De term ‘bacterie’ heeft voor veel mensen een negatieve of zelfs vieze of gevaarlijke ondertoon. Toch huizen er 1 tot 2 biljard bacteriën in en op je lichaam, zonder dat je het merkt. Veel van deze bacteriën zijn nuttig; ze hebben een functie. Deze goede bacteriën noemen we ook wel ‘commensalen’.

Sommige commensalen ofwel ‘lichaamsflora’ kunnen van positieve invloed zijn op afvallen. Prebiotica en probiotica zijn de sleutel tot een optimale bacteriehuishouding in je spijsverteringskanaal…

1. Prebiotica

Vezels oftewel voedingsvezels komen grotendeels intact in je darmen terecht. Hier vormen ze een ideale voedingsbodem voor de daar aanwezige nuttige bacteriën (darmflora). Vezels stimuleren op die manier de groei en/of activiteit van deze goede bacteriën en ze waarborgen zodoende een gezonde darmwerking en spijsverering.

Alle vezels die als voedsel dienen voor goede bacteriën in je lichaam behoren tot de ‘prebiotica’. Prebiotische vezels zijn uitermate bevorderlijk voor afslanken en gewichtsverlies. Prebiotica kunnen het aantal nuttige bacteriën in je darmen namelijk vermeerderen met vele honderden miljoenen.

Er zijn heel veel verschillende soorten prebiotica, maar niet iedere voedingsvezel kan als voedingsbodem dienen voor nuttige bacteriën. Vooral artisjok, knoflook, ui en prei bevatten uiterst effectieve prebiotica. Ze leveren niet alleen voedingsvezels (complexe koolhydraten), maar ook specifieke onverteerbare oligosachariden (simpele koolhydraten).

Tip: lees hier nog veel meer over het belang van voedingsvezels voor afslanken en gewichtsverlies in dit artikel over vezels van Gezondr.

2. Probiotica

Er zijn voedingsmiddelen waar nuttige bacteriën in worden verwerkt. Deze producten worden ook wel ‘probiotica’ genoemd. Voorbeelden van probiotische producten waaraan probiotica worden toegevoegd zijn o.a. Biogarde Yakult®, Actimel®, Vifit®, Fysiq®, Activia® en Optimel®. Probiotica komen echter ook van nature voor in yoghurt en kefir. De meeste nuttige bacteriën zijn helaas anaeroob en gaan dood als ze in aanraking komen met zuurstof; ze zijn dus al kassiewijle voordat ze worden verpakt. Het merendeel van de overige bacteriën komt om in je maagsappen.

Probiotische bacteriën moeten het microbiële evenwicht in de dunne darm dus verbeteren, maar omdat de meeste bacteriën niet maagsap-resistent zijn, komen ze daar niet of nauwelijks levend aan. Wel moet worden gezegd dat bepaalde probiotische bacteriën ook in dode toestand bepaalde gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen. Ze helpen je echter niet om af te vallen. Hoe je het ook wendt of keert, probiotica zijn geen alternatief voor voedingsvezels, hooguit een aanvulling op. Waarschijnlijk is “normale” yoghurt –en met name Biogarde– net zo’n goed probioticum als speciale zuiveldrankjes, zeker gezien de prijs en de enorme hoeveelheid suiker en chemisch-synthetische additieven die aan veruit de meeste popiejopie probioticaproducten wordt toegevoegd.

Tip: lees nog veel meer over nuttige bacteriën in je lijf in dit artikel over lichaamsflora op Gezondr.

3. Vezelsupplementen…

Er komen steeds meer ‘vezelsupplementen’ op de markt waarmee je je vezel-inname zou kunnen ophogen. Het gebruik van vezel-supplementen is sterk af te raden. Allereerst bevatten deze supplementen slechts één of enkele soorten vezels, terwijl juist de verscheidenheid aan voedingsvezels zo belangrijk is. Ten tweede bevatten ze meestal synthetische vormen van voedingsvezels waar je lichaam niks aan heeft.

Bovendien bevatten dit soort supplementen extreme hoeveelheden vezels, en een enorm overschot aan voedingsvezels is slecht voor je. Je voedsel zal daardoor in een te hoog tempo door je maagdarmstelsel worden vervoerd. Hierdoor krijgt je lichaam niet de tijd om er de nodige vitamines en mineralen aan te onttrekken. Eet dus liever veel verschillende plantaardige voedingsmiddelen om aan je dagelijkse portie vezels te komen.

Heb jij ervaring met prebiotica, probiotica of vezelsupplementen m.b.t. afvallen? Deel jouw ervaring in een reactie hieronder…

Gezondheidsvoedsel: prebiotica, probiotica, synbiotica & beauty foods

De verzamelnaam voor niet-verteerbare voedingsstoffen is ‘prebiotica’. Het bekendste prebioticum is de voedingsvezel. Steeds meer voedingsorganisaties en -instanties raden aan om voldoende vezels te eten omdat ze belangrijk zijn voor een goede algehele gezondheid.

Een prebioticum zorgt er namelijk onder meer voor dat de goede bacteriën in je darmen (darmflora) gezond blijven, waardoor je stofwisseling en je spijsvertering worden verbeterd. En dit is zeer gunstig als je wilt afvallen…

Prebiotica versus probiotica

PREbiotica dienen niet te worden verward met PRObiotica.

 • Een probioticum is een preparaat of een product dat levende micro-organismen bevat en dat het microbiële evenwicht in een bepaald orgaan verandert en zodoende een gezondheidsbevorderend effect heeft. Probiotica zijn meestal gericht op de DUNNE darm.
 • Een prebioticum is een niet-verteerbaar levensmiddeleningrediënt, dat selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de DIKKE darm stimuleert, en zodoende de gezondheid bevordert.

Kortom: een probioticum BEVAT micro-organismen; een prebioticum is een voedingsstof die de reeds aanwezige micro-organismen STIMULEERT.

Prebiotica beter dan probiotica

Een aantal jaar geleden werd er vooral veel aandacht besteed aan probiotica (o.a. Yakult, Actimel, Activia en Vifit). Momenteel wordt de nadruk steeds meer gelegd op prebiotica omdat prebiotica veel effectiever en efficiënter zouden werken dan probiotica.

Een onderzoek van dokter Gemma Walton van de ‘School of Food Biosciences’ aan de Universiteit van Reading (Engeland) ondersteunt deze stelling. Het desbetreffende onderzoek wijst namelijk uit dat een 5-daags “prebioticarijk dieet” het aantal goede bacteriën in de dikke darm vergroot met 133 miljoen… Walton concludeerde eveneens dat probiotica nagenoeg geen bevorderend effect hebben op de goede bacteriën in de dikke darm.

Beste prebiotica: artisjok, knoflook, ui en prei

Vooral artisjok, knoflook, ui en prei bevatten uiterst effectieve prebiotica. Niet alleen in de vorm van voedingsvezels (o.a. gecompliceerde koolhydraten), maar ook in de vorm van specifieke niet-verteerbare oligosachariden (simpele koolhydraten).

Er wordt momenteel óók volop geëxperimenteerd met synbiotica en ‘beauty foods’. Synbiotica zijn producten die zowel probiotica als prebiotica bevatten. Beauty foods zijn voedingsmiddelen die niet alleen zouden bijdragen aan een betere lichamelijke gezondheid (op medisch / klinisch vlak), maar ook voor een mooier lichaam (op cosmetisch / esthetisch vlak).

Beauty Foods: cosmetische voeding breekt óók door in Nederland

Japanners zien beauty foods oftewel cosmetische voedingsmiddelen als de normaalste zaak van de wereld. Het zal dan ook niet meer lang duren voordat beauty food oftewel cosmetische voeding ook in de Europese supermarkten ligt. Deze wellness-trend in voeding barstte enkele jaren geleden volledig los in moderne Aziatische steden. Veel Japanse voedingsmiddelenproducenten hebben dan ook een cosmetische tak. En cosmeticaproducenten begeven zich eveneens in de voedingsbranche en horecabranche. De ontwikkeling in beauty food heeft zeer opmerkelijke producten tot gevolg, waaronder:

 • Bosbessendrankjes voor mooie ogen
 • Whitening-drankjes voor stralend witte tanden
 • Collageendrankjes voor een strakke huid

Beauty Food in Nederland

Er zijn momenteel twee belangrijke ontwikkelingen gaande in Nederland. Één daarvan is de toenemende behoefte aan gezondheid en veiligheid in voeding. Hieronder vallen:

 • Vegetarische producten
 • Biologische producten
 • Functional foods (o.a. melk met extra –toegevoegde– calcium)
 • Medical foods (o.a. cholesterolverlagende margarine)
 • Producten zónder kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen

De andere belangrijke ontwikkeling is die van fitness en beauty in voeding. Hieronder vallen:

 • Beautyfoods & ‘Cosmetic Foods
 • Nutricial Foods
 • Dieetvoeding & afslankvoeding
 • Energiedrankjes en relaxdrankjes

Sommige bestanddelen –o.a. aloë vera, collageen en co-enzym Q10– hebben een onderbouwde werking, maar bij veel van dit soort producten is de werking twijfelachtig. Het zal niet lang duren voor er ook in Nederland een buzz ontstaat rond beauty foods. En de kans is groot dat veel mensen zich erdoor mee zullen laten slepen.

Een uitgebalanceerde voeding is goed voor de lichamelijke gezondheid en we kunnen allemaal weleens iets extra’s gebruiken. Laat je echter niet meeslepen door vage en loze beloften van voedingsmiddelenproducenten. Goede voorbeelden van extraatjes zijn: omega 3, antioxidanten, collageen, probiotica en flavonoïden.

De werking van deze toevoegingen verschilt per product, maar ze zijn in ieder geval heilzaam. Marketinguitingen zoals perzikyoghurt voor een perzikhuid zijn natuurlijk niet geloofwaardig en gaan véél te ver. Overigens neemt dat niet weg dat gezonde natuurvoedingsmiddelen allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen…

23 voedingsmiddelen met een helende werking

De meeste mensen houden van lekker en gevarieerd eten, maar willen zich ook graag optimaal fit en gezond voelen. Tot op heden dacht je waarschijnlijk dat deze twee dingen niet samengaan, maar niets is minder waar!

Als je de juiste voedingsmiddelen kiest dan kun je én lekker eten én aan je gezondheid werken. Daarom hierbij 23 veelvoorkomende voedingsmiddelen die uiteenlopende gezondheidsvoordelen opleveren. Aldus, Diet.com. (bron)

1. Appels

Beschermen het hart, voorkomen constipatie, gaan diarree tegen en verbeteren de longcapaciteit.

2. Abrikozen

Gaan kanker tegen, houden de bloeddruk in toom, sparen het gezichtsvermogen, beschermen tegen Alzheimer en vertragen het verouderingsproces.

3. Artisjokken

Ondersteunen de spijsvertering, verlagen het negatieve cholesterol, beschermen het hart, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en beschermen tegen leverziektes.

4. Avocado’s

Bestrijden diabetes, verlagen cholesterol, helpen beroertes voorkomen, houden de bloeddruk in toom en zorgen voor een gladde huid.

5. Bananen

Beschermen het hart, verlichten hoest, versterken botten, houden de bloeddruk in toom en gaan diarree tegen.

6. Bonen

Voorkomen constipatie, verhelpen aambeien, verlagen cholesterol, gaan kanker tegen en stabiliseren de bloedsuikerspiegel.

7. Bieten

Houden de bloeddruk in toom, gaan kanker tegen, versterken botten, beschermen het hart en bevorderen gewichtsverlies.

8. Bosbessen

Gaan kanker tegen, beschermen het hart, stabiliseren de bloedsuikerspiegel, stimuleren het geheugen en voorkomen constipatie.

9. Broccoli

Versterkt botten, spaart het gezichtsvermogen, gaat kanker tegen, beschermt het hart en houdt de bloeddruk in toom.

10. Kool

Gaat kanker tegen, voorkomt constipatie, bevordert gewichtsverlies, beschermt het hart en verhelpt aambeien.

11. kanteloep

Spaart het gezichtsvermogen, houdt de bloeddruk in toom, verlaagt cholesterol, gaat kanker tegen, ondersteunt het immuunsysteem.

12. Wortels

Sparen het gezichtsvermogen, beschermen het hart, voorkomen constipatie, gaan kanker tegen, bevorderen gewichtsverlies.

13. Bloemkool

Beschermt tegen prostaat- en borstkanker, versterkt de botten, verhelpt blauwe plekken, beschermt tegen hartziektes.

14. Kersen

Beschermen het hart, gaan kanker tegen, helpen bij slapeloosheid, vertragen het verouderingsproces en beschermen tegen Alzheimer.

15. Kastanjes

Stimuleren gewichtsverlies, beschermen het hart, verlagen het negatieve cholesterol, gaan kanker tegen en houden de bloeddruk in toom.

16. Chilipepers

Ondersteunen de spijsvertering, verzachten een zere keel, zuiveren de sinussen, gaan kanker tegen, stimuleren het immuunsysteem.

17. Vijgen

Bevorderen gewichtsverlies, helpen beroertes voorkomen, verlagen het negatieve cholesterol, gaan kanker tegen en houden de bloeddruk in toom.

18. Vis

Beschermt het hart, stimuleert het geheugen, ondersteunt het immuunsysteem en beschermt het gezichtsvermogen.

19. Vlas

Ondersteunt de spijsvertering, bestrijdt diabetes, beschermt het hart, verbetert de mentale gezondheid en stimuleert het immuunsysteem.

20. Knoflook

Verlaagt het negatieve cholesterol, houdt de bloeddruk in toom, gaat kanker tegen, doodt bacteriën en bestrijdt fungus.

21. Grapefruit

Beschermt tegen hartaanvallen, bevordert gewichtsverlies, helpt beroertes voorkomen, gaat prostaatkanker tegen en verlaagt het negatieve cholesterol.

22. Druiven

Sparen het gezichtsvermogen, bestrijden nierstenen, gaan kanker tegen, versterken de bloedsomloop en beschermen het hart.

23. Groene thee

Gaat kanker tegen, beschermt het hart, helpt beroertes voorkomen, bevordert gewichtsverlies en doodt bacteriën.

Wat vind jij van prebiotica, probiotica, synbiotica en beauty foods? Laat hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.