Als je zwanger wilt worden en je hebt last van overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas), dan is het belangrijk om te weten wat de risico’s zijn voor, tijdens en na de zwangerschap voor jou en je ongeboren kind. Want net als roken en drinken vormt overgewicht een belangrijke oorzaak van zeer uiteenlopende zwangerschapscomplicaties en heeft overgewicht een grote invloed op de gezondheid van je ongeboren kindje…

Risico’s van overgewicht voor de zwangerschap

Het belangrijkste probleem van overgewicht voorafgaand aan een zwangerschap is dat het lastig kan zijn om überhaupt zwanger te worden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de hormoonhuishouding van vrouwen met overgewicht. Gemiddeld genomen, neemt de vruchtbaarheid met 4% af voor elk BMI-punt boven de 29. Als je een BMI hebt van 31, dan is de kans 8% kleiner dat je natuurlijk zwanger wordt in vergelijking met iemand met een BMI van 29; althans, op basis van gemiddelde cijfers .

Risico’s van overgewicht tijdens de zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap kun je veel nadelen ondervinden van overgewicht. De belangrijkste risico’s van zwaarlijvigheid voor zwangere vrouwen op een rij:

  • Je hebt een grotere kans op een miskraam, een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes.
  • Natuurlijk bevallen is moeilijker door de beperkte werkruimte voor de verloskundige en de bevalling duurt doorgaans veel langer.
  • De kans is groot dat je kind te groot is en met behulp van een keizersnede ter wereld geholpen moet worden.
  • Een ruggenprik is moeilijker te zetten, wat erg pijnlijke situaties tot gevolg heeft.
  • Echo’s zijn beduidend minder betrouwbaar bij vrouwen met overgewicht, waardoor de ontwikkeling van het kind minder nauwkeurig kan worden bijgehouden tijdens de zwangerschap.

Risico’s van overgewicht voor je kind

Overgewicht tijdens de zwangerschap kan ook nadelen hebben voor je ongeboren kind. Let wel op dat een verhoogde kans nog steeds een kleine kans kan zijn. De belangrijkste nadelen van overgewicht tijdens zwangerschap voor het kindje zijn als volgt:

  • Kinderen van moeders met overgewicht tijdens de zwangerschap worden vaker dan normaal te vroeg geboren.
  • Pasgeboren kinderen van moeders met overgewicht hebben vaker te kampen met gezondheidsaandoeningen aan onder andere het hart.
  • Kinderen van moeders met overgewicht hebben zelf ook meer aanleg voor overgewicht, extreem overgewicht (obesitas) en diabetes type 2. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze aanleg al in de baarmoeder ontstaat door toedoen van overgewicht van de moeder tijdens de zwangerschap.

Dit overzicht van risico’s van overgewicht bij een zwangerschap is niet bedoeld om je bang te maken of te ontmoedigen, maar om je te motiveren om gewicht te verliezen. Probeer geen crashdiëten om af te vallen als je zwanger wilt worden, maar ga naar je huisarts of een vakkundig diëtist. Zij kunnen je goed helpen om gezond gewicht te verliezen zonder dat jouw eigen gezondheid of die van je toekomstige kindje daarbij in gevaar komt. Je wilt tenslotte wel topfit zijn als je zwanger bent of wilt worden.

Heb jij ervaring met overgewicht tijdens zwangerschap? Deel hieronder jouw ervaringen, bevindingen en eventuele vragen.

14 Reacties

  1. Hi, Ik ben 38 jaar en woog voor de zwangerschap 105 kilo [1.66m]. flink overgewicht qua BMI maar kledingmaat zegt mij meer [maat 46/48] dan BMI gezien BMI geen rekening houd met spiermassa. Je wil niet weten wat een topsporter voor BMI heeft volgens de statistieken terwijl die nauwelijks vet heeft. Ik ben nu 36 weken zwanger, ik was al jaren bezig met gewicht verliezen maar het lukte gewoon weg niet; paar kilo eraf paar kilo erbij. Daarin tegen ben ik heel actief en ik at heel gezond, weinig koolhydraten bv veel groente en fruit. Ik heb geen zwangerschapsdiabetes en mij bloeddruk is nog steeds het zelfde als ieder ander 130/70. Ook nu stap ik nog steeds op de fiets in mijn 9 maanden zwangerschap. Ik denk dat het belangrijkste is hoe je je voelt. Voel je je goed in je vel dan is dat positief voor de baby, ga je je zorgen maken en stressen omdat je overgewicht hebt dan zal dat niet goed voor je zwangerschap zijn. Natuurlijk zou ik liever 10 kilo kwijt zijn geweest maar dan als rede dat mijn buik er mooier uit zou zien dan nu het geval is.

  2. Zelf veel overgewicht en 35 weken zwanger. En niet veel aangekomen. Maar ik ben het met bovenstaande stuk wel eens.

  3. Nog een verbaasde moeder Reageer

    Waarom voelen dikke mensen zich toch zo snel aangesproken en beledigd!? Jullie vatten bovenstaande informatie op als kritiek, terwijl het feitelijke informatie betreft. Natuurlijk krijgt niet elke toekomstige moeder met overgewicht te kampen met zwangerschapscomplicaties, het gaat hier om kansberekening. De KANS op complicaties is dus groter. Natuurlijk kun je je kop in het zand steken en om je heen slaan uit frustratie, maar dat je deze feiten als beledigend ervaart, ligt toch echt aan jezelf! En niet aan degene die de boodschap overbrengt. Ik ben ook flink afgevallen voordat ik zwanger werd. Achteraf kun je natuurlijk nooit nagaan hoe de zwangerschap zou zijn verlopen MET de extra kilo’s, maar ik heb er nooit spijt van gehad en ben ervan overtuigd dat ik er goed aan heb gedaan.

    • Inderdaad gaat het ten aanzien van de informatie in het artikel hierobven om statistieken en kansberekening. Overgewicht vergroot dus –zowaar– de (statistische) KANS op complicaties. Fijn dat deze kennisgeving door sommigen wel wordt gewaardeerd. :)

  4. Wat is dit allemaal negatief neergezet zeg. Een zwangerschap is altijd met risico’s, is altijd spannend en er kan van alles gebeuren.

  5. Het heeft een reden… en ze hebben gelijk alleen heb ik het advies in de wind geslagen. Ik ben 1.60 en woog 90 kg, een BMI van 39 toen ik zwanger werd. Door mijn overgewicht heb ik diabetes en hoge bloeddruk in mijn zwangerschap gekregen. Door deze problemen tijdens de zwangerschap hebben mijn lever en nieren te lijden gehad, waardoor ik bijna het leven ermee heb moeten bekopen. Eindelijk met 40 weken overleefd te hebben na 35 uur weeën en aan een kerstboom van infusen uiteindelijk een keizersnee. Kindje was eruit en alle problemen namen af, nu bezig met mijn tweede kindje. Maar niet voordat er ruim 20 kg af is, ik kijk wel uit! Dus als het goed gaat heb je mazzel, maar ze verzinnen het echt niet!

  6. Heey mensen, Ik ben momenteel zwanger van mijn 2de kindje. ik vind het belachelijk dat mensen met overgewicht altijd negatief beoordeeld worden, zelfs bij mijn zoontje op het CB word hij beoordeeld omdat mama wat te zwaar is. Alsof ik dat kind vol stop met allemaal vette en ongezonde troep. Ik weet zelf heel erg goed hoe het is om te worden gepest omdat je dik bent. Kinderen kunnen heel erg hard zijn. Maar ik heb geleerd dat volwassenen zich ook wel mogen doodschamen zoals zij dikke mensen beoordelen. Wij hebben ook HEUS GEVOEL.

    • Een verbaasde lezeres

      Je zegt: “ik vind het belachelijk dat mensen met overgewicht altijd negatief beoordeeld worden”, maar heb je dan het artikel wel gelezen? En dan met name de laatste alinea, waar duidelijk in staat dat dit NIET is bedoeld als negatief, maar juist als positief, om vrouwen te stimuleren af te vallen…? In veel gevallen is overgewicht immers iets waar wel iets aan te doen is, en gezien de risico’s die eraan zitten, lijkt me dat je dat ook zou moeten willen. In de eerste plaats voor jezelf, maar al helemaal voor een eventueel kindje!

  7. Ook ik heb tijdens de zwangerschap van mijn dochtertje geen problemen gehad ik heb tot 4 weken voor de bevalling volledig gewerkt in een onregelmatige dienst (uitzondering nachtdiensten) fysiek heb ik geen problemen gekend. Zelfs toen ik 43 weken zwanger was en extra echo’s kreeg (standaard bij overtijd) kreeg ik nog complimenten over mijn loopje door dienstdoende verloskundige in het ziekenhuis. Weet ook niet of al bovenstaande bangmakerij gefundeerd zijn op wetenschappeltijke kennis of gewoon wat onderzoekjes. Bevalling duurde 8 uur, heel netjes voor een eerste bevalling.

  8. Inderdaad, ik woog voor mijn zwangerschap 99 kilo, ik kwam 14 kilo aan tijdens mijn zwangerschap en behalve wat last van hoge bloeddruk (die trouwens ook magere mensen hebben), heb ik een geweldige zwangerschap en een makkelijke bevalling achter de rug en m’n zoontje was helemaal niet zwaar bij de geboorte. Hij woog 2.8. Ook tijdens m’n zwangerschap zei m’n gynaecoloog altijd dat ik een moeilijke bevalling zou hebben en dat ik waarschijnlijk met een keizersnede zou bevallen, maar later bleek dat ik gewoon veel vruchtwater had. Laat je vooral niet ontmoedigen door wat iedereen je zegt!

  9. Inderdaad! Daar ben ik het mee eens! Ik ben nu zwanger en het gaat super goed met mij en mijn kindje. Ondanks mijn zware overwicht (110 kilo / 176cm). Komt goed ‘een persoon’!

    • Hoi, ik heb exact hetzelfde gewicht en lengte zoals u. Ik ben 21 en nu 6.3 weken zwanger. Ik schrok van het artikel hierboven en ben benieuwd hoe uw bevalling verliep en of u complicaties had door uw overgewicht. Groetjes, Danise

  10. Waarom worden mensen met overgewicht toch altijd gestraft? Zwanger worden moeilijk, afvallen moeilijk, mensen die achter je rug over je praten, je zelf respect verliezen, en zo nog veel meer… Wat is dat toch fijn…

    • Nog een verbaasde moeder

      Gestraft? Dit is gewoon realiteit en casuïstiek. Je weet wel, causaal verband (oorzaak/gevolg). Je bent toch niemands slachtoffer?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.