Inmiddels is Gezondr’s artikel over fruitvliegjes ruim 500.000 keer geraadpleegd. In de honderden reacties onder het betreffende artikel blijkt dat talloze mensen slechts denken dat ze te kampen hebben met fruitvliegen. In feite ondervinden zij last aan een totaal ander soort ongedierte, namelijk rouwvliegjes oftewel rouwmugjes… Je vindt ze voornamelijk in de woonkamer en (open) keuken, dit omdat ze leven van organische materiaal…

Rouwvliegjes / Rouwmugjes in huis…

Als mensen piepkleine vliegjes in huis hebben die NIET afkomstig zijn van de fruitschaal of de GFT-bak, dan heeft men met 99% zekerheid te kampen met de piepkleine rouwvlieg oftewel rouwmug. En in het overgrote merendeel van alle gevallen zijn deze irritante vliegende insectjes afkomstig van organisch / plantaardig materiaal: potgrond, plantenbakken, bloempotten, vazen met (verwelkte) bloemen, verse kruiden (basilicum, peterselie e.a.) en ga zo maar door… Vooral oude potgrond en dode plantenwortels zijn veelvuldig de dupe. Kortom: kamerplanten!

De volwassen (varen)rouwvlieg / (varen)rouwmug gaat voor voedsel op zoek naar rottend en gistend organisch materiaal. Schimmels en mossen vinden ze heerlijk. Dus ook beschimmelde blaadjes, rottend / gistend / fermenterend / beschimmeld mensenvoedsel (fruit, kaas, GFT-afval e.a.) en al het lekkers dat in plantenaarde te vinden is… Vooral de samenstelling van de potgrond doet ‘t ‘m! Mest, mos, humus, compost, rotte houtschilfers, verdorde blaadjes, uitwerpselen van bodemfauna, schimmels, paddenstoelen / zwammen, en ga zo maar door (bron)

Omdat volgroeide rouwmuggen / rouwvliegen zich graag in de mosrijke, schimmelrijke en humusrijke bovenlaag van potgrond verschuilen, staan ze ook wel bekend als humusvliegen en mosvliegen.

Wat zijn rouwmuggen / rouwvliegen?

De rouwmug (Sciaridae) betreft een familie uit de orde van ‘tweevleugeligen’ (Diptera), onder-orde ‘muggen’ (Nematocera). Wereldwijd omvat deze rouwmugfamilie bijna 2.500 verschillende soorten! Maar naar alle waarschijnlijkheid vallen er in de tropen maar liefst 20.000 onbekende soorten te ontdekken. Alleen al in Nederland staan dit soort vliegjes onder allerlei verschillende namen bekend, waaronder:

  • Varenrouwmug / varenrouwvlieg
  • Rouwmugje / rouwvliegje
  • Dondervliegje / galmugje
  • Maartvliegje / Maartse vlieg (‘Bibio’)
  • Lovebug
  • Mosvliegje / humusvliegje
  • Engels: ‘midge’ / ‘gnat’ (of ‘fungus gnat’)
  • Knut
  • Duits Trauermücken (als in een mug die treurt / rouwt)
  • Et cetera, et cetera

In het Engels worden kleine mugjes –waarvan veruit de meeste overigens niet steken– doorgaans ‘midges’ of ‘gnats’ genoemd. De rouwvlieg / rouwmug wordt er voluit ‘dark-winged fungus gnat’ genoemd. In Nederland noemen we rouwmugjes ook wel knutten. Sommige soorten knutten zijn groot genoeg om zonder vergrootglas de vorm of zelfs de exacte soort te kunnen onderscheiden, maar vaak zijn het zulke piepkleine / minuscule vliegjes enkele millimeters) dat je ze pas ziet als ze recht voor je neus vliegen.

De wetenschappelijke naam ‘Sciaridae’ komt van het Griekse ‘skiaros’, wat donker betekent. Welbekende Nederlandse rouwvlieg(onder)soorten zijn o.a. ‘Bibio hortulanus’, ‘Bibio marci’ en ‘Dilophus febrilis’. Hoewel het bij knutten meestal om kleine niet-stekende mugjes gaat, zijn er ook knutten die kunnen prikken / steken en bloed zuigen. (bron + bron)

Hordes dode vliegjes op vensterbanken & raamdorpels…

Alle muggen zijn vliegachtigen, maar niet alle vliegen zijn mugachtigen. De vervelende piepkleine vliegjes waar veel mensen binnenshuis last van hebben, behoren zowel tot de vliegenfamilie als tot de muggenfamilie. Het gaat om fragiele beestjes die een leven beschoren zijn van slechts 1 tot 2 dagen… Je vindt ze dan ook veelvuldig dood terug op vensterbanken, onderste raamdorpels en rondom bloempotjes. In geval van een vliegjesplaag kunnen vensterbanken zelfs bedekt zijn onder een laag gestorven exemplaren! (bron)

De kleine zwartbruine tot zwarte vliegjes hebben een omvang van plusminus 3 tot 5 millimeter. Er zijn talloze verschillende ondersoorten, waarvan sommige zeer schadelijk zijn voor kamerplanten / huisplanten. De rouwmug / rouwvlieg plant zich zéér snel voort, waardoor het binnenshuis al snel wemelt van de kleine zwartbruine tot zwarte vliegjes. Hierbij een handige link om soorten vliegen, muggen, knutten etc. op te zoeken en te determineren: NatureSpot.org Taxonomy: Flies, Gnats & Midges… En hier de categorie Scaridae: black-winged fungus gnat van BugGuide.net

Als je denkt dat je hinderlijke fruitvliegjes in huis hebt, maar ze bevinden zich uitsluitend in je plantenbakken, dan gaat het dus naar alle waarschijnlijkheid om rouwmuggen. Die kans is des te groter als je fruitschaal ongemoeid blijft…

levende rouwmug rouwvlieg

Heb je écht te kampen met de rouwmug in huis?

De meeste mensen die kleine vliegjes in huis hebben, gaan er onwillekeurig van uit dat het om fruitvliegjes gaat… Maar wat dus allereerst belangrijk is, is om na te gaan of er wel écht sprake is van fruitvliegjes, en niet van een bepaalde knut / rouwvlieg. Hoe dan ook is de kans zeeeeeer groot dat vliegjes afkomstig zijn uit de potgrond van je kamerplanten! Check daarom allereerst:

  • De potgrond zélf; ga hier met een vorkje doorheen om te zien of er vliegjes opspringen of opvliegen…
  • De onderkant van je pot; vaak zitten er hordes kleine vliegjes, nimfjes, eitjes en zelfs larfjes onderop bloempotten…
  • Een eventuele stolp of schaal waarop je bloempot staat; naarmate er meer en meer water met aarde doorlekt, kunnen vliegjes zich ook daaronder nestelen…

Tip: kijk wat er gebeurt als je een plant water geeft. Gaan de vliegjes bij het geven van water direct springen of vliegen? Dan heb je waarschijnlijk last van rouwvliegjes / rouwmugjes of mosvliegjes / humusvliegjes! Let wel: de volwassen vliegjes bevinden zich doorgaans aan het grondoppervlak, dus in de bovenlaag van de potgrond die relatief rijk is aan rottend en vergistend materiaal: mos, humus, schimmels, paddenstoeltjes / zwammetjes, dode blaadjes, et cetera… Maar de muggenlarfjes zitten veel dieper, veilig tussen de plantenwortels verscholen… Zie je geen volgroeide mugjes meer, dan is het probleem dus nog niet per se verholpen. Je zult de geïnfesteerde plant sowieso moeten opnieuw moeten verpotten (ompoten / verpoten)…

Van sommige soorten rouwvliegjes zijn de vrouwtjes vleugelloos. Je ziet ze doorgaans wegspringen als je in de bovenlaag van potgrond harkt.

Levenscyclus van de rouwvlieg…

De rouwvlieg, humusvlieg oftewel mosvlieg is een minuscuul mugje van enkele millimeter (ongeveer 3 à 5 mm) groot. Naast de fruitvlieg is het zo’n beetje de vaakst voorkomende piepkleine vlieg die je in woningen terugvindt. Het is een lastige ongenode gast, want je bonjourt ‘m niet zomaar 1-2-3 je huis uit…

De larven van het rouwvliegje / rouwmugje leven namelijk hoofdzakelijk van rottende plantenwortels. Rouwvliegvrouwtjes leggen hun transparante eitjes (+/- 200 stuks) graag in vochtige aarde… Zodra de rouwvlieglarven uit hun ei komen, kruipen ze tot diep de potgrond in om alle eetbaars te verorberen wat ze tegenkomen.

Hoe kleiner de plant en hoe groter het aantal rouwmuglarven, des te groter de kans dat een kamerplant hier (blijvende) schade aan ondervindt. Zijn de rouwvlieglarven eenmaal ontpopt tot vlieg doen ze de plant geen kwaad meer. Wel worden ze dan irritant voor de menselijke bewoners… :(

De vrouwtjes der rouwvliegen leggen hun eitjes liefst in humusrijke en compostrijke grond, belegen met meststoffen en rottende bladeren. Dus hoe rommeliger je plantenpot, des te groter de kans op infestatie… Een vrouwtjesrouwvlieg legt zo’n 200 doorzichtige eitjes, en ongeveer 3 weken nadat deze eitjes gelegd zijn, komen er grauwbruine rouwmuglarven met een donkerbruine tot zwarte glanzende kop uit.

Rouwvlieglarven zijn dus de larven van de rouwvlieg; ze hebben een duidelijke zwartachtige kop en zijn meestal in groepen te vinden. De rouwvlieg brengt jaarlijks 2 nieuwe generaties voort. De 1e generatie vliegt van eind april tot eind juni… De 2e generatie van half augustus tot half september…

Wanneer de volgevreten rouwvlieglarven 10 tot 12 millimeter lang zijn, zijn ze volgroeid en verpoppen ze zich. Rouwvliegpoppen zijn allereerst volledig wit van kleur, maar na verloop van tijd worden kop en borststuk ietwat donkerder. Rouwvlieglarven leven in groepjes en voeden zich aanvankelijk met dode plantenresten. Naarmate een larvenpopulatie groeit, vreten ze ook levende plantendelen aan. Met name de wortelhalzen van planten!

De rouwvlieglarven die uit de tweede lichting eitjes komen, zullen overwinteren. Pas na de winter (februari / maart), ontwikkelen deze larven zich verder, en dan ontstaat ook de meeste schade aan planten.

Een rouwmugvrouwtje legt zo’n 200 transparante / doorzichtige rouwmugeitjes. Dus na verloop van tijd nemen de aantallen rouwvliegjes exponentieel toe. En in een mum van tijd kan dan ook een heuse rouwvliegjesplaag ontstaan!

rouwmugjes rouwvliegjes in insectenlamp

Rouwmuggen bestrijden: rouwmugplaag verdelgen!

Zoals altijd geldt met ongediertebestrijding is voorkomen beter dan verhelpen. Je kunt een plant dan ook beter goed beschermen tegen infestatie door rouwmugjes / rouwvliegjes dan dat je ze achteraf moet gaan lopen vangen en verjagen. Hierbij de nodige tips om deze piepkleine irritante vliegjes uit je huis te krijgen en houden:

  • Sta hier eens bij stil: heb je sinds kort geleden / onlangs een nieuwe plant in de woonkamer gezet!? Of verse kruiden (basilicumplant o.i.d.) in de keuken?!
  • Rouwvliegjes leggen hun eitjes in vochtige potgrond; de potaarde van een plant mag dus niet te vochtig worden, dus geef je planten niet te veel water.
  • Gebruik altijd een pot met een gat in de bodem, zodat het water via de onderkant van de pot weg kan lopen / vloeien.
  • Ontdek je een plant die besmet is met rouwvliegjes, zet deze dan gedurende 2 weken apart van alle andere planten, zodat niet ook al je andere planten worden besmet.
  • Als je rouwmugjes in een plant ontdekt, laat de potgrond dan enigszins uitdrogen… pak afgevallen blaadjes weg… verwijder het bovenste laagje mossige potgrond… en strooi een dun laagje witzand bovenop de plantaarde.
  • Om volwassen / volgroeide vliegjes te doden, kun je een bakje met een dun laagje wijn naast de plant neerzetten.
  • Nieuwe potgrond: je kunt een plant volledig verpotten (ompoten / verpoten) in verse / insectvrije potaarde om van alle eitjes en larven verlost te raken. Verwijder ook alle grondresten rondom de plantwortels en knip rotte plantworteltjes weg.
  • Wanneer je een nieuwe plant koopt, check deze dan reeds in de winkel op insecten. Houd de plant bovendien uit voorzorg 2 weekjes apart van al je andere planten (ontdek je gedurende 2 weken niets, dan is de plant insectvrij).
  • Ter bestrijding van rouwvliegjes kun je gele kleefstrips / plakstrips / vangstrips in de potgrond plaatsen die de vliegjes aantrekken en doen vastkleven.
  • Ook de stofzuiger kan dienstdoen… Tik of klop tegen de plantenpot en zie de rouwmugjes opspringen en opvliegen. Houd de stofzuigerslang in de om er zo veel mogelijk te vangen.
  • Daarnaast kun je de potgrond begieten met een aftreksel van tabak. Dit is onschadelijk voor je planten, maar dodelijk voor rouwvlieglarven.
  • Tot slot kun je ervoor kiezen om insect-parasitaire nematoden / rondwormen aan je potgrond toe te voegen. De beste natuurlijke vijand van rouwvliegjes is de ‘Steinernema feltiae’ / ‘Steinernema feltidae’. Deze nematode / rondworm voedt zich met larven van de rouwmug. Verwar ze vooral niet met plant-parasitaire aaltjes!!! Zodra alle muggenlarven zijn verorberd, zullen de nematoden vanzelf ook uitsterven door uithongering. (bron)

De meeste (onder)soorten rouwvliegen / rouwmuggen kúnnen vliegen, maar doorgaans geven ze de voorkeur aan kruipen. Ze laten zich niet makkelijk opjagen: als je tegen de plantenpot tikt, blijven ze rustig zitten, of ze kruipen naar een beschutter plekje. Of ze springen op, en vliegen met een klein boogje naar een veiliger stukje potgrond. Strategische beestjes, dus! Maar GEEN fruitvlieg! Als je niet direct iets in je potplant ziet zitten, wrijf / hark dan even door het bovenste laagje aarde. Grote kans dat je de vliegjes dan ziet verspringen.

Geef je een plant water, maar blijven eventuele aanwezige vliegjes rustig / ongemoeid op de plantenaarde zitten, dan heb je waarschijnlijk toch te maken met fruitvliegjes in je plant. In dit artikel over fruitvliegjes kun je er alles over lezen: Fruitvliegjes bestrijden: beste middelen tegen fruitvlieg! Overigens is het doodmaken van rouwvliegjes c.q. rouwmugjes doodsimpel / doodeenvoudig. Deze vliegjes zijn namelijk erg sloom, en ze lopen veelvuldig over oppervlakken. Je drukt ze dus vrij gemakkelijk plat

Misschien springen of vliegen ze plots een stukje op indien ze je vingertop gewaarworden, maar zodra ze weer landen, doe je nogmaals een poging. Ook vliegen rouwmugjes niet bepaald snel, dus met één goed gemikte klap heb je ze tussen beide handpalmen platgeslagen. Bovendien leven deze mugjes / vliegjes slechts 1 tot 2 dagen dus ze gaan binnen no-time vanzelf dood!

Als je een rouwvliegjesplaag wilt verdelgen, is het dan ook vooral de voortplanting die je wilt tegengaan. Je moet dus de levenscyclus doorbreken door eitjes en larfjes in plantenpotten te verdelgen.

Tot slot

Als je vliegjes in vochtige aarde terugvindt, hoeven dit niet per se (varen)rouwvliegen c.q. (varen)rouwmuggen te zijn; ook latrinevliegjes, rioolvliegjes en andersoortige knutten kunnen zich voortplanten in (natte of fermenterende) potgrond.

Rouwmuggen komen echt overal ter wereld voor: in de meest extreme kou en in de meest hoge hoogten… Zo’n 40 miljoen jaar geleden kwamen rouwvliegjes ook al in groten getale voor: maar liefst 1 op de 5 fossiele dieren in barnsteen betreft een rouwmug.

In grasvelden kunnen enorme groepen rouwmuglarven voorkomen, tot wel 2.500 stuks per vierkante meter. Zodra er niks meer te eten is, kan een gigantische colonne / processie / polonaise van rouwmuglarven aan het grasoppervlak tevoorschijn komen. Deze stoet beweegt zich dan voort als een slang. Op YouTube zijn er talloze filmpjes van te vinden (bron):

Heb jij te kampen met rouwmuggen / rouwvliegen in huis? Deel hieronder jouw vragen, ervaringen, bevindingen en tips!

64 Reacties

  1. Zo ongeveer alles gelezen te hebben lijkt mij de boosdoener de potgrond die dus niet meer is als voorheen, i.v.m. de nieuwe regelgeving.
    Potgrond In de magnetron heb ik ook geprobeerd maar daarvoor ben ik te ongeduldig en ik vind dat een enorm gedoe en stinken.
    Zelf probeer ik avocado en mangoplanten op te kweken , zolang ze nog op alleen water staan (nu al enkele maanden) is er geen vliegje te bekennen, echter zodra ze in net gekochte potgrond worden overgezet, zijn ze er binnen een paar dagen.
    Heb nu een plant op potgrondmodder onder water staan die nagenoeg vrij is van ongedierte maar dit hoort natuurlijk niet zo.
    Maar samen gaan we er beslist uitkomen.

  2. Samen met mijn buurvrouw ben ik op zoek naar hulp. We hebben beide erg last van rouwvliegjes. Ze zitten vooral in de hoeken van de kamer en op de ramen. Vijf dagen geleden heb ik mijn planten weg gedaan. Mijn buurvrouw heeft de kamer vol met orchideeën. Ze heeft ze behandeld met: Kaneelwater, aaltjes, mierendood en nog steeds zitter er in sommige potten vliegjes. Gister heeft ze er wit zand op gedaan. Normaal gesproken zou je zeggen dat omdat de vliegjes maar 2 dagen leven, zou ik geen last meer moeten hebben omdat ik geen enkele plant meer in huis heb. Keuken is ook schoon en geen etensresten. In de ochtend lijkt het mee te vallen en zie ik soms 1 of 2. Maar zodra het wat warmer wordt lijkt het wel te exploderen. Gister weer tussen de 50 en 100 weggehaald. Vanochtend stuk of 5 geteld op het raam. Waar komen ze toch vandaan? Zelfs na 5 dagen zonder planten in huis blijven ze terugkomen. Alvast bedankt voor de hulp! ;-)

  3. Ik heb een paar kamer planten en die hebben allemaal last van die vervelende zwarte vliegjes. Nu heb ik de plantjes allemaal even buiten gezet, gaan die vliegjes dan vanzelf dood? Want ze hebben helemaal geen planten meer en wanneer is het weer veilig om nieuwe plantjes te hebben?

  4. Ik heb nu al een hele tijd last van rouwvliegen. Eerst alle potten opnieuw verpot, dacht dat het probleem verholpen was maar na een paar weken zie ik weer allemaal rouwlarven. Ik heb de nematoden gebruikt, maar ik zie een week later nog steeds larven in de potgrond. Wat doe ik verkeerd? Ik wordt er echt helemaal gek van.

    • Wij hebben ook rouwvliegjes. Nieuwe potten en planten gekocht. Na een paar weken rouwvliegjes. Twee keer potgrond vernieuwd, verschillende soorten, alles afgespoten, zelfs de wortels en bladeren van de plant. Weer last van die vervelende vliegjes. Geen idee wat eraan te doen.

  5. Geachte… Ik verzoek ieder vriendelijk eerst alles te lezen wat hier al gevraagd is. Er staan al behoorlijk veel informatie, vragen en antwoorden op. Nematoden Steinernema feltiae is een goede optie voor bestrijden. Maar geef de moed niet snel op! Waarschijnlijk ook wel handig om meer kennis van het kleine beestje te vergaren, kennis is kunde! Wel ontzettend goede vraag over de huisdieren en de Nematoden/worm. Had ik geen eens bij stilgestaan!

  6. Wie kan er met mijn foto meekijken of de vliegjes die ik heb ook de bewuste rouwvliegjes zijn? Deze vliegjes “bloeden” als je ze plet blechhh

    • A.Vluttert

      Ik heb al 3 dagen last van deze vliegjes, ik maak ze dood op het raam want daar zitten ze bij mij en waarschijnlijk ook in mijn aloë planten die ik pas verpot heb, en als ik ze dood maak komt er bloed vrij maar ook nieuwe larven denk ik want er kruipen dan rode beestjes uit dat vliegje, zo raar ! Vorig jaar was ik na 2 weken vakantie teruggekomen en toen was er ook een volwassen aloë plant dood, en daar zaten ook vliegjes in die de wortel hadden opgegeten. Zijn dat dan Rouwvliegjes?

  7. Jup, ik heb ze ook die rouwmugjes. En kom er niet vanaf. Aftreksel van shag helpt niet echt. Uitdrogen ook niet, want ik ben zo ver gegaan dat ze bijna dood gingen. De plant met de oudste aarde heeft ze niet. Weer ompotten… krijg er de schijt van. Liefst gooide ik al mijn 10 kamerplanten de deur uit, sinds ik weet dat er rouwmugjes in zitten. Al doen die beestjes natuurlijk niks. De kat vind t vast leuk. Maar ik wil er toch vanaf. :(

  8. Ik heb planten, maar daar vind ik ze niet. Ze zitten bij mij in de kattenbak en dan alleen in de bak waarin gepoept is. Schoonmaken helpt niet. Zijn dit ook rouwvliegjes?

    • Dat ligt eraan hoe “ze” eruitzien… Kun je ze omschrijven?

    • Ik dacht eerst dat het vlooien waren, zo klein zijn ze. Kleiner dan de fruitvliegjes in de keuken. Maar ze vliegen, springen niet.

    • Als ze zwart zijn en worden aangetrokken tot het organische materiaal in de kattenbak, dan lijkt me de kans zeer groot dat het om rouwmugjes gaat. Maar zonder een gedetailleerde beschrijving van de exacte afmetingen, kleur(verdeling), lichaamsvorm, lichaamsverhoudingen en leefwijze is daaromtrent helaas geen uitsluitsel te geven. Vlooien zijn overigens wel héél klein, ongeveer een halve millimeter lang. Zulke kleine vliegjes zijn erg zeldzaam…

    • Ik heb dit ook alleen in de kattenbak!!.. :( snap ook niet hoe het kan, ik heb veel planten en vooral vetplanten ook, die geef ik heel weinig water, maar daar zitten ze ook niet in.. alleen de kattenbak… en de katten zijn niet vegetarisch ;)

  9. Ok dan is dit een leuke… Ik heb elke dag een vensterbank vol, maar géén planten op m’n kamer. Dan heb ik zeker gewoon rot hout? Hoor het graag…

    • Weet je zeker dat het hier om rouwmugjes gaat en niet om andersoortige muskieten, knutten of vliegjes?

    • Dat kan makkelijk Michael, voordat ik huiskamerplanten had woonden er hele hordes van die mormels in mijn raamkozijn. Pas toen de houtrot weggehaald is stopte het. Toen kwamen de planten … hahaha

  10. Frans: Doordat de aarde (potgrond e.d.) waar de eitjes en vliegjes inzitten door Europese regels niet meer bewerkt (vergast) mag worden zal je ten alle tijden last blijven houden van allerlei ongedierte in de aarde.

  11. Ik woon al 48 jaar in dit huis, en nu heb ik een plaag in huis van kleine vliegjes (lijken op varenrouwvliegjes), ik heb overal nieuwe potgrond in gedaan, alles uitgewassen en afgewassen, alles gesopt en gewassen maar helaas… In elke ruimte van ons huis zitten deze vliegjes. Ze reageren niet op fruit, niet op wijnresten, maar wel op bijvoorbeeld wittebrood, warmte, witte ondergrond, computerschermen. Heeft iemand een idee hoe ik hier vanaf kan komen? Ik heb al heel veel trucjes geprobeerd, maar helaas.

    • Remco de Wit

      Ik kom die zwarte vliegjes alleen tegen op witte gedeelten in de keuken zoals de hoogglans keuken en op de muur. Er is daar geen plant of etensresten (wel een broodtrommel maar die is dicht). Er is geen plant of potgrond in de buurt. Weet u wat het is en hoe we er van af komen? Bedankt alvast!

    • Kan het zijn dat de vliegjes op meerdere plekken zitten, maar dat je ze hoofdzakelijk ZIET op witte oppervlakken omdat zwart afsteekt tegen wit en daardoor opvalt?

  12. Beste Paul, je schrijft dat het in 99% vd gevallen om overlast door rouwvliegjes gaat. Evengoed hebben sommige mensen geen last van rouwvliegen (Sciaridae) maar van motmuggen (Psychodidae). Dan kan het handig zijn om deze Wikipediapagina erop na te slaan (met foto’s). Misschien herken je ze want ze komen vrij algemeen voor. Laatst was hier een hele plaag vanwege een lekkende hemelwaterafvoer in de kelder. Eveneens elke dag vensterbanken vol dode beestjes… En wat rouwvliegjes betreft, mijn ervaring is dat inderdaad potjes met kruiden vaak de besmettingshaard zijn!

  13. Ik heb gewoon mijn planten maar weggegooid maar nog altijd vliegen de krengen rond… kunnen ze nu alsnog in mijn andere planten gaan zitten?

  14. Eten de nematoden ook de eitjes op? Anders zul je misschien na drie weken de behandeling met nematoden nog eens moeten herhalen in geval van een pot waarin nog geen larven maar wel al eitjes zitten? Of blijven ze wel drie weken leven?

    • Ik citeer ECOstyle: “De aaltjes tegen de larven van de varenrouwmug zoeken de larven op en dringen naar binnen. Door het afscheiden van bepaalde bacteriën sterft de larve al na 2 tot 3 dagen. De larve wordt gebruikt als broedkamer en de aaltjes vermenigvuldigen zich snel om na 2 tot 3 weken weer nieuwe larven op te zoeken en deze uit te schakelen. Dit proces blijft zo doorgaan, zolang er voldoende larven (voedselbronnen) zijn voor de aaltjes en de bodemtemperatuur niet te laag wordt, ook moet de bodem voldoende vochtig worden gehouden.” (bron) Dus ja, 3 weken is geen enkel probleem…

    • Dank voor je snelle reactie, dat had ik inderdaad ook gelezen. Daarom specificeerde ik ook dat het om potten gaat waarin nog geen larven zitten, maar alleen eitjes. Niet alle potten zijn tegelijk besmet, sommige pas veel later.

    • Oeh, zo goed ben ik helaas niet thuis in de hele nematodenmaterie… Als er geen enkele rouwmuglarve in de potgrond aanwezig is, maar wel een heleboel rouwmugeitjes, dan durf ik niet met zekerheid te zeggen of er per definitie op tijd eitjes uit zullen komen om de nematoden van bruikbare doelwitten te voorzien.

  15. Hallo, ik heb een Cactus Euphorbia (80cm). Eigenlijk officieel geen cactus maar lijkt er heel veel op. Wij hebben dus alleen maar 1 cactus in huis. Verder geen planten. Deze cactus hebben wij niet zo lang en nieuw gekocht in een tuincentrum. Het is nu bezaaid met rouwvliegjes en het heeft even geduurd eer wij door hadden dat het van de cactus kwam, want deze mag namelijk bijna geen water. Alleen de cactus zelf mag 1x per maand een beetje worden besproeid. De aarde mag niet nat worden. Hoe kan ik nu het beste die vliegjes bestrijden? Met nematoden kan het dus niet, omdat de aarde dan vochtig moet blijven. Ik hoor / lees heel erg graag. Groet, Margy

    • Hey Margie, heb je ondertussen al wat gevonden? Wij hebben ook een Euphorbia Ingens (120 cm) en daar komen recent witte larfjes langs boven uit. Het tuincentrum denkt dat het om fruitvliegjes gaat. Echter sterven de larven vooraleer deze zich ontpoppen, dus wij zijn er niet zeker van.

  16. Ik heb zeker last van rouwmugjes. Om gek van te worden. Ik heb in 3 planten extreem veel vliegjes gevonden en heb ze nu maar buiten gezet omdat ik vermoed dat ze daar eitjes in hebben gelegd. Het lijkt erop dat alle andere planten er geen last van hebben. En vraag me dan ook af of de vliegjes voorkeur hebben voor bepaalde soorten planten. Ik heb behoorlijk wat planten in huis. Wat het niet makkelijk maakt om ze allemaal te verpotten. Kan het zijn dat ze in alle planten eitjes hebben gelegd? Of blijven de vliegjes in de buurt van hun eitjes? Dan zou het gaan om de drie planten die ik buiten heb gezet, wat het een stuk overzichtelijker voor me maakt. Ik hoop dat iemand mij iets hierover kan zeggen.

  17. Mijn plant (naam onbekend maar dikke stam met groot blad) staat er na de rouwvliegjes heel triest bij. Heb hem ook nog even in de vrieskou gezet in de hoop dat ze hier niet tegen kunnen. Is het nu beter om de takken / bladeren af te knippen in de hoop dat er weer wat gaat groeien of trekken ze eventueel wel weer bij?

    • Eerlijk gezegd heb ik 0,0 verstand van planten. :( Wellicht dat een welwillende lezer je hierin kan adviseren…

  18. Hoi! Ik heb ook zo’n olifantsoorplant. Prachtig! En hij groeit heel goed en hard. Helaas rouwvliegjes gehad, dus meteen verpot, wortels schoongemaakt en nieuwe potgrond gegeven. Toen dat niet hielp ook bestreden met nematoden. Ook voor de zekerheid maar m’n andere kamerplanten meegegeven, dus na een paar dagen waren we van de vliegjes verlost. Yes! Nu –10 weken later– zit de olifantsoor helaas weer onder de rouwvliegen. Ik zie het niet zitten de plant opnieuw te verpotten en verse potgrond te geven, dat werkte vorige keer ook niet en was heel veel werk. Moet ik dan opnieuw nematoden bestellen? Als de plant elke 10 weken nematoden nodig heeft, wordt het wel duur onderhoud. Kan ik niks anders doen waardoor de rouwvliegen weg blijven? Alvast bedankt!

  19. Als ik die maden in mijn plantenpot zet… komen ze niet uit die pot dan? Straks lopen ze in mijn huis. En waar blijven die maden dan als alle vliegjes zijn opgepeuzeld?

    • Het gaat hier niet om maden, maar om nematoden. Er zijn nematoden die tot wel 8 meter lang kunnen worden, maar veruit de meeste nematoden zijn voor het blote oog onzichtbaar omdat ze microscopisch klein zijn. Nematoden die worden ingezet tegen plaagdieren –zoals rouwvliegen en rouwvlieglarven– worden ook wel ‘aaltjes’ genoemd. Ze zijn minuscuul klein en in principe maakt het niet uit als er een paar buiten de plantenpot terechtkomen. In een enkele kuub tuingrond kunnen meer dan een miljoen aaltjes voorkomen, dus de kans dat je regelmatig nematoden via je schoenzolen mee naar binnen loopt, is immens. Zo leven er o.a. ook allerlei mijten, gisten, bacteriën en schimmels in onze directe leefomgeving… De nematoden die teren op rouwmuglarven zullen overigens uithongeren (sterven van de honger) zodra ze niks meer te eten hebben…

  20. kun je Steinernema feltiae het hele jaar gebruiken? Ik las op een site pas vanaf 1 maart.

    • Hierbij een parafrase van een inzetschema voor nematoden van het type ‘Steinernema feltiae’… “Om Steinernema optimaal te laten functioneren, moet grond erg vochtig zijn en een temperatuur hebben tussen de 13°C en 25°C. Bij lichte aantasting volstaat een dosering van 500.000 nematoden per m². Bij zwaardere aantasting dient een dosering van 1.000.000 nematoden per m² te worden toegepast. De behandelde grond dient de eerste 2 weken na toepassing goed vochtig te worden gehouden. Gebruiksaanwijzing:

      • 1. Doe de volledige inhoud van een doosje nematoden in een emmer met 5 liter water van 15°C tot 20°C.
      • 2. Goed doorroeren en 5 minuten laten weken; hierna nogmaals goed roeren, 20 tot 30 seconden laten staan en uitgieten.
      • 3. De oplossing overgegieten in een tweede emmer waarbij het dragermateriaal in de eerste emmer achterblijft.
      • 4. De inhoud van de tweede emmer overbrengen in een spuittank en aanvullen tot de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof is bereikt.
      • 5. Verspuiten met een rugspuit, motorspuit of regenleiding; met een spuitdop van minimaal 500 micron; bij voorkeur met een broeskop; de druk mag maximaal 5 bar zijn.
      • 6. Het materiaal over het grondoppervlak spuiten; het materiaal gedurende het verspuiten voortdurend mengen om te voorkomen dat de aaltjes bezinken.

      De houdbaarheid van de nematoden betreft 6 weken, mits de dozen in het donker en bij een temperatuur van 2°C tot 6°C worden bewaard.”… Zolang je de nematoden binnenshuis gebruikt, kun je zelf de vochtigheid en temperatuur van de grond beïnvloeden en zodoende levensvatbaar maken voor nematoden. Gebruik je Steinernema feltiae buitenshuis, dan moeten de weersomstandigheden gunstig genoeg zijn voor de nematoden om in leven te kunnen blijven. (bron)

  21. Heb last van rouwmuggen nadat ik planten heb verpot, kan dit met besmette potgrond geweest zijn?

    • Ik dus ook. Plant begint nu ook al minder mooi te worden. :(

    • ja alle potgrond is met rouwmuglarven besmet die je tegenwoordig koopt… vroeger was de potgrond gestoomd, schimmels en besmetting zijn dan dood. het bekende aaltjes bestrijdingsmiddel… nope! etc, 44- euro veel geld voor niet / weinig effectief bestrijden. het enige wat helpt… is , nieuwe potgrond gaan steriliseren / in de magnetron (90 seconde op de hoogste stand, een ovenschaaltje qua formaat vol… haal de potgrond uit de magnetron, en je ziet de stoom eraf komen, zie hierboven over potgrond, stomen). Komt op het zelfde neer. Het is veel werk, maar het is het 1 of t ander… Ik heb inmiddels alle potgrond uit huis gedaan en heb bijna al mijn planten op water staan / hydrocultuur systeem. Easy en gewoon het veiligst, geen gezeur met rouwvliegjes en planten die ziek worden, wortelrot krijgen of schimmels die kwaad doen… en het is n professionele manier van oppotten, iets duurder qua aanschaf, maar voor het beste resultaat, en weinig onderhoud, ik adviseer het als nr 1…

  22. Hallo! Ik zit er over na te denken om nematoden te kopen om mijn planten te redden (bijna al mijn planten zitten er onder), maar ik besef me net dat een bepaald soort rondwormen ook in het darmkanaal van mijn katten kan zitten (spoelworm, zweepworm). Als ik nematoden voor mijn planten koop, is dit dan gevaarlijk voor mijn katten? Ik hoor graag van jullie want ik vind die vliegjes echt verschrikkelijk irritant en mijn pannenkoekplanten zijn inmiddels al allemaal aan het sterven! :(

    • Er zijn heel veel verschillende nematoden / rondwormen met ieder een zeer specifiek ‘dieet’. De ‘Steinernema feltiae’ c.q. ‘Steinernema feltidae’ eet insectenlarven en is dus ongevaarlijk voor katten. De spoelworm (Ascaris lumbricoides) is een type rondworm uit de familie Ascarididae. Deze rondwormfamilie bevat een groot aantal parasitaire rondwormen die leven in gewervelde dieren. De kattenspoelworm (Toxocara cati) heeft al met al niets te maken met het type nematode dat rouwmuglarven eet…

  23. Nematoden hebben ook een beetje tijd nodig om de rouwmuglarven te laten sterven. Inmiddels na 3 weken ben ik overgestapt op Lizetan. Ik heb enkele potten zo vol met larven dat de aarde ervan glinstert als je er met een zaklamp op schijnt. Die rouwmuggen zijn echt lastig weg te krijgen. Als Lizetan niet helpt ga ik over op Neudomück. Wat een ellende.

  24. ja ik heb een plant waarvan ik de blaadjes gebruik voor thee en of in de salade doe, ja en dan die middeltjes, ik kan dus die blaadjes niet meer eten.

  25. Ik heb ook last van rouwvliegen in mijn bananenplant. Aangezien deze veel water nodig hebben wil ik proberen deze te bestrijden met rondwormen. Ik heb echter 2 katten die nog wel eens in de potgrond graven. Zijn deze wormen schadelijk voor mens en/of dier?

  26. Had een nieuwe plant gekocht, Olifantsoor, en in een grote pot geplant. Na twee weken al mugjes in de potgrond, heb toen alle potgrond eruit gehaald en nieuwe potgrond erin gedaan. Nu na twee weken zijn de mugjes weer terug. En bij deze plant kan ik de potgrond niet uit laten drogen, want de potgrond moet vochtig blijven, en de plant heeft heel veel water nodig. Weet er geen raad mee, ben zo blij met de plant en hij doet het heel goed. Maar wat als de larfjes de wortels gaan eten, dan blijft er geen plant meer over. Wat kan ik nog doen tegen die vervelende mugjes???

  27. Ik heb nematoden besteld via internet en deze bij de planten gegoten. Binnen een paar dagen was ik van de vliegjesplaag af. Sindsdien geen last meer gehad van rouwmugjes.

    • Goed om te weten dat nematoden ook in de praktijk goed werken tegen rouwmuggen!

    • Heb ook veel last van die kleine vliegjes, moet je die nematoden een aantal x op de aarde gieten, kan het geen kwaad voor de plant?

    • Zie ook het artikel hierboven: “Tot slot kun je ervoor kiezen om insect-parasitaire nematoden / rondwormen aan je potgrond toe te voegen. De beste natuurlijke vijand van rouwvliegjes is de ‘Steinernema feltiae’ / ‘Steinernema feltidae’. Deze nematode / rondworm voedt zich met larven van de rouwmug. Verwar ze vooral niet met plant-parasitaire aaltjes!!! Zodra alle muggenlarven zijn verorberd, zullen de nematoden vanzelf ook uitsterven door uithongering.”… Je moet dus de juiste SOORT nematode / rondworm uitzoeken! Koop geen soort die parasiteert ten koste van de plant, maar enkel ten koste van de rouwvlieglarven. De ‘Steinernema feltiae’ oftewel ‘Steinernema feltidae’ is wat dat betreft de beste optie.

    • Ik maak liever geen reclame voor specifieke webshops. Google gewoon even op ‘Steinernema feltiae’, dan kom je voldoende online aanbod tegen en kun je zelf een keuze maken.

    • Wij hebben ook nematoden gebruikt, na 3 weken zijn de rouwvliegjes weer terug… Enig idee wat we nu moeten doen?

    • Óf er waren te veel rouwvliegeitjes en rouwvlieglarven om door de gebruikte hoeveelheid nematoden te worden verorberd… Óf er zijn sindsdien nieuwe eitjes gelegd en uitgekomen… Óf de nematoden waren van erbarmelijke kwaliteit… Al met al zijn de rouwvliegjes niet echt terug, maar zijn er nieuwe voor in de plaats gekomen, hetgeen de aangewezen oplossing niet verandert. Gewoon opnieuw (eventueel méér of levendigere) nematoden gebruiken. En wel van goede kwaliteit: alléén in een verpakking waarin een draagstof aanwezig is kunnen nematoden tot enkele weken overleven.

  28. Ah, dus die kleine zwarte vliegjes die ik overal op mijn vensterbanken tegenkom zijn rouwvliegjes?! Verklaart een hoop, en ze blijken inderdaad uit de plantenbakken te komen. Als ik met mijn vinger in de aarde druk, springen er zo een stuk of 10 omhoog… :(

    • Ja klopt, in het artikel hierboven kun je lezen hoe je je plantenbak rouwmugvrij kan krijgen…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.