Zodra je zwangerschap wordt bevestigd, ga je je voorbereiden op het krijgen van een kind… Als je zwangerschap vervolgens uitloopt op een miskraam, dan is dat hoe dan ook een onbeschrijflijk drama; ongeacht of het een vroege miskraam, een late miskraam of een doodgeboorte betreft. Daarom hierbij 4 tips als je zwanger wordt –of wilt worden– na een miskraam…

1. Rust

Sommigen verwerken een miskraam door direct weer aan de slag te gaan… Anderen nemen een langdurige rustperiode om hun verlies te verwerken. Hoe je omgaat met een miskraam, hangt af van je karakter, emoties en gemoed… Daarnaast kunnen randfactoren een rol spelen, zoals de duur van de onderbroken zwangerschap en je leeftijd/vruchtbaarheid.

2. Zelf beslissen

Als jij het idee hebt dat je rust nodig hebt om je verlies te kunnen verwerken, neem daar dan alle tijd voor. Als jij ervan overtuigd bent dat je je verlies kunt verwerken door de draad direct weer op te pakken, doe dat dan ook. Laat je hierin niet beïnvloeden door je omgeving… Jij bent immers zelf degene die voor de gevolgen zal moeten instaan.

3. Curettage afwegen

Na een miskraam vindt doorgaans curettage plaats. Dit houdt in dat de baarmoeder wordt “gereinigd” met een zogenaamde curette. Als dit niet is gebeurd, kun je beter een tijdje wachten met opnieuw zwanger worden. Zodoende krijgt je baarmoeder de kans om zichzelf schoon te maken. Als je wel een curettage hebt ondergaan, dan is het baarmoeder-oppervlak sowieso gereed.

4. Vruchtbaarheid inschatten

Je HCG-waarde na een miskraam is afhankelijk van o.a. de soort miskraam, eventuele abortus en eventuele curettage. Sommige vrouwen worden dan ook direct na een miskraam weer zwanger… Anderen doen er heel lang over. Ga er dus liever niet van uit dat je sowieso makkelijk zwanger wordt na een miskraam; dit om teleurstelling te voorkomen.

Heb geduld en geef de moed niet op! Hieronder kun je desgewenst je ervaring delen met lotgenoten…

2 Reacties

  1. Hallo, In februari heb ik na 13 weken mijn zwangerschap moeten afbreken. Echter, we proberen sindsdien weer zwanger te worden. Tot nu toe zonder resultaat. Mijn cyclus is raar sindsdien, na 2,5 week bruin bloedverlies en na 3,5 week beetje rood. Dit gaat al maanden zo. Hoe kunnen we toch zorgen dat we zwanger worden? Kan dit kwaad? Ik ben 35 jaar.

  2. Ik heb een miskraam achter de rug. Ik was 6-7 weken. Helaas is geeindigt met een spontaane miskraam. Vreemd was dat na mijn miskraam allen bloed werd getrokken in het ziekenhuis. Ze zeiden dat ze zo achter konden komen of er restjes waren overgebleven. Echt een onzin. Ze zouen sowieso ultraschal onderzoek moeten starten. Na 6 maanden ben ik nog niet zwanger + infecties opgelopen. Zoals gardnerella, candida. Kortom tijdens miskraam slecht behandeld …. Nu lang wachten om een kind te krijgen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.