Afvallen dankzij zelfvertrouwen & eigenwaarde

Fitness · Door Ilse

Mensen met weinig zelfvertrouwen en zelfrespect, zijn eerder geneigd om te verslonzen, op te geven en aan te komen qua lichaamsgewicht. Hoe meer eigenwaarde je hebt, des te belangrijker het voor je wordt om je lichaam te onderhouden en niet te verwaarlozen. (bron)

Zelfvertrouwen en afvallen gaan dus hand in hand; hetzelfde geldt voor een laag zelfbeeld en overgewicht. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te sneller je doorgaans afvalt en des te zelfverzekerder je wordt. Zorg er dus voor dat je met een maximale hoeveelheid zelfvertrouwen en eigenwaarde met afvallen begint…

1. Perfect bestaat niet

Schoonheid zal altijd onderhevig blijven aan persoonlijke voorkeur en relativiteit, dus niemand zal ooit “perfect” worden. Besef bovendien dat topmodellen er in het dagelijks leven niet uitzien zoals ze op televisie en in tijdschriften verschijnen. Ze zitten voor iedere gelegenheid uren in de make-up en hun foto’s worden volledig digitaal geretoucheerd met behulp van Photoshop en Illustrator.

Besef dat iedereen mooie en minder mooie kenmerken heeft; leg de focus op jouw favoriete karakteristieken. Kleding, make-up, haardracht en lichamelijke verzorging kunnen wonderen doen. Laat blijken dat je jezelf de moeite waard vindt, want enkele overtollige kilo’s zijn verwaarloosbaar indien je vitaliteit, vreugde en zelfvertrouwen uitstraalt.

2. Geen reden tot schaamte

Sommigen leven een passief, gelaten en lijdzaam leven uit schaamte. Ze weigeren te sporten om dit soort redenen:

  • Door het sporten “flubberen” mijn vetrollen.
  • Ik raak heel snel buiten adem.
  • Ik ga ergerlijk steunen en kreunen.
  • Mijn bewegingen zijn niet gracieus vanwege mijn overgewicht.
  • Ik ga ervan zweten en dat ziet er onappetijtelijk uit.
  • Sportkleding zit strak, waardoor je alles kunt zien.
  • Enzovoort, enzovoort, enzovoort…

Probeer je ertoe te zetten om eventuele schaamte te overwinnen of in ieder geval van je af te zetten. Je zou je nooit moeten schamen voor lichaamsbeweging. Elke reden die je maar kunt bedenken om niet te bewegen, is bij uitstek een reden om wel te bewegen. Houd voor ogen dat de dingen waarvoor je je nu nog schaamt uitsluitend met lichaamsbeweging kunnen worden verholpen.

Dus: negeer andermans beschouwing; jij weet waarvoor je sport. Voor lichaamsbeweging zou je je nooit of te nimmer moeten schamen!

3. Wees duidelijk naar je omgeving

Als je wilt voorkomen dat anderen je gewichtsverlies belemmeren, dan is het belangrijk om je omgeving te informeren. Wees eerlijk en duidelijk over je doelen en methodes. Leg niet alleen uit dat je op dieet bent, maar benadruk dat jouw afslankpoging uiterst belangrijk voor je is.

Laat je naasten bovendien weten dat je hun hulp en steun erg zou waarderen. In dat geval kan je omgeving rekening houden met –en zelfs bijdragen aan– je gewichtsverlies en afslanksucces. Als je omgeving je niet serieus neemt, dan mag je daar best wat van zeggen.

Mentale steun & complimenten komen bovendien ten goede aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde! In tegenstelling tot kritiek en commentaar.

4. Jezelf niet afmeten aan een ander

Mensen verantwoorden hun eigen slechte gewoonten graag door ze af te meten aan die van een ander. Diegene eet taart, dus waarom ik niet? Het is allereerst belangrijk om te beseffen dat schaapachtig gedrag funest is voor je lijn.

Jij wilt afvallen; dat anderen graag in putten springen is niet jouw pakkie-an. Daarnaast is het belangrijk dat je geen slachtoffer wordt van andermans zwaktes. Zeg gewoon nee als een collega je een stuk taart aanreikt met als doel haar eigen vreetkick te rechtvaardigen.

Ook het heft in eigen hand nemen en van je afbijten kan enorm bevorderlijk zijn voor je zelfvertrouwen en daarmee voor afslanken & gewichtsafname.

Zelfvertrouwen & eigenwaarde: conclusie

Zelfvertrouwen en afvallen hebben een positieve onderlinge wisselwerking; ze gaan hand in hand en versterken elkaar. Hoe groter je eigenwaarde en zelfrespect, des te eenvoudiger het doorgaans is om af te vallen. Het is dan ook een enorme pre om met een flinke dosis zelfvertrouwen aan je afslank-avontuur te beginnen.

Ondervind jij voordeel aan jouw zelfvertrouwen of ga je juist gebukt onder een laag zelfbeeld? En hoe vertaalt jouw eigenwaarde zich naar afslanksucces? Laat hieronder je reactie achter…

Realisme + opofferingsgezindheid = gewichtsverlies

Als je gezond en fit wilt blijven, moet je dagelijks aan jezelf werken. Het is geen kwestie van een paar weken bikkelen en vervolgens weer terugvallen in oude gewoonten. Als je blijvend wilt afvallen, dan zul je je dagelijkse eet- en beweegpatroon voorgoed moeten omgooien. Als je wilt afvallen, is het van cruciaal belang om realistisch in het leven te staan. Hierbij enkele tips om bereidwillig en realistisch aan je afslank-avontuur te beginnen…

1. Wees opofferingsgezind

Als globale norm kun je het volgende stellen: ‘gezond en gematigd eten plus drie keer per week sporten’ zorgt ervoor dat je afvalt. Op korte termijn zul je hiervoor tijd en energie vrij moeten maken… Houd echter in gedachten dat je de rest van je leven de vruchten kunt blijven plukken van de bereidwilligheid, toewijding en offerandes van nu. Probeer niet krampachtig vast te klampen aan je televisieprogramma in de avond en je koekjes bij de koffie. Hoe meer je bereid bent op te offeren, des te sneller je zult afvallen.

1. Denk in mogelijkheden

Optimisten vallen veel gemakkelijker af dan pessimisten, puur omdat ze gericht zijn op wat er allemaal wél kan en wél goed gaat. Denk daarom in mogelijkheden, niet in problemen, obstakels en valkuilen. Houd het oog gericht op wat je nog allemaal kunt bereiken, want er werkt niks demotiverende dan stilstaan bij wat je allemaal nog niet hebt bereikt.

2. Wees realistisch

Veel mensen hopen dat ze overgewicht –wat zich in de loop van tientallen jaren heeft ontwikkeld– binnen enkele weken kunnen kwijtraken. Zodra dit niet blijkt te lukken, stoppen ze er weer mee. Dat is jammer, want pijlsnel afvallen is een irreëel verwachtingspatroon. Afvallen duurt minstens zo lang als aankomen. Als je jezelf niet continu wilt teleurstellen, moet je realistisch zijn. Voor elke kilo vet aan je lijf heb je 8000 calorieën te veel gegeten of te weinig verbrand. Je zult dan ook 8000 kilocalorieën moeten verbranden om een kilo lichaamsvet kwijt te raken. Daarvoor dien je +/- 20 uur op de crosstrainer te bikkelen! Je zult nooit afvallen als je er te gemakkelijk over denkt.

3. Weet wat je mag verwachten

Dat je niet al binnen enkele dagen resultaat kunt bemerken moge duidelijk zijn. Maar wat mag je dan wél verwachten als je gedreven bezig bent met afvallen? Als je gezond eet en met regelmaat aan krachttraining en cardio doet, dan kun je meestal na zes weken zichtbare resultaten bemerken. Je zult wat strakker in je vel zitten, je armspieren en borstspieren zullen wat dikker worden en je benen en billen worden steviger.

Pas na 4 maanden zul je echt goed gaan merken dat je buikvet minder wordt en je heupen smaller. Om zichzelf strak en mager te trainen (inclusief sixpack), moeten de meesten al snel anderhalf jaar fanatiek trainen. Logischerwijs geldt dat het langer duurt naarmate je vetpercentage hoger en je overgewicht groter is. Een halve kilo per week afvallen is een realistisch streven.

Realisme & opoffering: conclusie…

Het mooie van cardio- & krachttraining is dat je er meer spiervezels door krijgt. Je spieren worden dus groter qua massa, en elke gram spierweefsel gebruikt continu calorieën, zelfs als je slaapt. Naarmate je meer spieren kweekt, verbrand je dus meer calorieën in rust. Dat betekent dat je uiteindelijk niet meer zo gemakkelijk aankomt! Dankzij jouw doorzettingsvermogen en opofferingsgezindheid val je dus niet alleen af, maar houd je de kilo’s ook gemakkelijker van je lijf.

Zelfcompassie & zelfacceptatie: leer met jezelf leven

Op Glamour.com werd onlangs een interessant interview gepubliceerd met daarin een interview met Jean Fain: een psychotherapeut gespecialiseerd in gezonde en ongezonde eetgewoonten en verbonden aan de Harvard Medical School. Ze heeft een aantal interessante standpunten over hoe je tegen afvallen –en jezelf– aan zou moeten kijken. Hieronder vind je een ingekorte en losse vertaling van het interview (helaas is het origineel inmiddels van Glamour.com verwijderd)…

Zelfcompassie & zelfacceptatie

In het oorspronkelijke Engelstalige artikel wordt de term ‘self-compassion’ gebruikt. Hoewel de letterlijke vertaling ‘zelfcompassie’ niet gek is, toch even een uitleg van de term, aangezien het niet bepaald standaard Nederlands is: Zelfcompassie houdt in dat je jezelf onvoorwaardelijk accepteert, begrip hebt voor je eigen sterke en zwakke punten, jezelf niet veroordeelt (en bestraft), maar dat jij jezelf kunt vergeven zodat het de volgende keer beter gaat en je dezelfde fout niet nog eens maakt. (bron)

Interview met Jean Fain t.a.v. zelfcomapassie

De meeste mensen denken dat ze meer discipline nodig hebben om gewicht te kunnen verliezen en dat ze minder over zichzelf na moeten denken (de ‘niet-denken-maar-doen-mentaliteit’). Jij denkt het tegenovergestelde, waarom? Zelfdiscipline richt je meer op de toekomst dan op het heden. Je probeert je met zelfdiscipline te houden aan een strikt dieet waarbij je geen rekening houdt met hoe jij bent of hoe jij je voelt… Of je vol zit of honger hebt; of je enthousiast bent over hetgeen je eet of je maaltijd ontzettend saai vindt; of je hard aan het trainen bent of lui op de bank zit; et cetera.

Uiteindelijk blijkt dat zo’n streng en strikt dieet niet vol te houden is, en we geven onszelf de schuld in plaats van het dieet. We zouden niet genoeg zelfdiscipline hebben gehad. We hebben gefaald en troosten onszelf vaak met het eten van een snack (of het volledige pak snacks). Zelfcompassie daarentegen, helpt mensen door op een milde en minder bevooroordeelde manier naar hun huidige omstandigheden te kijken. Wanneer mensen zelfcompassie op weten te bouwen, verbetert hun eigen zelfbeeld, toekomstbeeld en stemming. Men reageert minder op veranderende situaties met emotioneel eten.

Wanneer men wél ontspoort door te reageren met emotioneel eten, kan men zichzelf vergeven. Men veegt het stof van de schouders en brengt zichzelf weer op het goede spoor. De mensen die het denken te moeten hebben van zelfdiscipline hebben hier vaak de kracht niet voor en stoppen voor een lange periode met hun gezonde voornemens.

Zelfliefde + een positief zelfbeeld…

Toen Oprah Winfrey zich dit jaar opnieuw ging toewijden aan het verliezen van gewicht, zei ze dat zelfliefde bij haar ontbrak, waardoor ze vele kilo’s aankwam. Wanneer je liefde en bevrediging vindt op andere plaatsen dan in eten, dan eet je minder en minder ongezond (qua ‘comfort foods’ en ‘guilty pleasures’). Hierbij een aantal tips om méer van jeszelf te leren houden, en waarmee je dus zelfcompassie opbouwt…

Geef jezelf in de eerste plaats meer lucht en ruimte. Probeer niet om je te houden aan een super strikt dieet en veel te kleine porties. Wanneer je honger hebt, eet dan in elk geval tot je een voldaan gevoel hebt, maar zonder jezelf propvol te eten. Als je moe bent van het sporten, rust dan gewoon even uit. Als je zat bent van zalm en kip zonder vel, eet dan iets anders dat ook gezond is, maar je niet verveelt. De hoop is dat je met een fatsoenlijke gevulde maag eens aan iets ánders denkt dan aan diëten en lichaamsbeweging. Denk maar eens aan dingen die door velen als positief worden ervaren: relaties, reizen, hobby’s en werk.

“Ik geloof ook erg in meditatie om zelfcompassie op te bouwen. Besteed daarom 5 tot 10 minuten per dag in een rustige omgeving om te mediteren. Adem rustig en denk daarbij alleen aan positieve dingen in je leven en durf te dromen. Kom zo tot rust.”

Zelfacceptatie & zelfcompassie: tot slot…

Hoewel het idee van zelfliefde natuurlijk niet nieuw is, zou deze aanpak van zelfcompassie best weleens goed kunnen werken. Duidelijk is wel dat zelfdiscipline –en de daarbij horende strikte diëten– in elk geval niet werken. Waar je waarschijnlijk wel voor op moet passen bij zelfcompassie is het accepteren van jezelf zoals je bent.

Je moet duidelijke en gezonde doelen voor ogen hebben waarvoor je deze vorm van zelfliefde inzet. Anders is het risico wel erg groot om zelfcompassie en zelfacceptatie als excuus te gaan gebruiken, en het zelfs te verwerken in je persoonlijke slogan: ‘Ik heb mezelf geaccepteerd dus ik ga nooit meer iets doen om mijn overgewicht aan te pakken’. Het is dus niet de bedoeling om in een passieve houding te berusten.

Al met al is zelfcompassie niets nieuws onder de zon, maar wellicht wel iets om over na te denken en te verweven in de methoden die jij al gebruikt(e) om af te vallen.

Ben jij realistisch en opofferingsgezind genoeg als het aankomt op eten en bewegen? Laat het hieronder weten in een reactie…

2 comments


  • Anoniem

    27 juli 2014

    Fantastische tips! Ik hoop dat ’t helpt. maar denk ’t wel!

    • Theo Inder

      8 augustus 2014

      Beste Anoniem, Afvallen kan ieder mens op eigen kracht. Ik wens je veel sterkte!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.