Op het gebied van sport zijn er veel methodes en technieken gekomen en gegaan (denk aan Tae Bo en Aerobics). Van veel oude fitness- en sporttrends is overigens wel iets overgenomen in nieuwe programma’s, maar er is één manier van bewegen die altijd populair is gebleven: pilates.

Waarschijnlijk is pilates altijd populair gebleven omdat het een gat heeft opgevuld tussen het spirituele yoga en de groepslessen die zich volledig richten op je lichaam. Pilatestraining combineert het beste van die twee werelden: geestelijke rust en toch sportief en gevarieerd aandacht voor je lichaam. Dit zijn dan ook de vijf redenen waarom het een goed idee is om met pilatesoefeningen te beginnen als sport:

Je ziet er 5 kilo lichter uit dan je bent

Pilatestraining is meer dan welke vorm van lichaamsbeweging dan ook in staat om je postuur te verbeteren. Je staat en loopt na verloop van tijd rechter, waardoor je er 5 kilo lichter uit ziet en je er zelfverzekerder uit ziet. Daarnaast zul je na verloop van tijd eleganter gaan lopen en leer je jouw schouders te ontspannen. Bovendien krijg je van pilates lange maar wel sterke spieren die er voor zorgen dat je strak in je vel komt te zitten. (bron)

Veel variatie mogelijk met pilates

Hoewel de klassieke vorm van pilates een beperkt aantal oefeningen bevat, wordt er in de moderne vorm veel meer gevarieerd in oefeningen waarbij ook gebruik gemaakt wordt van hulpstukken zoals een mini bal, weerstandsband, magic circle en schuimrubber roller. Bovendien kun je veel oefeningen ook thuis doen, al raad ik je wel aan om ten minste eens per week mee te doen met een groep. Je weet dan tenminste zeker dat je het ook goed doet.

Tegelijk strekken en versterken van je spieren

Strekken is erg goed voor je spieren en de flexibiliteit van je hele lichaam. Het strekken in pilates oefeningen is dynamisch en niet statisch, wat inhoudt dat je beweegt tijdens het strekken en niet een gefixeerde strek pose probeert vast te houden. Verder zijn veel pilatesoefeningen zo opgebouwd dat je ook spieren versterkt; meestal meerdere groepen tegelijkertijd.

Pilates helpt goed tegen chronische pijn

Pilates staat er om bekend dat het goed werkt tegen chronische pijn in spieren en gewrichten. Veel van deze pijn heeft namelijk te maken met spanning en overbelasting. Omdat je met pilatesoefeningen echt elke spier in je lichaam spant en ontspant komt je lichaam weer tot rust.

Geestelijke ontspanning

Eén van de belangrijkste voordelen van pilates is geestelijke ontspanning. De positie van je schouders, armen, benen, voeten en nek moet bij elke oefening precies goed zijn en dat kost erg veel concentratievermogen. Daarnaast is een gecontroleerde ademhaling ook belangrijk. Eigenlijk heb je dus geen tijd om over je persoonlijke problemen na te denken, en dat voelt echt als een enorme verlichting.

Tot slot over pilates…

Pilates is wat mij betreft echt een leuke manier van sporten. Voordat ik het probeerde, dacht ik niet echt dat het een ‘sport’ was, want het ziet er allemaal vrij simpel uit. Van die mening ben ik snel teruggekomen. Pilates oefeningen kunnen behoorlijk pittig zijn en zijn meer gevarieerd dan je in eerste instantie zou denken, waardoor ik het uiteindelijk een aangename verrassing vond. Erg verfrissend voor lichaam en geest!

Als je pilates wilt proberen, doe het dan wel 2 tot 3 keer per week, en houd het minimaal een maand vol. Het is namelijk erg belangrijk dat je eerst de basis leert voordat je de voordelen begint te merken! Een laatste reden om pilatesoefeningen te doen is dat deze ‘fitnessvorm’ gemiddeld genomen extreem lang wordt beoefend en volgehouden, dus weinig mensen stoppen met pilates, in tegenstelling tot andere sporten!

Heeft iemand ervaring met pilates? Zo ja, wat vind jij er van? En zo nee, zou je het willen proberen?Deel hieronder jouw vragen, opvattingen en bevindingen omtrent pilates!

9 Reacties

  1. Ik ben op zoek naar iemand in de buurt van Someren (ligt in de buurt van Eindhoven) die op een andere locatie op freelance basis pilates les wil gaan geven? Graag uw reactie naar e-mail adres sturen.

  2. Pilates is top. Ik doe het al een aantal jaar samen met Yoga. Het houdt me fit en geeft me een geweldig gevoel. Het mooie is dat je er ook van tot rust van alle stress. It’s the best of both worlds. Stress relief en ook nog een Fit en Gezond lichaam.

  3. Je kunt beter afwisselen ja; pilates, cardio, krachttraining… Maar als jij 2x wilt pilatessen, waarom niet? Wat is jouw doel?

  4. Mijn pilatesleraar zegt juist dat je Pilates beter niet meer dan één keer per week kunt doen…

  5. Pilates is heel goed voor rugpijn. Sinds ik pilates doe heb ik opvallend minder rugpijn!

  6. Ofschoon Pilates soms zwaar is, vind ik het gewoonweg heerlijk. Je doet niet alleen een bepaalde oefening en daar heb je zoveel aan.

  7. Hallo, ik zou heel graag aan een cursus Pilates beginnen maar vind geen lokatie bij mij in de buurt (Groot-Bijgaarden). Kan iemand mij aan die informatie helpen? Alvast bedankt! Sportieve groeten, Kath

  8. Ik vind pilates echt top! Het bestaat namelijk voornamelijk uit spierversterkende oefeningen. Het is best zwaar, maar ik vind het heerlijk, vooral omdat het werkt!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.