Alle laptopgebruikers zitten wel eens met dezelfde vraag: is het slecht om je laptop altijd in het stopcontact te laten zitten? Het blijkt dat het antwoord niet helemaal eenvoudig is. Dus laten we eens kijken.

Ken de batterij van je laptop

laptop-tech-batterij

Er zijn twee hoofdtypen accu’s die in laptops worden gebruikt: lithium-ion en lithium-polymeer. Hoewel het verschillende technologieën zijn, werken ze in grote lijnen op dezelfde manier: ze genereren stroom door de beweging van elektronen. Deze constante stroom is ook nodig om de batterij gezond te houden.

Voor beide soorten batterijen zijn de volgende beweringen waar (tenminste voor zover het moderne laptops betreft):

  • Een batterij kan niet overladen worden. Er is geen gevaar voor overladen van een batterij als je hem de hele tijd aangesloten laat, zelfs 24/7. Zodra hij 100% is, stopt hij met opladen en begint pas weer als de spanning onder een bepaald niveau komt.
  • Een batterij volledig ontladen beschadigt de batterij. Als je de batterij langere tijd helemaal leeg laat lopen, kan deze in een diepe ontlading raken. Dit kan fataal zijn – je kunt hem dan misschien nooit meer opladen.

Concluderen we hieruit dat je je laptop altijd in het stopcontact moet laten zitten? Niet helemaal.

Dingen die lithiumbatterijen beschadigen

De waarheid over lithiumbatterijen is dat ze van nature instabiel zijn. Ze beginnen capaciteit te verliezen vanaf het moment dat ze geproduceerd worden en tal van factoren versnellen hun achteruitgang. Deze factoren zijn onder andere:

  • Laad/ontlaad cycli: Elke batterij kan maar een beperkt aantal keren worden opgeladen en ontladen.
  • Spanningsniveau: Hoe hoger het laadniveau (gemeten in volt per cel), hoe korter de levensduur van de batterij.
  • Hoge temperatuur: Temperaturen boven 30 graden Celsius of 86 graden Fahrenheit kunnen onherstelbare schade veroorzaken.

De laatste twee punten zijn waar we ons hier het meest zorgen over maken. Een uitgebreid onderzoek van Battery University laat zien hoe spanningsniveaus en hoge temperaturen afzonderlijk de levensduur van een batterij verkorten – en zelfs nog meer wanneer ze worden gecombineerd.

Laad- of spanningsniveau

Lithium-ion accu’s laden op tot 4,20 volt per cel, wat neerkomt op 100% van hun capaciteit. Op dit niveau heeft de batterij een levensduur van 300-500 ontlaadcycli.

Elke 0,10V/cel vermindering van de lading verdubbelt het aantal ontlaadcycli totdat het optimale niveau is bereikt: 3,90V/cel, met 2400-4000 ontlaadcycli. Helaas is de batterij op dit niveau slechts voor ongeveer 60% opgeladen. De looptijd zal iets meer dan de helft zijn van een volledig opgeladen batterij.

Warmte

werken-laptop

En dan is er nog de hitte. Hoge temperaturen van meer dan 30 graden Celsius verkorten de levensduur van een batterij, ongeacht andere factoren. Simpelweg je laptop in je auto laten liggen op een zomerse middag is een slecht idee.

Als je de stress van een hoge temperatuur combineert met de stress van een hoog voltage, zijn de effecten nog erger. Uit het onderzoek van de Battery University blijkt dat de capaciteit van een batterij die bij 40 graden Celsius met 40% lading wordt bewaard, na een jaar zou afnemen tot 85%.

Opgeladen tot 100% daalt de capaciteit onder dezelfde omstandigheden tot 65%. Voor een volledig opgeladen batterij bij 60 graden daalt de capaciteit tot 60% in slechts drie maanden.

Het bewijs lijkt duidelijk. Als je de batterij permanent op 100% oplaadt, verkort dat langzaam de levensduur. Als je hem op 100% houdt en blootstelt aan hoge temperaturen, verkort hij veel sneller.

En vergeet niet dat deze hoge temperaturen niet alleen omgevingsfactoren zijn. Bronintensieve taken zoals gamen of videobewerking zullen de warmte aanzienlijk doen toenemen, en de laptop op een kussen of in een slecht ontworpen behuizing gebruiken zal die warmte ook vasthouden.

Moet je de stekker van je laptop in het stopcontact laten zitten?

Verpest het aangesloten laten zitten van je laptop de batterij? Ja, dat doet het. Maar dat geldt ook voor elke dag opladen.

Microsoft stelt duidelijk dat het niet goed is om een laptop in het stopcontact te laten zitten als hij volledig is opgeladen, omdat “de batterij de hele tijd tot 100% opgeladen houden ervoor kan zorgen dat hij sneller verslechtert.” Het advies van Apple staat niet meer op de website, maar je kunt het nog wel lezen op het Internet Archief. Het bedrijf raadde af om een laptop de hele tijd in het stopcontact te laten zitten en stelde voor:

“Een ideale gebruiker zou een gebruiker forens zijn die haar laptop in de trein gebruikt en hem vervolgens op kantoor in het stopcontact steekt om op te laden. Zo blijft de batterij goed werken…”.

Steeds vaker hoef je je daar echter geen zorgen over te maken. macOS heeft nu een instelling voor geoptimaliseerd opladen, waarmee je MacBook tot 80% wordt opgeladen als hij op het stopcontact is aangesloten en de rest alleen wordt bijgevuld als het systeem denkt dat je het nodig hebt.

Windows 11 heeft ook een Smart Charging functie die op een vergelijkbare manier werkt, hoewel het aan elke laptopfabrikant is of en hoe ze het implementeren. Maar als je ziet dat je laptop maar tot 80% oplaadt wanneer je hem gebruikt, is dat geen bug. Het helpt de levensduur van je batterij te verlengen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.