Als je zwanger wilt worden en je hebt last van overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas), dan is het belangrijk om te weten wat de risico’s zijn voor, tijdens en na de zwangerschap voor jou en je ongeboren kind. Want net als roken en drinken vormt overgewicht een belangrijke oorzaak van zeer uiteenlopende zwangerschapscomplicaties en heeft overgewicht een grote invloed op de gezondheid van je ongeboren kindje…
Risico’s van overgewicht voor de zwangerschap
Het belangrijkste probleem van overgewicht voorafgaand aan een zwangerschap is dat het lastig kan zijn om überhaupt zwanger te worden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de hormoonhuishouding van vrouwen met overgewicht. Gemiddeld genomen, neemt de vruchtbaarheid met 4% af voor elk BMI-punt boven de 29. Als je een BMI hebt van 31, dan is de kans 8% kleiner dat je natuurlijk zwanger wordt in vergelijking met iemand met een BMI van 29; althans, op basis van gemiddelde cijfers .
Risico’s van overgewicht tijdens de zwangerschap
Ook tijdens de zwangerschap kun je veel nadelen ondervinden van overgewicht. De belangrijkste risico’s van zwaarlijvigheid voor zwangere vrouwen op een rij:
- Je hebt een grotere kans op een miskraam, een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes.
- Natuurlijk bevallen is moeilijker door de beperkte werkruimte voor de verloskundige en de bevalling duurt doorgaans veel langer.
- De kans is groot dat je kind te groot is en met behulp van een keizersnede ter wereld geholpen moet worden.
- Een ruggenprik is moeilijker te zetten, wat erg pijnlijke situaties tot gevolg heeft.
- Echo’s zijn beduidend minder betrouwbaar bij vrouwen met overgewicht, waardoor de ontwikkeling van het kind minder nauwkeurig kan worden bijgehouden tijdens de zwangerschap.
Risico’s van overgewicht voor je kind
Overgewicht tijdens de zwangerschap kan ook nadelen hebben voor je ongeboren kind. Let wel op dat een verhoogde kans nog steeds een kleine kans kan zijn. De belangrijkste nadelen van overgewicht tijdens zwangerschap voor het kindje zijn als volgt:
- Kinderen van moeders met overgewicht tijdens de zwangerschap worden vaker dan normaal te vroeg geboren.
- Pasgeboren kinderen van moeders met overgewicht hebben vaker te kampen met gezondheidsaandoeningen aan onder andere het hart.
- Kinderen van moeders met overgewicht hebben zelf ook meer aanleg voor overgewicht, extreem overgewicht (obesitas) en diabetes type 2. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze aanleg al in de baarmoeder ontstaat door toedoen van overgewicht van de moeder tijdens de zwangerschap.
Dit overzicht van risico’s van overgewicht bij een zwangerschap is niet bedoeld om je bang te maken of te ontmoedigen, maar om je te motiveren om gewicht te verliezen. Probeer geen crashdiëten om af te vallen als je zwanger wilt worden, maar ga naar je huisarts of een vakkundig diëtist. Zij kunnen je goed helpen om gezond gewicht te verliezen zonder dat jouw eigen gezondheid of die van je toekomstige kindje daarbij in gevaar komt. Je wilt tenslotte wel topfit zijn als je zwanger bent of wilt worden.
Heb jij ervaring met overgewicht tijdens zwangerschap? Deel hieronder jouw ervaringen, bevindingen en eventuele vragen.