Kakkerlak-bestrijding: Hoe kun je kakkerlakken in huis bestrijden?

Lifestyle · Door Ilse

De ‘kakkerlak’ is een familie van insecten, bestaande uit meer dan 4500 soorten. In Nederland komt slechts een klein aantal kakkerlaksoorten voor. Kakkerlakken zijn lichtschuw, dus je zult ze vooral ’s avonds en ’s nachts tegenkomen. De bekendste kakkerlakken die in Nederland voorkomen zijn als volgt:

  • Bruinband-kakkerlak (huiskakkerlak)
  • Amerikaanse kakkerlak
  • Duitse kakkerlak
  • Noordse kakkerlak
  • Oosterse kakkerlak (bakkerstor)
  • Boskakkerlak
  • Oosterse kakkerlak

De meeste kakkerlakken, worden niet groter dan 1 à 2 centimeter; sommige kakkerlakken kunnen wel 6 tot 8 centimeter groot worden. Sommige “Nederlandse” kakkerlak-soorten kunnen zelfs een heuse kakkerlakkenplaag vormen.

Je moet kakkerlakken in huis dan ook direct bestrijden om een plaag te voorkomen!

Kenmerken van een kakkerlak

Een kakkerlak is vrij herkenbaar. Kakkerlakken zijn ovaal van vorm en vrij plat. Ze hebben 6 (harige) pootjes, lange voelsprieten en een hard rugpantser. Het kopje is goed te zien en duidelijk afgescheiden van het achterlijf en borststuk. De lange voelsprieten zijn voortdurend in beweging. Kakkerlakken zijn doorgaans goed gecamoufleerd (gevlekt/gestreept) en meestal geelbruin, roodbruin of bruinzwart van kleur.

Kakkerlakken worden ‘s nachts actief en zijn absolute alleseters. Ze zijn taai en kunnen tot veertig dagen zonder voedsel. Kakkerlakken staan bekend om hun razendsnelle voortplanting. Bij een aangename temperatuur, een hoge luchtvochtigheid en een ruim voedselaanbod kan binnen enkele weken een kakkerlakkenplaag ontstaan. Kakkerlakken zijn verrassend snel en “sprinten” zelfs over plafonds en gladde muren; sommige soorten kunnen zelfs vliegen!

Onderaan dit artikel kun je alles lezen over de bestrijding van kakkerlakken in huis…

Hoe krijg je kakkerlakken in huis?

In principe kunnen kakkerlakken overal voorkomen. Toch duidt een grote hoeveelheid kakkerlakken (kakkerlakkenplaag) meestal op rondslingerende etensrestjes en een gebrekkige algehele hygiëne. Kakkerlakken overnachten namelijk in warme, donkere & vochtige ruimtes en gedijen het beste in huizen waar veel voedsel aanwezig is.

Goed schoonmaken is dan ook de beste methode om kakkerlakken in huis te bestrijden…

Hoe ontdek je kakkerlakken in huis?

Kakkerlakken zijn lichtschuw, dus overdag zul je ze niet of nauwelijks tegenkomen. Kakkerlakken komen tevoorschijn als het donker is gaan ze op zoek naar voedsel. Ze komen daarom vaak voor in keukens voorraadkasten, voorraadkelders en in woonkamers waar etensresten rondslingeren (“vieze” eettafels e.a.). Je kunt de aanwezigheid van kakkerlakken in huis ontdekken door:

  • “Velletjes” (kakkerlakken vervellen tot 8 keer)
  • Uitwerpselen (soort zwart stof)
  • Vieze geur (alsof er iets ligt te bederven)
  • Schade aan organisch materiaal (voedsel, leer, papier e.a.)

Ontdek je velletjes, uitwerpselen of volwassen kakkerlakken in je huis, begin dan direct met het bestrijden van kakkerlakken!

Zijn kakkerlakken in huis gevaarlijk?

Kakkerlakken zijn niet giftig en kunnen niet bijten of steken. Desalniettemin zijn kakkerlakken in huis onhygiënisch en potentieel gevaarlijk! Kakkerlakken dragen namelijk allerlei ziekteverwekkers met zich mee, waaronder bacteriën, virussen, schimmels & parasieten. Zodoende kunnen kakkerlakken allerlei ziekten verspreiden, waaronder:

  • Buikgriep & voedselvergiftiging
  • Dysenterie (hevige diarree)
  • Buiktyfus (darminfectie)
  • Tetanus (kaakklem)
  • Difterie (kroep)
  • Polio

Als kakkerlakken aan je eten zitten of eroverheen lopen, kunnen dit soortziekteverwekkers in je voedsel achterblijven. Kakkerlakken kunnen binnenshuis een vieze, weeë geur verspreiden. Eten dat door kakkerlakken is aangetast, ruikt doorgaans bedorven. Het is dan ook erg belangrijk om kakkerlakken in huis te bestrijden en een kakkerlakkenplaag te voorkomen!

Hoe kun je kakkerlakken in je huis bestrijden?

Kakkerlakken in huis zijn doorgaans moeilijk te bestrijden. Dat komt omdat kakkerlakken enorm taai zijn en bovendien bestand tegen kou, hitte en allerlei gifstoffen. Een kakkerlakkenplaag in huis is dan ook een enorm probleem. De beste methodes ter bestrijding van kakkerlakken in je huis zijn als volgt:

1. “Vegas Roach Trap”

Neem een glazen pot met gladde binnenwand. Doe er wat water & koffiedik of bier in. Zet hem tegen een muur of zet er een houten plankje tegenaan zodat kakkerlakken erop kunnen klimmen en bij de opening kunnen komen. De kakkerlak zal erin klimmen maar kan er dankzij de gladde binnenwand niet meer uit klimmen.

2. Kakkerlakkenlokdoos

Een kakkerlakkenlokdoos bevat een lokstof (feromoon) van vrouwelijke kakkerlakken. Mannelijke kakkerlakken worden door een synthetische vorm van de lokstof ‘blattellaquinone’ naar de lokdoos geleid. In de kakkerlakkenlokdoos loopt de kakkerlak een ziekte op die vervolgens onder de rest van de “kakkerlakkenkolonie” wordt verspreid. Er zijn tevens kakkerlakkenlokdoosjes op de markt met insecticiden zoals hydramethylnon en deltamethrin (Maxforce® e.a.).

3. Zelf met gif in de weer

Het is niet raadzaam om bij een bouwmarkt of speciaalzaak zelf gif te kopen ter bestrijding van kakkerlakken. Dit soort gif tegen kakkerlakken is namelijk niet efficiënt omdat kakkerlakken resistent zijn tegen de meeste niet-professionele (“doe-het-zelf”) bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is het nagenoeg onmogelijk om de kiertjes te bereiken waarin kakkerlakken zich verbergen. Zodra de eitjes van de kakkerlakken na een week of 8 uitkomen, kun je bovendien weer opnieuw beginnen.

4. Professionele ongediertebestrijding

De enige effectieve manier om grote hoeveelheden kakkerlakken in huis te bestrijden is professionele ongediertebestrijding. Een gecertificeerd bedrijf met deskundige bestrijdingstechnici mag namelijk sterke bestrijdingsmiddelen (insecticiden) gebruiken om een kakkerlakkenplaag te bestrijden. Bovendien beschikt professionele ongediertebestrijding over apparatuur om alle hoekjes en kiertjes van een woning te bereiken.

Hoe kun je kakkerlakken in huis voorkomen?

Kakkerlakken zijn enorm taai en kunnen in de meest geduchte omstandigheden overleven. De bestrijding van kakkerlakken of kakkerlakkenplagen in je huis is dan ook een tijdrovend en duur proces. Het is dan ook veel beter om te voorkomen dat kakkerlakken überhaupt in je huis terechtkomen! Met de volgende maatregelen kun je kakkerlakken uit je huis weren:

  • Houd je woning schoon; maak extra schoon rondom oven, koelkast & fornuis.
  • Maak je aanrecht & eettafel extra goed schoon.
  • Ruim regelmatig je voorraadkasten & keukenkastjes leeg en maak ze van binnen schoon.
  • Ventileer je woning goed, zodat er geen vochtige plekken ontstaan.
  • Stook je huis niet te warm; kakkerlakken gedijen namelijk het beste bij 25°C.
    Berg voedsel goed op (voorraadbussen, plastic trommels etc.), zodat kakkerlakken er niet bij kunnen.
  • Maak gaten, kieren, naden & doorvoeropeningen van leidingen dicht met pur, kit of cement.
  • Laat geen natte doeken of klam wasgoed rondslingeren.
  • Houd etensbakken, hokken & manden van huisdieren goed schoon.

Stamp een kakkerlak gerust dood. Het is namelijk een fabeltje dat eitjes zich verspreiden via je schoenzolen en overal in huis uitkomen indien je een kakkerlak dood trapt (bron).

Tot slot

De extreem grote kakkerlakken (tot 10 centimeter) komen oorspronkelijk uit tropische landen. Je vindt ze dan ook niet zo vaak in Nederlandse woonhuizen… Maar veeleer in extreem warme ruimtes zoals professionele keukens (restaurants & bakkerijen), plantages & aquariums.

Heb jij ervaring met kakkerlakken in huis? Of heb je te maken gehad met een heude kakkerlakkenplaag? Laat hieronder weten wat jij hebt gedaan om de kakkerlakken te bestrijden!