Voor fitness worden verrassend veel verschillende soorten ballen gebruikt. Zo kan een bal als gewicht, ondersteuning, mobiliteitsaspect of verhoging dienen bij bepaalde fitnessoefeningen. De fitnessbal is de afgelopen jaren tot de populairste fitnessattributen ter wereld gaan behoren…

We onderscheiden de volgende 7 soorten fitnessballen…

1. Opblaasbare gymbal

Een gymbal is een soort van skippybal, maar dan zonder handvaten. De opblaasbare gymbal wordt voor allerlei vormen van krachttraining gebruikt. Zo kun je alternatieve versies van crunches, squats, en push-ups uitvoeren met behulp van een gymbal. Een gymbal heeft doorgaans een diameter van 55, 65, 75 of 85 centimeter.

Om de bal op zijn plek te houden, kun je een stabilisatorschaal oftewel balschaal aanschaffen – al dan niet met handvaten eraan bevestigd voor aanvullende stabiliteit. Als je beschikt over een gebrekkige balans, dan is het wellicht raadzaam om een (extreem stabiele) “halfronde gymbal” te nemen. De halfronde fitnessbal is een soort opblaasbare iglo zonder opening.

2. Swiss Ball

In veel fitnesscentra worden hoogwaardige, opblaasbare oefenballen van kunststof (geschuimd PVC) gebruikt. Deze oefenballen worden ook wel “Swiss Ball” oftewel “Zwitserse bal” genoemd. De Swiss Ball (afgekort SB) is internationaal onder allerlei benamingen bekend, waaronder:

  • Stability Ball c.q. balance bal
  • Therapy Ball (“Thera Ball”)
  • Exercise Ball
  • Gym Ball / Fit Ball
  • Redondo bal

De term ‘Swiss Ball’ wordt het vaakst gebruikt, omdat de oorspronkelijke, opvallend stevige variant van de gymbal uit Zwitserland afkomstig is. Een degelijke Swiss Ball heeft een draagcapaciteit tussen de 300 en 1.500 kilogram. Swiss Balls worden overigens niet alleen voor fitness gebruikt, maar ook voor medische doeleinden. Zo worden Swiss Balls al tientallen jaren gebruikt bij fysiotherapie en oefentherapie.


3. Yogabal = ideale fitnessbal

Een yogabal of stabiliteitsbal is in beginsel hetzelfde als een gymbal, namelijk een opblaasbare rubberen bal. Een yogabal wordt echter specifiek voor yoga-oefeningen gebruikt en doorgaans niet voor algemene fitnessoefeningen. Met de term ‘yogabal’ wordt meestal een grote fitnessbal van 55 tot 85 cm bedoeld. Deze wordt voornamelijk gebruikt om meer balans en stabiliteit te bewerkstelligen. De yogabal wordt vooral gebruikt om met het volledige lichaam op te rusten (hurken, zitten, liggen etc.) of om beet te houden tijdens statische yogaposes en dynamische yogabewegingen.


4. Pilatesbal

Een populaire trainingsvorm is pilates; hierbij worden vooral de kernspieren aangesproken en ontwikkeld. Bij pilates gebruik je veelal een opblaasbaar pilatesballetje. Een klassieke pilates-bal is beduidend kleiner dan een yogabal, namelijk rond de 25 centimeter in doorsnee (18 tot 30 cm). De pilatesbal dient doorgaans als ondersteuning voor een enkel lichaamsdeel: voeten, knie, been, elleboog etc. Daarnaast kun je de kleine pilatesbal tussen de knieën, ellebogen, armen, benen, handen of voeten klemmen. De pilatesbal is naast de yogabal misschien wel het populairste type fitnessbal…


5. Toningballetjes

Een toningbal is een kleine –met zand gevulde– gewichtskogel aan een lusje. Dit zware balletje is vooral bedoeld om het vasthouden van statische (niet-bewegende) houdingen te verzwaren. Je hangt de bal aan je arm of been en probeert je ledemaat (inclusief de toning-bal) op zijn plaats te houden. De lus aan de toning-bal zorgt voor aanvullende trainingsmogelijkheden t.o.v. een normaal handgewicht (dumbbell). De toning-bal wordt voornamelijk gebruikt om strakke, slanke, vrouwelijke contouren te bewerkstelligen (= tonen c.q. toning). Er zijn overigens ook toning-balletjes op de markt zonder lussen. Dit type fitnessbal wordt voornamelijk gebruikt voor dynamische (bewegende) pilates-oefeningen.


6. Medicine ball

Een medicine ball is een zware gewichtskogel. Hij ziet eruit als een massieve bowlingbal zonder gaten. De medicine ball is bedoeld om bepaalde krachtoefeningen en cardio-oefeningen te verzwaren; zo kun je kun je tijdens crunches een medicine bal omarmen voor aanvullende weerstand. Dus: een hoger trainingsniveau en meer uitdaging. Medicine balls zijn zwaar en glad, en ze kunnen dan ook gevaarlijke omstandigheden creëren als ze in de weg liggen. Er zijn dan daarom speciale standaards en rekken verkrijgbaar waar je tot 20 medicine ballen in kunt opbergen.


7. Kettlebell

Een kettlebell is een enorme, massieve, gietijzeren gewichtskogel die over een handvat beschikt dat je met één of beide handen vast kunt grijpen. De kettlebell is een lomp, groot, massief attribuut, maar desalniettemin enorm effectief om je spiermassa te vergroten. Kettlebells worden dan ook veelvuldig gebruikt door semiprofessionele en professionele bodybuilders. Kettlebells zijn er in verschillende groottes en gewichten. Je kunt allerlei krachtoefeningen uitvoeren met behulp van een kettlebell. Het gaat hierbij nagenoeg altijd om een vorm van gewichtheffen of “kettlebell swning”.


Een kettlebell oftewel “girya” is een grote, massieve, gietijzeren gewichtskogel. Aan deze gewichtskogel is een groot handvat bevestigd, waarmee je hem op relatief comfortabele wijze van de grond kunt tillen. Het handvat van de kettlebell kan zowel met één als met twee handen worden vastgegrepen.

Kettlebells zijn er logischerwijs in verschillende formaten en gewichten. De meest gangbare kettlebells zijn 16, 20, 24, 28 of 32 kilogram, maar je hebt er ook van 40, 70 en zelfs 100 kilo.

Hieronder lees je hoe je optimaal spieren kunt kweken en vet kunt verbranden met behulp van een kettlebell…

Oefeningen met de kettlebell

De kettlebell betreft een (enigszins lomp) attribuut dat van oudsher wordt gebruikt door Russische militairen. Het is een fantastisch hulpmiddel om je spierkracht en spiermassa mee te vergroten. Met kettlebells kun je namelijk tal van oefeningen doen die uiterst gericht en doeltreffend bepaalde spiergroepen aanspreken, met name je kernspieren!

De bekendste kettlebelloefening is de “kettlebell swing”. Kettlebells worden echter ook gebruikt om crunches en andere klassieke vormen van powertraining te verzwaren. In onderstaand filmpje wordt een volledige kettlebellworkout voorgedaan…

Eigenschappen van kettlebells

Wat het trainen met een kettlebell uniek maakt, is de dynamische manier van bewegen. Hiermee maak je niet alleen je spieren supersterk, maar ook je banden, pezen en aanhechtingen! Als je kettlebelloefeningen naar behoren uitvoert, wordt je lichaam tevens flexibeler. Bovendien neemt je uithoudingsvermogen toe en je vetpercentage af.

Krachttraining met een kettlebell lijkt misschien bedoeld te zijn voor extreem brede kerels met armen als boomstammen. Dit is echter geenszins het geval. Frêle dames als Katherine Heigl, Claires Danes, Penelope Cruz en Donna Karan gebruiken deze trainingsvorm namelijk ook om hun spierkracht en spiermassa te vergroten. (bron)

Tot slot

Kettlebelltraining wordt al sinds de 18e eeuw ingezet in het Russische leger, maar maakt sinds enkele jaren een enorme revival door. Het trainen met een kettlebell vergt wel een zekere techniek en behendigheid. Het is dan ook raadzaam om een fitnessinstructeur te raadplegen voordat je eigenhandig naar dit loodzware gewicht grijpt.

Heb jij ervaring met kettlebells? Laat hieronder je verhaal achter!

Tot slot

Fitnessballen worden dus gebruikt voor krachttraining, yoga, pilates en medische therapiesessies. Ze kunnen zelfs dienstdoen bij bepaalde specialistische vormen van (High Intensity) cardiotraining. Dat is niet gek, want een trainingsbal / fitnessbal kan een fantastisch fitness-hulpmiddel vormen.

Je moet het gebruik van fitnessballen echter niet overdrijven. Gebruik alleen een bal als deze de efficiëntie en intensiteit van je training vergroot. En dus niet omdat je een bal een leuk of speels element van je training ziet. Ga voor betere resultaten! Balspelletjes kun je voor na je work-out bewaren! ;)

Doe jij oefeningen met een fitnessbal? Yoga, pilates, krachttraining, cardiofitness? Laat hieronder weten wat jij van gymballen en stability balls vindt?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.