Muizen knagen, poepen en piesen aan één stuk door, en het zijn dan ook onhygiënische beestjes. Bovendien planten muizen zich razendsnel voort, waardoor in een mum van tijd een heuse muizenplaag in je woning kan ontstaan. Het is dan ook belangrijk om muizen in huis te bestrijden! Hierbij de beste tips ter bestrijding van muizen in je leefomgeving. Kortom: muizen vangen, verjagen & bestrijden…
Waarom komen muizen binnenshuis?
Muizen houden van een veilige schuilplaats waar ze warmpjes kunnen slapen en bovendien voldoende kunnen eten. En waar geen katten, ratten, uilen en andere roofdieren bij kunnen komen. Kortom: een goed geïsoleerde ruimte met een nauwe in- en uitgang.
De meeste soorten muizen (spitsmuizen, bosmuizen, aardmuizen, veldmuizen etc.) slapen buiten in holletjes. Maar er is ook een muizensoort in Nederland die net zo lief binnenshuis overnacht, namelijk de huismuis.
Huismuizen bouwen nesten op zolders, in spouwen, in kasten en bovenop plafonds! Ze leven van noten, eikels, kastanjes en voedselrestjes van mensen. Huismuizen zijn vooral ’s nachts actief, dus je merkt hun bestaan vooral ’s nachts op door getrippel en geknaag.
Hoe ontstaat een muizenplaag in je huis?
Vooral ’s winters zoeken muizen een warm plekje op. Het wordt dan kouder buiten en bovendien zijn de natuurlijke voedselbronnen zoals eikels, hazelnoten, kastanjes en walnoten grotendeels uitgeput. Mensen zetten daarnaast hun verwarming aan, waardoor het in spouwen en plafonds heerlijk warm wordt.
Muizen bouwen ’s winters een nestje, verzamelen voedsel en planten zich binnenshuis voort. Twee muizen worden er binnen no-time twintig. Ze vreten zich bovendien door isolatiemateriaal, hout, kabels en textiel heen. In de lente gaan muizen weer naar buiten om vers voedsel te zoeken, maar tot die tijd zit je met een flinke berg gebakken peren!
Risico’s & gevaren van muizen in huis…
Muizen in huis zijn veilig voor roofdieren en voorzien van bergen met voedsel. Muizen zijn namelijk echte alleseters en kunnen zelfs teren op een dieet van zeep. Een koppeltje muizen vermenigvuldigt zich zodoende als een speer. Als je muizen in je huis niet snel vangt, verjaagt of doodt, kan zich binnen enkele maanden een flinke muizenplaag binnen je vier muren ontwikkelen.
Muizen hebben bovendien een zacht skelet, waardoor ze zich door piepkleine gaatjes kunnen wurmen. Een kiertje van 1 centimeter is al genoeg voor een muis! Zorg er daarom te allen tijde voor dat deuren goed sluiten en dat je eventuele gaten en kieren in buitenmuren goed afdicht met cement of muis-werende kit. Door gewone kit en pur vreten muizen zich overigens met gemak heen.
Bovenal zijn muizen smerig. Ze hebben een piepkleine en nauwelijks functionerende blaas, waardoor ze continu bacterierijke urine laten lopen. Mannelijke muizen gebruiken bovendien hun urine om een territorium af te bakenen. Gelukkig produceren muizen niet heel erg veel urine, aangezien ze hun vocht uit vast voedsel halen en doorgaans niet apart drinken. Muizen poepen daarnaast alles vol, waardoor je huis wordt voorzien van stapels muizenkeutels. Kortom: vies, onhygiënisch en potentieel ziekteverwekkend!
Muizen knagen onder meer papier en textiel kapot voor hun nesten en plunderen keukenkastjes voor hun jongen. Ze kunnen zodoende voedsel besmetten en boeken, interieur, kleding en vloerbedekking vernielen. Een muis die elektriciteitskabels kapot knaagt kan zelfs brand veroorzaken!
Muizen in huis bestrijden: vangen, verjagen of doden!
Als je muizen in huis hebt, dan kun je 3 dingen doen. Je kunt de muizen binnen je muren:
- Vangen
- Verjagen
- Doden
1. Muizen levend vangen
Als je een dierenliefhebber bent, kun je muizen levend vangen. Je zet een soort kooitje weg dat ook wel bekendstaat als “levende muizenval”. De kooitjes die het beste werken hebben een wipmechanisme of klepmechanisme. Je legt een stukje kaas of een beetje pindakaas in de diervriendelijke muizenval en wacht rustig af…
Zodra een muis het aas pakt, valt het poortje van het kooitje achter ‘m dicht. Vervolgens kun je de muis terug in de natuur zetten. Het nadeel hiervan is dat de gevangen muis naderhand weer in iemands huis kan binnendringen. Bovendien zullen eventuele babymuisjes een brute hongerdood sterven indien papa- en mama-muis naar buiten worden gebonjourd. Ikzelf ben absoluut fan van ‘levende muizenvallen’, dus hierbij een (Engelstalig) filmpje ter demonstratie:
Ook ikzelf heb onlangs een grotere ‘levende muizenval’ aangeschaft met klapdeurmechanisme, waar ik overigens zeer tevreden over ben. Muizen kunnen er wel in, maar niet meer uit. In deze inloopkooi oftewel vangkooi bivakkeerde na 1 dag al een muisje (zie onderstaande foto). Het muisje leeft nu gezellig buiten de bebouwde kom. :) Ik ben niet zo’n fan productspecifieke promotie/reclame in artikels, maar aangezien het een diervriendelijke oplossing is, toch even een linkje naar de webwinkel waar ik een setje van 2 stuks heb gekocht…
[resp_image id=’20466′ caption=” ]
Aanvullende tip: smeer altijd een piepklein beetje pindakaas bij de ingang van de levende muizenval, zodat de muizen de geur ervan optimaal kunnen oppikken. Gebruik nooit te grote porties in vallen, want dan eten muizen zich dood. Een klein stukje cracker met pindakaas volstaat.
2. Muizen in huis verjagen
Je kunt muizen het beste verjagen met een fanatieke kat. Als je katten in huis haalt die er een sport van maken muizen te verjagen, zal een muis liever bij de buren gaan bivakkeren dan bij jou. Neem wel een actieve kat en niet zo’n luie “jan-jans-en-de-kinderen-kater” met overgewicht.
3. Muizen doden & verdelgen
Als je muizen als ongedierte beschouwt, kun je ze desgewenst doodmaken. Een klassieke muizenval is nog altijd de populairste methode om muizen te doden. Maar muizengif (Pokon®, Frap® e.a.) is veel effectiever als je muizen wilt verdelgen.
De effectiefste vorm van muizengif is een doosje met muizenkorrels dat je onder een kast zet. In de handleiding staat dat je het zakje met korrels gesloten in het bijgeleverde kartonnen doosje moet leggen, maar mijn persoonlijke ervaring is dat het openscheuren van het zakje beter werkt omdat de aanlokkende geur dan beter wordt verspreid.
De muizen zullen de korrels opeten en aan eventuele jonkies voeren. De muizen sterven aan interne bloedingen en drogen vervolgens uit dankzij vocht-absorberende bestanddelen. De muizen-kadavertjes zullen als het ware mummificeren, waardoor ze hooguit enkele dagen kunnen stinken en vervolgens indrogen waardoor ze geen geur meer verspreiden.
Let op: zorg dat kinderen, huisdieren en buitendieren (egels, vogels, eekhoorns etc.) nimmer bij muizenkorrels in de buurt kunnen komen!
4. Muizen weren / voorkomen
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen… De beste manier om muizen uit je woning te houden, is dan ook preventieve muizenweringsmaatregelen treffen. De belangrijkste muizen-werende maatregelen zijn als volgt:
- Zorg dat er geen potentieel muizenvoedsel in de buurt is (menselijk voedsel opgeslagen in voorraadkasten, kelders, keukenkastjes, et cetera), maar ook restanten in etensbakken van huisdieren binnenshuis of buitenshuis (kippenren, konijnenren, vogelvolière, et cetera). Het kan best zo zijn dat muizen die in jouw huis bivakkeren hun voedsel bij de buren bijeen hamsteren. Dus ook in je directe omgeving dient zo min mogelijk potentieel voedsel voor muizen aanwezig te zijn, zeker niet stelselmatig of permanent.
- Muizen drinken niet veel (qua hoeveelheid), maar als zij water tot hun beschikking hebben, drinken ze doorgaans wel vaak (qua frequentie). Als er continu een drinkschaal / drinkbak van een hond of kat bereikbaar is voor muizen, kan dat dus een afweging zijn voor muizen om je woning te betreden. Althans, zolang de kat of hond niet in de buurt is…
- Tot slot zullen muizen een nest maken van nestmateriaal. Als je gaten in kussens, textiel of papier binnenshuis aantreft, is de kans groot dat muizen bezig zijn met nestmateriaal verzamelen. Ze kunnen zelfs een nest IN kussens van bankstellen of fauteuils maken. Ook kan het zijn dat muizen isolatiemateriaal tussen dakplaten of muren uit knagen… of dat ze nestmateriaal van buiten naar binnen –of vice versa– slepen… Hoe minder nestmateriaal aanwezig is en hoe moeilijker het voor muizen is om zich van binnen naar buiten en van kamer naar kamer te verplaatsen, des te moeilijker het voor ze wordt om succesvol een muizennest te realiseren.
Muizen in huis: tot slot…
Muizen buitenshuis houden is gemakkelijker dan muizen in huis bestrijden. Maak daarom kiertjes en spleten dicht, bekleed ventilatiekanalen met fijnmazig staalgaas en houd vloeren van kamers en (inloop)kasten vrij van stapels met spullen.
Heb jij ervaring met het vangen, verjagen of verdelgen van muizen? Laat hieronder jouw tips m.b.t. muizen-bestrijding achter!