Kees lijkt op kaas, maar mag geen kaas heten omdat kaas wettelijk gezien een bepaalde hoeveelheid dierlijke melkvetten moet bevatten. Kees bevat 60 procent minder verzadigd vet dan 48+ kaas en mag zodoende dus niet als kaas worden aangemerkt. Maar is kees een gezond, lekker en lijnvriendelijk alternatief voor kaas of toch niet echt? Hieronder lees je alles over “kees-kaas”…

Kees bevat 60% minder verzadigd vet

Kees wordt gemaakt van magere (vetarme) melk en plantaardige vetten. Zodoende bevat kees 60 procent minder verzadigd vet dan 48+ kaas. Verzadigd vet kan je “slechte” LDL-cholesterolniveau verhogen. Dit cholesterol blijft aan de binnenkant van je vaatwanden plakken, waardoor het de kans op coronaire hartvaatziekten verhoogt. Kees wint het dus van kaas binnen een cholesterolarm dieet.

Kees bevat 30% minder zout

Doorsnee kaas bevat aanzienlijke hoeveelheden zout. Zout wordt door de nieren gefilterd. Als je echter te veel zout binnenkrijgt, raken je nieren overbelast. Mensen die gevoelig zijn voor zout lopen zodoende kans op een verhoogde bloeddruk (hypertensie) en hartritmestoornissen wanneer zij veel kaas eten. Kees bevat 30% minder zout dan doorsnee kaas en is zodoende beter voor je bloeddruk.

Kees smaakt niet écht naar kaas

Qua uiterlijk en structuur lijkt kees op kaas; toch wijkt de smaak behoorlijk af van volvette kaas. Tijdens de bereiding worden de dierlijke melkvetten namelijk uit de koemelk gefilterd en vervangen door plantaardige oliën (zonnebloemolie e.a.).

Qua smaak doet kees enigszins denken aan de halfvolle kaasvariant ‘Milner’: lekker, maar totaal anders dan volvette kaas. Al met al is kees een stuk droger dan echte kaas, maar desalniettemin een aardig alternatief.

Tot slot

Kees is een goede optie als broodbeleg vanwege de lagere concentraties verzadigd vet en zout. Voor de lijn maakt het echter niet uit of je kees of kaas eet. Kees levert namelijk plusminus 400 kilocalorieën per 100 gram, wat vrijwel vergelijkbaar is met volvette 40+ en 48+ kaas.

Heb jij weleens kees i.p.v. kaas gegeten? Deel hieronder jouw mening! Kees is overigens niet of nauwelijks in supermarkten te vinden. Je moet ervoor naar de kaasspeciaalzaak.

11 Reacties

  1. ik vindt keeskaas het beste wat me overkomen kan.als het er was toen ik jomg was.was mijn clorestorol niet zo hoog geweest voor.mijn hart problemen.zou graag zien dat jumbo etc het in grote stukken verkocht.zou prijs lager kunnen.

  2. Vandaag voor het eerst Kees Gerijpt op brood gegeten. Inderdaad iets droger, maar met een beetje mosterd proef je het verschil niet met gewone kaas. Ik vind het beter dan al die light-kaassoorten, dat is net karton. Maar hoe het met de suiker zit? Er staat alleen ergens suikerriet vermeld, maar geen hoeveelheid. Ben ermee begonnen omdat ik gisteren een reportage hoorde over het voortraject van
    kaas maken, de kalfjes zo snel mogelijk bij de moeder weghalen, gewoon asociaal. Vandaar Kees…

    • Ikzelf ben eerlijk gezegd een beetje teruggekomen van de kaasvervanger Kees, een product dat destijds door het belabberde Voedingscentrum werd gehypet… De ingrediënten van Kees zijn als volgt: “magere koemelk, plantaardige oliën (zonnebloemolie, raapzaadolie, palmolie, sheanootolie & suikerrietolie), zout, zuursel, vegetarisch stremsel, conserveermiddel (natriumnitraat) en kleurstof (carotenen)”. (bron) Kees wordt dus ook gewoon van melk gemaakt die van moederkoeien komt… Kees bevat overigens geen rietsuiker, maar suikerrietolie, een vloeibaar plantaardig vet verkregen uit suikerriet. Het plantaardige vetmengsel van Kees zou volgens Keesmakers niet kunstmatig worden gehard en transvrij c.q. transvetvrij c.q. non-trans zijn, maar hoe het zo kan zijn dat de plantaardige oliën niet langer vloeibaar zijn, blijft een groot vraagteken… Waarschijnlijk wordt er bij de productie van Kees een modernere hardingstechniek dan hydrogenering (katalyse, interesterificering, fractionering o.i.d.) gebruikt die evengoed slecht is voor de gezondheid, maar waarvan het eindproduct geen transvet hoeft te worden genoemd… Nou ja, point being: ik ga dan toch liever voor gematigde hoeveelheden volvette biologische kaas.

  3. Gemmie Raemakers, Kees is niet geschikt voor veganisten aangezien er 10 kilo melk (dierlijk product) in een kilo Kees gaat, net als bij echte kaas. Wel geschikt voor vegetariërs, maar misschien bedoelde je dat ook.

  4. Hierbij een reactie van Keesmakers zelf: kees is te koop in supermarkten en kaasspeciaalzaken. Waar precies kun je vinden op onze site bij ‘waar te koop’.

  5. Hoeveel suiker zit erin ? Klinkt gek, maar ik word gek van allerlei lightproducten. Ik probeer op gewicht te blijven en dat lukt heel goed, maar als je dan leest dat pindakaas light en magere melk geen vet bevatten, maar veel toegevoegde suikers, dan ga ik echt over mijn nek. Sorry, dit moest ik even kwijt en hoop op vele reacties. Groet, Mariëtte

    • Myshanun Engelhardt

      Een terechte vraag vind ik, Mariette. :) Zolang je de balans voor jezelf kunt vasthouden tussen wat gekenmerkt wordt als ‘gezond’ en ‘minder gezonde’ etenswaren heb je mijns inziens een juiste basis.

  6. Gemmie Raemakers Reageer

    Een prima alternatief voor mensen die op hun cholesterol moeten letten en minder zout mogen. En niet te vergeten de veganisten, er wordt namelijk geen dierlijk stremsel gebruikt. Ik vind het lekker.

  7. Als ik dan toch al droge kaas ‘moet’ eten, dan liever milner inderdaad, zitten ook nog eens minder kcal in. Zelf ben ik gek op philadelphia en boursin en andere (wel volle) smeerbare kazen, waarvan je minder nodig hebt per broodbeleg, én waar minder kcal inzitten. En over droge kaas hoef je je geen zorgen te maken!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.