IVF is de afkorting voor in-vitro fertilisatie. In vitro betekent ‘binnen glas’ en fertilisatie betekent ‘bevruchting’. IVF behandeling is dan ook een voortplantingstechniek waarbij eicellen worden bevrucht met zaadcellen… Niet binnen de baarmoeder, maar in een glazen “reageerbuis”. IVF wordt daarom ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Hieronder lees je alles over in-vitro behandeling, in-vitro fertilisatie ofwel reageerbuisbevruchting…
Let op: de meeste vruchtbaarheidsklinieken in Nederland stellen een maximum leeftijd aan IVF behandeling; meestal betreft deze 40, 41 of 42.
Hoe gaat IVF ofwel reageerbuisbevruchting in zijn werk?
IVF behandeling ofwel reageerbuisbevruchting betreft een complexe bevruchtingstechniek. IVF gaat als volgt in zijn werk:
- Er worden eicellen verzameld via eicel-puncties.
- Een aantal eicellen wordt afzonderlijk in “reageerbuizen” gedaan.
- Er worden mannelijke zaadcellen verzameld.
- De eicellen worden bevrucht met behulp van de zaadcellen.
- Een aantal eicellen groeit uit tot embryo’s.
- De best-ontwikkelde embryo’s (1 of meer) worden in de baarmoeder geplaatst via een embryo transfer (ET).
- Wanneer een embryo zich innestelt in de baarmoederwand, is er sprake van zwangerschap.
Wanneer IVF behandeling ofwel reageerbuisbevruchting?
IVF behandeling ofwel in-vitro fertilisatie wordt voornamelijk toegepast als een vrouw niet zwanger kan raken door problemen met de eierstokken, eileiders en/of baarmoeder… Of als een vrouw “verminderd” vruchtbaar is vanwege problemen met de eisprong of ovulatie… Maar IVF kan ook dienstdoen als de man onvruchtbaar is. IVF kan namelijk worden uitgevoerd met eigen eicellen of met eicellen van een donor; en met zaadcellen van een eventuele partner of met zaadcellen van een zaaddonor.
IVF is zelfs mogelijk met een “geleende” baarmoeder, namelijk via draagmoederschap.
Wat is de slagingskans van IVF (slagingspercentage %)
IVF ofwel in-vitro fertilisatie is een relatief betrouwbare bevruchtingstechniek. De resultaten van IVF – onder vrouwen tussen de 20 en 29 jaar oud – zijn als volgt:
- 37% bevalt na 1 IVF-poging
- 23% bevalt na 2 IVF-pogingen
- 13% bevalt na 3 IVF-pogingen
Gemiddeld heb je per IVF behandeling c.q. embryo transfer 25 procent kans op een baby.
Risico’s & complicaties bij IVF behandeling
Een IVF behandeling is relatief ongevaarlijk. Het komt echter af en toe voor dat een vrouw intolerant blijkt voor hormonen en hevig allergisch reageert. Men spreekt dan van ‘Ovarieel Hyperstimulatie Syndroom’ (OHSS). Let op: OHSS kan levensbedreigende vormen aannemen.
In sommige landen is er geen wettelijk maximum wat betreft het aantal embryo’s dat mag worden teruggeplaatst. Zo heb je in Amerika het fenomeen ‘Octo-Mom’: een vrouw bij wie vele embryo’s zijn teruggeplaatst… Met als resultaat: een achtling van 8 actieve reageerbuisbaby’s. In Nederland mogen echter nooit meer dan 2 embryo’s tegelijkertijd worden teruggeplaatst om veeltallige meerlingen te voorkomen.
Heb jij ervaring met IVF behandeling ofwel reageerbuisbevruchting? Laat hieronder je reactie achter!