De ‘kakkerlak’ is een familie van insecten, bestaande uit meer dan 4500 soorten. In Nederland komt slechts een klein aantal kakkerlaksoorten voor. Kakkerlakken zijn lichtschuw, dus je zult ze vooral ’s avonds en ’s nachts tegenkomen. De bekendste kakkerlakken die in Nederland voorkomen zijn als volgt:

  • Bruinband-kakkerlak (huiskakkerlak)
  • Amerikaanse kakkerlak
  • Duitse kakkerlak
  • Noordse kakkerlak
  • Oosterse kakkerlak (bakkerstor)
  • Boskakkerlak
  • Oosterse kakkerlak

De meeste kakkerlakken, worden niet groter dan 1 à 2 centimeter; sommige kakkerlakken kunnen wel 6 tot 8 centimeter groot worden. Sommige “Nederlandse” kakkerlak-soorten kunnen zelfs een heuse kakkerlakkenplaag vormen.

Je moet kakkerlakken in huis dan ook direct bestrijden om een plaag te voorkomen!

Kenmerken van een kakkerlak

Een kakkerlak is vrij herkenbaar. Kakkerlakken zijn ovaal van vorm en vrij plat. Ze hebben 6 (harige) pootjes, lange voelsprieten en een hard rugpantser. Het kopje is goed te zien en duidelijk afgescheiden van het achterlijf en borststuk. De lange voelsprieten zijn voortdurend in beweging. Kakkerlakken zijn doorgaans goed gecamoufleerd (gevlekt/gestreept) en meestal geelbruin, roodbruin of bruinzwart van kleur.

Kakkerlakken worden ‘s nachts actief en zijn absolute alleseters. Ze zijn taai en kunnen tot veertig dagen zonder voedsel. Kakkerlakken staan bekend om hun razendsnelle voortplanting. Bij een aangename temperatuur, een hoge luchtvochtigheid en een ruim voedselaanbod kan binnen enkele weken een kakkerlakkenplaag ontstaan. Kakkerlakken zijn verrassend snel en “sprinten” zelfs over plafonds en gladde muren; sommige soorten kunnen zelfs vliegen!

Onderaan dit artikel kun je alles lezen over de bestrijding van kakkerlakken in huis…

Hoe krijg je kakkerlakken in huis?

In principe kunnen kakkerlakken overal voorkomen. Toch duidt een grote hoeveelheid kakkerlakken (kakkerlakkenplaag) meestal op rondslingerende etensrestjes en een gebrekkige algehele hygiëne. Kakkerlakken overnachten namelijk in warme, donkere & vochtige ruimtes en gedijen het beste in huizen waar veel voedsel aanwezig is.

Goed schoonmaken is dan ook de beste methode om kakkerlakken in huis te bestrijden…

Hoe ontdek je kakkerlakken in huis?

Kakkerlakken zijn lichtschuw, dus overdag zul je ze niet of nauwelijks tegenkomen. Kakkerlakken komen tevoorschijn als het donker is gaan ze op zoek naar voedsel. Ze komen daarom vaak voor in keukens voorraadkasten, voorraadkelders en in woonkamers waar etensresten rondslingeren (“vieze” eettafels e.a.). Je kunt de aanwezigheid van kakkerlakken in huis ontdekken door:

  • “Velletjes” (kakkerlakken vervellen tot 8 keer)
  • Uitwerpselen (soort zwart stof)
  • Vieze geur (alsof er iets ligt te bederven)
  • Schade aan organisch materiaal (voedsel, leer, papier e.a.)

Ontdek je velletjes, uitwerpselen of volwassen kakkerlakken in je huis, begin dan direct met het bestrijden van kakkerlakken!

Zijn kakkerlakken in huis gevaarlijk?

Kakkerlakken zijn niet giftig en kunnen niet bijten of steken. Desalniettemin zijn kakkerlakken in huis onhygiënisch en potentieel gevaarlijk! Kakkerlakken dragen namelijk allerlei ziekteverwekkers met zich mee, waaronder bacteriën, virussen, schimmels & parasieten. Zodoende kunnen kakkerlakken allerlei ziekten verspreiden, waaronder:

  • Buikgriep & voedselvergiftiging
  • Dysenterie (hevige diarree)
  • Buiktyfus (darminfectie)
  • Tetanus (kaakklem)
  • Difterie (kroep)
  • Polio

Als kakkerlakken aan je eten zitten of eroverheen lopen, kunnen dit soortziekteverwekkers in je voedsel achterblijven. Kakkerlakken kunnen binnenshuis een vieze, weeë geur verspreiden. Eten dat door kakkerlakken is aangetast, ruikt doorgaans bedorven. Het is dan ook erg belangrijk om kakkerlakken in huis te bestrijden en een kakkerlakkenplaag te voorkomen!

Hoe kun je kakkerlakken in je huis bestrijden?

Kakkerlakken in huis zijn doorgaans moeilijk te bestrijden. Dat komt omdat kakkerlakken enorm taai zijn en bovendien bestand tegen kou, hitte en allerlei gifstoffen. Een kakkerlakkenplaag in huis is dan ook een enorm probleem. De beste methodes ter bestrijding van kakkerlakken in je huis zijn als volgt:

1. “Vegas Roach Trap”

Neem een glazen pot met gladde binnenwand. Doe er wat water & koffiedik of bier in. Zet hem tegen een muur of zet er een houten plankje tegenaan zodat kakkerlakken erop kunnen klimmen en bij de opening kunnen komen. De kakkerlak zal erin klimmen maar kan er dankzij de gladde binnenwand niet meer uit klimmen.

2. Kakkerlakkenlokdoos

Een kakkerlakkenlokdoos bevat een lokstof (feromoon) van vrouwelijke kakkerlakken. Mannelijke kakkerlakken worden door een synthetische vorm van de lokstof ‘blattellaquinone’ naar de lokdoos geleid. In de kakkerlakkenlokdoos loopt de kakkerlak een ziekte op die vervolgens onder de rest van de “kakkerlakkenkolonie” wordt verspreid. Er zijn tevens kakkerlakkenlokdoosjes op de markt met insecticiden zoals hydramethylnon en deltamethrin (Maxforce® e.a.).

3. Zelf met gif in de weer

Het is niet raadzaam om bij een bouwmarkt of speciaalzaak zelf gif te kopen ter bestrijding van kakkerlakken. Dit soort gif tegen kakkerlakken is namelijk niet efficiënt omdat kakkerlakken resistent zijn tegen de meeste niet-professionele (“doe-het-zelf”) bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is het nagenoeg onmogelijk om de kiertjes te bereiken waarin kakkerlakken zich verbergen. Zodra de eitjes van de kakkerlakken na een week of 8 uitkomen, kun je bovendien weer opnieuw beginnen.

4. Professionele ongediertebestrijding

De enige effectieve manier om grote hoeveelheden kakkerlakken in huis te bestrijden is professionele ongediertebestrijding. Een gecertificeerd bedrijf met deskundige bestrijdingstechnici mag namelijk sterke bestrijdingsmiddelen (insecticiden) gebruiken om een kakkerlakkenplaag te bestrijden. Bovendien beschikt professionele ongediertebestrijding over apparatuur om alle hoekjes en kiertjes van een woning te bereiken.

Hoe kun je kakkerlakken in huis voorkomen?

Kakkerlakken zijn enorm taai en kunnen in de meest geduchte omstandigheden overleven. De bestrijding van kakkerlakken of kakkerlakkenplagen in je huis is dan ook een tijdrovend en duur proces. Het is dan ook veel beter om te voorkomen dat kakkerlakken überhaupt in je huis terechtkomen! Met de volgende maatregelen kun je kakkerlakken uit je huis weren:

  • Houd je woning schoon; maak extra schoon rondom oven, koelkast & fornuis.
  • Maak je aanrecht & eettafel extra goed schoon.
  • Ruim regelmatig je voorraadkasten & keukenkastjes leeg en maak ze van binnen schoon.
  • Ventileer je woning goed, zodat er geen vochtige plekken ontstaan.
  • Stook je huis niet te warm; kakkerlakken gedijen namelijk het beste bij 25°C.
    Berg voedsel goed op (voorraadbussen, plastic trommels etc.), zodat kakkerlakken er niet bij kunnen.
  • Maak gaten, kieren, naden & doorvoeropeningen van leidingen dicht met pur, kit of cement.
  • Laat geen natte doeken of klam wasgoed rondslingeren.
  • Houd etensbakken, hokken & manden van huisdieren goed schoon.

Stamp een kakkerlak gerust dood. Het is namelijk een fabeltje dat eitjes zich verspreiden via je schoenzolen en overal in huis uitkomen indien je een kakkerlak dood trapt (bron).

Tot slot

De extreem grote kakkerlakken (tot 10 centimeter) komen oorspronkelijk uit tropische landen. Je vindt ze dan ook niet zo vaak in Nederlandse woonhuizen… Maar veeleer in extreem warme ruimtes zoals professionele keukens (restaurants & bakkerijen), plantages & aquariums.

Heb jij ervaring met kakkerlakken in huis? Of heb je te maken gehad met een heude kakkerlakkenplaag? Laat hieronder weten wat jij hebt gedaan om de kakkerlakken te bestrijden!

26 Reacties

  1. Of het echt werkt, weet ik niet, maar uit Oost-Europa herinner ik me de tip om gist tegen kakkerlakken te gebruiken. Als ze daar van hebben gegeten, zet dat spul uit, met alle gevolgen van dien. Zo komen snoepers te pas, zeiden ze vroeger bij ons thuis.

  2. Heb een kakkerlakkenplaag gehad vorig jaar vóór de zomer (nieuwe woning) in Spanje woon ik. Het is dan écht nodig om een professioneel bedrijf te laten komen die het huis desinfecteert met een speciaal bestrijdingsmiddel tegen kakkerlakken. Ik heb maandenlang dode kakkerlakken gevonden. Nu zag ik alweer de eerste verschijnen, sommige lagen wel al op hun rug, maar laat ze binnenkort weer komen bestrijden. Wil wel graag verhuizen, ben het zo zat! dat is niet leuk wonen!

    • Zou je beneden kakkerlakken hebben gehad, dan had je de tips uit bovenstaand artikel kunnen uitproberen, maar nu je ze boven hebt, kun je eigenlijk alleen maar maffe dansjes doen en hopen dat ze uit zichzelf vertrekken. ;)

  3. Dag, Ik heb vanmiddag in ons huis naast ons woonhuis een Aziatische kakkerlak gevangen (dacht helaas dat het een enorm uit de kluiten gegroeide krekel was en heb ‘m later weer vrijgelaten). Zo’n 3 centimeter groot. We wonen hier net een maand (is in Zwitserland). Helpen die huis-, tuin- en keukenmiddeltjes ook voor deze soort? Als je deze ziet, zouden soortgenoten ook te vinden zijn? Grrr… in de stal daarnaast werden altijd vuilniszakken opgeslagen… Dus mogelijk zitten de kakkerlakken daar ook… En daar tegenover staat ons woonhuis, met grote kelder, waar het voorheen behoorlijk warm was, en gewassen wordt… Hoop dat ze daar nog niet zitten, maar ja, geen idee…

    • Ik weet niet precies welke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes je precies bedoelt, maar in principe zijn er niet of nauwelijks probate middeltjes en methodes op de markt om kakkerlakken efficiënt te bestrijden. Kakkerlakkenvallen en/of insecticiden/gifstoffen zijn eigenlijk de enige effectieve oplossingen in geval van een kakkerlakkenprobleem. Succes!

  4. Paul, idd vreemd, eerst zag ik er af en toe een kakkerlak, niet massaal maar ze waren er wel, heb grondig gepoetst en deuren en ramen gesloten gehouden en ik moet zeggen dat ik er nog maar heel weinig nog zie, of deze boskakkerlaken helemaal weg zijn betwijfel ik, maar ik hoop het wel!

    • Is het ook niet zo dat boskakkerlakken een voorkeur voor buiten hebben???

  5. Nancy collaert Reageer

    Ik heb boskakkerlaken binnen gehad, sinds 3 dagen zie ik ze nergens meer??????

  6. Sinds kort heb ik last van boskakkerlaken maar sinds drie dagen kan ik er geeneen meer ontdekken, wat betekent dit, weet iemand dit?

    • De boskakkerlak komt vrij algemeen voor in Nederland, maar slechts zelden binnenshuis. De boskakkerlak (Ectobius sylvestris) (en heel soms de Argentijnse boskakkerlak: Blaptica dubia) vind je hoofdzakelijk op pleistocene zandgronden, zoals die veelvuldig in het meest noordelijke en meest zuidelijke deel van Nederland voorkomen. De ‘gewone’ boskakkerlak lijkt sterk op de Noordse kakkerlak, maar bij de boskakkerlak is de zwarte vlek op het halsschild niet hoekig. De boskakkerlak is doorgaans zwartbruin van kleur met licht-getinte doorschijnende voorvleugelranden en halsschildranden. De mannelijke boskakkerlak heeft volledig ontwikkelde vleugels; de vrouwelijke variant heeft slechts korte, afgeronde voorvleugels. Als je een raam of deur open laat staan, willen boskakkerlakken nog weleens naar binnen vliegen. Het zijn echter uitsluitend de mannelijke boskakkerlakken die dankzij hun volledige vleugelspanwijdte kunnen vliegen, maar deze mannetjes kunnen logischerwijs geen eitjes leggen. In hun tweede levensjaar zijn boskakkerlakken volgroeid en vruchtbaar. Ze zullen paren, eieren leggen en sterven… Deze levenscyclus van de boskakkerlak voltrekt zich binnen 1 jaar: in de zomer worden de eieren gelegd, na de paring produceert een vrouwtje twee eierpakketten met elk +/- 14 tot 16 kakkerlakkeneitjes, de nimfen komen uit in het volgende voorjaar, deze nimfen zijn in de zomer volwassen, paren en leggen weer nieuwe eieren. In het voorjaar sterven de volwassen boskakkerlakken; in de winter zijn ze allemaal dood. Alleen de verstopte eierpakketjes en sommige overwinterende larven zijn nu nog in leven… De eierpakketten overwinteren en komen pas in juni van volgend jaar uit. De nimf van een boskakkerlak doorloopt 5 ontwikkelingsstadia en overwintert nogmaals in het vierde ontwikkelingsstadium. In het daaropvolgende voorjaar komt ‘ie pas in het vijfde stadium om zich te ontwikkelen tot vruchtbare adult. Boskakkerlakken leven dus maar een halve generatie per jaar: semivoltien. Ik weet niet wat je precies bedoelt met het “sinds kort last hebben van boskakkerlakken”… Hoeveel waren het er en waar bevonden ze zich? En in welk opzicht zijn ze “niet meer te ontdekken”; kon je ze eerst heel eenvoudig opsporen? Ik ben benieuwd…

  7. Ik zie soms in mijn badkamer en vandaag in mijn keukenkastje een beestje wat lijkt op een kakkerlak. Ik heb geen idee wat het is… Of waar ze vandaan komen…

  8. Gezondr bedankt voor de tips tegen kakkerlakken! Heel het flat had last van ze en de VVE heeft ze uiteindelijk aangepakt. Volg de tips van Gezondr mensen. Tevens heb ik paar potjes Deltamethrin van Bayer K-Othrine Flow gesproeid in huis die ik goedkoop via marktplaats vond. Af van die vieze beesten.

  9. Ik woon in Italië. ben in verwachting en moet ’s nachts regelmatig naar ’t toilet, waar ik sinds een maand vrij grote kakkerlakken aantref. Mijn mam en ik hebben ze tot nu toe alleen in de badkamer boven gezien. Begon met 1 kakkerlak, zojuist 3 stuks gezien. We houden ’t huis goed schoon, dweilen bijna iedere dag de vloeren met Amuchina (product met chloor) en gebruiken bleek voor toilet en bidet etc. Ik sla de kakkerlakken dood en spoel ze door ’t toilet. Ik krijg al jeuk als ik die kleine zwartje uitwerpselen zie, dus sta gerust ’s nachts de vloer te dweilen met chloor. Gek word ik ervan! Mijn man heeft de afvoer in de badkamer waar ze mogelijk doorheen komen al dicht getapet. Even een vraag: moet ik me zorgen maken over een plaag? Wat kan ik nog meer zelf doen om ze uit te roeien? En nu houden we ’t badkamerraam soms open en soms gesloten, maakt eigenlijk weinig verschil in aantallen die we aantreffen, maar kan ik ’t beter toch openzetten om te luchten? Alvast hartelijk dank voor reacties!

  10. Heb sinds kort helaas ook last van kakkerlakken! Woon in een portiekwoning, wat de kans op kakkerlakken vergroot. Ik wil graag lokdozen aanschaffen. Kan alleen niet vinden waar ze te koop zijn. Iemand suggesties?

  11. Wij zijn thuis echt schoon. Ben al een jaar in de weer met Duitse 6-voeters. Het enige wat ik bereikt heb is dat het geen kakkerlakkenplaag is geworden. Het definitief uitroeien van de kakkerlakken is echt onmogelijk. ik laat een bestrijdingsbedrijf komen. Tip: wat zeker helpt zijn lokdoosjes, dan beperk je het probleem. En je kan het aantal kakkerlakken tellen, dan breng je het probleem in kaart. Als je 1 kakkerlak ziet, zijn er 10 aanwezig.

  12. Ai, zit nu in Hawaï en zag een kakkerlak lopen op mijn slaapzaal. Heb licht aangehouden en ik heb de airconditioner hoog gezet. In de rest van het huis staat ‘ie niet aan! Zou dat helpen om de nacht goed door te komen? Pffff alle eenvoudige suggesties zijn welkom!

  13. Nu, ik ben altijd schoon, doe iedere dag mijn huishouden. Maar heb wel kakkerlakken. Denk dat ze in een tweedehands koelkast hebben gezeten. :( Nu zit ik dus met de ellende… Had al bakjes water met zonnebloemolie neergezet; nou, daar vind je er hooguit een a twee in. Spuitbus voor kakkerlakken bij drogist help ook al niet. En zoals ik al zei: iedere dag doe ik stofzuigen, dweilen, aanrecht e.d.

  14. Ik ben woonachtig in Japan, en inderdaad, het worden er steeds meer en meer! We hebben zeker een aantal nestjes in het huis zitten, maar natuurlijk geen enkel idee waar. Nu is mijn vraag: weet iemand de Japanse naam van een gif dat ik kan kopen?

    • Beste Chris, Voor zover mijn beperkte kennis reikt, kun je het beste een middel tegen kakkerlakken (kakkerlakkengif) gebruiken met een van deze 2 werkzame stoffen: fipronil (meestal 0,5%) en hydramethylnon (meestal 2%). Ik weet niet of er ook combinaties te krijgen zijn. Deze stoffen vergiftigen niet alleen individuele kakkerlakken, maar ook nestgenoten die de keutels en kadavers van de vergiftigde en gedode kakkerlakken opeten. Kakkerlakken zijn immers alleseters en zelfs kannibalen. Mijn Japans is nihil, dus of deze stoffen ook als kakkerlakkenbestrijdingsmiddel verkrijgbaar zijn in Japan (en of dat ze daar überhaupt gelegaliseerd zijn) durf ik niet te zeggen. Maar als je goed zoekt, kom je daar vast wel achter. Zoek beide stoffen anders eens op in Wikipedia en bekijk de Japanse versies van betreffende artikels. Groeten en sterkte, Paul

  15. Ze houden zich op waar veel mensen samenwonen, woonwijken, flats, met aangrenzende tuintjes… Groenbakken dienen geleegd te worden, eens per week is eigenlijk al te weinig, als de Bruinbandkakkerlak of de Duitse kakkerlak zijn stekje al gevonden heeft. Hij zoekt meestal de minst schone plek uit, dus als je de keukenvloer optimaal schoonhoudt (om de dag met chloor reinigen en zorgen dat er geen etensrestjes, broodkruimels etc. liggen), helpt dit een beginnende plaag te voorkomen. Als je ze in je huis hebt, dien je een grote ventilator op de keuken te richten en dan vooral ’s avonds en ’s nachts aan te zetten. Veel wind vinden ze niet fijn. Wierook haten ze. En gips met een beetje (lok)poedersuiker erop vinden ze heel erg lekker… Zet er een bakkie water naast en ze eten en drinken. Dan verstenen ze, haha. Als je er eentje spot is dat niet zo erg, maar als je ze gaat zien met zijn broertje en zusjes (en dan meer dan 4 of 5 tegelijk), dan ben je HEUS de sjaak. Dan dien je de ongediertebestrijding te bellen, of de gemeente in te schakelen (die zijn minder duur en vaak zelfs gratis; dit vanwege buurtbescherming). Verder kun je online het beste spul ooit bestellen: Avert Dry Flowable Roach Bait. Dit helpt je om achter je kastjes te sproeien, de Bruinbandkakkerlak haat dit. Dan plak je de kieren en gaatjes dicht. Ook doe je panty’s rondom de luchtkokers en -gaten. Indien je af en toe een kakkerlak ziet, betekent dit dat er meer zijn. Dit dien je dus maanden vol te houden, opdat de mini-plaag niet groter wordt. Houdt je huis koel (onder de 20 graden), energie besparend, en een ventilator op de keuken… Zo roei je ze uit en zullen ze op den duur verdwijnen.

  16. Voorkomen van kakkerlakken is beter dan genezen. Houd daarom je huis inderdaad goed schoon. Als er een kakkerlak aanwezig is, zijn er hoogstwaarschijnlijk meerdere. Professionele ongediertebestrijding is daarom de enige optie om echt van de kakkerlakken af te komen.

  17. Ik had kakkerlakken. Ik heb niks gedaan, maar wel verschillende spullen weggegeven aan vrienden. Nu ben ik verhuisd en heb ik weer nieuwe dingen gekocht. Alleen nu hebben zij de kakkerlakken. Whahahahahaha, lol, lachuuuuhhhh!!!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.