Met kapotte lippen bedoelen we lippen die beschadigd zijn. Meestal gebeurt dit door invloeden van buitenaf zoals zonlicht, kou, hitte, wind, droogte of vochtigheid. Je lippen kunnen echter ook kapot gaan als je erop knabbelt of bijt. Kapotte lippen worden gekenmerkt door:
- Droogte & schraalheid
- Wondjes, kloofjes & scheurtjes
- Korstjes & velletjes
- Zere mondhoeken
Kapotte lippen kunnen erg pijnlijk zijn. Vooral als een half genezen wondje opnieuw openspringt, kunnen schrijnende pijnscheuten optreden. Daarom hierbij 6 tips om kapotte lippen te voorkomen en te behandelen…
1. Nooit je kapotte lippen nat maken met speeksel
De meeste mensen met kapotte lippen gaan ze automatisch nat maken met speeksel. Ze doen dit door met hun tong over de lippen te likken en vervolgens met de lippen over elkaar te wrijven. Het nat maken van je lippen met speeksel houdt ze een poosje soepel, maar op langere termijn werkt speeksel averechts!
Als je je kapotte lippen nat maakt met speeksel door ze te likken, komen de enzymen die in je speeksel zitten in de plooitjes, kloofjes en wondjes van je lippen terecht. Deze verteringsenzymen zijn behoorlijk agressief en maken de huid van je lippen verder kapot. Zodoende worden je lippen alleen maar droger, schraler, stugger en pijnlijker. Maak je lippen dus nooit nat met speeksel.
2. Nooit op je lippen bijten of aan velletjes knabbelen
Er kunnen losse velletjes op je lippen ontstaan als ze droog of schraal zijn.
Ook kan er een kloofje in het midden van je bovenlip of onderlip ontstaan. Een dergelijk kloofje in het midden van je lip ontstaat meestal doordat je te veel door je mond ademt tijdens je slaap.
Zo’n ingescheurde lip heelt erg slecht omdat de plooitjes in het midden van beide lippen continu bewegen bij het praten. Uiteindelijk zullen er korstjes en velletjes over het wondje op je lip groeien. Velletjes en korstjes op je lippen laten vanzelf los, dus je hoef ze niet af te bijten.
Als je aan de korstjes op het wondje of kloofje gaat bijten of knabbelen, wordt de schade alleen maar erger. Bovendien kunnen er dan bacteriën in terechtkomen waardoor een bacteriële infectie van je lip kan ontstaan.
3. Doe geen agressief middel op je kapotte lippen
Smeer geen agressieve verzorgingsproducten op je kapotte lippen. Zo bevatten veel lipbalsems conserveringsmiddelen en andere irriterende stoffen. Dit soort producten maakt je lippen op de lange termijn alleen maar droger en stugger.
Droge en stugge lippen zijn nóg ontvankelijker voor wondjes, kloofjes en scheurtjes. Vervolgens ga je nóg meer lipbalsem op je lippen smeren, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt… Hoe meer je smeert, des te erger je kapotte lippen worden.
4. Smeer bij voorkeur vaseline op je kapotte lippen
Als je je lippen regelmatig insmeert met een vette zalf, dan blijft de huid van je lippen soepel. Soepele lippen lopen veel minder makkelijk wondjes of kloofjes op. Een vette lippenbalsem voorkomt zodoende kapotte lippen.
Kapotte lippen kun je het beste verzorgen met een goedkope, milde & vettige zalf. Voorbeelden van goede zalfjes om je lippen soepel te houden zijn merkloze vaseline & uierzalf. Vergeet niet wat extra vette zalf op je lippen te smeren bij koud, guur en vochtig weer… En voordat je gaat slapen!
5. Kapotte lippen & besmetting met bacterie
Kloofjes in je lippen kunnen worden geïnfecteerd door een bacterie. In dat geval ontstaat een bacteriële infectie van je lippen. Een dergelijke ontsteking van je lip door een bacterie wordt gekenmerkt door pijn, roodheid en “kloppingen”.
Een bacterie kan in je kapotte lip terechtkomen als je op je lip bijt, via je voeding of vanuit je eigen speeksel. Een bacteriële infectie kan ervoor zorgen dat de wondjes en kloofjes in je lippen rood, ontstoken en buitengewoon pijnlijk worden. Bovendien kan zich pus in je ontstoken lip ophopen waardoor je lip pijnlijk gaat kloppen.
Je huisarts kan bij een bacteriële ontsteking van je lip een antibacterieel middel voorschrijven. Een dergelijke antibiotica-crème kan een bacteriële infectie van je lippen helpen genezen.
6. Kapotte lippen & besmetting met schimmel
Pas op dat de kloofjes, scheurtjes of wondjes in het oppervlak van je lippen niet overmatig worden blootgesteld aan vocht. In dat geval kan zich namelijk een schimmel (candida albicans) in de oneffenheden nestelen. Men spreekt dan van een schimmelinfectie van de lippen die ook wel candida, candidose of candidiasis wordt genoemd.
Een schimmelinfectie van je lippen wordt meestal gekenmerkt door eczeem-achtige wondjes en een parelmoerachtige glans. Vaak zie je ook witte draadjes, wit beslag of witte vellen op je lippen en in je mondhoeken. Je huisarts kan een monstertje op kweek zetten om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een schimmelinfectie van je lippen.
Zo ja, dan zal je huisarts een lokaal antischimmelmiddel voorschrijven om de schimmel op je lippen te bestrijden. Zo’n middel bestaat meestal uit een zalf of crème
Tot slot
Een ontstoken lip wordt ook wel ‘cheilitis’ genoemd. Een ontsteking van je lippen kan ontstaan door een bacterie of virus (zie hierboven)… Maar bijvoorbeeld ook door eczeem, een allergie, een giftige stof of een SOA. Het is dan ook raadzaam om met een ontstoken lip altijd even langs je huisarts te gaan.
Heb jij aanvullende adviezen om kapotte lippen te voorkomen of te behandelen? Laat a.u.b. hieronder je reactie achter…
31 comments
Yvonne
28 juni 2020ik heb al 2 weken last van een wondje op mijn onderlip en het begon met een blaar. het ging niet etteren zoals met een koortslip maar het bloed steeds en het wondje wordt maar niet kleiner.’s morgens wordt ik wakker met een grote zwarte korst erop en die gaat er vervolgens weer af na eten drinken en mijn speeksel. dan ziet de wond er roze uit een beetje dik en soms begint deze dan weer spontaan te bloeden Ik heb er een tijdje purol zalf op gesmeerd ook omdat het zacht is voor lippen en voor kleine wondjes. Ik weet niet meer wat ik moet doen.
dinkeytoy
28 februari 2018Ik heb altijd een kloof in m’n lip die openbarst door de kou. Is het dan wel handig om vaseline te smeren? Daar zit toch ook vocht in, waardoor het verergert?
Sim
1 augustus 2017Ik ben 74 jaar en ik heb last van een virusbesmetting op mijn lip, ik ben al bij een dermatoloog geweest en deze verwijst mij naar de kaakchirurg. Ik heb er al ruim 2 maanden last van. Heeft u misschien een idee wat ik er op kan smeren tegen de pijn. Ik kan pas over een maand terecht bij de kaakchirurg.
Paul
1 augustus 2017Om welk type virus gaat het?
anna stevens
26 maart 2017Ik heb al een tijdje last van extreem droge lippen. Denk sinds vorig jaar zomer, sindsdien heb ik 24/7 Labello bij en smeer het er vaak op mij is vaker gezegd moet je niet doen dan wennen je lippen eraan en dat kan niet goed zijn. Tot de dag van vandaag smeer ik nog steeds Labello en anti-eczeemzalf die ik van vroeger heb erop dat lijkt snel te werken zodra ik rode randjes rond om mijn lippen krijg. Ik heb van de huisarts ook al anti-schimmelzalf gekregen maar niks lijkt te werken. Soms krijg ik zelf 1-2-3 een bobbeltje wat na 5 minuten ook weer wegtrek wel erg vervelend na mijn mening. Heeft iemand een tip zodat ik niet meer “verslaafd” ben aan Labello of waardoor dit stopt? Dat zou fijn zijn!
lieke
28 februari 2017ben nu op Bonaire, en heb al 6 weken last van ontstoken lippen. De 1e huisarts zegt schimmelinfectie. Kreeg 2 tubes zalf voor de komende jaren. week later verergerd het en de 2e huisarts zegt vitaminen B slikken en flink met vaseline smeren. Mijn onkosten zijn tot nu toe 180 dollar.
Anna
10 december 2016Ik had gister een bloedlip en daar zit nu een blaasje. Help? Ik heb er koortslipzalf op gesmeerd. Is dat erg?
Destiney
7 december 2016Ik ben serieus in mijn lip gebeten eerst voelde ik er niks van maar opeens had ik een bloedlip en was me lip heel erg dik… Vind het echt belachelijk en ben nog steeds boos. Nu is het wel aan het zakken en bloed het niet meer maar als ik lach dan springt het weer open. IK WIL ER ECHT VAN AF!! tips zijn altijd welkom.
Paul
8 december 2016Door wie of wat ben je in je lip gebeten?
Jarne
7 september 2016Dit is heel handig ik heb momenteel een gescheurde lip en deze tips kan ik goed gebruiken bedankt!
Kem
8 mei 2016Ik heb al de klachten en eventuele oplossingen bij klachten van de lippen gelezen, maar niemand heeft kapotte lippen zo erg als mij. Mijn lippen scheuren met pijn, brand en veel bloed. Ik voel ze kloppen, de pijn is zo erg dat ik flauwval. Door mijn kaak voel ik touwtjes getrokken worden die zorgen dat mijn lippen net alsof met gilet wordt gesneden. A u.b. laat weten als iemand oplossing weet. Ik dank alvast, en beterschap, groetjes, Kem
Paul
9 mei 2016Dit klinkt als een heftige (al dan niet allergische) ontstekingsreactie van de lippen; wellicht door een hevige voedselallergie, een bacteriele of virale infectie of een andersoortige ziekteverwekker. Ben je al eens naar de huisarts, dermatoloog of allergoloog geweest met je lipklachten?
Floor
10 januari 2016Hey, bedankt voor de tips, de meeste kloppen, alleen vaseline en uierzalf / andere goedkope middeltjes zijn eigenlijk heel slecht voor je lippen. De meeste (lippen)balsems bevatten de stof petroleum, dit wordt soms vermeld als ‘petrolatum’, ‘petrolatum liquidum’, ‘petrolatum subliquidum’ of ‘paraffine’. Deze stoffen zorgen ervoor dat, als je het meerdere keren op hebt gedaan, je lippen eraan gewend raken en van zichzelf stoppen met vet aanmaken doordat het lichaam denkt dat er een ‘overschot’ aan vet op je lippen zit. Als je stopt met petroleum smeren zullen de natuurlijke vetten niet meer terugkomen. Daarom is het heel sterk af te raden om bijvoorbeeld Labello of vaseline te gebruiken. Zoek daarom naar lippenbalsems die dit ingrediënt niet bevatten, bijvoorbeeld de lippenbalsems van Louis Widmer of die van de Rituals. Zo zullen je lippen er niet ‘verslaafd’ aan raken.
Paul
11 januari 2016Beste Floor, Dankjewel voor je berichtje! Ik ben geen expert op gebied van lippenbalsems, het is namelijk heel lang geleden dat ik droge, schrale of kapotte lippen heb gehad. Ik moet zeggen dat ik vroeger heel lang Labello heb gebruikt en dat het helemaal klopt wat je zegt… Na een tijdje moet je ieder uur opnieuw Labello smeren om nog enig effect te bewerkstelligen, dus het werkt op de langere termijn inderdaad averechts. Ik moet echter zeggen dat ik dit gewenningseffect bij pure vaseline nooit heb bemerkt. Maar misschien is dit (deels) persoonsafhankelijk? Ik zal me er binnenkort eens in verdiepen… Nogmaals dank! Groeten, Paul
ano
4 januari 2016Normaal doe ik altijd een lipscrub met tandenborstel. Ik deed dit weer maar dit x waren ze drooooog! Door ’t weer… Waarna er een blaasje is ontstaan in het midden, t brandt, maar met Maybelline Babylips erop doet ’t minder pijn. Ik heb honing probeert, ging ook niet zo. T lijkt alsof dat velletje eraf is getrokken dat doorzichtige wat moe ik nu doen?
Paul
4 januari 2016Beste Ano, Als je je lippen scrubt met een tandenborstel, dan kan er een soort drukblaar, wrijfblaar of klemblaar ontstaan. Als de huid vervolgens loslaat, is er sprake van een open blaar. Op open blaren kun je normaliter een blaarpleister van bijvoorbeeld Compeed of Hansaplast plakken, maar op je lippen is dat nagenoeg onmogelijk. Wat je kunt doen is naar de apotheek of drogist gaan om te vragen of zij een “Tweede Huid” of “Second Skin” product voor op de lippen verkopen. Dit zijn hele dunne, doorzichtige, pleister-achtige plakkertjes waarmee je open blaren kunt afschermen. Als je voor het scrubben van je lippen trouwens de tandenborstel gebruikt waarmee je ook je tanden poetst, dan kan het overigens best zo zijn dat je met de spitse tandenborstelharen bacteriën in de huid van je lippen scrubt, waardoor een bacteriële infectie kan optreden. Als het wondje op je lip begint te zweren kun je dan ook maar beter even langs de huisarts gaan om ernaar te laten kijken. Wellicht kan hij/zij je een antibacterieel product voorschrijven. Succes! Groeten, Paul
Salma
2 september 2016Dat heb ik nu kapotte lippen prikt erg en het scheurt als je mond te droog is zo ik het niet doen alleen alles al het lichtjes is.
Saadia
31 december 2015Ik heb al jaren last van me lippen . vlak aan de rand van me lip krijg ik jeukende, prikkelend gevoel. daardoor heb ik een wond aan m lip. ik gebruik vaak vaseline maar het helpt me niet. ik heb ook aan de dokter gewezen , in het begin gaf hij me een koortslip zalf , het hielp een tijdje maar daarna kreeg ik weer last ervan . een ander dokter gaf , hij zei dat het kan dat ik eczeem heb , hij gaf me een zalf genaamd Betamethason. end zei dat ik alleen s avonds moet zetten . ik doe dat , maar het helpt me toch niet. ik weet geen raad van wat ik moet doen…
Paul
1 januari 2016Beste Saadia, Als je huisarts de diagnose ‘koortslip’ heeft gesteld en koortslipzalf leek te helpen, dan lijkt het me raadzaam om dit artikel over koortslipbehandeling eens door te lezen. Beterschap toegewenst± Groeten, Paul
Charissa
19 april 2016Hoi Saadia, Ik heb hetzelfde als jij probleem als jij. Tip! Stop met smeren van vaseline en Labello, dit droogt je lippen alleen maar meer uit. Ik moest eerst echt wel 2 tot 3 weken afkicken van deze smeerverslaving en ja dan worden ze even droger, maar heb nu bijna nergens meer last van! Ik smeer nu ‘Baume D’amour’ van ICI Paris (kost wel iets meer… 6 euro, maar een stuk verzorgender!) Deze smeer ik alleen nog ’s avonds voor het slapen en ’s ochtends voor ik de deur uit ga op. En ja… Soms heb ik echt nog dagen dat ik m’n lippen het liefst er af wil krabben, omdat ze jeuken en/of droog zijn, scheurtjes bevatten en noem maar op. Veelal op de wat vochtigere dagen. Vroeger had ik dit dagelijks en nu slechts af en toe. Succes en sterkte!
Jesse
23 oktober 2015Ik heb veel last van me lippen omdat ik telkens met me tong waar dus speeksel op zit over me lippen ga. Ik ga dan ook direct met me mouw of met me lippen de lippen zelf droog maken. Doe telkens veel vaseline op maar dat werkt niet zo goed. Ik hoop dat een persoon snel reageert en ook hoop ik dat het werkt. P.s. hoeveel vaseline moet ik eigenlijk gebruiken?
lover123
8 januari 2016Ik denk ongeveer 2 keer per dag en maximaal 3 keer per dag ik zal niet meer als 3 keer per dag doen :)
Patricia
15 oktober 2015Kokosvet extra vierge helpt heel erg goed tegen gesprongen lippen. Het is antibacterieel en verzachtend. Extra vierge is de eerste persing van de kokos en smaakt nog naar kokos. De andere soorten zijn alweer teveel bewerkt en minder tot niet goed. Kokosvet is goed voor heel veel andere zaken.
Nathalie
3 augustus 2015Witte puntjes op m’n lippen… Is het candida? Heb toevallig al miconazolnitraat/hydrocortison 20/10 in huis. Ik denk dat ik maar ga smeren!
sebastian
1 augustus 2015Ik heb al heel lang last van droge lippen, waarna er ook stukken vel los gaan hangen. Ik irriteer me er mateloos aan en trek ze dan uit automatisme er zelf af. Ik ben even stuk minder zelfverzekerd omdat mijn lippen vaak gescheurd zijn of bloeden. Heeft iemand het perfecte middel voor gescheurde lippen en losse velletjes in mijn geval?
Olivier
18 mei 2015Ik heb een best behoorlijke wond aan de binnenkant van me lip. Het doet niet echt pijn, maar het irriteert! En ik doe er al heel lang vaseline op, maar de vaseline gaat weg door me speeksel.
Paul
18 mei 2015Heb je de wond in je mondholte laten bekijken door je huisarts? Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de wond, kan behandeling vereist zijn. Het gebruiken van vaseline lijkt me inderdaad ineffectief en ook nog eens potentieel ongezond (in geval van doorslikken). Persoonlijk zou ik dus even langs de huisarts gaan met de wond in je mond…
Michelle de bruijn
5 april 2015Ik heb nu dat er op m’n lip een soort van wondjes zitten. Ik kan er niks op smeren, want er komt een soort van wondvocht uit waardoor het helemaal nat wordt. Maar opdrogen gaat niet, want dan kan ik m’n lippen niet meer bewegen…
Paul
6 april 2015Beste Michelle, Weet je hoe en wanneer/waarna de wondjes op je lippen zijn ontstaan? Ben je bekend met koortslippen? Daarnaast zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van mucocelen/speekselkliercysten, mondzweertjes/aften of impetigo/krentenbaard. Persoonlijk zou ik er even mee langs de huisarts gaan, want de wenselijke behandeling van wondjes/zweertje/blaasjes op de lippen is volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak/aandoening. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
marcel
25 juli 2014Een dame van 83 jaar heeft vele jaren veel last ondervonden van zeer pijnlijke ontstoken lippen. Veel zalven geprobeerd, maar niets hielp. Uiteindelijk ontdekte ze zelf dat er een samenhang bestond met waspoeder: bij het ophangen van het wasgoed had ze de gewoonte om een knijper tussen haar lippen te klemmen, alvorens deze te gebruiken. Nadat ze deze gewoonte had gestaakt, verdwenen de klachten aan haar lippen. Overgevoeligheid voor wasmiddel wordt vermoed.
Paul
25 juli 2014’t Kunnen ook de weekmakers in het kunststof van de wasknijpers zijn…