Leer accepteren: 3 tips om het verleden te laten rusten

Mind · Door Ilse

Mensen maken zich vaak druk om wat er in het verleden is gebeurd en dragen hun afkomst met zich mee als een loodzware rugzak… Dit is zonde, want aan het verleden kan niks meer worden veranderd. Alleen leren van het verleden is constructief. Maar in het verleden blijven hangen – en je er druk om blijven maken – is destructief en bovendien zonde van je energie. Daarom hierbij 3 tips om te leren accepteren en het verleden te laten rusten…

1. Zie je verleden als een vaststaand feit

Veel mensen behandelen hun verleden als iets dat nog niet is beslist. Het verleden is echter een aaneenschakeling van vaststaande feiten. Zie je verleden als een abstract geschiedenisboek: je kunt er niks meer aan veranderen en je kunt het niet overdoen. Kortom: gedane zaken nemen geen keer. Probeer de dingen die je hebt gedaan en meegemaakt daarom te laten rusten, ook al hebben ze nog zoveel invloed gehad en indruk gemaakt. Accepteer dat je het verleden niet kunt veranderen.

2. Benut je leermomenten

De ervaringen uit je verleden hebben je gevormd tot wie je bent. Dit is confronterend, maar onveranderlijk. Probeer in te zien dat iedereen een verleden heeft en dat iedereen zich op deze manier ontwikkelt… Bovendien heeft elke ervaring een lichtpuntje: hoe meer je meemaakt, des te groter je levenservaring. Zonder de fouten die je hebt gemaakt, zou je niet hebben geleerd hoe het wel moet. Zo helpen begane fouten en nare ervaringen je om toekomstige fouten te vermijden en nare situaties uit de weg te gaan. Kortom: ervaring maakt wijs!

3. Richt je op de toekomst

Achteraf weet je het altijd beter. Dat is precies de reden waarom veel mensen ontevreden zijn met hun verleden. Probeer je verleden niet te veranderen, maar te accepteren en te laten rusten. Probeer te leren van je verleden en de geleerde lessen toe te passen in de toekomst. Denk bij elke fout die je maakt: ‘Dat ga ik de volgende keer beter doen!’. Leef met je blik op de toekomst, want daar komen jouw aandacht, energie en invloed wel tot hun recht. Gevoelens van spijt en schaamte brengen je nergens. Ze leiden enkel tot stress, onzekerheid, zwakte, wrok, verdriet en depressie. Het moment waarop je sterft zul je geen spijt ervaren van de dingen die je hebt gedaan en meegemaakt, maar van de dingen die je niet hebt gedaan en meegemaakt omdat je je hebt laten remmen door je verleden.

Heb jij aanvullende tips om het verleden te laten rusten en gedane zaken als zodanig te accepteren? Deel hieronder jouw tips, adviezen, ervaringen en bevindingen!