Een koortslip oftewel herpes labialis is een veelvoorkomend leed dat niet alleen voor de nodige pijn zorgt, maar je gezicht ook behoorlijk kan ontsieren. In dit artikel lees je kort en bondig hoe koortslippen ontstaat, wat je kunt doen om een koortslip te voorkomen, wat de symptomen zijn en hoe je herpes labialis kunt behandelen. Lees ook de tips onderaan dit artikel voor een aantal feiten die goed van pas komen indien je last hebt van een koortslip-uitbraak…

Symptomen & kenmerken van een koortslip

Koortslippen ontstaat doorgaans plotseling. Het ene moment heb je nergens last van, het volgende moment merk je opeens de eerste symptomen van een koortslip-uitbraak op. De symptomen van een koortslip zijn nagenoeg altijd:

  • Een kloppend gevoel
  • Een branderig gevoel
  • Roodheid van de lippen
  • Kleine blaasjes op je lip
  • Pijn op de lip & lipblaasjes

In een later stadium van herpes labialis worden de blaasjes groter en vullen ze zich met vocht. De blaasjes zullen na een tijdje openbarsten, waarnaar ze indrogen en er korstjes op je lip ontstaan. Uiteindelijk laten de korstjes los en is de koortslip verdwenen. Meestal duurt een koortslipuitbraak niet langer dan 10 dagen. Een koortslipperiode duurt zelden langer dan 3 weken…

Oorzaken & risicofactoren van herpes labialis

De oorzaak van een koortslip is altijd het Herpes Simplex Virus type 1 (HSV-1). Dit virus wordt overgedragen door direct contact van mens op mens. Je kunt het virus niet alleen oplopen door oraal contact (kussen e.a.)… Maar ook onopgemerkt, bijvoorbeeld doordat je in een restaurant uit een glas drinkt dat niet goed is schoongemaakt en ontsmet.

Als je eenmaal besmet bent met het herpesvirus, dan kom je er helaas nooit meer vanaf. Dit betekent dat als je één keer een koortslipuitbraak hebt gehad, deze ieder moment weer de kop op kan steken. Er zijn gelukkig wel manieren om te voorkomen dat het herpesvirus weer actief wordt.

Hoe lang een koortslip aanhoudt, verschilt per persoon; over het algemeen blijft het herpes-virus een weekje actief en is je lip na 7 tot 10 dagen volledig genezen.

Besmetting met een koortslip voorkomen & vermijden

De beste methode ter voorkoming van herpes labialis is het mijden van het herpesvirus. Een koortslip is namelijk uiterst besmettelijk, want het Herpes-virus verspreidt zich eenvoudig en razendsnel van persoon tot persoon. Als je weet dat iemand weleens koortslippen heeft, pas dan op met het delen van glazen en direct oraal contact (zoenen e.a.).

Een keertje niezen of hoesten in iemands gezicht kan al voldoende zijn om diegene met een koortslip te besmetten. Ga vooral niet aan eventuele wondjes krabben. Zodoende wordt de genezing namelijk belemmerd en kun je anderen bovendien via je handen besmetten. Als je anderen niet wilt besmetten met het herpes simplex-virus, dan kun je bovendien een soort klein, doorzichtig pleistertje (koortslip-patch) op je lip plakken dat het lipblaasje afdekt. Bekende koortslip-patches zijn onder andere:

  • Compeed® Lipblaasjes Patch
  • Compeed® Cold Sore Patch
  • Zovipatch © Koortslippleisters

Activering van een koortslip voorkomen & vermijden

Het herpes-virus wordt getriggerd oftewel geactiveerd door bepaalde factoren & omstandigheden. De belangrijkste indirecte oorzaken van een koortslip-uitbraak zijn:

  • Felle zon
  • Koud & droog weer
  • Verminderde weerstand
  • Verzwakt immuunsysteem
  • Droge lippen

Je kunt de factoren die het Herpes-virus activeren –en zodoende de indirecte oorzaak van een koortslip kunnen vormen– dus proberen te vermijden. Toch is het vermijden van herpes labialis erg lastig, omdat je nu eenmaal niet de hele dag uit de zon kunt blijven.

Koortslip-behandeling met medicijnen & middelen

Als je last hebt van herpes labialis, dan is het vooral belangrijk om je lippen soepel en vet te houden. Een smeerbare lippenzalf of lippenbalsem zoals vaseline kan in dit geval uitkomst bieden. Verder is het voornamelijk een kwestie van afwachten tot de koortslip vanzelf weer verdwijnt. Een effectief medicijn tegen koortslippen dat je zonder recept mag gebruiken, bestaat helaas niet. Toch zijn er een aantal medicijnen en middeltjes die een klinisch bewezen werking hebben ter behandeling van een koortslip. De bekendste hiervan zijn:

1. Antiviraal medicijn & virusremmer tegen koortslip (Zovirax®)

De bekendste virusremmers tegen een koortslip is aciclovir. Een koortslipcrème of tablet met de werkzame stof aciclovir kan het herpes simplex-virus bestrijden. Helaas dringt koortslipcrème met aciclovir doorgaans niet diep genoeg door tot de daadwerkelijke virusinfectie om écht werkzaam te zijn als koortslipmedicijn.

Antivirale tabletten met aciclovir zijn veel sterker en effectiever. Aciclovir-tabletten worden echter uitsluitend voorgeschreven op doktersrecept als je zwanger bent of meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgt en veel last hebt van je koortslippen. Aciclovir staat ook wel bekend als acivir en acyclovir en onder de merknamen Zovirax® en Herpolips®. Ook penciclovir (merknaam: Vectavir®) is een virusremmer tegen herpes, maar penciclovir-crème heeft nóg minder effect dan aciclovir-crème.

2. L-Lysine als medicijn tegen herpes labialis

L-Lysine is een essentiële eiwitbouwsteen (aminozuur). Deze molecuul wordt in het buitenland al jarenlang voorgeschreven ter voorkoming & behandeling van koortslippen. In Nederland is L-Lysine relatief onbekend als medicijn tegen koortslippen. Toch is L-Lysine zeer werkzaam tegen het herpes simplex-virus dat herpes labialis veroorzaakt.

L-Lysine is namelijk van cruciaal belang voor de vorming van zogenaamde antilichaampjes. Deze antilichamen zijn een onmisbaar onderdeel van je immuunsysteem, en je immuunsysteem bestrijdt virussen. L-Lysine heeft bovendien een antivirale werking. Dat houdt in dat L-Lysine je immuunsysteem helpt om de deling van virusdeeltjes te remmen en zodoende virussen te doden. L-Lysine wordt verkocht als supplement (Solgar L-Lysine e.a.).

3. Virulite™ lichttherapie ter behandeling van koortslippen

Producent Virulite™ heeft de ‘Cold Sore Machine®’ op de markt gebracht. Het is een klein apparaatje voor thuisgebruik dat qua uiterlijk wat weg heeft van een scheerapparaat. De Virulite stoot lichtbundels uit rond een bepaalde golflengte (1072 nm). De Virulite zorgt zodoende voor lichttherapie en zou daarmee een “therapeutisch effect” hebben op een koortslip.

De Virulite doodt het herpes-virus niet, maar “stimuleert een lokale immuunreactie”. Hierdoor zou het lichaam de strijd aangaan met het virus. Het resultaat zou zijn: ‘een significante afname van de uitbraakfrequentie van koortslippen en een snelle afname van de pijn en tintelingen die met een koortslip-uitbraak gepaard gaan’.

4. Cat’s Claw oftewel kattenklauw als middel tegen koortslippen

Cat’s Claw staat ook wel bekend als kattenklauw en Uncaria Tomentosa. Het betreft een houtige klimplant (liaan) uit Zuid-Amerika die bevorderende eigenschappen heeft voor het immuunsysteem en de algehele lichamelijke weerstand. Cat’s Claw wordt ook steeds vaker ingezet als medicijn tegen een koortslip. Cat’s Claw wordt onder andere verkocht onder de merknamen Samento®, Arkocaps® en Lucovit®.

5. Zink, zinkzalf & zink-olie als koortslip-medicatie

Er zijn een aantal mineralen die in koortslipcrème & koortslipzalf worden verwerkt. De belangrijkste hiervan is zink. Zink is verkrijgbaar in de vorm van zinkzalf en zinkolie. Vaak zit er in zink-houdende middelen tegen een koortslip zinksulfaat of zinkoxide.

Zink werkt licht samentrekkend, uitdrogend & beschermend. Een middel tegen koortslippen met zink bevordert zodoende het indrogen van de koorslip-blaasjes en bestrijdt de bijkomende jeuk & pijn. Je moet zinkzalf direct gebruiken bij een opkomende koortslip en tot de lipblaasjes volledig zijn ingedroogd. Voorbeelden van zinkzalf tegen koortslippen zijn Zwitsal™ Zinkzalf en Daro™ Zinkzalf.

6. Akolip® als middel om een koortslip te behandelen

Akolip® is geen koortslipcrème, maar een verkoelende heldere gel die de koortslip verzacht. Zodoende worden koortslippen niet extra geaccentueerd met een dikke, witte pasta. Akolip® kan worden gebruikt als de lipblaasjes al aanwezig zijn. De Akolip® koortslip-gel moet in een dik laagje, 4 tot 6 keer per dag worden aangebracht. Akolip® bevat o.a. zinksulfaat en natriumhydroxide.

7. HerpoTherm apparaat om koortslippen te behandelen

Ook de HerpoTherm® zou werkzaam zijn ter behandeling van een koortslip. De HerpoTherm® tegen koortslippen is in beginsel vergelijkbaar met de Virulite®. Dit apparaatje werkt echter niet met licht, maar met hitte om het herpes-virus te remmen. De HotKiss® tegen herpes labialis is identiek aan de HerpoTherm®. De meningen over de HerpoTherm® en Virulite® behandeling van een koortslip zijn overigens sterk verdeeld.

8. Natrium Muriaticum D12 is niet werkzaam als koortslipmedicijn

Natrium Muriaticum zou een effectief, homeopathisch middel tegen koortslippen zijn. Natrium Muriaticum is echter niets anders dan gedestilleerd water met een klein beetje alcohol en keukenzout. De kans dat jouw koortslip sneller verdwijnt dankzij Natrium Muriaticum is dus zeer gering (bron). Hetzelfde geldt overigens voor ActiMaris® dat enkel de actieve, ontsmettende stof ‘geïoniseerde zuurstof’ bevat.

9. Labello® & Blistex® zijn géén middelen tegen herpes labialis

Vermijd het gebruik van populaire lippenzalfjes en lippenbalsems zoals Labello® en Blistex®. Deze bevatten namelijk geen werkzame stoffen en juist wel irriterende geurstoffen en conserveermiddelen. Bovendien komt zo’n tubetje of stift direct in aanraking met je koortslip, waardoor deze ook besmet raakt met het herpesvirus. Gebruik daarom liever een goede lippenzalf op basis van Unguentum Lanette; deze is op doktersrecept verkrijgbaar.

Tips, adviezen & praktische feiten met betrekking tot koortslippen

Rekening houdende met de indirecte oorzaken van een koortslip, kun je een aantal dingen doen om het uitbreken van herpes labialis te onderdrukken. Hierbij nog een aantal aanvullende tips, algemene adviezen & triviale feiten ter voorkoming van koortslippen:

  • Een koortslipuitbraak kan veroorzaakt worden door felle zon, omdat je lippen hierdoor uitdrogen.
  • Ga dus niet onbeschermd in de felle zon liggen als je gevoelig bent voor koortslipuitbraken.
  • Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als de blaasjes van een koortslip na 2 weken nog niet zijn verdwenen.
  • Gebruik vaseline om je lippen in te vetten, vooral met koud weer.
  • Gebruik nooit speeksel; dit droogt je lippen alleen maar verder uit en vergroot de kans op herpes labialis.
  • Een ijsblokje kan de jeuk en pijn van koortslippen verzachten
  • Een koortslipuitbraak kan overslaan op je neus en ogen, houd daar rekening mee.
  • Houd je immuunsysteem & algehele weerstand op peil door voldoende te bewegen en gezond en gevarieerd te eten.
  • Je hoeft niet per se iets aan een koortslip te doen; deze trekt namelijk vanzelf weer weg.

Tot slot

Een koortslip voorkomen doe je dus eigenlijk alleen door het herpesvirus je hele leven uit de weg te gaan. De meeste mensen lopen het virus al op voor hun vijfde levensjaar, dus ook dit is erg lastig. Wanneer je het virus eenmaal hebt, blijft het voor altijd in je gezichtszenuwen zitten en kom je er dus nooit meer vanaf. Bovenstaande behandelingen kunnen het uitbreken van een koortslip dus enkel onderdrukken.

Heb jij vragen met betrekking tot koortslippen, koortslipmedicijnen & koortslipbehandeling? Laat hieronder je vraag, opmerking, ervaring of advies achter!

55 Reacties

  1. Wat prima helpt bij koortsuitslag (herpes virus), Tea-Tree is een prima middel ervoor. Je hebt het in olie, balsem en in stick formaat. De moeite van het proberen waard. Bij mij werkt het prima en heb al die andere middelen niet meer nodig. Bij gebruik van de Tea-Tree olie, een druppel op een wattenstokje en de aften ermee aanstippen. Zie anders ook wat Tea-Tree nog meer voor je kan betekenen.

    • Houd er rekening mee dat inwendig gebruik van tea tree olie oftewel ’theeboomolie’ behoorlijk risicovol is. Een aft aanstippen met een druppeltje TTO zal wellicht meevallen –want de hoeveelheid maakt het gif– maar dat neemt niet weg dat er gezondheidsrisico’s aan kleven. Zie eventueel ook deze eerdere reactie.

  2. Beste Gezond’r, Er is al heel veel bekend over de koortslipvirus en wanneer deze opwakkert en wat je het beste kan doen etc. Maar mijn vraag is of er ooit een permanente oplossing zal komen tegen het virus? Wordt hier onderzoek naar gedaan? Of is het gewoon onmogelijk en zal er nooit een permanente oplossing kunnen komen? Met vriendelijke groeten, R.

    • De ontwikkeling van permanente antivirale vaccins kan een extreem lastige opgave zijn. Dit ligt maar net aan het virustype… Het ontwikkelen van een vaccin tegen mazelen bleek een relatief eenvoudig proces, maar een effectief vaccin tegen HIV-besmetting is nog altijd niet gevonden. (bron + bron) De ontwikkeling van vaccins tegen extreem besmettelijke en massaal dodelijke virusziekten (HIV, hepatitis, rabiës, ebola, dengue e.a.) gaat bovendien vóór relatief onschuldige virussen. Althans, er wordt méér tijd en geld in geïnvesteerd. Overigens kan een koortslip voor baby’s levensgevaarlijk zijn, maar het aantal sterfgevallen wereldwijd “valt mee”. Hoe dan ook is er momenteel nog geen permanente genezing voor koortslippen voorhanden. Dat betekent echter niet dat wetenschappers niet keihard werken om een ​​remedie te vinden. Recente ontwikkelingen suggereren dat er mogelijkerwijs een vaccin voor HSV op komst is. Harvey M. Friedman –professor aan de University of Pennsylvania School of Medicine– werkt al ruim 20 jaar aan een remedie voor het herpesvirus dat koortslippen veroorzaakt. Hij en zijn collega’s geloven dat ze inmiddels een manier hebben gevonden om het lichaam te helpen de antilichamen te maken om HSV te bestrijden, en om te voorkomen dat het virus deze antilichamen ontwijkt (hetgeen permanente koortslipbestrijding zo lastig maakt). Het koortslipvaccin is vooralsnog slechts getest op makaken, waarvan het immuunsysteem erg op dat van mensen lijkt. Het werd ook getest op cavia’s, die dezelfde symptomen vertonen als mensen die zijn geïnfecteerd met HSV. De resultaten waren zeer positief: eliminatie van het virus met minimale bijwerkingen. Voordat een koortslipvaccin op de markt kan worden gebracht, moet het natuurlijk éérst op mensen worden getest. Er is dan ook nog geen actuele datum voor de proeven bij mensen, maar als ze succesvol blijken te zijn, zou het vaccin binnen 10 jaar een levensvatbare permanente remedie tegen koortslippen kunnen bieden. Een andere interessante behandeling die binnenkort beschikbaar zal zijn, is Sitavig: een koortslipmedicijn dat reeds klinisch is getest. Dit medicijn –dat aciclovir (een populair bestanddeel tegen herpesbestrijding) bevat– kan de hoeveelheid van het virus dat in de loop van de tijd in het lichaam wordt gedragen, verminderen. Door Sitavig in de vroege stadia van een eerstvolgende koortslipuitbraak in te nemen, kun je het aantal uitbraken in de toekomst sterk terugbrengen. Hoewel het te vroeg is om te zeggen of dit uiteindelijk het virus volledig zal genezen, zijn de resultaten veelbelovend. Volwassenen die meer dan 4 koortsblaasjes per jaar ervaren, merkten 64% minder uitbraken gedurende een periode van 9 maanden. Sommigen hebben gemeld dat ze na toediening van Sitavig meer dan 18 maanden geen koortslipuitbraken meer hebben ervaren. Momenteel zijn ook klinische proeven gaande om het permanente antwoord tegen koortslippen te vinden. Vironova is een organisatie die momenteel proeven uitvoert om HSV-1 en HSV-2 bij patiënten te remmen. Mymetics werkt momenteel eveneens aan een HSV-vaccin en de University of Rhode Island heeft een aantal herpesstudies uitgevoerd om een ​​remedie te vinden. In het Verenigd Koninkrijk zijn klinische onderzoeken voornamelijk gericht op het medicijn Acyclovir, maar er zijn andere gericht op koortslippen en algemeen beschikbare behandelingen. Duitsland test een nieuwe lokale behandeling genaamd Muxan, die HSV-1 bestrijdt. En zo wordt er ook in talloze andere landen naar een koortslipvaccin gezocht. Zoals je kunt zien is er vooralsnog geen permanente koortslipremedie, maar er wordt nog altijd volop aan gewerkt. (bron)

  3. Slik nu sinds kort ook Lysine Tabletten met Cat’s Claw bij een uitbraak. Ben benieuwd of dit gaat helpen naast de (eigen merk) Zovirax zalf en Zinkolie die ik opsmeer. Heb ruim 25 jaar gemiddeld vier keer per jaar last van een herpesuitbraak en wacht nog steeds op een middel die de koortslip permanent tegengaat.

  4. Hoi, ik heb al jaren koortslip op mijn lippen gewoon. Sinds 2 maanden veel stress en heb nu steeds op de binnenkant van mijn onderlip blaasjes. niet kant van tandvlees maar zeg maar lipkant. Ze komen best laag vlakbij de tong aanhechting maar ook verder opzij en omhoog. 1 per keer. Ze voelen vaak hard alsof er puntje op zit. Is doorzichtig soort blaasje. En knappen snel, binnen dag of 2 of door wattenstaafje. Doen niet pijn, beetje gevoelig als open zijn en dan zie je niks meer. met je tong voel je nog wel wat. Kan dit herpes zijn of eerder irritatie of door knarsen? of verstopte speekselklier? zou het besmettelijk kunnen zijn? herpes is vaak wittig / viezig? en blijft wel 10 dagen. Echter hoe is dat in je mond?! Dank.

  5. Hoi mijn vraag is of je aften gel ook op je koortslip kan smeren, want ik had pas geleden een wondje in mijn mond en daar aften gel voor gebruikt en dat hielp goed en nu vraag ik me dus af of voor een koortslip wat ook een wond wordt dat ook kan gebruiken en of iemand dat al een keer uitgeprobeerd heeft.

    • nee zou ik niet doen. gewoon die doorzichtige uitdrogende zalf voor koortslip doen. of de herpotherm! Google maar eens!

  6. Hoi, ik woon in een woongroep waarin ik een keuken deel met meerdere mensen. Een aantal ervan hebben regelmatig last van koortslip. Ikzelf gelukkig niet. Na mening van een medebewoner moet de vaat altijd op het heetste programma in de vaatwasser gedaan worden. Afwassen van hand zou niet genoeg zijn. klopt dat? En voor wie is het een probleem als de vaat niet goed gedaan wordt – alleen voor de mensen die nog nooit een koortslip hadden (en het virus nog niet hebben) of voor de mensen die het virus hebben (omdat zij dan blaren krijgen)?

    • Herpes-simplexvirus type I (HSV-1) is ‘gevaarlijk’ voor mensen die dit betreffende virus nog niet onder de leden hebben; voor herpes-simplexvirus type II (HSV-2) geldt hetzelfde. Beide virussen worden onschadelijk gemaakt bij een geconcentreerde hittestoot van 50 tot 51 graden Celsius. De virussen gaan sowieso snel stuk in een vloeibaar medium bij temperaturen > 50 °C. Een wasmachine of vaatwasser maakt dus een einde aan herpes simplex boven een watertemperatuur van +/- 50 graden Celsius.

    • Ik denk dat het voor iedereen in huis een probleem kan zijn als de vaat niet goed gedaan wordt. Mensen die het koortslipvirus niet hebben, kunnen dan besmet raken en mensen die het virus al hebben, kunnen er juist een uitbraak door krijgen. Maar een normaal wasprogramma van een vaatwasser is doorgaans 65 graden en dat is heet genoeg om het virus te doden als het op de vaat zit. En ja, mensen die bijvoorbeeld tijdens een koortslipuitbraak een Labello gebruiken en deze niet vervangen, kunnen steeds weer een nieuwe uitbraak bij zichzelf veroorzaken. Dat geldt voor alle objecten die met de koortslip in contact zijn gekomen, dus ook tandenborstels et cetera. Overigens denk ik dat je die tandenborstel prima zou kunnen reinigen met kokend water. In principe kan een uitbraak zich overal op het lichaam voordoen. Meestal op de lippen. Dat komt doordat de huid op je lippen kwetsbaarder is en je gezicht wordt natuurlijk blootgesteld aan het weer en de zon. Dat is helemaal niet erg, maar het betekent wel dat de huid in jaar 3 gezicht meer te verduren krijgt dan die op je bovenarm bijvoorbeeld. Ik heb zelf meerdere malen een koortslip in mijn neus gehad. Daar zag je niks van, dus dat was een voordeel, maar het was erg pijnlijk. Ook op mijn kin heb ik weleens een uitbraak gehad. Nou heb ik een moeilijke huid en vrij veel allergieën plus medicijnen die mijn weerstand en immuunsysteem beïnvloeden. Maar toch heb ik hooguit twee keer per jaar last van een koortslipuitbraak. Het is heel vervelend om een koortslip te hebben, maar het is geen ramp. Een goede hygiëne is altijd belangrijk. En objecten die in contact zijn geweest met de koortslip kun je beter vervangen of grondig reinigen met heet water. En je handen grondig wassen nadat je aan een koortslip gezeten hebt natuurlijk. Het liefst zelfs ook ervoor om de uitbraak niet te verergeren.

  7. Je gaf op mijn eerdere vraag over het tandenpoetsen aan dat als er een spetter in je oog komt dit besmettelijk is. Mits het een open blaasje is. Dus als hij dicht is is hij niet besmettelijk? In het algemeen? Want las dat speeksel op zich al besmettelijk is? Dan zou dat betekenen dat je jezelf heel makkelijk kunt besmetten?

    • Beste Amouck, Speeksel an sich is niet besmettelijk. Het gaat echt om viraal vocht / exsudaat uit koortslipblaasjes dat voor de primaire besmetting van het herpesvirus (gingivostomatitis herpeticans) zorgt. Logischerwijs kan dit vocht wel vermengd raken met speeksel en kan ook speeksel zodoende gevaarlijk zijn / worden. Dat wil overigens niet zeggen dat alleen ‘open’ koortslipblaasjes besmettelijk zijn. Ook dichte blaasjes kunnen soms (nog) vochtig zijn en dus besmettingsgevaar met zich meebrengen. Het besmettingsgevaar wordt pas klein naarmate koortslipblaasjes indrogen. Besmetting van een koortslip kan al plaatsvinden vanaf circa 3 dagen voorafgaand aan het ontstaan van de daadwerkelijke opstaande blaasjes tot het moment dat de blaasjes volledig zijn ingedroogd. Hoe minder wondvocht, des te minder virusdeeltjes en des te kleiner de kans op besmetting. Naast direct contact kan een koortslip overigens ook worden overgedragen door geïnfecteerde voorwerpen: glazen, lipstick, lippenbalsem, tandenborstels, et cetera. Koortslippen worden meestal veroorzaakt door een heropflakkerend herpes-simplexvirus Type I (HSV-1), maar soms ook door Type II (HSV-2). Deze herpesvirussen zijn ook verantwoordelijk voor o.a. herpes-simplexkeratitis (een oogontsteking / hoornvliesontsteking) en herpes genitalis (een geslachtsziekte en SOA). Het koortslipvirus doet zich dan ook niet alleen voor op de lippen en een koortslip doet zich dan ook niet uitsluitend voor op de lippen; ook wangen, ogen, kin en neus zijn vaak de klos; zelfs schouder of dijbeen kunnen slachtoffer zijn. In zulke gevallen kan zweterig huidcontact al volstaan om iemand te besmetten.

  8. Ik vroeg mij af of je de koortslipblaasjes specifiek op de plaats van besmetting krijgt? Stel iemand raakt jou met zijn of haar blaasje op je bovenlip, krijg jij dan specifiek daar koortslip of kan het virus ook op een andere plek opkomen? En als je al het virus draagt, kan je dan nogmaals besmet worden?

  9. Hallo, Ik weet dat koortslip overdraagbaar is via speeksel… Maar stel je poetst je tanden en er schiet wat naar het oog… Of je hebt de koortslip aangeraakt wast je handen te wild en je spettert in je oog? Hoe besmettelijk is dat?

    • Zeer besmettelijk. Althans, bij een open lipblaasje. Ook het wisselen van contactlenzen kan dan funest zijn.

  10. Hallo, Ik heb in de laatste 4 maanden al 2x een koortslip gehad. Deze heb ik verder nooit eerder gehad. Alleen het droogt bij mij snel uit en dan blijft er zo’n vieze harde korst achter. Mag je deze er zelf af halen na enkele dagen (op sommige sites staat dat, dat dus wel mag)? Want als ik er aankom met een wattenstaafje en het gaat wat losser komt er wat vocht uit. Is dit dan niet weer vocht wat een koortslip kan veroorzaken?

    • Ik blijf er zoveel mogelijk af. Voor de genezing van de koortslip en de hygiëne. Maar soms wordt het korstje juist zacht door het vet houden en kan hij dus ook eraf gaan. Het is een beetje zoeken naar de balans. Soms laat ik het dus bewust indrogen. Zo’n korstje wat eraf gaat geeft weer een nat gevoelig plekje wat ook weer moet genezen.

  11. Hallo beste mensen, Toevallig kom ik op deze site terecht. Ik zie dat er al sinds oktober 2011 al niemand meer heeft gereageerd, ik heb ook m’n leven lang al koortslippen. Mijn geboortejaar is 1950 (dus al behoorlijk lang). Maar heb pas sinds kort gehoord, dat een koortslip heel gevaarlijk voor baby’s kan zijn. Ze kunnen hier hersenvliesontsteking van krijgen. Ik vond het toch de moeite waard dit even te vermelden! Groet, Hiltje

    • Dankjewel voor je berichtje! Herpesvirussen kunnen inderdaad zeer gevaarlijk zijn voor baby’s, hoogbejaarden en ernstig zieken. Overigens staan de nieuwste reacties bovenaan, dus de laatste reacties waren tot dusverre van 21 en 22 september 2015. ;)

  12. Hallo, Heb vorige week krentenbaard aan mijn neus gehad ik ben 25. Ben daarvoor naar de dokter geweest en heb zalf en een kuur gekregen. Inmiddels was de krentenbaard bijna weg, maar heb er nu 3 koortslippen voor terug. Is krentenbaard hetzelfde als een koortslip? Alle middelen om de dingen tegen te gaan helpen niet of nauwelijks, maar in middels zie ik er niet uit!? En ik werk zelf in de zorg, maar volgens de 1 mag je wel werken met krentenbaard, maar volgens de ander niet, ik kan het nergens vinden… Groetjes, Carla

    • Krentenbaard is niet hetzelfde als een koortslip. Koortslippen oftewel ‘herpes labialis’ worden veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus (HSV) ‘Human herpesvirus 1’. Krentenbaard oftewel ‘impetigo’ (vulgaris/contagiosa) wordt daarentegen veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus en/of Streptococcus pyogenes. Het ene is betreft dus een virale infectie, het andere een bacteriële infectie. Wel kan krentenbaard in bepaalde gevallen blaren veroorzaken die sterk lijken op koortslipblaasjes; dit wordt ook wel ‘staphylococcal scalded skin syndrome’ (SSSS) genoemd. Het kan vanwege de hoge besmettelijkheid en overdraagbaarheid inderdaad gevaarlijk zijn om bij een krentenbaardbesmetting of koortslipuitbraak contact te hebben met sterk verzwakte patiënten. Vooral mensen met een sterk verzwakt of onderontwikkeld immuunsysteem (zoals pasgeborenen, hoogbejaarden en terminaal zieken) kan dit verregaande gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Sowieso kun je bij open blaasjes ziekteverwekkers overbrengen op anderen (ongeacht weerstand), wat natuurlijk alles behalve ideaal is… Wellicht kun je dit bespreken met je werkgever? (bron + bron) Beterschap in ieder geval!

  13. Beste allemaal, ik heb regelmatig last van een koortslip meestal op de onderlip.nou heb ik bij de laatste twee keer als de crisis over is een bloedende wond die elke dag openspringt, dat duurt nu al twee weken en het einde is nog niet in zicht. Is daar wat tegen te doen? Gr. Marc

  14. Het begon weer eens met een heel klein blaasje… Compeed pleistertje op de beginnende koortslip geplakt en nu zit ik met een dikke lip met drie blaren… zelfs onder mijn lip. Wat raad je me aan? Heb nog een klein beetje zalf tegen koortsblaren… En kan ik meerdere Compeed gaan plakken?

    • Compeed doet in principe niets anders dan de koortslip afdekken en zodoende verdere besmetting helpen voorkomen. Ik zie dan ook niet in waarom je niet meerdere Compeed pleisters zou mogen plakken. Of de koortslipzalf raadzaam is durf ik niet te zeggen, dat ligt aan de werkzame stof die erin zit, dus de soort zalf. Weet je wel 100% zeker dat er daadwerkelijk sprake is van een koortslipvirus en niet om een gelijkende aandoening (mucocelen/speekselkliercysten, mondzweertjes/aften, milde impetigo/krentenbaard o.i.d.) aan de binnenkant van je lip/mond die een andere behandeling vereist? Mocht je twijfelen over de exacte aard en aanleiding van de mondblaasjes/mondblaartjes, ga dan even langs de huisarts. Sterkte ermee! Groeten, Paul

  15. Freddy Van De Velde Reageer

    Hoe lang dien je de Compeed Patches voor koortsblaasjes te gebruiken? Dus hoe weet je dat je kunt stoppen met het gebruik ervan? Dank bij voorbaat voor feedback. Met vriendelijke groeten, Freddy Van De Velde

    • Beste Freddy, Een Compeed patch bevat geen actieve bestanddelen of werkzame stoffen die het koortslipvirus bestrijden. De Compeed patch zorgt er alleen maar voor dat het wondvocht (met daarin het virus) zich niet verspreidt. Ik ben geen arts of expert, maar hiervan uitgaande kun je dus stoppen met het gebruik van Compeed zodra de koortslip niet langer zichtbaar is. Zelfs de Compeed-website geeft hier geen exacte richtlijnen voor. (bron) Succes! Groeten, Paul

  16. Beste redactie, Op jullie site lees ik dat je niet elkaars lippenbalsem moet gebruiken omdat het virus in de balsem gaat zitten. Hoe moet je omgaan met een gebruikte lipbalsem-stick? Stel je had een koortslip en je hebt de lippenbalsem-stick gebruikt tijdens een aanval. Een week later is de koortslip weg en je gebruikt diezelfde stick weer. Smeer je dan het virus weer op je lippen en kan je dan weer iemand besmetten? Hoe lang leeft dat virus in dat balsem? Kan je via dat balsem bijvoorbeeld je kussen besmetten en vervolgens je oog raken? Ik ben benieuwd naar jullie reactie. Groet, Saskia

    • Simplexvirussen behoren tot de familie Herpesviridae (Herpesvirussen). Het Herpes-simplexvirus bestaat uit twee soorten, namelijk Human herpesvirus 1 (HSV-1) en Human herpesvirus 2 (HSV-2); allebei kunnen ze huid en slijmvliezen aantasten. HSV-1 is de veroorzaker van koortsblaasjes rond de mond, oftewel ‘koortslippen’. Ik durf niet te zeggen hoelang een koortslipvirus precies kan overleven in lippenbalsem. Dit lijkt mij afhankelijk van de soort en samenstelling van de lippenbalsem en van de hoeveelheid virusdeeltjes die in de lipstick aanwezig zijn. Virusdeeltjes oftewel ‘viruspartikels’ leven niet op zichzelf; ze kunnen zich uitsluitend vermenigvuldigen in levende cellen. Buiten een cel is een viruspartikel levenloos, maar nog altijd infectieus van aard. Hoelang een herpesviruspartikel buiten een lichaamscel infectieus blijft, is afhankelijk van type, hoedanigheid, resistentie en fragiliteit. Er zijn virussen die passage door riolen overleven, maar er zijn ook ontzettend fragiele virussen die direct buiten het lichaam uitdrogen en hun infectiositeit verliezen. De meeste Herpesvirussen zitten in de middenmoot; experimenten hebben aangetoond dat het Herpes-simplexvirus snel stukgaat in vloeibare mediums. Op de huid blijft het Herpes-simplexvirus enkele uren infectieus. Ik kan er niets met zekerheid over zeggen, maar aangezien de meeste lippenbalsems vet en smeuïg zijn, veelal lauwwarm worden bewaard en goed worden afgeschermd met een dop, kan ik me voorstellen dat viruspartikels hier best een tijdje in kunnen overleven. Een hele week kan ik me overigens niet voorstellen… En dat je met een stick je kussen besmet en dat het kussen vervolgens ook nog eens in je oog terechtkomt, lijkt me wel heel erg onwaarschijnlijk… Hoe dan ook zijn lipsticks niet erg hygiënisch; naast virussen kunnen ook bacteriën en schimmels zich erin huisvesten. Bij hogere temperaturen (50+ °C) verliest het Herpes-simplexvirus overigens zijn infectiositeit, dus een afwasmachine of vaatwasser maakt het virus onschadelijk.

  17. Is een koortsblaas een reden om je werk te verzuimen. Is dit een wettelijke ziekte. Een dienster die zomaar 4 dagen thuisblijft en de rest in de steek laat.

  18. Ik gebruik nu al ruim 2 jaar het middeltje Sorefix (crème) en heb sinds ik het bijna dagelijks (preventief) rond m’n lippen smeer geen last meer van koortslip… Op de momenten dat ik een paar dagen het middeltje niet hebt gebruikt en ik een broeierig/prikkelend gevoel krijg dat de koortslip zeg maar begint op te komen, smeer ik gelijk m’n lippen in met dit wondermiddel en de volgende dag is het ‘gevoel’ weg…

  19. Ik heb elk jaar wel 1 of 2 keer last van een koortslip, en op de basisschool ook regelmatig mee gepest en vies aangekeken (dat nog steeds trouwens). De drogist adviseerde mij ook L-lysine, maar daar heb ik nog geen resultaat van (ik ben er vandaag mee begonnen). Wel heb ik goede ervaringen met Dr. Swaab SOS Lip & Skin Repair. Dat is vettig spul dat je gewoon over de normale koortslip crème heen moet smeren. De koortslip leek uit te breken, maar toen ik met dat spul begon, werd het de volgende dag ineens minder en kwam er een klein korstje op. Weer een dag later en de koortslip was weg. Verder is mijn eigen advies de lippen goed vet te houden, op tijd naar bed te gaan en gezond eten en drinken. Maar ja, op het moment dat de koortslip door komt, kun je daar natuurlijk niet veel meer aan doen. Wat ik nog van anderen als advies heb gekregen is Tea Tree Oil, wat ik zelf nog nooit gebruikt heb, maar wel een wondermiddeltje blijkt te zijn.

  20. Mijn man had ook meerdere keren per jaar last van een lelijke koortslip, maar hem helpt de “Hotkiss”. Meteen bij de eerste tinteling gebruikt hij het een paar keer per dag. Het voelt niet fijn (heet!) maar de blaar komt 9 van de 10x niet door en als hij wel doorkomt is hij met de Hotkiss binnen 2 dagen weg en is het al een korstje. Daarna met vaseline de lippen vet houden.

  21. Gebruik Zendium tandpasta en niet dan met andere tandpasta tussendoor poetsen! Daar zitten enzymen in dat is goed voor de mondweerstand. En ik drink ALTIJD uit een rietje… dan kijken mensen me maar aan dat ik kinderachtig uit een rietje drink… maar de frequentie van de koortslip is echt afgenomen. Succes!

  22. Beste koortslip medemensen, Tja, ook ik heb al vanaf mijn 14e last van die vreselijk lelijke en irritante koortslip-blaasjes. Soms gaat het een tijdje goed, aar soms ook snel opeenvolgend helaas. Zoals nu 4e x in ruim 1 maand achtereenvolgend. Soms 2 tegelijk… Bah bah bah. Al verschillende producten geprobeerd… Helpen vaak wel, maar niet voldoende en ik heb gemerkt dat je bij gebruik van 1 soort dan na verloop van tijd de koortslip immuun blijkt te worden. En dan maar weer overstappen op een ander zalfje met een net even iets andere werkzame stof. Oneindig lijkt het wel. Ook radeloos soms. Vaak komt de koortslip uit het niets en altijd voordat je een feest, vakantie of iets belangrijks publiekelijk hebt. Niet leuk en zeker niet charmant. :( Nu is ook mijn vraag: heeft iemand ervaring met het vaker in de maand terugkeren van koortslippen? En is er ook iemand die ervaring heeft met het afbouwen van medicatie (paroxetine) en hierna meer last heeft ondervonden van “uitbraken ” van de koortslip? Nu bezig met een langzame afbouw van medicatie. Gaat naar mijn gevoel wel redelijk goed, maar volgens manlief ben ik nogal hyperdepiep. Maar ja, die koortslippen schieten de “pan” uit nu. Geen houden aan! De 1 is nog niet eens helemaal goed genezen en ja hoor… volgende op komst. Ggrrr… Ja, ik weet dat mijn gestel door het afbouwen waarschijnlijk minder is nu. Of zal ik zeggen wat in de war… Tja, dus het zal dan ook daar mee te maken hebben denk ik. Maar heel irritant is het zeker wel. Slik al dagelijks mijn vitamientjes voor aanvulling en heb in het verleden jarenlang ook L-lysine geslikt. Nu al een aantal jaren niet. Misschien toch maar weer een potje gaan halen? Ik weet het niet meer… Hier iemand een goede raad? Ikzelf ben zo’n beetje “uitgedokterd”. Maak het schoon met 70% alcohol (zo’n klein flesje), goed drukken, vaak gaan dan de blaasjes wat stuk en dringt het goed door. Vaak en grondig handen wassen, want tja, besmetting ligt natuurlijk op de loer. Spoel het af met water en dan maar weer smeren smeren smeren. Veel en vaak zalf erop… Helpt wel tot op zekere hoogte, maar zoek een betere optie. Heb wel van hierboven wat opgeschreven. En daar maar ’s van kijken wat kan helpen denk ik. Pfff, ja, ik weet het wel… Er zijn veel ergere dingen, en koortslippen gaan gewoon weer over, maar ja, hoe beperk ik het tot het minimum? Groetjes van Kaatje en alvast bedankt voor de “gouden” tip. ;-) O ja, nog een kleine toevoeging: vroeger kreeg ik ze voornamelijk op de lippen of er vlak tegenaan (ook mondhoeken), maar nu komen ze voornamelijk voor rond de mond (tussen lip en neus en op de kin). Het enige wat ik wel zo goed als iedere avond opsmeer op mijn lippen is de groene Echinacin stick van Madhaus… Misschien dat het hierdoor een andere uitweg zoekt? Tja, geen idee…

    • Beste Kaatje, Ik heb regelmatig last van ’n koortslip, vind ’t ook erg vervelend. Herstel duurde ongeveer 1,5 week. Inmiddels heb ik standaard ’n plakkertje Compeed in de buurt voor het geval dat de ‘krent’ z’n kop weer ‘ns opsteekt. De werking hiervan is prima, binnen 5 à 10 minuten is het tintelende gevoel weg. Binnen 2 dagen is er praktisch niets meer van te zien. Ik hoop dat het voor jou ook zo goed helpt! Mocht het niet zo zijn, dan blijkt er (op homeopathische wijze?) d.m.v. injecties de weerstand ook nog te verhogen is. Mijn ex-vriendin had er 15 jaar geleden erg veel last van; bij haar hebben die injecties zeker geholpen. Ik hoop dat je hiermee (enigszins) geholpen bent! Groetjes, Patrick

    • Gebuik Herpotherm! Als je een blaasje voelt doorkomen, metéén gebruiken (paar keer). Effe met een ijsklontje koelen en je hebt herpie verslagen! Bij mij helpt ’t echt.

    • Aciclovir en Compeed werkt voor mij niet. Sowieso nooit starten met Compeed, want dan kan dat virus heerlijk broeien onder de pleister. Die pleisters helpen alleen een beetje bij het helingsproces. Wat ik vroeger deed was 3-4 dagen smeren met Aciclovir, beetje koelen met ijsblokjes en daarna een weekje pleisters plakken. Maar goed, dat lijkt dankzij Herpotherm verleden tijd. Ik heb nog maar 1 uitbraak gehad sinds ik het gebruik en dat was toen ik hem vergeten was mee te nemen op vakantie.

  23. Hallo! Binnenkort treed ik in het huwelijksbootje en ik vrees dat ik weer een koortslip zal krijgen. :( Iedere keer dat ik op reis ging… Een paar dagen voordien kreeg ik een koortslip! Ik wil dit echt niet meemaken op m’n bruiloft! Iemand tips om dit te voorkomen?

  24. Mijn vraag is eigenlijk: wat zijn de oorzaken dat een koortslip weer actief wordt? Dus ik zocht naar de mogelijke oorzaken die je koortslip weer actief maken als je al besmet bent. Het gebeurt dus vaak dat ik wel eens met een koortslip te maken heb en dat is echt frustrerend! Ik denk dat mijn grootse oorzaak is door een glas/fles te delen met vrienden. En hoe moet ik dat dan voorkomen dat ik weer een koortslip krijg? Want wanneer ik een glas deel met vrienden die niet op het moment zelf een actief virus hebben, dat ik dan toch uiteindelijk een koortslip heb en zijzelf niet… Hoe komt dit?

    • Beste Djafar, Het moment waarop een koortslip zich manifesteert is doorgaans een moment waarop je weerstand laag is. Je immuunsysteem verzwakt onder andere wanneer je te weinig slaapt, ongezond eet, te veel lichamelijke en/of mentale stress ervaart, te veel alcohol drinkt, aan overmatige kou bloot wordt gesteld of ziek bent door toedoen van een griep- of verkoudheidsvirus. Het is overigens niet raadzaam om glazen te delen met anderen wanneer je zelf drager bent van het herpes simplex-virus. Je kunt het virus dan namelijk op een ander overdragen, en wanneer diegene een verzwakt immuunsysteem heeft zal hij/zij ook besmet raken met het virus en mogelijkerwijs koortslippen krijgen. Het hoeft overigens niet per se zo te zijn dat diegene daadwerkelijk besmet raakt met het herpes-virus; dit is vooral afhankelijk van de hoedanigheid van diens immuunsysteem en meer nog van het aantal virusdeeltjes dat op het glas aanwezig is.

  25. Bij mij is de koortslip binnen max. 2 dagen altijd weg! Zodra je de eerste tekenen voelt van een koortslip begin je met smeren, smeren, smeren, dit doe ik met Zovirax. Als je het eerste blaasje ziet, of je hebt er al een paar, prik je ze voorzichtig lek met een gesteriliseerde naald (dit doe je door ‘m door het vuur te halen), je dept het eerste vocht weg met een tissue. dit blijf je doen, alleen dan doe je Sterilon (dit betreft dus een desinfecterend middel met chloorhexidine en een hoog alcoholpercentage). Het zorgt ervoor dat het wondje uitdroogt en er een korstje op komt. je blijft dit doet totdat het weg is en aan het einde smeer je ’t wondje in met vaseline. Eigenlijk is het de koortslip wegbranden met alcohol. Het doet pijn, maar het werkt wel!

    • Ontzettend bedankt voor deze tip! Ik heb het net uitgeprobeerd en het werkt prima. Het is inderdaad een beetje pijnlijk, maar wel de moeite waard.

  26. Ik mis Virulite in de discussie. Dit is een lichttherapielamp tegen koortslip en is niet hetzelfde als Herpotherm die op warmtebasis werkt. Ik gebruik Virulite nu 6 maanden en ben er heel tevreden over.

  27. Het “koortslippen-seizoen” is bij mij nog steeds niet ten einde. Heb de afgelopen weken diverse uitbarstingen tegen kunnen houden, dus wel enkele keren een verdikking op mijn lippen ondervonden maar deze kunnen afweren door veel vitamines in de vorm van veel verse mandarijnen te eten (die momenteel ook echt heerlijk zijn)… En nee, ik ben geen groenteboer. :D Om de 2 a 3 uur (tot 4 maal toe per dag) een pil L-Lycine in te nemen, dus een dosis die 4 keer zo hoog is als normaal (dus t.o.v. de ene pil L-lycine per dag). Ik hoop dat het weg blijft, tja, het wil ook nog steeds niet echt gaan winteren met het weer zeg maar… We blijven in een een lange nasleep van wisselvallig najaarsweer hangen, in mijn ogen te warm. Is de winter eenmaal goed doorgekomen, dan ben ik meestal ook verlost van het verschrikkelijke virus.
    Iedereen een fijn koortsvrij weekend toegewenst vanuit Brabant. Groetjes, Ciske

  28. Na jarenlang regelmatig met koortslip-korsten te hebben gelopen die bij lachen openspringen en bloeden, heb ik eindelijk de oplossing gevonden… Voel je een koortslip opkomen, dan prik je het nog kleine blaasje door met een naald. De naald ontsmet je natuurlijk eerst met wat eau de toilette. Vervolgens doe je wat eau de toilette op een watje en duw je het watje flink op het kleine wondje. Laat het goed inbijten. Vervolgens smeer je wat vaseline of uierzalf op het wondje. WEG is de koortslip. Vaak komt er binnen twee dagen nog zo’n blaasje op, meestal vlak naast de eerste plek. Behandel deze op dezelfde manier. Je zult nooit meer een zichtbare koortslip hebben!

    • Paul (Redactie)

      Ik zou deze methode niemand aanraden. Een koortslip-uitbraak verdwijnt namelijk vanzelf. Als je in je koortslip gaat wroeten, kan het koortslip-virus zich alleen maar verder verspreiden. Bovendien kan er een bacteriële infectie in je lip ontstaan als jet met een naald in een koortslip gaat peuteren. Een naald ontsmetten met eau de toilette is überhaupt geen aanrader. Hoewel Eau de toilette voor plusminus 70% uit alcohol bestaat (wat prima is voor ontsmetting), bestaat de overige 30% uit allerlei willekeurige (al dan niet chemische) stoffen die bijdragen aan de geur en houdbaarheid van het parfum. En die wil je niet in je lip hebben…

    • Hoi hoi… Paul en anderen… Helaas helaas… Een koortslip verdwijnt echt niet vanzelf… Misschien wel bij jou, maar evengoed zijn er twee belangrijke werelddelen (vooral bij Aziaten en Afrikanen) waarbij het koortslip-virus (herpes en varianten) niet vanzelf weggaan, vandaar dat je bij de dokter Zelitrex kunt kunt krijgen. Een koortslip verdwijnt al helemaal niet als het uitbreidt, van je lip naar de je neus of naar je mond-lippenlijn. Een aantal opties waardoor het virus weg kan gaan:

      – MMS (Mineral Miracle Supplement): te verkrijgen bij een homeopaat, kan je wel misselijk van worden, maar helpt wel.
      – Jodium: met een wattenstaafje op de blaasjes smeren;; staat niet mooi, maar doodt het virus.
      – Lippatches, (werkt niet bij bij, maar schijnt bij sommigen wel te werken).
      – L-Lysine
      – Lichttherapie (Thermo Therm): weet niet hoe dit werkt, maar schijnt te helpen tegen het koortslip-virus.
      – Zinkzalf (kan helpen bij het indrogen van blaasjes)
      – Natrium Muratium (Nat-M) (niet geprobeerd)
      – Antimonium (niet geprobeerd)
      – Arsenicum (niet geprobeerd)
      – Belladonna (niet geprobeerd)
      – Cat’s Claw

    • Paul (Redactie)

      Beste Dania, Ik denk dat je mij verkeerd begrijpt. Het koortslip-virus verdwijnt nooit (niet uit zichzelf, maar ook niet met behulp van medicatie). Je zult het virus dan ook voorgoed bij je blijven dragen. De uitbraak van het virus (hetgeen we een koortslip noemen) verdwijnt daarentegen wel vanzelf. Het kan kort of lang duren, maar zolang je immuunsysteem werkzaam is, zal de koortslip op den duur worden onderdrukt en genezen. Dat neemt niet weg dat de koortslip vroeg of laat ook weer terugkomt. Bij een grote uitbraak kan een virusremmer zoals Zelitrex raadzaam zijn, omdat zulke medicatie de deling van de virusdeeltjes remt en zodoende het genezingsproces versnelt. Het is echter niet zo dat een virusremmer ervoor zorgt dat het virus verdwijnt. Dat het virus weggaat door niet wetenschappelijk ondersteunde “wondermiddeltjes” zoals MMS is al helemaal uit de lucht gegrepen. Ik ken zelfs mensen die extreem slechte ervaringen met MMS hebben.

  29. Ik heb bijna iedere maand wel een keer een koortslip. Ik heb lange tijd koortslip crème gebruikt (Zovirax & Vectavir), maar deze werken slechts een beetje. Zinkzalf helpt bij mij meestal wel goed om de koortslip uit te drogen. Hierdoor verdwijnt de koortslip meestal een paar dagen eerder dan normaal. De Herpotherm en Virulite werkten voor mij helemaal niet. Ik ben helaas nog niks tegengekomen dat echt goed werkt tegen koortslippen L lysine en Cats Claw zou ik best weleens willen proberen. Heeft iemand anders misschien het ideale middel tegen de koortslip al gevonden? Ik wil er namelijk echt heel graag sneller vanaf zijn!

    • Beste Ikke, Ik heb net als jou gezeten, iedere maand zo’n mombakkes, want zo zie ik het, ik vind het echt een verschrikkelijk iets… zo’n koorts, ik heb nu sinds twee jaar L-lycine en dat neem ik iedere dag in en beperk de koortslip nu alleen nog maar tot het najaar, en dat is nu dus… ik voel me echt weer klote, ik heb vorige week de eerste koortsuitslag gekregen en ik dacht dat het snel over zou gaan, tenminste zo zag het er wel uit tot vanmiddag, in een keer weer aardig wat koortsblaren erbij onder de nog niet genezen koortslip van vorige week.
      Maar nogmaals ik heb sinds ik dan de solgar L-lycine slik door de rest van het jaar nergens last van maar helemaal uitroeien is tot nu toe nog onmogelijk.
      Eigenlijk is het ongeloofelijk dat ze tegenwoordig zoveel op kunnen lossen behalve dit verschrikkelijke virus.

    • Paul (Redactie)

      Goed om te horen dat L-lycine voor jou werkt tegen een koortslip. Ik heb zelf geen ervaring met koortslippen, noch met L-lycine, maar ik hoop dat onze andere lezers hier net als jij iets aan hebben bij het beperken van koortslipuitbraken (qua aantal & tijdsduur)… Bedankt dus voor je reactie!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.