Met de term ‘houtworm’ bedoelen we doorgaan elk soort beestje dat gaatjes & tunneltjes in hout vreet. Als Nederlanders het hebben over houtwormbestrijding, dan bedoelen ze eigenlijk het bestrijden van de larven van:

  • Boktorren
  • Klopkevers
  • Spinthoutkever

Het is belangrijk om deze insecten en hun gebroed (houtwormen) zo snel mogelijk te bestrijden. De kevers vermenigvuldigen zich namelijk snel en zonder dat je het merkt. Bovendien verspreiden houtwormen zich van houten vloeren naar kozijnen naar meubels naar constructiebalken. Voordat je het weet is je hele huis aangetast!

In dit artikel lees je dan ook precies hoe je houtwormen en boktorren kunt bestrijden en wormpjes uit je hout kunt verwijderen…

Welk soort houtworm zit er in je hout?

In Nederland wordt houtschade met name veroorzaakt door de larven van boktorren en klopkevers. De Nederlandse boktor staat ook wel bekend als “huisboktor” en wordt gekenmerkt door extreem lange voelsprieten. Klopkevers heb je in talloze soorten en maten. De klopkevers die in Nederlandse huizen het vaakst worden bestreden zijn:

  • Gewone houtwormkever (doodskloppertje)
  • Grote houtwormkever (bonte knaagkever)

Zitten er gaatjes in houten meubelstukken, deuren, schilderijlijsten, spiegel-omlijstingen, balken of vloeren? Dan heb je dus last van keverlarven. In dat geval dien je direct te beginnen met houtwormbestrijding & boktorbestrijding!

Let op: Zowel de larven (houtwormen) als de volwassen kevers moeten actief worden bestreden om een huis volledig houtwormvrij te maken!

Hoe raakt je huis besmet met houtwormen?

Je huis wordt geïnfecteerd als kevers in je huis terecht komen. Ze kruipen of vliegen naar binnen en leggen hun eitjes in de kiertjes, naadjes en gaatjes van houten oppervlakken. Als de eitjes uitkomen vreten de larven ofwel houtwormen zich een weg het hout in. Ze kunnen daar tot 3 jaar in blijven zitten!

Als een houtworm genoeg hout heeft gevreten, zal de larve zich uiteindelijk in het hout verpoppen. Vervolgens zal de worm zich binnenin het hout – net onder het houtoppervlak – ontpoppen tot een volwassen kever.

De volwassen kever knaagt zich het laatste laagje hout kapot, duwt het zaagsel oftewel “boormeel” voor zich uit naar buiten en kruipt het houtoppervlak op. De volwassen kever zoekt doorgaans direct een maatje om te paren en er worden al snel nieuwe kever-eitjes op het hout gelegd…

Let op: Je huis kan ook besmet raken met houtwormen en/of boktorren door reeds besmette houten voorwerpen (houten sculptuur, schilderijlijst, spiegel-omlijsting etc.).

Hoe kun je houtwormen herkennen?

Houtwormen zijn goed te herkennen. Als je hout in huis controleert, dan herken je houtwormen aan:

  • Kleine gaatjes in houten oppervlakken (0,5 tot 3,5 mm).
  • Witte larvenkopjes die af en toe naar buiten piepen.
  • Witte wormpjes / larven die per ongeluk op de grond zijn gevallen.
  • Volwassen kevers & torren die zich ophouden nabij en tussen hout.
  • Heel fijn zaagsel (“boormeel”) op of onder houten voorwerpen.
  • Vogels die verrassend graag op het hout gaan zitten.
  • Vooral ’s zomers kun je boktor-larven horen knagen

Hoe meer gaatjes en tunneltjes er in hout zitten, des te groter de infectie met houtwormen is. Gebouwen met houten constructies en fundamenten, kunnen dusdanig ernstig worden aangetast door houtwormen, dat ze moeten worden afgebroken.

Tip: Het zijn dus niet de torren en kevers zelf die hout kapotmaken, maar de larven die uit de eitjes van deze insecten komen.

Houtwormen bestrijden & verdelgen

Er zijn een aantal manieren om houtwormen te bestrijden en volwassen kevers & boktorren effectief uit je huis te weren. De beste methodes ter bestrijding van houtworm in huis zijn als volgt:

1. Hout behandelen

Sommige kevers houden van kurkdroog & schoon hout, andere juist van vochtig & beschimmeld hout. De kwaliteit van je hout maakt dus niet veel uit als het aankomt op houtworm-bestrijding. De houtsoort kan overigens wel bepaalde houtwormen en boktorren aantrekken.

Boktorren en houtwormkevers houden bovendien allemaal van onbehandeld hout. Je kunt houtwormen dan ook uit je hout weren door het te behandelen met een dikke, dekkende laag verf, lak, vernis, verf, olie, boenwas en/of beits. Besmetting met houtwormen voorkomen is bovendien veiliger en goedkoper dan bestrijden & verwijderen.

2. Petroleum

Er zijn doe-het-zelf middelen tegen houtworm, maar deze zijn vrijwel allemaal op basis van petroleum. Petroleum doodt een deel van de oppervlakkige houtwormen, maar is geenszins afdoende om je huis houtworm-vrij te maken. Het helpt namelijk niet tegen larven & poppen die pas later uitkomen.

3. Gif & gas

Hout dat reeds besmet is met houtwormen dient te worden behandeld met gif of gas. Als je effectief houtwormen wilt bestrijden, dan dien je hiervoor professionele ongediertebestrijding te laten komen. Zij gebruiken vloeibare giffen en/of gifgassen die tot diep in het hout doordringen.

Deze giffen blijven bovendien langdurig werkzaam en doden eitjes, larven, kevers en zelfs poppen die pas jaren later uitkomen. Professionele behandeling van houtworm loopt al snel in de kosten; reken maar op 800 tot 1500 euro. Je hebt doorgaans echter wel jarenlange garantie!

4. Kou & hitte

Bij kleine houten voorwerpen die besmet zijn met houtwormen, kun je bestrijding zelf uitvoeren. Houtwormen gaan namelijk dood door kou en hitte. Stop een droog houten voorwerp gedurende 2 weken in een afgesloten plastic zak in de diepvries (-18°C); of een halfuurtje in de oven op 55°C à 70°C. Met meubels kun je ook naar een gespecialiseerd bedrijf gaan waar ze houten voorwerpen behandelen met vloeibare stikstof.

5. Nieuw hout controleren

Als je tweedehands meubels of andersoortige houten voorwerpen koopt, controleer ze dan grondig op gaatjes! Hou dat besmet is met houtwormen heeft namelijk altijd gaatjes (0,5 tot 3,5 mm) in zich. Van larven die zich hebben ingevreten en van volwassen kevers die zich hebben uitgevreten. Controleer aankopen, klushout en brandhout dus altijd op aantasting door houtwormen. Gebruik bovendien nooit hout waar nog boombast omheen zit!

6. Ernstig aangetast hout vervangen

Vervang ernstig aangetast hout indien dat mogelijk is! Verbrand het of geef het direct mee met het grofvuil om verdere verspreiding te voorkomen. Het vervangen van houten voorwerpen of  onderdelen is in veel gevallen namelijk goedkoper dan succesvolle behandeling & verwijdering van houtwormen door een professioneel bedrijf.

Houtwormbestrijding: tot slot…

Als men vroeger op zee was en houtwormen of houtwormkevers aantrof, dan wist men dat het schip tot in de kern was aangevreten. Men wist dat het schip elk moment kon zinken en dat het laatste uur geslagen had. Houtwormkevers en boktorren hebben daarom allerlei lugubere bijnamen, waaronder ‘doodskloppertje’ en ‘death watch beetle’.

Heb jij ervaring met houtwormen of boktorren? Laat hieronder jouw reactie, ervaring of verhaal achter m.b.t. houtwormbestrijding!

83 Reacties

  1. Bij onze gashaard viel een kever uit de rooster. De gashaard staat in verbinding met ons plat dak alwaar allemaal houten balken liggen. We hebben 2 jaar geleden het dak vernieuwd en ook een deel van de balken vervangen die aangevreten waren. De rest gecontroleerd en zo nodig vervangen. Nu maak ik me zorgen omdat er een kever uit viel die verdacht veel op de huisboktor lijkt… Ik heb hem in een potje bewaard. Het plat dak is geïsoleerd en weer afgesloten met bitumen. De houten balken zijn aan de binnenzijde afgewerkt met gipsplaten. Kunnen jullie de balken dan toch behandelen of moet het dak of plafond er af?

    • Dit is slechts een informatieve website en geen bestrijdingsdienst. Heb je een foto van de kever die je ergens kunt uploaden?

  2. Mijn naam is Suzan en ik woon in Apeldoorn. Ook ik heb een tijd lang veel last gehad van houtwormen. Na verschillende pogingen gedaan te hebben om dit zelf op te lossen kwam ik tot de conclusie dat dit niet ging. Om die reden heb ik uiteindelijk een ongediertebestrijder ingeschakeld, die over de juiste kennis en ervaring beschikt om dit probleem op te lossen.

  3. sorry ging wat fout zo te zien hierbij juiste vraag; hallo, ik heb met fsc haardhout gekocht bij ranzijn van golden flame Bij thuiskomst wilde ik de houtjes leuk opstapelen onder de kachel in houtmodule. Nu had ik er een paar neergelegd, zie ik op 1 allemaal beestjes. Grijs/zwart die lijken op luizen? Dus platgedrukt en alles weer opgeruimd want dacht ineens “heb een houten vloer en huis“. Dit beestje zag ik ook een keer op een stuk boomstam waar ik de schors af ging halen. Wat is het en is het erg? heb meteen hout naar schuur gedaan en gestofzuigd. Pfff.. Was dus geen ovengedroogd hout??? Groet en dank!

  4. Doordat ons dak volledig vernieuwd gaat worden, hebben we ontdekt dat we met houtworm zitten. Heel wat steunbalken zijn aangevreten. Wij vroegen ons af of het voldoende zal zijn om alles af te breken of dat we nog extra maatregelen moeten nemen voor het nieuwe dak wordt geplaatst en of de kevers of wormen kunnen overleven in kieren van de spouw of op de betonnen vloer van de zolder. We hadden ook zoldervloerisolatie liggen. We hebben al een deel hergebruikt aan de binnenkant van het plat dak. Zouden ze daarin kunnen overleven en zouden we dit best opnieuw er uit halen of niet? Het plat dak is ook van hout.

    • Alle hypothetische en speculatieve situaties die je schetst, behoren tot de mogelijkheden. Hoe groot de kans echter is dat klopkevers of boktorren in isolatiemateriaal zijn gaan zitten, durf ik echt niet te zeggen. Die kans lijkt me zeer klein… Ik ben geen expert, maar als je al het aangevreten hout verbrandt, lijkt me dit afdoende. Wellicht dat een professioneel ongediertebestrijder je nader kan informeren en adviseren in deze kwestie. Heel veel succes toegewenst in elk geval!

  5. Goedenavond, ik heb net een balk met boktor stuifmeel en gangen vervangen. Heb allerlei planken open gebroken en kan verder niks vinden op de andere balken. De balk heb ik gelijk afgevoerd naar het grof vuil. Rondom de balk alles gestofzuigd en schoongemaakt. Nu wil ik de ruimte nog insproeien met bestrijdingsmiddel. Is dit afdoende? M.v.gr. Hennie

    • Zoals jij ze beschrijft, zijn deze maatregelen afdoende. Maar ik ben er natuurlijk niet bij geweest en kan dan ook niet inschatten hoe goed er is gecontroleerd. Of de getroffen maatregelen volstaan, kan dan ook beter worden ingeschat door iemand die ter plaatse is geweest… Jijzelf dus… Er is niemand die via internet waardeoordelen kan vellen of garanties kan bieden over andermans bestrijdingsmethoden. :(

  6. In januari heeft een aannemer een balkonhek van onbehandeld hardhout geplaatst. Wij wilden deze nu het wat beter weer wordt gaan beitsen. Bij het schoonmaken van het hout zag ik dat er overal houtwormgaatjes in zitten. Kan dat in de afgelopen 4 maanden ontstaan zijn of moet dat er al in gezeten hebben? Ik neem aan, als het niet onze schuld is, dat de aannemer het hek moet vervangen. Daarom de vraag, of het bij hem vandaan komt, of mijn schuld is…

  7. Wij hebben sinds Januari (2017) een boomstam tafel binnen staan. Nou viel ons op dat we sinds kort (een week of 2) al een aantal boktorren binnen hebben 3 stuks. Ik heb de tafel gecontroleerd en inderdaad er zit een 5 tal ei-vormige gaatjes in. We hebben de tafel direct buiten gezet. Wat nu is nu heel mijn huis besmet kan ik de tafel nog behadelen of is het beter om hem weg te doen?

    • Hi Mark, Mag ik vragen waar je de boomstamtafel hebt gekocht? Wij hebben een aantal houten meubels gekocht en hebben ook een besmetting met houtworm. Ik vroeg me af of we het toevallig bij dezelfde winkel vandaan hebben omdat wij een zaak aan het bouwen zijn tegen de verkoper. Boktorren zou ik overigens geen enkel risico mee nemen en z.s.m. laten behandelen. Maar gezien dit bericht van februari is, denk ik dat je inmiddels wel actie hebt ondernomen… Gr. Cait

  8. Hallo, ik heb op zolder een balk die aangetast is door houtworm. Verwijder ik eerst al het aangetast hout (voornamelijk de bovenkant) vooraleer ik deze behandel met een product? Of laat ik het zo, en vindt het product wel zijn weg?

    • Wat voor anti-houtwormproduct ga je gebruiken en hoeveel ervan? Gaat het om iets vloeibaars, iets gasvormigs of iets vasts? Wat dat betreft dien je altijd de gebruiksaanwijzing van een product tegen houtworm op te volgen…

  9. Ik heb een huis in Turkije. Last van engerlingen, die brengen de eieren in het hout voor de hout worm. Daar heb ik best wel last van, alles geprobeerd helpt niet. Ik heb een compressor, dus ik blaas die boor gaten leeg, veel boor stof, daarna gebruik ik een joekel van een injectie spuit met tenco (gif) in de boor gaten, je weet niet wanneer het werkt, dus daarna nog met de compressor diesel spuiten, het is niet te doen. PS Het was wel buitenshuis op het terras. Ik heb al zeker twee jaar geen geknaag. Vies maar werkt.

  10. D. Van Veluwen van Loon Reageer

    Geachte. Ik heb al lange tijd last van een rupsje van 1 mm in mijn slaapkamer. Is bruin en harig. Pas helemaal verbouwd en weer zie ik er een. Nergens kan ik een afbeelding vinden. Hopelijk kunt u mij helpen.

    • Goedendag. Het soort beestje wat u beschrijft komt mij bekend voor. In de huurwoning waar ik paar jaar terug woonde, kwam ik af en toe ook zo’n beestje tegen. De woning was over het algemeen van hout, dus dacht ik dat het mogelijk daarmee samenhing. Echter na enig gezoek en uitpluizerij ontdekte ik een beestje wat er sterk op leek (heeft u toevallig tapijt, hoogpolig wellicht, op de slaapkamervloer)? Zoekt u maar eens naar wol-etende beestjes. Mogelijk komt u daar opeens het harige diertje tegen die u zoekt. Zit / leeft graag in wollen kleden en andere wolhoudende materialen (ik had u graag de naam van het beestje gegeven, maar ik weet die niet meer, sorry). Groet, Mirjam

    • Waarschijnlijk gaat het hier om maden c.q. larven van de ‘kleermot’ oftewel ‘klerenmot’ (Tineola bisselliella (Hummel)), de (gewone) ‘pelsmot’ (Tineola bisselliella) of de ‘bruine huismot’ oftewel ‘zadenmot’ (Hofmannophila pseudospretella). Over de bestrijding van motten en rupsen (mottenlarven / mottenmaden) kun je alles lezen in dit artikel:

  11. Beste IK heb net een gebouw laten bekleden met barnwood, BInnen en buiten en nu merken we dat er duidelijk geknaag is aan de planken Leverancier beweert uiteraard dat de planken behandeld zijn en is wel van goede wil om deze planken waar we duidelijk iets horen te vervangen, doch we spreken hier over een houtskeletbouw waar er als eindlaag de barnwood planken tegen geplaatst zijn … Kan men door een bedrijf laten controleren of deze planken wel degelijk behandeld zijn. En of heeft u er weet van soortgelijke problemen en of ik AL DAN NIET kan eisen dat alles weer weggenomen wordt ? Het kan wel zijn dat ze behandeld zijn maar ondertussen eten ze wel mijn planken weg … Bouw staat er nog maar net = 2 maand en de beestjes zijn duidelijk volop aan het knagen … Bedankt voor uw reactie in deze

    • Ik ben totaal geen bouwexpert en denk eigenlijk dat je deze vragen beter kan stellen op een bouwforum of klusforum. Of aan een eventuele rechtsbijstandsverzekeraar of juridische tussenpersoon.

  12. hallo ben al enige tijd op deze site aan het rondneuzen, wij hebben buiten een afdak en de hoogste balk bevat wat gaten en het lijkt of er stukjes van afbrokkelen en ik vind op mijn tuinkussens die eronder liggen flink wat boormeel of stof. Eerst dacht ik wat is dit maar toen ik het goed bekeek dacht ik is dit houtworm of boktor? Graag wil ik dit gaan behandelen maar waarmee en werkt het zowel tegen houtworm en boktor?

  13. Wij hebben boomstammen gekregen wat wij als salontafel wil gaan gebruiken voor de zekerheid wil ik graag de boomstammen behandelen tegen houtworm wat kunnen wij het beste gebruiken en hoe vaak voor het gedood zijn (is voor zekerheid) Gr. Sander

  14. Ik heb boktorren in mijn openhaardhout hok buiten. Gaatjes, torren en zaagsel. Moet ik de torren proberen te verwijderen of kan ik ze laten zitten? is er ook n natuurlijk middel of plant wat ze niet fijn vinden en door weggaan?

    • Ikzelf zou boktorren nooit of te nimmer vlak bij mijn woning laten nestelen, maar dat is een persoonlijke keuze. Dat geldt des te meer als je houten meubels of houten draagconstructies in huis hebt… Of er planten of andere natuurlijke afstotende middelen bestaan waar boktorren niet van houden, durf ik niet te zeggen… Ik heb er in elk geval nog nooit van gehoord. Bij diepe aantasting van hout zijn zelfs extreem agressieve chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen vaak niet afdoende. Het hout direct verbranden is dan de enige efficiënte bestrijdingsoptie…

  15. Ik heb gaatjes in de houten vloer van mijn wc en heb enkele kleine zwarte beestjes gevonden. Niét met vleugels of voelsprieten en er ligt ook geen zaagsel of boormeel. Wat voor beestjes zouden dit kunnen zijn?

    • Misschien termieten… Van de (al dan niet gekamde) houtwormkever, de klopkever, de bonte knaagkever, de spinthoutkever en de huisboktor zijn de vleugels normaliter overigens niet zichtbaar omdat ze worden opgevouwen onder de vleugelschilden (dekschilden / elytra). (bron)

  16. Hoi allemaal, bij ons hebben de houtwormen zich onlangs genesteld in het hout van de krabpaal van de katten. Ik dacht niet gelijk aan houtworm, maar had de laatste tijd al weleens wat zaagsel (boormeel blijkt) zien liggen met stofzuigen onder de krabpaal. Na een paar keer vond ik dit vreemd. Toen ik goed ging kijken zag ik allemaal kleine gaatjes en sommige gevuld met een piepklein bruingrijs kevertje. Ook enkele zien lopen op de paal toen! De krabpaal naar buiten gezet en afgevoerd naar het grofvuil dit weekend! Hoe groot is de kans dat er nog wat losse houtwormkevers in huis rondlopen? Zag er vanmorgen nog eentje en heb deze verwijderd. En hoe erg is dat? Ze kunnen natuurlijk altijd wel een opening vinden in elk huis… Bij verdere houtinspectie in huis heb ik niet gelijk kunnen zien dat ze nog meer hout hebben aangetast. Alleen in de keldertrap wel wat gaatjes waargenomen. Even in de gaten houden of er nieuw boormeel ontstaat… Wat kost een eventuele behandeling van 1 trap zo ongeveer door een vakman? Ik kan de trap zelf kaal schuren eerst. Gaat mij dan puur om de kosten van een behandeling tegen houtworm voor 1 trap ter indicatie. Benieuwd naar jullie reactie. Woon in regio Arnhem. Thanx! Gr. Remco

  17. Wij wonen sinds kort in een gerenoveerd 100 jaar oude woning, waar vanzelfsprekend alles van hout is. Nu hadden we in de kelder al 3 balken die met houtworm besmet waren behandeld met gif. Maar vandaag hebben wij een wespenboktor zien lopen op zolder. De zolder / dakkapel is nieuw aangebouwd, maar wel nu rondom met plafond platen dicht gestuukt. Moeten we ons nu zorgen gaan maken, de tor liep over ons laminaten vloer en we kunnen geen spoor vinden? Wat nu te doen? Rentokill bellen uit voorzorg? Groet Vincent

  18. Wij hebben een oude boerderij gekocht in Zuid Frankrijk. Termietvrij, maar wel veel grote (boktor) en kleine (houtworm) gaten in de meeste (300 jaar oude) balken. Het dak moet helemaal gerenoveerd worden. Te zeer aangetaste balken kunnen we vervangen. Omdat het dak niet dicht is heeft vergassing door een professioneel bedrijf geen zin. Pluggen kan wel, maar dan hebben we er heel veel nodig. Ik overweeg om alle oppervlakkige gaten open te bikken om de boktor op te sporen (men zegt dat ze nooit te diep in dikke eikenhouten balken zitten) het hout te beitsen en als de beits droog is alle balken te omwikkelen met plastic folie, voor 3 maanden zodat er geen zuurstof bij de larven kan en ze, mede door de beits, afsterven. Zou dat een oplossing kunnen zijn?

    • Dat soort innovatieve projecten gaat mij een heel eind boven de pet… Dat zou je denk ik echt aan een specialist moeten navragen…

  19. Goedemorgen, Na het bekijken van onze houten vloer hebben wij ontdekt dat wij in 3 van onze planken ook houtwormen hebben. Nu heb ik een vraag, als ik de oude vloer verwijder kunnen er dan eitjes of diertjes achterblijven op de ondervloer (isolatie materiaal) of op het beton? Als dit mogelijk is hoe zou ik deze dan kunnen bestrijden zodat ik niet het zelfde probleem krijg met houtwormen in mijn nieuwe vloer? Groetjes, Ricky

  20. Ik heb laatste een Biedermeier kast gekocht, deze is in een loog bad geweest voordat ik hem kocht zodat hij helemaal “blank” is nu zien we heel veel gaatjes inderdaad, en staat de kast buiten voordat ik beslis wat we verder gaan doen. Nu is mijn vraag, loog is natuurlijk tuig dood dit misschien de houtworm ook? Ik wil de kast behandelen met houtworm middel maar vroeg me af omdat loog ook heel agressief is en diep doordringt dit ook iets doet voor de bestrijding?

    • Ja, als ik loogexperts (logerijen) en houtwormexperts (ongediertebestrijders) mag geloven, gaan houtwormen hartstikke dood door het ontlakken c.q. logen middels onderdompeling in een loogbad. (bron + bron)

    • Hartstikke bedankt voor je reactie, dan kan de kast met een gerust hart naar binnen.

  21. ik heb in 1995 een leren bank gekocht . nu merkte ik dat op een plek van de bank ik nogal naar achter zakte, heb iemand er naar laten kijken en nu blijkt de hele lat te zijn vergaan , maar ik zie geen gaatjes , wel een hoop meel. ze hebben provisorisch een nieuwe lat er tegen aan gezeten de onderkant weer dicht geniet. maar hadden zij het overige hout niet moeten behandelen?

    • Dat ligt er maar net aan… als er inderdaad sprake was van houtworm lijkt me dat wel verstandig ja.

  22. Ik heb anderhalve maand terug een broodplank gekregen deze staat voor sier op mijn aanrecht nu ontdekte ik vier kleine gaatjes en fijn zaagsel onder de broodplank. Als er houtworm in zit is er dan kans dat dat nu in mijn keukenkastjes zit? De gaatjes zijn ondiep, heb er met een speld ingeprikt.

    • Een kansberekening is daaromtrent niet te maken. Als je vers zaagsel / boormeel hebt gevonden, zitten / zaten er in elk geval levende (larven van) boktorren houtwormkevers of klopkevers in de snijplank. Hoe groot de kans precies is dat het om volwassen, uitvliegende exemplaren gaat, kan niemand je vertellen. Als de plank anderhalve maand binnen heeft gestaan en je houten keukenkastjes hebt, is de kans op verspreiding in elk geval aanwezig. Het ligt er echter maar net aan of de beestjes zich al hebben ontpopt. Houtwormen zijn overigens zelden alleen; enkele boorgaatjes kunnen op tientallen houtwormpjes duiden. De broodplank zou ik dan ook direct weggooien of verbranden. Succes ermee!

  23. 10 jaar geleden kochten wij ons huis en troffen op de ongebruikte zolder (die toen nog een open vloer had) zeer aangetaste balken aan. Een bedrijf heeft dat destijds voor ons geïnspecteerd en geconstateerd dat er ooit boktor in had gezeten maar inmiddels niet meer (wel nog houtworm). Daarna hebben wij nieuwe balken erbij gelegd en al het hout (zelf) met gif behandeld. Daaroverheen liggen nu OSB platen en een vuurhouten vloer. Het is nu een kantoor/logeerruimte. Tot onze schrik horen wij nu al verschillende nachten een geluid op zolder of sterker nog vermoedelijk in het plafond en dus in de vloer van de zolder. Wij vrezen dat dit boktor is. Nu is het voor ons vreselijk dat wij waarschijnlijk een behandeling tegemoet gaan (hele zolder leeghalen en vloer en OSB-vloer openbreken en behandeling laten toepassen), maar omdat wij een hoekhuis hebben van drie onder een kap en de oude balken doorgetrokken zijn vraag ik mij af of wij van onze buren kunnen eisen dat zij hun zolders ook laten behandelen. Hoe gaat dit in zijn werk? Destijds hebben wij ze verwittigd en hebben zij zelf hun zolder wel bekeken maar heel nonchalant gereageerd (‘nee, hier geen boktor hoor’). Wanneer zij geen behandeling willen kunnen wij ze dan wel mede financieel aansprakelijk houden voor de onze omdat zij voor ons het risico vergroten (misschien meer iets voor de rijdende rechter, maar ik dacht vraag het toch even)? Met vriendelijk groet, Sonja

    • Beste Sonja, Kun je het nachtelijke geluid misschien omschrijven? De kans dat je boktorren op zolder hoort, lijkt mij eerlijk gezegd vrij klein. Dat je te kampen hebt met muizen lijkt me in dit geval des te waarschijnlijker… De vraag of je je buren aansprakelijk kan stellen voor schade door boktor of klopkever kun je inderdaad beter bij een jurist wegleggen. Hoewel ik twee jaartjes rechten heb gestudeerd, pretendeer ik hier absoluut geen verstand van te hebben, en sowieso zijn dit zeer lastige kwesties… naar mijn extreem ONDESKUNDIGE mening zal het in de praktijk zeer lastig zijn om zaken te eisen of verhalen, want het is nagenoeg onmogelijk om schuld te bewijzen. Zo zouden je buren in theorie evengoed kunnen claimen dat de besmetting met boktor of klopkever ooit bij jullie in huis is begonnen en om die reden een schadevergoeding eisen… Dit blijft vaak bij welles-nietes-discussies zonder juridische draagkracht en daadkracht. Maar nogmaals: als geluid op een andere verdieping hoorbaar is, lijkt me de kans op boktorren of klopkevers beduidend kleiner dan de kans op muizen (of ratten). Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  24. Dag Paul, Ik wil een huis kopen waar een aantal jaren geleden boktor heeft gezeten. De eigenaar destijds is overleden, ik kan dus niks navragen. Nu zie ik dat ze hier en daar in de balken stukken hebben weggekapt. Er zou een officieel bedrijf zijn geweest om de boktor aan te pakken. Maar nu, de balken in de dak constructie zijn niet geheel zichtbaar van binnen uit. Kan ik er vanuit gaan dat nadat er een bestrijding is geweest het gehele huis boktor vrij is. Of is de kans groot dat ze nog in balken zitten die voor mij niet zichtbaar zijn? en dus ook niet voor het bedrijf destijds?

    • Hallo Bob, Inschatten hoe groot de kans is dat er boktor zit in houten balken die voor niemand toegankelijk zijn, is nagenoeg onmogelijk. Als er jaren geleden voor het laatst boktorren zijn waargenomen en het dak ligt nog helemaal zoals het moet liggen, dan lijkt me de kans op een succesvolle houtwormbestrijding erg groot, maar hier valt helaas niks met zekerheid over te zeggen. Dakisolatie en/of dakpannen weghalen, is denk ik de enige manier om meer zekerheid te krijgen. Succes ermee! Groeten, Paul

  25. Onlangs heb ik een huis gekocht, en daar een nieuwe visgraatvloer in laten leggen. Tijdens het leggen zag ik een licht gekleurde larve tegen de muur boven het keukenblok lopen. Nu ligt de vloer erin en was ik gisteren mijn keuken na de verbouwing aan het schoonmaken en vond ik onder 2 keukenkast plankjes netjes met eitjes. Ik weet bijna zeker dat die larven of eitjes van die tapis plankjes komen. En wat nu? Kunt u een betaalbare manier adviseren om dit professioneel te bestrijden, aangezien ik aan het einde van de verbouwing door het budget heen ben. M.v.g. Saskia

    • Voor zover ik weet leggen boktorren en klopkevers hun eitjes nimmer in netjes, maar altijd in hout. Je zou in dat geval dus ook knaaggaatjes in de plankjes moeten kunnen vinden. ‘Netjes’ met minuscule eitjes duiden veeleer op de aanwezigheid van spinnen. Googel maar eens op “spinneneitjes” en “spinnennest“…

  26. Hallo Paul, Ik heb een maand geleden een oude werkbank gekocht voor in onze woonkamer. Er zaten heel veel gaatjes in. Nu was hij niet behandeld voor houtworm en de verkoper adviseerde hij mij om dit met petroleum te doen. Ik heb hem toen flink ingesmeerde hiermee. Na 3 weken gedroogd te hebben in de garage staat hij in de woonkamer, maar nu zie ik steeds op 2 plaatsen een heel klein beetje zaagsel liggen. Zou het voldoende zijn om hem op die plaatsen weer in te smeren met petroleum of zou u iets anders adviseren. Vriendelijke groeten, Elise

    • Nee, petroleum volstaat absoluut niet als behandeling tegen houtworm. Als het zo gemakkelijk was, had de verkoper de werkbank naar alle waarschijnlijkheid zelf allang een petroleumbehandeling gegeven. Aangezien de verkoper op de hoogte was van de houtwormbesmetting en je ondanks zijn suggestie nog altijd zaagsel vindt, zou ik het risico persoonlijk echt niet nemen en de werkbank retourneren. Voordat je het weet, zit je hele huis vol met boktorren of klopkevers. :(

  27. Hallo, ik heb een groot tuinhuis waar hier en daar wel houtworm in zit, kleine gaatjes en stukken die al helemaal zijn weggevreten, ik heb die stukken kunnen vervangen, maar hoe kan ik de rest helemaal vrij krijgen, het hout is 45 millimeter dik, ik heb er speciaal product opgedaan, maar is relatief duur, 30 euro voor een halve liter, kan ik dan evengoed petroleum er op doen, want dat is veel goedkoper?

    • Een eventuele sporadische houtworm die aan het houtoppervlak zit, zal waarschijnlijk doodgaan door de petroleum, maar voor de houtwormen die tot diep in het hout zitten, heeft petroleum helaas geen enkel nut. Ook poppen en eitjes van boktorren en klopkevers worden niet gedood door petroleum. Bepaalde giftige producten kunnen wel tot diep in het hout doordringen, maar de effectiviteit verschilt sterk per product. Bovendien dient de houtwormbehandeling naar behoren te worden uitgevoerd. Ongediertebestrijdingsbedrijven geven doorgaans garantie op een behandeling tegen houtworm, waardoor je soms goedkoper uit bent dan wanneer je zelf grote hoeveelheden gif inslaat. Succes ermee!

  28. Ik kocht in 1990 een huis, het was van een groothandelaar die al zijn goederen daar opsloeg. Het dak hing flink door, en toen we het plafond eraf haalden, zagen we dat de steunbalken volledig kapot gevreten waren, ze leken wel van karton. We hebben een volledig nieuw dak moeten laten plaatsen. De houten vloeren zakken boven allemaal door naar het midden toe, ze schommelen als je eroverheen loopt. De grote balken in de oplaadruimte waar er een flinke ijzeren constructie op rust met in totaal 64 ramen (soort van serredak) heeft overal gaten van een halve centimeter diameter, je hoort de wormen echt luid knagen, en overal ligt zaagsel. Ik moet dit wekelijks opvegen. Ik kan deze balken niet behandelen, daar het een open ruimte van 25 meter lang is die vol staat met gerief, dus ik kan geen firma vragen. Ondertussen zijn er in mijn tuin al 3 bomen gewoon omvergevallen omdat ze kapot gingen door boktorren. Een hoge populier is nu denk ik de volgende, zijn stam onderaan zit vol van die grote gaten en hij begint zijn takken te verliezen. Mijn vraagje, hoelang kan ik nog in mijn huis blijven wonen? Hoelang doen boktorren erover om de ganse balk kapot te vreten? Ik vrees elke dag voor dat die balken die zware ijzeren constructie niet meer zullen kunnen dragen en alles naar beneden zal storten op ons. Wat de populier betreft, ik vroeg een tuinman om de populier om te hakken, maar die vroeg me 1500 euro daarvoor en die heb ik niet zomaar liggen… Dus mijn vraagje, kan ik iets in die gaten spuiten dat de beesten dood gaan zodat de boom niet omver valt? Dank u!

    • Hoelang het duurt voordat boktorren een balk doormidden knagen, is volledig afhankelijk van de dikte van de balk, van de houtsoort, van hoe het houd behandeld is, van de omvang van de boktorrenpopulatie en van hoelang de boktorren al aan het knagen zijn. Daar kan niemand 1-2-3 een inschatting van maken; dat is echt een blinde gok. Trouwens wel erg vreemd… Veruit de meeste inheemse soorten boktorren leggen hun eitjes uitsluitend in dood hout. Er zijn wel boktorren bekend die levende bomen aantasten. Zo worden er nog weleens Aziatische boktorsoorten —waaronder de Anoplophora glabripennis (loofhoutboktor) en Anoplophora chinensis (Oost-Aziatische boktor)— in Europese landen gespot, maar die moeten weer niks hebben van dood hout. Bovendien komen ze in Nederland nauwelijks voor en zijn ze veeleer kenmerkend voor Japan, China en Korea. De kevers (en met name hun larven) knagen inderdaad meterslange tunnels in levende bomen, waardoor bomen op den duur kunnen afsterven en omvallen. In 2011 werd de Aziatische boktor nog in Almere gespot; daar heeft men toen alle bomen en struiken omgezaagd in een straal van 100 meter van de aangetaste bomen in Almere Buiten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het betreffende gebied de daaropvolgende 4 jaar stelselmatig in de gaten gehouden… Het lijkt me dan ook raadzaam om desnoods de gemeente te informeren over je boktorrenprobleem. Onwijs veel succes ermee!

  29. Voor de sfeer heb ik allerlei grenen meubelstukken gekocht. Ook een oud kastje met kleine gaatjes. Ik ben er helemaal vanuit gegaan dat een eventuele houtworm of iets dergelijks na enige tijd wel uitgeknaagd is. Een vriendin die op bezoek was vertelde vandaag dat zij vermoedt dat het termieten zijn die het aangevreten hebben, zij hadden vroeger een boerderij enz. enz. Vraag: moet ik mij zorgen maken voor al mijn andere hout? Met vriendelijke groet, Rob

    • Beste Rob, De larven van volgroeide/volwassen boktorren of klopkevers leven gemiddeld 8 tot 12 jaar in hout, dus als er zichtbare gaatjes in de grenenhouten meubels zitten, zou ik me absoluut zorgen maken over al het andere hout in je woning. Naast de boktor of klopkever zou er inderdaad ook sprake kunnen zijn van drooghouttermieten uit de familie ‘Kalotermitidae’, maar de drooghouttermiet die zich in meubels vestigt -namelijk de huistermiet (Cryptotermes domesticus)- komt nauwelijks voor in Nederlandse woningen. Houtwormen lijken me dan ook des te waarschijnlijker. Succes & groeten, Paul

  30. Wij hebben verbouwingen gedaan een jaar of 9 terug en we hoorden op een bepaald moment een duidelijk knagend geluid boven de deur van de kamer. Uiteindelijk is gebleken dat het om de boktor ging. We hebben de volledige muur met nieuwe Gyproc moeten strippen. Uiteindelijk hebben we voor de verbouwing een aantal balken laten zitten zonder ze te behandelen en wellicht zat toen de boktor er al in. Hij heeft in al die jaren een gang gemaakt over de gehele lengte van een balk van boven tot beneden en los daarvan zaten er ook houtwormen in de aanpalende tussenbalkjes (cyclus van de kever die zich herhaalt). We hebben een verdelger laten komen die het geheel heeft behandeld. Die ruimte is volledig in orde nu, maar onlangs vond ik toch weer een kever, maar in onze living. Misschien binnengevlogen, maar ik heb de indruk dat je niet zomaar van kevers af raakt. Een goede raad is toch om al je hout bij verbouwingen in te wrijven, want ze gaan zitten waar je er niet meer bij kan na je verbouwing… Er zijn nog plaatsen die ik heb verbouwd en waar ze eigenlijk weer kunnen zitten… veel hout werd behandeld. Vaak met ‘metal studs’ gewerkt, maar helaas niet alles… Zucht…

  31. Beste, Ik dacht dat ik elke dag kruimels van koeken op onze stoel zag liggen in de living, dus ik dacht, m’n zoontje heeft weer zitten knabbelen. Ik dacht wijselijk te zwijgen en hem te betrappen (mijn Koekiemonster). Maar 1 week later dacht ik dit kan m’n zoon niet zijn want hij zit steeds aan de andere kant van de tafel z’n huiswerk te maken. Ik heb nog even de kat uit de boom gekeken tot ik plots dan 2 weken later tot het besef kwam dat het wel een houtworm kon zijn! Ik keek dan onder het tafelblad en inderdaad, ik zag overal kleine gangetjes. Zijn dat de larven? Aan onze trappen zien we nog niks. We hebben onmiddellijk onze tafel en bijhorende kast naar containerpark gebracht. Verder vinden we niks. Zouden ze zich Al verspreid hebben? Ben er zo vies van. Boven hebben we laminaat.

    • Ik kan helaas niet op afstand bepalen of de houtwormen reeds zijn volgroeid tot volwassen boktorren of klopkevers (of zelfs al zijn uitgevlogen)… Maar aangezien een larve gemiddeld 8 tot 12 jaar in hout leeft, is die kans niet groot. Hoelang vind je al zaagsel/boormeel?

  32. Een oud kastje van oma, vol met gaatjes. Graag wil ik deze verven met annie slaan krijgers. Is dit voldoende?

    • Bedoel je misschien Annie Sloan Chalk Paint (krijtverf)? Zo ja, dan is dit absoluut NIET afdoende om boktor of houtworm te weren.

  33. Bij de geverfde trapopgang (7 a 8 jaar geleden wit geverfd) zitten onderaan bij de trapopgang op een plek van ongeveer 15 cm bij 15 cm kleine ronde gaatjes door de verf heen. Verder geen gaatjes te ontdekken in de hele trapopgang. Zou dit nou toch houtworm kunnen zijn?

    • Beste Paula, In principe houden houtwormen niet van verf, lak, vernis, beits en boenwas. Toch komt het weleens voor dat houtwormen of boktorren zich hier doorheen knagen. Dat geldt des te mer als de beestjes zich al in het hout bevinden. Om dit te voorkomen dien je een speciaal houtworm-werend middel te gebruiken.

  34. gaatjes in geverfde trapopgang Reageer

    6 a 7 jaar geleden is onze trapopgang (bekleed met schroten) wit geverfd. Nu zitten er onderin op een plek van ongeveer 15 cm bij 15 cm door de verf heen kleine ronde gaatjes. Verder in de hele trapopgang niets aan de hand maar net dat ene stukje. Wat kan dat zijn?

  35. Ik heb een oud huis en heb boven achter gipsplaten een lek ontdekt met wat gaatjes erin. Heb dit behandeld met een oud anti-houtwormmiddel wat van een opa kwam… Het stinkt verschrikkelijk en zal waarschijnlijk goed giftig zijn. Ik hoop dat dit afdoende is. Tevens heb ik diverse oude meubels met gaatjes erin. Heb deze allemaal behandeld met en modern middel… flink natgemaakt en met een doek en of kwast erover gedaan. Als ook m’n trap… Probeer alle plekken of dingen met gaatjes in te smeren. Zou dit afdoende zijn? Wel moet ik zeggen dat ik in de 2 jaar dat ik in het huis bezig ben nooit kevertjes o.i.d. gezien heb. Ook niet na het insmeren van het hout. Zou dit een teken zijn dat ze al dood zijn? Of kunnen ze er alsnog in zitten? En is dan inspuiten met injectiespuit met gif raadzaam? Het oude gif is bruin van kleur en heeft een bijna misselijkmakende geur. Z’n zoon dacht dat het iets als Roetinex o.i.d. heette. Er staat geen label meer op. Is dit bekend ergens? Kan me i.i.g. niet voorstellen dat enig dier graag in dit spul wil zitten, dus ook houtwormen niet. Was m’n handen sowiezo diverse malen nadat ik er een druppel van op m’n handen heb gekregen of zo. Als ik preventief wil warm stoken (heb een petroleum straalkachel waar ik flink mee kan stoken)… Tot hoeveel graden moet ik het dan krijgen voordat de beestjes sterven? Heb graag oude vooroorlogse dingen en meubels. Zou ze graag houtwormvrij houden… en de reeds met houtworm aangetaste dingen goed behandelen en zodoende geen bedreiging meer laten zijn. Greetz, Hans

    • Ik durf niet met 100% zekerheid te zeggen dat de overdracht van houtwormen via kleding onmogelijk is (er zal heus wel een hypothese denkbaar zijn…), maar in de praktijk lijkt die kans me nagenoeg nihil. Een houtworm heeft immers niets in je kleding te zoeken…

  36. Wij hebben een oud huis (1900), dus een houten constructie en een houtkachel. Nu hebben we van mijn vader hout gekregen voor de kachel, maar er zitten gaten in en veel houtmeel en ook hebben we in het voorjaar regelmatig kevers in huis gehad met lange voelsprieten. Wat moeten we doen? Al het hout weggooien en nieuwe halen of kan het geen kwaad als we het maar niet lang binnen ligt. We hebben het houthok tegen ons huis aan… Wie kan ons van informatie voorzien? Bij voorbaat erg veel dank! Groeten, Elke

    • Het exacte gedrag van individuele boktorren en houtwormen kun je niet voorspellen, dus je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Je weet immers niet wanneer volwassen exemplaren precies uitvliegen en nieuwe schutplekken zoeken. Zaagmeel is in ieder geval een duidelijk teken van actieve volwassen of juveniele insecten, dus houdt aangetaste partijen hout te allen tijde bij houten constructies uit de buurt. Als je reeds torren/kevers in huis hebt, zou je een ongediertebestrijdingsbedrijf een houtworm-inspectie kunnen laten uitvoeren. Groeten & succes, Paul

  37. Ik heb eens vernomen van iemand die een oud huis met warmtekanonnen (op gas) helemaal opwarmde naar saunatemperaturen. Gevolg: de termieten of houtwormen vielen naar beneden, naar het schijnt een mistgordijn…

  38. Ik woon in een huis uit 1889. In een gording en een tussenbalk zie ik veel kleine gaatjes, maar ik heb echter in zes jaar nog nooit een kever of zaagmeel gezien. Ik weet niet of er ooit iets tegen gedaan is. Ik wil natuurlijk niet dat het hout verder wordt aangetast. Wat is in dit geval wijsheid?

    • Het zou inderdaad kunnen dat de boorgaatjes of uitvliegopeningen oud en verlaten zijn… Je zou onder de gaatjes een witte doek kunnen ophangen om zeer gericht te kunnen zien of er al dan niet zaagsel c.q. zaagmeel wordt geproduceerd.

  39. Ik heb vandaag onze lijst van een antiek schilderij behandeld met een anti houtworm middel en ook de gaatjes in gespoten met een injectiespuit. De kleine torren kwamen er gelijk uit en deze heb ik direct geëlimineerd. Nu heb ik de lijst in een zak gedaan helemaal afgesloten en laat deze een tijd staan.. gaat deze behandeling nu goed?

  40. Wij hebben vorig jaar een oud huis gekocht in Frankrijk met de bevestiging dat er geen termieten aanwezig zijn. De houten vloeren hebben we voor de zekerheid behandeld met gel tegen termieten, maar nu vind ik kleine klopkevers. Wat kan ik daar tegen doen.

    • Beste Marian, Houtaantasters kunnen worden onderverdeeld in: A. Nathoutboorders (deze richten alleen schade aan in door vocht aangetast en beschimmeld hout); en B. Drooghoutboorders (die uitsluitend droog hout aantasten, dus vooral ook binnenshuis). De vaakst voorkomende drooghoutboorders in woonhuizen en andersoortige panden zijn de gewone houtworm, de klopkever en de huisboktor. De klopkever oftewel ‘grote houtworm’ is het moeilijkst te bestrijden. Er zullen gaten in het hout moeten worden geboord, waarna vloeistof onder hoge druk tot diep in het hout dient te worden geperst. Daarnaast zullen op strategische plaatsen pluggen in het hout moeten worden aangebracht om het bestrijdingsmiddel extra diep in het hout door te laten dringen. Ook wordt er nogal eens voor gekozen om het hout aanvullend uit te borstelen met een staalborstel. Raadzaam is sowieso om een gespecialiseerd ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen om de boel grondig te inspecteren en een gedegen inschatting te maken van de soort en de mate van aantasting. Heel veel succes met dit ongedierteprobleem! Groeten, Paul

  41. Mirjam van Tilburg Reageer

    Wij hebben pas geleden een houten tafel gekocht. Na enkele weken hadden we veel torren binnen, rood schild, met vleugels. Blijken het boktorren te zijn. De tafel is deze week direct opgehaald. Maar nu zien we af en toe nog boktorren in deze ruimte. De tafel waar ze in zaten is weg. Die is 2 dagen geleden weggehaald. Kan dit nog kwaad?

    • Een huisboktor ontwikkelt zich in de loop van 3 tot 11 jaar van ei tot volwassen kever. Het larve-stadium kan tot wel 11 jaar duren, dus deze beestjes kunnen jarenlang schade berokkenen aan houten voorwerpen en constructies. De volwassen torren komen tussen juni en september uit het hout gekropen/gevlogen om te paren. Na de paring legt een vrouwtjesboktor +/- 200 eitjes (in een houten object). Dus als je hout in huis hebt, wat bijna iedereen heeft, kan de aanwezigheid van volwassen boktorren absoluut kwaad! Groeten, Paul

  42. Ik heb een met houtworm besmet tafeltje op het balkon gezet. Is dat ook gevaarlijk? Vliegen de houtwormen weg of kruipen ze naar binnen via kieren?

  43. Hallo, Ik heb van een vriend een Cubaanse houten pen gekregen, maar daar zat blijkbaar houtworm in… Ik had hem op een houten plankje gelegd en ben nu bang dat de houtworm daar nu ook in zit! En nog een vraag: kan houtworm ook over andere materialen kruipen, bijvoorbeeld ijzer?

  44. Jacques Lambrechts Reageer

    Ik heb langdurig in een antiekzaak gewerkt en verkocht niet of nauwelijks hout waar nog nooit een houtworm in had gezeten. Houten meubels stonden daarom 24 dagen in een speciaal ontworpen ontsmettingskamer van Ruvoma voordat ze mijn atelier in mochten. Ze werden daar behandeld met zuurstofgas (O2). Dit systeem is gebaseerd op het ‘Pure O2 Poor system’ van Ruvoma. Het is een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode tegen houtworm en boktor. Het pure O2 systeem is een zuurstofarme luchtbehandelmethode die ook wel bekend staat als ‘Controlled Athmosphere’ (CA). Het principe ervan berust op het sterk verlagen van de zuurstofconcentratie (lager dan 0,5% van de atmosfeer). Doordat de insecten niet voldoende zuurstof kunnen opnemen sterven ze simpelweg. Na de zuurstofbehandeling, impregneerde ik antieke houten meubels en voorwerpen in mijn atelier nog eens met het permethrin/permetrine ITOX-2 super. Hierdoor blijven houten meubels plusminus 10 jaar houtwormvrij. Ik heb in het verleden nooit klachten gehad van klanten, dus ga er nog altijd vanuit dat dit een goede manier is om van houtwormen en boktorren af te komen.

  45. Ik kreeg afgelopen september allemaal kleine kevertjes in huis. Ik dacht eerst nog dat het kwam omdat de tuindeuren en ramen nog regelmatig open stonden. Maar ook toen ik de ramen en deuren gesloten hield, bleven de kevertjes komen. Hier terechtgekomen, plaatjes bekeken, beschrijving gelezen. Een paar gevangen en laten onderzoeken en het zijn zeker houtwormkevertjes. Ik weet nu ook dat de houtwormkevertjes in september uitvliegen. De houtwormlarve vreet zich door het hout en vliegt dan uit. Ik heb antiek oude grenen kasten en die zat al vol met “verse” gaatjes. Hopelijk komen ze uitsluitend uit de kast, want die is relatief gemakkelijk te behandelen.

  46. Mijn ouders hadden laatst boktorren (of houtwormen?) op zolder. Ze moesten een week uit huis, zodat de beesten door de ongediertebestrijding konden worden vergast. Ze zaten namelijk echt in de vloer en dakbalken. Ik zou voor de zekerheid een professional inschakelen. Dan ben je er ineens van af! Bovendien heb je dan garantie. Als je na een tijdje weer houtwormen hebt, komen ze gratis terug.

  47. Wij hebben een open haard met een flinke stapel brandhout ernaast. Na een tijdje hoorden we letterlijk geknaag in het brandhout. Eerst dachten we aan muizen, maar die kun je natuurlijk vrij snel ontdekken als je met het brandhout rommelt. Na een grondige inspectie vonden we torren in het hout. Het bleek een boktor te zijn die alleen hout aantast waar de bast nog omheen zit. Het openhaardhout bleek zowel in de bast als onder de bast helemaal vol met gaatjes te zitten. Tip tegen boktor: hout met bast zo snel mogelijk het huis uit doen!

  48. De torretjes waar we al weken last van hadden, blijken uitvliegende houtwormkevertjes te zijn! We wonen in een oud huis met houten vloeren, antieke meubels en veel houten balken. Nu moeten we waarschijnlijk de hele woning laten uitgassen. Iemand ervaring hiermee???

  49. Lonneke Smulders Reageer

    Ik had voorheen talloze grenen kasten in huis. Ze waren allemaal netjes behandeld, althans dat dacht ik. Van buiten waren ze tiptop in orde, maar van binnen bleken ze volledig onbehandeld. Vooral ook de laden bleken achteraf het slachtoffer van houtwormen. Voor de zekerheid hebben we alle kasten verbrand. Helaas, maar liever nieuwe kasten dan nieuwe draagconstructies.

  50. Ik kocht nog weleens houten kunstvoorwerpen zoals sculpturen en schilderijen (met houten lijsten) op rommelmarkten en antiekbeurzen. Hiermee moet je echt oppassen. Ik heb al twee keer een houtwormbesmetting in huis gehad na een dergelijke aankoop!

  51. De aanwezigheid van houtwormen kun je herkennen aan gaatjes in hout, maar bovendien ook aan vers boormeel. Boormeel is een heel fijn soort zaagsel met uitwerpselen van de houtwormen erin.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.