ik denk ik wondjes gemaakt in mijn oor, want het lukte maar niet. Twee dagen later begon mijn oor te kloppen, ik kreeg koorts en had last van mijn klieren. Ook was mijn oor gloeiend heet en super dik (niet overdreven). Ik ben dan naar de dokter gegaan en die schreef me amoxicilline voor, maar nu ben ik bang dat er iets gaat gebeuren met mijn oor, want het doet super veel pijn en mijn oorbel wordt in mijn oor gedrukt door de zwelling. Denk jij dat ik hem er moet uithalen of dat er iets is of ik nog iets kan doen? Groetjes, Anne

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Anne, Je moet piercings na het zetten inderdaad lang genoeg laten zitten, zodat het wondje aan de binnenkant de tijd krijgt om te helen en zich volledig te sluiten tot een egaal oppervlak. Als je je piercing voor die tijd verwijdert zal je lichaam het gaatje aan de buitenkant proberen te dichten; het is immers een wondje. Als je je piercing dan weer terug prikt in het deels geheelde gaatje, is de kans groot dat er wondjes ontstaan en dat er bacteriën in de wondjes terechtkomen. Amoxicilline is een penicilline-antibioticum. Zo’n medicijn doodt de bacteriën die de infectie en ontstekingsverschijnselen in je buitenoor veroorzaken. Indien de antibiotica aanslaan, is er in principe geen aanvullende behandeling nodig. Maar als de klachten juist erger worden of als je je zorgen maakt, ga dan langs je huisarts. Als er op een gegeven moment veel pus in je oorschelp ophoopt, kan het bijvoorbeeld nodig zijn om de abces lek te laten prikken door een arts. Sterkte & beterschap! Groeten, Paul

 25. Jaap ·

  De oorschelp kan bij het minste of geringste ontstoken raken. bijvoorbeeld door te hard in het oor te pulken of een wondje (een haartje uittrekken) of ruzie. Blijft dit te lang zo, ga dan naar de arts voor zalf. Het kan ook minder worden door goede ontstekingsremmende pijnstillers.

  Reageer
 26. michael ·

  Hoi, Ik heb een probleem. Ik heb een maand geleden oorbellen laten schieten. Heb ze gisteren even een uur uit moeten doen in het ziekenhuis, maar nu heb ik een gevoelige oorlel. Wat kan dat zijn en wat kan ik ertegen doen?

  Reageer
 27. Noortje ·

  Hoi, Ik heb afgelopen donderdag een helix piercing laten zetten en de dagen daarna niet echt veel last gehad. Tot afgelopen zondag… mijn oor is nu erg rood en ook best wel erg opgezwollen, het doet ook voortdurend pijn. Ik maak de piercing twee keer per dag schoon met warm stromend water en Unicura zeep die ik van de piercer heb gekregen. Ik heb tot nu toe nog geen pus of bloed gehad toen ik het schoonmaakte. Kan ik het beste gewoon afwachten en kijken of het minder wordt? En valt er iets te doen om de zwelling te verlichten?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Noortje, Zwelling en roodheid duiden op een ontsteking (steriel of infectieus). Aangezien er een piercing is gezet, is de kans op een bacteriële infectie relatief groot. Ik zou hiermee echt even langs je huisarts gaan om eventuele complicaties te voorkomen. Groeten & sterkte, Paul

 28. Nena ·

  Ik had een piercing boven mijn tragus, binnenkant van mijn oorschelp (forward helix). Ik heb deze er vandaag uitgehaald omdat deze erg zeer deed. Hij was enorm rood en opgezwollen. Achter mijn piercing zat veel gele pus. ik heb het nu schoongemaakt, maar toch blijft die 5x zo dik als die was en erg pijnlijk. Moet ik naar de dokter hiervoor? Kan ik het zelf proberen te behandelen?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Nena, Ik zou absoluut even naar de dokter gaan. Of de infectie gevaarlijk is, hangt namelijk volledig af van de soort bacterie (waarschijnlijk meerdere soorten bacteriën) die de infectie veroorzaakt. Je kunt dus maar beter het zekere voor het onzekere nemen. De kans bestaat dat je lichaam de bacteriën eigenhandig aanpakt en opruimt, maar mocht dat niet het geval zijn, dan is doorgaans antibioticazalf nodig. Mocht je hier te lang mee wachten, dan kan de infectie uitspreiden en nog veel erger worden. Kortom: echt even mee naar de huisarts; of in ieder geval even bellen. Groeten & beterschap, Paul

 29. Andrea ·

  Ik heb bij mijn tragusbotje super veel pijn en achter mijn oorschelp is het super gevoelig; het is een kloppend stekende pijn. Vrijdag ga ik het laten controleren, maar mijn tragus lijkt ook een beetje opgezwollen (ik heb geen traguspiercing of zo)… Het is gewoon dat botje dat spontaan hevig pijn is gaan doen en het houdt al paar dagen stand.

  Reageer
 30. Willemsen, Monique ·

  M’n nonkel heeft al 2 maal aan beide oorschelpen operatie ondergaan. Beide oren blijven dik en etteren. Dokters kunnen het niet plaatsen. Heb op de site Gezondheid.be gelezen dat de oorzaak ook jicht kan zijn.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.